nooit gedurfd 2

11 dingen die ik had verwacht nooit te durven (maar toch deed)

 • 14 december 2021
 • 10 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Je kunt altijd meer dan je denkt. Die zin is zo’n beetje mijn lijfspreuk geworden. Ik ben van nature best een bange schijterd. Heb hoogtevrees, vond autorijden in het begin doodeng en heb het avonturiersgen om de wereld over te reizen niet uitgedeeld gekregen. Toch heb ik ontdekt dat ik meer een lefwijf ben dan ik altijd dacht. “Wat zijn nou dingen waarvan jij had verwacht ze nooit te durven, maar die je toch hebt gedaan?”, werd me laatst gevraagd. Vond ik een mooie vraag om over na te denken. En om dit artikel over te schrijven.

Op de Empire State Building staan

Dat ik met mijn hoogtevrees (al op de zesde verdieping van een flat) dat nog eens zou doen, had ik nooit gedacht. Maar ja, eenmaal in New York, moest en zou ik die toren beklimmen. Onder het mom van “Beter spijt van wat je hebt gedaan dan van wat je niet hebt gedaan” ging ik met bibberende handjes de lift in naar verdieping 80. Het was een geweldig avontuur dat me achteraf zelfs grotendeels van mijn hoogtevrees af heeft geholpen.

“Aju paraplu” zeggen tegen een werkgever

Ik houd graag mensen tevreden; zelfs (terecht) klagen via de klantenservice vind ik al een uitdaging. Laat staan een contract vroegtijdig opzeggen en een werkgever teleurstellen. Beide keren dat ik het heb gedaan, vond ik het onwijs eng. Vooral de laatste keer, toen ik mijn baan inruilde voor het “onzekere” bestaan als fulltime ondernemer. Maar wat ben ik blij dat ik toen toch met trillende stem de magische woorden “Ik zeg mijn baan op” durfde uit te spreken.

Eigen baas zijn (en wat daarbij komt kijken)

Aan de ene kant ben ik een ondernemend type, aan de andere kant vind ik het ook best spannend om er helemaal alleen voor te staan. Soms verbaas ik mezelf met de dingen die ik als ondernemer oppak: alle administratie, de belastingaangiften, verzekeringen zoals een AVB-verzekering afsluiten (een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: kost maar een paar euro per maand, is heel handig om als ondernemer te hebben!), intakes met klanten, etc. Het voelt nu allemaal heel gewoon, maar een paar jaar geleden was me bij het idee alleen al het angstzweet uitgebroken.

Herstellen van een eetstoornis

Die is ruim 10 jaar onderdeel geweest van mijn leven. Wat was het eng om iets los te laten wat misschien wel ongezond was, maar wat destijds tegelijkertijd mijn houvast was. Herstellen, opnieuw leren eten (raar maar waar: ik had zes jaar geleden geen idee wat normale porties waren), heel veel kilo’s aankomen en zo veranderen in een nieuwe gezondere Romy.

Het was allemaal intens, maar tegelijkertijd ben ik enorm dankbaar voor de kracht die mijn herstel me heeft gegeven en ook voor veel lieve mensen om me heen die me hierbij hebben gesteund. Ik ben er zoveel positiever door geworden, het leven meer gaan waarderen en ben me ook sterker gaan voelen dan ooit. Ik merk dat ik nog steeds vaak denk “Als ik dat toen heb overleefd, breng ik het er bij die presentatie morgen vast ook wel zonder kleerscheuren van af.”

volkswagenbus huren

In een Volkswagenbus rijden

De rij-angst heb ik gelukkig al een aantal jaar achter me gelaten. Maar toen Bart en ik in een Volkswagenbus zaten met een ouderwetse versnellingspook, drie keer het formaat van mijn Ford Ka’tje en een enorm stuur, verdween mijn enthousiasme om achter het stuur te zitten als sneeuw voor de zon. Zeker met de smalle dijkweggetjes in de Betuwe. Was ik even blij dat Bart me (liefdevol) over de drempel duwde om toch een stukje te rijden. Het was geweldig en viel – eenmaal achter het stuur – reuze mee.

Op televisie komen

Alweer twee jaar geleden stond de cameraploeg van Man Bijt Hond bij mij voor de deur. Ik heb tot de laatste minuut getwijfeld of ik daar wel goed aan deed. Ik met mijn cameravrees. Ik die mijn stem altijd zo stom vind. Ik die weet hoe erg dingen op televisie compleet uit zijn verband getrokken kunnen worden. Maar ik deed het toch en was achteraf blij dat ik het had gedaan. Het was zo’n bijzondere ervaring. Een kans die ik niet aan me voorbij had willen laten gaan.

Indoor skydiven

Eerlijk? Ik kan hier wel heel heldhaftig zeggen dat ik dit (een jaar of zes geleden) heb gedaan, maar ik vond het zó eng dat ik me er niet veel meer van herinner dan dat ik vurig hoopte dat het zo snel mogelijk voorbij was. Ik heb het gedaan. Dat is één. Maar ik vond het allemaal te spannend om ook maar een beetje van die paar seconden te genieten. Nee, volgende keer kijk ik wel met beide beentjes op de grond toe hoe anderen de sprong wagen.

Online daten

Gelukkig maar dat ik dat wel gedaan. Anders had ik nu niet de leukste vent naast me gehad op de bank. In eerste instantie voelde ik wel wat weerstand. Ik vroeg me soms af of het niet heel wanhopig overkwam om jezelf online aan te prijzen aan mannelijke single “lotgenoten”. Daar ben ik gelukkig van teruggekomen. Online daten is helemaal niet raar meer tegenwoordig. En als je dicht bij jezelf blijft, niet over grenzen heen gaat en je goed verstand gebruikt, kan er in mijn ogen niet heel veel misgaan.

Pratend op het wereldwijde web verschijnen

“Die stem – echt niet om aan te horen!”. En ook: “Wie gaat dáár nu weer naar luisteren?”. Het zijn zomaar twee gedachten die mijn innerlijke criticus me soms toe sist. Dat was voor mij reden genoeg om heel lang liever veilig achter mijn teksten verscholen te blijven en vooral niet pratend ergens op social media te staan. Heb ik de laatste tijd verandering in gebracht door bijvoorbeeld een videotutorial op LinkedIn te delen. Video blijkt hartstikke leuk en helemaal niet zo eng. De drempel was groter dan de stap op zich.

nooit gedurfd

Boos worden

Komt gelukkig niet vaak voor. Maar er zijn een paar situaties geweest waarin ik merkte dat het bloed in mij kookte en ik daar meer mee moest dan enkel zeggen “Sorry, maar dit vind ik niet zo leuk!”. Meestal ben ik dan van de stevige mails in plaats van de boze telefoontjes, maar ook die laatste heb ik weleens gedaan. Zo ben ik flink op mijn strepen gaan staan toen na de overdracht van mijn huis allerlei verborgen gebreken aan het licht kwamen. Met succes: ik heb uiteindelijk € 750 teruggekregen van de vorige eigenaren.

In mijn eentje een huis kopen

Ik zag het perfecte plaatje heel lang helemaal voor me: leuke man, lieve kat, boompje in de tuin, gezellig huisje samen. Maar mijn pad was anders: ik kocht in mijn eentje een huis en die leuke man en lieve kat kwamen pas later (de kat iets eerder dan de man trouwens).

Het was best spannend om in mijn eentje huizen te bezichtigen, in mijn uppie te beslissen over veel geld en om zonder iemand naast me een krabbeltje te zetten onder papieren die grote consequenties hebben. Maar achteraf is dit huis kopen een van de tofste en stoerste dingen die ik heb gedaan. En ik kan niet anders zeggen dan dat ik de juiste keuze heb gemaakt, want ik woon hier nog steeds met veel plezier. Samen met een man en kat inmiddels.

De Pippi Langkous-attitude

Wat die dingen me geleerd hebben? De Pippi Langkous-attitude: denk niet bij voorbaat dat je iets niet kunt als je het nog nooit hebt geprobeerd of hebt gedaan. Geef het een kans, bepaal dan of het wat voor je is en ontdek zo dat je veel meer kunt dan je zelf waarschijnlijk voor mogelijk houdt. Als je dat eerste stapje maar zet, soms een dosis lef verzameld en ervoor gaat. Jij kunt dit, dappere dodo!

Waarvan had jij nooit verwacht het te durven?

Dit artikel bevat een samenwerking met Nationale Nederlanden.

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 14 december 2021 op 10:34 am - Beantwoord

  Iedereen vindt zijn of haar eigen stem vreselijk, geloof ik. En toen ik dat eenmaal begreep, vond ik mijn stem ook niet meer zo erg (maar nog steeds respect voor mensen die lang naar mij moeten luisteren!). Jouw stem is prima! 😀
  ‘Durven’ is niet zo’n onderdeel van mijn leven en vocabulaire. Óf er is iets wat ik wil doen, en dan pak ik dat aan; óf het is iets wat ik niet wil doen, komt geen durven aan te pas. Maar als je me vraagt wat ik echt nooit wil doen, dan denk ik dat dat het bijvoorbeeld iets is als kickboxen. Of echt parachutspringen. En ik denk dat ik dat allebei wel kan en durf, maar ik hoef het niet per se te weten 🙂
  Overigens heb ik zelf liever spijt van dingen die ik niet gedaan heb, dan van dingen die ik wel gedaan heb. Als ik dan parachut spring en ik breek een been, dan denk ik dat het daar spijt van hebben vele malen groter is dan ‘goh, ja, dat had ik kunnen doen en deed ik niet’. Maar goed 😉

 2. Johanna 14 december 2021 op 1:57 pm - Beantwoord

  Overigens had je poes ook niet via een “dating” site? Een antwoord op je vraag vind ik moeilijk. Eigenlijk heb ik geen idee. Succes!

  • Romy 14 december 2021 op 8:55 pm - Beantwoord

   Ja klopt, via Verhuisdieren! Dat is zonder twijfel de leukste datingsite die ik ken 🙂 En ook een héél goed gelukte succesmatch in ons geval 🙂

 3. Giovanna Jansen 14 december 2021 op 2:35 pm - Beantwoord

  Ja mooie lijfspreuk is dat! Zo bemoedigend als je denk dat je iets niet kan of durft. Zo gaaf al die dingen die je gedaan hebt waarvan je dacht ze nooit te durven doen!

 4. Naomi 14 december 2021 op 8:31 pm - Beantwoord

  Stuk voor stuk geweldige stappen!
  Ik had zelf ook nooit gedacht in mijn eentje een huis te kopen, maar ik deed het wel én regelde van alles met een failliete keukenboer.
  Zelfs mijn auto kocht ik helemaal alleen. Ook nooit gedacht dat ik dat nog eens zou doen.

 5. Nikita 15 december 2021 op 10:17 am - Beantwoord

  Ik volg je blog al heel lang, ik denk meer drie of vier jaar. Dus ik heb je zien groeien, ik heb verschillende lay-outs op je blog gezien en ik heb veranderingen meegemaakt bij jou. En ik ben heel trots op jou. Niet alleen uiterlijk is je blog veranderd, maar ook de manier waarop je schrijft is gegroeid. Nog steeds volg ik je blog maar heel veel plezier en bewondering. Elke keer krijg ik meer respect voor wie je bent als persoon. Dus mijn complimenten lieve Romy.

  En wat ik nooit had verwacht te durven: terug van mezelf leren houden, mezelf accepteren en een chronische ziekte accepteren. Na jarenlange intense zelfhaat is het toch gelukt. Ik kan oprecht zeggen dat ik trots ben op wie ik ben. En ik ben trots op hoe hard ik altijd ben blijven vechten voor beter. Misschien heeft het niet altijd uitgepakt zoals ik zou willen, maar het heeft wel uitgepakt zoals het zou moeten. Uiteindelijk komt alles goed. Net als mijn pijn en vermoeidheid accepteren. Het zal er waarschijnlijk altijd zijn, dus ik kan er maar beter het beste van maken. Net zoals jij met je eetstoornis hebt, heb ik met die twee. Als ik eens een moeilijke dag heb of twijfel aan mezelf dan denk ik aan die twee overwinningen. Of zoals Fall Out Boy zingt in het liedje ‘Champion’; If I can live through this, I can do anything. Daar sta ik zeker achter.

  • Romy 28 december 2021 op 9:15 pm - Beantwoord

   Wauw, Nikita, enorm bedankt voor je lieve woorden en complimenten! Ik ben er helemaal stil van, zo lief en mooi <3

   Jij mag andersom ook intens trots zijn op de weg die je hebt afgelegd. Dat ben ik ook op jou. Wat heb jij een enorme weg afgelegd, richting het accepteren van de situatie zoals die is, het ontdekken van je grenzen en richting het liefhebben van de prachtige persoon die jij bent. Mooi mens!

 6. Els 15 december 2021 op 4:32 pm - Beantwoord

  Wat leuk om te lezen dat je bij Man bijt hond was! Lijkt mij ook wel heel spannend. Aan online daten heb ik mij ook gewaagt, met een mooi resultaat ;-).

 7. Saskia 17 december 2021 op 1:35 pm - Beantwoord

  Mooie dingen die niemand je ooit meer afpakt! Ik vind het mooi hoe je op persoonlijk valk zo bent gegroeid, mijn complimenten!
  Er zijn een hoop dingen die ik nooit had verwacht te durven en degene die het hoogste op mijn lijstje staat is toch wel moeder worden. Nooit gedacht te willen. Het te doen en nu zo gelukkig daarmee te zijn. Bijzonder hoe het leven kan lopen he?

  • Romy 28 december 2021 op 9:05 pm - Beantwoord

   Dank je wel voor je mooie woorden!
   En zo bijzonder dat je ondanks het niet te verwachten toch graag moeder wilde worden, en nu zo gelukkig bent jullie kleine Noa <3 Het leven kan inderdaad verrassende wendingen hebben, en dat maakt het nu juist zo mooi.

Recente blogs

Couscous met geglaceerde wortels & (vegan) yoghurtdressing

22 maart 2023|Recepten|

"Geglaceerde wortels" klinkt meteen zo chic en restaurantachtig. Maar geloof me: hier hoef je totaal geen culinair wonder voor te zijn. Het zijn gewoon wortels die in zoetstof (zoals agavesiroop) en olijfolie met wat kruiden zijn geroosterd in de oven. Daardoor krijgen ze een glazig laagje én een verrukkelijke smaak. Ik maak geglaceerde wortels zelf graag in combinatie met couscous en eet er dan het liefst een frisse yoghurtdressing bij. In dit recept komen al die elementen samen. Een feestelijke en goed vullende maaltijd die echt even anders is dan een standaard couscous met roerbakgroenten. Extra lekker met geroosterde hazelnoten erbij!

Minder geld uitgeven | 23 tips die zéker niet drastisch zijn, maar wel helpen!

3 oktober 2022|Lifestyle|

Ik merk het de laatste tijd ook op mijn kassabon: het dagelijks leven is een stuk duurder. Nu ben ik eigenlijk altijd een bespaarmiep - energiecrisissen en inflatie of niet. Ik maak er zelf graag een leuke sport van om de kosten in bedwang te houden. Want besparen hoeft geen vervelend ding te zijn als je het voor jezelf haalbaar en leuk maakt. Of als je er de uitdaging van inziet. Bovendien kan het om soms al zitten in kleine aanpassingen die een groot verschil maken. Dit zijn mijn 23 tips om minder geld uit te geven, zonder dat je daarvoor je favoriete broodje van de bakker moet laten schieten.

7x Wat heb ik tot nu toe geleerd van ondernemen? (ook voor niet-ondernemers!)

6 februari 2019|Carrière en ondernemen|

Aan mijn studietijd en dikke theorieboeken heb ik veel onmisbare kennis overgehouden. Maar werken in loondienst en ondernemen zijn beide ook een geweldige leerschool op zich. Zo heeft ondernemen als tekstschrijver en blogger me niet alleen veel plezier opgeleverd, maar ik heb er ook als beginnend ondernemer al de nodige lessen van mogen leren. Praktische lessen, maar ook persoonlijke lessen en ook lessen die ik leerde met vallen en opstaan. Het leek me mooi om 7 dingen met je te delen die ik heb geleerd van ondernemen. En geen nood: er zitten lessen bij waar je hopelijk ook zonder een eigen onderneming iets aan hebt!