50mm7 2

7 dingen die eigenlijk niet belangrijk zijn in het leven

 • 23 december 2018
 • 24 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Het lijkt weleens alsof je als mens tegelijkertijd honderd ballen in de lucht moet houden. Iets wat logischerwijs niet mogelijk is als jij geen circusacrobaat met tien armen bent. Maar er is zo veel te doen, alles heeft prioriteit en van tijd heb je niet bepaald een overschot. Help! Stress! Hoe dan?! Alles lijkt belangrijk, alles doet ertoe. Maar is dat wel zo? Sommige dingen waar soms ongemerkt veel tijd in gaat zitten, zijn eigenlijk maar onbelangrijk. Dit zijn in ieder geval 7 dingen die volgens mij helemaal niet zo belangrijk zijn in het leven.

dingen die niet belangrijk zijn in het leven
 1. De kleine details. Soms is het verleidelijk om je druk te maken over de kleinste puntjes op de ‘i’. Maar een verspreking in een presentatie, een kleine onhandigheid op straat of bijvoorbeeld je woordkeuze in een e-mail aan een collega is echt zo erg nog niet. Een ander let helemaal niet zo nauwkeurig op dit soort piepkleine details. Hoe zonde is het als iemand in 1 minuut een mailtje leest waar jij een uur op hebt gezwoegd. Stoppen met je druk maken over dat soort dingen kan je leven een stuk luchtiger maken.
 2. Altijd online aanwezig én bereikbaar zijn. Het lijkt soms wel alsof een relatie pas officieel is als de grote Facebook-aankondiging is gedaan. En een dagje weg lijkt soms niet compleet te zijn zonder een paar kiekjes op Instagram als bewijs. En dat terwijl er geen man overboord is als je een paar weken geen updates de wereld in stuurt én je zonder die updates soms zelfs meer van het echte leven kunt genieten. Uiteindelijk zijn de mensen naar wie jij toe kunt gaan als je ergens mee zit, nog altijd belangrijker dan welke volgersaantallen dan ook.
 3. Een flawless huid, piekfijne outfits en perfecte kapsels. Natuurlijk is het fijn om er mooi uit te zien (of beter gezegd: om je mooi te VOELEN!), maar een geweldig uiterlijk is geen prioriteit. Nee, dit is geen pleidooi voor het hele jaar door in joggingpak rondlopen. Maar maak je niet te druk als je haar eens niet goed zit, als er een grote puist op je neus prijkt of als je voor dagelijkse of zelfs wekelijkse wenkbrauwroutines geen tijd hebt (ahum, *steekt hand op!*). Zolang je niet op de cover van een tijdschrift komt te staan, zullen die dingen de mensen om jou heen waarschijnlijk niet eens opvallen. Er is zó veel belangrijker in het leven.
 4. De meningen van anderen over jouw keuzes. Met een wereld vol mensen zijn er altijd mensen die kritiek hebben, bijvoorbeeld op de keuzes die je maakt, op het werk dat je doet, en zelfs op de geweldig leuke outfit die jij vandaag met zorg hebt uitgekozen. Je kunt het nooit voor iedereen goed doen. Juist daarom is het eigenlijk niet belangrijk wat andere mensen van jouw keuzes vinden, op misschien je dierbaren na. Als jij er zelf maar achter staat. Bovendien word je er niet gelukkiger van om te leven naar andermans maatstaven. Leef jouw leven, maak jouw keuzes en durf daarin soms af te wijken van gebaande paden.
 5. Altijd lief, leuk en aardig worden gevonden. Nog zoiets: door iedereen aardig gevonden worden. Niet alleen is het vrijwel onmogelijk, maar ook is het eigenlijk niet belangrijk dat iedereen je lief, leuk en aardig vindt. Is het echt zo erg als een enkele tante, buurvrouw of collega jou niet zo graag mag of een keer boos op je is? Ik denk het niet. Soms moet je nee zeggen, je grenzen aangeven of mensen laten gaan om uiteindelijk gelukkig te worden met de mensen die jou wél aardig vinden zonder dat jij je daarvoor in allerlei bochten wringt.
 6. Gemaakte plannen strak opvolgen. Soms verloopt je leven anders dan je had verwacht. Het is bijvoorbeeld niet altijd te plannen waar je gaat werken, wanneer je dé liefde tegenkomt, of – een wat simpeler voorbeeld – hoe jouw dag er vandaag precies uitziet. Met dingen accepteren kom je vaak verder dan met keihard werken om toch je eerste plan te realiseren. Als wisselen van studie of baan jou gelukkiger maakt, doe het. Ook al past het misschien niet in jouw eerste plaatje. En gaan dingen anders dan verwacht? Laat het los en zie wat er gebeurt. Het loslaten van je plannen maakt je vaak juist gelukkiger dan tegen beter weten in vasthouden aan uitgestippelde paden.
 7. Overal goed in zijn. Uitblinken in alles wat je doet, is simpelweg niet mogelijk, maar is ook nog eens totaal niet belangrijk.
  Toch lijken wij soms in alles goed te willen zijn. Nergens voor nodig! Mensen vinden je er niet aardiger door als je alles kunt. Ook maak je je leven er waarschijnlijk alleen maar ingewikkelder op. Je mag soms falen in dingen, fouten maken of dingen uitbesteden omdat jouw talent daar simpelweg niet ligt. Dat maakt jou een mens, zoals ieder ander.

Kun jij nog iets opnoemen wat eigenlijk niet belangrijk is in het leven?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 23 december 2018 op 7:28 am - Beantwoord

  Een goede reminder in deze drukke dagen waar mensen zich veel te druk maken.

  Fijne zondag!

  • Romy 23 december 2018 op 10:28 am - Beantwoord

   Thanks! Voor jou ook een heel fijne zondag! <3

 2. Irene 23 december 2018 op 9:41 am - Beantwoord

  Ah zo’n fijn artikel Romy! Je hebt echt helemaal gelijk! Sinds ik door heb dat het echt mijn eigen leven is dat ik moet leiden, vind ik het ook véél minder erg wat andere mensen van me denken. In het begin was ik op mijn werk bijvoorbeeld ook heel bang dat ze me gingen ontslaan als ik eens een foutje maakte maar daar ben ik nu ook van af gelukkig. Ik zeg het soms letterlijk tegen mezelf: ik mag fouten maken. Of ik durfde bijvoorbeeld bepaalde kledingstukken niet dragen omdat ik dacht dat andere mensen het lelijk / gek / overdreven / stom zouden vinden. Maar ’t is zoals je zegt: niet iedereen hoeft je leuk te vinden of mooi te vinden wat je draagt, zo lang je het zelf maar leuk vindt!

  • Romy 23 december 2018 op 10:37 am - Beantwoord

   Wat mooi dat je de angst voor fouten of voor kritiek van anderen meer hebt kunnen loslaten. Het komt nu eenmaal voor dat je dingen doet of draagt waar andere mensen wat van vinden, maar het belangrijkste is dat je er zelf gelukkig van wordt <3

 3. Mariska 23 december 2018 op 9:50 am - Beantwoord

  amen! 🙂

 4. Zo simpel is dan geluk 23 december 2018 op 10:00 am - Beantwoord

  Helemaal waar! Goed geschreven. Gelukkig zijn dit over het algemeen dingen die ik inmiddels vrij makkelijk los kan laten.

 5. Darina 23 december 2018 op 10:03 am - Beantwoord

  Helemaal mee eens! Niets aan toe te voegen. Gelukkig kan ik merendeel ook al loslaten 🙂

 6. Lianne 23 december 2018 op 12:52 pm - Beantwoord

  Mooi artikel, en helemaal waar! Met altijd maar aardig gevonden worden en perfect voor de dag komen heb ik vroeger nog wel eens flink wat moeite mee gehad om dat los te laten. Nu gaat dat gelukkig wel wat beter. Als ik eens een keer niet iets op Instagram post of iemand is het ergens niet mee eens wat ik doe, jammer dan. Zonde om je er zo druk over te maken!

  • Romy 23 december 2018 op 11:41 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je daar nu wat losser mee kunt omgaan en beter dingen kunt doen waar jij blij van wordt, ongeacht wat een ander daarvan vindt. Daarmee maak je je leven zó veel leuker! <3

 7. chucky1012 23 december 2018 op 1:50 pm - Beantwoord

  Ik ben het hier helemaal mee eens.
  Iedereen maakt fouten en is niet perfect.
  Ook ik niet….

  Een fijne dag ?

 8. Simone 23 december 2018 op 4:43 pm - Beantwoord

  Helemaal waar! Maar in mijn hoofd werkt dat niet altijd zo haha.

  • Romy 23 december 2018 op 11:42 pm - Beantwoord

   De praktijk is helaas soms lastiger dan het op papier lijkt. Maar waar een wil is… 🙂

 9. Giovanna Jansen 23 december 2018 op 5:03 pm - Beantwoord

  Mooi gezegd Romy! En helemaal waar, een goede reminder voor wanneer we ons toch onbewust weer met de niet belangrijke dingen bezig houden.

 10. Geke 23 december 2018 op 5:16 pm - Beantwoord

  Mooie punten en zoveel waarheid erin. Een aantal pleit is ‘schuldig’ (5! en 7!), maar gelukkig lukt het me meer en meer om me af te vragen of het dat waard is, de energie die erin gaat.
  Wat ik wel al helemaal niet belangrijk vind zijn ‘spullen’. Altijd het nieuwste model gsm willen, of de grootste tv, of een keukenrobot van een duur merk, dat zijn allemaal dingen die me helemaal niet boeien en waar ik dus ook niet naar streef. Scheelt weer veel centen en tijd om die centen te verdienen 🙂 !

  • Romy 23 december 2018 op 11:45 pm - Beantwoord

   Je hebt helemaal gelijk wat betreft de spullen die het nieuwste van het nieuwste zijn! Ik doe daar ook niet aan mee. Sterker nog, vaak sta ik er niet om te springen om iets “ouds” wat ik helemaal begrijp en fijn vind werken, om te ruilen voor iets nieuws 😉 En dat scheelt inderdaad meteen tijd en geld!

 11. Saskia 23 december 2018 op 7:12 pm - Beantwoord

  2 & 4 zijn zeker waar! Iets waar ik de afgelopen jaren zeker achter ben gekomen en naast me heb neergelegd. Wat ik niet belangrijk in het leven vind? Het nieuwste van het nieuwste hebben of juist allerlei merk spullen. I don’t care, als ik het maar leuk vind 🙂 En ik sta steeds vaker even een dagje ‘uit’ in plaats van altijd maar ‘aan’ een hele fijne verandering.

  • Romy 23 december 2018 op 11:47 pm - Beantwoord

   Helemaal mee eens wat betreft de spullen! Ik geef ook niet veel om spullen die het nieuwste van het nieuwste zijn en met merkkleding heb ik al helemaal niets. Er zijn een aantal merken die ik mooi vind, zoals Steps of Desigual, maar daar koop ik eigenlijk alleen in de sale en ook alleen als ik iets moois zie in plaats van omdat ik iets van het merk móet hebben 😉
   Goed dat je ook regelmatig even offline bent! Daar ontstaan toch vaak de mooiste momenten en herinneringen!

 12. noor 23 december 2018 op 8:21 pm - Beantwoord

  Waar ik me zeker in herken is ‘door iedereen lief gevonden worden’. Vroeger vond ik dat zeer belangrijk en voelde ik me slecht als iemand me niet tof vond. Maar nu… Wat boeit dat eigenlijk? Vaak zeg ik ook gewoon wat ik denk (niet op een bitchy manier). Vroeger was ik echt een people pleaser.

  Ik merk dat ik nu ook veel gelukkiger ben en meer rust heb door gewoon mezelf te zijn en me niets aan te trekken van anderen. Ga je die personen nog zien? Waarschijnlijk niet. Heb je iets aan die personen? Neen. Die vragen hou ik steeds in m’n achterhoofd.

  Gefeliciteerd trouwens met de aankoop van je nieuwe huisje! Ben benieuwd hoe je het gaat aankleden. Kleurrijk en roze waarschijnlijk? 😉

 13. Nikita 24 december 2018 op 8:52 pm - Beantwoord

  Mooi artikel Romy! Je slaat de spijker op de kop. Ik heb de laatste tijd vooral geleerd dat het belangrijker is hoe jij over je leven bepaalt of over wie je zelf wilt zijn of hoe je over jezelf denkt. Dat dat belangrijker is dan een ander zijn mening. Trouwens, bij het puntje over een perfecte outfit en kapsel moest ik wel lachen. Ik ben wel zo iemand. Maar ik merk dat ik dat niet voor een ander doe. Ik word vrolijk als ik mezelf in een toffe outfit zie of in een schattige trui. Als mijn haar gekruld is of gevlochten is. Als ik daar complimenten op krijg, is dat mooi meegenomen. Maar ik doe het vooral voor mezelf, zodat ik me goed voel. Natuurlijk ben ik veel meer waard dan de kleding die ik draag. Maar zoals ik al zei, ik kan mezelf echt blij maken met een goede outfit. Een hele tijd terug was ik down, op een zaterdagochtend. Die dag moest ik naar de bibliotheek, mijn leentermijn liep af die dag. En ik had er geen zin in. Alleen dat al deed me achteruit deinzen want als de bibliotheek en lezen me niet meer enthousiast maakt, wat dan wel nog? Ik overleef op lezen. Maar die dag heeft mijn zusje mijn haar ingevlochten, heb ik een bloesje dat ik mooi vond uit de kast getrokken en mijn favoriete jeansbroek met gaten in de knieeën. En ik zag mijn outfit en voelde me direct een stuk blijer. Dat is voor mij ook een stukje zelfzorg en zelfliefde. Iets aandoen waar je je goed in voelt of waar je blij van wordt. De winter is vollop in het land, en ik vind het niet leuk dat ik in de ochtend in het donker naar mijn werk ga. En ook niet dat het nog donker is als we naar school gaan en het nog donker is. Ik heb mezelf beloofd dat als ik volgende week in Brugge ben met familie dat ik mezelf op een paar warme, zachte en mooie truien mag trakteren 🙂 Tot zover mijn gedachtenstroom bij je blogpost haha! Maar ik vind het wel een enorm inspirerende blogpost hoor 🙂

  • Romy 25 december 2018 op 10:39 am - Beantwoord

   Niets mis mee toch om jezelf mooi te maken omdat jij je daar goed bij voelt. Ik maak mezelf ook elke dag op en vind het leuk om me in mooie kleding te hijsen. Het gaat er meer om dat je niet dagelijks inzit over een klein pukkeltje, een bad hairday of zoiets kleins. Dat is zonde van de tijd en energie 😉 Maar je gewoon mooi maken, is natuurlijk gewoon een mooie blijmaker op zich!
   Superleuk dat je volgende week een paar truien gaat scoren! Warme kleding is met dit weer zeker geen overbodige luxe. Ik hoop dat je een paar mooie exemplaren vindt die je juist in de winter kunnen opvrolijken 🙂

 14. Odetta 6 januari 2019 op 9:33 am - Beantwoord

  Aandacht besteden aan mensen die niet je leven verrijken. Dat scheelt heel veel ergernis. De tijd die je hieraan kwijt bent, kun je beter besteden aan de mensen die je lief zijn.

  • Romy 6 januari 2019 op 12:06 pm - Beantwoord

   Dat is absoluut waar. Je kunt beter niet te veel tijd besteden aan mensen die je meer energie kosten dan opleveren.

Recente blogs

Vaker Vrolijkheid #18: jeugdsentiment, boeket & nieuwe lens

15 maart 2018|Persoonlijk|

Het is 15 maart en dus voorzie ik je vandaag graag van mijn maandelijkse dosis vrolijkheid. De afgelopen weken maakte ik weer genoeg fijne dingen mee die me kippenvel, een grote glimlach of gewoon een bijzonder fijn gevoel bezorgden. Zo werd ik vrolijk van een wijze les die ik leerde van onze eigenwijze kat, kreeg ik een compliment uit onverwachte hoek en was ik een middag te vinden op een volledig roze locatie. Benieuwd naar mijn maandelijkse blijmakers? Lees dan snel verder!

Mijn 39 mooiste lichtpuntjes van 2022

9 december 2022|Persoonlijk, Positiviteit|

We hebben nog een paar weken 2022 te gaan, dus er kan dus nog van alles gebeuren. Toch durf ik het aan om alvast een overzicht met mijn grootste 2022-lichtpunten online te gooien. Zoals elk jaar was ook 2022 een jaar waarin van pieken, dalen, mwah-momenten én veel ertussenin. Uiteraard waren er traantjes (bij het overlijden van mijn opa en oma twee dagen na elkaar), maar er was ook intens geluk. Momenten waarop ik het leven vierde, gelukskriebels omdat iets kleins toch zo mooi was, ik-kijk-mijn-ogen-uit-momenten, prachtige plekken waar ik urenlang had willen blijven en ook verrukkelijke eetbare dingen waar ik met een grote lach mijn vork in zette. Of een jaar nu fantastisch, vreselijk of iets daartussen is, lichtpuntjes zijn er altijd. Daarom mijn 31 lichtpuntjes verzameld in dit overzicht!

Mijn beugel en ik | Update na 4 maanden met een slotjesbeugel

26 januari 2020|Persoonlijk|

Er was een tijd waarin ik beugels standaard associeerde met brugklassers. Oh wat was ik blij dat dat ijzerwerk in mijn mond mij bespaard bleef. Ha, karma is een bitch: op mijn 26e ben ik alsnog een beugelbekkie geworden. Inmiddels draag ik alweer zo'n vier maanden een beugel. Hoe bevalt dat nu, als volwassene een slotjesbeugel (alleen onder) hebben? Merk ik verandering? En heb ik een ijzeren discipline of ben ik het ijzerwerk al helemaal zat? Ik vertel het je allemaal in deze update.