De tijd vliegt! | Het cliché der clichés

Op nieuwjaarsrecepties, op verjaardagen en zelfs op elke eerste dag van een nieuwe maand. De uitspraak “De tijd vliegt!” komt regelmatig voorbij. Het is alsof ik gisteren mijn blog begon, alsof mijn 12-jarige nichtje laatst nog als baby in mijn armen lag en alsof die leuke 10 jaar oude film vorig jaar uitgekomen is. Ik snap dat mensen uit een oudere generatie hardop lachen wanneer ik het als 24-jarige over ‘vroegâh’ heb, wat toch pas 15 jaar geleden is. Toch sta ik er regelmatig bij stilsta hoe snel de tijd voorbijgaat. Want is het echt zo lang geleden dat ik swingde op de K3-liedjes die ik op mijn cassetterecorder afspeelde?!

de tijd vliegt cliché

Als de dag van gisteren

Ik kan me nog talloze zomerhits (The Ketchup Song!), technische snufjes (draadloos internet) en hypes (scoubidoutouwtjes, Pokémon en knikkers) van jaren geleden voor de geest halen. Als de dag van gisteren! En dan De Vliegende Hollander in de Efteling. Die zit er toch pas net? Smartphones bestaan nog niet zo lang, toch? En gelpennen, is het niet een paar jaar geleden dat ik die spaarde? Maar ook het moment dat ik mijn bril kreeg, mijn eerste open dag op de universiteit en de Eastpack-rugzak waarmee ik als brugpieper door de middelbare school banjerde, staan nog in mijn geheugen gegrift. Dat is toch allemaal niet zo lang geleden?

Oud ‘breaking news’ en nieuwe snufjes

In mijn gedachten ging het vorig jaar nog over de ‘plaszak’ van NS, is prinses Amalia pasgeleden geboren en is het niet lang geleden dat Jamai Idols won en de hitlijsten bestormde. Wie had ook 10 jaar geleden verwacht dat er horloges zouden komen waarop je appjes kunt ontvangen (sowieso, appjes wat zijn dat?!), dat er lichten zijn die je vanaf afstand kunt bedienen en dat we ons hele hebben en houwen met plezier met de wereld delen via social media?! En tegelijkertijd, wie kan zich er iets bij voorstellen dat we dat alles lange tijd NIET hebben gedaan?! Zeker in de huidige tijd waarin het ene nieuwe technische snufje het andere opvolgt, kan er soms na één keer knipperen een heleboel zijn veranderd.

De ‘goeie ouwe tijd’ van een 24-jarige

De tijd lijkt voorbij te vliegen en voor je het weet ben je alweer een kwart eeuw oud. Leeftijdsgenoten die gaan trouwen of zelfs al een kindje hebben en die opeens al 7 jaar verkering blijken te hebben met de vriend die ze in mijn herinnering pas twee jaar kennen. Ook als 24-jarige heb ik al een “goeie ouwe tijd”. De tijd waarin ik één uur per week mocht computeren, in de bus stapte met een strippenkaart, Snake speelde op mijn vaders mobiele telefoon (hallo, kinderen hadden in “mijn” tijd geen telefoon!), niet aan internetshoppen deed en met vriendinnen brieven uitwisselde in plaats van te appen. Toch kan ik me bij al die dingen nu nog maar nauwelijks een voorstelling maken. Tja, voor je het weet ben je 25 jaar ouder.

Het grote volwassen leven

Soms zou ik willen dat ik de tijd kon bevriezen. Zeker sinds ik het grootste deel van mijn week op kantoor doorbreng, gaan weken soms voorbij zonder dat ik er erg in heb. En zo komt het dat ik over een paar maanden alweer 25 kaarsjes uitblaas, terwijl ik in mijn hoofd soms nog dat kleine meisje van 16 ben. Het meisje dat van hypotheken de ballen verstand heeft, braaf haar geschiedenistoetsen voorbereidt en dat vooral bezig is met fantaseren over hoe haar leven eruit zal zien als ze 25 en dus écht volwassen is. Het is hetzelfde meisje dat nu veel levenservaring rijker is, op een groot kantoor vertoeft en op Funda naar haar eigen woning zoekt. In the blink of an eye.

En dus…geniet van het nu!

En juist omdat de tijd als een wervelwind voorbijraast en dagen, weken, maanden en zelfs jaren razendsnel komen en gaan, is het belangrijk om nu te genieten. Voor je het weet doe je op dinsdagmiddag mee met de ouderenbingo. Heel wat ‘goeie ouwe tijd’-herinneringen rijker en hopelijk tevreden terugblikkend op een leven vol mooie momenten. Geniet daarom met volle teugen van het moment nu, gun jezelf af en toe iets speciaals en vergeet niet om van elke dag iets moois te maken. Het moment om te leven, is NU.

Wanneer realiseer jij je dat de tijd vliegt?

Volg:
Deel:

41 Reacties

 1. 31 januari 2018 / 06:30

  Mooi geschreven. Nu ik dit jaar een leeftijdsmijlpaal ga bereiken denk ik er steeds meer over na. Vroeger lijkt soms echt heel lang geleden terwijl ik me daar niet altijd bewust van ben.
  Darina blogde over…Instagram Photo Diary Januari 2018

  • Romy
   Auteur
   31 januari 2018 / 19:19

   Dankjewel! Grappig eigenlijk hoe bijzondere leeftijden of verjaardagen je soms extra aan het denken zetten over ‘vroeger’. IK merk dat ik er ook zo rond mijn 25e verjaardag extra mee bezig ben.

 2. 31 januari 2018 / 06:49

  Het is ook zo dat naarmate je ouder wordt de tijd steeds sneller lijkt te gaan. Als ik anderen moet geloven wordt het gevoelsmatig ook steeds sneller. Ik vind het van dag tot dag wel meevallen, maar als ik bedenk dat het de laatste dag van januari is, gaat het opeens wel snel.
  Shirley blogde over…Hoeveel gaf ik uit in Luxemburg?

  • Romy
   Auteur
   31 januari 2018 / 19:20

   Dat idee heb ik zelf ook inderdaad. Het lijkt wel of de tijd steeds sneller voorbijgaat, misschien ook omdat je als volwassene toch meer omhanden hebt dan wanneer je op de basisschool zit en elke middag vrij bent ;)

 3. 31 januari 2018 / 08:16

  Heel herkenbaar en de tijd gaat nog veel sneller zodra je een kind heb. (Tenminste dat gevoel heb ik heel erg) Soms verbaas ik mij erover hoe groot ze en al en wat ze allemaal al kan. En bedankt hè.. Nu heb ik waaschijnlijk de hele dag dat aanstekelijke liedje in mn hoofd ?
  Sylvia – alovelyadventure blogde over…About last week.. week 4-2018

  • Romy
   Auteur
   31 januari 2018 / 19:22

   Van het liedje ‘Dochters’ krijg ik ook altijd kippenvel en dan heb ik nog niet eens een dochter ;) Ik kan me voorstellen dat de tijd als moeder ook echt voorbijvliegt. Het lijkt me soms best lastig dat je kindje eigenlijk voordat je er erg in hebt alweer een stuk groter is geworden.

 4. 31 januari 2018 / 09:19

  Och vreselijk. De tijd vliegt inderdaad voorbij. Eigenlijk precies zoals je het beschrijft. Veel dingen lijken nog vers maar zijn al van tien of twintig jaar geleden. Wel moet ik zeggen dat wanneer ik foto’s bekijk, ik dan wel echt het gevoel heb dat dingen lang zijn geleden. Foto’s van tien jaar geleden hebben een andere sfeer als de foto’s van nu. Misschien komt dat door het verschil in pixels ?. PS, dat leuke pandapotje met crème hebben ze ook in een blauw aapje en let op: ook in een ROZE tijger. Leuk voor blog foto’s ?
  Maaike blogde over…De naam van mijn blog | Waarom heet mijn blog 31 Flowers?

  • Romy
   Auteur
   31 januari 2018 / 19:23

   Haha, dat met de foto’s herken ik wel een beetje. Ik had 10 jaar geleden ook een véél slechtere camera, dus dat verschil merk ik wel. Alleen al om die reden is het eigenlijk leuk om regelmatig foto’s terug te kijken.
   En oh jee, je begrijpt vast dat ik dat blauwe aapje en de roze tijger nu ook móet hebben! Ik ga snel eens kijken bij Kruidvat :) Dankjewel voor de tip!

 5. 31 januari 2018 / 10:02

  Volgens mij gaat de tijd gevoelsmatig sneller naar mate je ouder wordt. Onze weken zitten volgepakt, en zo is er weer een maand voorbij. Daar merk ik het aan, maar ook aan neefjes en nichtjes die naar de basisschool gaan, terwijl je ‘vorige week’ hun geboortekaart hebt ontvangen.

  Ik meen echter ook geconstateerd te hebben dat de tijd sneller lijkt te gaan als ik op social media zit, dan wanneer ik gewoon rustig een boek lees. Volgens mij leef je dan veel meer in je eigen tempo.
  Josephine blogde over…Uitslag winactie en nog even een kerstliedje!

  • Romy
   Auteur
   31 januari 2018 / 19:25

   Dat idee heb ik zelf ook: het lijkt wel alsof de tijd steeds sneller gaat, zeker als je weken erg vol zitten. Dat van de opeens wel heel groot geworden neefjes herken ik ook. Ik noem mijn neef nog steeds ‘neefje’, terwijl hij inmiddels een boom van een vent van 20 jaar is met een fulltime baan ;)
   Wat een mooi besef trouwens dat de tijd minder snel gaat wanneer je ontspant. Daar zit zeker wel wat in, omdat je op zo’n moment echt even tot rust komt.

  • Romy
   Auteur
   31 januari 2018 / 19:26

   Haha, dat punt herken ik ook! Ik heb ook nog weleens het gevoel dat mensen uit het jaar 2000 nog in de kleuterklas zitten of zoiets ;)

 6. 31 januari 2018 / 11:01

  Super herkenbaar! Maar het is ook gewoon zo. Ik realiseer altijd dat januari voorbij gevlogen is als ik bijna jarig ben. In december lijkt dat zo ver weg, maar ineens is het dan zo ver.
  Nienke blogde over…The Body Shop Valentijnscollectie 2018

 7. 31 januari 2018 / 11:52

  Het lijkt inderdaad steeds sneller te gaan. Vooral als je afgestudeerd bent, gaat het plots in een stroomversnelling vooruit. Ik denk soms dat ik pas ben afgestudeerd, maar dan realiseer ik me dat ik al mijn 4de jaar ben ingegaan van mijn doctoraat en dat ik al één van de ‘anciens’ ben bij de jonge onderzoekers. “Eens de 25 gepasseerd gaat het alleen nog sneller” hoor ik mensen soms zeggen. En dat klopt effectief!
  Haydée blogde over…20 quotes om je productiviteit nu te boosten

  • Romy
   Auteur
   31 januari 2018 / 19:27

   Haha, dat met het afgestudeerd zijn heb ik ook nog weleens. Ik zeg vaak “Ik ben pas afgestudeerd”, maar inmiddels is het toch alweer 1,5 jaar geleden. Bizar eigenlijk!
   En oh jee, gaat het nóg sneller vanaf je 25e? Dat belooft veel goeds voor als ik in mei ook de 25 aantik.

 8. 31 januari 2018 / 12:24

  Ik had toevallig deze week zo’n moment! Of was het vorige week? Nou ja, Jim Bakkum was op bezoek bij Q-music en ik zat daar in de auto hardop te praten ‘Maar je was zo jooong. Een broekie. En nu ben je een musicalster! En wat is er met je stem gebeurd? Wooow.’ Zo een beetje, haha. Leuk geschreven, Romy!
  Johanne blogde over…10 dingen die mijn maand nóg beter maakten | Januari

  • Romy
   Auteur
   31 januari 2018 / 19:28

   Haha, datzelfde had ik dus laatst met Jamai. Ik ken hen nog van Idols als 15/16-jarige en heb het idee dat ik een paar jaar geleden nog die poster van Jamai voor het raam had hangen. Bizar dat dat alweer zo lang geleden is.

  • Romy
   Auteur
   31 januari 2018 / 19:29

   Haha, die gedachte over mensen uit 2000 herken ik maar al te goed. In mijn gedachten zijn zij ook pas net uit de letters ;)

 9. 31 januari 2018 / 14:38

  Ik vind het ook echt super crazy hoe snel alles voorbij gaat! Ik schrik soms als ik mijn nichtjes zie en als ik dan hoor dat ze al naar de universiteit gaan… Ja maar, nog niet zo heel lang geleden kwam ik toch nog babysitten op jullie? Holymoly. Ik heb dat trouwens ook vaak als ze bijvoorbeeld op de radio de top 3 liedjes van 5 jaar geleden laten horen. Dan kan ik dus echt niet geloven dat die liedjes al vijf jaar oud zijn. Heel raar.
  Irene blogde over…Day zero project | Let’s do this.

  • Romy
   Auteur
   31 januari 2018 / 19:30

   Gek eigenlijk hè, hoe snel het ook gaat met liedjes?! Ik heb het idee dat ik vorig jaar nog The Ketchup Song aan het meezingen was, maar dat is inmiddels al meer dan 10 jaar geleden. Hoe dan?!
   Wat jij beschrijft van je nichtjes, heb ik ook met mijn nichtje van 12. In mijn gedachten zie ik mezelf nog haar stukjes pannenkoek voeren als baby’tje. Oeps!

 10. 31 januari 2018 / 18:00

  De vliegt inderdaad alleen voelt deze maand zo lang te duren. Het lijkt wel 74 januari ;-)

  Ik realiseer dat de tijd vliegt als ik aan de aankomende verjaardag van mijn dochter denk, ze wordt 10 jaar!
  Nesrin blogde over…Random Facts over mij

  • Romy
   Auteur
   31 januari 2018 / 19:32

   Wauw, 10 jaar alweer! Ik kan me voorstellen dat je je maar al te bewust bent van hoe hard de tijd voorbijgaat als je kind opeens een stuk ouder wordt.
   En haha, gelukkig is vandaag dan écht de laatste dag van januari!

 11. 31 januari 2018 / 22:23

  Oh zo waar, ik herken dit helemaal! Voor mij voelt 10 jaar geleden eerder aan als 2004, en niet als 2008. Als ik me bedenk dat de tijd waarin ik in de brugklas zat al 12 (!) jaar geleden is, vraag ik me echt af hoe dat allemaal zo snel kan gaan. Ik denk wel eens: ik ben al een kwarteeuw oud, en wat heb ik eigenlijk al die tijd gedaan? Die jaren vliegen voorbij en het is zo raar om te bedenken dat het al zo lang geleden is, terwijl het soms echt een paar jaar geleden lijkt. Ook de kinderen die niet eens de jaren 90 hebben meegemaakt, worden dit jaar gewoon al volwassen, echt zo raar! Voor mijn gevoel ben ik daarin echt in 2011 blijven hangen ofzo. En toch ook gek eigenlijk dat we 10 jaar geleden nog geen appjes stuurden of Instagram hadden, terwijl we ons nu daar niks meer bij voor kunnen stellen. Terwijl het op zich niet zo heel lang geleden is. We worden zó oud!

  • Romy
   Auteur
   1 februari 2018 / 19:48

   Het is inderdaad precies wat je beschrijft! Ik kan me nog zo goed herinneren dat ik in de brugklas zat of dat het 2004 was of dat het millennium begon. De tijd gaat zo snel voorbij en ik heb ook het idee dat ik in een mum van tijd bijna een kwart eeuw oud ben geworden. Zo bizar eigenlijk! Tegelijkertijd moet dat voor mensen van een jaar of 40/50 nog veel ‘erger’ zijn ;)

 12. 31 januari 2018 / 22:24

  Wat heb je dit artikel ontzettend leuk en zo herkenbaar geschreven. Voor mij voelen veel van de dingen die jij aanhaalt ook als de dag van gisteren. Die plaszak van de NS inderdaad, ik heb echt het idee dat het daar vorig jaar over ging? Soms beangstigt me dat ook wel hoor: dat de tijd soms zo snel gaat. Maar het doet me ook weer beseffen dat ik maximaal moet genieten van iedere dag.
  Sara | MevrouwMiauw blogde over…5x Tips voor een duurzame(re) carnavalsoutfit

  • Romy
   Auteur
   1 februari 2018 / 19:49

   Het is soms inderdaad wel een beetje beangstigend dat de tijd zo snel voorbijgaat. Dan pas realiseer ik me hoe belangrijk het is om van elke dag iets moois te maken.

 13. 31 januari 2018 / 22:48

  Dit exact, ja. Ik denk echt vaak “Ah, 2009, paar jaar geleden”. Haha, bijna tien ondertussen al. Standaard rond maart of april denk ik ook weleens: haha, het is al april, GISTEREN WAS HET NOG KERSTMIS EN NU IS HET APRIL MAAR VERDER NO BIGGIE HOOR!
  Sam – singlereadytomingleblog blogde over…Exit Mr. Nice Guy

  • Romy
   Auteur
   1 februari 2018 / 20:49

   Haha, héél herkenbaar! Zelfs een jaar tijd vliegt al hartstikke snel voorbij.

 14. 1 februari 2018 / 12:55

  Wat een mooi artikel, ik herken me hier zo erg in! Ook al zijn wij pas begin twintig, we hebben toch ook al zoveel meegemaakt? Ik kreeg vroeger nog zakgeld in guldens, haha! En oh, videobanden… Dat kan ik me nu echt niet meer voorstellen. Zo kan ik ook niet geloven dat kinderen uit het jaar 2000 dit jaar al 18 worden. Mijn god, voor mijn gevoel zijn die nog steeds een jaartje of 10!!! De tijd gaat inderdaad zo snel… Het is zo belangrijk om elke dag te genieten en stil te staan bij het hier en nu.
  Anna blogde over…Ik ben al 12 jaar vegetariër en dit zijn mijn frustraties!

  • Romy
   Auteur
   1 februari 2018 / 21:21

   Haha, de videobanden en guldens kan ik me ook nog heel goed herinneren. Ik kan me nog precies dat mapje met proefmuntjes voor de geest halen dat ik kreeg toen de euro werd geïntroduceerd. Bizar eigenlijk dat we ons nu nauwelijks nog kunnen voorstellen dat we ooit met guldens betaalden ;) Wat gaat de tijd dan toch snel voorbij!

 15. 2 februari 2018 / 19:25

  Wanneer ik me realiseer dat de tijd vliegt is altijd wanneer er een nieuwe maand aanbreekt. Of als leerkrachten zeggen, het is nog zoveel maanden en dan heb je nog zoveel tijd om dit te doen of dat te doen. Zeker nu mijn laatste middelbare jaar is aangebroken, word ik er vaak met mijn neus op gedrukt. Ik bedoel, waar is die maandag gebleven? We zijn ALWEER vrijdag. Ook door mijn dagboek besef ik hoe snel de tijd gaat. Ik heb nu een jaar een dagboek en ik vind het altijd leuk om te lezen wat er een jaar geleden gebeurd is. En ik heb het nog niet gelezen voor vandaag, maar ik ben benieuwd. Ook als er van dat oldskool speelgoed ineens op facebook staat of toen Telenet aankondigde dat Lady & The Tramp (de film die ik als kind constant keek) een maand in de catalogus staat en je hem dus kan bekijken. Toen ik een beeld van de film zag, voelde ik me direct weer een zorgeloos meisje van 6 jaar. Life goes crazy fast, dus je kan er maar beter van genieten
  Nikita blogde over…Hoe ik ontdekte dat ik HSP ben

  • Romy
   Auteur
   3 februari 2018 / 00:27

   Je noemt een aantal heel herkenbare dingen, waarop ik me inderdaad ook weer eens heel goed realiseer hoe snel de tijd voorbijgaat. Het is ook bizar hoe snel je schooltijd gaat. Zelf was ik ook afgestudeerd voordat ik er eigenlijk erg in had. Juist daarom zijn soms die terugblikmomenten heel waardevol, waarop je je weer even dat kleine meisje kunt voelen dat bijvoorbeeld geniet van een film van ‘vroeger’ :)

 16. 3 februari 2018 / 11:03

  Mooi artikel en zeker belangrijk te genieten van het nu. Ik geniet nog echt dagelijks van die goede oude tijd, en ben zo ontzettend blij dat ik toen ben opgegroeid en niet nu. Tevens luister en kijk ik nog steeds ’90s films/muziek en dergelijke. Dát was pas muziek. Gisteren tot laat zitten mee bleré met nummers en echt serieus genoten. Er zijn zoveel dingen die ik aan mijn jeugd koester.

  • Romy
   Auteur
   3 februari 2018 / 12:18

   Helemaal mee eens! Ik ben ook blij dat er in mijn jeugd nog niet zo veel technische snufjes waren, waardoor ik wel echt van het buiten zijn en leuke dingen doen heb kunnen genieten als kind. Veel liedjes uit de jaren ’90 of begin jaren 2000 vind ik ook nog steeds leuk. Stiekem was het best een fijne tijd en is het soms jammer dat we nu niet meer in die tijd leven ;)

 17. Odetta
  6 februari 2018 / 08:26

  Zo is het maandag en zo is het alweer weekend. Hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd gaat. Ik hoor het ook van mijn “mede” vijftigplussers. Ooit zei mijn oom tegen toen ik 20 werd: zo nu ben je ook heel gauw 30. En het is waar, want tijdens 20 en 30 gebeurt er heel veel. De eindeloze lange dagen waren toch wel toen ik nog kind was. Zodra je gaat werken, gaat alles wat minder spontaan. Je moet echt afspraken met elkaar maken om elkaar te zien.

  • Romy
   Auteur
   6 februari 2018 / 23:32

   Ik herken het inderdaad wel dat de tijd sinds mijn 20e al helemaal heel snel lijkt te gaan. Het is ook alsof je wat meer wordt geleefd en je hebt natuurlijk een stuk minder vrije tijd dan je had als kind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge