a37e4bdb c586 4872 a0b2 b4b2a888515e 1 2

Dingen die je niet gelukkig maken

 • 24 maart 2021
 • 15 Reacties

Sorry, dit is misschien een wat donkere titel voor een blog die Vaker Vrolijk heet. Maar wacht, klik niet meteen weg: ik wil er juist een positieve draai aan geven. Soms lijken dingen superbelangrijk te zijn, maar doen ze er in werkelijkheid bijzonder weinig toe. Ze drijven je misschien zelfs weg van écht geluk. Ik zette 9 dingen op een rij die mij niet gelukkig maken. En vertel er natuurlijk meteen – voor de positieve draai – bij wat voor mij dan wél werkt.

Dingen die je niet gelukkig maken

 1. Alles en iedereen blij en tevreden houden. Ai, dit is meteen mijn eigen valkuil. Het is natuurlijk superlogisch dat je anderen liever een glimlach bezorgt dan een teleurgestelde blik. “Wat geweldig dat je dit toch altijd zo snel aflevert!” is natuurlijk geweldig om te horen. Zie je wel: je doet het goed. Maar als je te ver gaat om iedereen maar blij te houden, kan dat juist ten koste gaan van je eigen geluk. Mensen met redelijke verwachtingen blij maken, is een mooi streven; alles en iedereen te vriend houden is een minder goed idee. Zeker als je daarvoor je eigen gevoelens uit het oog verliest, je dromen ergens parkeert of harder rent dan goed voor je is.
 2. Alleen maar dingen doen die ertoe doen. Het is natuurlijk prachtig als wat jij doet een mooie betekenis heeft of op z’n minst een bepaal doel dient. Ik merk het ook aan mezelf. Zelfs als ik er een boek bij pak, lees ik het liefst iets waar ik nog wat van kan opsteken. Maar eigenlijk is het ook heel belangrijk om soms iets te doen wat geen enkele andere functie heeft dan even bijkomen. Tuurlijk zal je de wereld niet redden door vijf afleveringen van een dramaserie op Netflix te bingewatchen. Maar dat hoeft ook niet altijd. En door te relaxen, help je wel jezelf om daarna met meer creativiteit, inspiratie en frisse zin verder te kunnen (met de wereld redden of – zoals in 99,9999% van de gevallen – gewoon met doen wat je elke dag doet).
 3. Het nieuws elke minuut van de dag volgen. Ook bij mij staat de NOS-site zeker één keer per uur open. Ik betrap mezelf er soms op dat ik me enigszins wereldvreemd voel als ik die site een dagdeel lang niet geopend heb. Toch merk ik aan mezelf dat de dagen waarop ik minder vaak het nieuws check me een stuk gelukkiger maken. Ik let er sinds corona bewuster op en kijk nu nog maar een paar keer per dag. Zelfs als er positieve dingen gebeuren, zullen het eerder de negatieve dingen zijn die het nieuws halen. Logisch op zich. Maar niet echt bevorderend voor je gevoel dat je in een mooie wereld leeft. Door minder nieuws tot je te nemen (en toch op de hoogte te blijven), kun je al een minder beladen wereld voor jezelf creëren.
 4. Likes en comments verzamelen. Heel leuk hoor, als mensen op het hartje bij je foto klikken. Maar veel meer dan een kortstondig “Ah wat leuk, hij vindt me leuk!”-gevoel levert het niet op. Hoe inspirerend de wereld van social media ook is, echt geluk vind je niet in hartjes en duimpjes omhoog onder je nieuwste selfie. Dat ene oprechte berichtje van je vriendin of de arm om je heen van je partner is uiteindelijk meer waard dan dat. Dát is waar echt geluk hem in zit. Dus durf een keer je social accounts een weekend los te laten. Er zal een (offline) wereld voor je opengaan. En het helpt je ook om meer van het moment te genieten.
 5. Het aller-allerbeste resultaat behalen. Als je iets doet, dan wil je het goed doen. Duh, logisch. Maar de dingen altijd maar méér dan goed willen doen en als een uitblinker compliment na compliment binnenhengelen, is niet bepaald hét recept voor gelukkig zijn. Ik heb zelf die neiging heel lang gehad, vooral in mijn studententijd. Mijn negen had een tien moeten zijn, bij wijze van spreken. Pas sinds ik van extreem perfectionisme naar een onsje minder perfect ben gegaan, kan ik veel meer genieten. Ik neem het mezelf niet meer kwalijk als ik een keer per ongeluk een mislukte maaltijd voorschotel, de verkeerde bijlage verstuur of een blogartikel online zet waarin een domme tikfaut (deze was uiteraard een grapje!) staat. Het leven is zo veel leuker als je beseft dat goed al goed genoeg is.
dingen die je niet gelukkig maken
In de categorie dingen die mij wél gelukkig maken: deze bloesemfoto’s maken. Hoi lente!
 1. Er altijd maar zijn voor iedereen. Hoe mooi zou het zijn als je als een soort Moeder Theresa bij iedereen met ook maar een beetje beteuterde blik een arm om de schouder kon leggen? Maar ja, hoe irreëel zou dat ook zijn?! Het is prachtig als je er kunt zijn voor dat handjevol mensen dat je hulp goed kan gebruiken. Maar probeer los te laten dat je dat 24/7 moet doen en dat je jouw eigen tranen maar moet inslikken om enkel die van anderen te stillen. Maak een pas op de plaats als het je te veel wordt en spring niet acuut in de auto als je zelf de puf niet meer hebt. Zoals de stewardessen in het vliegtuig ook zeggen: eerst jezelf van zuurstof voorzien. Dan kun je anderen beter helpen.
 2. Er 24/7 uitzien om door een ringetje te halen. Soms verbaast het me hoe media ongemerkt heel veel aandacht besteden aan bijvoorbeeld tips voor bikinibody’s, een perfecte huid en wittere tanden. Gezond leven is belangrijk, maar streven naar een lichaam en gezicht waarnaast Doutzen Kroes verbleekt gaat je bijzonder weinig brengen. Ik ben een stuk gelukkiger sinds die dingen me minder boeien.
 3. Normaal zijn. Ik vind “normaal” een van de gekste woorden die er bestaat. Wie bepaalt dat er een bepaalde norm is die jij moet opvolgen om binnen de kaders van de maatschappij te passen? Ik krijg ook weleens vreemde blikken als ik bijvoorbeeld vertel dat ik geen alcohol drink, dat ik een eigen blog heb en dat ik mijn zoveelste “Oh niet zoveel bijzonders”-weekend verrassend fijn vond. Maar hé, ik word er blij van. Ik zou zeggen: laat los wat andere mensen vinden van wat je doet of denkt. Kijk naar wat jij fijn vindt en houd je daarmee bezig. “Normaal” is maar relatief.
 4. De “Weet je wat jij eens zou moeten doen…”-dingen. Oké, sommige van die tips zijn best aardig. Ik ben bijvoorbeeld nog steeds blij met de gouden tip om banaan met pindakaas op brood te eten en met het advies om toch maar wel voor mijn eigen bedrijf te gaan. Maar over het algemeen denk ik dat je elke tip die op deze zin volgt, vooral met je gezond verstand mag beoordelen in plaats van deze zomaar op te volgen. Kijk er realistisch naar en besef dat je altijd je eigen plan mag trekken – ook als dat totaal tegen het “geniale” plan van een ander indruist. Jouw leven. Jouw geluk.

Wat maakt jou niet gelukkig?

meer geluk

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 24 maart 2021 op 8:49 am - Beantwoord

  Heel erg mooi dit! Vooral de laatste komt even binnen bij mij. Ik denk dat het soms heel fijn kan zijn als mensen met een idee komen (precies wat jij ook zegt), maar dat het tegelijk een gevaar is. Maar ja, soms is het moeilijk filteren naar wie je wel of niet moet luisteren.
  Ik word op dit moment trouwens heel gelukkig van de lente. Licht!

 2. Wendy 24 maart 2021 op 8:56 am - Beantwoord

  Vooral normaal moeten/willen zijn. In mijn geval heeft dat nog een extra lading, want ik ben slechthorend en heb op normale(?) scholen gezeten. Dat was – volgens anderen – alleen maar goed en bewonderenswaardig en positief en ga zo maar door, en ondertussen werd ik gepest en buitengesloten en was ik me er heel erg van bewust dat ik niet “normaal” was en nooit “normaal” zou zijn. Dus daar werd en word ik niet bepaald gelukkig van. Al ben ik ergens ook wel blij met deze vrijbrief om dan maar gewoon mijn eigen pad te volgen en mensen te beoordelen op hun karakter in plaats van hun sociale status.

 3. Lianne 24 maart 2021 op 9:16 am - Beantwoord

  Wat een mooie blog! En zo waar, alles wat je zegt zijn nou niet bepaald dingen die je gelukkig maken. Wat mij absoluut niet gelukkig maakt is mezelf met anderen vergelijken. Toch doe ik het nog geregeld, vooral bij andere auteurs. Dan kan ik me zo slecht voelen, dat zij bijvoorbeeld een betete recensie krijgen dan ik. Het is zelfs zo erg dat ik nu een paar auteurs heb gedempt op social media zodat ik een tijdje geen berichten van ze kan zien. Niet omdat ik ze niet aardig vind, maar het is echt om mezelf even te beschermen tegen dit soort gedachten. Maar het helpt gelukkig best goed!

 4. bychristiana 24 maart 2021 op 9:22 am - Beantwoord

  Mooi artikel. Dat nieuws volgen is inderdaad een dingetje. Dat probeer ik ook echt te minderen, want jeetje, al die berichten die je vandaag de dag leest, daar wordt je over het algemeen zeker niet blij van. En tja, ‘normaal’ zijn. Ik doe veel dingen ook op mijn eigen manier, en dat bevalt me prima;-)

 5. Daenelia 24 maart 2021 op 9:43 am - Beantwoord

  Er is altijd wel iemand die je raar vindt. En er zijn ook altijd mensen die juist wel bij je passen. Boeit me dus niet.
  Ik word niet echt gelukkig van dingen uitstellen. Soms moet het echt, omdat er maar 24 uur in een dag zitten. Maar oh, ik vind het niet leuk om iets te lang te laten liggen. Ik merk dat ik er dan juist steeds minder zin in heb. Zomaar uitstellen voor de lol doe ik dus liever niet.

  • Johanna 24 maart 2021 op 9:56 am - Beantwoord

   Mooie post, alhoewel ik het positieve en negatieve omdraaiing moeilijk vind. Maar ja, tal is jouw ding. Er zijn vaak dinfen waar je vol enthousiasme aan bent begonnen, bij mij bijvoorbeeld de deelname aan een leesgroepje, maar eens ontgroei je het, en maakt het niet meef gelukkig. Of het negatieve gaat overheersen, en dan moet je er een punt achter zetten. Iets wat ik vaak te laat doe. Dit geld ook voor hobbies die al sinds jaren liggen te wachten. Belangrijk is je niet met anderen vergelijken, want daar word ik definitief niet gelukkig van. Succes!

 6. Audrey 24 maart 2021 op 9:50 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Normaal zijn/doen is zoooo saai. Wat mij niet gelukkig maakt, is de carriereladder beklimmen. Ik hoef geen baan met status, maar wil gewoon leuk werk doen met fijne mensen om me heen.

 7. Darina 24 maart 2021 op 9:58 am - Beantwoord

  Een hele mooie blog. Vooral het eerste is iets waar ik heel veel aan gewerkt hebt om dat te minderen en dat heeft zijn vruchten al afgeworpen. Ook check ik het nieuws al veel minder. Geeft ook rust.

 8. Anouk 24 maart 2021 op 10:35 am - Beantwoord

  Een hele rake blog dit. Ik heb een angststoornis die vooral draait om anderen niet teleurstellen, ik vind deze dingen dus heel erg moeilijk. Alhoewel ik natuurlijk wel weet dat het leven een stuk leuker is als je voor jezelf kiest en niet altijd alles doet voor anderen, blijft het moeilijk.

 9. Anna 24 maart 2021 op 11:03 am - Beantwoord

  Wat een mooi en goed artikel! Ik zou nog wel wat minder perfectionistisch willen zijn. En inderdaad, van iedereen tevreden houden, behalve jezelf, word je echt niet gelukkig. Het nieuws volgen doe ik al heel lang niet meer. Gisteren keek ik toevallig wel de persconferentie en daar heb ik echt mijn Avond door laten verpesten, door na afloop op social media reacties te gaan lezen en me enorm op te winden, zo zonde. Dat ga ik dus niet meer doen!

 10. Evelyne - Gouden Momenten 24 maart 2021 op 11:40 am - Beantwoord

  Heel mooi artikel! Al ben ik bijvoorbeeld niet bezig met het aantal likes en comments, toch baal ik soms als ik geen like of comment heb gekregen bij een nieuwe post. Mijn vriendin heeft me laatst ook nog eens wakker geschud en het is niet het aantal reacties ik krijg op een artikel, maar de aantal lezers die tellen. Kaboem 😉 Na zo’n peptalk raak ik wel weer vooruit, hihi.

 11. Ida 24 maart 2021 op 4:41 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! Waar ik niet van gelukkig van word, is om mezelf te vergelijken met anderen. Er zijn namelijk altijd wel anderen die het beter doen, beter kunnen, er beter uitzien etc. Dat klopt niet altijd met de realiteit. Daarnaast mag je er zelf gewoon zo zijn zoals je bent. En dat is goed genoeg.

 12. Yaika 24 maart 2021 op 9:40 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! Van iedereen tevreden houden word je inderdaad niet gelukkig. Dat heb ik al wel geleerd de afgelopen jaren. Ook vind ik het mooi dat je benoemd dat niet alles een doel hoeft te hebben. Soms is juist heerlijk om even alles los te laten en gewoon een leuke dramaserie te kijken. Je hoeft niet 24/7 ‘aan’ te staan en de wereld te ‘redden’.

 13. Saskia 25 maart 2021 op 2:14 pm - Beantwoord

  Bij alles zeg ik Ja. Amen. Nee. Inderdaad.
  Ik volg het nieuws al jaren niet meer, trek me weinig tot niets aan van anderen en geniet gewoon van het er ZIJN. Zolang ik zelf en mijn eigen familie tevreden is ben ik een gelukkig mens. De rest moet maar kijken 😉 Je kan toch niet 24/7 iedereen tevreden houden en aan staan.

 14. Giovanna Jansen 26 maart 2021 op 8:42 pm - Beantwoord

  Heel mooi artikel! En helemaal mee eens dat je er niet gelukkig van wordt om deze dingen te doen. Raar eigenlijk dat we de neiging hebben om ze wel te doen, hè?

Recente blogs

Een half jaar 2023 zit erop – dit waren mijn 32 hoogtepunten!

6 juli 2023|Persoonlijk|

De eerste helft van 2023 is alweer om. Soms voelt het alsof de krokussen pas net boven het gras uit zijn gekomen, terwijl het toch echt al hartje zomer is (oké, op die paar verdwaalde stormen na!). Dat leek me een goed moment voor een terugblik op 2023 deel 1. Er gebeurde een hoop in zes maanden tijd. Ik had leuke uitjes op de planning staan naar allerlei plekken in het land, we kozen onze nieuwe plek om te wonen, ik verruilde de twintigerjaren voor de big 30, we kochten een huis, ik gaf voor het eerst een training en zo was er nog meer. Dit was mijn eerste helft van 2023 in 32 kleine en grote hoogtepunten.

Mijn niet zo fabulous make-uproutine

20 augustus 2017|Positiviteit|

Ken je de ‘Get ready with me?’-video’s op YouTube? Mensen die zich voor de camera opmaken en met producten in de weer gaan waar ik soms nog nooit van heb gehoord. Het resultaat vind ik vaak jaloersmakend mooi. Mijn make-uproutine is namelijk een stuk – uhm – beknopter. Claire vroeg me laatst of ik eens wilde laten zien wat voor make-up ik dagelijks gebruik. Juist omdat ik geen fabulous make-uproutines heb voor een prachtige kaptafel, neem ik je graag mee in mijn niet zo glamoreuze opmaakritueel op een gewone werkdag. Get ready with me!

Vegan & gezonder walnotenijs met weinig ingrediënten

30 juni 2024|Recepten|

Over het aanbod aan vegan ijs in de supermarkt ben ik niet laaiend enthousiast. Maar gelukkig hoef je niet per se een hele bak Hertog te kopen om te genieten van een bakje vegan ijs. Zelf ijs maken is zo moeilijk nog niet. En nee hoor, je hebt er niet per se een dure ijsmaakmachine voor nodig. Die heb ik ook niet! Ik had laatst uit het niets een onstilbare trek in walnoten, zoetigheid én iets verkoelends. Dat kon maar één ding betekenen: walnotenijs graag! Dit walnotenijs maak je heel simpel zelf met maar een paar ingrediënten. Het is heerlijk zoet, heeft lekker veel crunch en is ook nog een stuk gezonder dan je denkt. En vegan en glutenvrij!