50mm8 1

Dingen loslaten | 6 tips die bij mij goed helpen

 • 20 augustus 2018
 • 30 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Loslaten. Elsa uit Frozen zingt het misschien alsof het zo eenvoudig is, maar dingen loslaten is heus niet altijd een fluitje van een cent. Heel heftige, grote dingen kun je wellicht niet loslaten en dat is oké. Maar kleine frustraties en vervelende struggles kun je vaak beter kwijt zijn dan rijk. En dat lukt mij gelukkig steeds iets beter. Oftewel, let it go, let it góóóó. Hoe je dat doet? Deze 6 praktische tips hebben mij geleerd om vaker dingen los te laten.

dingen loslaten tips

1. Zie jezelf niet als een pechvogel

Als ik niet lekker in mijn vel zat, voelde ik me eerder vaak een echte pechvogel. Het overkwam vast alleen mij om 1) ’s ochtends de bus te missen, 2) een vervelende situatie op het werk mee te maken, en 3) een afzegging te krijgen van een leuke afspraak voor die avond. Natuurlijk is er niets mis met je daar even rot over voelen, maar besef wel dat dit soort pechsituaties zich in ieder leven voordoen. Het enige wat in jouw handen ligt, is hoe je ermee omgaat. Als jij gelooft dat je altijd pech aantrekt, dan zal je je eerder focussen op pechsituaties. Als je de focus echter legt op wat wél fijn en positief is, dan hakt iets als een afgezegde afspraak er al minder in.

2. Benader loslaten als een keuze

Uit het boek Fuck the quarterlife crisis haalde ik een wijze les: “loslaten is soms een keuze”. Je kunt er bij kleine frustraties zelf voor kiezen om die ergernissen jouw dag niet te laten verknallen. Een simpel voorbeeld: ik wil heel graag op zondag iets leuks doen met een vriendin, maar niemand kan. Dan is de zondag niet per se mislukt. Je kunt er ook bewust voor kiezen om toch het beste van je zondag te maken.

En zit iets je zó dwars dat je er onmogelijk overheen kunt stappen? Spreek het dan hardop uit, het liefst natuurlijk tegen een persoon die daar direct iets mee kan doen. Dat is óók een keuze en helpt vaak om de frustratie daarna beter te kunnen loslaten.

3. Accepteer

Heb je een frustrerende situatie waar niets aan te doen is? Dan zit er helaas soms niets anders op dan die te accepteren. Zelf ervaar ik dit bijvoorbeeld in mijn zoektocht naar een huis. Ik vind het écht heel stom dat huizen in de Randstad onbetaalbaar zijn en dat het verrekte lastig is om in je eentje iets te kopen dat nog enigszins bereikbaar is met OV. Maar ik kom nog geen stap verder als ik daar keer op keer over klaag. In zulke situaties is de enige oplossing toch echt om te accepteren dat de situatie is zoals hij is, tenzij er een andere optie is of je er zelf iets aan kunt doen.

dingen loslaten tips

4. Denk in mogelijkheden

Is er nog wel een andere optie te bedenken of een oplossing te vinden? Kijk dan naar wat wél mogelijk is. Vergelijk het met pastasaus kopen. Je kunt je er druk over maken als je favoriete saus niet meer verkrijgbaar is. Je kunt stad en land afzoeken, de supermarktmanager stalken en daarna met een zuur gezicht thuiskomen omdat je kale pasta moet gaan eten. Maar heb je al eens geprobeerd of de saus in het schap daarnáást ook lekker is? Een simpel voorbeeld dat ook op veel andere situaties van toepassing is. Een onverwacht vrije zondag leent zich bijvoorbeeld ook heel goed voor Netflix. En zit je gedroomde reis naar Verweggistan er niet in? Dan is een plek in de omgeving misschien een optie.

5. Zoek afleiding

Ik vind afleiding zelf vaak een goed medicijn om je gedachten te verzetten naar iets waar je wél blij van wordt. Zit het je dwars dat het op je werk niet lekker ging vandaag? Probeer dan bijvoorbeeld eens uitgebreid te gaan koken. Niet alleen tover je daarmee hopelijk een maaltje op tafel dat je wél positief stemt, maar ook kan het een fijne afleiding zijn om je flink uit te leven in de keuken. Bij echt flinke frustratie wil hardlopen of een stuk fietsen ook weleens helpen. Of zet een film op die ingewikkeld genoeg is om je gedachten volledig bij te moeten hebben. Wie weet helpt het!

6. Ga letterlijk dingen loslaten

Loslaten kun je ook letterlijk doen. En dat voelt soms verrassend goed! Bedenk voor jezelf eens een praktische manier om los te laten waar jij mee zit. Je kunt het bijvoorbeeld op een zogenaamde Fuck It List opschrijven. Mijn zegen heb je om die te verbranden of in duizend stukjes te scheuren. Of verkreukel het papiertje en gooi het vervolgens in de container. Extra leuk natuurlijk als je zo’n oefening combineert met het opschrijven van drie blijmakers van de dag. Want een beetje extra positiviteit kan ook al heel erg helpen!

Welke dingen zou jij willen loslaten?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 20 augustus 2018 op 7:30 am - Beantwoord

  Loslaten is soms zo lastig maar ik ben inmiddels wel zo ver dat de dingen waarop ik zelf geen invloed heb, makkelijker kan loslaten en er anders naar kan kijken.

  Goede tips!

  • Romy 20 augustus 2018 op 8:41 am - Beantwoord

   Wat goed dat je die dingen al meer kunt loslaten. Het is al een enorme opluchting als dingen waar je niets aan kunt doen niet door je hoofd blijven spoken 🙂

 2. Darina 20 augustus 2018 op 7:36 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik kan me weleens druk maken om iets wat ik niet kan veranderen en dat zou ik wel meer willen loslaten.

  • Romy 20 augustus 2018 op 8:42 am - Beantwoord

   Dankjewel! Dat klinkt als een mooi streven. Hopelijk lukt het je om binnenkort minder stil te staan bij die dingen waar je verder niets aan kunt veranderen 🙂

 3. Iris - Thebeautymagazine.nl 20 augustus 2018 op 7:52 am - Beantwoord

  Loslaten blijft lastig. Helemaal als het aan je blijft knagen. Goeie tips heb je onder elkaar gezet!

 4. Larissa 20 augustus 2018 op 8:57 am - Beantwoord

  Ik zou zo graag sneller discussies loslaten. Soms kan ik daardoor echt mijn dag laten bepalen. Terwijl ik veel makkelijk iemand gelijk wil geven en verder gaan met mijn dag. Maar dit is een mooi doel 🙂
  Verder lukt het aardig goed om dingen los te laten. Veel oefening doet wonderen.

  • Romy 20 augustus 2018 op 11:38 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je nu al beter dingen kunt loslaten! Dat soort discussies zijn inderdaad soms wel een dingetje. Soms kun je dan maar beter geen gelijk krijgen en de discussie over laten gaan, ook al is dat niet altijd even makkelijk.

 5. Anja - Minimalist Dutchie 20 augustus 2018 op 8:59 am - Beantwoord

  Fijn stukje voor de maandagmorgen. Mooie tips, vooral 1. vind ik veelzeggend. Sommige mensen lijken dat wel dagelijks te ervaren 😉

  • Romy 20 augustus 2018 op 11:39 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Punt 1 was voor mijzelf ook wel een eye-opener. Het zijn juist die kleine pechmomentjes die je dag heel erg kunnen beïnvloeden als je je erop gaat focussen. Het heeft mijn leven een stuk leuker gemaakt nu ik minder bezig ben met de pechvogel uithangen 😉

 6. Nikita 20 augustus 2018 op 9:22 am - Beantwoord

  Loslaten is iets wat ik wel kan. Behalve als het gaat om eigen fouten. Hoewel, sinds ik me heb neergelegd bij mijn perfectionisme heb ik het wel minder lastig met mezelf. Als ik nu een foutje maak op het werk (iets stoms, zoals het verkeerde ticketje aanrekenen) dan neem ik mezelf dat minder kwalijk. Ja natuurlijk, de klanten moeten mangee wachten maar dat is geen ramp. Iedereen maakt fouten. Ook ik, ook zij

  • Romy 20 augustus 2018 op 11:40 pm - Beantwoord

   Helemaal waar! Dat soort foutjes maakt iedereen weleens, ook de klant die voor je neus staat inderdaad. Het helpt al heel erg als je dat soort foutjes kunt loslaten en je dag er niet door laat beïnvloeden <3

 7. Josephine 20 augustus 2018 op 9:32 am - Beantwoord

  Mooi geschreven, Romy! Soms heb je dagen waarop het tegenzit en denkt dat het allemaal alleen jou overkomt. Maar dat is helemaal niet zo, en de volgende dag gebeurt er dan vaak weer iets leuks. Overkomt dat dan ook alleen jezelf? Goed om daarbij stil te staan. (En misschien moet ik blijkbaar toch als laaste in Nederland Frozen gaan kijken om de wijze levenslessen… 😉 )

 8. bychristiana 20 augustus 2018 op 9:35 am - Beantwoord

  Wat een mooi geschreven artikel weer; vooral het benaderen als een keuze vind ik heel goed. We maken allemaal rot dingen mee, en het is dan inderdaad de kunst hoe je met die dingen omgaat. Kies je ervoor om te zwelgen in zelfmedelijden of hou je je hoofd fier rechtop en maak je er gewoon het beste van? En bovendien; van naar Elsa luisteren is nog nooit iemand slechter geworden, dus dát kan natuurlijk sowieso altijd;-) Let it gooooooooooooooooooooooooooo!

  • Romy 20 augustus 2018 op 11:45 pm - Beantwoord

   Haha, Frozen is zeker een aanrader. Alhoewel ik er niet heel veel wijze levenslessen uit heb gehaald ;), is het vooral een heerlijke film om te kijken door de mooie muziek en sprookjesachtige beelden.
   En mooi gezegd! Bij leuke dingen die gebeuren, staan we er vaak niet zo bij stil dat dat een kwestie van mazzel hebben is. En dat terwijl pechsituaties soms wel heel erg uitvergroot lijken te worden en aan andere pechsituaties worden gekoppeld (als in: “Ik heb ook altijd pech”). Daarentegen zal je mensen niet snel horen zeggen “Ik heb altijd zo’n mazzel” 😉 Best een beetje krom eigenlijk!

  • Romy 20 augustus 2018 op 11:47 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie reactie! Het is vaak het makkelijkst om te kiezen voor zelfmedelijden, terwijl je leven eigenlijk een stuk leuker wordt van je schouders ophalen en weer doorgaan 🙂 En inderdaad, Frozen maakt het leven sowieso al een stuk leuker met dat geweldige liedje! 😉

 9. Liese 20 augustus 2018 op 9:53 am - Beantwoord

  Ik probeer nu op voorhand te anticiperen op loslaten, een gebeurtenis die zich nog niet voordoet (misschien wel nooit) maar wel aan je knaagt, doet piekeren,… door het te bekijken zoals het is: we weten het verloop niet. Die vage onwetendheid stelt me ergens gerust, er is nog veel mogelijk.

  • Romy 20 augustus 2018 op 11:48 pm - Beantwoord

   Mooi gezegd en daar heb je ook zeker wel een goed punt! Je weet nooit wat de toekomst je brengt en dat kan ook eigenlijk iets heel positiefs zijn. Er kan nog van alles gebeuren en het leven kan nog heel veel (mooie) verrassingen voor je in petto hebben 🙂

 10. noor 20 augustus 2018 op 11:39 am - Beantwoord

  Afleiding heb ik steeds nodig wanneer ik me rot voel. Vaak voel ik het ‘opkomen’ dat ik me slecht ga voelen. En daar is één reden voor: een goede vriend van me. Hij heeft een vriendin, leuk werk, toffe vrienden, een leuk karakter.
  En daar botst het: zijn nieuwe vriendin. (Wow, wat klink ik jaloers!) ”Wanneer komt nu mijn beurt”, vraag ik me af. Dan komen er periodes waar ik zo gefrustreerd ben en dat ik het zo oneerlijk vind dat hij al dat geluk heeft en ik (nog) steeds niet. Soms wou ik dat ik hem nooit heb leren kennen, dan was alles veel makkelijker. (Nu ja, als je goede vrienden bent, gun je het geluk van een ander, dat is waar. Maar onze situatie is iets complexer dan dat, dus het is niet dat ik goede vrienden niets gun, om het maar eventjes te verduidelijken 🙂 ).

  Anyways, fijne tips. Afleiding is bij mij het belangrijkste, alsook loslaten. Hopelijk lukt dat beetje bij beetje.

  • Romy 20 augustus 2018 op 11:58 pm - Beantwoord

   Wat een lastige situatie! Ik kan me wel voorstellen dat het frustrerend is om bij een ander te zien wat jij niet hebt, maar wel heel graag zou willen. Ik ben zelf nu 3,5 jaar single en moet zeggen dat ik wel iets herken van wat je beschrijft. Ik heb me ook vaak een pechvogel of zelfs een mislukkeling gevoeld als ik die leuke vriend weer eens niet had gevonden. Na verloop van tijd ging ik meer ontdekken dat mensen andersom ook zo naar mij kunnen kijken. Misschien heeft iemand anders wel een leuke vriend, maar is diegene weer jaloers op mijn baan of op de band die ik heb met mijn ouders, om maar iets te noemen. Het is vaak lastig om je daar zelf iets bij voor te stellen, maar het gras lijkt echt vaak groener aan de overkant, terwijl het dat niet per se is. Jouw liefde komt ook echt nog wel, dat weet ik zeker! <3
   Het is alleen al goed dat je je hiervan bewust bent en op zoek gaat naar afleiding om hier minder mee bezig te zijn.

 11. Johanne 20 augustus 2018 op 11:55 am - Beantwoord

  Het hangt echt van mijn gemoedstoestand af of ik makkelijk kan loslaten of niet. Ik word er ook steeds beter in, maar zou er graag nog veel beter in willen zijn. Soms is het zo onnodig om ergens aan vast te houden! Heel stom, ik kan wél heel makkelijk tegen mijn vriend zeggen dat hij zich ergens niet druk om hoeft te maken, maar als hij het andersom tegen mij zegt, zeg ik: ‘Maar dat is hartstikke moeilijk!!!’ Mijn manier om los te laten is door iets te doen wat mij ontspant. Dan kan ik toch weer iets beter naar dingen kijken. Zo’n fuck-it list is trouwens ook een goeie!

 12. Charel 20 augustus 2018 op 11:56 am - Beantwoord

  Accepteren is echt de key bij mij hoor! Alles ik iets kan accepteren is het opeens helemaal goed… zeker nu ook in de zwangerschap

  • Romy 21 augustus 2018 op 12:01 am - Beantwoord

   Het is ook vaak écht makkelijker om anderen advies te geven dan om zelf je eigen adviezen op te volgen. Dat herken ik wel helaas 😉 Gelukkig is het besef dat je iets zou moeten loslaten al een goede eerste stap. En zo te horen ben je al goed op weg. Ontspanning kan soms de key zijn om je ergens minder druk over te maken. Ik heb zelf, juist als ik ontspan of afleiding zoek, vaak het gevoel dat ik weer iets redelijker kan nadenken en dingen beter kan relativeren. Bijzonder hoe dat werkt eigenlijk! 🙂

  • Romy 21 augustus 2018 op 12:02 am - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat accepteren en loslaten ook nu een grote rol speelt in je leven nu je tijdens je zwangerschap veel voor je kiezen hebt gekregen. Ik vind het knap en mooi hoe je er toch positief in blijft staan! <3

 13. Ivon 20 augustus 2018 op 4:03 pm - Beantwoord

  Goed artikel! Ik las laatst het boek How to be Organized – Positieve inspiratie voor een opgeruimd leven. Misschien ook iets voor jou om een keer te lezen, aangezien het onderwerp je interesseert. Ik ga komende week als ik terug ben van vakantie letterlijk dingen loslaten door het hele huis van boven tot onder onderhanden te nemen! Ik denk dat me dat al een goede stap in de richting geeft. En ik herken wat je zegt van als iets niet gaat zoals je had gepland dit je hele zondag laten verpesten helaas te goed haha. Working on it!

  • Romy 21 augustus 2018 op 12:11 am - Beantwoord

   Oeh, dat klinkt zeker als een boek voor mij. Je maakt me heel nieuwsgierig! 🙂 Dankje voor de tip!
   Wat goed dat je een flinke opruiming gaat doen thuis. Dat is ook al een mooie manier om zowel figuurlijk als letterlijk dingen los te laten. Hopelijk geeft je dat meteen een opgeruimd gevoel 🙂

 14. Judith 20 augustus 2018 op 4:12 pm - Beantwoord

  Wat een fijn artikel! Dingen loslaten vind ik soms zó moeilijk. Voortaan deze tips er maar bij pakken 🙂

 15. Lilian 20 augustus 2018 op 10:18 pm - Beantwoord

  Sinds ik mediteer kom ik er ook steeds meer achter hoe belangrijk het is om dingen los te laten. Wat door meditatie werkt is je beseffen dat het verleden al is geweest en de toekomst nog een verrassing is. Dus je nu druk maken heeft geen zin. Eigenlijk ook accepteren dus 🙂

  Ik heb momenteel weinig worstelingen die ik moet loslaten. He wat fijn 🙂

  • Romy 21 augustus 2018 op 6:53 am - Beantwoord

   Wat fijn dat mediteren voor jou zo goed werkt en dat je daardoor weinig los te laten hebt! Toch een mooi besef! 🙂

 16. Lesley 21 augustus 2018 op 9:18 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips weer Romy! Wat bij mij helpt. Heel hard mee zingen met de bovenstaande song haha. Daarnaast moet ik zeggen dat ik het tegenwoordig veel makkelijker vind om dingen los te laten. Mijn tip hierbij, heb niet te veel verwachtingen en alles kan alleen maar meevallen!

  • Romy 21 augustus 2018 op 9:50 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je tegenwoordig een stuk makkelijker dingen kunt loslaten! Met je verwachtingen bijstellen kom je inderdaad al een heel eind 🙂 Net wat je zegt: dan kan het alleen maar meevallen!

Recente blogs

Mijn tweedehands koopjes bij de kringloopwinkel en Appel & Ei

14 september 2021|Lifestyle, Groen doen|

Ook al heb ik de kringloopwinkel al tig keer bezocht (in coronatijd een stuk minder vaak dan anders), ik blijf me er als een kind in een snoepwinkel voelen. Altijd een verrassing waar je nu weer mee thuis komt! Nou, de laatste twee keren was dat een hele hoop. Kleding vooral. Ik werd onder andere de nieuwe eigenaar van een bloemetjesjurk die mijn naam schrééuwde en van een gele trui die me acuut deed hopen dat de winter snel komt. Spotlights aan: dit zijn mijn aankopen.

9 tips als je geen ochtendmens bent

25 september 2017|Lifestyle|

Goeiemorgen! Of niet? Zelf ben ik best wel een ochtendmens en kan ik echt genieten van de ochtend, ook al gaat het er vrij hectisch aan toe. Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen even blij wordt van vroege ochtenden. En ik moet toegeven dat ook ik niet elke dag glimlachend opsta, zeker als het er in de winter om 6 uur nog uitziet alsof het middernacht is. Gelukkig zijn er genoeg manieren om, zelfs als je geen ochtendmens bent, de ochtend iets aangenamer te maken. Dit zijn daarom 9 tips waar je misschien iets aan hebt als je niet zo vrolijk wordt van de vroege morgen.

6 tips om doelen te behalen (+ review Purpuz Planner Pink)

19 september 2018|Carrière en ondernemen, Persoonlijke groei|

Doelen behalen en dromen nastreven is natuurlijk mooi. Maar het is tegelijkertijd een uitdaging om jezelf niet voorbij te lopen en niet alles tegelijk te willen. Ik stond dan ook te popelen om een roze planner te reviewen, die weleens een uitkomst zou kunnen bieden. De Purpuz Planner Pink is bedoeld als hulpmiddel om op een gezonde manier doelen na te streven en zou een planner en coach in één zijn. Hoe kun je je doelen behalen zonder jezelf voorbij te lopen? Ik deel 6 tips uit de Purpuz Planner en geef je meteen een kijkje in deze roze planner.