50mm10 1

Deze 9 dingen mag ook jij jezelf best gunnen!

 • 27 augustus 2018
 • 33 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Vaak gunnen we een ander de hele wereld. Een ander mag best eens een dag rust nemen als hij altijd druk is. Of een snoepje nemen in plaats van altijd gezond te doen. Of een dure jas kopen als dat exemplaar absoluut te mooi is om te laten liggen. Maar hoe zit het met onszelf? Zo nu en dan mag je jezelf ook best iets gunnen. Wees eens lief voor jezelf en doe iets wat jij net zo hard verdient als ieder ander. Dit zijn 9 dingen die we (ja, ik ook!) onszelf best vaker zouden mogen (of zelfs moeten?) gunnen.

'dingen die je jezelf mag gunnen

 1. De relaxstand. We leven in een wereld waarin veel dingen 24/7 door lijken te gaan. Niet alleen op het werk, maar meer in het algemeen lijkt druk zijn soms wel een prestatie te zijn. En dat terwijl het ook zeker niet verkeerd is om jezelf regelmatig ontspanning te gunnen. Ontspanning is eigenlijk net zo goed een eerste levensbehoefte als de kop koffie of thee waarmee jij ’s ochtends vroeg wakker wordt. Pak regelmatig een moment voor jezelf, al is het maar 15 minuten. En wees je ervan bewust dat niets doen óók heel nuttig is.
 2. Een duurdere aankoop. De een is gek op parfum waar een flink prijskaartje aanhangt, een ander steekt graag geld in een mooie camera (moi!) en weer een ander wordt misschien blij van een dure designertas. Elke week veel geld uitgeven is natuurlijk geen goed idee, maar je mag jezelf best zo nu en dan op iets trakteren waar je hard voor hebt gespaard en waarvan je weet dat je er heel lang plezier van zult hebben.
 3. Self-care. Als volwassene ben je toch echt zelf degene die ervoor moet zorgen dat jij goed in je vel zit. Zowel letterlijk als figuurlijk. Jezelf regelmatig vertroetelen met crèmes en lotions, goed drinken, een moment voor jezelf nemen en op tijd naar bed gaan, horen daar allemaal bij.
 4. Een escape nemen (oftewel nee zeggen!). Nee zeggen is verre van makkelijk, maar het is wel iets wat jij jezelf absoluut mag gunnen. Juist door nee te zeggen, voorkom je dat je te veel in te weinig tijd moet proppen of al moe wordt van het idee aan alles wat nog gebeuren. Nee zeggen geeft je grip op je agenda én op je leven en dat mag je jezelf zeker gunnen. (Lees ook mijn 5 tips om te leren nee te zeggen!)
 5. Vroeg naar bed. Ook al is het zaterdagavond en hangt je hele vriendengroep uit bij een groots feest, voel je niet verplicht om tegen de moeheid te vechten en ver bij je bed vandaan te blijven. Je mag best een keer (of desnoods elke avond) vroeg onder de dekens kruipen. Voel je ook doordeweeks niet verplicht om de hele avond je mailbox weg te werken of het huis schoon te maken als je eigenlijk vooral heel moe bent. Je mag jezelf een lange nacht best gunnen.
 6. Complimentjes. Complimenten uitdelen is voor veel mensen zo moeilijk nog niet. Maar hoe zit het met het ontvangen van complimenten? Een compliment als “Wat goed dat je dat hebt gedaan!” leidt bij mij al snel tot reacties als “Oh nee hoor, dat stelt niets voor!”. Waarom? Je mag jezelf best een compliment gunnen. Accepteer de mooie woorden die je ontvangt in plaats van een compliment weg te wuiven.
 7. Zelfliefde en trots. Ken je die momenten waarop je naar jezelf in de spiegel kijkt en denkt “Goh, ik mag er best zijn!”. Of momenten waarop je trots bent op iets wat je hebt bereikt? Zelf had ik eerder de neiging om die gedachten snel te onderdrukken uit angst voor kapsones of arrogantie. Niet nodig! Je mag jezelf die positieve gedachten echt wel gunnen.
 8. Iets wat niet gezond is. Tegenwoordig lijkt het wel alsof we massaal genieten van eiwitshakes, koolhydraatvrije koekjes, suikervrij snoep en alles wat voedingsgoeroes ons aanraden. Ook ik durf niet snel naar “ongezonde” dingen te grijpen. Waarom eigenlijk? Natuurlijk is sporten, bewegen en gezond eten belangrijk. Maar soms zouden we onszelf best iets mogen gunnen wat niet als “gezond” te boek staat. Een avondje bankhangen is soms ook oké. Net als pannenkoeken zonder spelt, maar mét een dikke laag stroop.
 9. Gek doen. Ten slotte mag je jezelf het ook gunnen om eens “gek” te doen. Doe iets impulsiefs, trek iets bijzonders uit je kledingkast of boek een reis naar een plek die al heel vaak door je hoofd is geschoten. Het is jouw leven, dus neem het ervan.

Hoe je dat doet, jezelf iets gunnen? Daarvoor gaf ik eerder 5 tips.

Wat zou jij jezelf wel vaker mogen gunnen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 27 augustus 2018 op 6:12 am - Beantwoord

  Goed reminder lijstje. Voel mij wel eens schuldig als mijn vrienden nog naar het dorp gaan en ik wil alleen maar vroeg naar bed ?

  • Romy 27 augustus 2018 op 6:24 pm - Beantwoord

   Herkenbaar hoor! Maar eigenlijk is een avondje vroeg naar bed ook geen probleem. Juist goed om daar aan toe te geven als je moe bent! ?

 2. Darina 27 augustus 2018 op 6:25 am - Beantwoord

  Een heel mooi lijstje. Ik zou soms wel wat liever voor mijzelf mogen zijn.

 3. Femke 27 augustus 2018 op 6:35 am - Beantwoord

  Een duurdere aankoop bij een ander moedig ik vaak aan, althans.. als iemand twijfelt en ik vind dat diegene zichzelf gewoon eens moet verwennen. Zelf vind ik het toch altijd een ding, haha! Ook het ontvangen van complimentjes blijft lastig, terwijl ik zo vaak tegen anderen zeg dat ze gewoon ‘dankje’ mogen zeggen, in plaats van allerlei redenen wat het compliment zou afzwakken.

  • Romy 27 augustus 2018 op 6:26 pm - Beantwoord

   Haha, dat heb ik zelf ook vaak. Ik kan anderen er prima van overtuigen om iets leuks voor zichzelf te kopen, maar moet zelf toch vaak drie keer twijfelen voordat ik dat doe ? Best bijzonder eigenlijk dat het geven van lieve tips en adviezen aan anderen veel makkelijker is dan dat ook voor jezelf doen ?

 4. Josephine 27 augustus 2018 op 8:58 am - Beantwoord

  Ik zou wat minder planmatig bezig mogen zijn, en daarmee wat minder perfectionistisch. Dat zou volgens mij een stuk meer ontspannen zijn, maar ja, het is de aard van het beestje. Gelukkig lukt het me wel om regelmatig tijd te nemen voor thee met een boekje (ingepland, dat dan weer wel… 😛 )

 5. evelien 27 augustus 2018 op 9:20 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel, ik zou mijzelf eens wat minder mogen verantwoorden. Ik zeg altijd gauw waarom ik iets niet wil, en dan gelijk verantwoorden waarom. Het is vaak dat ik mij dan een beetje schuldig voel, wat nergens voor nodig is! 🙂
  Liefs,
  Evelien

  • Romy 27 augustus 2018 op 6:29 pm - Beantwoord

   Het geplande en gecontroleerde meer loslaten kan soms best fijn zijn inderdaad. Maar ik kan me voorstellen dat een beetje structuur en de puntjes op de i zetten ook wel fijn is, zeker als je jezelf daar het prettigst bij voelt. En haha, die ingeplande relaxmomenten herken ik wel ? Als ik daar niet bewust tijd voor maak, zou het er al snel bij inschieten.

  • Romy 27 augustus 2018 op 6:57 pm - Beantwoord

   Ik herken wel wat je zegt. Eigenlijk hoef je niet aan te geven waarom je iets niet wil of doet, maar dat is soms wel automatisch je eerste reactie. Nergens voor nodig inderdaad! Ik heb zelf weleens gehad dat ik niet naar een verjaardag kon gaan en me in allerlei bochten probeerde te wringen om toch te komen om daarna een heel lang bericht te sturen waarom het niet ging lukken. Kreeg ik daarna te horen dat die vriend dat eigenlijk ook helemaal niet had verwacht. Sindsdien kan ik er wel iets losser mee omgaan ?

 6. Anna 27 augustus 2018 op 11:21 am - Beantwoord

  Wat een super fijne tips! Ik vind het soms ook best lastig om lekker te ontspannen. Ik zou wel vaker tijd willen besteden aan mijn uiterlijk, met fijne gezichtsmaskers bijvoorbeeld. Dat schiet er bij mij vaak bij in.

  • Romy 27 augustus 2018 op 10:30 pm - Beantwoord

   Dat is inderdaad ook echt zoiets om jezelf wat vaker te gunnen 🙂 Het kan zo fijn zijn om regelmatig met een maskertje op even te relaxen of eens een uitgebreide beautysessie te doen. Zeker in drukke tijden kan ik me daar ook echt een stuk beter door voelen 🙂

 7. Charel 27 augustus 2018 op 12:34 pm - Beantwoord

  Je moet jezelf soms treaten hoor! Ik vind het heerlijk om soms wat meer make-up te kopen voor mezelf wat ik anders niet zou doen of een goedkoper merk in elk geval.

 8. Johanne 27 augustus 2018 op 2:03 pm - Beantwoord

  Mooi lijstje! Ik ben ook zeker van de treat yo’self! Maar vergeet het soms zelf. Ik gun mezelf vooral geen dure dingen, omdat…geen idee. Omdat ik denk dat ik het beter aan goedkopere dingen kan besteden. Wat natuurlijk helemaal niet waar is. En als ik kijk naar de weinige dure dingen die ik mezelf heb gegund, denk ik: ja, dat was het 1000 procent waard.

  • Romy 27 augustus 2018 op 10:34 pm - Beantwoord

   Precies wat jij omschrijft, heb ik ook vaak. Het is soms zó lastig om jezelf op iets duurders te trakteren, terwijl die dingen vaak juist hun geld waard zijn. Mijn camera, mijn dure werktas en mijn mobiel (die een stuk duurder is dan mijn vorige simpele telefoon) kostten allemaal wat geld, maar ik heb er wel nog elke dag plezier van 🙂

 9. Kirsty 27 augustus 2018 op 2:18 pm - Beantwoord

  Fijn lijstje! Die eerste vind ik soms nog wel lastig; ik kan heel slecht tegen niets doen ook al heb ik ook ontspanning nodig. Ik vraag mij heel vaak af of hetgeen waar ik mee bezig ben wel nuttig genoeg is haha.

 10. Meaghan 27 augustus 2018 op 4:27 pm - Beantwoord

  Mooie lijstje, er staan echt dingen op die voor mij relevant zijn. Ik zou mijzelf af en toe wat meer rust willen gunnen in de zin van: vroeger gaan slapen en vaker nee zeggen. Ik wil vaak veel dingen doen, wat resulteert in later naar bed gaan om dingen nog af te maken en veel werk of taken, omdat ik niet goed nee kan zeggen. Dat is voor mij echt nog wel een aandachtspuntje. Als ik nee tegen iemand zeg, kan ik mij soms enorm schuldig voelen, terwijl ik het zelf niet heel erg vind als iemand een keer iets niet kan doen (dus nee zegt).

  • Romy 27 augustus 2018 op 10:40 pm - Beantwoord

   Wat betreft het nee zeggen, je geeft eigenlijk zelf al aan dat het vaak voor de ander helemaal niet zo erg zal zijn als je misschien denkt 🙂 Juist door nee te zeggen tegen iets, zeggen je eigenlijk ja tegen iets anders. Dat geeft je bijvoorbeeld de tijd om iets anders beter te doen dan wanneer je het zou moeten afraffelen uit tijdgebrek. Wie weet helpt het om het op die manier te benaderen 🙂 Maar ik herken wel wat je beschrijft. Vooral het mezelf rust gunnen is ook bij mij wel een leerpuntje. Slowly but surely we’ll get there 😉

 11. noor 27 augustus 2018 op 8:17 pm - Beantwoord

  Wat ik me wil gunnen dit jaar: niet (direct) antwoorden op berichten. Klinkt een beetje cru, maar soms heb ik niet de behoefte om te antwoorden… Bijvoorbeeld wanneer ik een WhatsApp krijg met een vraag over een taak ”Hey Noor, wat moeten we ook weer doen voor communicatie?” Ehm, geen idee, check je mail eens? ? Dit komt dan eerder doordat ik het gevoel heb dat die persoon zelf geen moeite doet om het op te zoeken. En als ik een vraag stel, krijg ik een simpele ‘geen idee’. Daar heb ik het echt mee gehad. Klinkt misschien een beetje kinderachtig allemaal maar na verloop van tijd wordt het gewoon vermoeiend ?

  Wat ik me ook nog wil gunnen: minder nadenken. Ik heb soms bepaalde scenario’s in mijn hoofd als in: als ik dit nu ga doen, dan gaat persoon X hier zo op reageren dus ga ik het maar niet doen om zijn/haar reactie te vermijden. Ik moet me minder focussen op ‘dingen die zouden kunnen gezegd worden/gebeuren’. En als ze gebeuren zoals ik het in mijn hoofd had, is dat nu ook weer niet zo’n grote ramp. Het lijkt wel nieuwjaar met al mijn voornemens 🙂

  • Romy 27 augustus 2018 op 10:48 pm - Beantwoord

   Helemaal niet kinderachtig! Ik vind het juist een heel goed punt dat je aankaart. Zelf pak ik het sinds een tijdje ook op die manier aan. Ik beantwoordde mailtjes en appjes eerst altijd direct, totdat iemand tegen me zei dat het daardoor net lijkt alsof ik alle tijd van de wereld heb. En dat terwijl ik dat juist niet heb en door het snelle reageren vaak ongewenst in een heel gesprek belandde. Nu laat ik berichtjes vaak even wachten. Dan kun je meteen goed over je antwoord nadenken en beland je niet voordat je het weet in een heel gesprek 😉
   Ook je andere voornemen vind ik trouwens heel mooi! Dat is een van mijn werkpuntjes van dit jaar: stoppen met denken voor wat andere mensen denken. Het kan altijd zo zijn dat een ander op een vervelende manier op iets reageert of dat iets anders uitpakt dan je had gehoopt. Maar je kunt beter spijt hebben van iets wat je hebt geprobeerd dan van iets wat je niet hebt geprobeerd, toch?! Om er maar een leuk cliché tegenaan te gooien 🙂

 12. Larissa 27 augustus 2018 op 8:41 pm - Beantwoord

  Ik zou mij wat vaker mogen gunnen om niet schoon te maken, op te ruimen of de was weg te werken. Nu spring ik elke zondagochtend uit mijn bed om dingen in het huis te doen. Het lijkt me heerlijk om wat vaker te blijven liggen.

  • Romy 27 augustus 2018 op 10:43 pm - Beantwoord

   Precies, that’s the spirit! Als je jezelf dat soort dingen gunt, maakt dat je uiteindelijk alleen maar een leuker mens 🙂

  • Romy 27 augustus 2018 op 10:45 pm - Beantwoord

   Die rust en leuke dingen zou je jezelf zeker wel mogen gunnen. De was en schoonmaakbeurt kan vast wel even wachten, zeker als je er ook een drukke werkweek op hebt zitten 🙂 Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar misschien is het al een goed eerste begin om 1 klusje eens een dag te laten liggen 🙂

 13. Laurine 27 augustus 2018 op 8:42 pm - Beantwoord

  Fijn lijstje! Zeker nee zeggen en voldoende slaap zijn belangrijk, want als je beter in je vel zit, kan je meteen ook meer genieten van alle leuke dingen in het leven. 🙂

 14. Saskia 27 augustus 2018 op 9:28 pm - Beantwoord

  Ik zou mezelf best wel wat 2 mogen gunnen. Meestal koop ik dingen voor anderen en gun mezelf wat weinig.

  • Romy 27 augustus 2018 op 10:43 pm - Beantwoord

   Lastig is dat hè?! Soms is het een stuk makkelijker om een ander op iets te trakteren, maar gun je jezelf niet zo snel zo’n leuke (wat duurdere) aankoop. En dat terwijl dat eigenlijk best zou mogen 🙂

 15. Lianne 27 augustus 2018 op 11:17 pm - Beantwoord

  Een fijn lijstje! Ik zou zo graag eens wat minder ‘moeten’ van mezelf. Oh, en dit moet ik ook nog doen en ik moet nog een hoofdstuk schrijven en ik moet de was nog vouwen vandaag en dit en dat… En dan maak ik nooit echt de tijd vrij om eens ’s avonds eens lekker een boek erbij te pakken of heerlijk te ontspannen met een maskertje op mijn gezicht, terwijl ik dat ook wel eens zou willen doen! Overigens herken ik me wel in sommige reacties en zou ik wat minder een schuldgevoel willen hebben als ik tegen iemand inga en daarmee een piepklein beetje voor mezelf opkom. Ook al weet ik dat het helemaal terecht is, dan nog voel ik me wel eens schuldig. Ik zou het mezelf best eens meer gunnen om gewoon te zeggen wat ik wil zonder het gevoel hebben daar anderen mee pijn te doen.

  • Romy 28 augustus 2018 op 6:18 pm - Beantwoord

   Wat kan dat “moet”-stemmetje toch vervelend zijn, hè?! Vaak zijn het eigenlijk allemaal dingen die we onszelf opleggen en die niet eens per se nu moeten gebeuren, maar ik herken wel wat je beschrijft dat het dan lastig is om alsnog te ontspannen. Bij mij helpt het soms om van het ontspannen ook een “moetje” te maken. Als ik bewust inplan dat ik bijvoorbeeld een bepaalde film ga kijken, dan “moet” ik er wel tijd voor maken. Maar dan moeten op een positieve manier 🙂
   Wat betreft het voor jezelf opkomen, dat is zeker iets wat je jezelf mag gunnen. Je hebt net zo goed het recht om tegen iemand in te gaan als ieder ander! <3

 16. Nikita 28 augustus 2018 op 7:30 am - Beantwoord

  Vorige week vrijdag was ik naar de bib in Brugge geweest en keerde door de winkelstraat terug. Ik had mezelf beloond door ook een eigen boek te kopen als beloning voor het harde werk. Maar in de H&M zag ik ook een prachtige trui. Lekker zacht en ik was er verliefd op. Tot ik het prijskaartje zag. Hij was 25 euro. Normaal gaan mijn aankopen niet hoger dan 10-15 euro. En ik heb nog drie keer de hele winkel doorzocht maar ik kon niet stoppen met denken aan die trui. En toen heb ik hem gekocht. Weet je, het is misschien wel mijn loon. Maar ik verdien ook eend een beloning. Vooral omdat ik vorige week mijn hele weekend heb opgegeven omdat er medewerkers ziek zijn gevallen. Met plezier, dat wel. Volgende week staat er weer een shift vrij. En ik was al aan het nadenken vorige zondag of ik hem zou overnemen. Het is mijn nichtje die zei dat ik mezelf een dagje vrij moest gunnen. Ze heeft gelijk.

 17. bychristiana 28 augustus 2018 op 8:16 pm - Beantwoord

  Ik vind die over het aannemen van complimentjes een hele goede! Ik vind het geven van complimenten inderdaad altijd leuk, maakt niet uit aan wie. Gewoon iets liefs (en gemeends!) tegen iemand zeggen, dat is toch fijn. Complimentjes ontvangen, dat is inderdaad een ander verhaal; dan gaan we al gauw bescheiden en nuchter doen, maar waarom eigenlijk?

  • Romy 28 augustus 2018 op 8:37 pm - Beantwoord

   Precies dat inderdaad! Complimentjes uitdelen is zo lastig niet, maar ze ook accepteren van anderen en de boodschap ervan daadwerkelijk laten bezinken lijkt soms een heel ander verhaal. Best wel zonde eigenlijk!

Recente blogs

7 dingen die ik leuk vind aan ondernemen

19 februari 2019|Lifestyle|

Sinds mei 2018 mag ik mezelf officieel ondernemer noemen. Ondernemer? Het klinkt alleen al heel spannend. En dat is het soms ook! Maar ik kan wel zeggen dat naast mijn baan in loondienst gaan ondernemen als freelance tekstschrijver, redacteur en blogger een van mijn beste keuzes is geweest. Ben jij ook enthousiast, maar twijfel je nog een beetje of ondernemen iets voor jou is? Dan wil ik graag proberen je over de streep te trekken. Door 7 dingen te noemen die ik leuk vind aan ondernemen.

Dagje fotograferen bij Vlinders aan de Vliet

4 april 2017|Lifestyle|

Herinner je je mijn bucketlist voor de lente nog? Dit weekend kon ik een groot vinkje achter een van mijn plannen zetten. Bezoekje aan de vlindertuin? Check! Ik ontving namelijk van Josephine van My Inner Victorian een mailtje of het me leuk leek om samen naar Vlinders aan de Vliet te gaan in Leidschendam. Nou, dat liet ik me geen twee keer zeggen. Het is heerlijk om een passie te delen met iemand en Josephine en ik delen er zelfs drie: een passie voor taal, voor bloggen en voor fotograferen. Het werd een gezellige middag met als resultaat een SD-kaart vol met 250 vlinderfoto's. In dit artikel laat ik je een paar foto's zien en vertel ik je meer over Vlinders aan de Vliet.

Ik ben introvert | 5 dingen die ik daarover leerde

6 november 2020|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Dus. Ik ben introvert. Ik ben zo iemand die niet heel gelukkig wordt van grote verjaardagsfeesten, die liever naar huis glipt voordat de leuke netwerkborrel start en die ook niet heel veel energie haalt uit een bomvol weekend met tig afspraken. En nee, ik ben niet sociaal gestoord. Niet bepaald verlegen ook. En - volgens mij - ook niet saai. Ik ben introvert. En sinds ik dat weet, is er een wereld voor me opengegaan. Dit zijn de belangrijkste dingen die ik leerde (en ging accepteren) over introvert zijn.