Bijna 2,5 jaar heb ik in mijn eentje gewoond in mijn eerste eigen appartement. Een bijzondere ervaring waar ik onwijs veel van heb geleerd! Ik leerde erdoor op eigen benen staan, op mijn intuïtie vertrouwen, mijn eigen gezelschap waarderen, een kat opvoeden, en gaan zien wat ik nodig heb als ik een keer verdrietig, boos of juist stuiterend enthousiast ben. Dit jaar kwam daar verandering in en trok Bart bij mij in. Oók een bijzondere en geweldig leuke ervaring! Eentje die het nodige veranderde, veelal op een positieve manier. Deze 13 dingen bijvoorbeeld!
Foto’s gemaakt door Captura Fotografie.
Vaarwel, soort-van-single-leven
Ook al ben ik welgeteld een half jaar single geweest sinds de aankoop van mijn huis, mijn leven als alleenwonende leek nog altijd een beetje op dat van een happy single. Nee hoor, ook voordat ik Bart leerde kennen, leidde ik alles behalve een losbandig leven en heb ik nog nooit in een club dansjes op de bar gemaakt. Maar wel at ik bijvoorbeeld vaak een tikkeltje aan de late kant (soms half tien, oeps!), kookte ik vaak lekker makkelijk, werkte ik een beetje te hard en had ik weleens dagen waarop ik pas om 6 uur ‘s avonds een glimpje zonlicht opving.
Daar was ik zelf helemaal oké mee toen, maar ik merk nu dat dat samenwonen je weer nieuwe patronen geeft. En dat dat soms even wennen, en soms vooral heel fijn is. Deze 13 dingen zijn veranderd sinds ik samenwoon.
Dit is er anders sinds ik samenwoon
- Er is (bijna) altijd iemand. Dat vond ik vóór het samenwonen nog wel spannend. Als introvert is mijn alleentijd me heilig. Zou ik die tijd voor mezelf nog wel hebben als ik mijn huisje met iemand zou gaan delen, vroeg ik me toen af. Maar gelukkig valt dat alles mee. Sterker nog, bijna nooit meer alleen hoeven te avondeten en vaak leuk gezelschap om je heen hebben, went verrassend snel. Het helpt natuurlijk wel mee dat ik gek ben op mijn leuke huisgenoot. Verder laten we elkaar altijd wel in onze waarde en hebben we allebei de behoefte aan tijd alleen. Dat helpt!
- Mijn slaappatroon is anders. Als brave burger lig ik nu meestal wel vóór middernacht in bed, terwijl ik heel lang een nachtbraker was. Ook sta ik ongeveer een uur eerder op dan toen ik alleen woonde (simpelweg omdat ik ook eerder in bed lig en mijn interne wekker daardoor eerder afgaat ‘s ochtends). Het lijkt alsof dit eerder mijn natuurlijke ritme is dan het ritme dat ik altijd had. Een ontwikkeling waar ik prima mee kan leven dus!
- We hoeven niet meer elke week op en neer te rijden. Nee hoor, onze relatie was geen gevalletje Grenzeloos Verliefd te noemen. Maar die drie kwartier reistijd enkele reis betekende wel dat we niet elke dag de deur bij elkaar plat konden lopen. Een avond bij de ander eten, betekende op tijd wegrijden en ook op tijd terug (zeker met de avondklok een tijdje geleden). Wat heerlijk dat dat nu niet meer hoeft!
- Enge films kijken is minder eng. Ik ben een echte durfal *ahum* die Flikken Maastricht al niet na tien uur ‘s avonds kan kijken zonder nachtmerries te krijgen. Als ik alleen ben, heb ik daar al helemaal last van en durf ik na een spannende serie de gang niet meer in zonder elk lichtknopje aan te doen (stel je voor dat die engerd uit de films opeens achter de wc vandaan komt?). Met Bart erbij ben ik daar minder bang voor en kan ik altijd nog – cliché maar waar – dicht tegen hem aankruipen als een serie naar mijn standaarden té spannend wordt.
- We staan niet meer bovenaan in elkaars WhatsApp-lijst. Klein detail, maar toch leuk om te benoemen! De laatste tijd heb ik een paar keer per ongeluk mijn vader foto’s doorgestuurd die eigenlijk voor Bart bestemd waren (geen zorgen: gewoon mountainbikefoto’s). Simpelweg omdat ik gewend was dat Bart meestal bovenaan in mijn applijst stond en hij die plek nu heeft moeten afstaan aan mijn ouders, broertjes, een vriendin of soms zelfs een vage kennis. Tja, elkaar appen als je één deur van elkaar verwijderd bent, is niet heel hard nodig.
- Je krijgt soms een extra grote spiegel voorgehouden. Zolang je alleen woont, is er niemand die tegen je zegt “Zou je dit niet anders doen?” of “Dat vind ik echt niet fijn!”. Als je je huis met iemand deelt, word je soms ook geconfronteerd met je eigen gedrag en gedachten. Je houdt elkaar allebei een spiegel voor, neemt dingen van de ander over, en laat misschien bepaalde eigen patronen achter. Het is zo’n afgezaagde zin dat je elkaar als partners kunt aanvullen, maar het is wel de (mooie) realiteit, vind ik zelf.
- Pippa krijgt dubbele aandacht. En dat weet mevrouw wel te waarderen, geloof ik zo. In het begin was Pip nogal een eenkennig beestje en vond ze Bart vooral een aandachtinpikker; de laatste tijd mag ze ook graag bij hem op schoot liggen en krijgt hij een net zo hard miauwconcert als ik na het opstaan. Pips favoriet zijn de tv-kijk-uurtjes op de bank waarbij ze bij een van ons op schoot zit en door ons beiden aan één kant geaaid wordt. Het VIP- (of nee PIP-)-treatment!
- Ik werk minder hard. Mijn eerste jaar als fulltime ondernemer was geweldig leuk, spannend én een kwestie van kneitertjehard werken. Tenminste, dat maakte ik er zelf van. Ik zei overal ‘ja’ op, haalde mezelf soms veel te krappe deadlines op de hals en heb mezelf nauwelijks een dag vakantie gegund. Vlak voordat ik met Bart ging samenwonen, ben ik kritischer naar mijn werkrooster gaan kijken. Was sowieso hard nodig voor mezelf, maar ik wilde ook niet die samenwoonpartner zijn die elke avond tot half twaalf in het romantische laptoplicht de slaap uit haar ogen wrijft. Mijn weekenden zijn sinds een half jaar weer weekenden, ik klap eerder de laptop dicht en neem ook vaker een break tussendoor. Moet zeggen dat dat alles mij persoonlijk goed heeft gedaan!
- Er kwamen meer spullen. Daar kun je niet onderuit als je van één naar twee personen gaat. Niet alleen verdubbelen je boodschappen, maar ook kwamen er de nodige verhuisdozen met kleding, boeken en andere spullen deze kant op. Gelukkig blijkt in veel kasten verrassend veel te passen, kon de berging een stuk efficiënter ingedeeld worden en wisten we van de logeerkamer een tweede werkplek te maken. Daarnaast ontdekte ik allerlei handige opbergfoefjes: een bed met opbergruimte (dat er bij Beuk Meubel ook nog fantastisch uitziet!) zou bijvoorbeeld altijd nog een optie zijn als we met de hoeveelheid spullen ooit dit huis ontgroeien. Overigens betekende samenwonen en extra spullen soms ook interieurcompromissen sluiten. Bleek gelukkig prima te doen: van mijn interieur ons interieur maken. Ik tolereerde de knaloranje Fatboy, Bart was oké met mijn roze fauteuil.
- De YouTube-diners zijn verleden tijd. Nog zo’n typisch gevalletje single leven: ik was gewend te eten achter een YouTube-video, met soms ook nog Instagram geopend op mijn telefoon ernaast. Héél mindful – not. Ik merk dat ik meer plezier heb in koken sinds er iemand is die van mijn kooksels en baksels kan meegenieten. Bovendien is een gesprek over de dag tijdens het avondeten misschien heel burgerlijk, maar vooral heel gezellig.
Uiteraard heb ik mijn eerdere eetpartner YouTube nu verruild voor een levensechte mee-eter: Bart. Een stuk gezelliger!
- Je hebt opeens een huishouden voor twee. Ik verbaas me er soms nog steeds over hoe snel het huis aan kant is nu ik niet meer in mijn eentje mijn hele schoonmaakroutine hoef af te werken. Ik was heel lang gewend dat mijn zaterdagochtenden in het teken stonden van alles schoonmaken en dat ik elke dag moest koken, maar nu verdelen we alles netjes. Voelt nog steeds als een luxe dat ik na een lange werkdag soms kan vragen “Schatje, kun jij koken?” in plaats van dat ik me dan bij elkaar moet rapen om zelf nog wat diepvriesgroenten met een kaasburger in een pan op te warmen.
- Je gaat dingen van elkaar overnemen. Ik weet nog dat mijn ouders vroeger weleens een stel op bezoek kregen waarvan de man de vrouw steeds aanvulde en andersom. Dat zou mij nóóit overkomen. Gelukkig, dat zinnen-aanvullen-gedrag vertonen wij nog niet. Wel vind ik het grappig dat je in sommige opzichten meer op elkaar gaat lijken naarmate je langer samen bent. Zo neem ik opeens de woorden “hachelen” en “stom” vaker in de mond omdat hij die vaak gebruikt. Ook kook ik mijn groenten langer sinds ik hem ken, ben ik de vaatwasser vaker gaan gebruiken en ben ik de tv meer gaan waarderen terwijl ik dat ding voorheen nóóit aanraakte.
- Je groeit nog meer naar elkaar toe. Aangezien dit artikel toch al doordrenkt is van zoetsappigheid, kan dit puntje er nog wel bij. Toen we apart van elkaar woonden, had ik al wel het gevoel dat ik met alles bij Bart terecht kon (en andersom). Maar als je samenwoont, leer je elkaar nog veel beter kennen en weet je ook nóg beter wat je aan elkaar hebt. Je maakt elkaar niet alleen mee tijdens de leuke weekenden of als je bewust tijd voor elkaar maakt om te blijven eten, maar ook op de momenten waarop iemand gespannen is, gebukt gaat onder totale deadlinestress of verdriet heeft over nare gebeurtenissen.
Trots op ons
Ik denk dat juist het samen zijn op al die momenten onze relatie sterker heeft gemaakt. Dan ben ik ontzettend trots op wat we samen hebben opgebouwd – ook na een heel lastig jaar. Als ik dan terugdenk aan die onwennige eerste knuffel op het Centraal Station meer dan twee jaar geleden, dan kan ik niet anders dan heel dankbaar zijn dat die jongen in het groene shirt van toen nu al twee jaar mijn wederhelft is.
Woon jij samen? En zo ja, wat is er in jouw leven door het samenwonen veranderd?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Onzeker over je uiterlijk | 11 tips om blijer in de spiegel te kijken
Een taille die smaller zou mogen, borsten die je liever een maat groter had gezien of knieën die je überhaupt niet mooi genoeg vindt om jezelf in een kort rokje te hijsen. Hoe prachtig je ook bent, de kans bestaat dat je weleens onzeker over je uiterlijk bent. Tja, we worden doodgegooid met gephotoshopte beelden, tips voor strenge sportschoolregimes, crèmes die wonderen beloven of anders op z'n minst de onzekerheden van anderen. Voor je het weet ben je zelf ook aan het twijfelen over je spiegelbeeld. Je weet dat je meer bent dan wat je in de badkamerspiegel ziet. Toch knaagt er iets. Hoe fijn zou het zijn als dat knagende "iets" niet elke dag aan je hoofd zeurt? Dit zijn 11 tips om die onzekerheid te temmen.
Blij Lijstje #34 | In de krant, "intimidatie" & inhalen
Als in tien minuten met halve hartkloppingen door Action racen als een uitstapje voelt, dan weet je dat het coronatijd is. Maar even zonder dollen: ik heb er enorm van genoten. Net als van veel andere kleine en grote blijmakers. Met dit keer onder meer een interview dat ik had met het NRC (zie hieronder de link!), een bijzondere spraakverwarring, een paar op-het-nippertje-momenten en een hilarische opmerking van mijn opa. Lees je mee in mijn Blije Lijstje?
Vegetarische curry met bloemkool en linzen (romig!)
Curry's zijn de laatste tijd helemaal mijn ding. Vooral als je er een flinke scheut kokosmelk doorheen gooit. Dat maakt alles een beetje lekkerder! Toen ik zaterdag zin had om uitgebreid te kokkerellen, maakte ik een vegetarische curry met bloemkool en linzen. Echt fotogeniek is het gerecht niet, maar heel lekker gelukkig wel. Een perfect recept voor als je een vullende maaltijd zoekt waar je genoeg energie uit haalt voor een gure winterwandeling.
Die enge films kijken, haha;-) Dat is een leuke, ik kijk bepaalde films ook zeer zeker niet alleen en al helemaal niet in de avond;-)
Ik heb mijn vriend in WhatsApp bovenaan vastgepind om verkeerd foto’s doorsturen te voorkomen, haha.
Mooi om die ontwikkeling en verandering te lezen. Wat goed ook dat dat aanpassingsproces zo geleidelijk ging en dat je het single wonen niet zo erg mist. En voor Pippa is al de extra aandacht natuurlijk een heel leuk extraatje hahaha! Ik ben benieuwd hoe dat straks bij mij en mijn vriend gaat als we in ons huisje gaan wonen. We zijn bijna 7 jaar samen, dus heel veel van elkaar gewend, maar als je echt met elkaar in één huis woont, is dat vast wel weer anders!
Haha, herkenbaar van dat niet meer bovenaan staan in Whatsapp! Ik moet soms echt lang scrollen tegenwoordig, haha (ook omdat we overdag meestal Messenger gebruiken om even iets door te sturen).
Verder herken ik ook het spiegelen en dingen van elkaar overnemen erg. Elkaars flauwe grappen of zelfbedachte liedjes overnemen bijvoorbeeld. Enne: ik denk dat je dankzij het samenwonen ook wel een hoop gezondere gewoontes hebt ontwikkeld, als ik het zo lees? Mooi hoe dat werkt, he?
Hahaha, de enge films en WhatsApp vind ik hilarisch. En het mooie van een goede relatie is denk ik juist dat je ook samen ‘alleentijd’ kunt hebben, omdat samen stil kunnen zijn dan ook gewoon goed kan voelen.
Ik heb het idee dat Bart altijd bij je gewoond heeft… en ik weet dat dat niet zo is. Maar uit jouw teksten voelt het zo. Dus misschien voelt het voor jou ook wel zo, een beetje. Overigens ben ik niet zoetsappig of romantisch, maar mijn gozer en ik maken elkaars zinnen dus wel af. We hebben ook een eigen arsenaal aan uitdrukkingen die alleen voor ons iets betekenen: van ver-Engelste uitdrukking (now comes the monkey out of the sleeve) – tot bijvoorbeeld iets obscuurs als ‘hippo’s dont come in size small’. Ondanks dat we uit verschillende landen komen, hebben we gewoon een groot gedeelde culturele achtergrond. En dat helpt.
Ik heb M. vast gepind boven in nog steeds staan 😉
Zelf dit nooit meegemaakt aangezien ik altijd heb samen gewoond of een huis samen heb gekocht.
Wat leuk om te lezen. En eigenlijk heb ik er nooit zo bij stil gestaan dat je inderdaad bepaalde dingen van elkaar gaat overnemen. Wij wonen inmiddels 7 jaar samen, waarvan we 8 jaar samen zijn en 3 jaar getrouwd. Dus ja wij vullen elkaars zinnen soms wel eens aan inmiddels 😛 Maar ook andere dingen nemen we wel eens van elkaar over. Grappig om daar zo even bij stil te staan!
Heel herkenbaar. Wij vullen elkaar ook wel eens aan haha. Mijn man staat trouwens wel bovenaan in mijn whatsapp, want toen we gingen samenwonen moest ik steeds naar hem zoeken als ik weg was en dat vond ik zo irritant dat ik dat gesprek bovenaan heb vast gezet 🙂
Wat slim! 🙂 Ik wist niet eens dat dat kon in WhatsApp.