283 1 1

Geen tijd? Nou, voor deze 9 dingen wil ik tijd máken!

 • 29 juni 2018
 • 30 Reacties
Categorieën: Lifestyle

“Vrije tijd, wat is dat?” Een opmerking die wel vaker uit mijn mond floept. Maar, zoals mijn hardwerkende-maar-ook-tijd-voor-ontspanning-nemende vader me regelmatig toefluistert: “Voor sommige dingen moet je gewoon tijd máken!”. En ik moet toegeven: gelijk heeft hij! Er is één goede manier om toch toe te komen aan de dingen waar je blij van wordt, en dat is door van die dingen, naast je verplichtingen, een prioriteit van te maken. Om daarmee te beginnen, besloot ik alvast 9 dingen op een rij te zetten waarvoor ik meer tijd wil vrijmaken. Tijd voor actie! Doe je mee?

waar ik meer tijd voor wil vrijmaken

 1. Mijn verwaarloosde boekencollectie lezen. Ik ben vast niet de enige wiens Billy-boekenkast inmiddels uitpuilt van de mooie boeken die het niet hebben verdiend om te verstoffen. Ik ga mijn tijd in de bus of voor het slapengaan maar weer wat vaker aan een goed zelfhulpboek of een spannende thriller besteden.
 2. De toerist in eigen omgeving uithangen. Tegenwoordig wordt weleens gedaan alsof je een flinke vliegreis moet maken om de mooiste plekken te ontdekken. Niets is minder waar! Ook in mijn omgeving zijn bijvoorbeeld genoeg verborgen pareltjes te vinden. Denk aan schitterende parken, de Amsterdamse grachten, leuke hotspots en een paar musea die ik “moet” zien. Daar wil ik dan ook vaker een dag voor uittrekken.
 3. Quality time met… Er zijn genoeg lieve mensen om me heen aan wie ik graag mijn tijd besteed. Bijvoorbeeld dierbare vriendinnen, mijn ouders en mijn broertjes die best wel toffe gozers zijn. Maar ook voor mijn opa en oma en mijn lieve nichtjes maak ik graag tijd vrij. Een telefoontje, een bijkletsdate of een dag op stap zijn zo’n slecht idee nog niet!
 4. Wandelen mét fototoestel in de aanslag. Wandelen werkt ontspannend, is goed voor je conditie en is een goede stimulans om bewust om je heen te kijken. Mits je je telefoon in je jaszak laat zitten natuurlijk! In plaats daarvan neem ik vaak mijn camera mee, zodat ik meer oog heb voor de kleine dingen om me heen. De klaprozen langs het pad bijvoorbeeld of de mooie vlinder die zijn plekje heeft gevonden op een bloem.
 5. Héél veel nieuwe dingen leren. Je ergens in verdiepen en nieuwe dingen leren, is de tijd die het kost vaak meer dan waard. Daar zou ik graag structureel meer mee bezig willen zijn. Ik zou bijvoorbeeld nog mijn Frans willen opvijzelen, mijn vaardigheden in de keuken willen verbeteren en willen leren borduren en stijldansen. Oké, niet al die dingen tegelijk natuurlijk!
 6. Schrijven, schrijven, schrijven. Ik kan me geen dag voorstellen waarop ik niet schrijf of aan mijn blog werk. Maar ik zou ook nog weleens voor een groter schrijfproject willen gaan zitten, zoals een eigen boek of gewoon een dagboekje voor mezelf. En zo nu en dan een leuke column schrijven – al is het maar puur voor mezelf – lijkt me ook wel wat om met liefde meer tijd aan te besteden!
 7. Die enorme lijst met filmtips! In 2017 heb ik niet meer dan 10 films in een heel jaar gekeken. Op zich geen drama natuurlijk, maar het betekent wel dat mijn lijstje met te bekijken films almaar langer wordt. Ik wil weer iets vaker een avond doorbrengen met een slechte romcom, een dramafilm of een gezellige Disney-klassieker.
 8. (Te) gekke, spontane acties. Het allerleukste vind ik het om ideeën uit te voeren die spontaan in mijn hoofd of dat van iemand anders opkomen. Daar neem ik graag iets vaker een dag voor vrij. Zo zat ik laatst spontaan bij Lion King de musical, bedachten een vriendin en ik last-minute om een bijkletsdate te plannen en besluit ik weleens ’s ochtends vroeg dat kringloopshoppen me een geweldige dagbesteding lijkt.
 9. Tijd voor mezelf. En ten slotte zou ik meer tijd voor mezelf willen vrijmaken. Vaker even helemaal niets doen en doelloos artikelen op het internet lezen, de zoveelste aflevering van Modern Family kijken of mijn nagels van een roze kleurtje voorzien. Dat soort dingen zijn juist nuttig, omdat ze je frisse energie geven om je weer op je verplichtingen te storten.

Een hele lijst dus! Het is natuurlijk wel erg fanatiek om elke dag werkend, kijkend naar films, wandelend, lezend en mijn eigen omgeving ontdekkend door te brengen, terwijl ik ook nog tijd voor mezelf neem én nieuwe dingen leer. Daarom volgt binnenkort een artikel met concrete tips (ook voor mezelf!) om meer tijd te maken voor leuke dingen.

En nu daag ik ook jou graag uit! Waar wil jij meer tijd voor vrijmaken?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 29 juni 2018 op 6:16 am - Beantwoord

  Ik zou wat meer tijd voor mijn creativiteit willen maar dat is zoals jij schrijft, een kwestie van prioriteit maken.

  • Romy 30 juni 2018 op 10:10 am - Beantwoord

   Gewoon doen inderdaad! Het is heerlijk om creatief bezig te zijn en volgens mij levert dat je ook vaak weer frisse energie en inspiratie op voor andere dingen in je leven 🙂

 2. Darina 29 juni 2018 op 6:41 am - Beantwoord

  Een hele mooie lijst waar ik me helemaal in kan vinden! Mijn boek afmaken, daar wil ik nóg meer tijd in gaan steken.

 3. Je zegt iedere keer dat je meer Disney films wil gaan kijken. Romy, het wordt nu wel echt tijd! Haha
  Nee, ik denk dat ik toch even op de wintermaanden zou gaan wachten en er dan met een lekkere kop thee naar zou gaan kijken. Foto’s maken en toeristje spelen is voor de zomertijd wel echt een goed idee!

  • Romy 30 juni 2018 op 10:12 am - Beantwoord

   Haha, je hebt helemaal gelijk! Alhoewel ik er al mee bezig om meer Disney-films te kijken 😉 Maar ik wil meer in het algemeen wat vaker gaan zitten voor een film, vooral deze herfst en winter inderdaad Nu ik Netflix heb, gaat dat vast ook een stuk makkelijker, haha.
   Foto’s maken en de toerist uithangen heb ik wel al echt zin in voor de zomer 🙂

 4. Anja - Minimalist Dutchie 29 juni 2018 op 8:43 am - Beantwoord

  Ik ben in de gelukkige positie, zelfs nu mét een nieuw huis erbij, dat ik mijn tijd redelijk goed weet in te delen en er nog tijd voor ontspanning overblijft. Ik merk dat het vooral een mindset-dingetje is: alsof je druk hóórt te zijn 🙂

  • Romy 30 juni 2018 op 10:14 am - Beantwoord

   Je hebt helemaal gelijk! Ik ben al een tijdje bezig in het boek ‘Nooit meer te druk’ en die schrijver heeft een soortgelijke visie. Druk zijn is vooral een mentaliteit, die veel mensen hebben omdat het de norm lijkt te zijn om druk te zijn. Dat herken ik ook wel een beetje bij mezelf. Ik geloof wel dat een goede planning en prioriteiten stellen in ieder geval al heel erg kan helpen om wél aan ontspanning toe te komen.

 5. Jacqueline 29 juni 2018 op 8:51 am - Beantwoord

  Ik heb teveel vrije tijd op dit moment (ben deels ziek gemeld) en moet mezelf juist een beetje afremmen. Maar iets waar ik makkelijk tijd voor vrij zou kunnen maken, wat fysiek goed te doen is, maar wat ik steeds maar uitstel, is een gebarenchallenge waar ik me voor heb opgegeven. Heb nog heel veel filmpjes die ik kan bekijken en oefenen.

 6. Josephine 29 juni 2018 op 8:53 am - Beantwoord

  Goed idee! Ik wil meer tijd vrij maken om met mijn antieke foto’s en prenten bezig te zijn. Gewoon voorzichtig uit de kast halen, zitten en kijken (met een kopje thee op veilige afstand). Dat doe ik eigenlijk veel te weinig, en de prenten zijn zo mooi!

  • Romy 30 juni 2018 op 10:15 am - Beantwoord

   Lastig! Ik kan me voorstellen dat een teveel aan vrije tijd ook niet ideaal is. Zo’n gebarenchallenge klinkt wel als een leuke bezigheid trouwens. Het klinkt als iets waar je zelf ook heel enthousiast over bent en wat de tijdsinvestering meer dan waard is 🙂

  • Romy 30 juni 2018 op 10:15 am - Beantwoord

   Dat klinkt als een mooie bezigheid om meer tijd voor vrij te maken. Heerlijk om zo te genieten van iets waar je passie ligt en waar je echt enthousiast van wordt.

 7. evelien 29 juni 2018 op 9:28 am - Beantwoord

  Wat een fijne dingen allemaal, ik moet bekennen dat ik te weinig tijd vrij maak om een goed boek te lezen, maar ik maak wel heel erg graag tijd voor een date-night avond, netflixen of een heerlijke lunch met vriendinnen. <3
  Liefs,
  Evelien

  • Romy 30 juni 2018 op 10:16 am - Beantwoord

   Wat goed dat je voor een aantal fijne dingen in ieder geval wel heel bewust tijd vrijmaakt! Zelf vind ik het ook weleens jammer dat ik niet zo veel lees als ik zou willen. Toch maar wat vaker bewust de tijd nemen daarvoor!

 8. Anna 29 juni 2018 op 9:39 am - Beantwoord

  Wandelen met fototoestel in de aanslag staat ook voor mij op nummer 1! Kan ik zo van genieten!

 9. Lianne 29 juni 2018 op 10:06 am - Beantwoord

  Je hebt helemaal gelijk! Dit zijn ook dingen waar ik me zeker in kan vinden. Ik zou graag wat meer tijd willen besteden aan wat oude, verstofte hobby’s zoals zingen en armbandjes maken. Dat is er met de verhuizing niet meer van gekomen. Dat van die boeken en films herken ik ook, erg hè? 😉 Misschien dat we maar eens een filmdagje moeten plannen samen, lijkt me wel leuk! Wat leuk dat jij aan de slag wil gaan om toch echt je eigen boek te schrijven! Dat is iets dat je niet uit moet stellen, maar gewoon voor moet gaan zitten en het gaan doen, want dat heb ik ook gedaan en dat werkt het allerbeste! 🙂

 10. Hermien - KouweKleren 29 juni 2018 op 10:48 am - Beantwoord

  Het is zo belangrijk om je vrije tijd te bewaken en tijd in te ruimen voor fijne dingen. Een mooie geheugensteun, dit lijstje. Ik maak af en toe graag tijd voor een dag erop uit met mezelf of met anderen. Dat voelt dan zomaar als een mini-vakantie.

  • Romy 30 juni 2018 op 10:21 am - Beantwoord

   Leuk om te horen dat jij ook sommige oude hobby’s graag weer zou willen oppakken. Jammer is het eigenlijk dat sommige hobby’s een beetje naar de achtergrond verdwijnen naarmate je “ouder” wordt en meer verantwoordelijkheden en verplichtingen krijgt.
   Een filmdagje lijkt me zeker een leuk idee! Ik moet wel zeggen dat ik de vervelende gewoonte heb om na twee films achter elkaar een beetje in te kakken, haha. Maar dat hangt ook af van het type film af natuurlijk 😉 Misschien leuk om een romcom te combineren met een gezellig dagje bijkletsen of creatief bezig zijn. Lijkt me leuk!
   Dankje voor je lieve reactie op mijn idee om ooit een boek te schrijven! 🙂 Superleuk om te horen! Ik heb nu nog niet heel concreet een beeld van hoe ik het precies wil aanpakken en wat er in moet staan, dus ik wil de vage rondfladderende gedachten eerst nog eens op mijn gemakje gaan uitdenken. Alles op z’n tijd, maar het gaat er vast wel een keer van komen 🙂

  • Romy 30 juni 2018 op 10:21 am - Beantwoord

   Je hebt helemaal gelijk! En zo’n dagje in je eentje of met anderen eropuit is inderdaad heerlijk. Ik kan daar ook helemaal van tot rust komen.

 11. Jenn 29 juni 2018 op 12:35 pm - Beantwoord

  Mooie en herkenbare lijst!

 12. Geke 29 juni 2018 op 3:23 pm - Beantwoord

  Met deze lijst heerlijke dingen moet je straks nog tijd maken voor je werk 😉 🙂
  Heel veel puntjes die ik ook leuk vind, dus kan me er goed in vinden.

  O ja, over het leren borduren: ik weet niet of het ‘klassiek’ kruisjessteek is dat je bedoelt? Zo ja, er zijn tegenwoordig zoveel leuke pakketjes waar alle benodigdheden al inzitten, ideaal om uit te proberen of het iets voor jou is. Voor andere steken zijn er ook wel setjes denk ik, maar wat beperkter in keus.

  • Romy 30 juni 2018 op 10:25 am - Beantwoord

   Haha, als ik die hele lijst wekelijks wil kunnen afvinken, zou er inderdaad weinig tijd overblijven voor verplichtingen. Gelukkig ben ik er niet zó fanatiek mee 😉
   Met borduren bedoel ik het maken van borduurwerkjes à la Iris van Ik ben Iris niet. Zij maakt bijvoorbeeld bloemen met combinaties van allerlei soorten steken. Heel tof! Borduren op zich lijkt me niet heel ingewikkeld, maar het is wel een hobby waar je echt tijd voor moet maken en uitgebreid voor moet gaan zitten. Dat is voor mij dan nog de grootste uitdaging, haha. Zo’n setje is in ieder geval wel een leuk idee om eens te proberen. En gelukkig kun je over een borduurwerkje zo lang doen als je zelf wilt natuurlijk 🙂
   Dankje voor de handige tip!

 13. Zo simpel is dan geluk 29 juni 2018 op 6:10 pm - Beantwoord

  Spontane acties zijn altijd erg leuk ja! Zelf maak ik eigenlijk best wel vaak tijd vrij om te lezen of met vrienden af te spreken. Best goed bezig dus.

  • Romy 30 juni 2018 op 10:25 am - Beantwoord

   Goed bezig inderdaad! Het is zo fijn én belangrijk om regelmatig tijd te maken voor de dingen die je het liefst doet 🙂

 14. Desito 29 juni 2018 op 9:39 pm - Beantwoord

  Nummertje 4, sowieso! 🙂 dat is mijn favoriet

 15. Nikita 1 juli 2018 op 9:04 pm - Beantwoord

  Waar ik nu tijd voor maak is voor digitaal tekenen. Ik wil dat echt al heel lang leren omdat dat niet zo simpel is als het eruit ziet. Tekenen op een iPad scherm is helemaal anders dan op een blad. Het is een techniek apart en vooral wennen. Maar eens ik dat onder de knie heb, weet ik zeker dat ik ook daar hele leuke dingen mee kan doen! Het tekenen zelf in de hand krijgen wordt nog wat, maar gelukkig heb ik door mijn opleiding wel tekenvaardigheden in de vingers zitten. Dus daar zal het niet aan liggen! Ik ben mezelf aan het leren tekenen op de iPad door simpele ’tekenlesjes’ van Pinterest. Uiteindelijk zal ik het onder de knie hebben en kan ik daar ook mijn eigen draai aan geven. En wat ik je doorstuurde op Instagram, ik had je berichtje over niet te hard zijn voor mezelf gelezen hoor. Ik vond mijn werk niet lelijk of slecht, ik was er heel blij mee voor de eerste keer. Maar ik bedoelde dat dat nog niet mijn eigen stijl is en dat dat nog wel komt 😉 Ik vond je berichtjes trouwens echt heel lief! Ze doen echt deugd in tijden zoals deze

  • Romy 2 juli 2018 op 7:09 am - Beantwoord

   Supermooi om te horen dat mijn berichtjes je goed hebben gedaan! Daar doe ik het voor 🙂 En ik ben ook blij om te horen dat je het digitaal tekenen aan het oppakken bent. Het klinkt als een mooie manier om lekker bezig te zijn en om jezelf tegelijkertijd in iets nieuws te ontwikkelen. Je bent hartstikke goed bezig en ik hoop dat je aan deze fijne bezigheid ook in juli veel plezier zal beleven 🙂

 16. Saskia 3 juli 2018 op 8:22 pm - Beantwoord

  Zulke dingen moet je zeker tijd voor maken! Ik probeer dat ook echt wel te doen, voor de leuke dingen. Soms alleen zo weinig tijd in een dag 😉

  • Romy 5 juli 2018 op 7:28 am - Beantwoord

   Haha, precies dat inderdaad! Het zou zo af en toe wel fijn zijn om iets meer uren in een dag te hebben 😉 In ieder geval goed bezig dat je bewust tijd vrijmaakt voor sommige dingen waar je zo van kunt genieten 🙂

 17. Esmeralda 5 juli 2018 op 5:23 pm - Beantwoord

  Scrappen, lezen, bloggen, fotograferen, met vriendinnen op stap, winkelen, slapen, meal prepping… TEVEEL! Ik heb gister het boek #structuurjunkie in spe gekocht dus ik hoop dat ik binnenkort wat meer structuur kan krijgen in alle dingen die ik nog wil doen. Binnenkort natuurlijk ook m’n eigen bedrijf dus opzich wel íets meer tijd voor mezelf om wat dingen op een rij te krijgen maar toch ga ik het dan -hopelijk- toch ook druk krijgen met alle opdrachten!

  • Romy 5 juli 2018 op 7:16 pm - Beantwoord

   Zo te horen hebben we wel een beetje dezelfde hobby’s! Leuk dat jij ook doet aan scrapbooken! 🙂
   Ik ben benieuwd wat je van dat boek vindt trouwens. Het lijkt mij wel een interessant boek. Hopelijk heb je er iets aan om de nodige structuur (en misschien iets meer me-time)in je leven te krijgen 🙂

Recente blogs

Waarom mijn moeder voor mij bijzonder is (+Erica review)

28 april 2017|Persoonlijk, Groen doen|

Van Erica, een merk dat 100% natuurlijke producten op de markt brengt, kreeg ik een leuk Moederdagpakket toegestuurd. Enthousiast sloegen mijn moeder en ik aan het testen. Maar tijdens het testen schoot er nog veel meer door mijn hoofd dan alleen mijn mening over de producten. Ik besefte hoe leuk ik het eigenlijk vind om zoiets met mijn moeder te doen en hoe blij ik met haar ben. Daarom geef ik in dit artikel niet alleen onze eerlijke mening over de producten van Erica, maar zet ik ook op een rijtje waarom mijn moeder voor mij zo bijzonder is. Waarschuwing: dit artikel kan zoetsappigheden bevatten, maar zelfs de meest cheesy uitspraken zijn welgemeend.

Inkiekje #93 | Valkenburg, vuurwerk, verhuisstatus & verkooptraantjes

11 september 2023|Persoonlijk|

Terwijl ik dit dagboek typ, zit ik in de auto op weg naar huis vanuit Valkenburg. Met ietwat stijve kuiten na een stevige wandeling in de hitte, maar ook met veel mooie herinneringen in mijn hoofd. En met twee volle weken achter de rug! We werden officieel eigenaar van ons nieuwe huis, stelden ons appartement open voor bezichtigingen en toastten onder het genot van vuurwerk op onze nieuwe start in een nieuwe woonplaats. Daarnaast ging ik met Pippa twee keer op (onvrijwillig) mini-avontuur door samen bij mijn ouders te werken, maakte ik mijn meest geliefde restauranttaartje na en raakten we een paar pittige pindakaaspotten aan de straatstenen niet kwijt. Ik praat je bij in dit Inkiekje!

11 dingen die ik 3 jaar geleden niet achter mezelf had gezocht

6 december 2021|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Het leven zit vol verrassingen. Ook jij en ik zitten vol verrassingen. Dan denk je jezelf van voor tot achter te kennen, en blijkt opeens dat het bloed toch kruipt waar het niet gaan kan. Je gooit het over een totaal andere boeg, neemt je eerdere woorden terug of houdt er plots hobby’s op na die je nooit voor mogelijk had gehouden. Dit zijn een paar dingen waarvan ik zelf een jaar of drie geleden niet had verwacht ze nog eens te zeggen, doen of vinden.