1 2 9

9 dingen die ik dit jaar over mezelf heb geleerd

 • 31 maart 2019
 • 33 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Een gebruiksaanwijzing van jezelf? Soms zou het nog best handig zijn als die zou bestaan. Alhoewel, het heeft ook wel wat om steeds nieuwe dingen over jezelf te ontdekken. Zo leer je jezelf, zelfs na 25, 35 of zelfs 65 jaar, steeds wat beter kennen. Elk jaar weer! Ook de afgelopen maanden heb ik dingen over mezelf bijgeleerd. Als lijstjesmeisje (de eerste van die ontdekkingen!) kon ik het niet laten er een lijstje met 9 ontdekkingen over mezelf tegenaan te gooien.

 1. Ik ben een lijstjesmeisje. Het geeft me rust en orde als ik dingen opschrijf. Concrete actiepunten en structuur werken voor mij het handigst. Net als boodschappenlijstjes, dagelijkse to-do-lists, bloglijstjes en een agenda Waar ik eerst weleens dacht een wandelende agenda te zijn die alles wel onthoudt, weet ik inmiddels dat een notitieboekje voor mij geen overbodige luxe is om mezelf een hoofd vol losse flodders aan gedachten te besparen.
 2. Ik kan best assertief zijn. Ik dacht eerder vaak dat ik het niet in me had om van me af te bijten, maar inmiddels heb ik gemerkt dat er soms heus ook in mij wat onverwachte pit schuilgaat. Zo kan ik op zakelijk vlak prima opkomen voor wat ik waard ben. Ook als het aankomt op bedrijven die hun beloftes niet waarmaken of instanties die je van het kastje naar de muur sturen, heb ik best wat meer assertiviteit in mij zitten dan ik ooit dacht. Ha!
 3. Multitasken is een mythe, ook voor mij. Ooit was ik ervan overtuigd dat ik prima kan jongleren met tien ballen tegelijk (figuurlijk dan, want letterlijk worden dat soort circustaferelen sowieso niets bij mij). Ik vond dat multitasken me best prima afging. Inmiddels heb ik wel door dat het helemaal niet zo efficiënt is als ik 1001 dingen tegelijk doe. Met mijn focus op één ding krijg ik veel meer gedaan.
 4. Schrijvend ben ik sterker dan mondeling. En dat is prima! Ik ben schriftelijk een stuk sterker dan als iemand een mondelinge discussie met me begint. Eerder vond ik dat lastig. Nu heb ik geleerd dat ik juist dankbaar gebruik kan maken van die ontdekking. Echt pittige gesprekken bereid ik daarom goed voor of ik zet mijn belangrijke punten alvast in een e-mail op een rij. Werkt voor mij prima!
 5. Ik ben niet per se introvert. Zo introvert als ik lange tijd dacht te zijn, ben ik eigenlijk helemaal niet per se. Of nou ja, in groepen en bij mensen die ik voor het eerst ontmoet, houd ik me inderdaad een op de achtergrond. Maar zodra ik mensen beter ken, verander ik vaak steeds meer in een kletskous en een open boek. Extravert ben ik zeker niet, maar in het hokje ‘introvert’ zou ik mezelf ook niet plaatsen.
 6. Ik ben een avondmens, maar kán van mezelf een ochtendmens maken. Eerder dacht ik altijd dat ik een ochtendmens was. Ik houd er wel van om ’s ochtends rustig op te starten en sta meestal minimaal een uur voordat ik de deur uit moet op. Inmiddels ben ik erachter dat ik die tijd nodig heb omdat ik eigenlijk een avondmens ben en ’s ochtends baat heb bij een uitgebreide start van de dag. Nu ik bewust tijd máák om mezelf ’s ochtends die start te gunnen, kan ik de dag een stuk productiever beginnen.
 7. De seizoenen doen veel met me. Ik wist wel dat ik een lente- en zomermens ben. Ik functioneer altijd net wat beter als de lente zich weer aandient en de dagen langer worden. Dan word ik ’s ochtends uitgerust wakker, heb ik overdag meer energie en ben ik ook oprecht vrolijker. Juist door die ontdekking heb ik geleerd dat ik in de winter goed voor mezelf moet zorgen. En dat een zonvakantie in de winter helemaal mijn ding is.
 8. Een multipotential? Ik stort me graag op verschillende dingen. Ik vond het een eye-opener om meer te lezen over multipotentialism. Ik had eerder vaak het idee dat je één passie moet hebben en dat dát is waar je je op “moet” storten. Ik vind echter meerdere dingen leuk (tekstschrijven en redigeren, een intellectueel uitdagende baan, bloggen, fotograferen, creatief bezig zijn…) en raak juist snel verveeld als ik maar één ding kan doen. Inmiddels ben ik erachter dat dat ook juist een kracht kan zijn. En ik ben blij dat de combinatie van werken als freelance tekstschrijver, redacteur en blogger én werken in een beleidsfunctie mij altijd de uitdaging biedt die ik zoek.
 9. Ik ben een mensen-mens, maar kan me ook goed alleen vermaken. Ik dacht eerder vaak dat ik iemand ben die graag alleen is. Inmiddels ben ik erachter dat dat iets anders ligt. Ik kan me inderdaad goed in mijn eentje vermaken, maar heb wel behoefte aan contact met andere mensen. Ik fleur altijd op van dingen ondernemen met anderen, een goed gesprek of op z’n minst vluchtig contact met mensen. Al is het maar als je de bus instapt of de caissière begroet.

Wat heb jij recent over jezelf ontdekt?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 31 maart 2019 op 7:26 am - Beantwoord

  Mooi lijstje.

  Belangrijkste les die ik heb geleerd is dat ik best een keer uit kan staan ipv altijd maar aan en heel veel van mijzelf moeten.

  • Ilona Wielinga 31 maart 2019 op 7:55 am - Beantwoord

   Wat een fijn lijstje weer! Leuk om je zo weer wat beter te leren kennen.

  • Romy 2 april 2019 op 8:38 am - Beantwoord

   Wat een mooi en vooral ook nuttig inzicht voor jezelf! Juist de momenten waarop je even niet aanstaat, zijn zo belangrijk om jezelf niet voorbij te lopen.

 2. Silke 31 maart 2019 op 8:20 am - Beantwoord

  Leuke lijst! Tof om te ontdekken dat je meer assertiviteit in je hebt dan je zelf dacht!

  Ik moest even nadenken over wat ik recent ontdekt heb, maar ik weet het! Ik dacht altijd dat ik liever alleen werk, maar ben erachter gekomen dat ik samenwerken in sommige gevallen juist veel leuker vind! Ik wilde altijd graag mijn scriptie alleen doen, maar dit bleek op mijn opleiding (tsja, sociale opleiding haha) niet te mogen. Eerst was ik teleurgesteld, maar al heel snel was ik zo blij met mijn onderzoekspartner 😀 Punt negen sluit dan ook helemaal bij mij aan.

  • Romy 2 april 2019 op 8:42 am - Beantwoord

   Wat een mooi punt en ook een waardevol inzicht, zeker ook voor als je straks na je opleiding naar een baan gaat zoeken 🙂 Soms is samenwerken inderdaad juist heel fijn, zeker als je met iemand samenwerkt die jou aanvult (en die jij andersom ook kan aanvullen). Ik heb zelf eigenlijk wel dezelfde ervaring. Tijdens mijn studie deed ik het liefst zoveel mogelijk alleen, maar nu op mijn werk merk ik dat samenwerken soms juist heel fijn en inspirerend is.

 3. Sandra 31 maart 2019 op 8:20 am - Beantwoord

  Mooi hoe je jezelf beter leert kennen hè? Klinkt suf, maar het is gewoon zo haha. Ik merk dat ook! Dat puntje over multitasken is trouwens heel herkenbaar. Ben daar ook zo slecht in… Waar ik recent achter ben gekomen is dat ik nog best wel ‘handig’ kan zijn. Als je mij twee maanden geleden had gezegd dat ik nu zelf stopcontacten kan maken, de elektriciteit kan doen, waterleidingen kan solderen en om kan gaan met dingen als cement en gips, dan had ik je vierkant uitgelachen haha!

  • Romy 2 april 2019 op 8:44 am - Beantwoord

   Absoluut! Toch fijn dat je je hele leven lang ook over jezelf nog nieuwe dingen bijleert 😉
   Wauw, zelf stopcontacten maken en leidingen solderen? Dat doe ik je niet na! Knap hoor! Dat soort vaardigheden komen altijd goed van pas. Ik vind zelf een lamp ophangen al een hele uitdaging, haha, maar was best trots dat dingen als verven me beter afgaan dan verwacht 😉

 4. Naomi 31 maart 2019 op 8:25 am - Beantwoord

  Leuk lijstje. Ik ben ook een lijstjesmeisje, dus dat maakt jouw blog voor mij extra prettig leesbaar ;). En dat van gesprekken op papier voorbereiden, dat doe ik dus ook. Anders krijg ik net niet duidelijk wat ik wil zeggen.

  • Romy 2 april 2019 op 8:45 am - Beantwoord

   Haha, leuk om te horen dat jij een mede-lijstjesmeisje bent! Ik lees bij anderen ook altijd héél graag fijne lijstjesartikelen.
   Goed om te weten dat ik niet de enige ben die gesprekken soms het liefst op papier voorbereid. Dat is soms alleen al een fijn overzichtje voor jezelf voordat je een gesprek ingaat.

 5. Darina 31 maart 2019 op 9:16 am - Beantwoord

  Een heel mooi lijstje! Ik ben in het schrijven ook sterker dan mondeling. En ik heb gemerkt dat ik toch sterker in mijn schoenen sta, dan ik altijd dacht.

  • Romy 2 april 2019 op 8:46 am - Beantwoord

   Wat een mooi inzicht dat je meer assertiviteit in je hebt dan gedacht! Er zijn veel situaties waarin dat verrassend goed van pas komt 🙂

 6. Nikita 31 maart 2019 op 9:35 am - Beantwoord

  Ook ik heb geleerd dat ik al schrijvend beter mijn punt kan maken dan sprekend. Ik krijg de laatste tijd heel vaak het compliment dat ik een inspirerende en rakende schrijfstijl heb. Ook mijn leerkracht Nederlands vorig jaar was altijd in de wolken toen ik mijn schrijfopdrachten indiende. Zelf vind ik dat iets moeilijker te geloven. Hoewel ik wel steeds ietsje meer trots word op mijn blog. En ik heb ook leren inzien, mede door moeilijke periodes hoe belangrijk tekenen voor me is. En dat het tekenen op een tekentablet met prima afgaat. Nog niet perfect, maar wel al goed!

  • Romy 2 april 2019 op 8:48 am - Beantwoord

   Wat een prachtige inzichten, stuk voor stuk! En ook een schitterend compliment van je leerkracht over je schrijfstijl! Weet je, iemand zegt dat niemand zomaar. Zeker als een docent Nederlands (die zich voor zijn werk jarenlang op de taal heeft gestort) dat zegt, mag je écht geloven dat je schrijfstijl zo mooi is als hij zegt. Daar mag je heel trots op zijn! 🙂

 7. Yaëlle 31 maart 2019 op 9:54 am - Beantwoord

  Mooi lijstje! Ik kan me helemaal vinden in nummer 5, aan de ene kant ben ik echt een introvert in hart en nieren, maar als ik eenmaal mijn draai heb gevonden bij iemand of bij een groep ben ik dat echt niet zo extreem.
  Wat ik verder dit jaar heb geleerd is dat ik het fantastisch vind om alleen te reizen end at ik dat ook goed kan (dat laat zien dat ik in de basis toch echt wel een introvert ben haha).

  • Romy 2 april 2019 op 8:50 am - Beantwoord

   Wat een mooie inzichten en heel tof dat je een aantal reizen alleen hebt gemaakt! Ik kan me voorstellen dat dat een heel waardevolle én onvergetelijke ervaring moet zijn.
   Mooi om te horen dat je je herkent in het punt over introvert zijn. Soms is het niet zo zwart-wit als het lijkt en ben je eigenlijk iets tussen twee uitersten (introvert/extravert) in of ligt het nog wat genuanceerder. Gelukkig maar ook! 🙂

 8. Meaghan 31 maart 2019 op 10:49 am - Beantwoord

  Wat een mooi lijstje! Super leuk dat je op een rijtje zet welke inzichten je over jezelf bent tegengekomen. Goed dat je tot die wijsheden bent gekomen en ook accepteert dat de dingen zijn zoals ze zijn! Zo leuk dat je jezelf door de jaren heen steeds beter leert kennen en tot nieuwe inzichten kan komen.
  Ik moest even nadenken wat ik recent over mezelf heb geleerd, maar ik weet al iets! Ik was super bang dat ik mijn statistiekvakken niet zou halen, omdat ik helemaal niet goed ben in wiskunde en rekenen. Toch heb ik de vakken gehaald met ruime voldoendes! Dit kwam omdat ik in mezelf geloofde dat ik het kon en dat ik er super hard voor werkte om dit te bereiken. Ik ben er dus achtergekomen dat ik meer kan dan ik denk en dat ik niet meteen negatief over mezelf hoef te zijn dat ik iets niet kan. Als ik geloof dat ik het kan en ik er hard genoeg voor werk, dan kan ik het ook! 🙂

  • Romy 2 april 2019 op 8:54 am - Beantwoord

   Wauw, wat een prachtig inzicht! Sowieso een geweldige prestatie dat je de statistiekvakken met zulke mooie cijfers hebt afgerond! Prachtig toch wat zelfvertrouwen en geloven in jezelf met je kan doen. Soms is dat vertrouwen in jezelf misschien nog wel belangrijker om ergens in te slagen dan de kennis en vaardigheden die je hebt 🙂

 9. Irene 31 maart 2019 op 10:49 am - Beantwoord

  Hé merci voor de vermelding! ^^ Ik ben net als jij een lijstjesmeisje en een mensenmens die prima alleen kan zijn (heb ik soms ook wel nodig want ik raak snel overprikkeld :p ) en ik ben ook heel beïnvloedbaar door de seizoenen. Ik vind het ook jammer eigenlijk want van zodra de lente er aan komt, voel ik pas wat voor invloed de winter op me heeft. Heb echt geen energie dan en ben vaak moe. Van zodra de zon zich laat zien is dat voorbij. En ik ben wel een introvert maar ik kan net heel extravert zijn bij mensen waar ik 100% bij op m’n gemak ben 🙂

  • Romy 2 april 2019 op 8:55 am - Beantwoord

   En jij bedankt voor het inspirerende artikel op je blog! 🙂
   Leuk om zo ook wat meer over jou te weten te komen! Toch jammer inderdaad dat de winter zó veel invloed op je gemoedstoestand kan hebben. Aan de andere kant kan ik daardoor de lente wel nóg veel meer waarderen nu. Dat is ook wat waard 🙂

 10. Anouk 31 maart 2019 op 1:35 pm - Beantwoord

  Ik heb het afgelopen jaar geleerd dat het oké is om rekening te houden met jezelf en de rest van de wereld even te laten voor wat het is. Gaat niet altijd goed maar ik wordt er steeds beter in. Ik ban van mezelf heel zorgzaam en wil altijd iedereen helpen, maar ik heb het afgelopen jaar echt over mezelf geleerd dat ik een stuk beter functioneer als ik ook voor mezelf zorg

  • Romy 2 april 2019 op 8:59 am - Beantwoord

   Wat een waardevol en nuttig inzicht! Het is inderdaad heel belangrijk om ook aan jezelf te denken en goed voor jezelf te zorgen in plaats van alleen zorgzaam te zijn naar anderen toe. Niet altijd makkelijk, maar het kan je wel veel rust en geluk opleveren 🙂

 11. Saskia 31 maart 2019 op 2:18 pm - Beantwoord

  Wat een mooi lijstje! <3 Zeker fijne dingen. Wat ik de afgelopen maanden heb geleerd? Nee is ook een antwoord en kiezen voor jezelf is het aller belangrijkste. Waar ik dit soms nog wat lastig vond, is het nu met mijn zwangerschap een stuk makkelijker om voor mezelf (en de baby) te kiezen.

  • Romy 2 april 2019 op 9:00 am - Beantwoord

   Prachtig dat je die inzichten de afgelopen tijd hebt opgedaan! En wat mooi dat de baby je helpt om nu wat vaker echt voor jezelf te kiezen! <3

 12. Yvonne 31 maart 2019 op 2:19 pm - Beantwoord

  Goede zelfreflectie en mooie lessen! Sommige dingen zijn ook wel herkenbaar (en soms ook later ontdekt… de wijsheid komt vaak pas met de jaren, he?) Het is denk ik. heel goed om jezelf steeds beter te leren kennen. Zonder meteen kritisch te zijn 🙂

  • Romy 2 april 2019 op 9:00 am - Beantwoord

   Inderdaad! Vaak leer je jezelf met de jaren steeds wat beter kennen, en dat kan soms heel nuttig zijn. Zeker als je het als een gegeven ziet in plaats van jezelf om iets te veroordelen 🙂

 13. Lianne 31 maart 2019 op 3:51 pm - Beantwoord

  Dat zijn mooie lessen! De term multipotentional kende ik helemaal niet, maar daar herken ik mezelf ook wel in! Ik ben niet iemand die zich vast wil pinnen op 40 jaar hetzelfde werk doen. Ik vind zoveel leuk! Ik schrijf graag, ik zing graag, ik inspireer graag anderen en ik wil daar een hele mooie mix van maken. Bedankt voor die mooie eyeopener, zo heb ik ook weer wat over mezelf geleerd vandaag 🙂

  • Romy 2 april 2019 op 9:02 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat die term voor jou ook een eye-opener was! Ik vond het zelf ook wel een waardevol inzicht. Vaak hoor je dat mensen één passie hebben en daar volledig voor gaan, waardoor het soms best lastig is als het voor jou anders ligt. Dat terwijl het juist zo mooi is als je meerdere dingen leuk vindt om te doen en goed kunt. En vaak is er ook wel een mouw aan te passen om daar een goede mix van te maken 🙂

 14. Shirley 31 maart 2019 op 6:11 pm - Beantwoord

  Wat fijn om jezelf steeds beter te leren kennen. Ik leer mezelf ook wel beter kennen, maar er valt nog veel verbetering te halen op het gebied van zelfkennis bij mij. Best gek eigenlijk, aangezien ik al 29 jaar met mezelf leef. Ik vond de blog van Irene ook heel fijn om te lezen. Schrijven is wel een beetje de rode draad in mijn bezigheden, maar verder gaat het ook een beetje verschillende kanten op.

  • Romy 2 april 2019 op 9:04 am - Beantwoord

   Wel een mooi inzicht hè, van dat ‘multipotentialism’?! Het is zoiets waar ik me altijd wel een beetje bewust van was, maar ergens lezen dat het een naam heeft en daar meer over te weten komen is altijd fijn.
   En op zich positief dat je nog veel over jezelf te ontdekken hebt, toch?! Het zou ook maar saai zijn als je op deze leeftijd al alles over jezelf te weten was gekomen 😉

 15. Katrien 31 maart 2019 op 7:16 pm - Beantwoord

  Ik heb de laatste tijd geleerd dat het goed is begrip te hebben voor de situatie waar iemand in zit en de manier waarop die daarom op een bepaalde manier ergens op reageert maar tegelijkertijd dat ik mezelf niet mag vergeten en uit het oog verliezen, dat mijn visie en mening ook van tel is en dat daar ook rekening mee mag/moet gehouden worden.
  Mooi lijstje trouwens!

  • Romy 2 april 2019 op 9:05 am - Beantwoord

   Prachtig inzicht zeg en ik kan niet anders dan beamen dat dat volledig klopt. Iedereen kijkt door een andere bril en vanuit een ander perspectief naar de wereld, wat soms het gedrag of de uitspraken van anderen kan verklaren. Maar tegelijkertijd betekent dat ook dat jouw perspectief en mening er net zo goed toedoen.

 16. Lizzy 1 april 2019 op 10:47 am - Beantwoord

  Ik ben ook echt een lijstjesmens! Ook al probeer ik minder vaak to-do lijstjes te gebruiken (of in ieder geval flexibeler te zijn met mijn to-do’s), heb ik Trello op mijn telefoon met allerlei verschillende lijstjes. Van ‘dingen om op te zoeken’, ‘vakantieinspiratie’ tot ‘blogideeën’ en ‘lekkere recepten’. Ik ben echt een beetje verslaafd aan lijstjes, haha!

  • Romy 2 april 2019 op 8:41 pm - Beantwoord

   Haha, lijstjes zijn ook gewoon echt verslavend. De app Trello kende ik nog niet, maar je inspireert me om die meteen maar eens te bekijken. Klinkt als een echte must-have voor een lijstjesmeisje als ik 😉

Recente blogs

Recept havermoutmuffins met appel & rozijnen (in 30 min. klaar!)

21 januari 2022|Recepten|

Alles wat ook maar een beetje naar appeltaart ruikt, maakt mij aan het watertanden. En als het dan ook nog de vorm heeft van een feestelijke muffin met lekkere toppings, kun je mij daar al helemaal warm voor krijgen. Ik dook dan ook met heel veel plezier de keuken in om zelf havermoutmuffins met appel te maken. Binnen een half uur heb je zes van deze heerlijke naar appeltaart ruikende muffins op tafel staan. Geheel verantwoord, maar bovenal heel smakelijk! Perfect voor als je nog iets lekkers te ontbijten, lunchen of snacken zoekt!

Inkiekje #97 | Vloerblijdschap, verfprojecten & verschenen in Mijn Geheim

6 november 2023|Persoonlijk|

Oh yes, dat waren me twee weken wel! Onze aannemer is gestart, waardoor ons huis (in elk geval voorlopig) is veranderd van een bewoonbaar huis in een kale bouwput met industriële look. Maar boven wordt het juist steeds mooier en kregen we dé nieuwe vloer en begonnen we aan een paar interessante verfprojecten (iets met een roze verwarming). Verder leerde ik wat écht vroeg starten met werken is, verscheen er een artikel over mij en mijn blog in Mijn Geheim en herontdekte ik een slaapding waar ik nu al niet meer zonder wil. Kiek je mee in mijn Inkiekje?