haar19

Parken bij Kasteel de Haar | Een magisch herfstuitstapje!

 • 11 november 2018
 • 22 Reacties
Categorieën: Op reis

De laatste tijd ga ik er met veel plezier op uit in eigen land. Juist in een tijd waarin verre reizen naar andere continenten de normaalste zaak van de wereld lijken te zijn, laat ik graag zien dat ook in Nederland veel moois te ontdekken is. Op een vrije zondag besloten mijn vader en ik een bezoekje te brengen aan een door ons nog ontontdekt pareltje in het midden van ons land: de parken bij Kasteel de Haar. Deze sprookjesachtige parken bleken het vroege opstaan meer dan waard. Ik neem je dan ook graag mee op virtuele rondreis door de tuinen van Kasteel de Haar.

Wat is Kasteel de Haar?

Tot nu toe kende ik Kasteel de Haar alleen van de Elf Fantasy Fair, waar ik dit voorjaar met een vriend in mijn mooiste bloemenjurk rondliep. Nu moet ik zeggen dat het kasteel er nóg magischer uitziet als het wordt omringd door mensen in prachtige kostuums en door middeleeuwse kraampjes. Maar ook zonder al die toeters en bellen van de Elf Fantasy Fair zijn de parken bij Kasteel de Haar absoluut een plaatje.

Kasteel de Haar is een van de mooie kastelen die Nederland rijk is en is te vinden bij het dorpje Haarzuilens, vlak bij het Utrechtse dorp Vleuten. Wanneer je naar Kasteel de Haar gaat, kun je ervoor kiezen om alleen de tuinen te bezoeken of om zowel het kasteel als de tuinen te bezoeken. In het kasteel is meestal een tentoonstelling te zien, die iedere paar maanden wisselt.

De Tuinen bij Kasteel de Haar

Omdat de huidige tentoonstelling ons niet zo hebben wij ervoor gekozen alleen de tuinen te bewonderen. De tuinen zijn eind 19e eeuw aangelegd rondom het kasteel in de originele stijl van de kasteeltuinen. De aangelegde tuinen zijn ook nog eens heel divers. Zo is er een rozentuin, die vooral in de zomer volop in bloei staat, maar daarnaast staan er talloze bomen, is er water aangelegd en vind je in de tuinen zelfs een hertenpark.

parken bij Kasteel de Haar
parken bij Kasteel de Haar

De omgeving van Kasteel de Haar

Alleen al het laatste deel van de autorit door Haarzuilens (met mijn eigen auto – yay!) was een feestje. Haarzuilens is een heel schattig en pittoresk dorpje,waar de huizen in het dorpscentrum te herkennen zijn aan de rood met witte luiken bij de ramen. Die zie je hierboven ook terug bij het kasteel.

Verder lijkt het wel alsof je een sprong terug in de tijd maakt als je het dorp inrijdt door de mooie panden en de knusse sfeer. Ik kan je dan ook zeker aanraden om voor of na je bezoekje aan Kasteel de Haar iets te drinken in het dorpscentrum. Je kunt hier terecht voor een pannenkoek, een heerlijke lunch of gewoon een drankje in een gezellig café.

Extra tip voor de kringloopshoppers: in Haarzuilens is de kringloopwinkel Emmaüs Haarzuilens te vinden. Deze kringloopwinkel is elke woensdag open van 13.00 tot 16.00 uur en elke laatste zaterdag van de maand van 11.00 tot 13.00 uur.

parken bij Kasteel de Haar
parken bij Kasteel de Haar

Net een sprookje!

De parken bij Kasteel de Haar zijn precies wat ik me als klein meisje dat nog in sprookjes geloofde al bij kasteeltuinen had voorgesteld. Prachtige bomen, bloemen en landschappen en dit alles met op de achtergrond het prachtige kasteel! In de herfst zijn de tuinen éxtra mooi. Wanneer de blaadjes aan de bomen geel kleuren, de paddenstoelen uit de grond schieten en je nog net een glimp van de bloeiende dahlia’s kunt opvangen, bieden de parken een schitterende omgeving om een zonnige herfstdag door te brengen. Wij waren die dag al ’s ochtends vroeg in de tuinen en konden daardoor in alle rust rondwandelen en genieten.

parken bij Kasteel de Haar
parken bij Kasteel de Haar
parken bij Kasteel de Haar

Verdwalen en genieten

Wie bang is om snel uitgekeken te raken bij de parken bij Kasteel de Haar, heeft het helemaal mis. De parken zijn groot genoeg om uren zoet te zijn. Er zijn talloze mooie plekken te ontdekken en je kunt er absoluut je ogen uitkijken. Je kunt de tuinen ontdekken met een plattegrond, maar hier verdwalen en je eigen weg vinden is ook geen slecht idee. Zo wandelden wij langs de hertjes (die overigens te schuw waren om op de foto te gaan!) en zagen we prachtige bomen, mooi aangelegde tuinen en kleine slootjes waarin de weerspiegelingen van de herfstkleuren op een mooie manier te zien waren. Ik blijf het zeggen: magisch mooi!

parken bij Kasteel de Haar
parken bij Kasteel de Haar
parken bij Kasteel de Haar

Kasteel de Haar zelf

Als je toch bij de parken van Kasteel de Haar bent, loop dan ook zeker een aantal rondjes rondom het kasteel. Of koop een ticket en bekijk het kasteel van binnen. Ook het kasteel zelf schijnt namelijk ronduit schitterend te zijn en veel te bieden te hebben. Wij hielden het voor nu dus bij alleen de parken. Wel wandelden we door de poorten en rondom het kasteel om een glimp van de pracht en praal op te vangen. Ook schakelden we de hulp in van een Brits stel om ons als ware toeristen in eigen land op de gevoelige plaat vast te leggen met Kasteel de Haar op de achtergrond. Een vader-dochterkiekje voor het plakboek!

parken bij Kasteel de Haar
parken bij Kasteel de Haar

De parken bij Kasteel de Haar buiten de herfst

Hoe mooi ik de parken bij Kasteel de Haar ook vond in de herfst, ik sta ook nu al te popelen om de parken in de andere seizoenen te bewonderen. Ik weet zeker dat het ook een prachtig gezicht zal zijn wanneer de rozen in de rozentuin voor het kasteel in volle bloei staan. Ook openen het kasteel en zijn tuinen eind november de deuren voor allerlei winterse beurzen en evenementen. Een waar sprookje zal dat vast zijn!

Overigens moet ik bekennen dat het kasteel me wel wat lijkt als trouwlocatie. Wie weet ooit! Voordat ik dat allemaal vastleg, is het misschien eerst handig om iemand te vinden met wie ik ooit ringen zou willen uitwisselen. Tja, voor trouwen in een kasteel heb je wel een prins op het witte paard nodig natuurlijk om het sprookje compleet te maken.

parken bij Kasteel de Haar

Praktische informatie

Een toegangskaartje voor enkel de parken bij Kasteel de Haar kost € 6,00. Als je het kasteel wilt bezoeken, betaal je voor de toegang € 18,00. Je hebt dan automatisch ook toegang tot de parken bij Kasteel de Haar. Met een Museumkaart heb je gratis toegang tot het kasteel en de tuinen.

Het bezoekadres van Kasteel de Haar is Kasteellaan 1 in Haarzuilens. Kasteel de Haar is goed te bereiken met de auto. Je kunt bij het kasteel parkeren voor €5,00 per dag. Ook gaan er diverse bussen naar Kasteel de Haar vanuit Vleuten. Op de website van het kasteel vind je daar meer informatie over.

Heb jij de tuinen bij Kasteel de Haar al eens bezocht?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Else-Marie 11 november 2018 op 7:50 am - Beantwoord

  Ja ik ben net zo enthousiast als jou over kasteel de Haar! Samen met een vriendin eens een middag in het park gewandeld, later zijn we terug gekomen voor het kasteel. Geen woord aan gelogen. Het kasteel is vanbinnen ook prachtig! Vorig jaar de kerst fair bezocht, dit jaar gaan we weer! Al met al een echte aanrader dus:)

  • Romy 11 november 2018 op 12:19 pm - Beantwoord

   Superleuk om te horen dat jij ook zo enthousiast bent over Kasteel de Haar! Door jouw reactie krijg ik ook echt zin om het kasteel eens van binnen te bekijken ? Ik ben zo benieuwd! Heel veel plezier alvast bij de kerstfair! ?

 2. Shirley 11 november 2018 op 8:24 am - Beantwoord

  Hier wil ik graag naartoe. Het is zo dichtbij en ik ben er nog niet geweest. Heerlijk dat je met je eigen auto kon!

  • Romy 11 november 2018 op 12:20 pm - Beantwoord

   Zeker een aanrader, vooral als je in Utrecht woont! Volgens mij is ook een fietstochtje naar Haarzuilens al erg leuk (nou ja, afhankelijk van het weer natuurlijk ?).

 3. Karin 11 november 2018 op 9:42 am - Beantwoord

  Mooi is het daar he! Toen we nog in Utrecht woonden zijn we er eens heen gefietst. Ik ben wel benieuwd naar die Winterfair eigenlijk, ik hou van kerstsfeer 😀

  • Romy 12 november 2018 op 12:13 am - Beantwoord

   Absoluut! Het is zo’n mooie plek! Volgens mij is het ook alleen al heel mooi om naar Haarzuilens te fietsen vanuit Utrecht. Ik ben zelf ook wel benieuwd naar de Winterfair. Wie weet dat ik daar ook dit jaar of volgend jaar maar eens naartoe ga 🙂

 4. Hilly 11 november 2018 op 9:47 am - Beantwoord

  Ik ben er nooit geweest, maar je verteld er zo enthousiast over.
  De foto’s ook zo mooi.

  Maar op mijn lijstje zetten voor volgend jaar:)

  • Romy 12 november 2018 op 12:14 am - Beantwoord

   Dankjewel! Leuk om te horen dat ik jou ook enthousiast heb kunnen maken 🙂

 5. Zo simpel is dan geluk 11 november 2018 op 9:55 am - Beantwoord

  Het ziet er zeker mooi uit!

 6. Darina 11 november 2018 op 10:17 am - Beantwoord

  Een prachtige plek en wat een mooie foto’s. Het is lang geleden dat ik hier ben geweest. De fair lijkt me ook heel leuk.

 7. Mariska 11 november 2018 op 11:18 am - Beantwoord

  Veel over gelezen en gehoord, maar nooit zelf geweest. Ziet er wel mooi uit!

 8. Anouk 11 november 2018 op 11:27 am - Beantwoord

  Wauw ? ik ga hier in de kerstvakantie heen met mijn schoonfamilie, maar ik had geen flauw idee dat het daar zo mooi is. Hopelijk kan ik ze overtuigen ook de parken te bekijken, want het plan is nu om een rondleiding door het kasteel te doen

  • Romy 12 november 2018 op 12:15 am - Beantwoord

   Oh, superleuk zeg dat je met je schoonouders naar Kasteel de Haar gaat! Bij kaartjes voor een rondleiding zit ook al toegang tot de parken inbegrepen, dus ik kan jullie zeker aanraden om daar ook een kijkje te nemen 🙂 Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Het zal er rond de kersttijd vast ook prachtig uitzien.

 9. Lianne 11 november 2018 op 1:41 pm - Beantwoord

  Wauw wat een prachtige foto’s en prachtige plek! Wat een mooie omgeving ook 🙂 Zeker iets voor een trouwlocatie (voor ooit)! Ik ben er nog nooit geweest maar het lijkt me erg leuk om zoiets een bezoekje te brengen. Leuk ook dat jij zoiets met je vader doet! Ik doe eigenlijk nooit iets samen met mijn vader. Iets met verschillende interesses, haha!

  • Romy 12 november 2018 op 12:22 am - Beantwoord

   Ik kan je een bezoekje zeker aanraden! Volgens mij is het in de lente ook prachtig als de meeste bloemen in bloei staan 🙂
   Zelf vind ik het ook zo leuk dat ik dit soort dingen met mijn vader kan doen. Hij vindt overigens niet alles leuk wat ik leuk vind. Met shoppen is hij bijvoorbeeld iets eerder uitgekeken dan ik, haha. Maar dingen als dagjes weg of steden bezoeken doen we graag samen. Altijd leuk!
   Jammer dat jij niet echt dat soort gelijke interesses hebt met je vader. Misschien kun je hem wel enthousiast maken voor een dagje naar een vreemde stad, bijvoorbeeld een combinatie van een oud gebouw bezoeken, wat door de stad lopen en een terrasje pakken. Zoiets kan ook al gezellig zijn en ik denk dat de meeste vaders dat wel leuk vinden 🙂

 10. Heidi 11 november 2018 op 2:17 pm - Beantwoord

  Wat prachtig is het daar. Leuk om via u dat prachtig te lezen kennen.

 11. chucky1012 12 november 2018 op 7:03 am - Beantwoord

  Prachtige foto’s ?
  Ik ben daar nooit geweest.

  • Romy 12 november 2018 op 6:46 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Mocht je ooit de kans krijgen om het kasteel (of de tuinen) te bezoeken, dan kan ik je dat zeker aanraden.

 12. bychristiana 12 november 2018 op 10:17 am - Beantwoord

  Oh wauw, wat ziet het er mooi uit zeg, bedankt voor deze leuke tip. Die country and Christmas fair waar je het over hebt lijkt me ook erg leuk. Extra magisch op zo’n bijzondere plek.

  • Romy 13 november 2018 op 7:19 am - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je ook enthousiast bent over Kasteel De Haar! Die kerstfair lijkt mij ook supermooi. Als ik die dagen tijd heb, wil ik daar misschien ook eens gaan kijken dit jaar 🙂

 13. Moniek 22 januari 2024 op 7:46 pm - Beantwoord

  Hoi romy
  Wat leuk dat je dit deeld ,zat net je stukje te lezen over alleen tijd ,ik ben alleen bij kasteel de haar gewest ,echt geweldig ,je foto’s zijn prachtig
  Groet mo

 14. margareth 25 januari 2024 op 8:06 am - Beantwoord

  hallo ,
  ik ben er ook ’n keer geweest met me vriend
  mooi daar
  jammer betalen moet voor parkeren
  denk erover ook museamkaart ga nemen
  leuke foto’s
  gr.margareth

Recente blogs

Primair lymfoedeem | Over hoe ik mijn voeten "terugkreeg"

17 juni 2019|Persoonlijk|

Vandaag heb ik een heel persoonlijk artikel voor je in petto. Lange tijd heb ik getwijfeld of ik iets over dit onderwerp wilde schrijven. Niet omdat ik me schaam, maar omdat ik niet wil dat mensen me "zielig" vinden. Het verhaal dat ik wil delen, is namelijk een positief verhaal. Oké, niet een en al. Maar wel een verhaal dat voor mij positiever heeft uitgepakt dan ik had durven hopen. Dit is het verhaal van mijn benen en voeten die altijd al "anders" waren. Dit is het verhaal over jarenlange onwetendheid, bizarre adviezen, steunkousen en uiteindelijk een ontdekking die mij meer heeft opgeleverd dan ik had durven hopen.

Ontspanning: 5 tips om het gewoon te doen!

27 september 2016|Zelfliefde|

Gewoon even ontspannen, hoe heerlijk is dat? Of je nu naar het strand gaat voor een wandeling langs de kust of met een boek in de tuin gaat zitten, ontspanning is fijn en kan een mens goed doen. Hoe fijn ik ontspanning ook vind, ik doe er eigenlijk veel te weinig aan. Je zult mij bijvoorbeeld niet snel met een maskertje op mijn gezicht in bad zien zitten. In de bus klap ik gerust mijn laptop open om nog een paar e-mails te beantwoorden en series kijken doe ik altijd met een half oog vanachter mijn computerscherm. Ik gun mezelf simpelweg die rustmomentjes niet om even van iets te genieten. Dat terwijl die momentjes juist zo belangrijk zijn. Daar moet verandering in komen. Maar hoe? Vandaag geef ik jou (en mezelf) een paar tips om jezelf meer ontspanning te gunnen.

25 praktische HSP-tips om jezelf te blijven in een drukke wereld

20 juni 2023|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

HSP. Die drielettercombinatie liet een paar jaar geleden een wereld voor me opengaan. Dus dáárom nam ik vaak gevoelens van anderen over. Dáárom vond ik het altijd zo lastig als iemand in een groep zichtbaar niet op zijn plek zit. Dáárom was ik regelmatig overprikkeld, kon ik bepaalde tv-programma's niet zonder betraande ogen kijken en kan ik nog altijd het geluid van krakende chipszakken niet uitstaan. Maar weten dat je HSP bent en er goed mee omgaan, zijn twee verschillende dingen. Gelukkig gaat dat omgaan met HSP zijn me steeds iets beter af. Graag deel ik de praktische HSP-tips die mij helpen om relaxter te blijven en om prikkels, stemmingen en gedachten minder de overhand te laten nemen.