nederlandse tulpen

Hollands glorie? | 11x wat ik leuk vind aan Nederland!

 • 26 mei 2019
 • 33 Reacties
Categorieën: Persoonlijk
wat ik leuk vind aan nederland

Dat ik mijn hele leven in Nederland blijf wonen, durf ik wel te zeggen. Hoewel ik niet de behoefte voel om wekelijks naar oerhollandse zaterdagavondshows te kijken, juichend in het publiek bij het Nederlandse elftal te zitten of de Nederlandse vlag uit het raam te hangen, ben ik zeker wel heel blij dat ik in Nederland geboren ben. En dan niet alleen vanwege de Hema en onze Hollandse kaas. Natuurlijk is er in Nederland ook het nodige te verbeteren, maar het leek me leuk om juist eens op een rij te zetten wat ik zo kan waarderen aan Nederland. Nou, deze 11 dingen bijvoorbeeld!

 1. Het “gewone” Nederlandse brood, het grote schap in iedere supermarkt met allerlei keuzes aan vleesvervangers, de overheerlijke Albert Heijn 100% pindakaas en de lekkere yoghurt die je hier in tientallen varianten kunt kopen. Stiekem mis ik dat alles wel een beetje in het buitenland. Om over het lekkere kraanwater in Nederland nog maar te zwijgen.
 2. De prachtige bollenvelden die ik iedere lente weer vanachter mijn autoruit en in het echt kan bewonderen. In de lente vind ik Nederland toch wel op haar mooist.
 3. De Nederlandse taal. Ja, inclusief de harde en zachte g. Als oud-studente Nederlands kan ik bijna niet anders dan onze taal een plekje op deze lijst te geven. Ik vind onze taal prachtig, wat anderen er ook van vinden. Omdat het mijn moedertaal is, ben ik gek op het Nederlands. Het is de taal waarin ik meer kan spelen met woorden, kan goochelen met synoniemen en kan strooien met woordspelingen dan in welke andere taal dan ook.
 4. Hoe sommige dingen geregeld zijn. Oké, natuurlijk zijn er verbeterpunten mogelijk, maar sommige dingen vind ik in Nederland toch echt wel heel goed geregeld. Dat we in Nederland goede hygiënische ziekenhuizen hebben bijvoorbeeld, maar ook dat kinderen naar school kunnen, dat homohuwelijken toegestaan zijn en dat er zoiets bestaat als zwangerschapsverlof van meer dan 2 weken.
 5. De vele verschillende regio’s die ons kleine landje rijk is. Friesland voelt totaal anders dan de Randstad en Texel is een wereld van verschil met Noord-Brabant. Ik vind het toch wel bijzonder dat je binnen een uur rijden al in een heel andere sfeer terecht kan komen.
 6. De Nederlandse autowegen. Als ik op vakantie zie hoe mensen moeten fileparkeren op heuvels en hoe sommige wegen slingeren langs heftige ravijnen, dan ben ik als held op sokken stiekem toch wel blij met onze goede wegen door een vlak landschap. Ook het feit dat we in Nederland geen ‘boem is ho’-cultuur hebben kan ik wel waarderen, zeker na mijn bezoekje aan Valencia. Vele deuken blijven mijn Ford Ka bespaard.
 7. Hollandse gezelligheid. Het woord ‘gezellig’ alleen al vind ik leuk aan Nederland. Ik ben nog geen enkel woord in een andere taal tegengekomen dat die lading dekt. Ik houd wel van de leuke verjaardagen met kringgesprekjes en bordjes taart op schoot. Of van op het toilet zitten staren naar de verjaardagskalender van de gastheer of -vrouw.
 8. Koningsdag en Sinterklaas. Hoewel we een puntje kunnen zuigen aan het grote aantal feestdagen in sommige andere landen, ben ik wel heel blij met de feestdagen die we hier hebben. Pakjesavond zou ik niet willen missen, maar Koningsdag vind ik stiekem al helemaal het einde, vooral vanwege de uitgebreide rommelmarkten natuurlijk. Die kan ik als fanatieke tweedehands shopper wel waarderen.
 9. Fietsen over goede fietspaden. Er gaat niets boven een fietstochtje naar de supermarkt op mijn oer-Hollandse fiets met een degelijke mand voorop. Op vakantie kan ik mijn fiets echt missen. Het is toch een ideaal vervoersmiddel tussen de benenwagen en de auto in. Ook het feit dat we in Nederland handige fietspaden hebben, kan ik wel waarderen. In sommige andere landen is het een kwestie van goed zoeken om te bepalen waar jouw plekje als fietser op de weg is.
 10. De rijtjeshuizen. Hoewel ik soms wel jaloers ben op de mooie felgekleurde huizen die veel andere landen hebben (doe mij ook maar roze buitenmuren!), vind ik onze rijtjeshuizen ook wel wat hebben. Geen jaarlijks onderhoud om de kleur te behouden of afbladderende verf tegen te gaan is wel zo praktisch.
 11. Onze hoofdstad. Stiekem toch wel mijn favoriete stad van het land, ondanks dat ik niet per se in de stad zelf zou willen wonen. Maar als toerist in eigen land wandel ik er met veel plezier zeker wekelijks rond. Het zijn de mooie grachtenpanden, het Vondelpark, de fijne musea en de statige huizen die de stad voor mij zo fijn maken. Het is sinds een paar jaar niet meer alleen de stad waar ik heb gestudeerd en nu werk, maar vooral een fijne stad die ik graag als een ware toerist mag verkennen.

Benieuwd wat er typisch Nederlands is aan mij? Lees dan onderstaand artikel:

Wat vind jij fijn aan het land waar jij woont?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Tineke 26 mei 2019 op 7:35 am - Beantwoord

  Ik vind Nederland ook een fijn land. Je hoeft hier niet dakloos te zijn, het is veilig, je mag er je eigen mening hebben. En die rijtjeshuizen hebben inderdaad wel wat!

  • Karin 26 mei 2019 op 10:52 am - Beantwoord

   Als ik in het buitenland ben op van die hobbelige wegen, ben ik altijd weer blij met de goede staat van de Nederlandse 😀 En de Nederlandse directheid vind ik ook fijn 🙂 een goede vriendin van me is Amerikaans, en we verwonderen ons vaak over de verschillen. Wij vatten de koe toch sneller bij de horens 😉

   • Romy 29 mei 2019 op 11:52 pm - Beantwoord

    Die directheid is inderdaad soms ook wel zo fijn. Ik sprak laatst met iemand die Japans heeft gestudeerd. Hij vertelde dat Japanners nooit echt nee zeggen, maar zes manieren hebben om eromheen te draaien. Dan ben ik toch blij dat we in Nederland wat directer communiceren 😉

  • Romy 29 mei 2019 op 8:54 am - Beantwoord

   Mooi gezegd en helemaal waar! Ook die vrijheid van meningsuiting vind ik inderdaad iets heel waardevols aan Nederland. Ik zou er niet aan moeten denken dat je je mening niet vrij mag uiten, zoals in sommige andere landen zo is.

 2. Naomi 26 mei 2019 op 8:54 am - Beantwoord

  Nederland is ook echt mijn favoriete land. Ik weet net als jij heel zeker dat ik hier mijn hele leven blijf wonen. Het grappige is dat ik bergen echt heel mooi vind, als ik op vakantie ben. Maar niets voelt zo prachtig en ’thuis’ als het weidse, platte, Nederlandse landschap. Eindeloze polders, kijken tot ver aan de horizon.
  Sinterklaas, de heerlijke dialecten, hagelslag op beschuit;), af en toe een relletje en een hoop gezeur om helemaal niks, ik vind het allemaal heerlijk.
  Je merkt, dit artikel wakkert mijn vaderlandsliefde nog een beetje aan.

  • Romy 29 mei 2019 op 11:41 pm - Beantwoord

   Inderdaad! Landschappen op vakantie kan ik ook heel erg waarderen, maar toch voelt het vlakke landschap in Nederland toch wel heel fijn en eigen. Heerlijk om over jouw vaderlandliefde te lezen. Ik herken me er volledig in 🙂

 3. Odetta 26 mei 2019 op 9:03 am - Beantwoord

  De bewegwijzering van de autowegen in Nederland zijn helemaal fantastisch! Ga maar eens de grens over bijvoorbeeld Duitsland. Staat er eerst een plaatsnaam die je nodig hebt en ineens is de plaatsnaam verdwenen. Dan kun je het beste maar rechtdoor gaan. Ook staat er bij ons aangegeven in km hoe de lang de afstand is naar een bepaalde plaats. Dat vind ik heel prettig. In het buitenland ontbreekt het hier ook nog eens aan.
  Ook is ons land erg prachtig. Heel divers wat het landschap betreft: de waddeneilanden, het strand, de polders en aan de Limburgse heuvels. Er zijn genoeg Nederlanders die hun eigen land niet goed kennen omdat ze altijd naar het buitenland op vakantie gaan omdat ze niet weten of het waarderen hoe mooi Nederland is.
  Maastricht vind ik een prachtige stad en stiekem hoop ik dat hier het songfestival wordt gehouden want Maastricht is echt een Europese stad.
  En vooral de Efteling, Madurodam en het Openluchtmuseum zijn zo typisch Nederlands dat zou ik echt aan een buitenlander laten zien.

  • Romy 29 mei 2019 op 11:43 pm - Beantwoord

   Dat klinkt inderdaad niet als de ideale bewegwijzering, zeker niet voor iemand als ik zonder navigatietalent 😉 Dan boffen wij in Nederland toch maar met hoe het hier is geregeld.
   Net als jij kan ik het diverse landschap in Nederland ook heel erg waarderen. Er is zo veel moois hier te zien dat het zonde is als mensen de mooie bestemmingen vooral in het buitenland zoeken. De Efteling vind ik ook een heerlijke plek trouwens. Een fijn stukje (toeristisch) Nederland 🙂

 4. Audrey 26 mei 2019 op 9:11 am - Beantwoord

  Leuk artikel! Ik blijf inderdaad ook gewoon lekker hier. Alles is hier zo lekker bekend en overzichtelijk. Vakanties zijn leuk, maar na een tijdje wil ik altijd weer lekker naar huis.

 5. Darina 26 mei 2019 op 9:15 am - Beantwoord

  Ik voel me heel bevoorrecht dat ik in Nederland woon. Uit ervaring weet ik ook dat het heel anders kan zijn. Of ik heel mijn leven in Nederland blijf wonen weet ik niet. Maar ik voel me ook zeker soms toerist in eigen land. Er is zoveel variatie in landschappen, wat ik heel mooi en bijzonder vind.

  • Romy 29 mei 2019 op 11:47 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat jij ook graag toerist in eigen land bent. Nederland heeft inderdaad zo veel moois en leuks te bieden om te ontdekken. Ik voel me ook zeker bevoorrecht dat ik hier woon 🙂

 6. Daenelia 26 mei 2019 op 10:22 am - Beantwoord

  Alles wat jij opnoemt zegt me niks. Ik kijk altijd uit naar Italiaans, Frans en Duits brood (niet het Engelse brood). Ik reis met het openbaar vervoer en dat is in Duitsland bijvoorbeeld ook prima in de grote steden.
  Wat ik echt niet leuk meer vind aan Nederland is de service in winkels en restaurants. Lang wachten, onbeschoft gedrag en ik voel me niet welkom.
  Nederland heeft mooie kanten. Maar laten we eerlijk zijn, er zijn ook veel irritaties.

  • Romy 29 mei 2019 op 11:49 pm - Beantwoord

   Het openbaar vervoer is inderdaad wel een van de dingen die ik niet denderend vind aan Nederland 😉 Daar bakken landen als Frankrijk, Italië en Engeland toch meer van met metro’s en treinen die écht op tijd rijden en regelmatig gaan. Toch zijn er wel veel dingen die ik aan Nederland kan waarderen. Het schijnt overigens dat de service in restaurants in landen als Kroatië nog erger is 😉 Ik hoorde van een vriendin dat ze daar na een paar uur zelf om een tweede drankje en een nagerecht moest vragen.

 7. Lianne 26 mei 2019 op 10:45 am - Beantwoord

  Je hebt zeker gelijk! De laatste jaren kan ik Nederland ook wel wat meer waarderen en ben ik ontzettend dankbaar dat ik hier geboren ben en woon, gewoon omdat hier alles kan en hier zoveel geregeld is. En in Nederland zijn er inderdaad ook zat leuke en mooie plekken en steden die ik nog eens een keer wil bewonderen! Alhoewel het me misschien toch ook ooit wel gaaf lijkt om te gaan emigreren! Al is het alleen maar vanwege het weer, haha. Dat is een puntje dat ik niet zo leuk vind aan Nederland, het altijd onvoorspelbare weer!

  • Romy 29 mei 2019 op 11:51 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat jij ook dankbaar bent dat je in Nederland bent geboren! We boffen zeker met veel dingen in ons land, zeker ook met hoe veel dingen geregeld zijn hier. Het Hollandse weer is inderdaad niet per se om over naar huis te schrijven, haha. Alhoewel ik wel denk dat ik de lente meer kan waarderen doordat we in Nederland juist niet al te aangename winters hebben 😉

 8. Anouk 26 mei 2019 op 11:33 am - Beantwoord

  Ik ben dol op Nederland, ik vind eigenlijk bijna al jouw punten herkenbaar. Ik zou nederlandse lekkernijen zoals tompoucen en stroopwafels ook erg missen. En ik ben ook heel blij met dat wij geen enorme studieschuld hoeven op te bouwen om te studeren zoals in Amerika.

  • Romy 29 mei 2019 op 11:53 pm - Beantwoord

   Inderdaad heel fijn dat het in Nederland financieel eenvoudiger wordt gemaakt om te studeren. Dat is wel echt een luxe vergeleken met sommige andere landen.

 9. Mariska 26 mei 2019 op 12:25 pm - Beantwoord

  Oh ja de snelwegen zijn hier inderdaad wel erg goed als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Duitsland. Een half jaar geleden reed ik op zondag naar Dortmund (en weer terug) en het regende, waaide en er was amper verlichting langs de snelweg en die dingen zijn daar zo slecht. Vond het zelfs een beetje eng.

  • Romy 29 mei 2019 op 11:54 pm - Beantwoord

   Ai, dat klinkt inderdaad als een nogal heftige autorit. Dan ben ik toch heel blij met de goede wegen die we in Nederland hebben.

 10. Nikita 26 mei 2019 op 1:25 pm - Beantwoord

  Ik woon zelf niet in Nederland, ik ben een Belg. Wel een trotse Belg! Zoals jij zei over Nederland, zijn er ook in België verbeterpunten. Maar ik ben wel dankbaar voor ons beleid, hoewel het wel eens ‘vierkant loopt’ zoals ik zo graag zeg. Maar juist nu ook ben ik dankbaar dat er een goed beleid is voor de gezondheid van de mensen. Zo kan ik probleemloos terecht bij een psycholoog en mijn leven terug op de rails ’trekken’. Maar daar was ik altijd al dankbaar voor, want er zijn zoveel landen waar het mis gaat op dat gebied. En ja, mijn favoriete stad ligt in België. De schoonheid van Brugge en de schattigheid van de stad kan helaas aan niks anders tippen. Dus een gelukkig Belgje hier! Hoewel ik wel reiskriebels heb en later ook Nederland wil verkennen trouwens.

  • Romy 29 mei 2019 op 11:58 pm - Beantwoord

   Wat prachtig om te horen dat jij met zo veel plezier in België woont! Het is inderdaad heel fijn dat het zowel in België als in Nederland mogelijk is om bijvoorbeeld naar een psycholoog te gaan zonder dat je daar zelf veel geld hoeft te betalen.
   En ik kan me helemaal voorstellen dat de stad Brugge jou ontzettend blij maakt. Het is precies wat jij zegt: de stad straalt heel wat schattigheid uit door de mooie straatjes en steegjes 🙂

 11. Evelyne 26 mei 2019 op 4:01 pm - Beantwoord

  Ik vind de typische rijhuizen in Nederland wel heel leuk! Of ik er zelf ook in wil wonen weet ik nog zo niet. Maar ik kan moeilijk een Hollands huisje hier in België neerzetten (of zou dat wel kunnen?)

  • Romy 30 mei 2019 op 12:03 am - Beantwoord

   Haha, het zou wel wat zijn als je een mooi Nederlands huisje de Belgische grens over zou kunnen verplaatsen 😉 Maar ik moet zeggen dat ik de wat meer pittoreske huizen in België ook wel wat vind hebben 🙂

 12. Josephine 26 mei 2019 op 7:00 pm - Beantwoord

  Ik vind ook dat we veel mooie dingen hebben in Nederland. Zoals verjaardagen met Oma én je collega’s in een kringetje, of inderdaad de prachtige fietspaden. En wat ik ook heb weten te waarderen, is dat het hier zo plat is. Pas na een verblijf in het buitenland is me dat werkelijk gaan opvallen. Best bijzonder, toch?

  • Romy 30 mei 2019 op 12:06 am - Beantwoord

   Heel herkenbaar wel. Ons vlakke landschap heeft inderdaad wel wat. Dat maakt het alleen al eenvoudiger om lopend, fietsend of met de auto van de ene naar de andere plek te gaan. Toen ik in Lissabon zag hoe mensen daar op hellingen achteruit moesten fileparkeren, ging ik mijn eigen straat met normale parkeerplekken ook opeens enorm waarderen 😉

 13. Jacqueline 26 mei 2019 op 8:38 pm - Beantwoord

  Vandaag weer een fietstochtje gemaakt over een strak geasfalteerd fietspad met prachtige bloemen in de berm. Ja, daar hou ik ook enorm van!

 14. Mevrouw Marloes 26 mei 2019 op 11:22 pm - Beantwoord

  Het in je eentje veilig over straat kunnen lopen. Ben ook weleens op vakantie geweest in Marokko en daar kon dat echt niet. Ik ben erg op mijn vrijheid gesteld, dus dat waardeer ik erg. En de taal is natuurlijk ook een pluspunt. Verder houd ik enorm van fietsen.

  Liefs,
  Marloes

  • Romy 30 mei 2019 op 12:07 am - Beantwoord

   Het is inderdaad wel heel fijn dat we in Nederland gewoon over straat kunnen zonder dat dat gevaarlijk is of zonder dat je je onveilig voelt. Daar ben ik ook wel heel blij mee, zeker als ik kijk naar hoe onveilig sommige andere landen zijn.

 15. Laura 27 mei 2019 op 8:51 am - Beantwoord

  Ik woon in het buitenland en herken een aantal punten die je noemt! De fietscultuur en alle fietspaden zijn gewoon geweldig! Afgezien van mijn familie is dat wat ik het meeste mis. Ook mis ik het Nederlandse brood, hier is vers brood na een dag al droog. En eigenlijk is het ook wel handig dat Nederland zo vlak is. Het is zo vervelend om steeds op vals plat te moeten lopen haha. Al zijn de bergen hier wel heel mooi!

  • Romy 30 mei 2019 op 12:36 am - Beantwoord

   Wat leuk om te lezen wat jij aan Nederland waardeert, juist nu je in het buitenland woont. Ik weet niet wat het is met Nederlands brood, maar ik vind dat ook nog altijd het allerlekkerst. En inderdaad, het vlakke land heeft ook wel weer wat. De bergen zijn prachtig, maar lopen over vlakke stoepjes in een land zonder heuvels is wel een stuk eenvoudiger en comfortabeler 😉

 16. Anna 27 mei 2019 op 10:28 am - Beantwoord

  Wat een leuk artikel met heel veel herkenbare punten! Ik ben ook heel blij dat Nederland vlak is, haha. Toch een stuk fijner met de fiets 😀

 17. Giovanna Jansen 28 mei 2019 op 10:05 pm - Beantwoord

  Ik ben ook zo dol op de prachtige bollenvelden! En de fietspaden in Nederland. Hoewel je in veel landen en buitenlandse grote steden steeds meer fietspaden ziet, kun je nergens zo veel fietsen als in Nederland.

  • Romy 30 mei 2019 op 10:01 am - Beantwoord

   Inderdaad! Ik ben blij dat je in steden als Berlijn tegenwoordig ook goede fietspaden ziet. Maar geen enkel land kan qua fietsmogelijkheden tippen aan Nederland 🙂

Recente blogs

Vegan chocolademousse met een verrassend ingrediënt (kikkererwtenvocht)

10 december 2022|Recepten|

Spoel jij, net als ik tot voor kort, altijd het vocht uit blikken kikkererwten door de gootsteen? Dit recept is een goede reden om het vocht een keer op te vangen. Toen ik laatst ontdekte dat je (écht lekkere) vegan chocolademousse kunt maken van aquafaba (kikkererwtenvocht), was dat een gevalletje "mind is blown". Ook Bart, die eerst zijn wenkbrauwen optrok toen ik met een blik kikkererwten kwam aanzetten en het woord 'chocolademousse' liet vallen, was na het proeven van één hapje helemaal om. Met maar 5 ingrediënten maak je deze superromige vegan chocolademousse. Lekker als toetje of als verwennerij tussendoor!

Een studie kiezen? Volg je hart! (+praktische tips)

22 september 2016|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Een studie kiezen? Best een uitdaging als je last hebt van keuzestress! Zeker als je, zoals ik, elke ochtend al twijfelt of je kiest voor een bril of toch voor lenzen. Je kunt je vast voorstellen dat ik met een studie kiezen als 18-jarige twijfelaar al helemaal nogal wat moeite had. Stikzenuwachtig begon ik aan een opleiding, maar het voelde niet goed. Wat nu? Wat moest ik doen? Hoe kon ik weten of ik de juiste keuze had gemaakt? Het antwoord bleek simpel: door te luisteren naar mijn hart. Ik deel mijn ervaringen en geef je 8 praktische tips voor een studie kiezen!