Dilemma’s van een (beginnende) blogger

Inmiddels blog ik alweer twee maanden met heel veel plezier. Ik vind het heerlijk om mijn gedachten op papier op het beeldscherm te zetten, geniet ervan om onderwerpen te bedenken en vind ook het fotograferen erg leuk om te doen. Toch zijn er ook regelmatig dingen waar ik met mijn blog tegenaan loop. Dat zijn absoluut geen first world problems, maar wel kleine dilemma’s voor een (beginnende) blogger. Vandaag deel ik vier dilemma’s waar ik mijn hoofd de afgelopen twee maanden over heb gebroken.

blogdilemma

Laat ik vooropstellen dat ik het stiekem heel leuk vind om over dit soort dilemma’s na te denken. Ik vind de blogwereld eigenlijk heel boeiend en merk dat ik er graag steeds meer wegwijs in word. Ook heb ik geleerd om bij elk van deze dilemma’s mijn eigen keuze te maken. Het is alleen maar leuk dat niet elke blogger hetzelfde over alles denkt en doet waar zij (of hij) zich goed bij voelt. Het zou toch jammer zijn als er alleen maar dezelfde blogs zouden zijn!

Dilemma #1: één of meer onderwerpen

Toen ik begon met bloggen, heb ik er bewust voor gekozen om over verschillende soorten onderwerpen te schrijven. Zo vind ik het leuk om regelmatig iets persoonlijks te delen en over mijn dagelijkse hersenspinsels en zoektocht naar positiviteit te schrijven. Toch denk ik dat mijn blog een beetje ‘zwaar’ zou worden als ik er niet af en toe iets luchtigers tegenaan gooi. Bovendien vind ik beauty stiekem ook ontzettend leuk om mee te experimenteren en deel ik graag foto’s van reizen. Soms vraag ik me af of ik niet over té veel verschillende onderwerpen schrijf. Zou ik me niet op één onderwerp ‘moeten’ toeleggen? Een beautyblog heeft bijvoorbeeld wel wat, maar daarvoor heb ik niet genoeg make-up. En een reisblog? Dan zou mijn aantal artikelen wel heel erg dalen, want wekelijkse vakanties zitten er helaas niet in. Dan bedenk ik me weer dat ik gelukkig word van deze afwisseling. Dan maar geen echte niche.

Dilemma #2: veel van jezelf laten zien of oppervlakkig blijven

Openheid op internet is een onderwerp waar ik goed over heb moeten nadenken toen ik net begon met bloggen. Wat zet ik wel online en wat houd ik liever voor mezelf? Ik denk dat het heel belangrijk is om jezelf dat steeds af te vragen. Aan de ene kant wil ik graag laten zien dat ik een normaal persoon ben die graag vrolijk in het leven staat, maar ook zo haar onzekerheden en struggles heeft. Ik zou het niet fijn vinden om bekend te staan als iemand die het allemaal wel beter weet of die nooit eens een tegenslag krijgt. Daarom vind ik het fijn om af en toe een kijkje in mijn persoonlijke leven te geven. Toch zijn er ook dingen waar ik niet over blog. Ik stel mezelf altijd de vraag: ‘Zou ik het erg vinden als iemand bij een sollicitatiegesprek dit van mij weet?’ Zo lang ik die vraag met ‘nee’ kan beantwoorden, vind ik het geen probleem om over iets te bloggen.

Dilemma #3: wel of niet ploggen?

Bij anderen vind ik de wekelijkse fotodagboekjes altijd de leukste artikelen om te lezen. Het nieuwsgierige aagje in mij vindt het stiekem heel leuk om eens een kijkje te krijgen in het leven van iemand anders. Daarom heb ik mezelf weleens afgevraagd of ik niet ook plogs wil gaan maken. Toch denk ik dat mijn leven niet spannend genoeg is om dat te doen. Als ik elke dag foto’s zou maken van mijn leven, zou je bijna elke doordeweekse dag een foto van mijn laptopscherm met open tabbladen voor mijn werk zien. Toch lijkt het me wel leuk om een keer een dag te ploggen, bijvoorbeeld als ik binnenkort een dagje naar Parijs ga. Maar op dat soort bijzondere dagen na, houd ik het bij mijn maandelijkse blogs over wat ik in de afgelopen maand zoal heb gedaan. Met pijn in mijn hart, dat wel. Plogs blijven gewoon leuk.

Dilemma #4: Eigen foto’s of stockfoto’s

Fotograferen is inmiddels, naast bloggen, een van mijn grote passies geworden. Ik vind het ook echt een uitdaging om bij elke blog een passende foto te maken. Toch ontbreekt het me regelmatig aan inspiratie. Om eerlijk te zijn, wist ik bijvoorbeeld niet zo snel wat voor foto ik boven dit artikel moest zetten. Gelukkig kom ik er meestal gewoon uit en ben ik vaak wel tevreden met mijn foto’s. Toch blijft stockfoto’s gebruiken wel heel aantrekkelijk. Je hoeft niet meer overdag voordat de zon ondergaat spullen bij elkaar te zoeken en er een leuke compositie van te maken. Ook zijn die foto’s (eerlijk is eerlijk!) een stuk professioneler dan de foto’s die ik zelf maak. Voor nu kies ik ervoor om elke keer zelf een foto te maken, maar ik sluit niet uit dat ik in de toekomst toch eens stockfoto’s ga uitproberen.

Wat is jouw grootste dilemma als blogger?

Volg:
Deel:

38 Reacties

 1. 22 november 2016 / 07:54

  Wauw blog jij nog maar zo kort? Ik dacht dat je al jaren aan het bloggen was!

  • Romy
   Auteur
   22 november 2016 / 08:23

   Wat een mooi compliment :) Dankjewel!

 2. Denise
  22 november 2016 / 09:21

  Herkenbare dilemma’s. Waar ik vooral mee zit, aangezien mijn blog nog geen week bestaat (wel eerder een blog gehad hoor) is: vaste tijdschema voor blogs? Bijv dinsdag, woensdag en zaterdag om 10 uur… misschien (bijna) elke dag of gewoon bloggen wanneer ik zelf wil? Ik ben er zelf nog niet uit

  • Romy
   Auteur
   22 november 2016 / 10:04

   Dat is ook lastig inderdaad! Het belangrijkste lijkt me om gewoon te doen wat voor jou goed voelt en haalbaar is. Als je niet de tijd hebt om bijna elke dag te bloggen, is het beter om jezelf daar ook niet toe te verplichten. Het moet wel leuk blijven :)

 3. Naomi
  22 november 2016 / 11:05

  Ik dacht ook dat je echt al véél langer aan het bloggen was. Ziet er erg goed uit hoor, wauw! Verder is mijn grootste dilemma dat ik erg perfectionistisch ben en ik gewoon echt enkel artikels wil posten waarvan ik super tevreden ben. Zo ben ik vrij persoonlijk en ga ik dat altijd ook blijven maar soms ben ik niet altijd even tevreden van mijn foto’s en dan kan ik me daar echt aan storen haha
  Naomi blogde over…Introducing an all natural skincare brand and WIN a SELF Travel Set

  • Romy
   Auteur
   22 november 2016 / 13:49

   Dankjewel voor je compliment! Dat van het perfectionisme herken ik ook heel erg! Lastig is dat hè, als het je echt in de weg zit bij het bloggen? Waar ik veel aan heb is de gedachte dat het mijn blog is en dat ik ook maar een mens ben. Niets kan perfect zijn, zelfs niet bij de allergrootste bloggers. En juist die imperfecties maken een blog een beetje persoonlijk :)

 4. 22 november 2016 / 11:13

  Deel 2 is af en toe tricky met mijn blog. Ik blog bewust maar ben een persoonlijk blogger. Soms lastig de balans daarin te vinden maar denk dat het me aardig is gelukt!

  • Romy
   Auteur
   22 november 2016 / 13:47

   Dat vind ik zelf ook altijd het lastigste punt. Wat deel je wel en wat niet? Ik vind dat jouw blogs altijd heel weloverwogen overkomen. Je krijgt een kijkje in wie je bent zonder dat je echt te veel details weggeeft.

 5. Tineke
  22 november 2016 / 10:38

  Meid, maak je niet druk! Het voordeel van bloggen is dat je lekker helemaal kunt doen wat je zelf wilt! Doe gewoon waar je je goed bij voelt. Voor dat je nog maar twee maanden bezig bent, doe je het hartstikke goed. Je blog ziet er mooi uit en je artikelen zijn erg leuk!
  Liefs

  • Romy
   Auteur
   22 november 2016 / 13:50

   Dankjewel voor je lieve reactie :) En dat is inderdaad echt het leuke aan bloggen! Er bestaat geen perfect, zolang je maar je eigen ding doet.

 6. Forever38.com (Vera)
  22 november 2016 / 10:41

  Herkenbare dilemma’s hoor, ik denk hier ook regelmatig over na (en vind dat stiekem ook heel leuk :-)
  Maar dat je pas zo kort blogt, dat had ik ook niet verwacht hoor. Je blogposts komen heel ongedwongen en natuurlijk geschreven over. Knap hoor !
  Forever38.com (Vera) blogde over…Tasty Comedy, is het inderdaad Lachen, Gieren, Smullen ?

  • Romy
   Auteur
   22 november 2016 / 13:47

   Wat een lieve reactie! Dankjewel :)

 7. 22 november 2016 / 11:49

  Heel herkenbaar eigenlijk! Ik heb ook op elk dilemma een antwoord gezocht. En van sommige weet ik het eigenlijk nog altijd niet. Haha. Maar dat hoeft ook niet. Voor mij is mijn blog echt heel persoonlijk. Ik heb ook niet als doel om duizenden lezers te hebben. Maar elke lezer die er bij komt, koester ik wel natuurlijk.
  En wat gek dat jij nog maar net blogt! Ik denk dat wij ongeveer gelijk begonnen zijn maar jij staat wel een stuk verder als ik. Haha :) Ik ben heel impulsief begonnen waardoor ik vaak nog veel dingen aanpas en verander. Bij jou lijkt het toch allemaal meer doordacht. Goed bezig! ^^

  • Romy
   Auteur
   22 november 2016 / 13:46

   Wat een lieve reactie! Dankjewel :) Ik doe eigenlijk voor mijn gevoel ook maar wat en doe vooral waar ik me goed bij voel. Dat is het belangrijkste van bloggen, toch? Ik ga snel even een kijkje nemen op jouw blog :)

 8. 22 november 2016 / 12:30

  Herkenbaar inderdaad! Hier is het dilemma vaak wat ik wel en niet over mijn kinderen vertel en laat zien.
  Malou blogde over…Lenn is 4 maand

 9. Charel
  22 november 2016 / 12:30

  Ik zit precies met hetzelfde haha! Zelf vind ik het ook erg moeilijk om mezelf te laten zien, te onzeker denk ik. Dacht dat jij veel langer aan het bloggen was joh haha!
  Charel blogde over…My muesli flakes+chocolate

 10. 22 november 2016 / 13:30

  Dit is zeker wel herkenbaar als ik aan de periode terugdenk dat ik net was begonnen met bloggen. Ik ben toen 100% op mijn gevoel afgegaan en hwb voor dingen gekozen waar ik mij zelf het beste bij voelde. Ik heb nog nooit spijt gehad over bepaalde keuzes die ik heb gemaakt omtrent bloggen. Mijn tip? Gewoon lekker doen! En de vraag: “Mogen ze dit tijdens een sollicitatie ook weten?” vraag ik mezelf trouwens ook altijd. Een ideale manier om te bedenken of je iets wel of niet op internet wilt zetten! :)
  Sandra blogde over…Blijmakers | Leuke herfst & winter pyjama’s

  • Romy
   Auteur
   22 november 2016 / 13:44

   Gewoon doen waar je je goed bij voelt, is inderdaad volgens mij het beste advies! Dat en die vraag over het sollicitatiegesprek hebben me tot nu toe altijd geholpen om keuzes te maken waar ik achteraf geen spijt over kreeg. Ik vind jou ook altijd heel oprecht overkomen op je blog, zonder dat je too much information geeft ;) Dankjewel voor je uitgebreide reactie!

 11. 22 november 2016 / 13:38

  Toen ik begon met bloggen wou ik oorspronkelijk een soort van fotografie-blog starten. Dat is ondertussen helemaal anders uitgedraaid, door omstandigheden. Ik kon eerlijk gezegd mijn blog niet vullen met enkele fotografie en ben dan persoonlijk gaan schrijven. Ik heb niks met make-up, dus daar kon ik al niets mee beginnen. Ik doe nu gewoon lekker mijn ding in plaats van één onderwerp te kiezen. Zo is er voor ieder wat wils, niet? ;)

  • Romy
   Auteur
   22 november 2016 / 13:45

   Groot gelijk heb je! Zelf vind ik het ook juist wel leuk als bloggers het over meerdere soorten onderwerpen hebben. Je kunt ook nu eenmaal niet altijd iets schrijven wat iedereen leuk vindt, maar met een beetje afwisseling kom je al een heel eind :)

 12. Lieke - Life As Lieke
  22 november 2016 / 13:04

  Heel herkenbaar! Ik doe gewoon wat goed voelt, dan kom je al een eind :)

  • Romy
   Auteur
   22 november 2016 / 22:23

   Ja precies! Dat is geen probleem, toch?! Het is voor lezers juist vaak leuk om een beetje afwisseling in de blogs te zien :)

 13. Lifeaholic.nl
  22 november 2016 / 22:28

  Wat een interessant artikel! Ook ik heb me hier in mijn hoofd mee bezig gehouden. Maar denk dat het uiteindelijk wel losloopt zolang je maar bij jezelf blijft en doet wat goed voelt! Het dilemma over een weekplog heb ik zelf ook. Ik werk door de week en denk dat het op een gegeven moment dan erg saai gaat worden… Maar wie weet in de toekomst want ook ik vind het erg leuk om een kijkje te nemen in andermans leven hihi :)

  • Romy
   Auteur
   22 november 2016 / 22:51

   Wat leuk om te lezen dat ik niet de enige ben die in haar hoofd met dit soort dingen bezig is! Soms zie ik op zich dat andere bloggers met een fulltime baan het heel goed oplossen met een weekplog door bijvoorbeeld foto’s van hun avonden te plaatsen of alleen in het weekend te ploggen. Wie weet is dat nog een optie voor jou :) Maar inderdaad, doe vooral waar jij je goed bij voelt! Dat is het belangrijkste van alles!

 14. Lilian
  22 november 2016 / 22:50

  Ik verbaas me er ook weer over dat je zo kort blogt. Ik heb inderdaad deze dilemma’s ook wel. Alleen kan ik geen foto’s maken, dus dat scheelt weer twee dilemma’s ;-)

  • Romy
   Auteur
   23 november 2016 / 00:01

   Haha, dat scheelt inderdaad ;)

 15. Mylene
  23 november 2016 / 16:30

  Met dilemma 1 en 2 zit ik nog steeds weleens, haha. Ik probeer wel meer te focussen op bepaalde onderwerpen, maar ik wil niet dat het alleen maar over reizen gaat of alleen maar over mijn hersenspinsels. Juist de afwisseling maakt het zo leuk, vind ik. En daar komt dan ook inderdaad bij hoe persoonlijk je het maakt. Persoonlijke verhalen vind ik stiekem juist wel leuk om te lezen, dus zolang het goede mix is van alles, vind ik het gauw mooi!

  • Romy
   Auteur
   23 november 2016 / 17:02

   Ik ben het helemaal met je eens. Zelf vind ik ook juist die afwisseling op blogs zo leuk. Als je er voor jezelf maar een mix van maakt waar jij je prettig bij voelt, dan is dat volgens mij het belangrijkste :)

 16. 24 november 2016 / 15:28

  Ik herken de dilemma’s niet echt. Maar dat heeft er vooral mee te maken dat ik gewoon weiger om me gek te laten maken. Ik blog voor mezelf, dus het moet vooral voor MIJ leuk blijven. Als ik wil bloggen over 5 onderwerpen, dan doe ik dat. En als ik besluit dat ik nu toevallig heel veel reis inspiratie heb en daar veel over blog, gebeurt dat. Als ik er een goed gevoel bij heb, is het goed genoeg voor mij. En dat laatste ga je ook terug lezen in je blogs. En ik geloof dat mensen daarom komen lezen. Ik houd van oprechte en persoonlijke blogs. Praktische tips vind ik leuk om te lezen, maar dan moeten ze wel uit je eigen ervaring komen, bijvoorbeeld. Beauty blogs vind ik persoonlijk dan weer helemaal niet interessant. Dus doe gewoon lekker wat jij wil!
  Sheila blogde over…Mijn ervaring met moxa-therapie

  • Romy
   Auteur
   24 november 2016 / 22:27

   Gelijk heb je! Juist blogs van mensen die dichtbij henzelf blijven zijn leuk om te lezen. Fijn dat je zelf niet echt dilemma’s hebt over bloggen en het vooral als jouw eigen ding ziet :) Dat is precies waar bloggen voor is bedoeld!

 17. 24 november 2016 / 19:22

  Een interessante blogpost. Zelf vond ik het moeilijkste om te beslissen: Hoe gedetailleerd moet een blog zijn? En inderdaad: Hoeveel wil ik over mezelf kwijt? Ik schrijf over de victoriaanse tijd, en over hoe dichtbij veel onderwerpen eigenlijk nog zijn. In die zin is het ook wel ‘victoriaanse lifestyle’. Maar als je een geschiedenisfreak bent, kun je natuurlijk wel in details verzanden. Daarom heb ik bedacht dat mijn doel is om geschiedenis leuk, toegankelijk en menselijk te maken. Mensen zijn tenslotte altijd hetzelfde geweest! Tenminste, dat is mijn insteek.

  Leuke foto’s voor je blog maken of vinden is inderdaad soms lastig. Ik maak ook graag eigen foto’s. Misschien een leuke tip: Op oude afbeeldingen zit geen copyright meer. Dit geldt als de maker van de afbeelding 70 jaar of langer geleden overleden is. Er is ook veel te vinden op Wikimedia Commons.
  Josephine blogde over…Verwacht deze winter: Films over Emily Dickinson en de zussen Brontë

  • Romy
   Auteur
   24 november 2016 / 22:31

   Dat is inderdaad een goede tip. Dankjewel! Ik ga eens kijken! Ook neem ik straks even een kijkje op jouw blog. Het klinkt als een heel mooi onderwerp.

 18. 26 november 2016 / 19:43

  Gewoon doen wat goed voelt en jezelf blijven. Schrijven waar JIJ over wil schrijven, zonder er te veel over na te denken of dat misschien wel het juiste is, of dat je het misschien anders zou moeten doen. Dan ga je het al snel forceren en dat merkt je lezer ook. Voor mij blijven de leukste bloggers dicht bij zichzelf!
  Linda blogde over…Fantastic Beasts and Where to Find Them

  • Romy
   Auteur
   26 november 2016 / 20:29

   Ik denk ook dat wat jij zegt de enige oplossing is voor dit soort dilemma’s. Uiteindelijk is je blog jouw plekje en is hij gebaseerd op je eigen keuzes. Tot nu toe doe ik dus gewoon lekker mijn eigen ding en dat hoop ik nog heel lang te mogen doen :)

 19. Renske
  27 november 2016 / 11:44

  Oké, blog jij serieus nog maar twee maanden? Dat had ik niet verwacht! Je hebt echt een toffe schrijfstijl en je doet daarmee helemaal niet voorkomen alsof je nog maar zo kort blogt! :-)

  Wat betreft de dilemma’s zijn de meeste dilemma’s herkenbaar. Inmiddels heb ik ze eigenlijk allemaal naast mij neergelegd. Ik ben van mening dat je vooral moet doen waar jíj je goed bij voelt. Als dat het schrijven is over één onderwerp, is dat hetgeen waar jij je het beste bij voelt. Schrijf je liever over meerdere onderwerpen, ook helemaal prima! Zelf heb ik een blog met van alles en nog wat, omdat ik het gewoonweg leuk vind om over diverse onderwerpen te schrijven. Daarin ben jij degene die bepaald! ;-) Net als over het tweede dilemma. Ook daarin moet je vooral doen wat voor jezelf goed voelt. Ik denk dat het wel iedere keer belangrijk is om jezelf af te vragen of jij wilt dat anderen (zowel bekenden als onbekenden) het lezen wat jij schrijft. Als je dat jezelf continu afvraagt, denk ik dat je daarin een goede weg gaat vinden! :-)
  Renske blogde over…Ontdekt! | De lekkerste culinaire blogs

  • Romy
   Auteur
   27 november 2016 / 12:06

   Wat een lief compliment! Dankjewel! Ik ben het ook helemaal met je eens wat betreft de dilemma’s. Zo lang ik voor mezelf bepaal wat mij goed lijkt, denk ik dat ik steeds de juiste keuzes maak :)

 20. 6 december 2016 / 12:55

  Haha wauw, hier zitten best wel wat herkenbare dingen tussen! Vooral dat van die foto’s en van het delen blijft altijd moeilijk. Mooi hoe je dat oplost met die sollicitatiegesprek-vraag! Ik doe dat ook een beetje, maar dan op een andere manier: soms vraag ik me af ”zouden mijn leerlingen dit van me mogen weten” of ”zou ik dit ook vertellen aan iemand die ik nog niet zo goed ken?” en dan komt het meestal wel goed. En dat van die niche herken ik ook haha, daarom ben ik er des te blijer mee dat ik mijn blog gewoon als een persoonlijke life- en mindstyleblog kan beschouwen! Sowieso vind ik dat niches helemaal niet meer zo belangrijk zijn, het gaat erom dat jij je met jouw blog en met jouzelf als blogger kunt onderscheiden.
  Vivian blogde over…December | The season to be jolly and thoughtful

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge