jezelf vergeven 2

Schuldgevoel? 9 dingen die je jezelf mag vergeven

 • 9 mei 2019
 • 16 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Soms kunnen we best wel streng zijn voor onszelf. Vaak zelfs strenger dan naar anderen toe. Als een ander een keer een misstap zet, “kan dat gebeuren”. Maar als we zelf dezelfde situatie hebben, lijkt er soms opeens wel een man overboord te zijn. Waarom zo streng? Ook als je fouten maakt of dingen niet zo handig aanpakt, is dat nog geen reden om je schuldig te blijven voelen. Dit zijn 9 dingen die je jezelf mag vergeven.

Minder streng voor jezelf

Soms vind ik het best wel bijzonder dat heel wat mensen (ik ook!) zichzelf anders behandelen dan anderen. Vaak zijn we naar anderen toe best wel vergevingsgezind. Als iemand een keer een fout maakt, zijn we dat vaak snel weer vergeten. “Joh, maakt niet uit!” Maar waarom is het dan soms wel een ding als we zelf iets niet zo handig aanpakken? Minstens zo belangrijk is het om niet te streng te zijn en om jezelf dingen te vergeven.

Deze dingen mag jij jezelf vergeven!

 • Dat je een keuze hebt gemaakt waar je later op terugkwam. Vaak maken we keuzes op basis van wat ons op dat moment het juiste lijkt. Het komt natuurlijk weleens voor dat dat later niet zo’n handige keuze blijkt te zijn. Niets mis mee! Je hebt de keuze gemaakt met de kennis van toen. Beter had je het niet kunnen doen! Bovendien zijn verkeerde keuzes soms helemaal niet zo “verkeerd”.
 • Dat je iets vergeten bent. De verjaardag van een vriendin, het 37,5-jarig huwelijk van je ouders of die ene huishoudelijke taak voor vandaag – we vergeten allemaal weleens wat. Heel vervelend, zeker in sommige situaties. Maar besef dat jij ook maar een mens bent. Bied je excuses aan en noteer het meteen alvast voor de volgende dag of voor volgend jaar in je agenda. Kan gebeuren!
 • Dat je je doelen niet in één keer bereikt. Het behalen van grote doelen gaat soms gepaard met angsten, belemmeringen of zelfs een stapje terug doen, maar daar is niets ergs aan. Sterker nog, vaak word je daar alleen maar sterker van. Doelen behalen doe je stap voor stap. Soms ook met een flinke omweg. Het feit dat jij nu nog niet je doel hebt bereikt, betekent dus niet dat je dat niet over een tijdje alsnog kunt doen. Vergeet de harde deadlines en vergeef het jezelf als het wat langer duurt.
 • Wat je in het verleden hebt gedaan. Ongetwijfeld heb je in het verleden weleens iets gedaan waar je nu niet meer achter staat. Vergeef hoe de vroegere versie van jou dat aanpakte. Bijvoorbeeld in een opstandige periode, toen je chagrijnig was of toen de hormonen hun hoogtepunt bereikten. Blijf niet hangen in dingen die je eerder hebt gedaan of gezegd en die je nu anders zou aanpakken. Kijk liever naar waar je nu staat en wees trots op wat je nu anders doet.
dingen die je jezelf mag vergeven

Nóg meer dingen die je jezelf mag vergeven

 • Dat je voor jezelf kiest en daarmee niet voor een ander. Zo nu en dan mag je best voor jezelf kiezen. Sterker nog, er zijn situaties waarin je voor jezelf móet kiezen, bijvoorbeeld als iemand ver over je grenzen heen gaat. De keuze voor jezelf kan consequenties hebben of kritiek oproepen. Maar vergeef dat jezelf. Soms moet je iemand teleurstellen om de voor jou enige mogelijke keuze te maken.
 • Of juist dat je over je heen hebt laten lopen. Maar ook als je wél iemand over jouw grenzen hebt laten gaan zonder iets te zeggen, mag je jezelf dat vergeven. Denk niet dat je het daarmee hebt verpest. Het had misschien anders gekund. Dat is vooral een wijze les voor de volgende keer.
 • Dat je bepaalde dingen uitstelt. Soms weet je gewoon dat nu niet hét moment is. Het voelt niet goed om nu al die spannende stap te zetten. Of er komt al zo veel op je af dat je het er nu niet bij kunt hebben. Het is niet erg als je een doel daarom nog even in de ijskast zet. Er komt heus een moment waarop het wél goed voelt.
 • Dat je soms niet de vrolijkste thuis bent. Je kunt nu eenmaal niet iedere dag stuiterend van enthousiasme door het leven gaan. Er zijn ook dagen waarop je chagrijnig bent door een tegenvaller, verdrietig bent over iets vervelends of simpelweg te gestrest bent om vrolijk te doen. Of dat nu met een goede reden is of vooral te wijten is aan opspelende hormonen, het is oké. Vergeef jezelf als je een keer niet zo in je hum bent en niet het vrolijke hoogste woord hebt.
 • Dat je onbedoeld “fout” zat. Nog een van de dingen die je jezelf mag vergeven, zijn de keren dat je een verkeerd advies hebt gegeven, net de verkeerde opmerking hebt gemaakt of onbedoeld iemand hebt gekwetst. Het is goed om te beseffen dat je het misschien niet handig hebt aangepakt. Leer van je fouten, neem je voor om het de volgende keer anders te doen en vergeef jezelf voor wat is gebeurd. Het is goed zo!

Vind jij het weleens lastig om jezelf te vergeven?

dingen die je jezelf mag vergeven Pinterest

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Simone 9 mei 2019 op 7:12 am - Beantwoord

  Eyeopening dit! Je weet het ergens wel, maar het is zo makkelijk jezelf ergens de schuld van te geven of jezelf iets kwalijk te nemen. Kan je echt in de weg staan, heb ik gemerkt. Dank je wel voor deze tips Romy!

  • Romy 11 mei 2019 op 11:46 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie reactie! Het is vaak inderdaad een soort eerste neiging om jezelf de schuld van dingen te geven, terwijl dat vaak eigenlijk helemaal niet terecht is of het maar iets heel kleins is.

 2. Naomi 9 mei 2019 op 8:09 am - Beantwoord

  Pfff…mezelf vergeven vind ik zo makkelijk nog niet. Anderen vergeven ook niet, maar toch nog net iets makkelijker dan mezelf. Echt fijne tips dit, dankjewel!

  • Romy 11 mei 2019 op 11:46 am - Beantwoord

   Het is inderdaad niet bepaald een makkie om jezelf dingen te vergeven. Wel heel belangrijk om te doen, alleen al om zelf verder te komen vaak.

 3. Wat een goed lijstje! Ik ben het hier helemaal mee eens!

 4. Celine 9 mei 2019 op 1:55 pm - Beantwoord

  Ik had dit echt even nodig! Ik heb zojuist precies zo’n situatie gehad en om dit te lezen bezorgt me gelijk een beter gevoel! Dankjewel!

  • Romy 11 mei 2019 op 1:41 pm - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat je iets aan mijn artikel hebt. Hopelijk kun je het een beetje van je af zetten. Dat schuldgevoel is ongetwijfeld echt nergens voor nodig! <3

 5. Darina 9 mei 2019 op 2:11 pm - Beantwoord

  Een heel inspirerend artikel! Ik was altijd heel streng voor mijzelf, maar ik word al milder voor milder 🙂

 6. Justine 9 mei 2019 op 3:26 pm - Beantwoord

  Mooie post dit! So true, men mag echt wel wat minder streng zijn. Niet alles gaat in één keer goed, niet elk doel behaal je meteen en je kunt niet alles weten en onthouden. Mensen maken fouten, maken beslissingen die wellicht niet de beste waren, maar om jezelf daar nou op te straffen… Nope. Tijd om liever voor jezelf te worden. Toch 🙂

  Mooi geschreven Romy!

  • Romy 11 mei 2019 op 1:42 pm - Beantwoord

   Heel mooi gezegd! En zeker waar, er gaan altijd dingen mis, maar dat is vaak eigenlijk zo erg nog niet. Je leert er vaak ook weer van 🙂

 7. Zo simpel is dan geluk 9 mei 2019 op 4:56 pm - Beantwoord

  Ja, zeker. Op dit moment heb ik ook wel lichtelijk een schuldgevoel. Mijn collega is langdurig thuis naar een operatie en ik ga binnenkort op vakantie, dus mijn collega’s moeten onze afwezigheid opvangen. Voelt toch niet helemaal fijn, terwijl ik weet dat ik ook gewoon recht heb op mijn vakantie.

  • Romy 11 mei 2019 op 7:58 pm - Beantwoord

   Wat rot dat je je daar schuldig over voelt. Zoals je zelf ook al zegt, jij hebt gewoon recht op vakantie en hoeft je absoluut niet schuldig te voelen. Maar ik kan me je gevoel wel voorstellen. Hopelijk kun je ondanks dat volop van je meer dan welverdiende vakantie genieten!

 8. Nikita 9 mei 2019 op 5:19 pm - Beantwoord

  Ik heb er vaak een handje vol van om mijzelf van heel veel de schuld te geven. Ook als ik dingen vergeet kan ik mezelf daar enorm op bekritiseren. Maar ik ben niet in mijn beste staat momenteel mentaal, dus ergens is dat normaal. Vorig schooljaar voelde ik me zo schuldig over die periode dat ik mezelf een beetje kwijt was een paar jaar geleden. Het waren ook de jaartjes waar ik een enorme zelfhaat had, nu is het nog steeds niet top. Maar wel beter. Ik heb het toen met een leerkracht erover gehad en zij zei net dat dat helemaal niet erg is, dat dat menselijk is. En dat dat mij geen slecht mens maakt, maar menselijk. We hebben allemaal onze moeilijke periodes, het is een deel van het leven. Ook ik vergeet dingen, zeg wel eens iets verkeerds en ben niet perfect. Part of life en being human. We doen dat allemaal wel eens. En het is niet de fout die je bepaalt, maar wel wat je doet om hem recht te trekken. Dat zegt veel meer over wie je bent. Natuurlijk weet ik ook wel dat niet iedere situatie recht te trekken is, en sommige dingen ongewild op jouw kap terecht komen. Maar het is aan jou hoe je ermee omgaat.

  Mensen zeggen heel vaak dat ik een lachend persoon ben en iemand die altijd positief is. Op zich is dat wel ook zo, maar soms voel ik me enorm schuldig als ik mijn kop laat hangen of als ik net niet zo blij en positief ben. Maar net als iedereen ben ik ook maar een meisje van vlees en bloed. Ook ik heb negatieve emoties en soms nemen die de vrije loop. ’t Is niet anders gewoon.

  • Romy 11 mei 2019 op 8:01 pm - Beantwoord

   Wat heb je dat ontzettend mooi verwoord. Het gaat inderdaad niet om wat misgaat of om wat je eventueel fout doet. Veel belangrijker is hoe je ermee omgaat en wat je ervan leert.
   En zoals je ook al zegt, je hoeft je niet schuldig te voelen als je je een keer niet vrolijk en blij voelt. Iedereen heeft die dagen en met daar eerlijk in zijn kom je veel verder dan met doen alsof je in zo’n periode vrolijk bent. Je doet het hartstikke goed en mag heel trots zijn op waar je nu staat, ondanks de lastige periode die je doormaakt <3

 9. Saskia 10 mei 2019 op 10:57 am - Beantwoord

  Mooi artikel, op een passend moment. Ik kan mezelf een beetje schuldig voelen dat het nu wat minder met mijn zwangerschap gaat en ik Maandag ga aangeven of geheel eerder met verlof te gaan of halve dagen nog maar te werken. Het liefste sluit ik alles netjes af en maak ik mijn periode af, echter heeft mijn lichaam (en het advies van de verloskundige) een heel ander idee. Dit is iets waar ik totaal niets aan kan doen, maar me wel schuldig over voel.. Vooral omdat ik best wel veel werksoorten heb waar dan wat voor moet worden geregeld. Toch ga ik maandag voor mezelf en vooral voor ons kindje kiezen om het rustiger aan te doen.

  • Romy 12 mei 2019 op 10:25 am - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat je je schuldig voelt om het feit dat je door de zwangerschap minder aan kunt qua werk. Ik kan me voorstellen dat het geen makkelijke stap is om dat aan te geven. Maar zoals je zelf al zegt, jij kunt er echt niets aan doen. Je werkgever zal ook niet willen dat je te veel van je lichaam vraagt en daardoor langere tijd uit de running zou kunnen zijn. Heel veel succes en sterkte morgen! Je kunt het! <3

Recente blogs

Persoonlijk | Ik kijk de kat uit de boom!

6 juni 2017|Persoonlijk|

Mensen vinden mij weleens stil, verlegen of introvert. Toch zou ik mezelf niet snel zo omschrijven. Bij mijn sollicitatiegesprek voor mijn huidige baan kreeg ik hier een hele treffende opmerking over. Na een tijdje zei degene met wie ik sprak “Jij bent helemaal niet verlegen. Je kijkt gewoon een beetje de kat uit de boom.” Daarmee sloeg hij de spijker op zijn kop. Ik ben een echte kat-uit-de-boomkijker en heb altijd wat tijd nodig voordat ik erop los durf te kletsen. Best lastig soms, maar het heeft ook zo zijn voordelen. Hoe ga ik daarmee om? En hoe doe ik dat in combinatie met bloggen?

10 dagjes weg waar ik NIET zo vrolijk van zou worden

18 november 2018|Persoonlijk|

Dagjes weg, ik ben er gek op. Of je me nu meeneemt naar de Hoge Veluwe voor een fietstocht of me verrast met een bezoekje aan de dierentuin of een stedentrip in eigen land, ik kan dagjes weg altijd wel waarderen. Nou ja, bijna altijd! Er zijn namelijk wel een paar ideeën voor dagjes weg waar ik niet direct laaiend enthousiast van word. In dit artikel 10 dagjes weg die "iets" minder aan mij niet besteed zijn. Gelukkig blijft er ook dan nog genoeg over waar ik wél vrolijk van word!

Inkiekje #68 | Dansen, duinen, diagnose & diploma’s met confetti

26 september 2022|Persoonlijk|

Confetti in je pakketje stoppen is altijd een goed idee - not. Ach, het leverde weer een leuk bloopermoment op waar ik smakelijk om kon lachen. Verder danste ik op één avond meer dan ik in drie jaar heb gedaan (wat een unicum is voor mij als doe-mij-maar-een-pyjama-avond-meid). Ik werd heel blij van een doos groenten, een uitstapje naar Utrecht en een bijzondere pen die met een bijzondere brief bij de post zat. Verder waren het ook twee weken van verwarring, stress en opluchting (allemaal door elkaar) doordat ik eindelijk ontdekte waar mijn buikpijn vandaan komt. Kiek je mee naar mijn Inkiekje?