lessen2

Bijna jarig! | 26 dingen die ik leerde in mijn 26e levensjaar

 • 24 mei 2019
 • 39 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Morgen is het zover: dan word ik alweer 26. Dat voelt toch eigenlijk al best wel “groot”. Als ik erbij stilsta dat mijn moeder op mijn leeftijd al een baby’tje had rondlopen (ik dus!), dat ik alweer drie jaar geleden ben afgestudeerd en dat ik inmiddels mijn anti-aging 25+ crème geoorloofd uit de kast kan halen, voel ik me toch wel aardig volwassen. Oké, maar even zonder dollen. Laat ik mijn allerlaatste dag als 25-jarige afsluiten met 26 levenslessen die ik in mijn 26e levensjaar leerde. En dat varieert van luchtige lessen over Japans fruit en huishoudelijke taken tot aan meer diepzinnige dingen.

lessen die ik leerde in mijn 26e levensjaar

Ik leerde dit jaar…

 1. …dat je niet altijd hoeft te wachten op het juiste moment. Je kunt ook gewoon besluiten dat dat moment NU is.
 2. …dat de meest spannende dingen die je doet je uiteindelijk vaak het meeste opleveren.
 3. …dat bellen naar bedrijven die hun afspraken niet nakomen echt wel nut heeft. Als ik dat niet had gedaan, had ik pas sinds een week een bed gehad in plaats van dat mijn bed eind maart werd bezorgd.
 4. …dat mijn appartement én mijn nieuwe woonplaats meer als een thuis voelen dan ik ooit had kunnen vermoeden en dat hier genoeg leuke plekjes te ontdekken zijn (dit park bijvoorbeeld).
 5. …dat ik misschien geen kluskampioen ben, maar dat muren, plinten en radiatoren verven me best aardig afgaat.
 6. …dat een umeboshi een Japanse vrucht is die je blijkbaar kunt eten. (Ik at het ooit in een restaurant en dacht dat het de sla was die zo heette.)
 7. …dat je ontzettend veel spullen moet kopen als je voor het eerst het huis uit gaat en dat sommige spullen toch wel iets duurder zijn dan je denkt (gordijnen, ahum!).
 8. …dat ik soms een iets duurdere smaak heb qua interieur dan mijn budget toelaat, maar dat daar gelukkig vaak wel een mouw aan te passen is (lange leve tweedehands!).
 9. …dat je soms je hart moet volgen, ook als dat veel onzekerheid met zich meebrengt. Dat deed ik door voor een andere baan te kiezen, iets wat ik op dat moment razend spannend vond.
 10. …dat de combinatie van werken als beleidsmedewerker en ondernemen als freelance tekstschrijver best wel goed bij mij past.
 11. …dat Pinterest bomvol staat met recepten die ik écht nog eens moet uitproberen.
 12. …dat ik best wel een huisvrouw in me heb zitten die de vaat altijd direct afwast, die zich drukmaakt over stootkussentjes onder de stoelpoten en die elke dag een geel doekje over het aanrecht haalt. Dat soort neigingen had ik nog niet toen ik thuis woonde (sorry, mam!).
 13. …dat mijn perfectionisme soms wel een tandje (of een paar tandjes) minder mag.
 14. …dat stress zich niet vanzelf oplost, maar dat je daarvoor dingen moet veranderen. Andere mensen kunnen er niet voor zorgen dat jij minder hooi op je vork neemt; daarvoor moet je zelf stappen zetten.
 15. …dat het leven alleen maar leuker is als je Instagram wat vaker op een dag links laat liggen.
 16. …dat andere mensen niet altijd denken wat jij denkt dat ze denken (lekker ingewikkeld!) en dat je – ook al zouden ze dat denken – het beste maar je eigen plan kunt trekken.
 17. …dat Arnhem niet in de Achterhoek ligt en sowieso dat de Achterhoek niet de hele provincie Gelderland en Overijssel beslaat. Ik was dus een Randstadmiep die dat dacht.
 18. …dat op mezelf wonen me in één klap een stuk zelfverzekerder en volwassener heeft gemaakt en heel wat positief effect op me heeft.
 19. …dat ik blij mag zijn met mijn lieve ouders: mijn vader die me onwijs veel heeft geholpen in huis en mijn moeder die er altijd voor me is als mijn hoofd overloopt of als er weer eens een stortvloed aan hormonen door mijn lichaam schiet.
 20. …dat jezelf verwennen soms best mag. Ook met aardbeien die wel heel duur zijn per bakje.
 21. …dat mond-tot-mond-reclame als ondernemer nog altijd het beste werkt en heel wat toffe opdrachten kan opleveren.
 22. …dat twee weekenddagen propvol plannen ook voor mij niet zo goed werkt, omdat ook ik het nodig heb om soms te ontspannen door domweg YouTube-video’s te kijken zonder een al te diepzinnige boodschap.
 23. …dat het gevoel van ‘klem’ zitten in een situatie vaak het gevolg is van anderen over je grenzen heen laten gaan en dat je er zelf iets aan kunt doen om dat op te lossen.
 24. …dat die gekke spiraalvormige Brillo-sponsjes hartstikke handig zijn om je fornuis mee schoon te maken (nooit geweten, omdat mijn ouders een inductiefornuis hadden).
 25. …dat het hebben van een eigen auto een heerlijke luxe is, al helemaal bij een verhuizing.
 26. …dat er bizar veel mooie mijlpalen in één jaar passen en dat ik oprecht kan zeggen dat dit 26e levensjaar mij onwijs veel geluksmomenten heeft bezorgd.

Kun je iets noemen wat jij recent hebt geleerd?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Shirley 24 mei 2019 op 7:54 am - Beantwoord

  Jouw levensjaar klinkt inderdaad alsof het vol zat met mijlpalen. Hoe bijzonder is dat? Daar zul je zeker ook door gegroeid zijn. Alvast een hele fijne verjaardag. Hopelijk brengt het nieuwe jaar je veel mooie dingen. Ik denk dat ik door mijn verhuizing ook wel veel leer. En: witte sneakers zien er weer veel beter uit als je de veters wast.

  • Romy 25 mei 2019 op 12:25 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! <3 Het was inderdaad een jaar vol mijlpalen, waardoor ik me zeker wel een stuk volwassener en zelfverzekerder voel. Maar jij hebt ook een paar enorme mijlpalen achter de rug waar je minstens zo trots op mag zijn. en je les over de witte sneakers is natuurlijk ook niet verkeerd om te hebben geleerd 😉

 2. Naomi 24 mei 2019 op 8:07 am - Beantwoord

  Dit was wel een jaar van mijlpalen ja. En ik weet nog dat ik me toen ik 26 werd ook ineens heel erg oud voelde. Richting de dertig, zeg maar. En ja, gordijnen en hun prijs. Ik moest behoorlijk slikken toen ik die af moest rekenen. Had ik even niet ingecalculeerd ook, destijds.

  • Romy 25 mei 2019 op 12:27 am - Beantwoord

   Haha, precies dat idee heb ik ook bij 26. Het klinkt toch al een stap dichter bij 30, dé leeftijd waarvan ik ooit dacht dat ik dan toch echt wel heel serieus mijn volwassen leven op orde moet hebben 😉 Gelukkig sta ik er inmiddels wat nuchterder in.

 3. Laura 24 mei 2019 op 8:12 am - Beantwoord

  Dit klinkt als een heel mooi jaar! ik vind het vooral leuk om te lezen dat het je geen windeieren heeft gelegd om knopen door te hakken en spannende keuzes te maken. Ik ben blij dat je keuzes zo goed uitgepakt hebben!

  Alvast een heel fijne verjaardag gewenst!

  • Romy 25 mei 2019 op 12:27 am - Beantwoord

   Wat een mooie en lieve woorden! Dankjewel daarvoor 🙂

 4. Ilona Wielinga 24 mei 2019 op 8:24 am - Beantwoord

  Mooi artikel en leuk om te lezen. Zo te horen heb je een goed jaar achter de rug, nu hopen dat je 27e levensjaar nog beter wordt 😉

  • Romy 25 mei 2019 op 12:27 am - Beantwoord

   Een mooi jaar was het zeker! Nu op naar een nieuw jaar, dat hopelijk ook weer veel mooie en fijne momenten zal opleveren 🙂

 5. Yvonne 24 mei 2019 op 8:34 am - Beantwoord

  Mooi lijstje lessen, en ook een paar eerlijke met een lach en een knipoog, hihi. En ook veel herkenbare dingen. Grappig he, dat je jezelf ineens zo kunt ontpoppen tot een huisvrouw als het om je eigen huis gaat 😀 (en ja, die dure smaak herken ik ook, en ik mis intussen ook wat ribben in mijn lijf die ik heb moeten ruilen voor gordijnen, een zonnescherm en een tuinbank, au! Maar genieten is het wel hoor!)

  • Romy 25 mei 2019 op 12:39 am - Beantwoord

   Gelukkig ben ik niet de enige die soms een net iets te dure smaak heeft 😉 Juist de dingen die jij noemt, kunnen inderdaad nogal prijzig zijn. Ik moest zelf ook echt even slikken toen ik de rekening van de gordijnen kreeg en dan hoefde ik nog maar voor twee kamers gordijnen te bestellen.

   • Yvonne 25 mei 2019 op 8:38 am - Beantwoord

    Gelukkig maar, want hoe mooi gordijnen kunnen zijn, je koopt toch liever andere dingen he? Wij hebben een nieuwbouwhuis dus moesten ALLE kamers van gordijnen of andere raamdecoratie voorzien. Au!

    • Romy 29 mei 2019 op 8:32 am - Beantwoord

     Oh jee, ik kan me voorstellen dat dat best wel duur was. Ik was echt verbaasd dat ik al €400 kwijt was aan een gordijn tot op de vloer voor een raam van net 2 meter breed. Ik zat zelf meer aan een euro of 100 te denken van tevoren 😉

 6. Audrey 24 mei 2019 op 8:50 am - Beantwoord

  Dat zijn heel wat mooie levenslessen! Ik klikte nog even door naar het artikel over je Randstadmeisje-bekentenissen, supergrappig, haha! Vooral die trams en metro’s. Ik ben dan weer zo’n provinciaaltje dat trams maar enge dingen vindt bij het oversteken.

  • Romy 25 mei 2019 op 12:33 am - Beantwoord

   Haha, ik vond dat ook zo’n leuk artikel om samen te stellen. Ik voel me soms echt zo’n Randstadkluns die niets weet van alles wat er zich buiten de grote stad afspeelt, haha. Grappig om te horen dat jij trams dan weer juist totaal niet gewend bent. Ik moet toegeven: trams zijn ook wel een van de redenen dat ik blij ben dat ik niet in Amsterdam zelf woon. Bij mijn rijlessen vond ik het altijd doodeng om me ergens tussen de toeristen die voor het eerst op een fiets zitten en de rondrijdende trams te begeven 😉

 7. Anouk 24 mei 2019 op 8:57 am - Beantwoord

  De belangrijkste les die ik het afgelopen jaar/jaren heb geleerd is toch wel dat je hart volgen je meer brengt dan doen wat er van je wordt verwacht

  • Romy 25 mei 2019 op 12:33 am - Beantwoord

   Wat een prachtige les, zeg! En absoluut helemaal waar! 🙂

 8. Anna 24 mei 2019 op 9:13 am - Beantwoord

  Wat een leuk lijstje! Er staan een hele hoop mooie, wijze lessen tussen :-). Ik kan me helemaal vinden in een heleboel dingen die je hebt geleerd, zoals die van het jezelf af en toe verwennen en het links laten liggen van Instagram.

 9. Meaghan 24 mei 2019 op 9:15 am - Beantwoord

  Mooie lessen heb je het afgelopen jaar over jezelf geleerd! Vooral dat verhuizen heeft volgens mij echt wel wat met je gedaan. Je hebt jezelf als persoon echt ontwikkeld het afgelopen jaar. Zo veel grote stappen als een huis en auto kopen, van baan wisselen, klussen en zo hard aan de slag als freelancer! Op die ontwikkelingen mag je echt wel heel trots zijn! 🙂
  Ik heb recent ook iets geleerd. Ik ga er niet te diep op in, maar ik leerde dat het in sommige situaties beter is om niet het laatste woord te hebben en dat sommige mensen maar in hun eigen sop mogen gaar koken. Soms moet je je tijd en energie niet steken in het helpen van mensen mensen als die alleen maar vervelende bedoelingen hebben. Dat vind ik soms lastig om los te laten, maar dat is me afgelopen week wel gelukt!

  • Romy 25 mei 2019 op 12:35 am - Beantwoord

   Wauw, wat een lieve reactie zeg! Dankjewel voor je mooie woorden! <3
   De les die jij benoemt, is zeker geen leuke les om te leren, maar wel een heel waardevolle. Inderdaad, soms ontdek je dat mensen je tijd en energie eigenlijk helemaal niet waard zijn. Op zo'n moment kun je die mensen maar beter laten varen (hoe pijnlijk ook) dan dat je jouw kostbare energie in hen blijft steken.

 10. Wendy 24 mei 2019 op 1:08 pm - Beantwoord

  Ik heb een paar weken geleden geleerd dat spam een afkorting is (Sending People Annoying Messages). Een beetje hetzelfde idee als horeca, waarvan ik ook schandalig lang gedacht heb dat het een “gewoon” woord is… Maar goed. Nu voel ik me echt een stukje slimmer. 🙂

  • Romy 25 mei 2019 op 12:36 am - Beantwoord

   Ha, deze les kan ik nog net op tijd aan mijn levenslessen in mijn 26e levensjaar toevoegen, haha. Ik wist ook niet dat SPAM een afkorting was – totdat ik jouw reactie las dus 😉 Weer wat geleerd!

 11. Mevrouw Marloes 24 mei 2019 op 1:43 pm - Beantwoord

  Heel leuk lijstje 🙂 Ik kan mij in veel dingen vinden, maar vooral in het niet volproppen van twee weekenddagen. Heb echt mijn rust en tijd voor mezelf nodig. Verder heb ik ‘geleerd’ dat ik mij best zelfverzekerd kan voelen in jurkjes. Nu nog in rokjes!

  Liefs,
  Marloes

  • Romy 25 mei 2019 op 12:37 am - Beantwoord

   Goed dat jij ook hebt geleerd om jezelf soms wel de rust en tijd voor jezelf te gunnen die je zo goed kunt gebruiken. En zeker vaker doen, jurkjes aantrekken! Je outfitpost van een tijdje geleden op Sardinië zag er echt geweldig uit. Ik weet zeker dat een rokje je ook hartstikke goed zal staan 🙂

 12. Irene 24 mei 2019 op 2:04 pm - Beantwoord

  Fijne verjaardag Romy! Wat een mooie lijst met lessen!

 13. J 24 mei 2019 op 4:28 pm - Beantwoord

  Wat een leuk lijstje! Als ik dit zo zie was het een mooi jaar voor je. Ik hoop dat je volgende levensjaar weer net zo mooi mag worden! Je hebt mij in ieder geval geïnspireerd om een soortgelijk lijstje te gaan bijhouden in m’n bullet journal, dank daarvoor!

  • Romy 25 mei 2019 op 12:30 am - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je ook zo’n soort lijstje wilt gaan bijhouden! Daar leent een bullet journal zich perfect voor 🙂
   Dankjewel voor je fijne reactie!

 14. Madelon 24 mei 2019 op 5:33 pm - Beantwoord

  Het klinkt alsof je een heel tof en leerzaam levensjaar hebt gehad! Leuk om te lezen! 🙂 Het belangrijkste wat ik de laatste tijd heb geleerd is dat je lichaam soms echt rust nodig heeft. En dat dat oké is!

  • Romy 25 mei 2019 op 12:29 am - Beantwoord

   Wat een mooie, wijze en vooral ook waardevolle les! Het is inderdaad belangrijk om jezelf soms de nodige rust te gunnen, hoe lastig ook.

 15. Darina 24 mei 2019 op 7:34 pm - Beantwoord

  Hele mooie mijlpalen, leuk om te lezen. Een hele mooie verjaardag gewenst Romy x

 16. Evelyne 24 mei 2019 op 9:49 pm - Beantwoord

  Door mijn nieuwe baan leerde ik dat het onverwachte soms het leukste is 🙂

  • Romy 25 mei 2019 op 12:29 am - Beantwoord

   Wat een prachtige les! En sowieso ontzettend fijn dat je een nieuwe baan hebt gevonden die je goed bevalt 🙂 Het is je ontzettend gegund!

 17. Saskia 25 mei 2019 op 10:14 am - Beantwoord

  Wat een prachtige lijst vol mooie lessen! Mooi om even bij stil te staan, en we zijn gelukkig nooit uitgeleerd. Wat ik de afgelopen periode heb geleerd? Om altijd voor mezelf te kiezen. Komt binnenkort nog een persoonlijk en uitgebreid (beveiligd) artikel van online.

  • Romy 29 mei 2019 op 8:43 am - Beantwoord

   Wat een prachtige les! Daar mag je trots op zijn <3 Ik ben heel benieuwd naar je artikel daarover.

 18. Janne 25 mei 2019 op 3:21 pm - Beantwoord

  Oei, die topografie-misser! Weet je nu wel waar de Liemers, de Achterhoek en Twente zijn? 😀
  Ik heb makkelijk praten, want ik heb in allerlei uithoeken familie wonen en we gingen altijd op vakantie in eigen land. Als je dat niet hebt, snap ik dat je het allemaal niet zo precies weet. Ik kan je wel aanraden om op verkenning te gaan: Nederland heeft een hoop moois. Er is zo veel variatie in zo’n klein landje!

  • Romy 29 mei 2019 op 8:50 am - Beantwoord

   Haha, ik ben nog steeds niet volledig op de hoogte van alle gebieden in het oosten van het land, maar de Achterhoek kan ik inmiddels redelijk plaatsen. Ik geloof dat ik zelfs heel lang heb gedacht dat de Achterhoek en Twente ongeveer op hetzelfde neerkomen. Oeps! 😉
   Ik vind het inderdaad wel heel leuk om steeds meer van Nederland te verkennen. Het is ook juist leuk om gebieden buiten de Randstad te ontdekken waar ik normaal niet snel zou komen. En het is nog goed voor mijn topografiekennis ook 😉

 19. Nikita 26 mei 2019 op 1:43 pm - Beantwoord

  Ik denk dat je ieder jaar wel een heleboel lessen leert, dat maakt het leven gewoon heel mooi. De lessen over klussen herken ik niet, omdat dat niet van toepassing is momenteel. Maar wel andere lessen, zoals die over perfectionisme. Het is oke om niet perfect te zijn, het hoort erbij. Ook wat je zegt over Instagram is enorm herkenbaar. Ik werd de afgelopen dagen met mijn neus erop gedrukt hoe vaak ik op sociale media ben te vinden en hoe vaak ik dingen online zet. Nu ben ik inmiddels terug actief op mijn media, maar gelukkig met mate; En ik heb ook niet meer de drang werkelijk alles online te gooien. Gelukkig maar. Het leven is meer dan sociale media en perfecte foto’s. Mooi artikel! Ik denk dat dit lesjes zullen zijn die je altijd bijblijven. Het feit dat je de verborgen huisvrouw in je hebt gevonden (want zo klinkt het wel als je het vertelt) zou ik alleen maar als iets positiefs zien. Je stekje zal er in elk geval niet rommelig uitzien 🙂

  • Romy 30 mei 2019 op 12:01 am - Beantwoord

   Wat goed dat jij ook hebt geleerd om social media soms meer los te laten. Ik vind het knap dat je na een social-mediapauze Instagram langzaamaan weer oppakt op een manier die goed is voor jou. Het leven is soms zo veel fijner als je Instagram wat meer links laat liggen, waardoor je kunt genieten van het echte leven zonder filters en perfecte feeds 🙂

Recente blogs

Genieten bij het DIY met Viking event

20 mei 2017|DIY|

Toen ik een tijdje geleden van Viking een uitnodiging ontving voor het DIY met Viking event was ik door het dolle heen. Ik ben dol op DIY's en ben altijd wel in voor iets nieuws. En ik als kleine blogger die mag komen opdraven op een blogevent? Dat vond ik toch wel heel erg tof. Het werd een dag met een gouden randje waar ik op en top van heb genoten. Maar goed, laat ik niet al te veel verklappen. In dit artikel vind je een kort verslag van deze bijzondere dag en van de leuke workshops die ik mocht volgen.