Gisteren plaatste ik een foto van een beker vol kleine versiersels op mijn Instagram. Een beker vol met spullen waar ik oprecht heel erg blij van word. Toch bracht de foto me ook aan het twijfelen: heb ik al die spullen wel nodig? Doe ik het wel goed? Een goed voornemen dat ik de laatste tijd overal voorbij zie komen, is namelijk minimaliseren. Minimalisme houdt kort gezegd in dat je langer met minder spullen doet en dingen niet koopt om het kopen. Vol bewondering volg ik bloggers die hieraan meedoen. Hoe zit het dan met mij? Dat is de vraag waar ik de afgelopen weken flink over heb nagedacht, gepiekerd en gepeinsd. Minimaliseren, is het wat voor mij?

Minimaliseren minimalisme

Minimalisme als trend

Zeker nu het nieuwe jaar net is begonnen, zie ik werkelijk overal de termen minimalisme, minimaliseren en duurzamer leven voorbijkomen. Ik heb grote bewondering voor iedereen die enthousiast meedoet aan minimalisme en hier veel voldoening uit haalt. Ik keek bijvoorbeeld laatst een hele handige video van Mariëlle over minimalistisch leven, las een fijn artikel van Claire over fair fashion en kwam op de blog van Mevrouw Miauw nuttige tips tegen voor minimaliseren als je geen echte minimalist bent. Minimaliseren is een term die in ieder geval mijn interesse heeft gewekt en me aan het denken heeft gezet. Zijn spullen wel alles? Moet ik blijdschap wel halen uit te goedkope kleding? Is het niet beter voor onze planeet om mijn koopgedrag te beperken?

Maar wat als ik wel blij word van spullen?

Toch heb ik mijn twijfels of een minimalistische levensstijl wel voor mij is weggelegd. Ik kan dolblij worden als de pakketbezorger iets met mijn naam komt brengen en verlekker mezelf maar wat graag aan mooie spullen bij Action. Een middagje shoppen bij Primark en H&M sla ik liever niet af en ik heb een groot zwak voor leuke spullen op mijn kamer. Kortom, in alle eerlijkheid word ik best wel blij van leuke en niet altijd even nuttige aankopen. Ik ben absoluut geen materialist en doe het netjes met een aantal paar schoenen en een bescheiden garderobe, maar spullen zijn me eigenlijk te dierbaar om volledig op de minimalistische tour te gaan. Vooral als het aankomt op knutselspullen, heb ik liever te veel keuze dan te weinig en maak ik me regelmatig schuldig aan een kastdeur die niet meer dicht kan.

Steek ik dan mijn kop in het zand?

Ik merkte bij mezelf dat ik laatst enigszins beschaamd mijn Action shoplog met tientallen aankopen online plaatste. Kan dat nog wel in deze tijd? Zou ik niet beter moeten weten? Dat is een vraag die ik mezelf nog steeds stel bij elke aankoop die ik doe. Ik ben vegetariër en gebruik dierproefvrije cosmetica, maar zou ik dan niet nog een stapje verder willen gaan om iets goeds voor de wereld om ons heen te doen. Elke keer dat ik de Primark binnenloop, krijg ik een soort beklemmend gevoel. Ik weet hoe de kleding is gemaakt en waarom de prijzen zo laag zijn. Waarom koop ik de kleding daar dan toch? Zo nu en dan kan ik me daar best schuldig over voelen. Ik ben nooit iemand van het halve werk geweest en zou het liefst een duurzamer leven met beide handen aangrijpen, maar toch doet het ‘pijn’ om sommige onnodige spullen uit mijn leven te bannen.

Duurzamer leven op mijn manier

Ik wil mijn kop niet in het zand steken, maar ik wil ook niet de producten opgeven die het leven voor mij net een stukje leuker maken. Alle artikelen en tips die ik heb gelezen over minimaliseren, zorgden ervoor dat ik eens ging stilstaan bij mijn koopgedrag. Ja, ik koop kleding bij de Primark. Toch zul je mij niet snel op een miskoop betrappen. Ja, ik word omringd door spullen die niet altijd noodzakelijk zijn. Maar dat zijn wel spullen die ik oprecht waardeer en niet ‘om het kopen’ heb gekocht. Ik heb nooit meer dan één mascara liggen en draag schoenen totdat ze volledig afgedragen zijn. Ik realiseerde me daardoor dat ik eigenlijk op mijn eigen manier ook een piepklein beetje meedoe aan duurzaam leven. Geen minimalistische levensstijl misschien, maar wel een levensstijl die gebaseerd is op bewuste keuzes. Wie weet voel ik me er ook nog eens goed bij om de minimalistische stap te wagen, maar voor nu ben ik happy met de niet altijd even minimalistische beslissingen die ik maak.

Wat is jouw mening over minimalisme?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Sylvia 8 januari 2017 op 9:47 am - Beantwoord

  Ons hele leven bestaat uit minimaliseren. Omdat we van bestemming naar bestemming reizen leven we dus gewoon uit per persoon 2 reistassen haha. Met alles wat we kopen moeten we rekening houden. Kunnen we dit meenemen of geven we het aan het einde van de periode weer weg. Ook wel leuk want je wordt er erg creatief van. Ook zie je dat je als basis eigenlijk helemaal niet zoveel nodig hebt. Ook al zou ik graag de action of de hema leegkopen zoveel leuke spulletjes?

  • Romy 8 januari 2017 op 7:04 pm - Beantwoord

   Wauw, dat klinkt wel als een hele grote uitdaging! Ik vind het knap dat jullie het met zo weinig spullen kunnen doen, maar je krijgt er zo te horen wel een heel bijzonder leven met veel reizen voor terug.

 2. Aneta 8 januari 2017 op 10:09 am - Beantwoord

  Mooi verwoord. Belangrijk is dat je he niet schuldig moet gaan voelen over hetgeen wat je niet doet. Wees trots op jezelf wat je wel doet. Je bent vegetarisch en je gebruikt dierproefvrije cosmetica. Dat is een stap in de goede richting. Dat kan ik niet van mezelf zeggen? Helaas. Misschien zou ik ook wat meer moeten opletten. Ik heb niet echt een mening over minimalisme. Laat mensen doen waar ze zich goed bij voelen.

  • Romy 8 januari 2017 op 7:05 pm - Beantwoord

   Ik ben het helemaal eens met je laatste zin. Het belangrijkste is dat iedereen doet waar hij of zij zich goed bij voelt. Mijn keuze voelt voor mij oké en ik ben blij met de kleine stapjes die ik heb gezet. Aan de andere kant hoef jij je ook absoluut niet schuldig te voelen dat je bijvoorbeeld geen vegetariër bent. Dat is een keuze waar je zelf achter moet staan en als het niet goed voelt, is het misschien beter om gewoon vlees te blijven eten 🙂

 3. Sofie 8 januari 2017 op 11:19 am - Beantwoord

  Elk ding dag je wél doet is dan weer helemaal super, toch? Ik snap je wel. Ik blog over mijn groener leven maar heb ook al wel eens action spullen op diezelfde blog staan. En dan vraag ik me ook af of dat wel kan. Die twee combineren klopt misschien niet, maar het is wel eerlijk. Net als jij zal ik nooit overdrijven en niet kopen om te kopen.
  En wie weet op een dag koop ik alleen nog maar duurzame kleding, maar dat is nu geen optie. En is dat erg, geen idee. Het is een proces bij mij, dat groener en duurzamer leven. Maar elk klein ding is er al een.

  • Romy 8 januari 2017 op 7:07 pm - Beantwoord

   Wat een fijne reactie! Ik herken me erg in wat je zegt. Soms heb ik het gevoel dat dingen die ik doe niet op elkaar aansluiten, maar ik vind het wel zo eerlijk om daar oprecht over te zijn en mijn eigen keuzes te blijven maken. Je hebt helemaal gelijk met wat je zegt dat elk stapje telt. Misschien zou ik ook meer moeten stilstaan bij wat ik wel doe. Alleen al die dingen zijn iets om trots op te zijn 🙂

 4. Mariëlle 8 januari 2017 op 11:51 am - Beantwoord

  Wat super lief dat je me noemt <3 Heel leuk om te lezen en het is ook echt voor iedereen anders! Ik ervaar heel veel onrust bij veel spullen, maar vroeger werd ik ook heel blij van spulletjes hoor 🙂 Dat je nu bewuster gaat kijken is gewoon jouw manier en als die bij je past, dan is dat helemaal goed toch 🙂 ? Super leuk dat je er in ieder geval eens goed naar gekeken hebt!

  • Romy 8 januari 2017 op 7:08 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! Ik denk ook dat minimalisme bij de ene persoon misschien beter past dan bij de andere. Voor nu ben ik tevreden met mijn keuzes, maar ik blijf het wel heel bewonderenswaardig vinden dat jij het nu met veel minder spullen doet. Echt petje af! 🙂

 5. Eline | Simply Handwritten 8 januari 2017 op 11:56 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar artikel, soms heb ik opruimkriebels en wil ik minder spullen hebben, meer ruimte en alleen nog maar dingen bezitten waar ik echt blij van word. Maar tegelijkertijd hou ik van knutselen, en als je daar eenmaal mee begint heb je nooit genoeg materialen! Ik merk wel dat ik de laatste jaren veel minder make up ben gaan kopen. Niet omdat ik het minder leuk vind om er mee bezig te zijn, maar vooral omdat ik nu beter weet wat ik gebruik en waar ik dus echt blij van word. Een goede mascara? Ja! Het zoveelste goedkope nagellakje? Mwah. Met kleding vind ik het nog wel lastig, ik heb genoeg basics en investeer in mooie shirts, maar ik wil ook weer genoeg in mijn kast houden om een paar weken lui te zijn met de was 😉

  • Romy 8 januari 2017 op 7:09 pm - Beantwoord

   Dat van het knutselen herken ik volledig. Ik ben op geen enkel vlak echt van het veel spullen kopen, maar voor knutselspullen maak ik regelmatig een uitzondering. Zo te horen maak jij ook hele bewuste keuzes en dat is al iets om trots op te zijn. Minimalisme of niet, als je maar doet waar jij je goed bij voelt 🙂

 6. Ayla 8 januari 2017 op 12:23 pm - Beantwoord

  Ik denk dat je in de laatste alinea zelf al inziet dat je goed bezig bent: zolang je maar bewuste keuzes maakt is het oké. Mijn schoonzusje heeft al haar bezittingen weg gedaan om een tijd in een soort hippiecommunity op Tenerife te leven, heel gaaf dat zij dat doet, maar ik moet er niet aan denken. Ik ben een huismus en hecht heel veel waarde aan mijn thuisbasis, mét al mijn spulletjes. Kleding heb ik niet zoveel, en wat ik weg doe wordt gerecycled, wat ik wil hebben voor in huis koop ik na een lange tijden wikken en wegen. Ik ben absoluut geen minimalist, maar denk wel goed na over wat ik koop en waarom, en daar voel ik me goed bij! Goed van je dat je hier bij stil staat, zolang je je maar niet schuldig voelt over de dingen die jij wilt hebben!

  • Romy 8 januari 2017 op 7:11 pm - Beantwoord

   Wat een knappe beslissing van je schoonzusje, maar ik herken heel goed wat je zegt. Ook voor mij voelt een huis pas echt als thuis met leuke spulletjes om me heen. Jij klinkt ook als een hele bewuste shopper en iemand die niet zomaar een aankoop doet. Ik denk dat ik me inderdaad soms wat minder schuldig zou moeten voelen over spullen die ik wil kopen. Het hoort ook bij mij en ik koop geen tassen vol spullen in de sale, dus eigenlijk is het helemaal niet nodig om een schuldgevoel te krijgen omdat ik geen minimalist ben.

 7. Nina Simplynspecial 8 januari 2017 op 12:56 pm - Beantwoord

  Ik kan me wel aansluiten bij jouw stukje! Ik zou zelf ook nooit extreem op de minimalistische tour willen gaan. Toch heb ik van bepaalde dingen wel veel, en aangezien ik nogal een rommelkont ben en niet alles netjes georganiseerd heb zorgt dat weleens voor onrust. Vooral daarom wil ik tegenwoordig wat beter nadenken over mijn koopgedrag. Niet meer alles bewaren, niet meer alles aannemen, kopen of wat dan ook.

  • Romy 8 januari 2017 op 7:14 pm - Beantwoord

   Dat van de onrust herken ik maar al te goed. Ik word ook regelmatig een beetje onrustig in mijn hoofd van alle kleine dingetjes die om me heen liggen. Wat goed dat je nu wat meer let op wat je koopt en bewaart. Ik probeer dat ook iets meer te doen. Je reactie herinnert me er ook aan dat mijn kamer wel weer eens een flinke opruimbeurt nodig heeft 😉

 8. Alyssa 8 januari 2017 op 1:14 pm - Beantwoord

  Toevallig was ik hier laatst over aan het nadenken. Wanneer ik om me heen kijk zie ik vooral heel veel spullen, misschien wel teveel spullen. Maakt dat echt iets uit? Heb ik er last van? Ga ik al die spullen nog gebruiken? Allerlei vragen waar ik vervolgens over na zit te denken, terwijl ik er eigenlijk niet echt last van heb…. Ik ben er ook nog niet helemaal uit.

 9. Sara | MevrouwMiauw 8 januari 2017 op 1:42 pm - Beantwoord

  Wat een fijn artikel heb je weer geschreven. Ik kan mezelf echt 100% herkennen in jouw artikel, vandaar dat ik dat artikel over “minimaliseren wanneer je niet echt een minimalist bent” geschreven. Ik word ook blij van spullen en koop af en toe ook spullen omdat ik het leuk vind, niet omdat ik het persé nodig heb. Voorbeeldje: ik wil mijn agenda een leukere uitstraling geven, dus heb ik wat stickertjes besteld via Ebay. Niet echt minimaliserend of duurzaam, maar wel iets waar ik blij van word. En dat is prima en moet ook kunnen! Toch merk ik ook dat ik op het gebied van kleding bijvoorbeeld echt een stuk minimalistischer en duurzamer wil gaan leven. Het geeft me rust en een goed gevoel. Minimalisme is voor iedereen ook iets anders. Misschien ben jij in de ogen van iemand anders wel ontzettend minimalistisch omdat je bijvoorbeeld een bescheiden garderobe hebt en maar één mascara gebruikt. Dat kan ik (nog) niet van mezelf zeggen. Dus in dat opzicht ben je misschien wel weer minimalistisch. Dat geeft eigenlijk ook maar aan wat voor abstract en subjectief onderwerp minimalisme eigenlijk is.

  • Romy 8 januari 2017 op 7:18 pm - Beantwoord

   Bedankt voor je uitgebreide en waardevolle reactie! Ik vond jouw artikel ook juist zo fijn omdat ik me daardoor ging realiseren dat ik eigenlijk in sommige opzichten ook een piepklein beetje aan minimalisme doe. Misschien niet wat betreft knutselspullen, maar wel op het gebied van kleding en make-up. Je hebt gelijk dat minimalisme eigenlijk een heel subjectieve term is en dat iedereen er op een andere manier invulling aan kan geven. Die stickertjes zou ik ook zo gekocht kunnen hebben. Voor mij hoort het ook bij een leuk leven om jezelf af en toe op iets te trakteren waar je zelf blij van wordt en daar zijn dat soort stickers een perfect voorbeeld van.

 10. Irene 8 januari 2017 op 2:02 pm - Beantwoord

  Ik denk dat je het goed doet, het leven moet wel een beetje leuk blijven toch? Ik heb altijd precies zoveel spullen dat het leuk blijft, want hoe meer spullen, hoe meer rommel ik maak. En hoe meer rommel, hoe onrustig ik word en hoe slechter mijn concentratie.

 11. Josephine 8 januari 2017 op 2:09 pm - Beantwoord

  Goed dat je er zo over nadenkt. Ik doe zelf niet bewust aan minimaliseren, maar probeer wel rekening te houden met het milieu en koop bijvoorbeeld graag biologisch producten. Ik koop niet vaak nieuwe spullen, maar dat is eerder een budgetkwestie dan dat ik dat nalaat om nobelere redenen. Maar het effect is hetzelfde :-).

  Wat je schrijft over Primark en Action herken ik ook wel. Maar grotere merken hebben ook vaak het probleem dat de arbeidsomstandigheden in hun fabrieken te wensen over laten. En echt dure (Europese) merken kan ik niet betalen. Helaas.

  • Romy 8 januari 2017 op 7:20 pm - Beantwoord

   Je hebt helemaal gelijk wat betreft de grotere merken. Het viel me bijvoorbeeld op dat bijna alle grote en dure merken niet dierproefvrij zijn, terwijl bijvoorbeeld het huismerk van Primark dat wel is. In dat opzicht is een goedkoop merk bijvoorbeeld zo slecht nog niet. Bovendien herken ik wat je zegt over je budget. Ik zou best een keer een dure en hele duurzame tas willen kopen, maar honderd euro voor een tas vind ik bijvoorbeeld echt te ver gaan.

 12. Josephine 8 januari 2017 op 2:10 pm - Beantwoord

  P.S. Verder denk ik dat minimaliseren eigenlijk de ultieme luxe-hobby is. 😀

 13. Denise 8 januari 2017 op 5:38 pm - Beantwoord

  Ik denk dat zolang je niet ongelukkig wordt van alle spullen die je hebt, je niet moet gaan minimaliseren. Al jaren koop ik bijna niks en ik moet toegeven dat het best wel… Wat is de juiste woord? eenzaam, kaal, armoedig, niet gezellig is. Je hebt gewoon niks. Maar ik vind het prima zo. Toch zijn er dagen waarvan ik had gewild toch wel iets mee naar huis te hebben genomen… Het is maar net hoe je zelf tegen je spullen aankijkt 😉

  • Romy 8 januari 2017 op 7:22 pm - Beantwoord

   Ik kan me goed voorstellen wat je zegt. Zelf heb ik ook een hele tijd moeite gehad om leuke dingen voor mezelf te kopen en ik merkte dat ik het leven daardoor toch iets minder leuk vond. Nu ik wat meer leuke spulletjes om me heen heb en mezelf soms op iets leuks trakteer, voelt het toch iets gezelliger aan in mijn kamer. Maar het is net wat je zegt, het kan per persoon verschillen en je moet ook vanuit je eigen visie kiezen voor minimalisme of niet.

 14. Marieke 8 januari 2017 op 8:31 pm - Beantwoord

  Ik blog toevallig ook over minimalisme, maar een echte minimalist? Hmm, nee, zo zie ik mezelf ook niet hoor! Het gaat er bij mij vooral om dat ik precies genoeg heb, dat het leuk blijft en ik geen nutteloze troep in huis heb. Mijn leven is vanwege werk, gezin en blog behoorlijk hectisch en hoe minder rommel ik om me heen heb, hoe minder onrust ik ervaar. Maar er staat hier nog steeds meer dan genoeg aan spullen hoor 🙂

  • Romy 9 januari 2017 op 9:22 am - Beantwoord

   Wat leuk dat je je ook bezighoudt met minimalisme. Ik heb meteen even een kijkje genomen op je blog. Het klinkt alsof je voor jezelf een mooie balans hebt gevonden, die je ook veel rust oplevert. Voor mij zou het ook wel goed zijn om wat spullen op te ruimen en weg te doen, want rommel betekent bij mij ook wel wat onrust. Maar een aantal nutteloze dingen om me heen kan ik altijd wel waarderen 🙂

 15. Henrieke 8 januari 2017 op 9:39 pm - Beantwoord

  Volgens mij moet minimalisme vooral vanzelf gaan en zonder er al te hard bij na te denken. Als jij die behoefte niet voelt dan zou ik er ook vooral niet aan beginnen.
  Voor mij is het in ieder geval heel natuurlijk als minimalist. Al moet ik toegeven dat in mijn laatste opruimronde (en ook alle rondes daarvoor) géén knutselspulletjes het huis verlaten hebben. Ik moet er ook niet aan denken om minder knutselspulletjes te hebben. 🙂

  • Romy 9 januari 2017 op 9:21 am - Beantwoord

   Ik denk inderdaad dat minimalisme vooral een keuze is waar je zelf volledig achter moet staan en die voor jou goed moet voelen. Net als bij jou, zou ik inderdaad ook in ieder geval mijn meeste knutselspullen niet zo snel wegdoen, haha.

 16. Lieke - Life as Lieke 9 januari 2017 op 12:15 am - Beantwoord

  Ben er eigenlijk niet zoveel mee bezig. Denk wel altijd na voordat ik iets koop van; waar ga ik het voor gebruiken, wat ga ik ermee doen…Ik denk dat je gewoon moet doen waar je je goed bij voelt en als dat minimaliseren is is dat oke en als dat niet zo is is het ook oke, zolang het maar geen materialisme word. Over kleding…aan de ene kant zou je misschien geen kleding kopen waarvan je weet dat het niet duurzaam is en waarom het zo goedkoop is. Maar ik denk dan, als je niet de kleding koopt die door kinderhanden gemaakt zijn krijgen die kinderen ook geen geld/eten en gaan ze dood van de honger. Niet dat ik voor kinderarbeid ben hoor, zeker niet! Het is gewoon heel lastig en iets waar eindeloos over gepraat kan worden 😉 Ik volg gewoon mijn hart, want dat klopt ?

  • Romy 9 januari 2017 op 9:20 am - Beantwoord

   Ik denk dat je wat betreft de kleding wel gelijk hebt. Het is een lastig issue en ik weet ook niet zo goed waar ik nu goed aan doe. Maar naar mijn hart luisteren, is zeker altijd het beste om te doen 🙂

 17. Claire 9 januari 2017 op 8:43 pm - Beantwoord

  Wat leuk dat je mijn artikel noemt! En ik begrijp PRECIES wat je bedoelt. Het kan altijd meer, groener en beter. Soms zo vermoeiend. Ik ben totaal geen minimalist. Ik ben dol op winkelen en ’treat yourself’ is mijn motto. Maar ik merk wel dat het me niet echt gelukkig maakt. Op het moment dat ik het item afreken ben ik blij want ik heb iets nieuws. Maar eenmaal thuis vergeet ik het item en waardeer ik het niet. Terwijl ik toch uren heb gewerkt voor het item en het eerst zo graag wilde. Ik wil dus juist wat bewuster consumeren. Daarom mijn alleen-duurzame-kleding-challenge, omdat ik stiekem helemaal niet zo ben. Daarbij snap ik de druk dat het nooit genoeg is, ik durfde laatst niet eens een niet-vegan recept te plaatsen omdat het dus niet vegan is. Terwijl ik vegetariër ben en af en toe vegan eet. Zo gek dat we onszelf eisen opleggen die niemand anders doet. Eigenlijk vind ik het al goed dat we ons er bewust van zijn en we stapjes zetten. Wow, heel verhaal zo maar ik hoop dat er ergens een kern inzit haha.

  • Romy 9 januari 2017 op 11:16 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je uitgebreide reactie! 🙂 Ik herken zo goed wat je zegt. Het kan inderdaad altijd nog een stapje verder en dat is soms zo frustrerend. Maar uiteindelijk zijn we inderdaad alleen maar zelf degenen die onszelf die eisen opleggen. Elke stap die je zet is er een en ook zonder te minimaliseren, doe je al heel wat door bijvoorbeeld vegetariër te zijn. Ik vind het wel superstoer dat je de duurzame-kleding-challenge aangaat. Ik probeer de laatste tijd ook wel wat bewuster kleding te kopen en bijvoorbeeld wel eens die wat duurdere schoenen te kopen in plaats van goedkope schoenen die te snel sluiten. Maar echt minimaliseren? Nee, dat wordt het ook voor mij niet 😉

 18. Irene 10 januari 2017 op 6:13 pm - Beantwoord

  Soms krijg ik van die opruimbuien (zoals gisteravond) en dan stoort al dat spul me echt enorm. Ik heb ook echt veel te veel dingen liggen en ik vind het net heel fijn als alles een beetje clean oogt. Langs de andere kant prop ik dan wel m’n kastjes vol. Haha. Ik word nu eenmaal ook heel erg gelukkig van spulletjes. Ik denk wel al vaak bij mezelf: heb ik het echt nodig? Of word ik er echt blij van? Als het maar zo zo is dan laat ik het liggen. Want ik kan in eerste instantie ergens heel enthousiast om zijn en na twintig minuutjes me toch bedenken.
  Ach, zo lang je je maar goed voelt bij wat je doet, is het oké. Vind ik toch! Er is echt niemand die mij moet zeggen dat ik minder spullen moet hebben als ik daar zelf niet zo over denk.

  • Romy 10 januari 2017 op 7:59 pm - Beantwoord

   Je laatste zin is helemaal waar! Uiteindelijk gaat het erom waar je jezelf het gelukkigst bij voelt. Jij klinkt ook als een hele bewuste shopper en iemand die goed over een aankoop nadenkt. Zelf ben ik ook echt iemand die lang kan wikken en wegen over een aankoop, maar dan ook wel oprecht blij kan worden als ik iets leuks heb aangeschaft.

 19. Beautyjuf 11 januari 2017 op 3:58 pm - Beantwoord

  Minimaliseren vind ik een woord waar ik persoonlijk zelf geen goede invulling aan kan geven. Want, wat houdt minimaliseren precies in? Hmm, ik zal dit proberen uit te leggen.
  Vorige week heb ik mijn nagellakstash opgeruimd. Hierbij heb ik ruim 30 nagellakjes weggeven en/of weggegooid. Ook heb ik met mezelf afgesproken voorlopig geen nagellak meer te kopen. Ben ik dan aan het minimaliseren? Misschien, maar het kan natuurlijk altijd beter! Vandaar dat ik het woord minimaliseren moeilijk kan inschatten. Wanneer is het zodanig goed genoeg dat je het woord minimaliseren mag gebruiken?
  Ik heb mezelf voorgenomen om voorlopig geen beauty- en make-up producten meer te kopen. Evenals nagellak. Mijn kasten puilen uit. Eerst moet ik meer producten uit mijn stash gebruiken en opmaken. Ook wil ik de komende periode minder kleding en boeken gaan kopen. Dit, omdat ik al meer dan genoeg spullen heb én ik word er niet bepaald blijer van wanneer ik weer iets koop. Sterker nog, ik krijg het er benauwd van, omdat ik niet weet wat ik met al deze spullen moet (we wonen ook klein ;-)), haha!
  Nou ja, misschien ben ik wel aan het minimaliseren 😉

  • Romy 11 januari 2017 op 8:39 pm - Beantwoord

   Ik kan me goed in je woorden vinden. Minimaliseren is zo’n lastige term, vooral omdat het eigenlijk heel subjectief is wat minimaliseren inhoudt. Het klinkt in ieder geval alsof je toch ongemerkt een beetje aan het minimaliseren bent of in ieder geval bewust met spullen omgaat 🙂 Ik herken wel wat je zegt trouwens. Mijn uitpuilende kasten vol knutselspullen maken me ook regelmatig een beetje benauwd. Een iets legere kamer heeft ook wel weer wat 🙂

 20. Mina 28 januari 2020 op 5:42 pm - Beantwoord

  Vind dat je heel goed bezig bent. Vaak koop je ook bij de kringloop of de ijhalken dus dat is behoorlijk duurzaam. Je eet vegatarisch. En van wat je koopt wordt je blij!

  Persoonlijk heb ik niks met minimaliseren. Wel hou ik van schoon en opgeruimd en gezelligheid. Koop alleen bv kaarsen als ze op zijn. Kringloop shoppen vind ik te gek maar het hoeft niet meer mee naar huis. Of het moet zo te gek of handig zijn.

Recente blogs