accepteren 2

9 dingen om te accepteren voor een luchtiger leven

 • 18 augustus 2019
 • 24 Reacties
dingen om te accepteren

Vrolijker in het leven staan gaat in mijn ogen deels over dingen accepteren. Er zijn nu eenmaal dingen die je niet oplost door je er druk over te maken. Ze worden er misschien alleen maar erger door als je ze een hoofdrol in je gedachten laat spelen. Dit zijn 9 dingen die je soms maar het beste kunt accepteren. Al is het maar om ruimte in je hoofd over te houden voor dingen die er meer toedoen.

Probeer te accepteren…

 • …dat je nu eenmaal niet in alles uitblinkt. Je hebt altijd wel dingen waar je minder goed in bent. Of waar je misschien zelfs wel helemaal niets van weet of kunt. Laat mij bijvoorbeeld niet je elektriciteitskabels omleggen als je liever geen stroomstoring krijgt en ik ben ook niet de beste gids die je de weg door een onbekende stad wijst. Dat is oké. Andere mensen nemen die taken vast graag van je over en jij bent weer goed in andere dingen.
 • …dat je nooit 100% tevreden kunt zijn over je uiterlijk. Er zal altijd wel iets zijn aan je uiterlijk waarover je minder tevreden bent. Ik vermoed dat zelfs topmodellen nog wel ontevreden zijn over een minuscuul putje of vlekje. De kunst is om dat ene putje of vlekje niet je hele oordeel over jezelf te laten bepalen. Wanneer je accepteert hoe je eruitziet, straal je vaak sowieso al veel meer uit. En weet dat een ander misschien juist de dingen die jij niet mooi vindt aan jezelf het leukst aan jou vindt. Een spleetje tussen je tanden, een moedervlekje, flaporen, een wipneusje – het maakt jou juist jou.
 • …dat je niet altijd 100% happy kunt zijn. Mindere dagen horen erbij. Soms voel je je met een reden niet zo blij, soms sta je misschien simpelweg op met een “bleh”-gevoel. Accepteer het als je een keer chagrijnig wakker wordt of ’s avonds tot de conclusie komt dat dit echt jouw dag niet was. Je hoeft niet altijd huppelend door het leven te gaan. Zolang je – als het om kleine dingen gaat – morgen maar weer een nieuwe poging waagt om het zonniger in te zien.
 • …dat je mensen niet kunt veranderen. Ik geef het toe: dit punt kan best wel frustrerend zijn. Zeker als iemand je bijvoorbeeld regelmatig kwetst. Vaak is het goed om te beseffen dat mensen niet altijd kunnen veranderen. Als je het niet kunt vinden met je werkgever of als je een vriend hebt met een vervelende gewoonte, kun je je daar eindeloos druk over blijven maken. Maar in feite heb je twee keuzes: je kunt beslissen dat je accepteert dat het niet te veranderen is. Of je kunt ervoor kiezen om – als je de kans hebt – die persoon vaker links te laten liggen. Besef dat blijven hopen op verandering vaak geen zin heeft. Dat frustreert alleen maar meer.
dingen om te accepteren
 • …dat er altijd wat te wensen overblijft. Vaak merk ik – ook weleens bij mezelf – dat we geneigd zijn te focussen op wat we niet hebben. Je hebt bijvoorbeeld niet je droombaan, geen riante tuin of je hebt de prins op het witte paard nog niet ontmoet. Er zullen inderdaad altijd dingen te wensen overblijven. Maar accepteer dat je nu eenmaal niet alles kunt hebben. Accepteer dat er altijd iets zal zijn wat je nog wilt. En vergeet vooral niet te kijken naar wat je wél hebt. Want ook zonder droombaan of riante tuin kun je heel veel wél hebben.
 • …dat andere mensen soms iets van je vinden. Of het nu gaat over serieuze beslissingen, je werk of gewoon over wat je vandaag hebt aangetrokken – ongetwijfeld zullen mensen om je heen daar weleens een mening over hebben. Ze zouden het zelf anders hebben gedaan of noemen je smaak “Tja, ik zou het zelf niet gekozen hebben”. Accepteer dat mensen om je heen nu eenmaal niet oordeelloos zullen zijn. Het beste wat je kunt doen is de keuzes maken die voor jou goed voelen.
 • …dat dingen soms anders lopen dan je had gehoopt. Misschien heb jij wel – net als ik – ooit als beginnende puber volledig uitgedacht hoe je leven er over tig jaar uit zou zien. Mooie plannen en een strakke tijdlijn om al die plannen te realiseren. Verrassing: het leven neemt vaak onverwachte wendingen. Soms komt er plotseling iets moois op je pad, soms gebeurt er iets wat je leven in negatieve zin op z’n kop zet en soms wil je zelf plannen die je ooit had toch een plekje in de ijskast (of zelfs in de prullenbak) geven. Het is oké. Accepteer dat je het leven nu eenmaal niet kunt plannen. En besef dat dat soms juist is wat het leven leuk (en leerzaam) maakt. Zie bijvoorbeeld mijn artikel over de mooiste toevalligheden in mijn leven.
 • …dat 24 uur niet genoeg is om ALLES te doen. Heb je net als ik weleens ervaren dat je enthousiasme over nieuwe plannen groter is dan de lege ruimte die je in je agenda over hebt? Helaas zal je dan toch echt moeten accepteren dat je ergens keuzes moet maken. Hoe leuk het ook klinkt om alles te doen, je moet je tijd nu eenmaal verdelen en bij voorkeur breng je ook nog ergens wat uren slapend door. Accepteer dat prioriteiten stellen erbij hoort. En dat die ijskast en prullenbak soms – misschien tegen je wil in – toch echt de bestemming zijn voor plannen die op dit moment te veel van het goede zijn.
 • …dat een foutje erbij hoort. Of het nu gaat om een spelfout in een e-mail of om een zwart geblakerde maaltijd nadat je voor het eerst een recept hebt geprobeerd – we maken allemaal fouten. Er zijn momenten waarop je jezelf misschien wel voor je kop kunt slaan of totaal gefrustreerd bent over hoe iets is gelopen. Accepteer dat dat kan gebeuren. Net als ieder ander ben jij ook niet 100% perfect. Gelukkig maar.

Kun je iets noemen wat jij hebt leren accepteren?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 18 augustus 2019 op 9:06 am - Beantwoord

  Mooi artikel, maar ook best confronterend. Ik zit nu in een fase dat ik heel veel moet leren accepteren, omdat ik weet dat ik goed op mijn grenzen moet letten. Wat ik het meest heb leren accepteren, is toch wel om (jawel, klinkt cliché) rekening met mezelf te houden. Een verjaardag terwijl ik al moe ben? Dan ga ik maar heel even, als het de moeite waard is. En als het bij een vage kennis is, ga ik niet. Moeilijk, maar wel belangrijk.

  • Romy 21 augustus 2019 op 12:01 am - Beantwoord

   Het lijkt me inderdaad niet altijd makkelijk om in dat soort situaties goed op jezelf te letten, terwijl het wel ontzettend belangrijk en waardevol is. Goed dat je het toch doet en soms dingen afzegt waar je geen puf voor hebt. Uiteindelijk help je jezelf daar het meeste mee.

 2. Zo simpel is dan geluk 18 augustus 2019 op 9:56 am - Beantwoord

  Mooie punten noem je inderdaad. Zelf vind ik het altijd wel lastig als vrienden je keer op keer kwetsen. Blijft moeilijk omdat ofwel te accepteren of het contact te eindigen.
  Zelf heb ik mijn chronische klachten moeten accepteren en alles wat daarbij komt kijken (bepaalde dingen niet kunnen, nooit voor je droombaan kunnen gaan..). Het heeft veel tijd gekost, maar ik heb het geaccepteerd.

  • Darina 18 augustus 2019 op 11:23 am - Beantwoord

   Een heel mooi artikel. Ik was vroeger wel bang om te falen maar gelukkig heb ik dat nu niet meer. Maar het is wel heel vervelend als je daar last van hebt.

   • Romy 21 augustus 2019 op 9:02 am - Beantwoord

    Wat lastig inderdaad, die faalangst! Dat lijkt me niet makkelijk als je iets moet gaan doen wat je spannend of eng vindt. Goed om te horen dat je daar nu van af bent gekomen!

  • Romy 21 augustus 2019 op 8:54 am - Beantwoord

   Het is zeker niet makkelijk als mensen je blijven kwetsen. Ook al weet je dat het contact beëindigen dan soms de beste optie is, dat maakt het nog steeds zeker geen leuke oplossing.
   Wat knap dat je stapje voor stapje hebt leren accepteren dat door je chronische klachten niet alles kan. Dat lijkt me ook zeker niet makkelijk.

 3. Ilona Wielinga 18 augustus 2019 op 10:02 am - Beantwoord

  Wat een mooi en positief artikel. En je hebt helemaal gelijk, je kan je nooit 100% happy voelen. Soms vind ik het nogal lastig naar hoe ik tegen mezelf aan kijk, maar ik werk eraan en ik hoop dat ik uiteindelijk in ieder geval kan accepteren dat ik ben wie ik ben.

  • Romy 21 augustus 2019 op 8:55 am - Beantwoord

   Het is al heel goed dat je daar bewust aan werkt. Hopelijk lukt het je om langzaamaan jezelf te accepteren. Je bent écht goed zoals je bent.

 4. Jessica J. 18 augustus 2019 op 10:29 am - Beantwoord

  Dit vind ik nu eens echt een heel mooi, waardevol artikel. Ik heb altijd al moeite gehad met het accepteren van zulke onvoldongen feiten. Ik maak het mezelf graag nodeloos moeilijk. ? Misschien iets om écht aan te beginnen werken nu mijn leven als dertiger aangebroken is – en dat dertig zijn, is misschien het eerste (en meteen ook een van de moeilijkste!) dat ik moet accepteren.

  • Romy 21 augustus 2019 op 8:57 am - Beantwoord

   Een mooi doel om aan te werken als dertiger inderdaad 🙂 Ik herken het wel, hoor. Soms is het – hoe krom ook – makkelijker om het jezelf moeilijk te maken dan om onbelangrijke dingen te accepteren en je ergens anders op te focussen. Goed dat je daar bewust aan wilt gaan werken! Het gaat vast lukken – stap voor stap. En gelukkig heb je nog tien jaar om dertiger zijn te accepteren 😉

 5. Mariska 18 augustus 2019 op 10:37 am - Beantwoord

  Ik heb het er wel moeilijk mee gehad dat wat mensen af en toe van mij vonden en van mij dachten. Gelukkig gaat het iets beter en heb ik ook al een hele stap gezet door te schrijven over m’n haar aandoening en het haarstuk dat ik krijg.

  • Romy 21 augustus 2019 op 9:00 am - Beantwoord

   Echt heel mooi en dapper dat je daar zo open over bent! Ik weet zeker dat je daar veel mensen mee helpt die ook met een haaraandoening kampen, al is het maar voor een stukje herkenning en informatie.

 6. Odetta 18 augustus 2019 op 2:13 pm - Beantwoord

  Niet iedereen hoeft mij aardig te vinden en andersom hoef ik dit ook niet.

 7. Amy 18 augustus 2019 op 10:52 pm - Beantwoord

  Wat een fijn, positief artikel Romy! Inderdaad goed om je zulke dingen af en toe eens te realiseren.. niemand is perfect en je kunt niet iedereen te vriend houden. Zo is het nu eenmaal, hoe hard we ook anders proberen.

 8. Lisa 19 augustus 2019 op 6:57 am - Beantwoord

  Fijne om te lezen en om even stil bij te staan.

 9. evelien 19 augustus 2019 op 9:24 am - Beantwoord

  Heel erg mooi artikel. <3 Ik heb erg veel moeite om dingen te accepteren.
  Vooral moeite om te accepteren dat niet iedereen kan veranderen, ik vind het vooral lastig om het dan los te laten.
  Gelukkig ben ik hier mee aan de slag aan het gaan, maar het blijft niet makkelijk!
  Heel inspirerend artikel. <3
  Liefs,
  Evelien

  • Romy 21 augustus 2019 op 9:11 am - Beantwoord

   Al heel goed dat je je er bewust van bent en er aan werkt! Het blijft inderdaad vaak lastig dat je mensen niet kunt veranderen, zeker als mensen je blijvend kwetsen of frustreren.

 10. Anna 19 augustus 2019 op 11:14 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Er blijft inderdaad altijd wat te wensen over en dat is maar goed ook :-). Dat houdt het leven een beetje spannend en ja, levendig? Haha. Dat dingen soms anders lopen dan je had gehoopt vind ik tot nu toe nog wel het moeilijkst, al kan dat juist ook veel positiviteit met zich meebrengen. Het is maar hoe je het bekijkt :-)…

 11. Giovanna Jansen 20 augustus 2019 op 8:36 pm - Beantwoord

  Mooie blog en helemaal waar! Dat je niet altijd 100% happy kunt zijn heb ik echt moeten leren. Dat off-days er ook bij horen.
  Maar stiekem vind ik dat ik toch eigenlijk wel het liefst altijd 100% happy zou willen zijn haha.

  • Romy 23 augustus 2019 op 8:49 am - Beantwoord

   Herkenbaar inderdaad! Het zou natuurlijk ook geweldig zijn als je al-tijd blij zou kunnen zijn. Maar aan de andere kant helpen de mindere momenten je wel om de echt mooie momenten meer te waarderen 🙂

 12. Nikita 21 augustus 2019 op 11:00 pm - Beantwoord

  Ik moet leren accepteren dat niet alles zo snel zal zijn zoals vroeger. En wat ik daarmee bedoel is, ik heb een paar zware jaren achter de rug. Waarvan het afgelopen jaar nog wel het zwaarste was. Die jaren hebben me veel stress gekost, heel veel. Maar ik ben aan het herstellen ervan. Maar ik heb het afgelopen jaar overspannen thuisgezeten, op ’t randje van een burn-out gestaan. En dat heeft ook heel veel van mij en mijn lichaam gevraagd. Het gaat gelukkig de goede kant op, maar ik ben ook vaak nog moe na een simpele werkdag. Ik moet leren accepteren dat mijn energie niet altijd is zoals ik die zou willen en dat ik af en toe een stap terug moet zetten. Helaas is dat vaak lastig. Ik ben een persoon die het leven graag met twee handen beetpakt en dat is enorm frustrerend als ik dat dan niet kan of iets mij daarin tegenhoudt. Ik had vandaag trouwens niet zo’n beste dag, maar dat heb ik wel aanvaard. Het hoort erbij, we zijn allemaal mensen. Morgen ben ik een dag vrij en vrijdag terug aan het werk. Dus op naar een betere werkdag vrijdag. Maar eerst genieten van mijn vrije dag morgen

  • Romy 23 augustus 2019 op 9:21 am - Beantwoord

   Ik snap dat het heel frustrerend kan zijn als je niet altijd alles kunt doen wat je zou willen doen. Je lichaam geeft daarmee natuurlijk een signaal af, maar ik snap dat daarnaar luisteren soms best wel lastig kan zijn – zeker als je eigenlijk allerlei plannen hebt die je het liefst zou willen waarmaken. De tijd dat je weer de oude bent en alles weer kunt, komt echt wel weer. Het heeft tijd nodig en dat afwachten is geen makkie. Maar het gaat komen, daar ben ik van overtuigd!
   Werk ze vandaag! Ik duim met je mee dat je vandaag een fijne werkdag zult hebben.

 13. Bettie 25 augustus 2019 op 9:39 am - Beantwoord

  Dat je mensen niet kunt veranderen is wel een goed puntje. Ik probeer dat weleens namelijk terwijl ik weet dat het toch niet werkt als ze zelf niet willen veranderen.

Recente blogs

Dertigersdilemma: hoe ga ik ermee om? – 7 tips voor minder druk

19 maart 2024|Persoonlijk|

"Jeetje, ja, ik ben al dertig!" Ik kan niet ontkennen dat ik dertig worden een hele mijlpaal vond. Al vanaf mijn 25e voelde ik me op de hielen gezeten door de aankomende big thirty. Er was geen druk van iemand anders, maar ik voelde wel druk vanuit mezelf: tijdsdruk, sociale druk, druk vanuit de maatschappij... En ik ben niet de enige, zo blijkt. Het "dertigersdilemma" is zelfs een officieel begrip. Wel meer mensen tussen de 25 en 35 jaar gaan gebukt onder keuzestress, maatschappelijke druk, biologische klokken en leeftijdsgenoten die altijd een paar stappen voor lijken te lopen. Hoe komt het toch dat dertigersdilemma een ding is? Welke dilemma's herken ik? En wat helpt mij om de dertigersdruk en keuzestress in te dammen?

Review Loop-oordoppen tegen overprikkeling: werkt dat echt?

15 juni 2023|Lifestyle|

Oordoppen voor overdag tegen omgevingsgeluid? Dat leek me wel wat! En ik ben niet de enige. Overal op social media spotte ik deze vrolijk gekleurde oordopjes met lovende reviews. Zouden ze de hype waard zijn? "Dit moet ik hebben!", dacht ik al bij het zien van de eerste influencer-filmpjes. Een paar weken later lagen de Loop-oordoppen in mijn bol.com-mandje. Ze schijnen perfect te zijn om tijdens het werk of in drukke omgevingen omgevingsgeluid te dempen. Denk aan meezingende buren, luid werkende bouwvakkers of krakende chipszakken van huisgenoten. De Loop-oordoppen zien er sowieso heel leuk uit. Maar werken ze ook echt zo goed bij bijvoorbeeld hoogsensitiviteit? Ik testte ze!

"Gewoon een beetje awkward!"

30 juni 2018|Persoonlijke groei|

Soms doet zich een situatie voor waar je even geen raad mee weet. Met als gevolg een ronduit vreemd gevoel dat gepaard gaat met een vurige wens om per direct door de grond te zakken. Het is hetzelfde gevoel als wanneer jij op een feestje in galakleding de zaal instapt, terwijl de rest de dresscode heeft geïnterpreteerd als een casual spijkerbroek met sneakers. Noem het awkward. Of ongemakkelijk of sociaal onhandig. Het is een gevoel dat ik zeker dagelijks heb en, als ik kijk naar het gebruik van het woord 'awkward' door anderen, ben ik daarin absoluut niet de enige. Maar awkward zijn, hoe erg (of niet!) is dat eigenlijk?