nee zeggen

15 dingen om nee tegen te zeggen (+ hoe je dat doet!)

 • 15 september 2020
 • 26 Reacties

Nee. Nope. Neuh. Doe maar niet. Nee hoor. Geen zin in. Geen interesse. Er zijn tig manieren om ‘nee’ te zeggen. En toch maken al die manieren het er niet makkelijker op om dat ellendige drieletterwoord over je lippen te krijgen. De laatste tijd ben ik wat meer aan het oefenen geslagen met ‘nee’ zeggen tegen dingen waarbij ik voel dat dat het enige juiste antwoord is. Niet makkelijk, wel een aanrader! Daarom zet ik 15 dingen op een rij om ‘nee’ tegen te zeggen. En ik geef 5 tips om dat lastige woord daadwerkelijk uit te spreken.

15 dingen om nee tegen te zeggen

 1. Verzoekjes die je onmogelijk ergens in je agenda kunt proppen.
 2. Gratis werk waar je geen energie uit haalt, geen tijd voor hebt of úren aan kwijt bent zonder er iets voor terug te krijgen.
 3. De vraag of je een dagje weg wilt, terwijl je nét aan het uitpuffen bent op de bank en nul zin hebt om ook maar een stap buitenshuis te zetten.
 4. Een angstaanjagend enge achtbaan die niet bepaald op jouw bucketlist prijkt. En ja, dan mag je ook ‘nee’ zeggen als iemand je probeert mee te sleuren of je een ‘bange schijterd’ noemt. Liever ‘nee’ zeggen dan straks je eten van gisteravond eruit gooien.
 5. Een afspraakverplaatsing die jou heel ruk uitkomt.
 6. De denderende aanbieding die een salesverkoper jou probeert aan te praten, maar die je eigenlijk 1) veel te duur vindt, 2) totaal niet nodig hebt, en 3) vooral niet van een gladjanus als hij wilt kopen.
 7. Het alcoholische drankje waar al je vrienden aan zitten, maar waar jij niet op zit te wachten. Er is niets mis met geen alcohol drinken.
 8. Dingen waarbij alles in je lijf schreeuwt “Nee! NEE!”, maar waarbij je toch een seconde twijfelt of je de ander wel teleur kunt stellen. ‘Nee’ it is. Je kunt het niet voor iedereen goed doen.
 9. Dat ene taartje, drankje, hapje of liflafje waarvoor je op dat moment even geen plek in je maag vrij hebt.
 10. Het kastje van je oudtante waarvan zij denkt dat het ge-wel-dig in je huis zal staan, maar waar jij stiekem van gruwelt.
 11. Freelance opdrachten waarbij je direct voelt “Nope, not for me!”.
 12. “Vrienden” die vooral bij je aankloppen als ze iets van jou willen en die er andersom liever niet voor jou zijn als jij ze nodig hebt.
 13. De vraag of je de ietwat rommelige administratie van die ene vereniging waar je verder niets mee hebt voortaan wilt gaan bijhouden, terwijl je al op vijf andere plekken vrijwilligerswerk doet.
 14. Een uitnodiging voor een feestje of een andere sociale gelegenheid waar je vanwege corona liever niet naartoe gaat.
 15. Of überhaupt een afspraak waar je – los van corona – geen energie voor en zin in hebt.

Maar nee zeggen, hoe doe je dat dan?

Allemaal leuk hoor, zo’n lijstje met dingen om nee tegen te zeggen. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom deel ik 5 tips die ik – met vallen en opstaan – heb geleerd (en nog steeds leer) om tóch niet overal enthousiast ‘ja’ op te roepen.

1. Ga na waarom je ‘nee’ denkt

Als ondernemer vond ik het lange tijd best lastig om ‘nee’ te zeggen tegen opdrachten. Maar van mijn businesscoach leerde ik dat op alles ‘ja’ zeggen van niemand een krachtiger en mooier mens maakt, ook al lijkt dat misschien wel zo als je graag pleaset. Zij hielp me om mijn waarden helder te krijgen. Want als je bij een opdracht of vraag meteen ‘nee’ voelt, dan zit daar vaak een reden achter.

Mijn coach gaf me dan ook als tip om mijn 5 belangrijkste waarden op papier te zetten (en neem daar gerust de tijd voor!). Voor mij waren dat bijvoorbeeld:

 • Eerlijkheid
 • Nieuwe dingen leren
 • Uitdaging
 • Waardering
 • Vrijheid

Als ik bij een opdracht denk “Nee, dat is het niet!”, dan komt dat vaak doordat het bij één van die waarden niet klopt. Zo kwam er een opdrachtgever bij mij met een klus waar ik zelf niet echt uitdaging in zag. Omdat dat voor mij een belangrijke waarde is, kon ik nog veel beter voelen “Nee, dit is het niet!”. Voelen waarom je iets niet wilt of kunt doen, helpt om echt ‘nee’ te zeggen. Want als alles in jou schreeuwt dat je ‘nee’ moet zeggen, wordt het best lastig om er toch een ‘ja’ uit te floepen.

2. Stel je antwoord uit

Stel je reactie op het verzoek even uit. Ja, van uitstel komt soms afstel. In dit geval misschien wel. Maar dat is wellicht juist goed.

Ik weet van mezelf dat ‘Nee’ 9 van de 10 keer niet het eerste woord is dat ik eruit pers als iemand me wat vraagt. Pas als ik er een nachtje (of twee) over slaap, weet ik vaak zeker of ik iets wel of niet wil doen. Daarom gun ik mezelf tegenwoordig een pauze bij zulke dilemma’s. Ik vraag gerust of ik ergens later op mag terugkomen. Dat heeft een paar voordelen:

 • Je kunt de voors en tegens voor jezelf op een rij zetten.
 • Je kunt beter tot jouw gevoel komen en dat laten meetellen in plaats van alleen maar op je eerste gevoel (‘ja’ zeggen uit schuldgevoel) af te gaan.
 • Je kunt beter nadenken over hoe je ‘nee’ zegt.
 • Je kunt het er eventueel met iemand anders over hebben.
 • Je kunt misschien een ander voorstel doen. Bijvoorbeeld niet nu ergens mee naartoe gaan, maar wel een ander uitstapje voorstellen.
 • Je kunt je antwoord eventueel schrijven in plaats van het uit te spreken. Kun je ook wat bewuster over je woorden nadenken.
nee zeggen tips

3. Weet dat je je niet hoeft te verontschuldigen

In dit artikel van Happinez las ik dat veel mensen ‘ja’ zeggen om anderen te pleasen, mensen tevreden te houden en ook uit angst om confrontaties aan te gaan. Niet gek dus dat op een afwijkend antwoord (‘nee’) vaak allerlei excuses volgen. Het voelt misschien alsof je je moet indekken voor jouw ongewenste antwoord.

Hoe vaak ik wel niet ellenlange mails heb gestuurd om uit te leggen waarom ik iets niet wilde doen. Mijn vader gaf me daar ooit een wijze tip over: “Houd het kort. Hoe meer redenen je geeft voor je ‘nee’, hoe meer je de ander geeft om jou tóch te overtuigen.” En eigenlijk klopt dat wel.

Denk maar aan een telefoonverkoper. Je weet wel: zo één die je op een tijdstip belt dat totaal niet uitkomt met een aanbieding waarvan je al na vijf seconden weet dat het niets voor jou is. Dan kun je meteen zeggen “Sorry, geen interesse!”. Je hebt kans dat de verkoper dan ophoudt met zijn salespraatje. Maar je kunt er ook omheen draaien: “Nee sorry, ik vind het wat prijzig.” Grote kans dat de gewiekste verkoper je dan korting geeft. Hij denkt misschien zelfs dat jij het fijn vindt dat hij met een plan B of oplossing komt, terwijl je daar waarschijnlijk helemaal niet op zit te wachten.

Oftewel: draai er niet omheen, maar zeg “gewoon” waar het op staat. ‘Nee’ is ook een antwoord. Misschien niet het antwoord waar de ander op hoopt. Maar dat betekent niet dat je jezelf hoeft te verantwoorden.

4. Zie ‘nee’ zeggen niet als iets egoïstisch

‘Nee’ zeggen is niet per se egoïstisch. Sterker nog: soms help je er een ander juist mee. Want als jij ‘ja’ zegt maar iets door tijdgebrek moet afraffelen, schiet de ander daar ook niets mee op. Je kunt wel meegaan naar dat ene museum. Maar wat heeft de ander eraan als jij daar met een gezicht als een zuurpruim rondloopt en elke vijf seconden een verveelde blik op je horloge werpt?

‘Nee’ zeggen betekent eigenlijk jouw behoeften en grenzen aangeven. Best handig voor een ander, want diegene kan vaak niet ruiken waar jouw grens ligt. Het is aan jou om dat aan te geven.

5. Weet wanneer jij onterecht ‘ja’ zegt

We hebben allemaal zo onze eigen ‘ja’-valkuilen. Oftewel: onze eigen situaties waarin we ‘nee’ denken, maar toch razendsnel ‘ja’ over onze lippen weten te krijgen. Zet eens op een rij in welke situaties jij moeite hebt met ‘nee’ zeggen. Denk terug aan recente gebeurtenissen waarin dat niet helemaal lukte en beschrijf wat er misging. Dat helpt je misschien om juist in die situaties voortaan wél ‘nee’ te zeggen. Of om uitstel te vragen. Want wie weet krijg je dat lastige drieletterwoord na een nachtje goed slapen wél uit je mond.

Waar zeg jij ‘nee’ tegen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 15 september 2020 op 6:51 am - Beantwoord

  Een heel inspirerend artikel. Nee zeggen is iets wat ik aan het leren ben en het gaat me steeds beter af. Ik zeg nee tegen dingen die niet uitkomen op dat moment en waar ik me niet goed bij voel.

 2. Lianne 15 september 2020 op 7:52 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Nee zeggen lukt mij gelukkig aardig goed tegenwoordig. Van de week kreeg ik een appje van iemand die ik ooit vluchtig had gesproken toen ik in de zorg aan het werk was. Ze was aan het overwegen om ook te gaan ZZP’en en wilde daar een keer over kletsen en informatie over inwinnen. Ik had daar niet veel zin in, en toen ik jouw punt 2 zag moest ik aan die situatie denken. Dus ik zei eerlijk dat ik tegenwoordig meer met andere dingen bezig ben en niet in de gelegenheid ben om daarover te bellen. Dat begreep ze. Echt heel fijn!

  • Romy 19 september 2020 op 11:23 pm - Beantwoord

   Wauw, wat goed dat je ‘nee’ hebt gezegd tegen haar! Supergoed dat je daarin trouw aan jezelf bent gebleven 🙂

 3. Hermien - KouweKleren 15 september 2020 op 8:37 am - Beantwoord

  Heel waardevol artikel! Ik heb mezelf ook geleerd om een antwoord uit te stellen. Ook tijd blokken in mijn agenda helpt erg goed, ook als ik in feite nog niks gepland heb. Tijd met mezelf op de bank zitten is ook een plan.

 4. Audrey 15 september 2020 op 8:49 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Mij gaat ‘nee zeggen’ inmiddels best wel goed af. Zeker na uitstel van mijn antwoord.

  • Johanna 15 september 2020 op 9:35 am - Beantwoord

   Mooie blog, alleen jammer dat vooral neerlandse vrienden een NEE, of een voorzichtge nee, niet accepteren. Hun eigenbelang staat dan voorop. Het probleem doemt op, als ze een gratis overnachtig op de heen of terugreis vanuit de vakantie nodig hebben. Dan drnken ze dat wij toch blij moeten zijn, om hun weer te zien. Ik maak ze duideljk, dat we ze graag zien, maar niet voor 1 nachtje, maar voor een paar dsgen. Of ik ga een dagje naar hun vakantieplek, en lunch met hen. Dat is lamgzaamaan mijn favoriete oplossing. Verder heb je in het duits of is het alleen hier, naast einladen ook het woord ausladen. Dat betekent o.a. dat je mensen die je uitgenodigt hebt, weer kan afzeggen. Heel practisch.

   • Romy 19 september 2020 op 11:21 pm - Beantwoord

    Best een handig woord eigenlijk, ‘ausladen’! Toch jammer dat we daar in het Nederlands geen bestaand woord voor hebben.
    Inderdaad best gek dat mensen verwachten dat je wel een gratis overnachting kunt aanbieden. Ik heb zelf een tante die geëmigreerd is en het zou geen seconde in me opkomen dat ik wel even gratis een nachtje bij haar kan langskomen tijdens een roadtrip door Zweden. Goed dat je dan ‘nee’ zegt of – nog beter – een leuk alternatief bedenkt.

 5. Naomi 15 september 2020 op 8:51 am - Beantwoord

  Nee zeggen vanuit je waarden vind ik echt heel mooi. En vooral ook mooi dat eerlijkheid bij jou op één staat.

 6. Ilona Wielinga 15 september 2020 op 10:37 am - Beantwoord

  Een heel mooi lijstje. Ik krijg ook nog wel eens de vraag of ik iets gratis of tegen een heel laag tarief kan doen. Maar aangezien ik daar mijn boodschappen niet mee kan doen, bedank ik tegenwoordig.

  • Romy 19 september 2020 op 11:18 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je dat doet! En groot gelijk! In zulke situaties maak ik vaak de vergelijking met een brood kopen bij de bakker. Bij de bakker krijg je je brood ook niet gratis mee als je “geen budget hebt”. Dat geldt voor onze klanten ook 🙂

 7. bychristiana 15 september 2020 op 10:48 am - Beantwoord

  Ik denk dat nee zeggen mij steeds beter afgaat, zowel privé, werk als blog-gerelateerd. Volgens mij is dat iets wat ook wel een beetje met de tijd komt, net zoals zelfverzekerdheid. Ik vind vooral het puntje ‘nee zeggen is niet perse egoïstisch’ heel goed om bij stil te staan, dat ga ik ook zeker onthouden.

 8. Rachel 15 september 2020 op 11:28 am - Beantwoord

  Vrienden die altijd iets van je nodig hebben daar was ik al snel klaar mee..
  Ik ga ook niet meer op mijn knieën voor iemand, ik ben wie ik ben, en ik doe mijn best voor vriendschappen.
  We hebben het allemaal druk in deze tijd, en soms is er weinig begrip wanneer je eventjes niet reageert.
  Verder heb ik een handje vol vriendinnen en dat is goed zo, daar heb ik vrede mee. Je hebt een mooi artikel geschreven.
  Ik zeg dus nee tegen een baan waar ik het niet naar mijn zin heb, als ik ergens geen zin in heb haha.. ik heb geen moeite met nee zeggen.

  • Romy 19 september 2020 op 11:15 pm - Beantwoord

   Wat goed dat het je lukt om o.a. nee te zeggen tegen vrienden die meer van je vragen dan dat ze je geven. En dat je ook qua werk heel goed ‘nee’ kunt zeggen. Dat brengt je uiteindelijk zo veel verder en maakt je natuurlijk ook een stuk gelukkiger.

 9. Meaghan 15 september 2020 op 3:32 pm - Beantwoord

  Fijn artikel Romy! Hele mooie tips ook die je deelt en ook tips die ik nog niet kende. Vooral de eerste en de tweede vind ik erg waardevol en ga ik zeker toepassen als ik weer eens moeite heb met nee zeggen. Door de jaren heen lukt het me steeds beter om nee te zeggen, maar toch merk ik soms dat ik toch ja zeg tegen mijn zin in of dat ik een smoesje verzin om een ander niet te kwetsen, terwijl ik net zo goed eerlijk kan zijn en nee kan zeggen. Die balans daartussen vind ik soms nog vrij lastig. Dus werk aan de winkel! Hopelijk kan ik er over een tijdje meer balans in vinden. Tegenwoordig zeg ik wel nee tegen feestjes van mensen waar ik geen behoefte aan heb (nu zeker in Coronatijd) en als ik geen zin heb om weg te gaan en liever thuis wil blijven. Dat gaat me steeds makkelijker af, terwijl ik daar vroeger meer moeite gehad. Mijn uitdaging zit hem op werkgebied en op dingen of gunsten die vrienden van mij vragen. In dat soort situaties heb ik vaak moeite met nee zeggen.

  • Romy 19 september 2020 op 11:13 pm - Beantwoord

   Wat een goede stap al dat je wat vaker feestjes durft af te zeggen! Ik merk ook dat corona mij daarin wat heeft geholpen.
   Ik herken wel wat je zegt dat een smoesje verzinnen soms fijner is om een ander niet te kwetsen. Maar ik begin ook steeds meer te zien dat je met de waarheid uiteindelijk de ander en jezelf verder helpt. Hoe vaker je je grenzen eerlijk aangeeft, hoe beter anderen ook aanvoelen wat voor jou wel en niet oké is. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat ‘nee’ zeggen altijd spannend en lastig blijft.

 10. Janne 15 september 2020 op 5:05 pm - Beantwoord

  “Die ander kan niet ruiken waar je grens ligt.” Ik hoorde daar laatst een mooie wijsheid over: mensen willen je graag leren kennen, maar als je nooit aangeeft wat je niet wilt, komen ze er niet goed achter wat je voorkeuren zijn. Kinderen hebben grenzen nodig omdat ze anders de raarste dingen gaan doen, net wat er in ze opkomt; volwassenen hebben grenzen nodig om je te leren kennen. In beide situaties is het essentieel om nee te kunnen zeggen!

  Ik heb zelf een keer bij een fietsenwinkel gestaan op zoek naar een tweedehands fiets. Mijn budget was rond de €100, maar ik wist niet zeker of dat realistisch was. De fietsenmaker had een fiets van €250 staan en wilde erg graag dat ik die zou kopen. Hij bleef maar vertellen dat goedkopere fietsen niet veilig genoeg waren, dat deze lang mee zou gaan, dat hij hem speciaal opgeknapt had, het was een buitenkansje, enzovoort. En mijn moeder, die mee was om me te helpen een fiets te vinden, was het helemaal met hem eens. Vooral de veiligheid vond ze belangrijk. Bovendien wist ze dat ik die €250 ook nog wel zou kunnen ophoesten, dus waarom zou ik het niet doen?!

  Ik had een klein rondje op de fiets gereden en het was gewoon een NEE. De versnellingen deden het niet lekker, het frame was te klein en voelde slap, de remmen gingen stroef. Uiteindelijk ben ik er in tranen weggelopen omdat ik die fiets toch echt niet ging kopen en ik kreeg de zenuwen van alle druk die er op me gezet werd.

  Het mooie is dat later bleek dat de versnellingen van die fiets kapot waren, dus dat mijn eerste NEE een heel goede inschatting was. En op een tweede zoektocht, met hulp van mijn vader, heb ik voor €80 een prima fiets gevonden! Dus nee zeggen loont echt. Je intuïtie vertrouwen ook. En je aan je eigen plannen houden (een budget bijvoorbeeld).

  • Romy 19 september 2020 op 11:00 pm - Beantwoord

   Wat een mooie wijsheid en heel raak! Grenzen aangeven doe je niet alleen om stress of een volle agenda te voorkomen, maar ook om anderen duidelijkheid te geven. Bijvoorbeeld over wie jij bent en wat jij wilt.

   Wat goed trouwens dat je uiteindelijk naar je intuïtie hebt geluisterd met je fiets door niet over je grenzen (en budget) heen te laten gaan. Als je aan alles voelt dat iets een “nee” is, is dat vaak alleen al reden genoeg om iets daadwerkelijk niet te doen.
   Veel fietsplezier op je nieuwe fiets die wél een dikke ‘ja’ is 🙂

 11. Charlotte 15 september 2020 op 5:16 pm - Beantwoord

  Altijd moeilijk om nee te zeggen, vooral als je wilt dat mensen je aardig of gewoon leuk vinden. Maar wil toch proberen om vaker even de tijd te nemen en er over na te denken. Bedankt voor de tips!

 12. Evelyne - Gouden Momenten 15 september 2020 op 8:25 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! Nee zeggen is moeilijk. Zeker voor mij. Ik denk soms nee, maar mijn mond zegt dan dikwijls ja. Of ik denk nee, ik zeg nee en voel mij achteraf schuldig omdat ik nee heb gezegd. Ik moet het nog wat aandurven om echt echt nee te zeggen.

  • Romy 19 september 2020 op 10:54 pm - Beantwoord

   Het is alleen al supergoed dat je in sommige situaties toch ‘nee’ zegt, ook al voel je je daar soms achteraf schuldig over. En weet je: elke keer dat je tóch ‘nee’ zegt, maakt het uiteindelijk een stukje makkelijker om dat woord vaker uit te spreken.

 13. Marloes 16 september 2020 op 10:48 pm - Beantwoord

  ‘Nee’ zeggen heb ik moeten leren… Een paar jaar geleden zei ik tegen een collega ‘nee’ toen ze mij iets vroeg. Ze reageerde heel verbaasd ‘Huh, nee?!’. Dat heeft me toentertijd aan het denken gezet… Inmiddels zeg ik vaker ‘nee’, maar ik vind het soms nog echt lastig…

  • Romy 19 september 2020 op 10:05 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je destijds wel ‘nee’ hebt gezegd en natuurlijk dat die reactie van je collega je daarna aan het denken heeft gezet. ‘Nee’ zeggen is nooit makkelijk, maar het vaker doen helpt volgens mij wel om het steeds wat makkelijker te maken. Zo ervaar ik het zelf ook steeds.

 14. Els 17 september 2020 op 2:00 pm - Beantwoord

  Tip 4: Zie ‘nee’ zeggen niet als iets egoïstisch dat vind ik altijd lastig. Laatst een bericht gestuurd naar iemand wat ik al eerdere wilde doen, ik wilde iets niet meer doen. Kostte tijd maar ben blij dat ik het heb gedaan.

  • Romy 19 september 2020 op 9:36 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je dat mailtje hebt verstuurd! Voor jezelf opkomen is zoiets waardevols, alleen al voor jezelf 🙂

 15. Zo simpel is dan geluk 20 september 2020 op 7:44 pm - Beantwoord

  Het blijft lastig om nee te zeggen. Ik probeer het ook steeds vaker, vooral om op het gebied van gezondheid niet over mijn grenzen heen te gaan. Toch blijft het wel lastig om nee te zeggen zonder ‘geldige reden’. Op een of ander manier denk ik toch sneller eerst aan een ander dan aan mezelf.

 16. Giovanna Jansen 28 september 2020 op 9:41 pm - Beantwoord

  Mooi en inspirerend artikel! Ik vind het tegen sommige dingen heel makkelijk om nee te zeggen (tegen alcohol of een gladde verkoper bijvoorbeeld), terwijl andere dingen wat lastiger zijn. Dat laatste vaak als het een dierbare of een familielid betreft. Als ik een ja dreig te zeggen terwijl ik een nee voel, geef ik aan dat ik er later op terugkom/erover na moet denken of iets dergelijks.
  En ik merkte dat ik het de afgelopen maanden ook soms lastig vond om nee te zeggen op iets waarbij ik bang was dat de corona maatregelen niet gewaarborgd kunnen worden. Nu de maatregelen weer aangescherpt zijn, weet ik dat mijn voorzichtigheid gegrond is en wordt ook daarbij nee zeggen makkelijker.

Recente blogs

Meer zelfvertrouwen? | Fluister jezelf deze 7 wijze woorden in!

27 juli 2018|Persoonlijke groei|

Kun jij wel (iets) meer zelfvertrouwen gebruiken? Bijvoorbeeld voor een spannende uitdaging, voor een enge stap of gewoon omdat je in het algemeen zelfverzekerder in het leven wilt staan? Laten we dan eens samen een paar vervelende, kritische gedachten over de schutting gooien. Weg ermee! Tijd voor 7 wijze woorden of affirmaties om jezelf in te fluisteren voor meer zelfvertrouwen. Spreek ze dagelijks tegen jezelf uit en leer erin geloven. Wie weet helpt het je een beetje vooruit.

Winterse smoothie bowl met appel, kaneel & pindakaas

13 november 2022|Recepten|

Smoothies en smoothie bowls vind ik geweldig als ontbijt. Tenminste, als het buiten snikheet is en mijn lichaam snakt naar verkoeling in de vorm van koud eten. In de winter eet ik mijn ontbijt liever warm. Gelukkig realiseerde ik me laatst - waarom wist ik dat niet eerder? - dat je ook warme smoothie bowls kunt maken. Eureka! Deze winterse smoothie bowl eet je warm en tikt door de combinatie van appel, kaneel en pindakaas allerlei herfstclichés af. Voor rommelende magen hoef je niet bang te zijn: in de smoothie bowl zit ook vermalen havermout, waardoor ik er zelf goed vol van zit. Drie minuten werk en dit verwarmende ontbijt inclusief appeltaartgeur staat op je te wachten!

Favorieten – september | panty, lipstick & Dopper

21 september 2017|Lifestyle|

Van huidkleurige panty's tot een charmante lipstick. En van een kinderboek (ja, echt!) tot een knalroze drinkfles. Ook deze maand heb ik weer een aantal favorieten verzameld om in een artikel aan je te laten zien. Dit zijn producten die ik de afgelopen tijd met veel plezier heb gebruikt of waar ik gewoon graag naar kijk of vrolijk van word. Benieuwd naar mijn favorieten van de maand september? Lees dan snel verder.