Ben ik traag van begrip? Mwah, valt mee! Maar daar zijn uiteraard uitzonderingen op. Soms leef ik onder een steen, heb ik oogkleppen op of kom ik gewoonweg pas heel laat achter iets wat de hele wereld al lijkt te weten. Dat varieert van afkortingen waarvan ik pas na tien jaar weet waar die voor staan tot ontontdekte knopjes of songteksten die ik standaard verkeerd zing. Ach, zo raak je nooit uitgeleerd! Dit zijn 15 van die dingen waar ik pas laat achter kwam.

dingen waar ik pas laat achter kwam

15 dingen waar ik pas laat achterkwam

 1. Meer emoji’s dan ik dacht. “Hoe komen mensen toch aan al die bijzondere emoji’s?”, dacht ik jarenlang. Ik had bijvoorbeeld nog nooit het aapje met pootjes voor zijn gezicht gezien. Lag het aan mijn telefoon? Nee hoor, één keer naar rechts scrollen en ik bleek ook al die emoji’s tot mijn beschikking te hebben.
 2. Alle Dagen Heel Druk. Ik dacht serieus dat ADHD ‘Alle Dagen Heel Druk’ betekent. Klinkt logisch, toch?! Pas op de universiteit ontdekte ik dat de afkorting staat voor ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’.
 3. Btw vs. omzetbelasting. Dat je als ondernemer belasting afdraagt, wist ik wel. Daar is de btw voor, toch?! Wist ik veel dat je als ondernemer óók omzetbelasting moet betalen bij het jaarlijkse feestje dat de jaaraangifte heet. Note: Daar kwam ik gelukkig achter vóórdat ik mijn onderneming begon.
 4. Dat ene videoknopje op Instagram. Video’s maken op Instagram, hoe doen mensen dat toch? Het was voor mij één groot raadsel waar dat ene magische video-knopje zich bevond. Tja, dat knopje bestaat helemaal niet. Ik ontdekte pas na een jaar dat je daarvoor de fotoknop ingedrukt moet houden.
 5. Klemtónen of klémtonen? Bij sommige Nederlandse en Engelse woorden heb ik jarenlang de klemtoon verkeerd gelegd. Zo las ik het woord ‘unfortunately’ tot mijn 15e voor als ‘un-for-tjoe-net-te-lie’ in plaats van ‘unfortjoenetly’. Oeps!
 6. Je “bent” niet vegetarisch. Noem me een taalzeurpiet, maar ik val dus een beetje over de zin ‘Ik ben vegetarisch’. Pas een tijdje geleden realiseerde ik me dat je natuurlijk wel vegetarisch kunt eten of leven en vegetariër kunt zijn, maar dat je als mens (met vlees aan je botten) niet vegetarisch bént.
 7. Van wie is die stem? Vaak hoor ik stemmen waarvan ik denk “Die ken ik”. Pas veel later valt dan het kwartje. Zo ontdekte ik nogal laat dat de stem van mijn jeugdheldin Beugelbekkie wordt ingesproken door Angela Schijf (uit Flikken Maastricht). Ook vond ik het een hele openbaring dat dezelfde persoon Kabouter Plop én de burgemeester in Samson & Gert speelt.
 8. Ring achterop telefoons. Laatst zag ik voor het eerst telefoons met een vreemde ring achterop. Zeker weer een trend, dacht ik nog. Maar nee, na een paar weken ontdekte ik dat die ring bedoeld is om de perfecte selfie te maken. Aha, daar ligt het dus aan dat mijn selfies nooit iets worden!
 9. Yolo, BAE en idd. Afkortingen op social media en in apps? Ik ben er niet goed in! Sterker nog, ik moet vaak die woorden eerst opzoeken voordat ik enig idee heb waar het over gaat.
 10. Mannenmaten vs. vrouwenmaten. Pas op late leeftijd ontdekte ik dat mijn vader geen kleding in maat 34, 36 of 38 draagt. Geen enkele man overigens. Ik had geen idee dat mannenmaten anders werkten en dat bij een overhemd ook nekomvang er toedoet. Hoe dat precies werkt? Dat weet ik nog steeds niet.
 11. Lille vs. Rijsel. Lille leek mij een geweldige stad om een keer naartoe te gaan. Rijsel sprak me dan weer wat minder aan, want daar had ik nog nooit enthousiaste verhalen over gehoord. Wist ik veel dat dat twee namen voor dezelfde stad zijn!
 12. Oh, zingen ze dat?! Buiten het feit dat ik geen zangtalent en weinig gevoel voor ritme heb, is luisteren naar songteksten ook niet mijn sterkste kant. Ik zing regelmatig teksten totaal verkeerd. Zo ontdekte ik onlangs pas dat ik al jarenlang ten onrechte “I got my first real sex dream” zing, terwijl dat “I got my first real six-string” moet zijn…
 13. Brussel Midi = Brussel Zuid. Toen ik voor het eerst in Brussel was, bleek de stationsnaam een bron van verwarring. Ik zag namelijk op hetzelfde station bordjes met Brussel Midi en met Brussel Zuid staan. Brussel Midi leek me wel hetzelfde als Brussel Centraal. Midi staat voor midden, toch?! Het was een hele ontdekking dat Brussel Midi het zuidelijke station in Brussel is en dat Brussel Centraal een ander, kleiner station is.
 14. Op z’n Engels. Toen ik begon met solliciteren, liet ik vacatures voor content manager links liggen. Ik kon toch als starter niet meteen manager worden? Toen wist ik nog niet dat die functietitel ook weleens voor tekstschrijvers of webredacteurs wordt gebruikt. Sowieso vind ik Engelse functienamen een ding. Een Facility Manager was in mijn ogen bijvoorbeeld een toiletjuffrouw of vuilnisman. Ahum! Ik geloof dat ik voor die verkeerde inschatting menig facilitair manager een excuus verschuldigd ben.
 15. De Ugli. En ten slotte ontdekte ik laatst dat een Ugli een vrucht is, die er inderdaad bijzonder lelijk uitziet. En ik maar denken dat mijn moeder het over Uggs had, maar niet op het woord kon komen… Ben ik de enige die nog nooit van Ugli’s had gehoord?

Mind is blown. En dat keer 15 voor al deze dingen waar ik pas laat achter kwam! 

Wat is iets waar jij pas laat achter kwam?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. chucky1012 24 november 2018 op 7:59 am - Beantwoord

  Oh jeetje…
  Dan ben ik zeker ook iemand die pas heel laat achter bepaalde dingen komt.
  Tegenwoordig als je iemand iets vraagt over internet etc. geeft niemand een reactie en heeft niemand tijd dus zoek ik het maar zelf uit.

  Xoxo

  • Romy 24 november 2018 op 5:30 pm - Beantwoord

   Zo leer je nog eens wat, ook als je (zoals wij) niet meer op school zit 🙂

 2. Shirley 24 november 2018 op 8:13 am - Beantwoord

  Ik zeg ook af en toe de klemtoon verkeerd. Ik ben blij dat ik niet alleen ben, en jij bent ook talig aangelegd. Ik dacht vroeger dat er bergen op onze guldens stonden. Ik vroeg me altijd af waarom: we hebben hier niet eens bergen. Bleek het Beatrix hoofd gekanteld te zijn. Sorry Bea!

  • Romy 24 november 2018 op 7:21 pm - Beantwoord

   Haha, ik ben andersom weer blij dat ik niet de enige ben die klemtonen weleens verkeerd legt.
   Ik moest wel lachen om jouw verwarring rondom de guldens. Wel leuk voor Beatrix om te weten dat haar kapsel op z’n kant op een paar bergen lijkt 😛

 3. Meaghan 24 november 2018 op 8:36 am - Beantwoord

  Grappig lijstje! Dat Brussel midi hetzelfde is als zuid wist ik ook niet, weer wat geleerd! Het punt bij zeven wist ik al heel lang! Helemaal omdat ik de stem van kabouter Plop in de Burgemeester herkende als kind, waarschijnlijk omdat beide programma’s vroeger veelvoudig bekeken werden door mij! Bij Lille en Rijssel kwam ik er ook pas later achter dat het om dezelfde stad ging haha, Lille klinkt inderdaad een stuk mooier. En ook ik kom nog steeds songteksten tegen die ik al jaren verkeerd verstaan heb en dus verkeerd zing haha! Vooral met Engelstalige muziek uit mijn jeugd is dat het geval.

  • Romy 24 november 2018 op 7:23 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen dat ik met veel van deze punten niet de enige ben, haha. Volgens mij kwam ik inderdaad ook tot het besef dat de acteur van de burgermeester en Kabouter Plop dezelfde is toen ik goed naar hun stemmen luisterde. Ik keek als kind bijna nooit Samson & Gert, dus ik wijt het daar maar aan dat ik een beetje laat tot het besef kwam, haha.

 4. irene | tussenmarsenjupiter 24 november 2018 op 10:02 am - Beantwoord

  Ik heb dat ook met afkortingen! Ik ontdekte letterlijk twee weken geleden wat icm (in combinatie met) en iig (in ieder geval) betekenen. Haha 😀 Dan voel ik mij ook echt zo’n kluns hé. In het begin was ik ook in de war door Brussel Midi en Zuid tot ik ineens het inzicht kreeg dat Midi in het Frans middag betekent en dat de zon dan in het zuiden staat. Ik weet niet hoor maar ik maak soms van die ‘aparte’ kronkels.

 5. Evelyne 24 november 2018 op 10:42 am - Beantwoord

  Ik ben ook zo iemand die zich pas later opmerkt waar iets voor dient. Voel ik mij soms zo’n kluns bij, maar feitelijk zijn we allemaal wel een beetje zo. Je mag dan nog zo geleerd zijn 😉 Dat van die songteksten kom ik ook wel eens tegen. Zo ging ik onlangs naar het concert van Niels Destadsbader en bleek zijn nieuwe nummer ‘Gloria’ te heten terwijl ik dacht dat het ‘Doorgaan’ was. Oeps. Enfin, hier heb ik dan toch wel een perfect excuus op, ik ben slechthorend en die klanken liggen voor mij hetzelfde :p

  • Romy 24 november 2018 op 7:25 pm - Beantwoord

   Oh echt, haha! Ik kende die twee afkortingen dan weer wel, maar vooral bij afkortingen uit straattaal of social-mediataal heb ik vaak geen idee wat ze betekenen 😛
   Oh, dat van Midi is echt wel een slim ezelsbruggetje! Je weet maar nooit, wie weet dachten de bedenkers van de stationsnaam ook wel zo 😉

  • Romy 24 november 2018 op 7:27 pm - Beantwoord

   Precies! Er is vast niemand die altijd alles meteen weet. Dat houdt het leven ook wel weer grappig 😉
   Ik vind jouw excuus voor het verwarren van de songteksten/titels overigens heel logisch klinken. Zelf heb ik namelijk geen enkel excuus dat ik steeds woorden verkeerd versta in liedjes, haha.

 6. Darina 24 november 2018 op 11:04 am - Beantwoord

  Hier nog een die pas laat achter dingen komt die de hele wereld al schijnt te weten. Dat van Lille en Rijssel komt bekend voor 🙂

  • Romy 24 november 2018 op 7:28 pm - Beantwoord

   Haha, gelukkig ben ik niet de enige die verward was rondom Lille en Rijsel 😉

 7. Ilona Wielinga 24 november 2018 op 11:33 am - Beantwoord

  Oke, ugli’s had ik ook oprecht nog nooit van gehoord. En als mensen zichzelf vegetarisch noemen kan ik het niet laten even mede te delen dat dat niet kan. Dat van de mannenmaten wist ik toevallig, omdat ik ook geregeld op de mannenafdeling snuffel. Hoe het precies werkt met de maten weet ik dan weer niet, als het past, dan past het.

 8. Josephine 24 november 2018 op 2:50 pm - Beantwoord

  Hahaha, erg grappig! Ik kwam er…uhm….erg laat achter dat je door een schelp aan je oor te houden, niet de zee hoort! *Schaam*

  • Romy 24 november 2018 op 7:30 pm - Beantwoord

   Ik geef je groot gelijk. Sinds ik tot dat besef over vegetarisch zijn/eten ben gekomen, kan ik het ook haast niet laten om mensen daar even op te wijzen. Hoe irritant dat misschien ook zal zijn, haha.
   En ideaal dat je een beetje thuis bent in de mannenmaten! Met jeansmaten voor vrouwen weet ik zelf ook nog steeds niet welke maten ik moet hebben, dus ik begrijp wel dat je bij kleding voor mannen ook gewoon op gevoel dingen koopt/aanraadt.

  • Romy 24 november 2018 op 7:31 pm - Beantwoord

   Haha, dat verhaal van de zee kunnen horen door schelpen werd mij als kind ook vaak verteld. Het zou eigenlijk wel heel mooi zijn als dat zou kunnen!

 9. Anna 24 november 2018 op 6:10 pm - Beantwoord

  Haha heel herkenbaar met het stukje van de foute klemtoon! Verder ben ik meestal wel scherp. Maar dat is meer omdat mijn hoofd heel veel nutteloze dingen kan opslaan haha 😉 Liefs!

  • Romy 24 november 2018 op 7:36 pm - Beantwoord

   Dat is nog eens een ideale eigenschap! Zelfs nutteloze dingen zijn soms verrassend nuttig om te onthouden 😉

 10. Daenelia 24 november 2018 op 7:03 pm - Beantwoord

  Ik heb daar dus niet zo’n last van. Afkortingen begrijp ik iig vrij snel (in ieder geval), bae is geen afkorting, maar een verkleining van het woord babe en niemand weet nu nog waar de afkorting brb, afk, roflol voor staat. Of rtfm, asl of waar trollolo vandaan komt.
  I live in meme central. He’s a good boy, Brent. Mijn hoofd is gevuld met nutteloze trivia en kennis…
  Soms benijd ik mensen die ergens ineens achter komen. Of die songteksten verkeerd horen. Lijkt me een heerlijk humoristisch deel van je leven.

  • Romy 24 november 2018 op 7:44 pm - Beantwoord

   Oh, weer wat geleerd! Ik was er inmiddels wel achter dat BAE vaak voor vriendjes werd gebruikt, maar had nog steeds geen idee van de precieze betekenis. Nederlandse standaardafkortingen ken ik wel, maar met veel afkortingen op social media en in straattaal ben ik minder bekend. Alhoewel ik ROFL, BRB en iig dan weer wel ken 😉 #trots
   Wel knap dat jij dat soort feitjes vaak weet. Maar inderdaad, soms maken de late ontdekkingen het leven wel een stuk grappiger, haha.

 11. Nikita 25 november 2018 op 12:44 pm - Beantwoord

  Ach Romy, ik zit ondertussen an 2 (!) maanden op de hoge school en ik ben er gisteren achtergekomen dat ik de achternaam van mijn titularis al die tijd verkeerd uitsprak. Gelukkig heeft ze het nooit gehoord haha. Kan gebeuren. Er komt ook zoveel op je af, dus dan gebeurt dat. Onze school heeft ook een speciale bus die ons van en naar het station brengt omdat de school nogal buiten het centrum ligt. Blijkt dat er op woensdagmiddag rond 12u (wanneer ik ook naar huis mag) ook zo’n bus rijdt terwijl ik dat dus niet wist. En ik maar al die tijd tien minuten wandelen naar de normale bushalte haha. Waar ook nog eens een heel irritante verbinding is. Had mijn vriendin uit het tweede me het niet verteld, ik had ’t nooit geweten :p Trouwens, ik ga morgen nog een keer langs op mijn vorige school om mijn zusje d’r boek van Frans op te halen aangezien ze veranderd is van school. En terwijl ik daar toch ben, ga ik meteen een kerstkaartje achterlaten voor mijn vertrouwenspersoon. Ik denk dat ik dus deze week iemands dag beter ga maken 🙂

  • Romy 26 november 2018 op 7:24 am - Beantwoord

   Zo ontdek je toch elke dag weer iets nieuws, ook buiten je schoolvakken om 😉 Ideaal trouwens, zo’n bus! En fijn dat je nu hebt ontdekt dat jij die ook kunt pakken als je op woensdagmiddag naar huis gaat!
   Wat lief dat je een kaartje voor je vertrouwenspersoon gaat achterlaten vandaag. Ik weet zeker dat hij daar heel blij mee zal zijn 🙂

 12. Yvonne 25 november 2018 op 1:48 pm - Beantwoord

  Ach zo leer je nog eens wat. Ik zelf dacht dat die ring ervoor zorgde dat je je telefoon niet uit je handen laat kletteren als je bijv in bed ligt te lezen. En BAE ken ik als Before Anything Else haha.

  • Romy 26 november 2018 op 7:28 am - Beantwoord

   Wie weet is zo’n ring multifunctioneel en kan hij ook perfect dienen voor lezen in bed. Je weet maar nooit 😉
   Die betekenis van BAE kende ik nog niet trouwens. Maar hij klinkt best logisch 🙂

 13. Jenn 25 november 2018 op 5:01 pm - Beantwoord

  Haha, leuk dit! Ik dacht dat die ring op de achterkant van je telefoonhoesje bedoeld was om hem beter vast te kunnen houden en te voorkomen dat je hem laat vallen. En 6, het mag beide (maar ik ben met je eens dat ‘ik ben vegetarisch’ nergens op slaat).

  • Romy 26 november 2018 op 7:46 am - Beantwoord

   Oh, dat zou ook nog kunnen! Wie weet is zo’n ring achterop telefoons gewoon multifunctioneel 😉

 14. Nienke 25 november 2018 op 7:27 pm - Beantwoord

  Hilarisch! Ik ben sinds kort altijd gedacht dat het de zevenkennis was, i.p.v. zeeverkenners… Geen idee waarom. Ben ik dan echt zo doof?

 15. Evelien 25 november 2018 op 9:42 pm - Beantwoord

  Hahahaha die eerste is wel echt superschattig!! ?? Op de pc kun je rechtsklikken en dan heb je een Emoji’s optie, wist je dat ook? En die tweede HAHAHA ik moest hier zo hard om lachen, echt iets voor mij ook!
  Dat mensen zeggen dat ze vegetarisch zijn, vind ik ook zo grappig. Handig om te weten! :’) Beetje groente erbij en klaar.
  Hoe zorgt die ring ervoor dat je betere selfies maakt, is dat omdat je hem dan beter vasthoudt?
  “I got my first real sex dream” oh my god, ik kan dat nummer niet meer anders horen nu ? Ik dacht bij zo’n nummer van Lady Gaga altijd dat ze zong “she’s got both hands in a bucket” maar het is kennelijk “she’s got both hands in her pocket”. Ik vond het al zo raar!
  Mijn mindfucks — dat horeca voor Hotel Restaurant Cafe staat! En dat Vienna hetzelfde is als Wenen. Oh ik heb er echt nog zó veel, maar ik weet ze nu even niet. Ik weet wel dat ik vroeger heilig overtuigd was dat wolken uit fabrieken kwamen, want als ik met mama in de trein zat bij Amsterdam, zag ik altijd die wolken uit fabriekspijpen komen ??
  Heerlijk artikel!

  • Romy 26 november 2018 op 7:53 am - Beantwoord

   Oh echt?! Dat van de emoji’s op je computer heb ik dus bij dezen ook ontdekt, haha ? Superfijn! Ik ben daar al regelmatig naar op zoek gegaan. Bij dezen heb ik dus iets nieuws geleerd. Thanks voor de tip! ?
   Dat van de ring voor selfies heeft er volgens mij inderdaad mee te maken dat je je telefoon door de ring beter kunt vasthouden. Volgens mij valt hij dan minder snel uit je hand als je hem ver weg van je hoofd moet houden. Maar dat is een gokje ?
   Haha, gelukkig ben ik niet de enige die nummers soms een beetje verkeerd interpreteert! En dat van de wolken dacht ik volgens mij ook toen ik klein was, om precies dezelfde reden als jij ?

 16. Lilian 26 november 2018 op 11:29 am - Beantwoord

  Haha, dank je, hier heb ik wel veel van geleerd 😉

  Waar ik pas sinds kort achter kwam is dat de Romeinse Limes worden uitgesproken als “liemes” ipv “Laimes”(in het Engels). Zou ook een beetje raar zijn als je ze limoenen noemt 😉 Ik kwam het woord heel veel tegen op tekst, maar had het er nooit met iemand over.

  • Romy 27 november 2018 op 7:08 am - Beantwoord

   Dat soort verkeerd uitgesproken woorden komen mij ook wel bekend voor, haha. Als je een woord alleen leest, klinkt het soms in je hoofd totaal anders dan de daadwerkelijke uitspraak 😉

 17. Jessica J. 26 november 2018 op 12:00 pm - Beantwoord

  Wist je dat veel Pokémon GO-spelers ook zo’n ring achterop hun smartphone hebben? Kwestie van hem niet te laten vallen als ze met één hand ballen gooien, haha.
  Ik vond het vroeger ook verwarrend dat Bruxelles-Midi het Zuidstation is. Midi is toch het midden?! ? Dat station is trouwens zo groot omdat het een internationaal knooppunt is. Je kan er onder andere ook de Eurostar nemen.

  • Romy 27 november 2018 op 7:11 am - Beantwoord

   Oh haha, dan is zo’n ring achterop je telefoon blijkbaar echt multifunctioneel. Goh, waarom ik heb er eigenlijk nog geen?! 😛
   Gelukkig ben ik niet de enige met de verwarring rondom Bruxelles-Midi! Ik had inderdaad wel ontdekt dat het een enorm groot station is. Ik geloof dat we de vorige keer meer dan 30 perrons zagen op dat station. Wauw!

 18. Sara | MevrouwMiauw.nl 26 november 2018 op 10:40 pm - Beantwoord

  Hahaha dit is zo’n leuk artikel! Je bent inderdaad nooit vegetarisch. Als mensen dat tegen mij zeggen moet ik vaak moeite doen om niet de wijsneus uit te hangen. En dat liedje met die sex dream. Haha! Geweldig. Social media afkortingen moet ik overigens ook geregeld opzoeken.

  • Romy 27 november 2018 op 7:30 am - Beantwoord

   Haha, die neiging heb ik ook vaak bij het horen van de zin “Ik ben vegetarisch” 😉 En dat terwijl ik het een jaar of tien geleden ook nog weleens zei.

 19. Merel 28 november 2018 op 10:44 am - Beantwoord

  Nog een leuk feitje dat ik je niet wil onthouden (als aanvulling op nr 7). Meneer de burgemeester (uit Samsom en Gert) is in het echte leven dus ook burgemeester. Hoe grappig is dat!
  En nr 13 ben je sowieso niet de enige in hoor. Ik reis wekelijks met de IC vanuit Nederland richting Brussel Midi en veel mensen (Nederlanders) denken inderdaad dat dat Brussel centraal is.

  • Romy 28 november 2018 op 9:51 pm - Beantwoord

   Oh wauw, dat is wel heel erg toevallig (of juist niet natuurlijk)! 🙂 Superleuk om te weten!
   En gelukkig ben ik niet de enige die Brussel Midi en Brussel Centraal door de naam regelmatig door elkaar haalt.

 20. Mariska 28 november 2018 op 9:36 pm - Beantwoord

  Haha ik wist oprecht niet dat Lille en RIjssel hetzelfde is, haha! Ik kwam er pas laat achter dat ze met ‘zon- en feestdagen’ niet bedoelen dat op dagen dat de zon schijnt… zo schandalig.

  • Romy 29 november 2018 op 12:34 am - Beantwoord

   Haha, ik ben blij dat ik niet de enige ben die pas recent heeft ontdekt dat Rijsel dezelfde stad is als Lille 😉
   En ik moest wel lachen om jouw bekentenis over de zon- en feestdagen. Best een grappige gedachte eigenlijk, haha!

Recente blogs