door corona meer waarderen

Deze 15 dingen ben ik door corona meer gaan waarderen

 • 29 januari 2021
 • 26 Reacties
Categorieën: Persoonlijk
waarderen door corona

Wat ooit doodnormaal leek, werd opeens heel bijzonder. Het klinkt als een filosofische zin uit een zweverig boek, maar het is toch echt hoe ik het ervaar. Ik denk dat ik niet de enige ben voor wie die ene pandemie die over de wereld raast nogal wat dingen in perspectief heeft gezet. Want als kantoor met collega’s een droombestemming lijkt, de supermarkt een uitje is geworden en knuffelen iets is uit films, dan ga je opeens heel anders naar dingen kijken. Dit zijn 15 dingen die ik door corona meer ben gaan waarderen.

 1. Mijn thuiswerkplek. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen thuiswerken geweldig vindt, maar ik ga er nogal lekker op. Ik wist al dat ik werken vanuit mijn thuiskantoor (slash eettafel) heel fijn vond, maar weet door corona al helemaal zeker dat ik mezelf niet meer 5 dagen per week op een kantoor zie zitten. Al is het maar omdat lunchen met verse soepjes en met een kat naast je op kantoor vrij lastig is.
 2. Een leuke baan. Zo blij dat ik nu fulltime voor mezelf werk en in deze periode een baan heb waar ik veel energie en plezier uit haal. Daardoor heb ik nog geen dag gehad dat ik tegen werk op zag, ben ik elke dag met van alles bezig en is mijn gemiddelde lockdowndag tussen vier muren niet saai.
 3. Mijn nieuwe laptopstandaard. Zonder dat ding was mijn thuiswerktijd een stuk minder ergonomisch verantwoord geweest. Mijn best bestede € 20!
 4. Nederland. Ik op vakantie in eigen land? Dat zag ik nooit zo voor me. Niet dat ik jaarlijks in het vliegtuig stapte, maar ik was wel gewend om voor vakantiebestemmingen minstens één grens over te gaan. Totdat ik door corona heel lang geen stap meer over de grens zette en ontdekte dat dat zo erg nog niet is. Om eerlijk te zijn, denk ik dat ik mijn bestemmingen voortaan sowieso minder ver zal zoeken. Een ritje naar de andere kant van Nederland of naar Duitsland brengt je ook al totaal ergens anders. Daar heb ik niet per se witte stranden voor nodig.
 5. Home sweet home. Ik besef nu hoe fijn het is dat ik deze periode in een ruim appartement doorbreng – inclusief spullen en kleuren waar ik blij van word. Goh, het scheelt weinig of ik zou een cheesy “Home sweet home”-tegeltje aan de muur hangen.
 6. Mevrouw Pip. Alleen wonen in coronatijd vond ik – vooral de eerste weken – niet altijd een feest. Gelukkig was ik zelfs als ik een week niemand zag nooit echt alleen dankzij mijn lieve poezenbeest Pippa. Dat zij helemaal niets meekrijgt van corona en nog net zo’n vrolijke mafklapper is als anders, is oprecht heerlijk.
 7. Lieve vriendinnen. Door alle omstandigheden heb ik – net als bijna iedereen – vriendinnen veel minder gezien. De keren dat ik ze kon zien (digitaal of op afstand) waren daardoor extra fijn. Alleen al een kort telefoongesprek of een keer wat heen en weer appen ben ik door corona nog meer gaan waarderen.
 8. Pilatesvideo’s. Net toen ik had besloten dat pilates wél iets voor mij was, gooide corona roet in het eten. Ik ben dan ook extra dankbaar dat er mensen zijn die hun pilateslessen online zetten, waardoor ik ook vanuit huis gewoon op mijn yogamat de Child’s Pose en C-spine kan doen. Bij pilates train je al je spieren in je core, dus van je schouders tot je bovenbenen. Met name een aanrader als je, zoals ik, heel wat uurtjes achter de computer doorbrengt. Daarnaast zijn er nog meer voordelen van pilates. Het verbetert bijvoorbeeld je ademhaling, werkt ontspannend en geeft je een betere zithouding.
 9. Mijn telefoon. Ja sorry. Tuurlijk, het is niet best om de hele dag met je smartphone aan je hand geplakt te zitten (zit ik gelukkig ook niet). Maar ik ben dat ding wel meer gaan waarderen sinds een groot deel van de offline dingen zich online is gaan afspelen. Alle apps die we tegenwoordig hebben om met elkaar in contact te blijven, blijken verdomd handig. Best een verrassende uitspraak uit mijn mond, aangezien ik 12 maanden geleden Zoom nog “helemaal niets voor mij” vond.
 10. De pakketjesbezorger. Een groot online shopper ben ik niet, maar ik vraag me toch echt af wat ik zonder mijn sterke pakketjesman had gemoeten. De held die steeds weer mijn 20 liter-zakken met kattenbakvulling naar boven tilt en die nog steeds elk bol.com-pakketje met een grote grijns langsbrengt.
 11. Mijn blog. Mede door mijn blog heb ik me het afgelopen jaar geen seconde hoeven vervelen. Heel fijn om een hobby te hebben waar ik nooit op uitgekeken ben én om leuke interactie met lieve volgers te hebben! Door corona geniet ik alleen nog maar meer van de digitale contacten die ik via mijn blog heb. En van het feit dat ik altijd nog via mijn blog een eind weg kan kletsen als ik een dag niemand zie.
 12. Gezondheid. Tja, dat punt heeft weinig uitleg nodig. Als er iets is wat het C-virus laat zien, dan is het wel dat gezond zijn niet vanzelfsprekend is. Ik heb om me heen gezien dat dat ook heel anders kan zijn en waardeer mijn gezondheid dan ook des te meer.
 13. Boer Zoekt Vrouw en Married at First Sight. Ik weet nog dat het tijdens lockdown 1 hét vooruitzicht van de week was als Yvon Jaspers weer op tv verscheen. Hetzelfde heb ik nu met Married at First Sight en Heel Holland Bakt. Zo’n programma voelt als een heerlijk digitaal uitstapje uit mijn coronabubbel!
 14. Familie. Mijn opa en oma die ons jaarlijkse Sinterklaas-dobbelspel omdoopten tot een online kerstbingo, mijn ouders met wie ik heel veel wandeldates heb gedaan en fijne gesprekken voer, mijn broertjes met wie ik ook op afstand leuke dingen kon afspreken, en ook mijn lieve schoonfamilie. Stuk voor stuk werden ze me door corona nog dierbaarder.
 15. Bart. En niet te vergeten: Mr. Vaker Vrolijk. Aka vriendlief. We hebben vorig jaar samen meer meegemaakt dan we ooit hadden kunnen bedenken, ook naast corona. Ik bof dat ik zowel de mooie als de verdrietige momenten met hem mocht delen in onze lockdownbubbel. Ikea-kastjes in elkaar zetten, vele kilometers wandelen, heel veel pasta’s maken, kerstkaarten in elkaar fröbelen, foto’s maken, lachen en goede gesprekken voeren – dat alles was zonder hem een stuk minder leuk geweest.

Wat ben jij door corona meer gaan waarderen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 29 januari 2021 op 7:43 am - Beantwoord

  Heel mooi en deze tijd doet je ook echt de kleine dingen in het leven waarderen. Vooral mijn gezondheid en die van mijn dierbaren, die staat op 1. Ons fijne verbouwde huis, mijn fijne kamer om te schrijven en de rust waardeer ik ook heel erg.

 2. Meaghan 29 januari 2021 op 9:32 am - Beantwoord

  Fijne lijst en ook tof om te lezen dat Corona ook mooie dingen en inzichten voor jou heeft opgebracht. Ik ben door heel de situatie ook kleine dingen meer gaan waarderen. Zo deed ik al een aantal jaar aan yoga, maar ben ik het feit dat ik zo veel kan met mijn lichaam en ademhaling zo veel meer gaan waarderen, juist doordat ik weet hoe veel mensen ernstig ziek worden door Corona (of door iets anders) die dat niet meer kunnen. Ik sta er nu elke dag bij stil als ik yoga doe dat ik dat allemaal kan en gezond ben. En net als jij ben ik (online) afspraken en gesprekken met mijn vriendinnen meer gaan waarderen en uiteraard ook de pakketjesbezorgers, wat een helden zijn dat in deze tijd! En stiekem vind ik het heel fijn om vanuit huis te werken en niet naar kantoor te hoeven. Ik ben veel productiever thuis (waarschijnlijk omdat het zo lekker stil en rustig is) en daarnaast scheelt het ook reistijd!

  • Romy 6 februari 2021 op 8:25 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat jij er ook zo bewust bij stilstaat wat je lichaam allemaal kan en hoe bijzonder het eigenlijk is. Hiervóór nam ik altijd maar voor lief dat ik kan hardlopen, praten, lopen, bewegen, etc. Nu besef ik veel meer dat je zuinig op je lichaam moet zijn, want gezondheid is echt niet vanzelfsprekend.
   Superfijn trouwens dat het thuiswerken jou ook zo goed bevalt! Ik heb precies hetzelfde als jij: thuis krijg ik een stuk meer gedaan dan op kantoor.

 3. Daenelia 29 januari 2021 op 9:41 am - Beantwoord

  Eigenlijk niets? Eigenlijk waardeerde ik alles al heel erg. Er zijn geen komen tr en geweest waarop ik dacht: wat fijn!
  …. ok. Ja. Eentje. Animal Crossing. Ik had het zonder corona ook gespeeld. Maar ik denk dat de ochtendsessie er bij een normaal leven bij in waren geschoten. Nu spelen we elke ochtend een kwartiertje ACNH. En dat maakt het begin van de dag wel erg fijn.

 4. Johanna 29 januari 2021 op 9:47 am - Beantwoord

  Moeilijk, vooral het samen zijn en verder het mogen blijven werken, wat ik bij de eerste lockdown niet mocht. Maar voor mij overwegen de negatieve aspecten, op landelijk nivo toch wel. Toenemende kloof tussen de verschillende inkomensgroepen, ongelijke kanzen voor de verschillendd mkb’s, de extreme schulden die de landen maken, de leerachterstand door homeschooling, de toename van mishandelingen bjj kinderen…. en van al deze dingen merken we de gevolgen pas later.

  • Romy 6 februari 2021 op 8:22 pm - Beantwoord

   Ja, helaas brengt de lockdown natuurlijk vooral veel negatieve ontwikkelingen met zich mee. Ik ben soms ook benieuwd hoe we uit de situatie komen. Ik probeer me te focussen op het positieve, maar besef heel goed dat corona voor veel mensen echt heel nare gevolgen heeft.

 5. Audrey 29 januari 2021 op 10:47 am - Beantwoord

  Herkenbaar lijstje! Ik ben rustige weekends ook echt veel meer gaan waarderen. Dat het gewoon geen optie is om echt iets groots te gaan doen, geeft me ook rust, hoewel ik het soms wel jammer vind natuurlijl.

 6. Nikita 29 januari 2021 op 11:21 am - Beantwoord

  Iedere situatie in het leven brengt mooie en slechte dingen met zich mee, zo ook corona. Voor veel mensen brengt hij heel veel pijnlijke situaties en gevolgen, maar er zijn altijd lichtpuntjes. En daar moeten we ons aan blijven vasthouden. Ik ben nu dankbaar voor mijn collega’s om me heen. Ik werk in een supermarkt dus ik ben al die tijd aan het werk gebleven. Niet altijd gemakkelijk, want ook onze klanten waren gefrustreerd en wij zijn daar wel meer dan eens de dupe van. Maar dan heb ik mijn collega’s om me heen om eens mee te lachen, eens tegen te zeuren. Het zijn de mensen die ik buiten de rest van het gezin om het meeste zie per week nu en ik ben heel dankbaar dat dat mensen zijn waar ik me goed bij voel, waar ik mezelf bij kan zijn en dat we zo’n goeie teamsfeer hebben. Juist dat heeft me er altijd doorheen geholpen. Vooral de tijd dat mensen echt heel grof waren ging het mentaal een stuk slechter en ik had echt zin om me ziek te melden. Maar dat heb ik niet gedaan en dat deed ik niet voor de klanten, maar wel voor mijn fantastische collega’s. Omdat als ik me ziek meld, zij ook in de problemen zitten. En dat wilde ik niet.

  En daarnaast om ben ik ook de online wereld meer leren waarderen. Net als jij probeer ik niet hele dagen aan mijn telefoon geplakt te zitten (wat nog wel eens wil mislukken). Maar ik ben natuurlijk bezig met die onderzoeken en vaak zet ik daar ook wel een keer iets van online op social media. Dat is mijn manier om ermee om te gaan. De mensen die om me heen staan zijn altijd klaar om te vragen of het onderzoek goed ging, of ik al resultaten heb of iets meer weet. Mensen die bezorgd zijn. Nu we elkaar niet kunnen knuffelen, dat maakt het pijnlijk. Want als er een tijd was waar ik heel graag mijn beste vrienden om me heen had gehad, dan was het wel nu. Maar ik krijg van heel veel lieve mensen berichtjes en heel veel liefde en steun. En juist dat houdt me overeind en ik ben daar zo ongelooflijk dankbaar voor. Dat er nu zoiets bestaat als een smartphone of een tablet waar je elkaar toch virtueel kan zien en kan praten, lachen en huilen met elkaar. Juist nu is technologie zo’n mooie redding.

  • Romy 6 februari 2021 op 8:20 pm - Beantwoord

   Echt heel knap hoe je jezelf staande hebt weten te houden bij je werk in de supermarkt! Corona brengt dan toch extra stress met zich mee, zeker als klanten ook nog eens dingen op jullie afreageren (totaal onterecht!). Je mag echt trots zijn dat je het toch maar mooi doet. Gelukkig maken fijne collega’s dan al heel wat goed – al is het maar omdat je met elkaar over de lastige situatie kunt praten.

   Ik ben het helemaal met je eens wat betreft de online wereld. Hoewel smartphones niet altijd ideaal zijn, is het wel geweldig dat we dankzij telefoons altijd in contact kunnen zijn en van ons af kunnen schrijven – ook als we elkaar niet zijn. Ik snap dat je juist in jouw situatie heel veel baat hebt bij contact met anderen <3

 7. Anna 29 januari 2021 op 11:33 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel, vol met lichtpuntjes! <3 Ik ben het helemaal met je eens hoor, thuiswerken is fijn! Door corona heb ik ook geleerd om de kleine dingen nog meer te gaan waarderen. Al voelt het soms ook als een boze droom waar ik uit wil ontwaken, soms kan ik gewoonweg niet beseffen dat we 'hier' zijn beland. In deze periode ben ik ook extra dankbaar voor mijn eigen bedrijf en het feit dat mijn werk altijd door gaat, verveling is niks voor mij! 🙂

  • Romy 6 februari 2021 op 8:16 pm - Beantwoord

   Dat is ook wel zo! Als ik soms kijk naar hoe we nu dingen doen, dan denk ik echt “Als je me anderhalf jaar geleden had verteld dat ik dit nu zou doen, had ik je voor gek verklaard.” Met mondkapjes op de supermarkt in gaan bijvoorbeeld of nadenken over de stoelenopstelling als ik bij mijn ouders op bezoek ga. Ik probeer me er maar aan vast te houden dat er een tijd komt waarin we aan onze (klein)kinderen kunnen vertellen over dat bizarre jaar 2020 😉

 8. Naomi 29 januari 2021 op 11:40 am - Beantwoord

  Prachtige lijst en heel herkenbaar. Ik waardeerde altijd de kleine dingen al wel, maar merk dat ik dat door de lockdowns en alle maatregelen nog meer ben gaan doen. Mr. VakerVrolijk vind ik trouwens leuk klinken. Ben benieuwd of mr. zelf het ook wat vindt;).

  • Romy 6 februari 2021 op 8:14 pm - Beantwoord

   Toevallig zit Bart nu net naast me, dus ik kon je vraag meteen voorleggen 😛 Hij zei “Ja hoor, vind ik wel prima” 😉

 9. Ilona Wielinga 29 januari 2021 op 11:53 am - Beantwoord

  Wat een fijn lijstje. Ik ben zo dankbaar voor mijn vrienden en familie. En voor mijn werk, wat ik gelukkig nog steeds kan doen en wat me elke keer weer blij maakt. En ik waardeer de hulp vanuit het ggz heel erg, klinkt misschien gek maar ze doen onwijs hun best om me te kunnen blijven zien, wat ik juist in deze periode nodig heb.

  • Romy 6 februari 2021 op 8:10 pm - Beantwoord

   Inderdaad juist nu heel waardevol dat de GGZ en andere instellingen voor geestelijke gezondheid ook nu zo hun best doen om er voor cliënten te zijn. Ik hoorde laatst dat er nu meer mensen met mentale klachten zijn dan ooit, dus het is juist nu zo belangrijk dat er nog altijd mogelijkheden zijn (al is het op afstand of digitaal).

 10. Evelyne - Gouden Momenten 29 januari 2021 op 12:24 pm - Beantwoord

  Ik ben sinds een paar jaar terug al beginnen beseffen dat je voor kleine ‘normale’ dingen dankbaar moet zijn en dat probeer ik echt te doen. De corona-crisis heb ik helemaal anders doorstaan dan jij, maar daarom niet minder intens. Het hakte er nogmaals bij mij in wat écht telt en wat ik écht moest gaan waarderen. Maar vooral, hoe ik moest blijven positief denken ondanks alles wat ik rondom mij heb gezien en gevoeld. Positive thinking, even at the bad times 😉

  • Romy 6 februari 2021 op 8:09 pm - Beantwoord

   Echt heel mooi en bewonderenswaardig hoe je in deze tijd positief bent blijven denken! Een positieve mindset maakt al zo veel verschil, hoe lastig de omstandigheden ook zijn.

 11. Janne 29 januari 2021 op 1:39 pm - Beantwoord

  Ik ben door de corona nog extra blij met m’n appartementje. Ik ben er eind 2019 komen wonen en vond de verhuizing een hele stap. Sinds corona twijfel ik er totaal niet meer aan of verhuizen een goed idee was. Ervoor woonde ik op een studentenkamer, en het zou naar zijn geweest om daar hele dagen te zitten en om me druk te moeten maken over het besmetten van mijn huisgenoten.

  Ik ben de natuur ook meer gaan waarderen. Die gaat gewoon z’n gang, wat er ook gebeurt in de wereld. Vanochtend heb ik een lange wandeling gemaakt met een vriendin — onze manier om elkaar regelmatig coronaproof te zien — en er waren al heel veel vogels te horen! In maart en april 2020 ben ik ook heel bewust bezig geweest met de lente ervaren. Ik ga ’s ochtends graag wandelen of hardlopen in het bos en alleen al het langer worden van de dagen is een fijne ervaring.

  De laptopstandaard en het toetsenbord die ik geïnspireerd door jou heb gekocht, bevallen mij trouwens ook heel goed! Ik heb heel andere gekocht dan jij, want ik wilde dat ze matchten bij mijn Macbook. Maar ook deze zijn hartstikke handig. Sowieso is een “echt” toetsenbord zoveel fijner dan een laptoptoetsenbordje! En mijn nek is me dankbaar dat ik nu rechtuit kan kijken naar mijn scherm.

  • Romy 6 februari 2021 op 8:08 pm - Beantwoord

   Ik heb inderdaad echt te doen met mensen die tijdens corona in een studentenhuis of in een kleine kamer woon. Dat moet een stuk lastiger zijn dan wanneer je een (iets ruimer) plekje voor jezelf hebt. Zo fijn dat je nieuwe woning heel goed bevalt – juist nu!
   Wat tof trouwens dat je laptopstandaard en het toetsenbord zo goed bevallen. Wat een verademing hè?! Ik vraag me nu oprecht af hoe ik al die jaren heb kunnen werken zonder extra toetsenbord en standaard. Dat mijn nek dat heeft overleefd… 😉

 12. mevrs 29 januari 2021 op 1:52 pm - Beantwoord

  Zo leer je genieten he van de kleine dingen in het leven.

  Wat doe je eigenlijk van werk ?

  • Romy 6 februari 2021 op 8:06 pm - Beantwoord

   Ik werk fulltime als freelance tekstschrijver 🙂

 13. Agnès 29 januari 2021 op 6:37 pm - Beantwoord

  Wat een mooi lijstje! Goed om even bij stil te staan. Voor mij geldt het stuk over Nederland ook. Het afgelopen jaar heb ik al zoveel fijne plekjes ontdekt, zo dicht bij huis! Daar ga ik zeker mee door.

 14. Irene 29 januari 2021 op 6:38 pm - Beantwoord

  Super mooie post! Ik ben mijn huis ook echt extra gaan waarderen. Ik vond het altijd al een fijne plek maar door nu echt bijna elke minuut thuis te zijn vind ik het nog honderd keer leuker. En ik vind het ook zalig om mijn vriend bijna de hele dag rond me te hebben of te weten dat hij ook thuis is. Hij werkt dan boven in de bureau en ik zit beneden met de baby en dan kunnen we ’s middags lunchen samen. Door dat thuiswerken wordt er echt veel onderwegtijd uitgespaard en dat vind ik veel waard. En daarnaast waardeer ik dingen als boodschappen doen of toch eens een winkel binnen gaan ook extra. Omdat het hier wel nog kan en het ondanks mijn fijne huis toch ook tof is om eens iets anders te doen.

  • Romy 6 februari 2021 op 8:03 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat jij ook jullie huis nog meer bent gaan waarderen door corona! Ik herken precies wat je zegt over thuiswerken. Nu ik erbij stilsta dat ik ooit twee uur op een dag in het OV zat naar werk, denk ik echt “Wat zonde van mijn tijd!”. Heerlijk om nu zo vanuit mijn bed naar mijn werkplek te rollen 😉
   Boodschappen doen voelt voor mij trouwens ook opeens uit een uitje. Zo blij dat dat nog kan! En ik neem gewoon extra vaak een plantje mee bij de supermarkt nu dat bij andere winkels tijdelijk niet kan.

 15. Anouk 6 februari 2021 op 2:04 pm - Beantwoord

  Mijn laptopstandaard ben ik ook enorm gaan waarderen (alhoewel het eigenlijk een houder is voor kookboeken, maar werkt prima haha)

 16. Saskia 10 februari 2021 op 10:40 am - Beantwoord

  Wat een prachtig mooie lijst met dingen om te waarderen, vooral in deze tijden. Ik ben zeker dankbaar voor een heleboel dingen; sommige van je lijst komen zeker overeen.

Recente blogs

Jezelf kwijt zijn? Deze 9 tips helpen (zonder grootse zoekacties)!

30 december 2020|Persoonlijke groei|

“Jezelf kwijt zijn”. Het klinkt wat gek. Ik bedoel: ik ben regelmatig mijn SD-kaart kwijt en moet ook weleens het hele huis doorzoeken om die ene fijne pen terug te vinden. Maar mezelf kwijt zijn, hoe dan? Toch heb ik dat gevoel een aantal keer gehad. Soms ben je zo veel bezig met anderen of met allerlei zelf opgelegde verwachtingen dat je kwijt bent wat jij nu écht wilt. Gelukkig heb je geen 'Opsporing verzocht' nodig om jezelf terug te vinden. Dit zijn 9 tips die mij van dat gevoel afhelpen.

Zo volg je je hart! – in 4 stappen

16 februari 2017|Persoonlijke groei|

Volg je hart en luister naar je gevoel. Het klinkt zo simpel, maar het kan nog verrekte lastig zijn. Want wat doe je als je gevoelig bent voor de verwachtingen van anderen? Of als je verstand iets anders zegt dan wat je hart je ingeeft? Ook ik ben door die dilemma's weleens onderuit gegaan: te hard werken, een opleiding kiezen vanwege de mening van anderen. Been there, done that. Toch durf ik te zeggen dat het me steeds iets beter afgaat om mijn hart te volgen. Deze 4 stappen hebben mij daarbij geholpen.

11 kleine dingen waarmee ik de laatste tijd lief was voor mezelf

8 november 2021|Persoonlijk, Zelfliefde|

Heb jij ook zo’n meedogenloos stemmetje in je hoofd dat soms bruut van zich laat horen? “Hup, stel je niet aan. Doorgaan!” of “Nou kom op, pas je gewoon aan!”. Of – misschien wel de ergste – “Wat zouden anderen daar wel niet van vinden?”. Ik ben gaan ontdekken dat er maar één manier is om dat meedogenloze stemmetje de mond te snoeren: er zo vaak mogelijk tegenin gaan. Ik ben daar de laatste weken lekker eigenwijs mee aan de slag gegaan. Met deze 11 situaties uit mijn leven wil ik je inspireren om ook vaker lekker wél te doen wat die genadeloze criticus je uit je hoofd wil praten.