50mm10 4

Deze 9 dingen kun je beter loslaten voor meer geluk!

 • 24 oktober 2018
 • 37 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Hét recept voor een gelukkig leven bestaat niet. Iedereen wordt immers van andere dingen gelukkig. Wel zijn er dingen die je beter NIET kunt doen om een gelukkig leven te leiden. Dat zijn de obstakels en beren op de weg die je dagen er over het algemeen niet leuker op maken. Ik zet 9 dingen op een rij die je maar beter kunt loslaten voor meer geluk. Hoog tijd om die dingen op het vliegtuig naar Verweggistan te zetten of met een enkeltje naar een verre planeet te sturen. Hup, weg ermee!

dingen loslaten voor meer geluk

Foto gemaakt door Iris Zaagman.

 1. Negatieve opmerkingen waar je niets mee kunt. Kun je iets met de feedback die je krijgt? Prima, doe er wat mee! Maar krijg je een opmerking waar je geen enkele boodschap aan hebt? Bijvoorbeeld dat iemand jouw trui “gewoon stom” vindt of je zonder reden “totaal niet mag”? Probeer die opmerkingen te laten voor wat ze zijn. Met zo’n opmerking kun je vrij weinig, dus het is zonde om je dag erdoor te laten verpesten.
 2. Energieslurpende mensen. Sowieso zijn mensen die veel energie kosten niet bepaald een ingrediënt in jouw geluksrecept. Merk je dat je bij iemand niet jezelf kunt zijn of dat diegene vooral veel negativiteit in je leven brengt? Krab dan eens achter je oren of je die persoon wel in je leven wilt hebben.
 3. Zorgen over de toekomst. Niemand weet hoe zijn leven er morgen, volgende week of over tien jaar uitziet. Natuurlijk is dat soms lastig. Maar laat je leven op dit moment niet bepalen door wat zich in de toekomst zou kunnen afspelen. Ook al zouden je piekergedachten over de toekomst terecht zijn, je lost het probleem er niet mee op door je daar nu druk over te maken.
 4. Het verleden. Zolang er geen mogelijkheden zijn om door de tijd te reizen, kun je ook het verleden maar beter loslaten. Je focussen op vandaag en hier en nu is veel beter dan blijven denken aan dingen die je anders had willen aanpakken. Bekijk het eens positief. Het verleden heeft je gemaakt tot wie je bent. Welke lessen kun je daaruit trekken om het vandaag anders aan te pakken?
 5. Drukmakerij om je lichaam. Te dik? Te dun? Te klein? Te weinig heupen? Of juist te veel? Lelijke knieën? Gekke tenen? Houd eens op! Niemand anders zal zich druk maken over die tenen, heupen of knieën van jou. Je lichaam is slechts een functionerend omhulsel dat ervoor zorgt dat jij kunt doen wat je doet. Kijk naar wat je wél mooi vindt en leer van je lichaam te houden.
 6. Moeten, moeten, moeten. Moet je nog boodschappen doen, een cadeautje kopen, die ene verjaardag bezoeken én de vriendin opbellen die jouw hulp hard nodig heeft, terwijl jij dat er eigenlijk niet bij kunt hebben? Stop eens met denken in “moeten”. Vervang het woord ‘moeten’ door ‘willen’ en kijk wat er dan nog overblijft op je to-do list. Gun jezelf de rust die je soms moet wilt nemen.
 7. Klagen en negativiteit. Natuurlijk is het vervelend als een keer alles tegenzit. Bijvoorbeeld als je door weer en wind moet autorijden en tot overmaat van ramp in de file belandt en een lekke band krijgt. En dan zadelt je collega je ook nog eens op met een vervelende klus. Een keer klagen kan soms wel opluchten, maar blijf niet te lang in de negativiteit hangen. Accepteer het of doe er iets aan! Accepteer dat er een file stond. En frustreert het gedrag van die collega je echt? Zeg er dan iets van of besluit dat je het loslaat.
 8. Bewijsdrang. Heb je het gevoel te moeten voldoen aan de verwachtingen van anderen? Of voel je je niet goed genoeg en wil je daarom laten zien wat je kunt? Weet dan dat jij degene bent die de lat zo hoog legt voor zichzelf. Jij hoeft niet te leven naar de (door jou bedachte) maatstaven van anderen. Dat zal je niet gelukkiger maken. Doe wat voor jou haalbaar is en accepteer dat fouten daar ook soms bij horen.
 9. Twijfels en angsten. Bang voor wat er komen gaat? Of twijfels of je iets wel kunt? Herinner je dan een zin die ik laatst in een gedichtje op Instagram plaatste: “Ho stop, wil je het graag? Dan is er geen beter moment dan vandaag!”. Stap dapper over de beren op de weg heen en laat de vele doemscenario’s los die zich in de loop der tijd in jouw hoofd hebben verzameld. Doe wat jou gelukkig maakt!

Meer lezen?

Wat is 1 ding dat jij zou willen loslaten voor meer geluk?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Veronique 24 oktober 2018 op 6:57 am - Beantwoord

  Interessant artikel! Ik zou graag zorgen willen loslaten. Alles rustiger over me heen laten komen.

 2. Meaghan 24 oktober 2018 op 7:26 am - Beantwoord

  Dit is nou een lijstje waar ik nog iets van zou kunnen opsteken! Ik heb best wel wat moeite met loslaten, maar al die punten die jij benoemen slaan echt de spijker op z’m kop. Vooral bewijsdrang, onzekerheid over mijn lichaam en dingen moeten zijn punten die bij mij wekelijks voorkomen. Volgens mij zijn al die punten uit jouw lijstje wel dingen waar mensen dagelijks mee struggelen.

  • Romy 24 oktober 2018 op 7:12 pm - Beantwoord

   Ik denk inderdaad dat dit stuk voor stuk wel struikelblokken van mensen zijn. Met sommige van deze dingen worstel ik zelf ook nog weleens, maar waar een wil is, is een weg 🙂 Hopelijk kun je die vervelende dingen langzaamaan ook meer loslaten <3

 3. Darina 24 oktober 2018 op 7:35 am - Beantwoord

  Een artikel naar mijn hart! Ik zou graag het moeten meer willen loslaten..

 4. Shirley 24 oktober 2018 op 7:49 am - Beantwoord

  Mooie dingen om los te laten, al is dat niet altijd makkelijk. Mijn toevoeging: Je druk maken over wat anderen misschien denken. De gedachten van anderen invullen heeft helemaal geen zin en laten me altijd alleen maar piekeren om niets. Ik weet helemaal niet wat iemand anders denkt.

  • Romy 24 oktober 2018 op 7:13 pm - Beantwoord

   Goede toevoeging! Die mag inderdaad ook niet op dit lijstje ontbreken. Wel herkenbaar wat je zegt. Het is vaak verleidelijk om te bedenken wat andere mensen zouden kunnen denken, terwijl je natuurlijk eigenlijk helemaal geen gedachten kunt lezen.

 5. Geke 24 oktober 2018 op 8:27 am - Beantwoord

  Wat een mooie, waardevolle blogpost, dank je wel! Dit wordt mijn denkvoer voor vandaag vermoed ik 🙂

  Met stip op 1: de energievretende mensen… ik ben nog niet zo ver dat ik ze rigoureus uit mijn facebookvriendenlijst gooi, of hun telefoonnummer wis, maar ik zoek niet meer zelf actief contact.
  Ik merk dat ik het vooral moeilijk heb met de altijd negatief ingestelde mensen. Las laatst deze mooie quote, van Einstein 🙂 ‘Stay away from negative people, they have a problem for every solution.’
  Wat je ook zegt, het zal altijd fout zijn of niet kunnen. Hoeveel je ook luistert, het is nooit genoeg.
  Met mijn eigen dingen moet ik trouwens bij hen ook niet aankomen. Ik heb zelf al weinig energie, dus die wil ik niet meer langer verspillen nu.

 6. evelien 24 oktober 2018 op 8:27 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips, ik heb de afgelopen jaren vooral negativiteit en mensen die energie slurpen proberen los te laten, is lastig, maar het zorgt er wel voor dat ik daarna beter in mijn vel zit!
  Liefs,
  Evelien

  • Romy 24 oktober 2018 op 7:18 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je iets aan dit artikel hebt! 🙂
   Goed dat je in ieder geval bewust niet meer actief contact zoekt met deze energievretende mensen! Dat is al stap 1. De quote van Einstein is trouwens wel helemaal raak. Het kan heel frustrerend zijn om met mensen te zijn die steeds negatief zijn en bij wie je ook niet je eigen verhaal kwijt kunt.

  • Romy 24 oktober 2018 op 7:18 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je de negativiteit en de energieslurpende mensen hebt kunnen loslaten! Inderdaad niet makkelijk, maar wel onwijs waardevol en belangrijk <3

 7. Sandra 24 oktober 2018 op 8:47 am - Beantwoord

  Energieslurpende mensen en zorgen voor de toekomst. Die twee dingen zijn dingen waar ik een hekel aan heb. Gelukkig heb ik al een paar jaar lang geen energieslurpende mensen meer om mij heen. Oh jeetje, dat scheelt zó veel! Zorgen voor de toekomst zal ik altijd wel houden denk ik, maar ik hoop dat het minder wordt. Blijft toch lastig… Verder zou ik nog iets aan willen vullen waar ik zelf gek van word: mezelf altijd maar verantwoorden. Echt om de kleinste dingen. Bluh.

  • Romy 24 oktober 2018 op 7:22 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je op dit moment geen energieslurpers meer in je omgeving hebt! Dat maakt je leven al een heel stuk fijner 🙂 Zorgen om de toekomst loslaten, is helaas wat makkelijker gezegd dan gedaan. Maar ik weet zeker dat het in de loop der tijd wel minder zal worden. Bij mij mag het soms ook wel wat minder, maar ik merk nu al dat ik me veel minder zorgen maak dan een jaar of vijf geleden. Wie weet belooft dat veel goeds voor als we een jaar of 30 zijn 😉
   Jezelf verantwoorden is inderdaad ook wel heel vervelend! Ik herken dat punt ook wel een beetje, alhoewel ik het niet meer bij elk klein dingetje (zoals een verjaardag waarop ik niet kan komen) doe. Het zou inderdaad wel heel fijn zijn als je dat gevoel van verantwoorden volledig kunt loslaten.

 8. irene | tussenmarsenjupiter 24 oktober 2018 op 9:18 am - Beantwoord

  Ik heb soms wel de neiging om te lang in negatieve gevoelens te blijven hangen. En dan bedoel ik niet als ik echt verdrietig ben ofzo, maar zoals jij zegt, van die kleine tegenslagen. Zoals mijn trein die gisteravond meer dan een half uur vertraging had waardoor ik pas laat thuis was, mega hongerig natuurlijk. Ik ben me er tegelijkertijd ook altijd heel bewust van dat ik dat doe maar het is soms toch moeilijk om mezelf op een blijer spoor te zetten :p

 9. Madelon 24 oktober 2018 op 9:34 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel weer! Ik zou graag ook dingen beter los willen laten, vooral negativiteit en gepieker. Ik word er wel steeds beter in 🙂

  • Romy 24 oktober 2018 op 7:25 pm - Beantwoord

   Dat soort baaldagen kunnen ook wel echt vervelend zijn, dus ik snap dat je niet meteen van het minste of geringste weer blij wordt na zo’n vervelende vertraging. Wat mij op zo’n moment vaak helpt, is om heel kort mijn hart te luchten en daarna verder te gaan met iets anders. Dan ben ik het wel kwijt, maar blijf ik niet al te lang in die negativiteit hangen 😉

  • Romy 24 oktober 2018 op 7:25 pm - Beantwoord

   Het is al supergoed dat je merkt dat je er steeds iets beter in wordt! Met kleine stapjes vooruit kom je er vanzelf wel 🙂

 10. Nikita 24 oktober 2018 op 10:25 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Ik probeer ondanks alles het goeie uit de dag te halen. Dat lukt niet altijd. Als ik er geen zin in heb, probeer ik ondanks alles wel iets positiefs te bekijken of iets te zoeken waar ik blij van wordt. Deze strijd is nog niet gestreden. Ik ga dapper door! Je foto op facebook is trouwens echt mooi Romy!

  • Nikita 24 oktober 2018 op 10:35 am - Beantwoord

   Trouwens, na deze reactie ben ik gaan tafelvoetballen met een vriendin. Er staat twee zulke tafels op de campus. Het was hilarisch, we hebben met vier zo hard gelachen. Dat had ik eventjes nodig. Het zijn de kleine dingen die het maken soms.

  • Romy 24 oktober 2018 op 7:28 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je ondanks alles vaak wel de positieve dingen probeert op te zoeken! Knap hoor! En ook heel waardevol en belangrijk voor jezelf!
   Superfijn dat je vandaag afleiding kon vinden in het potje tafelvoetbal! Geniet daar nog maar lekker van na 🙂
   Dankjewel voor je lieve reactie op mijn Facebook-foto trouwens! 🙂

 11. Ilona Wielinga 24 oktober 2018 op 10:46 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Ik probeer altijd alles uit een dag te halen wat er in zit, alhoewel dat niet altijd even makkelijk is als je achtervolgd word door een depressie. Maar ondanks dat probeer ik positieve dingen te blijven zien en me zo min mogelijk druk te maken om de negativiteit in mijn leven.

 12. Judith 24 oktober 2018 op 10:51 am - Beantwoord

  fijne eyeopener 🙂 goed om even bij stil te staan!

 13. Anna 24 oktober 2018 op 11:52 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel! Bewijsdrang is inderdaad heel vervelend, daar heb ik ook nog weleens last van… Zo stom, want je hebt er helemaal niks aan!

 14. Els 24 oktober 2018 op 12:27 pm - Beantwoord

  Haha, moeten moeten moeten. Dat ken ik wel goed. Maak ik een lijstje, is het lijstje af, maak ik gewoon een nieuw lijstje ;-).

  • Romy 24 oktober 2018 op 7:29 pm - Beantwoord

   Wat onwijs knap dat je, ondanks de depressie, toch nog de positieve dingen kunt zien. Juist in nare periodes is dat heel belangrijk. Ik hoop dat er langzaamaan steeds meer van dat soort fijne positieve dingen in je leven komen <3

  • Romy 24 oktober 2018 op 7:30 pm - Beantwoord

   Haha, daar maak ik me ook weleens schuldig aan! Zo komen we nooit van de “moetjes” af natuurlijk 😉

 15. noor 24 oktober 2018 op 2:42 pm - Beantwoord

  Een paar maanden geleden maakte ik me voornamelijk druk dat ik geen vriend had. En dat dit in de toekomst ook zo zou blijven want ik ga naar school, in het weekend ga ik sporten en af en toe werken and that’s it… Ik maakte me echt veel zorgen. Ook omdat een goede vriend van mij dan wel een vriendin heeft en ik nog steeds niemand. Na een bepaalde tijd stopte ik ermee en heb besloten om van dag tot dag te leven…

  • Romy 24 oktober 2018 op 7:35 pm - Beantwoord

   Wat lastig dat je je daar zo druk over maakte! Ik herken het gevoel wel, hoor. Ik heb ook geen vriend en heb me daar ook weleens zorgen over gemaakt. Zou het ooit wel goed komen? Inmiddels laat ik het meer los en probeer ik gewoon af te wachten en inderdaad van dag tot dag te leven. Het komt echt wel goed! Ook bij jou komt die jongen er wel op een dag, waarschijnlijk juist op het moment dat je er het minst naar op zoek bent 🙂

 16. Johanne 24 oktober 2018 op 3:01 pm - Beantwoord

  Oef, ik kan zeker drie punten opnoemen die ik kan loslaten om een gelukkiger leven te leiden! Zorgen over de toekomst heb ik altijd wel een beetje, vooral met zo’n wispelturige vriend als die van mij. Ik probeer echt te gaan waar het leven me brengt, maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Dat moeten is ook een dingetje dat ik moet loslaten. Ik moet niet veel, maar wil wel heel veel. Als ik dat nou even kon omtoveren, zou ik zoveel meer gedaan krijgen. En twijfels en angsten, sja, ’the bane of my existence’. Iets waar ik altijd al mee heb geleefd. Gelukkig steeds minder, maar wederom: met zulke grote plannen als wij hebben, dan slaan de angsten altijd weer toe!

  • Romy 24 oktober 2018 op 7:39 pm - Beantwoord

   Ik snap dat die wispelturigheid je zorgen om de toekomst er niet minder op maakt. Lastig! Maar volgens mij ben je al aardig goed bezig met kijken waar het leven je brengt. Alleen al durven verhuizen naar de andere kant van het land en kiezen voor fulltime freelancen zijn al best dappere stappen die niet iedereen (lees: ik niet) zomaar zou durven zetten 🙂 Dat is al best een compliment waard!
   Maar ik snap wel dat de angsten, twijfels en de vele “moetjes” (van jezelf) liever arm bent dan rijk. Lastig als dat je zo in de weg zit om de mooie, grote plannen waar te maken! Hopelijk lukt het om die dingen langzaamaan steeds nog iets meer los te laten.

 17. Zo simpel is dan geluk 24 oktober 2018 op 6:25 pm - Beantwoord

  Hier kan ik me helemaal in vinden. Goed punten! Niet allemaal even makkelijk om los te laten overigens.

  • Romy 24 oktober 2018 op 7:40 pm - Beantwoord

   Klopt! Helaas is loslaten soms makkelijker gezegd dan gedaan, maar gelukkig is bewustzijn vaak al wel een goede eerste stap.

 18. Lianne 24 oktober 2018 op 7:02 pm - Beantwoord

  Oh dit artikel had ik net nodig. Ik heb hier soms erg veel moeite mee. Al die dingen spelen (nog) wel eens een rol in mijn leven en ik hoop dat ik ze in de toekomst ook wat beter los kan laten.

  • Romy 24 oktober 2018 op 7:42 pm - Beantwoord

   Wat rot dat je met deze dingen nog regelmatig worstelt! Ik hoop ook dat je deze dingen langzaamaan steeds iets meer kunt laten varen. Dat maakt je leven een stuk leuker en lichter 🙂

 19. Laurine 24 oktober 2018 op 8:48 pm - Beantwoord

  Leuk artikel! Ik zou graag mijn prestatiedruk willen loslaten…

 20. Giovanna Jansen 25 oktober 2018 op 11:19 am - Beantwoord

  Goed artikel! Ik zou graag het ‘moeten, moeten, moeten’ nog meer los willen laten. Ik moet regelmatig nog teveel van mijzelf….

 21. Mariska 26 oktober 2018 op 10:48 am - Beantwoord

  Gelijk de eerste twee slaan precies op mijn situatie nu. Het gaat goed met me, ik voel me gelukkig en dan zijn er altijd mensen die vervelende opmerkingen plaatsen en ook mensen die energie slurpen, zoals je dat zegt. Van beiden heb ik afscheid genomen en ik moet zeggen dat dit me enorm goed doet.

  • Romy 26 oktober 2018 op 7:04 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je die stap hebt gezet! Niet makkelijk om van mensen afscheid te nemen, maar soms kan het je een stuk gelukkiger maken om bepaalde mensen niet meer in je leven te hebben. Kun je je mooi focussen op het positieve en op mensen die wel veel voor je betekenen.

Recente blogs

Welk advies zou jij jezelf willen geven?

3 april 2018|Persoonlijke groei|

"Wat zou jij doen in mijn situatie?”. Als twijfelachtige knopendoorhakker stel ik die vraag soms in de hoop dat iemand me een geweldig, baanbrekend advies geeft waar ik nooit zelf aan had gedacht. En weet je wat het grappige is? Vaak ben ikzelf mijn beste adviseur. Net zoals jij waarschijnlijk soms ongemerkt jouw eigen beste raadgever bent. Soms weet je zelf beter dan wie dan ook wat jou zou kunnen helpen naar een vrolijker en gelukkiger leven. Daarom daag ik je uit om vandaag jouw eigen adviseur te zijn. Welk advies zou jij jezelf willen geven?