dicht bij jezelf blijven 3

Dicht bij jezelf blijven? Knoop jezelf deze 8 inzichten in de oren!

  • 17 april 2023
  • 1 Reactie

De talloze meningen vliegen je soms om de oren. Al is het maar een “Goh, weet je wat jij zou moeten doen…”-opmerking. En als je geen meningen op je afgevuurd krijgt, dan houd je wel rekening met wat mensen mogelijk van je zouden kunnen vinden. Er is nooit iets uitgesproken, maar het zou toch zomaar kunnen dat mensen je ondoordacht, impulsief, stom, kritisch, saai of wat dan ook vinden… Maar met zoveel meningen om af te wegen, is het soms moeilijk om dicht bij jezelf te blijven. Hoe blijf je dicht bij jezelf, ook als de gevoelens, emoties en mogelijke meningen van anderen steeds door je hoofd suizen? Dit zijn 8 helpende inzichten.

Waarom is dicht bij jezelf blijven zo lastig?

Meningen en adviezen zijn overal. En als mensen hun mening niet uitspreken, dan heb je zelf misschien wel ideeën over wat iemand van je zou kunnen vinden. Of het nu gaat om je ouders, je partner, je collega’s of een compleet willekeurige voorbijganger – er zijn tig mensen die mogelijk iets denken van wat jij doet, zegt of wilt. Met zoveel meningen kan het knaplastig zijn om dicht bij jezelf te blijven en je niet te veel te laten meeslepen door wat anderen van je vinden.

Dat alles is niet gek. Het gevoel van erbij horen is voor ieder mens belangrijk. We willen graag gezien en geaccepteerd worden. Onderdeel zijn van een groep. En goedkeuring krijgen van anderen. Zeker als je belangrijke keuzes maakt, is het fijn als je dierbaren (het liefst zelfs ieder mogelijk persoon) als een cheerleaderteam achter je staan. De werkelijkheid is alleen dat we allemaal anders zijn, en dat er dus altijd wel iemand is die het “in jouw geval anders zou doen”. Niets mis mee! Maar het is zonde als je daarom toch maar wel dingen doet waar je niet blij van wordt. Of als je juist dingen laat zitten waar je hartstikke enthousiast over bent.

Het gevaar is dat je zo veel bezig bent met de meningen van anderen dat je die ene allerbelangrijkste mening uit het oog verliest: die van jezelf.

Hoe kom je dichter bij jezelf?

Ik moet bekennen: ook ik heb soms een handje van denken voor anderen en kan mezelf nog weleens wegcijferen om de ander te pleasen. Gelukkig nu al veel minder dan een paar jaar geleden! Een businesscoach leerde om (zowel op het werk als privé) niet altijd mee te gaan in de emoties of reacties van de ander. Ik merk het vaak direct als iemand teleurgesteld of boos is door een keuze van mij of er op z’n minst het zijne van denkt. Maar ik weet nu ook: die reactie betekent niet dat ik mijn plannen maar moet wijzigen.

Deze businesscoach gaf me dé gouden tip om dicht bij mezelf te blijven op het moment dat ik in contact met een ander begin te twijfelen:

Ga even uit het contact met de ander, zodat je weer in contact bent met jezelf. Met wat jij wilt, wat jij voelt en wat jij nodig hebt. Los van wat dat met de ander doet.

Sindsdien zet ik die stap altijd als ik twijfel over dingen of als ik de neiging heb om in “Wat als…?” en “Wat zal zij wel niet vinden van als…?” schiet. Dit zijn dingen die mij helpen om dichter bij mezelf te blijven:

  • Ga een stuk wandelen of hardlopen.
  • Mediteer om je gedachten minder de overhand te laten nemen en meer te voelen.
  • Ga even rustig zitten, focus op je ademhaling en merk op wat er in je lichaam gebeurt. Voel je spanning? Enthousiasme? Verdriet? Boosheid? Dat gevoel kan je helpen om een keuze te maken die goed is voor jou.
  • Neem een uitgebreide douche. Spoel alles van je af en kom weer even tot jezelf.
  • Praat erover met één persoon die heel dicht bij je staat en van wie je weet dat diegene jou in deze situatie goed aanvoelt. Denk aan je partner, je vader of moeder, een broer of zus of een dierbare vriend.
  • Schrijf van je af wat er door je heen gaat.
  • Doe een uur iets voor jezelf en zet het (app)gesprek later voort als dat fijner voelt.
  • Schrijf voor jezelf een paar zinnen of bemoedigende woorden op die je helpen om dicht bij jezelf te blijven en lees die iedere keer door als je de neiging hebt om jezelf weg te cijferen.
dicht bij jezelf blijven 2

8 inzichten om dicht bij jezelf te blijven

Vind je dicht bij jezelf blijven lastig? Dit zijn 8 inzichten om jezelf in te prenten op het moment dat je de jouw behoeften of gevoel uit het oog dreigt te verliezen.

1. Er is altijd wel iemand die iets van je vindt

Meningen zijn er altijd. Zelfs als je een weloverwogen keuze maakt op basis van advies van tien mensen zullen er nog mensen zijn die je voor gek verklaren. Het is goed om te beseffen dat er altijd mensen zijn die het anders zouden aanpakken dan jij. Dat betekent niet dat jij slecht bezig bent of stomme keuzes maakt. Het betekent alleen maar dat jij jij bent en dat de ander zichzelf is. Maak daarom keuzes vanuit jezelf, niet vanuit de hoop dat anderen er net zo happy mee zijn als jij.

Om een voorbeeld te geven:

Bart en ik zijn voorzichtig naar huizen aan het kijken. Als je op jacht bent naar een nieuwe woning, krijg je blijkbaar uit allerlei hoeken adviezen op je af geslingerd. De één vindt dat we sowieso voor nieuwbouw moeten gaan. De ander vindt een klushuis het meest waar voor je geld. Waar de één vindt dat we zeker in Maarssen moeten wonen, zegt de ander dat een buitenwijk van Amsterdam the place to be is, en weer een ander vindt dat we dat ene kleine dorpje echt niet over het hoofd mogen zien.

We hebben zelf al flink ons hoofd gebroken over de locatiebeslissing, en hebben op basis van wat wij belangrijk vinden een keuze gemaakt. Het is de plek waar wij samen gelukkig, rimpelig en oud hopen te worden. Dus proberen we al die meningen meer te laten voor wat ze zijn. Alleen wij hoeven hier te wonen, de andere mensen met hun mening niet.

Een ander oordeelt vanuit zijn wensen, situatie of ervaringen. Die hoeven niet voor jou te gelden. Dus realiseer je dat er meningen zijn, maar ga er niet zomaar in mee.

2. Je eerste gevoel zegt veel

Mijn ervaring is dat je eerste gevoel het vaak wel bij het juiste eind heeft. Als jij direct een flinke knoop in je maag voelt wanneer iemand je wat vraagt, dan zegt dat iets. Dat je dit niet moet doen. Dat je überhaupt te veel aan je hoofd hebt. Dat je in elk geval te luisteren hebt naar je gevoel in plaats van dat direct uit te schakelen.

Vaak is het zo dat je direct voelt wat het beste is voor jou of wat je écht wilt, maar direct daarna komt je verstandige kant daaroverheen walsen. Ik ben zelf nogal rationeel ingesteld en zet na dat eerste gevoel al snel mijn hersenen aan het werk:

  • Kan ik het wel maken om ‘nee’ te zeggen?
  • Verwacht de ander niet dat ik X of Y doe?
  • Vinden mensen me niet raar als ik hiervoor kies?
  • Of – als ik naar mijn enthousiasme luister en hiervoor ga – pakt het dan wel goed uit?
  • Wat als de keuze helemaal niet uitpakt zoals ik nu hoop?

Nu zijn er natuurlijk situaties (zoals een huis kopen of je baan opzeggen) waar iets meer denken overheen gaat. Maar dicht bij jezelf blijven betekent voor mij in elk geval dat eerste gevoel serieus nemen. Schrijf het desnoods ergens op, zodat je het meeneemt in je beslissing.

Er kunnen natuurlijk praktische bezwaren zijn die het nu lastig maken om ergens voor te gaan of juist iets te verbreken. Maar zie dat onderbuikgevoel in elk geval als een signaal dat je iets te overwegen hebt.

3. Je mag de tijd nemen

“En, is het iets voor jou?” Dat is zo’n typische vraag die mij lichtelijke paniek bezorgt als iemand hem uit het niets stelt. Het schijnt dat je als introvert betere beslissingen neemt als je tot jezelf komt (alhoewel ik me kan voorstellen dat dat ook geldt als je ambivert of extravert bent). Geef jezelf die tijd voordat je ergens in meegaat. Weet dat je bijna nooit direct hoeft te reageren. Laat het even bezinken. Dan kun je er los van het contact met de ander (inclusief alle meningen en ideeën van die persoon) over nadenken hoe jij hierin staat.

Zo is het soms makkelijker om te voelen dat iets voor jou een “nee” is als je niet tegenover de ander staat met zijn verwachtingsvolle blik. Of om te beseffen of je het met de ander eens bent of er anders in staat. En of iets je kwetst en je daar misschien iets van wilt zeggen (maar dan op een ander moment dan in the heat of the moment). Slaap er een nachtje over, laat een uitspraak, e-mail of appje even rusten en koop tijd voor jezelf. Dan kun je beter vanuit jezelf reageren.

dicht bij jezelf blijven

4. Mensen vinden helemaal niet zo veel

De waarheid is dat veel mensen zich lang niet zoveel om jou bekommeren als je denkt. Daarvoor zijn ze veel te druk met zichzelf bezig. Voor jou voelt het misschien als de meest stompzinnige actie ooit dat je en plein public over je woorden struikelt. “Ze zullen wel inwendig lachen of je een slechte spreker vinden”, denk je. Maar de kans is groot dat veel mensen je verspreking helemaal niet is opgevallen. En als ze het al wel hebben gehoord, dan zijn ze jouw woordengestruikel na een paar minuten alweer vergeten.

Mensen zijn veel te druk met piekeren over hun eigen voorkomen om zich ook nog druk te maken over elk detail van jouw gedrag. Je hoeft je dus echt niet zoveel zorgen te maken over wat anderen van je vinden. Waarschijnlijk maak je het in jouw hoofd negatiever dan het is. Misschien zijn de woorden die jij iemand in de mond legt nog nooit ook maar door zijn hoofd geschoten.

5. Laat bij de ander wat van de ander is

Betrek het niet direct op jezelf als een ander veroordelend is over iets wat je zegt, doet of vindt. Soms maakt een keuze of actie van jou iets bij een ander los waar jij niet zoveel aan kunt doen. Je gedrag triggert iets bij de ander, of wakkert een bepaalde onzekerheid of frustratie aan. Niet omdat jij iets verkeerd doet, maar omdat het een gevoeligheid van de ander raakt.

Probeer de reactie van de ander bij die persoon te laten. Neem het jezelf niet kwalijk als dat gebeurt. Ga ook niet bij voorbaat je gedrag zó aanpassen dat de ander onmogelijk gekwetst kan worden. Dat hoort er – hoe rot ook – nu eenmaal bij.

Stel: je wilt feedback geven aan een collega over iets wat jij vervelend vindt. Maar je weet dat je collega slecht kan omgaan met kritiek en snel gekwetst is. Toch hoef je feedback dan niet voor je te houden. Je kunt niet iedereen sparen en jezelf dan maar wegcijferen. Besef in zo’n geval: jij kunt het netjes brengen en hebt de beste bedoelingen. Wat jouw boodschap dan met de ander doet, dat is van diegene.

Je hoeft niet al je woorden en gedrag 132 keer af te wegen om het dan in een zwaar gefilterde versie te brengen. Laat bij de ander wat van de ander is.

6. Niet iedereen hoeft je leuk te vinden

Het is niet realistisch dat iedereen jou een dikke “thumbs up” geeft als persoon. Als je wilt dat ieder willekeurig persoon jou een ge-wel-dig leuk mens vindt, dan maak je het voor jezelf doodvermoeiend. Je hoeft niet met iedereen beste vrienden te zijn. Het is geen levensmissie op zich om nooit een ander teleur te stellen.

Als je nooit anderen teleurstelt, ren je jezelf voorbij. Als je altijd maar doet wat de ander wil, dan is de kans groot dat je jezelf ergens onderweg kwijtraakt. En als je alles doet om maar de perfecte collega/ouder/kind/partner etc. te zijn, dan blijft er weinig “jou” over. Het hoort bij het leven dat een ander soms teleurgesteld is of jou ergens te veel van vindt. Te outgoing. Te stil. Te kleurrijk. Te saai. Te avontuurlijk. Te impulsief. Te doordacht. Dat maakt niet uit. Jij bent jij. En blijkbaar is die andere persoon niet hét type mens met wie jij matcht. Prima! Er lopen genoeg andere mensen rond.

dicht bij jezelf blijven 3

7. Je wilt niet terugkijken en denken “Had ik maar…”

Eén van de dingen waar mensen op hun sterfbed het meeste spijt van hebben, is dat ze te weinig hebben geluisterd naar hun eigen behoeften. Tegen die tijd kun je de dingen niet meer overdoen. Je hebt jezelf misschien al vaak weggecijferd, hebt plannen in de ijskast gezet omdat anderen het een slecht idee vonden, of je bent te lang blijven plakken in een situatie die alle energie en plezier uit je slurpte. Dat is zonde van de beperkte periode die jij op deze planeet rondloopt!

Dat besef drong extra tot me door toen de afgelopen jaren een paar dierbaren overleden. Ik heb in het verleden vaak genoeg het belang van anderen op #1 gezet als ik keuzes maakte. Zo ben ik lang in een baan blijven plakken waar ik de tijd wegkeek. Ik werkte me in mijn eerste ondernemersjaar aardig te pletter omdat ik mensen niet wilde teleurstellen. Ik durfde niet toe te geven aan mijn introverte voorkeuren met als gevolg dat ik vaak een uitgebluste versie van mezelf was.

Maar waarom zou je jezelf – als het niet nodig is – in onhaalbare bochten wringen of heel lang in een situatie blijven hangen die je niet goed doet? Het leven is maar kort. Er is maar één persoon die ervoor kan zorgen dat de jaren die je hebt jou gelukkig maken. Die persoon ben jij.

8. Je bent al goed genoeg

Of je nieuwe schoonouders of de vage kennissen op die ene kringverjaardag je nu geweldig vinden of niet, je hebt niet ieders goedkeuring nodig. Je bent ook goed genoeg als iemand een keer wel afkeurend over je is of als je dingen doet die een ander liever anders had gezien. Je bent zelfs goed genoeg als je later moet toegeven dat rechtsom toch beter was geweest dan linksom. Stop met jezelf bewijzen en accepteer dat je bent zoals je bent.

Mensen die je echt dierbaar zijn, zullen je juist een leuker mens vinden als je toegeeft aan je neigingen en er met al je kanten bent. Inclusief soms een stellige mening, een eigenwijze keuze of een keer voor jezelf opkomen als dat nodig is.

Mensen vinden het mooi als je jezelf accepteert en als je zonder schaamte uitkomt voor wie je bent. Met alles erop en eraan.

Als je dát beseft, wordt dicht bij jezelf blijven makkelijker. Jij mag er zijn. Je hoeft je niet aan te passen om leuk gevonden te worden. Blijf lekker wie je bent. Daar vindt de gemiddelde leuke persoon om je heen je alleen maar leuker door. En als dat niet zo is, dan kijken ze maar lekker de andere kant op.

Vind jij het lastig om dicht bij jezelf te blijven?

dicht bij jezelf blijven 4

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Daenelia 17 april 2023 op 9:04 am - Beantwoord

    Soms haal je ‘mening’ en ‘opdracht’ door elkaar. Een mening is een standpunt vanuit een ervaring of een voorkeur. Een opdracht si dat je iets moet doen. Dat zijn toch twee verschillende dingen? 😉
    Ik vnd meningen heel leuk. Ook van anderen! En ik geloof er ook in dat je vooral je eigen mening flink moet uitdragen, zonder dat het een opdracht is voor een ander. Want het gebeurt namelijk dat als jij je mening geeft, dat je dan vaker ‘gelijkgestemden’. In de zin dat je dan de meeste kans hebt om mensen te treffen (met wie het het misschien niet eens bent!) waar je vrolijk mee door één deur kan.
    Een mening is geen opdracht. Herhaal dat maar een paar keer (… okay, ik zie ook de grap daar.). 😉

Recente blogs

Recept voor kruidkoek met rozijnen (vegan & glutenvrij)

26 november 2023|Recepten|

Werd jij vroeger ook regelmatig met een plak Peijenburg naar school gestuurd? Ik heb als kind heel wat ontbijtkoek gegeten. Tegenwoordig maak je me gelukkiger met bananenbrood, notenbrood of... met dit recept voor kruidkoek met rozijnen. Dit recept voor kruidkoek levert je een heerlijke cake op met de kruidige smaak zoals je die van kruidkoek kent. Denk: kaneel, koek- en speculaaskruiden en uiteraard rozijnen tussendoor. Door de dadelstroop is de kruidkoek ook nog suikervrij, én er komen geen gluten in voor. Zo kan bijna iedereen van een plak van deze kruidkoek genieten. En genietwaardig is dit recept voor kruidkoek zeker. Zo maak je het recept zelf in weinig tijd!

De 9 slechtste én beste carrièretips die ik ooit kreeg

28 oktober 2024|Carrière en ondernemen, Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Ongevraagde adviezen? De ene keer zijn ze jaren later nog goud waard. De andere keer moet een diepe gefrustreerde zucht onderdrukken. Ik kan erover meepraten. Zo'n 5 jaar geleden kreeg ik een carrière-advies dat me tot op de dag van vandaag is bijgebleven. Niet omdat het het nou zo'n denderende tip was. Integendeel, ik vond het juist het meest bizarre carrièreadvies ooit. Iets over minder kleur dragen om zo serieuzer over te komen. Nou, mij niet gezien! En zo zijn er meer carrièretips die ik met liefde in de wind sloeg. Daarom de 9 slechte carrière-adviezen waar ik lekker niets mee deed én een lijstje met de carrièretips waar ik juist jaren later nog de vruchten van pluk.

Favorieten | Komkommertijd-kijkvoer, midgetgolfmagie & supermarkt-snuisterijen

7 september 2023|Lifestyle|

Soms gooi je dingen in je supermarktmandje waarvan je pas na hap 1 beseft hoe ge-wel-dig het is. Dat had ik onder andere bij een potje met kruiden die ik altijd al in mijn voorraadkastje miste en bij wit "spul" dat ik in Engeland groots insloeg. Maar ik werd ook blij van totaal andere favorieten, zoals hét tv-programma dat ik in komkommertijd grijs draaide, een nieuwe podcast over schrijven, een midgetgolfbaan die allesbehalve suf is en een sushi-restaurant waar ze meer vegan opties hebben dan alleen komkommer en rijst. Dit zijn mijn favorieten van de laatste tijd!