De wereld is mooi. Dat moeten we alleen soms nog leren zien. Ik geef toe dat ook ik niet altijd een goed boegbeeld voor mijn eigen dorp ben. Als mensen me vragen naar mijn woonplaats, dan komen de woorden “bruisend”, “mooie natuur” en “gave hotspots” niet direct in mij op. Toch werd ook ik het afgelopen weekend tijdens een wandeling in de zon weer eens met mijn neus op de positieve feiten gedrukt: wat is de wereld toch mooi! Ook de wereld direct om mij heen. Met mijn camera bij de hand zag ik opeens in dat ook mijn dorp prachtige plekken kent. Net als jouw woonplaats! Zie jij eigenlijk in hoe mooi jouw omgeving is?

de wereld is mooi fotografie

“Niet heel bijzonder”?!

Als ik praat over mijn dorp, dan zijn “niet heel bijzonder” en “een treinstation was leuk geweest” vaak de eerste woorden die uit mijn mond glippen. In de loop der jaren is het hier volgebouwd met huizen, doemde de ene na de andere vinexwijk op en zijn de busverbindingen er niet veel beter op geworden. Kortom, geklaag alom! En natuurlijk ben ik blij dat de supermarkt om de hoek is, dat mijn middelbare school op 3 minuten fietsafstand was en dat er hier de hele nacht door een bus van en naar Amsterdam rijdt, maar tegelijkertijd zag ik vooral de schoonheid in van andere plekken in het land. Amsterdam met zijn mooie grachten, de idyllische dorpjes in de Achterhoek of plekken aan het strand bijvoorbeeld. En dat terwijl mijn omgeving óók heel mooi is!

Elke plek is mooi – op zijn manier!

Elke plek heeft wel zijn schoonheid! Als je maar goed genoeg kijkt, zijn er in ieder dorp en in iedere stad wel prachtige plekken te ontdekken. Mijn camera dwong me om eens te kijken naar de blauwe lucht, het mooie groen langs de sloten en de vele prachtige bloemen die nu in volle bloei staan. Hoe meer ik dichterbij kwam met mijn camera, hoe meer ik inzag dat het ook om mij heen prachtig is. Ik spotte bijen dartelend rondom roze bloemen, tuinen vol madeliefjes en daarnaast vele rozen en andere bloemenpracht. En ik kon zelfs zo nu en dan een mooie vlinder spotten. Ondertussen hoorde ik een paar vogeltjes tjilpen, terwijl iemand met zijn knalrode fiets fluitend over de weg fietste. Wat is het hier toch mooi!

de wereld is mooi fotografie

Lente, zomer, herfst en winter

Jaren geleden stapte ik bijna iedere dag op de fiets. Dan ging ik rondjes fietsen langs de Amstel door het Groene Hart. Ik fietste in de lente voorbij narcissen, lammetjes en knalgroen gras, en in de zomer kwam ik voorbij koeien, rietpluimen en zomerbloemen. In de herfst waren het de gevallen blaadjes en dennenappels die mijn omgeving sierden en in de winter waren het ijs en de dikke mist goed voor prachtige plaatjes. In mijn hoofd kon ik op die momenten alleen maar het bekende liedje “Het leven is mooi. Het is weer vrijdag en je fietst het weekend in!” duizendmaal herhalen. Zelfs op maandag, dinsdag en woensdag! Lente, zomer, herfst of winter, wat is er toch veel moois te zien!

Jouw wereld is mooi!

Alle foto’s in dit artikel maakte ik op maximaal 500 meter afstand van mijn huis. Stuk voor stuk foto’s waarvoor ik geen vlindertuin of Keukenhof heb bezocht, maar die ik net buiten mijn eigen voordeur kon maken. Dat deed me beseffen hoe mooi het hier is. En niet alleen hier, maar overal! Soms willen we afreizen naar natuurparken aan de andere kant van de wereld of naar jungles en reservaten waar je alleen na 10 uur vliegen mét een flinke jetlag belandt. En natuurlijk is het daar ook geweldig en wil ook ik die prachtige plekken nog eens met eigen ogen zien. Maar vergeet ook niet hoe mooi de wereld om jou heen al is. Of je nu woont midden in de stad, in een rijtjeshuis in een groot dorp of op een afgelegen boerderij met de natuur in je achtertuin, elke plek heeft zo zijn charme. De wereld is mooi. Jóuw wereld is mooi. Als je er maar oog voor hebt.

Wat vind jij het mooiste aan jouw omgeving?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 19 juli 2018 op 6:42 am - Beantwoord

  Prachtige ode aan je woonplaats. Ik merk bij mijzelf ook dat ik mijn woonplaats meer zou moeten waarderen (ik woon in een van de oudste steden :)) Binnenkort ga ik ook weer mijn woonplaats herontdekken. Je hebt me geinspireerd.

  • Romy 19 juli 2018 op 7:32 am - Beantwoord

   Leuk om te horen dat jij binnenkort weer eens op ontdekkingstocht in je eigen woonplaats gaat. Juist omdat je er (bijna) elke dag bent, vergeet je soms te zien hoe mooi het eigenlijk is. Dat maakt het zó leuk om eens met andere ogen (of met een camera) door je woonplaats rond te lopen 🙂

 2. Shirley 19 juli 2018 op 7:23 am - Beantwoord

  Het is grappig om naar je woonplaats te kijken door de ogen van iemand die het niet kent. Van Utrecht weet ik dat veel mensen het mooi vinden, maar als je iets vaker ziet, word je er soortvan blind voor. Mijn eigen wijk is een burgerlijk wijkje en ik woon naast een bouwput, maar ook daar is het op sommige plekken mooi.

  • Romy 19 juli 2018 op 7:33 am - Beantwoord

   Precies wat jij zegt inderdaad! Als je elke dag door je woonplaats loopt, zijn de mooie plekjes eigenlijk heel normaal. En dat terwijl iemand anders die plekken misschien wel heel mooi en zelfs fotowaardig vindt. Altijd leuk om eens door de ogen van een toerist naar je eigen omgeving te kijken 🙂

 3. Neverdullmoments 19 juli 2018 op 7:36 am - Beantwoord

  Toen ik een tijdje in Frankrijk woonde, begon ik pas echt ons land te waarderen en de schoonheid van weilanden met koeien, molens en groene natuurgebieden in te zien. In mijn dorp geniet ik er nu ook ontzettend van om even een wandeling te maken in een groen stukje dorp!

  • Romy 19 juli 2018 op 7:12 pm - Beantwoord

   Grappig eigenlijk hoe je soms je eigen land of omgeving meer weet te waarderen als je er juist een tijdje niet bent. Dat herken ik zelf ook wel. Ik vind het na een week in de bergen bijvoorbeeld heerlijk om weer in het platte Nederland te zijn 😉

 4. Jessica J. 19 juli 2018 op 8:10 am - Beantwoord

  Antwerpen is een prachtige stad, dat wéét ik, maar soms lijk ik er blind voor te zijn geworden. Als ik dan buitenlandse kennissen rondleid of toeristen vol bewondering naar alle prachtige gebouwen zie kijken, besef ik pas opnieuw hoe ongelooflijk mooi mijn stad is. 🙂 Knap geschreven, Romy!

 5. marije 19 juli 2018 op 8:24 am - Beantwoord

  Ik woon aan het strand en ook nog eens midden in de duinen. Geen dag is hetzelfde en ik geniet altijd van mijn uitzicht. Ik woon op een van de mooiste plekken van Nederland 🙂

  • Romy 19 juli 2018 op 7:19 pm - Beantwoord

   Dat klinkt als een prachtige plek om te wonen! Ik kan me zeker voorstellen waarom je jouw woonplaats een van de mooiste plekken ter Nederland noemt, als ik dit zo hoor 🙂

 6. Jacqueline 19 juli 2018 op 8:53 am - Beantwoord

  Ik woon vlakbij een haven, dat vind ik toch wel één van de mooiste plekken van mijn stad. Het leeft in de zomer en ’s winters is het prachtig verlicht.

 7. Daenelia 19 juli 2018 op 9:00 am - Beantwoord

  Ik zou zo mijn omgeving verruilen voor Florence of ergens anders in Toscane. Maar goed, dan is er weer het probleem van te warme zomers. Het maakt verder niet uit: er zijn altijd wel mooie plekjes in de buurt, waar je ook woont. Ik kan erg genieten van de koeien in de wei zomers. Verder ben ik meer een stadsmens, hoor. Maar dat is meer omdat ik hou van musea, films, shoppen toch ook wel en lekker op een terrasje zitten. En dat dan ook weer meer omdat ik dat graag doe met andere mensen die daar ook van houden. Maar van de koeien genieten kan ik alleen. Met mijn chihuahua, dat dan weer wel.

  • Romy 19 juli 2018 op 7:24 pm - Beantwoord

   De stad heeft inderdaad wel wat, zeker als je bijvoorbeeld een avondje weg wilt gaan. Toch kan ik de weilanden en andere natuur ook wel genieten. Gelukkig heb ik nu the best of both worlds doordat ik in een groot dorp vlak bij Amsterdam woon 😉

 8. Iris - Thebeautymagazine.nl 19 juli 2018 op 10:40 am - Beantwoord

  Wat een vrolijk en positief artikel weer. Super leuk!

 9. Charel 19 juli 2018 op 10:57 am - Beantwoord

  We wonen eigenlijk ook in een prachtig land en moeten niet zo zeuren. Want hebben we stiekem toch mooie plekjes om vast te leggen!

 10. Madelon 19 juli 2018 op 11:03 am - Beantwoord

  Wat een mooie en inspiratievolle post! Ik geniet enorm van mijn omgeving, zeker als ik bij mijn ouders thuis in de Achterhoek ben. Ik houd enorm van die natuur daar en ga er dan regelmatig op uit om gewoon even te genieten van alles om mij heen. 🙂

  • Romy 19 juli 2018 op 7:25 pm - Beantwoord

   Zeker weten! Er zijn ook in Nederland eigenlijk heel veel mooie plekken te ontdekken 🙂

  • Romy 19 juli 2018 op 7:27 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je zo kunt genieten van je omgeving en die van je ouders. Eigenlijk heeft Nederland ook wel heel mooie natuur. Ik ben zelf toevallig deze zomer voor het eerst een dagje naar de Veluwe gegaan en dat voelde bijna aan als buitenland – zo mooi om daar te wandelen in alle rust!

 11. evelien 19 juli 2018 op 12:03 pm - Beantwoord

  Ik kan heel erg genieten van de buitenwereld, zo ook van alle seizoenen. <3
  Vanochtend maakte ik nog een wandeling door het park en zag ik een zwanen koppel met mini zwaantjes.
  Heel lief!

  Liefs,
  Evelien

  • Romy 19 juli 2018 op 7:27 pm - Beantwoord

   Heerlijk als je daar zo van kunt genieten! En dat soort kleine tafereeltjes als een stel zwanen dat langsloopt, maakt het in de omgeving alleen maar nóg mooier 🙂

 12. Marloes 19 juli 2018 op 12:22 pm - Beantwoord

  Heel inspirerend! Ik woon nu drie jaar in mijn huidige woonplaats en in het begin vond ik het maar niks. Maar langzaamaan ben ik het hier steeds meer gaan waarderen. Het mooiste hier vind ik denk ik toch wel de prachtige vrijstaande huizen in hun groene omgeving. Jammer alleen dat wij dat nog lang niet kunnen betalen haha

 13. Sandra 19 juli 2018 op 2:29 pm - Beantwoord

  Je hebt gelijk hoor! Ik hou ook echt van de natuur in mijn woonplaats. Ik ben binnen een paar minuten op strand, in duin of in het bos. Beter kan niet vind ik! (In Nederland dan… haha.) Je eigen omgeving meer gaan waarderen is zeker iets wat positieve invloed op mij heeft. 🙂
  Mooie foto’s heb je gemaakt! ♡

  • Romy 19 juli 2018 op 7:28 pm - Beantwoord

   Soms duurt het ook gewoon even voordat je echt van je woonplaats kunt genieten. Fijn dat je nu in ieder geval wel kunt waarderen waar je woont! En dat vrijstaande huis, dat komt er misschien nog wel ooit een keer van 😉

  • Romy 19 juli 2018 op 7:29 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve compliment! <3
   Volgens mij woon jij ook op een prachtige plek in Nederland. Zo speciaal om binnen een mum van tijd op het strand en in de duinen te zijn! Ik ga daar ook altijd graag dagjes naartoe in de zomer.

 14. Irene 19 juli 2018 op 3:45 pm - Beantwoord

  Ik vond mijn dorpje ook nooit echt bijzonder, tot ik vorig jaar verhuisde naar een ander dorp en niet zo heel vaak meer in m’n hometown kwam. Als ik er ben vind ik het net wel bijzonder. Super rustig, veel groen, lieve mensen. Sinds we een hond hebben, maken we elke avond en ochtend een wandeling en dat helpt ook wel om de mooie plekjes te waarderen. We zitten hier precies goed! Rustig en toch alles wat je écht nodig hebt in de buurt.

  • Romy 19 juli 2018 op 7:36 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je je geboorteplaats meer bent gaan waarderen nu je juist ergens anders bent gaan wonen. Soms zie je pas hoe mooi een plek is als je er niet dagelijks meer bent. Tenminste, zo ervaar ik het ook.
   Jouw woonplaats klinkt ook perfect! En ik kan me er wel wat bij voorstellen dat je je omgeving opeens nog meer gaat waarderen als je een hond hebt. Dan zie je opeens plekjes waar je anders misschien niet zomaar komt 🙂

 15. Zo simpel is dan geluk 19 juli 2018 op 5:57 pm - Beantwoord

  De laatste tijd wandel ik regelmatig, maar ik kan niet zo lang lopen, dus ik blijf altijd dicht bij huis. Elke keer zie ik weer nieuwe mooie dingen!

  • Romy 19 juli 2018 op 7:37 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat zo’n wandeling je altijd weer bij nieuwe plekjes brengt. Hopelijk kun je snel iets verder lopen, zodat je hier nog meer van kunt genieten.

 16. Anouk 19 juli 2018 op 6:16 pm - Beantwoord

  Heel herkenbaar, mijn dorp heb ik ook nooit echt gewaardeerd (ook al hebben wij wel dat felbegeerde treinstation). Maar er zijn toch hele mooie plekjes in mijn dorp, helemaal sinds ze een braakliggend terrein hebben omgetoverd in een mooi stukje natuur met wilde bloemen (:

  • Romy 19 juli 2018 op 7:47 pm - Beantwoord

   Dat terrein klinkt prachtig! Ook al zie je het soms niet, eigenlijk heeft elke plek wel mooie plekjes om te ontdekken 🙂

 17. Evelyne 19 juli 2018 op 7:08 pm - Beantwoord

  Mooie foto’s! Toen ik begon met fotografie, ben ik helemaal anders beginnen kijken naar de natuur en de omgeving. Ik zag opeens het mooie er van. Ook woon ik in een redelijk bebost gebied, ondanks dat er veel huizen staan. Achter ons ligt er weiland, net als schuin voor ons en naast ons (voorlopig toch nog, want ze gaan er op bouwen). En ookal passeer ik 100x langs dezelfde boom of paal, plots kijk ik er naar en zie ik er een foto in. Hoe vreemd is dat nu, haha.

  • Romy 19 juli 2018 op 8:00 pm - Beantwoord

   Heel herkenbaar wat je omschrijft! Ik ben ook door fotografie veel meer de schoonheid van dingen gaan inzien en heb ook plotseling oog gekregen voor mooie details als bloemen of landschappen waar ik normaal altijd voorbij ziet. Wel een mooie bijkomstigheid van fotograferen als hobby! 🙂

 18. Nikita 19 juli 2018 op 8:01 pm - Beantwoord

  Bij ons zijn er wel een paar mooie parken, maar je moet er gewoon oog voor hebben. Ik vind de stad waar ik woon mooi en hij zal altijd een betekenis voor me hebben aangezien ik er ben opgegroeid en er duizenden herinneringen heb. Leuke en minder leuke. En momenteel woon ik er nog want ik ben nog thuiswonend. Maar ik moet eerlijk zijn, door de jaartjes school ben ik ook heel veel van Brugge gaan houden. Waarschijnlijk ook omdat ik er zoveel mooie dagen, momenten en herinneringen heb en er letterlijk veel geleerd heb (van schoolkennis tot levenslessen). Maar daarnaast vind ik Brugge gewoon een prachtige stad! Hij heeft gewoon een hele mooie charme met al die oude gebouwtjes en schattige huisjes. Brugge is gewoon een schattige stad, en dat wint het nu eenmaal heel gemakkelijk bij mij. Aan de andere kan moet je je ook niet laten misleiden door dat ‘oudere’ uiterlijk. De schoolpoort van de fantastische school waar ik afgelopen drie jaar heb gezeten is heel ouderwets en dat straalt ie ook echt uit. Terwijl de school zelf toch wel redelijk modern is ingericht. Maar modern of niet, ik hou van mijn school en hij zal altijd een plekje in mijn hart hebben!

  • Romy 20 juli 2018 op 7:18 pm - Beantwoord

   Brugge is ook echt een heel mooie stad. Ik ben er één keer een paar dagen geweest en heb daar ook volop genoten. Ik kan me voorstellen dat je daar heel graag komt. Hoe bijzonder dat je school daar stond! Ik ging zelf naar de universiteit in Amsterdam (en ga daar binnenkort ook weer werken) en ben ook mede door mijn studietijd Amsterdam steeds meer gaan waarderen. Die stad heeft waarschijnlijk hetzelfde plekje in mijn hart gekregen als Brugge in dat van jou 🙂 Alhoewel ik mijn eigen dorp en de omgeving hier ook wel heel erg kan waarderen.

 19. Lilian 19 juli 2018 op 10:09 pm - Beantwoord

  Je hebt helemaal gelijk! Ik woon op de Veluwe, volgens mij het populairste plekje onder toeristen. Maar toen ik afgelopen week in Zeeland was, bedacht ik me dat ik het water hier mis. We hebben alleen de randmeren, maar daar moet je heel veel parkeergeld voor betalen, dus daar komen we echt nooit. Maar los daarvan is het hier prachtig. Mijn eigen achtertuin mag er ook wezen trouwens. Ik geniet er elke dag van hoe alles bloeit 😀

  Overigens had mijn meditatiecoach het vanavond toevallig over ‘beginnersmind’, dat is ook het idee om alles te zien alsof je het voor het eerst ziet, zonder voorkennis. Eigenlijk wat jij doet dus. Heel mindful 🙂

  • Romy 20 juli 2018 op 7:19 pm - Beantwoord

   Wauw, wat een mooi gebied om te wonen! Een vriendin van mij woont in Ede en heeft de Veluwe nog net niet als haar achtertuin. Ik vind het daar prachtig.
   Wat een mooie insteek trouwens, die beginnersmind! Dat is inderdaad precies hoe we vaker naar de wereld zouden mogen kijken om nog meer te waarderen wat je hebt en waar je leeft 🙂

 20. Johanne 20 juli 2018 op 9:11 am - Beantwoord

  Ik vind werkelijk alles mooi aan mijn hometown Groningen, maar ik ben totaal niet positief geweest over mijn huidige woonplek Nieuwegein. En het is heus niet alsof alles één grote bak ellende is, ik heb m’n hersenen gewoon negatief gemaaakt als het gaat om deze plek, haha. Heb zo mijn redenen! Maarrrr, sinds ik weer aan het hardlopen geslagen ben, ben ik op zoek gegaan naar leuke routes. En dicht bij mijn huis is een aardig groen gebied, waar mensen lopen en fietsen. Een hartstikke leuk plekje om te wandelen met mooie huizen en kleurrijke bomen. Toch maar eens mijn camera meenemen!

  • Romy 20 juli 2018 op 9:44 pm - Beantwoord

   Groningen is ook echt een heel mooie stad! Jammer dat je over Nieuwegein “iets” minder enthousiast bent 😉 Ik kan me voorstellen dat Nieuwegein niet aan Groningen kan tippen, maar het is in ieder geval al fijn dat je één leuk plekje hebt kunnen ontdekken. Wie weet spot je nog meer toffe plekken als je de volgende keer met je camera op stap gaat 🙂

 21. Simone 20 juli 2018 op 9:24 am - Beantwoord

  Wat een leuk artikel! Ik ken ook zulke negatieve gedachten over mijn woonplaats. Maar er zijn inderdaad ook mooie plekjes te vinden. Als ik eerlijk ben kom ik daar alleen bijna nooit. Op de een of andere manier is het altijd fijner om het wat verder weg te zoeken, vind ik.

  • Romy 20 juli 2018 op 10:03 pm - Beantwoord

   Ik herken wel wat je zegt, terwijl er tegelijkertijd ook in je eigen woonplaats echt wel mooie plekken te vinden zijn. Je moet er alleen vaak even naar op zoek gaan en accepteren dat je niet altijd ver van huis hoeft te gaan om leuke dingen te ontdekken 🙂 Mij heeft het heel erg geholpen dat ik nu veel bezig ben met fotografie. Daardoor ga ik bijna automatisch al met andere ogen naar de wereld om me heen kijken – op een positieve manier dan.

 22. Anna 20 juli 2018 op 10:05 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel met een prachtige boodschap! Soms beseffen we niet meer hoe mooi onze omgeving is en hoe blij we moeten zijn dat we hier wonen <3 Zeker in de zomer vind ik Nederland echt prachtig! Ik zit nu zelfs te twijfelen of ik deze zomer wel naar het buitenland wil, haha!

  • Romy 20 juli 2018 op 10:05 pm - Beantwoord

   Dat is nog eens een mooi inzicht! Eigenlijk heb je ook in Nederland echt wel leuke vakantiebestemmingen. Ik merk zelf ook dat ik vaak – getriggerd door mensen om me heen en reismagazines – al snel zoek naar bestemmingen ergens anders in Europa, terwijl bijvoorbeeld Zeeland, Limburg of de Waddeneilanden ook hartstikke leuk zijn.
   Ik ben benieuwd waar jouw vakantie uiteindelijk naartoe gaat 🙂

Recente blogs