dingen waar ik op besparen

9 dingen om op te besparen (althans, hier bespaar ik graag op!)

 • 8 november 2019
 • 34 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Zeker sinds ik mijn eigen huishouden run, vind ik besparen een leuke uitdaging. Niet op alles, want die goddelijke pindakaas van het niet-huismerk is me die paar euro meer wel waard. Maar daarnaast maak ik er bij bepaalde producten en diensten graag een sport van om niet meer uit te geven dan nodig is. Dit zijn 9 dingen om op te besparen. Althans, hier bespaar ik graag op. Al is het maar om geld voor dé pindakaas en voor mooie spullen voor in huis over te houden.

9 dingen om op te besparen

 1. Abonnementen. Ik ben niet graag abonnee van dingen. Of in ieder geval niet tegen betaling. Het komt vast doordat ik het idee heb dat je bijna standaard óók betaalt voor dingen die je niet gebruikt. Zo doe ik niet aan tijdschriftabonnementen (ik koop wel los wat ik leuk vind), ben ik van plan mijn Netflix-abonnement op te zeggen (NLZIET vind ik leuker) en ga ik liever zelf hardlopen dan dat ik vastzit aan een sportschoolabonnement. Ook telefoonabonnementen doe ik niet aan. Sim Only it is!
 2. Overbodige verzekeringen. Uiteraard ben ik net als ieder ander graag goed verzekerd. Wel zo fijn als je niet al je zuurverdiende spaargeld kwijt bent aan een onverwachte fysiobehandeling en als je goed verzekerd bent bij schade. Maar verder ben ik nogal kritisch als het op extra verzekeringen aankomt. Rechtsbijstand? Nee hoor, ik zoek zelf wel naar opties als ik rechtshulp nodig heb. En een mega-aanvullende verzekering voor dingen die haast nooit voorkomen? Nee, ik zorg er graag voor dat ik echt alleen betaal voor wat ik (waarschijnlijk) nodig heb.
 3. Dure vleesvervangers. Ben ik een pietlut als ik zeg dat ik € 3,75 voor twee vleesvervangers bestaande uit niet meer dan soja en wat groenten nogal prijzig vind? Ik ben een ware koopjesjager als het op vleesvervangers aankomt. Ik sla liever eens in de zoveel tijd flink in bij Jumbo eigen merk, Aldi en Lidl. Ook omdat veel budgetproof vleesvervangers alsnog heel lekker zijn (zie ook dit artikel). Vleesvervangers van A-merken koop ik alleen in de aanbieding.
 4. Energie. Stroom hebben we allemaal nodig, maar duur hoeft het niet te zijn. Ik probeer sowieso mijn energieverbruik te beperken (voor het milieu), maar kijk ook kritisch waar ik voordelig uit ben. Zo kan het helpen om eens in de zoveel tijd te checken wat voor jou een goedkope energieleverancier is. Voor een goedkope energieleverancier met groene stroom (vind ik belangrijk!) zit je bijvoorbeeld goed bij energiedirect.nl. Omdat je op deze site alles online kunt regelen, profiteer je van lage energieprijzen.
 5. Nogal prijzige uitjes en vakanties. Zo nu en dan wil ik mezelf best verwennen met een leuk weekendje weg of een geslaagd uitje. Daar ga ik niet zomaar op beknibbelen. Maar ik ben wel iemand die altijd even checkt of ik ergens tickets met korting kan krijgen. Het Land van ANWB en Spoordeelwinkel zijn daarvoor ideale sites. Oh ja, en voor vakanties en stedentrips is Airbnb mijn favoriete site om een leuk onderkomen te boeken. Liever dat dan een vijfsterrenhotel.
 6. Boodschappen (geen A-merk, maar huismerk). Oké, mijn overheerlijke, ietwat prijzige pindakaas is elke cent extra waard. Hetzelfde geldt voor mijn brood met sesampitjes en de dure kattenbrokjes voor Pippa. Maar verder gooi ik graag de huismerkvariant van producten in mijn winkelmandje. Zo zijn de kwark en yoghurt van Jumbo en de muesli van Albert Heijn-huismerk wat mij betreft helemaal goedgekeurd. Scheelt zo een paar euro per week!
 7. Vervoerkosten. In plaats van dure treinkaartjes voor een verre reis neus ik graag rond op Spoordeelwinkel voor een goedkoper alternatief. Ook parkeerkosten zijn voor mij een van de dingen om op te besparen. Ik zoek voor verre reizen haast altijd uit of de auto of het OV voordeliger is. Als ik naar een stad ver weg ga, pak ik gerust de trein met een voordeelkaartje in plaats van benzine- en parkeerkosten te betalen. Extra handig is dat je in de trein iets anders kunt doen in plaats van in opperste concentratie achter het stuur te zitten.
 8. Ondernemerskosten. Op fotografiekosten na (liefde voor de foto’s die Iris laatst van me maakte!), ben ik graag kritisch bij het inschakelen van diensten voor mijn onderneming. Dat komt deels doordat ik aan een lichte vorm van het ikke-zelluf-doen-virus lijd, en deels doordat ik sommige diensten vrij prijzig vind. In plaats van dure inspiratiesessies bij te wonen, doe ik liever online of via e-cursussen inspiratie op. Ook mijn boekhouding neem ik voorlopig zelf op me.
 9. De nieuwste gadgets. Het duurt wel even voordat ik écht overtuigd ben dat de allernieuwste telefoon met een flink prijskaartje mijn zuurverdiende geld waard is. Voor mij geen dure MacBook of een televisie van één meter breed met geluidsinstallaties. En mijn kleine gele autootje doet het net zo prima als moderne auto’s die van alle nieuwste snufjes zijn voorzien. Alleen voor mijn camera maak ik met liefde een uitzondering.

Wat zijn voor jou dingen om op te besparen?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met energiedirect.nl.

9 dingen om op te besparen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Lisa 8 november 2019 op 7:13 am - Beantwoord

  Goede bespaartips! Toch merk ik dat ik het belangrijker vind om echte groene stroom (lokaal opgewekt in NL) te hebben en zit daarom bij OM, het scheelt vaak maar enkele euro’s. Hier kun je checken of je echte groene stroom afneemt: 🙂 https://www.hier.nu/groene-stroom-checker

  • Romy 12 november 2019 op 7:19 pm - Beantwoord

   Dank je voor de tip! Ik vind zelf groene stroom ook heel belangrijk en heb het meteen even gecheckt. Gelukkig zit ik bij mijn leverancier (Green Choice) blijkbaar helemaal goed 🙂

   • Lisa 15 november 2019 op 4:17 pm - Beantwoord

    Goed om te horen!

 2. Edith-Sofia 8 november 2019 op 7:16 am - Beantwoord

  Goede punten om op te besparen! Ik moet ook echt weer gaan opletten met boodschappen doen. De laatste keer heb ik €100 uitgegeven voor met zijn tweeën. Dat vind ik echt véél te veel.

 3. Darina 8 november 2019 op 8:01 am - Beantwoord

  Hele goede bespaartips! Ik heb geen abonnementen op tijdschriften en ik koop alleen boeken als ik deze écht aan mijn boekenplank wil toevoegen. Ik ben lid van de bieb. En tijdens boodschappen let ik altijd op aanbiedingen en koop vaak een thuismerk.

  • Romy 12 november 2019 op 7:20 pm - Beantwoord

   Slim, zo’n bibliotheekabonnement! Zo kun je altijd leuke boeken of tijdschriften lezen zonder ze steeds te hoeven kopen.

 4. Naomi 8 november 2019 op 8:03 am - Beantwoord

  Besparen op boodschappen vind ik ook echt een sport. Ik trap er zelfs niet meer in als dingen in de bonus zijn en dan alsnog duurder zijn dan het huismerk. Echte huisvrouw voel ik me dan;).
  Qua energie let ik ook op dat er niet onnodig licht brandt, bijvoorbeeld in ruimtes waar ik niet ben. Opladers zitten alleen in het stopcontact als ze in gebruik zijn, enz.
  Maar dat van die uitzonderingen is ook herkenbaar. Schoenen bijvoorbeeld. Die koop ik altijd duur. Maar goed, daar heb ik dan ook lang plezier van en ze lopen goed. Dat is me wel wat waard.

  • Romy 12 november 2019 op 7:22 pm - Beantwoord

   Haha, met jouw huisvrouwenskills zit het zo te horen helemaal goed inderdaad. Ik heb ook in de loop der tijd wel geleerd dat aanbiedingen eigenlijk helemaal niet voordelig zijn als je bepaalde producten stiekem niet nodig hebt.
   Goede schoenen zijn het geld trouwens zeker waard. Ik heb zelf lastige voeten en merk echt verschil in hoe lang mijn schoenen meegaan als ik wat duurdere schoenen koop.

 5. Audrey 8 november 2019 op 9:04 am - Beantwoord

  Same voor goedkope uitjes en vervoers- en parkeerkosten! Ik doe ook niet aan abonnementen, maar bij verzekeringen kies ik soms wel voor wat meer zekerheid. Rechtsbijstand heb ik wel, omdat ik wel een aantal keer dichtbij heb gezien dat het vrij ellendig kan zijn als je die niet hebt. Een uitvaartverzekering of huisdierverzekering vind ik dan weer dikke onzin als je genoeg geld op je spaarrekening hebt.

  • Romy 12 november 2019 op 7:26 pm - Beantwoord

   Precies de twee verzekeringen die jij noemt, vind ik inderdaad ook totaal overbodig. Ik heb wel even gekeken naar een huisdierverzekering voor Pippa, maar ontdekte al snel dat ik die verzekering er haast onmogelijk uit zal halen.
   Ik kan me trouwens wel voorstellen dat een rechtsbijstandsverzekering in sommige gevallen handig is. Gelukkig heb ik er nog nooit mee te maken gehad, maar als ondernemer wil ik er misschien op termijn wel een voor mijn bedrijf afsluiten.

 6. Shirley 8 november 2019 op 9:16 am - Beantwoord

  Ik let op de aanbiedingen, maar koop ze alleen als ik het echt nodig heb. Mijn telefoon is prepaid (maar ik heb wel een duur toestel gekocht). Verder let ik altijd goed op de prijs-kwaliteitverhouding, dat vind ik vaak belangrijker dan het goedkoopste te kopen.

  • Romy 12 november 2019 op 7:30 pm - Beantwoord

   Prijs-kwaliteit gaat inderdaad boven de goedkoopste optie. Het allergoedkoopste brood vind ik door de nogal belabberde smaak bijvoorbeeld ook mijn geld niet waard 😉 Dan maar liever een paar dubbeltjes meer!

 7. noor 8 november 2019 op 9:34 am - Beantwoord

  Ik ben ook niet voor de telefoonabo’s. Ik herlaad wanneer ik het wil, vind het anders maar verspilling om elke maand zeker €10 uit te geven aan een aborekening. Is het trouwens niet voordeliger om af en toe een prepaidkaart te kopen dan een vast abonnement? ?

  Voor de sportschool maak ik graag een uitzondering. De fancy toestellen die er zijn heb ik namelijk nodig om progressie te zien ?

  En de Dure gsm… Vroeger was het zo anders. ”Oh, de nieuwste iphone/samsung/huawei is uit, die moet ik hebben, ookal doet mijn gsm het nog!” die (wegwerp)mentaliteit snap ik niet. Heb mijn eerste smartphone nu bijna 3 jaar, hopelijk gaat hij nog jaren mee.

  • Romy 12 november 2019 op 7:29 pm - Beantwoord

   Slim dat jij nog steeds met prepaidkaarten werkt! Ik heb zelf een Sim Only-abonnement en ben daarmee in mijn situatie een stuk voordeliger uit dan met de prepaidkaarten die ik eerst had. Maar ik heb dan ook een heel goedkoop Sim Only-abonnement met onbeperkt bellen afgesloten. Een telefoon met abonnement erbij kopen lijkt me dan weer wel zonde van het geld.
   Grappig om te horen hoe anders je er nu in staat met nieuwe gadgets. Ik begrijp het inderdaad ook niet dat mensen steeds het nieuwste van het nieuwste toestel moeten hebben. Ik ben, net als jij, meer van de ik-vervang-het-zodra-het-nodig-is-mentaliteit 😉

 8. Ilona Wielinga 8 november 2019 op 10:02 am - Beantwoord

  Zo herkenbaar. Ik ben ook alleen verzekerd voor dingen die ik denk nodig te hebben. Al kijk ik hier elk jaar wel weer even opnieuw naar, om te kijken of het nog een beetje overeenkomt.
  En wat betreft zakelijke uitgaven ben ik ook nogal een doe-het-zelver, deels omdat ik zelf best handig ben (op digitaal gebied) en omdat ik het ook altijd wel een leuke uitdaging vind om iets zelf uit te vogelen.

  • Romy 12 november 2019 op 7:32 pm - Beantwoord

   Goed idee om elk jaar opnieuw te kijken welke verzekering het beste bij jou past. Soms kan een andere verzekering inderdaad beter passen als er iets in je situatie verandert. Leuk trouwens dat jij ook graag zelf dingen uitvogelt voor je onderneming! Dat is ook gewoon best een leuke uitdaging. Zeker als het daadwerkelijk uitpakt zoals je wilde.

 9. nicole 8 november 2019 op 10:42 am - Beantwoord

  Tijdschriften! Die haal ik tegenwoordig altijd uit de bieb. Ik vind 5 euro voor iets wat ik maximaal 30 minuten lees echt te duur. En via de bieb kan ik ze gewoon weer terug brengen ook. Scheelt een boel oud papier.

  • Romy 12 november 2019 op 7:33 pm - Beantwoord

   Goed idee! Ik leen zelf vaak tijdschriften van mijn moeder, maar tijdschriften bij de bieb halen is inderdaad ook een goed idee.

 10. Anna 8 november 2019 op 11:33 am - Beantwoord

  Wat een leuk en herkenbaar artikel! Heerlijk om te kunnen besparen! De laatste tijd koop ik vaak boeken bij de Kringloop en boodschappen doe ik graag op de markt, dat scheelt ook een hoop. Wel ben ik aan het sparen voor een nieuwe MacBook (kan niet meer zonder) en ga ik heel graag uit eten. Bij Actie van de Dag vind je trouwens ook heel goedkope treinkaartjes en leuke uitjes! 😀

  • Romy 12 november 2019 op 7:34 pm - Beantwoord

   Actie van de Dag is ook een leuke site inderdaad. Daar moet ik eigenlijk weer wat vaker kijken voor leuke en betaalbare uitjes 🙂
   Boeken bij de kringloop kopen doe ik zelf ook graag. Scheelt heel wat geld en het is ook nog eens een leuke zoektocht om daar boeken te vinden die je aanspreken.

 11. Wendy 8 november 2019 op 3:55 pm - Beantwoord

  Spoordeelwinkel inderdaad, boodschappen… Maar ook cosmetica – hoeveel geld ik wel niet bespaar ten opzichte van iemand die elke dag een dikke plamuurlaag van make-up opsmeert… – en kleding kopen bij tweedehandswinkels! (Het is verrassend / schokkend hoe goed de kwaliteit van die kledingstukken soms is. Af en toe hangen de originele prijskaartjes er zelfs nog aan!)

  • Romy 12 november 2019 op 7:36 pm - Beantwoord

   Het is inderdaad verbazingwekkend wat je soms bij de kringloopwinkel kunt scoren. Ik ben er ook weleens echt mooie (bijna) nieuwe dingen tegengekomen. Juist leuk om daar rond te struinen en voor weinig geld mooie koopjes op de kop te tikken! Op make-up bespaar ik ook graag trouwens. Omdat ik alleen wat concealer, mascara en lipstick gebruik, is mijn make-upbudget misschien net 10 euro per 2 maanden. Scheelt ook weer!

 12. Daenelia 8 november 2019 op 7:08 pm - Beantwoord

  Wat voedsel betreft ga ik voor kwaliteit. Punt. Goedkope rotzooi of dure rotzooi, dat eet ik niet. Dus huismerk yoghurt doet het niet voor mij, ik koop een fatsoenlijk product met betere voedingswaren. En vlees, eieren en vis moet rekening houden met dierenwelzijn. Dat is ook vaak duurder.
  Abonnementen besparen mij geld, met uitzondering van ov abbos. Raar is dat he? Ik hoef niet zo nodig voor een dubbeltje op de eerste rang. Liever geef ik dan geen geld uit dan voor goedkope en minderwaardige producten te gaan.

  • Romy 12 november 2019 op 7:39 pm - Beantwoord

   Vlees (voor andere mensen, aangezien ik zelf vegetariër ben) en eieren koop ik ook altijd duur. Liever biologisch dan goedkoop!
   Met OV-abonnementen heb ik trouwens hetzelfde. De busabonnementen hier zijn zó duur dat ik ook nog steeds beter elke dag zelf voor de bus kan betalen.

 13. Amy 9 november 2019 op 9:28 am - Beantwoord

  Ik denk dat het heel gezond is om na te denken over je uitgaven en sommige besparingen snap ik helemaal. Wat betreft boodschappen kies ik wel anders: ik vind het belangrijk dat wat ik aan brandstof in mijn lichaam stop ook goed is. Zowel voor mij als voor dier en milieu. Daarom koop ik veel biologisch eten en daar bespaar ik niet op. Ik eet geen vlees maar wel eieren en dan zou ik nooit een goedkopere variant willen kopen. Waar mijn besparing zit is dat ik eigenlijk nooit nieuwe spullen koop voor in huis, hoeveel leuks ik ook zie. Dat deed ik voorheen wel maar met de jaren ben ik minimalistischer geworden en vind ik onze woonkamer gewoon fijn. Dus liever minder spullen kopen, maar van betere kwaliteit.

  • Romy 12 november 2019 op 8:58 pm - Beantwoord

   Qua eieren zou ik inderdaad ook nooit de niet-biologische variant kopen. Het dierenwelzijn gaat dan toch boven mijn eigen portemonnee.
   Wat je zegt over minimaliseren klopt ook wel inderdaad. Door geen overbodige spullen te kopen, bespaar je geld én een teveel aan spullen in je huis. Voor mooie spullen in huis ga ik zelf ook liever voor kwaliteit dan voor goedkoop.

 14. Jessica J. 9 november 2019 op 11:33 am - Beantwoord

  Ik begrijp telefoonabonnementen ook echt niet, haha. Ik ben veel goedkoper af met mijn sim-onlyformule. Ieder z’n ding, natuurlijk. 🙂

 15. Nikita 9 november 2019 op 10:11 pm - Beantwoord

  Ik ben van het principe dat ik abonnementen enkel aanschaf als ik ze ga gebruiken. Ik lees twee tijdschriften; Flow & Happinez. Maar die koop ik los. De enige twee abonnementen die ik daarnaast heb, zijn Netflix en Spotify. Spotify gebruik ik letterlijk van het moment dat ik mijn ogen opendoe tot het moment dat ik ze dichtdoe. Dus die is zijn tien euro per maand zeker waard. Ik leef met muziek en Spotify is voor mij ideaal. Netflix kijk ik niet dagelijks, maar wel genoeg. Ik ben geen fan van abonnementen op Nederlandse series omdat die mij te weinig aanspreken. Daarnaast koop ik alleen echt dure dingen als ik weet dat ik ze tot op de laatste slijt ga gebruiken. Ik denk daarbij aan mijn favoriete stiften. Die zijn best duur, maar elke cent waard. Want ik teken ermee tot er geen druppel inkt meer uitkomt. En geloof me, dat mag je heel letterlijk nemen. Ik ben geen dure koper, enkel op de dingen die ik echt gebruik. Af en toe trakteer ik mezelf trouwens op iets lekkers dat duurder is, maar dat mag soms ook wel eens.

  • Romy 12 november 2019 op 10:21 pm - Beantwoord

   Van sommige dure aankopen weet je gewoon dat ze elke cent waard zijn. Zoals de stiften die je noemt inderdaad! Ik kan me goed voorstellen dat Spotify je die 10 euro meer dan waard is. Als je er elke dag zo van kunt genieten, dan is Spotify het absoluut waard om daar elke maand een klein beetje geld voor neer te leggen 🙂

 16. Anouk 10 november 2019 op 11:23 am - Beantwoord

  abonnementen bespaar ik ook graag op, zodoende heb ik nog altijd een prepaid telefoon waar ik me prima mee red. Mijn vriend heeft wel een abonnement dus als ik een keer moet bellen gebruik ik vaak zijn telefoon.

 17. Saskia 11 november 2019 op 8:26 am - Beantwoord

  Ik moet nog eens een keertje gaan kijken voor onze vaste lasten en verzekeringen om te kijken of het goedkoper kan. Mooi voornemen voor 2020.

 18. Suzanne 11 november 2019 op 12:00 pm - Beantwoord

  Abonnementen ben ik ook niet zo van. Ik heb ook een hele tijd mijn Videoland abonnement stop gezet, want ik gebruik dit in de zomer veel minder. Nu in de wintermaanden vind ik het wel weer fijn!

 19. bychristiana 12 november 2019 op 9:03 am - Beantwoord

  Toen wij ons huis kochten, hebben we een rechtsbijstand verzekering afgesloten en ik kan je vertellen dat die ons al meerdere keren goed van pas is gekomen! Om gadgets geef ik echt niets, ik heb dan ook een vrij ‘oude’ telefoon, en ik ben al lang blij dat ik daar gewoon mee kan bellen en appen haha;-) Ik heb toevallig laatst een abbo genomen op de VT wonen. Die kocht ik eigenlijk elke maand los, en dan ben je dus uiteindelijk wel goedkoper af met een abbo. Sowieso verslind ik interieur magazines. Ik vind dat ‘bladeren’ gewoon leuk, ook al heb ik bepaalde nummers al wel honderd keer doorgegeken;-)

  • Romy 12 november 2019 op 11:20 pm - Beantwoord

   Goed om te weten dat zo’n rechtsbijstandsverzekering soms wel handig kan zijn! Misschien overweeg ik zo’n verzekering toch als ik mijn onderneming heb uitgebouwd of een ander, groter huis koop. Je weet maar nooit!
   Leuk trouwens dat je een vtwonen-abonnement hebt genomen. Als je een tijdschrift structureel leest, is een abonnement natuurlijk wel een goede besparing. Stiekem vind ik vtwonen ook een heerlijk tijdschrift om door te bladeren trouwens. Mijn vorige werkgever werkte samen met vtwonen, waardoor ik elke maand gratis nummers van dat tijdschrift mee naar huis kreeg. Dat mis ik weleens aan mijn oude werk 😉

Recente blogs

Geen rust in je kont? 7 tips om tóch uit te rusten!

24 september 2018|Persoonlijke groei|

Geen rust in je kont? Ik ben vast niet de enige die ook op vrije dagen het liefst productief is. Zo heb ik het na twee afleveringen van een serie vaak wel weer gezien en betekent "Lekker rustig weekend gehad!" bij mij vaak zoveel als "Ik had geen afspraken buiten de deur, maar heb wel A, B, C, D en E gedaan." Ik voel me daar helemaal prima bij, maar balans blijft natuurlijk een belangrijk ding. Dus vroeg ik me af: geen rust in je kont hebben, hoe erg is dat eigenlijk? En hoe pak je tóch rust als je daar van nature ronduit slecht in bent? Dit zijn 7 tips die voor mij goed werken.

Outfit | Een gele blouse & mijn allermooiste jasje

10 februari 2019|Outfits|

Geel. Al zolang ik me kan herinneren, heb ik iets met die kleur. Zo is mijn slaapkamer in het ouderlijk huis voorzien van vier knalgele muren. Tot aan de plinten aan toe, alles is daar geel! Maar ook qua kleding ben ik sinds een tijdje zeker niet vies van een beetje geel. Bijvoorbeeld bij mijn favoriete gele blouse met witte stippen. Ik combineerde die blouse voor de verandering eens met (jawel!) zwart. Het werd een wat stoerdere outfit waarvoor ik ook mijn allermooiste jasje uit de kast trok. Kijk je mee naar mijn geel/zwarte outfit tegen een al net zo gele achtergrond?