aaaaa 2 3

Dingen achter je laten?! | 5x omgaan met het verleden

 • 17 januari 2018
 • 37 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Dingen achter je laten?! Het klinkt misschien heel eenvoudig om het verleden achter je te laten, maar in de praktijk is dat niet altijd zo simpel. Over een afwijzing voor een sollicitatie kom je wel weer heen zodra je wél een leuke baan hebt gevonden. Maar je hele verleden vergeten en opnieuw beginnen? Zelf geloof ik daar niet zo in. Het verleden is bagage die je meesjouwt, zowel de mooie dingen als de dingen die je het liefst in een ravijn zou gooien. Hoe kun je leren vergeten en dingen achter je laten? Hoe ga je met je verleden om? Een mooi onderwerp om eens bij stil te staan! Dit zijn 5 tips om met het verleden om te gaan.

dingen achter je laten tips

1. Doe iets symbolisch om het te verwerken

In ieder leven zijn wel dingen waar je met minder plezier op terugkijkt. Misschien ben je door iemand gekwetst, heb je problemen voor je kiezen gekregen of heb je keuzes gemaakt waar je nu spijt van hebt. Natuurlijk zou het fijn zijn als je die dingen kunt loslaten en met een schone lei kunt beginnen, maar niet altijd is dat even makkelijk. Wat mij soms helpt, is om iets symbolisch te doen waarmee je nare dingen letterlijk een plekje geeft. Niet om die dingen voor altijd los te laten, maar het kan je wel helpen om die dingen achter je te laten. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een brief schrijven aan iets of iemand en die brief verbranden of in stukjes scheuren.
 • Foto’s uit een vervelende tijd in een apart doosje stoppen en dat achterin de kast opbergen. Voor lange tijd.
 • Spullen weggooien die je herinneren aan een vervelende periode.
 • Een verhaal schrijven over je ervaringen en dat ergens verstoppen.

2. Besef dat je niet je verleden bént

Wat mij heeft geholpen om sommige dingen uit het verleden achter me te laten, is de gedachte dat je niet per se nu bent wie je in het verleden was. Je omgeving, maar ook je levenservaring, hebben je gevormd tot de persoon die jij nu bent. Dat ik eerder een onzeker en verlegen meisje was dat grenzen aangeven een flinke uitdaging vond, betekent niet dat ik dat meisje voor altijd ben. Sterker nog, ik heb geleerd van die ervaringen, waardoor ik nu anders in het leven sta en me krachtiger voel dan toen. Je verleden is niet wie jij bent. Wie je wel bent op dit moment, dat bepaal jij zelf.

3. Het verleden heeft je gemaakt tot wie je nu bent

Je bent je verleden misschien niet, maar je verleden kan er wel aan hebben bijgedragen hoe jij nu in het leven staat. Het verleden kan je op een positieve manier hebben gevormd. Zelfs nare dingen kunnen soms een positieve invloed op je leven hebben gehad. Een vervelende relatie kan je bijvoorbeeld hebben geleerd wat je wel en niet wilt. Een tijdelijke ziekte of burn-out kan je juist leren waarderen wat je hebt. En zonder afwijzingen voor eerdere sollicitaties had je misschien je huidige baan niet gekregen.

Het verleden heeft je misschien wel sterker of wijzer gemaakt. Wellicht heeft het je geholpen om steviger in je schoenen te staan. Of wie weet was je in sommige situaties sterker dan je dacht en heeft dat je zelfvertrouwen een boost gegeven. Op die manier naar je verleden kijken, kan helpen om dingen achter je te laten.

4. Leer van het verleden

Je kunt je verleden niet veranderen. Er bestaan geen tijdsmachines om keuzes of situaties terug te draaien en anders aan te pakken. Wat je wel kunt doen, is situaties in de toekomst anders benaderen. Ik heb bijvoorbeeld in het verleden meerdere mensen over mijn grenzen laten gaan door over me heen te laten lopen. Dat is niet iets waar ik met plezier aan terugdenk. Wel zie ik die situaties nu juist als een leerschool om eerder aan de bel te trekken. Hoe graag ik ook zou willen, ik kan mijn 16-jarige ik niet met terugwerkende kracht helpen of voor gevaar behoeden. Wel kan ik ervoor zorgen dat die dingen mij als 24-jarige niet meer overkomen.

5. Maak nieuwe herinneringen om dingen achter je te laten

En het allerbelangrijkste? Probeer verder te kijken dan je verleden. Je hoeft niet te vergeten wat er is gebeurd. Maar maak nieuwe herinneringen, die je de kans geven om minder vaak aan de nare dingen te denken. Ontmoet nieuwe mensen, ga nieuwe uitdagingen aan en onderneem de dingen die je altijd al eens wilde doen. Ook als er dingen zijn gebeurd die nog jaren later een stempel op jouw leven drukken, betekent dat niet dat het leven nu niet mooi kan zijn. Jaag je dromen achterna en ontdek wat er nog meer is in de wereld. Ook voor jou liggen ongetwijfeld mooie dingen in het verschiet. Nieuwe mensen, nieuwe plekken, nieuwe uitdagingen en nieuwe avonturen. Durf jouw toekomst zelf vorm te geven en laat je verleden niet de overhand nemen. ♥

Vind jij het moeilijk om het verleden achter je te laten?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 17 januari 2018 op 6:29 am - Beantwoord

  Goede tips! Jaren geleden vond ik het moeilijk om dingen uit het verleden achter me te laten maar met ouder worden merk ik dat het bij mij wel makkelijker gaat nu. Dat betekent niet dat ik het vergeet maar ik kan er nu beter mee omgaan.

  • Romy 17 januari 2018 op 7:16 pm - Beantwoord

   Mooi om te horen dat je het verleden nu beter achter je kunt laten of er in ieder geval beter mee kunt omgaan. Vooral het opdoen van nieuwe ervaringen en herinneringen kan ook helpen om het verleden steeds meer een plekje te geven.

 2. Marije 17 januari 2018 op 6:53 am - Beantwoord

  Ik heb heel wat moeilijke jaren gehad maar het heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben en ik heb heel wat wijze lessen uit deze tijd meegenomen. Ik denk dat als je de wijze lessen uit je verleden haalt en deze op een positieve manier weer toepast in het heden, heb je de beste manier gevonden om je verleden los te laten.

  • Romy 17 januari 2018 op 7:16 pm - Beantwoord

   Wat mooi gezegd en dat is zeker waar! Ik vind het heel knap hoe jij er in staat, ondanks dat je ook heel moeilijke dingen hebt meegemaakt in het verleden.

 3. Aneta 17 januari 2018 op 7:44 am - Beantwoord

  Het ligt er helemaal wat het voor een verleden is. Het een kun je meer achter je laten dan het ander. Mijn werk bijvoorbeeld; kan ik heel goed met mijn privéleven schijden. Ik leg mijn tas vrijdagavond in de hoek en kijk er bewust heel het weekend niet meer naar

 4. Mariska 17 januari 2018 op 7:52 am - Beantwoord

  Bedankt voor dit artikel. Ik zit momenteel in dit schuitje en vind het lastig om eruit te klimmen. Dank je wel voor de tips, deze ga ik zeker doen!
  liefs

  • Romy 17 januari 2018 op 7:19 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je iets aan mijn artikel hebt. Heel veel sterkte met de moeilijke dingen die je te verwerken hebt! ♥

 5. Simone 17 januari 2018 op 8:13 am - Beantwoord

  Dankjewel voor deze fijne tips weer. Voor mij werkt het heel goed om bewust dingen af te ronden op een symbolische manier. Gelukkig kwam dit allemaal uit aan het einde van 2017 waardoor ik 2018 als een frisse start zag! Heel fijn is dat dan!

 6. Mevrouw Marloes 17 januari 2018 op 8:45 am - Beantwoord

  Heel fijne tips! Over een aantal dingen vind ik het lastig om na te denken, die in het verleden zijn gebeurd. Wat bij mij ook hielp was om iedereen van Facebook te verwijderen, die bijdroeg aan zo’n nare herinnering. Het waren toch geen vrienden meer en waarom zou ik ze elke dag langs willen zien komen? Dat heeft toen wel geholpen.

  • Romy 17 januari 2018 op 7:19 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je sommige moeilijke dingen aan het einde van 2017 echt kon afronden. Dan voelt zo’n nieuw jaar inderdaad ook echt als een fijne frisse start.

  • Romy 17 januari 2018 op 7:21 pm - Beantwoord

   Wat een goede tip! Het kan soms ook helpen om mensen uit het verleden letterlijk te schrappen uit je leven, bijvoorbeeld door ze als vriend te verwijderen inderdaad. Daarmee kun je ook al heel wat vervelende en onnodige confrontaties uit de weg gaan.

 7. Mariëlle 17 januari 2018 op 9:10 am - Beantwoord

  Wat kun je dat toch altijd mooi op een rij zetten 🙂 Heel fijn artikel!

 8. Janne 17 januari 2018 op 9:27 am - Beantwoord

  Slim artikel.
  Tip 1 werkt bij mij juist averechts: als ik dingen die herinneren aan een vervelende tijd een andere plek geef, vallen ze me juist meer op en ga ik er meer aan denken en me vaker schuldig voelen omdat ik er niet mee om kan gaan en omdat die dingen niet goed gingen in het verleden. Mij helpt het juist om ze onopvallend tussen de herinneringen aan goede tijden te stoppen, en uiteindelijk lijken ze dan lang niet zo erg. Er zaten ook goede kanten aan immers (dat is jouw tip 3!).

  • Romy 17 januari 2018 op 7:23 pm - Beantwoord

   Dat is ook een mooie manier om ermee om te gaan. Ik kan me voorstellen dat het bij iedereen ook weer verschilt wat wel en niet werkt. Een realisatie die ik eerst ook aan het artikel wilde toevoegen maar uiteindelijk heb weggelaten, is dat er ook in slechte tijden vaak wel mooie herinneringen waren. Ik had zelf nog weleens de neiging om te denken “Wat een vervelende tijd was dat!”, terwijl er ook in die moeilijke tijden echt wel mooie en fijne dingen zijn gebeurd. Het heeft me ook wel geholpen om daar meer bij stil te staan.

 9. Loes 17 januari 2018 op 9:43 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik heb geen hele grote dingen uit het verleden waar ik moeite mee heb, maar sommige gebeurtenissen sporen wel eens door mijn hoofd. Vaak probeer ik me dan te realiseren dat het voor anderen waarschijnlijk helemaal niet zo ‘ding’ was (bijvoorbeeld als ik iets genants/vervelends deed per ongeluk).

  • Romy 17 januari 2018 op 7:28 pm - Beantwoord

   Dat is ook een handige manier om ermee om te gaan! Soms kun je iets in je hoofd heel erg uitvergroten, terwijl het voor anderen eigenlijk helemaal niet zo veel voorstelt.

 10. Simone 17 januari 2018 op 9:55 am - Beantwoord

  Fijne tips, Romy! Ik heb toevallig vorige week ein-de-lijk mijn dagboeken vol ellende (schreef er vooral in toen ik erg gepest werd) weggegooid. En ik ben heel blij dat het nu weg is. Ik wil daar gewoon niet meer aan herinnerd worden.

 11. Nikita 17 januari 2018 op 12:53 pm - Beantwoord

  Mooie tips! Mijn verleden als pestslachtoffer knaagt wel eens aan mij. Ook de periode waarin ik een muurtje om me heen heb gebouwd blijft lastig. Ik heb het mezelf wel vergeven, maar ik merk dat ik er soms nog wel problemen mee heb. Als ik naar mijn tante en nonkel ben geweest vraag ik mezelf zo vaak af of ik niks verkeerds heb gezegd of gedaan. En dat is vergif voor mijn zelfvertrouwen. Als ik echt slecht in mijn vel zit voel ik me zelfs een slecht mens. Soms kan ik me daar echt in blijven drukmaken en dan haal ik mezelf naar beneden. Dat is niet goed.

  • Romy 17 januari 2018 op 7:30 pm - Beantwoord

   Wat naar om te horen dat je je soms zo druk kunt maken over dingen die zijn gebeurd of dat je jezelf zelfs flink naar beneden kunt halen. Dat is inderdaad niet goed en heel verdrietig. Ik kan me voorstellen dat je sommige dingen uit het verleden ook nog steeds heel moeilijk vindt. Vergeten is geen makkie en misschien kun je het nooit helemaal vergeten. Maar het is al mooi als je kunt kijken naar waar je nu staat en het nu anders aanpakt. En echt waar, volgens mij heb jij héél veel stappen gezet waar je heel trots op mag zijn!

 12. Lianne 17 januari 2018 op 1:33 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Ik heb daar ook heel veel moeite mee gehad. Ik heb sinds een paar jaar wat meer leren los te laten en inderdaad je leert altijd hoe je iets de volgende keer niet meer moet doen, en die nare dingen hebben me wel gemaakt wie ik ben en gegeven wat ik nu heb. Al is het misschien niet altijd even leuk geweest, toch kan ik nu met goede moed kijken naar die prachtige toekomst voor me!

  • Romy 17 januari 2018 op 7:33 pm - Beantwoord

   Wat een mooie woorden en ik vind het heel knap hoe je er tegenaan kijkt en hebt geleerd om het verleden een plekje te geven. Soms kun je heel veel leren van wat er is gebeurd en doet het je ook beseffen hoe trots je mag zijn op waar je nu staat. En geloof me, dat mag jij zeker! ♥

 13. Charel 17 januari 2018 op 3:37 pm - Beantwoord

  Ik ben altijd van het oude koeien uit de sloot halen haha, dat moet ik in 2018 echt mee op gaan houden…

 14. Irene 17 januari 2018 op 3:54 pm - Beantwoord

  Ik vind het nu wel makkelijker als vroeger, ouder worden zeker? Maar soms kan ik echt zo’n paar dagen na elkaar telkens aan dezelfde situatie denken en mezelf er mee kwellen. Vind het super irritant van mezelf en ik kap het ook vaak af, maar toch :p Goeie tips wel!

 15. Anne 17 januari 2018 op 5:35 pm - Beantwoord

  De vervelende dingen die ik heb meegemaakt maken mij tot wie ik ben. Ik accepteer dat wat ik mee maak soms gewoon echt k*t is, dat het echt wel tijd zal kosten om het te verwerken en bedenk me dat huilen oké is. En op een gegeven moment komt er dan een punt waarop ik terug kan kijken op een gebeurtenis en kan denken: dit heeft het me gebracht. Mooi artikel meis!

  • Romy 17 januari 2018 op 9:22 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment! En wat een mooie woorden! Het is soms ontzettend k*t wat er gebeurt, maar het is inderdaad fijn als je er later op terug kan kijken en ook het positieve kan inzien van wat gebeurtenissen voor je situatie nu hebben betekend.

 16. Els 17 januari 2018 op 6:37 pm - Beantwoord

  Wat een goed artikel weer :-). Echt een compliment waard. Ik vind het fijn om iets achter me te laten door iets creatief te maken. Kan in mijn bullet journal zijn, maar ook een tekening.

 17. Manon 17 januari 2018 op 6:54 pm - Beantwoord

  Veel dingen kan ik een plekje geven in mijn verleden, maar wat ik nog steeds geen plek kan geven is dat mijn vader plotseling is overleden door een bedrijfsongeval in 2009. Ik denk er nog echt bijna elke dag aan en mis hem gewoon heel erg .

  • Romy 17 januari 2018 op 9:22 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve compliment! En wat mooi dat creativiteit jou helpt om dingen achter je te laten. Dat kan inderdaad een fijne uitlaatklep zijn of een symbolische manier om iets af te sluiten.

  • Romy 17 januari 2018 op 9:26 pm - Beantwoord

   Jeetje, wat ontzettend heftig om te horen dat je vader is overleden en dan ook nog eens zo plotseling. Heel begrijpelijk dat dat nog elke dag een gemis is en dat je dat niet zomaar vergeet. Ik kan me voorstellen hoe moeilijk zo’n gebeurtenis moet zijn. Heel erg veel sterkte! ♥

  • Manon 17 januari 2018 op 9:29 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve bericht terug! Ik kan er steeds beter mee omgaan maar nog geen plekje gegeven❤️

 18. Evelyne 17 januari 2018 op 7:26 pm - Beantwoord

  Het verleden achter je laten is niet altijd even simpel. Ik zei het onlangs nog tegen iemand. Thuis ben ik een gesloten persoon, tegen de buitenwereld een open boek. Mijn ouders (en vooral mijn mama) is een gesloten boek en praat niet over het verleden. Alles wat ik weet over vroeger heb ik van horen zeggen en dat vind ik ergens niet gezond. Ik dwing haar er uiteraard niet om er over te praten, maar fijn is het wel niet. Ik weet bijvoorbeeld niet hoe zij er toen mee omging en zich bij voelde. Ik heb dan ook het gevoel dat ik niet bij mijn ouders terecht kan voor advies of om te praten over deze dingen.

  • Romy 17 januari 2018 op 9:29 pm - Beantwoord

   Wat naar om te horen dat je het gevoel hebt niet met je ouders thuis te kunnen praten over nare dingen. Ik snap dat het niet fijn is om de dingen zo te moeten opkroppen, zeker niet als je van nature eigenlijk graag open bent over dingen. Ik heb zelf ook wel een aantal mensen (niet mijn ouders) bij wie ik merk dat ze er niet echt voor openstaan om moeilijke onderwerpen te bespreken. Het is dan fijn als je iemand anders hebt bij wie dat wel kan. Maar ik snap dat het nog net iets lastiger is als het om je ouders gaat en je met hen niet je diepste gevoelens of dingen uit het verleden kunt delen. Juist omdat zij je van zo dichtbij hebben meegemaakt.
   Dikke knuffel voor jou! ♥

 19. Saskia 17 januari 2018 op 9:09 pm - Beantwoord

  Ja 3 & 5, dingen die ik zeker vaak toepas<3
  Mooi om dit te lezen.. Soms erg belangrijk om dingen achter je te laten.

 20. Nesrin 17 januari 2018 op 11:32 pm - Beantwoord

  Bijzonder mooi vind ik dit. Ik vind nummer 3 een hele belangrijke en deze pas ik regelmatig toe. Nummer 5 is een eye-opener voor mij!

  • Romy 18 januari 2018 op 12:08 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie reactie! 🙂

Recente blogs

5 goedbedoelde adviezen waar ik het niet mee eens ben

10 september 2020|Persoonlijke groei|

"Goh, weet je wat jij zou moeten doen...?" Het is een opmerking waarbij ik - als dat niet onbeleefd zou zijn - het liefst mijn vingers in mijn oren zou duwen. Eigenwijs als ik ben. Zo zijn er wel meer cliché adviezen waar ik bijzonder weinig mee heb. Ongetwijfeld goed bedoeld, maar gewoon niet mijn kopje thee. Dit zijn 5 standaard adviezen die ik zelf vooral niet zou opvolgen om gelukkig te zijn.

39 kleine gelukjes die mij altijd vrolijk maken

22 september 2019|Positiviteit|

Dat ik een groot voorstander ben van kleine gelukjes, zullen mijn trouwe lezers wel weten. Kleine gelukjes zijn de dingen die je juist op een dag vol pech niet over het hoofd moet zien. Ze zijn een geweldig medicijn tegen een negatieve spiraal en helpen je om het wat positiever in te zien als je denkt dat alles tegenzit. Juist dan is een lijstje met fijne dingen samenstellen dus heel waardevol. Omdat ik laatst een dag vol pechmomenten (voornamelijk OV-gerelateerd) had, besloot ik in de trein een lijstje op te stellen met 39 kleine, simpele dingen die mij altijd opvrolijken.