Parken bij Kasteel de Haar | Een magisch herfstuitstapje!

11 nov 2018 | Op reis | 20 reacties

parken bij Kasteel de Haar

De laatste tijd ga ik er met veel plezier op uit in eigen land. Juist in een tijd waarin verre reizen naar andere continenten de normaalste zaak van de wereld lijken te zijn, laat ik graag zien dat ook in Nederland veel moois te ontdekken is. Op een vrije zondag besloten mijn vader en ik een bezoekje te brengen aan een door ons nog ontontdekt pareltje in het midden van ons land: de parken bij Kasteel de Haar. Deze sprookjesachtige parken bleken het vroege opstaan meer dan waard. Ik neem je dan ook graag mee op virtuele rondreis door de tuinen van Kasteel de Haar.

Wat is Kasteel de Haar?

Tot nu toe kende ik Kasteel de Haar alleen van de Elf Fantasy Fair, waar ik dit voorjaar met een vriend in mijn mooiste bloemenjurk rondliep. Nu moet ik zeggen dat het kasteel er nóg magischer uitziet als het wordt omringd door mensen in prachtige kostuums en door middeleeuwse kraampjes. Maar ook zonder al die toeters en bellen van de Elf Fantasy Fair zijn de parken bij Kasteel de Haar absoluut een plaatje.

Kasteel de Haar is een van de mooie kastelen die Nederland rijk is en is te vinden bij het dorpje Haarzuilens, vlak bij het Utrechtse dorp Vleuten. Wanneer je naar Kasteel de Haar gaat, kun je ervoor kiezen om alleen de tuinen te bezoeken of om zowel het kasteel als de tuinen te bezoeken. In het kasteel is meestal een tentoonstelling te zien, die iedere paar maanden wisselt.

De Tuinen bij Kasteel de Haar

Omdat de huidige tentoonstelling ons niet zo hebben wij ervoor gekozen alleen de tuinen te bewonderen. De tuinen zijn eind 19e eeuw aangelegd rondom het kasteel in de originele stijl van de kasteeltuinen. De aangelegde tuinen zijn ook nog eens heel divers. Zo is er een rozentuin, die vooral in de zomer volop in bloei staat, maar daarnaast staan er talloze bomen, is er water aangelegd en vind je in de tuinen zelfs een hertenpark.

parken bij Kasteel de Haar
parken bij Kasteel de Haar

De omgeving van Kasteel de Haar

Alleen al het laatste deel van de autorit door Haarzuilens (met mijn eigen auto – yay!) was een feestje. Haarzuilens is een heel schattig en pittoresk dorpje,waar de huizen in het dorpscentrum te herkennen zijn aan de rood met witte luiken bij de ramen. Die zie je hierboven ook terug bij het kasteel.

Verder lijkt het wel alsof je een sprong terug in de tijd maakt als je het dorp inrijdt door de mooie panden en de knusse sfeer. Ik kan je dan ook zeker aanraden om voor of na je bezoekje aan Kasteel de Haar iets te drinken in het dorpscentrum. Je kunt hier terecht voor een pannenkoek, een heerlijke lunch of gewoon een drankje in een gezellig café.

Extra tip voor de kringloopshoppers: in Haarzuilens is de kringloopwinkel Emmaüs Haarzuilens te vinden. Deze kringloopwinkel is elke woensdag open van 13.00 tot 16.00 uur en elke laatste zaterdag van de maand van 11.00 tot 13.00 uur.

parken bij Kasteel de Haar
parken bij Kasteel de Haar

Net een sprookje!

De parken bij Kasteel de Haar zijn precies wat ik me als klein meisje dat nog in sprookjes geloofde al bij kasteeltuinen had voorgesteld. Prachtige bomen, bloemen en landschappen en dit alles met op de achtergrond het prachtige kasteel! In de herfst zijn de tuinen éxtra mooi. Wanneer de blaadjes aan de bomen geel kleuren, de paddenstoelen uit de grond schieten en je nog net een glimp van de bloeiende dahlia’s kunt opvangen, bieden de parken een schitterende omgeving om een zonnige herfstdag door te brengen. Wij waren die dag al ‘s ochtends vroeg in de tuinen en konden daardoor in alle rust rondwandelen en genieten.

parken bij Kasteel de Haar
parken bij Kasteel de Haar
parken bij Kasteel de Haar

Verdwalen en genieten

Wie bang is om snel uitgekeken te raken bij de parken bij Kasteel de Haar, heeft het helemaal mis. De parken zijn groot genoeg om uren zoet te zijn. Er zijn talloze mooie plekken te ontdekken en je kunt er absoluut je ogen uitkijken. Je kunt de tuinen ontdekken met een plattegrond, maar hier verdwalen en je eigen weg vinden is ook geen slecht idee. Zo wandelden wij langs de hertjes (die overigens te schuw waren om op de foto te gaan!) en zagen we prachtige bomen, mooi aangelegde tuinen en kleine slootjes waarin de weerspiegelingen van de herfstkleuren op een mooie manier te zien waren. Ik blijf het zeggen: magisch mooi!

parken bij Kasteel de Haar
parken bij Kasteel de Haar
parken bij Kasteel de Haar

Kasteel de Haar zelf

Als je toch bij de parken van Kasteel de Haar bent, loop dan ook zeker een aantal rondjes rondom het kasteel. Of koop een ticket en bekijk het kasteel van binnen. Ook het kasteel zelf schijnt namelijk ronduit schitterend te zijn en veel te bieden te hebben. Wij hielden het voor nu dus bij alleen de parken. Wel wandelden we door de poorten en rondom het kasteel om een glimp van de pracht en praal op te vangen. Ook schakelden we de hulp in van een Brits stel om ons als ware toeristen in eigen land op de gevoelige plaat vast te leggen met Kasteel de Haar op de achtergrond. Een vader-dochterkiekje voor het plakboek!

parken bij Kasteel de Haar
parken bij Kasteel de Haar

De parken bij Kasteel de Haar buiten de herfst

Hoe mooi ik de parken bij Kasteel de Haar ook vond in de herfst, ik sta ook nu al te popelen om de parken in de andere seizoenen te bewonderen. Ik weet zeker dat het ook een prachtig gezicht zal zijn wanneer de rozen in de rozentuin voor het kasteel in volle bloei staan. Ook openen het kasteel en zijn tuinen eind november de deuren voor de Country & Christmas Fair, waarbij het kasteel en de tuinen worden omgetoverd tot een winters festijn. Een waar sprookje zal dat vast zijn!

Overigens moet ik bekennen dat het kasteel me wel wat lijkt als trouwlocatie. Wie weet ooit! Voordat ik dat allemaal vastleg, is het misschien eerst handig om iemand te vinden met wie ik ooit ringen zou willen uitwisselen. Tja, voor trouwen in een kasteel heb je wel een prins op het witte paard nodig natuurlijk om het sprookje compleet te maken.

parken bij Kasteel de Haar

Praktische informatie

Een toegangskaartje voor enkel de parken bij Kasteel de Haar kost € 6,00. Als je het kasteel wilt bezoeken, betaal je voor de toegang € 18,00. Je hebt dan automatisch ook toegang tot de parken bij Kasteel de Haar. Met een Museumkaart heb je gratis toegang tot het kasteel en de tuinen.

Het bezoekadres van Kasteel de Haar is Kasteellaan 1 in Haarzuilens. Kasteel de Haar is goed te bereiken met de auto. Je kunt bij het kasteel parkeren voor €5,00 per dag. Ook gaan er diverse bussen naar Kasteel de Haar vanuit Vleuten. Op de website van het kasteel vind je daar meer informatie over.

Heb jij de tuinen bij Kasteel de Haar al eens bezocht?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

20 Reacties

 1. Else-Marie

  Ja ik ben net zo enthousiast als jou over kasteel de Haar! Samen met een vriendin eens een middag in het park gewandeld, later zijn we terug gekomen voor het kasteel. Geen woord aan gelogen. Het kasteel is vanbinnen ook prachtig! Vorig jaar de kerst fair bezocht, dit jaar gaan we weer! Al met al een echte aanrader dus:)

  Antwoord
  • Romy

   Superleuk om te horen dat jij ook zo enthousiast bent over Kasteel de Haar! Door jouw reactie krijg ik ook echt zin om het kasteel eens van binnen te bekijken ? Ik ben zo benieuwd! Heel veel plezier alvast bij de kerstfair! ?

   Antwoord
 2. Shirley

  Hier wil ik graag naartoe. Het is zo dichtbij en ik ben er nog niet geweest. Heerlijk dat je met je eigen auto kon!

  Antwoord
  • Romy

   Zeker een aanrader, vooral als je in Utrecht woont! Volgens mij is ook een fietstochtje naar Haarzuilens al erg leuk (nou ja, afhankelijk van het weer natuurlijk ?).

   Antwoord
 3. Karin

  Mooi is het daar he! Toen we nog in Utrecht woonden zijn we er eens heen gefietst. Ik ben wel benieuwd naar die Winterfair eigenlijk, ik hou van kerstsfeer :D

  Antwoord
  • Romy

   Absoluut! Het is zo’n mooie plek! Volgens mij is het ook alleen al heel mooi om naar Haarzuilens te fietsen vanuit Utrecht. Ik ben zelf ook wel benieuwd naar de Winterfair. Wie weet dat ik daar ook dit jaar of volgend jaar maar eens naartoe ga :)

   Antwoord
 4. Hilly

  Ik ben er nooit geweest, maar je verteld er zo enthousiast over.
  De foto’s ook zo mooi.

  Maar op mijn lijstje zetten voor volgend jaar:)

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! Leuk om te horen dat ik jou ook enthousiast heb kunnen maken :)

   Antwoord
 5. Darina

  Een prachtige plek en wat een mooie foto’s. Het is lang geleden dat ik hier ben geweest. De fair lijkt me ook heel leuk.

  Antwoord
 6. Mariska

  Veel over gelezen en gehoord, maar nooit zelf geweest. Ziet er wel mooi uit!

  Antwoord
 7. Anouk

  Wauw ? ik ga hier in de kerstvakantie heen met mijn schoonfamilie, maar ik had geen flauw idee dat het daar zo mooi is. Hopelijk kan ik ze overtuigen ook de parken te bekijken, want het plan is nu om een rondleiding door het kasteel te doen

  Antwoord
  • Romy

   Oh, superleuk zeg dat je met je schoonouders naar Kasteel de Haar gaat! Bij kaartjes voor een rondleiding zit ook al toegang tot de parken inbegrepen, dus ik kan jullie zeker aanraden om daar ook een kijkje te nemen :) Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Het zal er rond de kersttijd vast ook prachtig uitzien.

   Antwoord
 8. Lianne

  Wauw wat een prachtige foto’s en prachtige plek! Wat een mooie omgeving ook :) Zeker iets voor een trouwlocatie (voor ooit)! Ik ben er nog nooit geweest maar het lijkt me erg leuk om zoiets een bezoekje te brengen. Leuk ook dat jij zoiets met je vader doet! Ik doe eigenlijk nooit iets samen met mijn vader. Iets met verschillende interesses, haha!

  Antwoord
  • Romy

   Ik kan je een bezoekje zeker aanraden! Volgens mij is het in de lente ook prachtig als de meeste bloemen in bloei staan :)
   Zelf vind ik het ook zo leuk dat ik dit soort dingen met mijn vader kan doen. Hij vindt overigens niet alles leuk wat ik leuk vind. Met shoppen is hij bijvoorbeeld iets eerder uitgekeken dan ik, haha. Maar dingen als dagjes weg of steden bezoeken doen we graag samen. Altijd leuk!
   Jammer dat jij niet echt dat soort gelijke interesses hebt met je vader. Misschien kun je hem wel enthousiast maken voor een dagje naar een vreemde stad, bijvoorbeeld een combinatie van een oud gebouw bezoeken, wat door de stad lopen en een terrasje pakken. Zoiets kan ook al gezellig zijn en ik denk dat de meeste vaders dat wel leuk vinden :)

   Antwoord
 9. Heidi

  Wat prachtig is het daar. Leuk om via u dat prachtig te lezen kennen.

  Antwoord
 10. chucky1012

  Prachtige foto’s ?
  Ik ben daar nooit geweest.

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! Mocht je ooit de kans krijgen om het kasteel (of de tuinen) te bezoeken, dan kan ik je dat zeker aanraden.

   Antwoord
 11. bychristiana

  Oh wauw, wat ziet het er mooi uit zeg, bedankt voor deze leuke tip. Die country and Christmas fair waar je het over hebt lijkt me ook erg leuk. Extra magisch op zo’n bijzondere plek.

  Antwoord
  • Romy

   Leuk om te horen dat je ook enthousiast bent over Kasteel De Haar! Die kerstfair lijkt mij ook supermooi. Als ik die dagen tijd heb, wil ik daar misschien ook eens gaan kijken dit jaar :)

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs