herfstkaarten maken 5

DIY | Herfstkaarten maken met Action-stickers

 • 6 oktober 2020
 • 11 Reacties
Categorieën: DIY

Herfstweer staat voor mij gelijk aan knutselweer. Ik ben nu weer wat vaker binnen te vinden met een hele berg aan knutselspullen voor me. Want ja, kaarten maken lukt mij vrij lastig zonder eerst een heleboel troep te maken. Over die troep ga ik het vandaag niet hebben, over het kaarten maken wel. Ik kreeg namelijk weer eens de kriebels om een DIY-artikel op mijn blog te delen. Met dit keer drie herfstkaarten in de spotlights die ik met bijna alleen maar Action-spullen heb gemaakt.

herfstkaarten maken

DIY – herfstkaarten maken

Hoewel ik niet echt iemand ben die elk seizoen een nieuwe opbergdoos vol decoratiemateriaal van het seizoen tevoorschijn haalt, vind ik het wel heel leuk om seizoenskaartjes te maken. Nu het seizoen van de vallende blaadjes weer is aangebroken, mochten een paar herfstkaarten niet ontbreken. Het werden er drie in totaal. Allemaal gemaakt met de leuke Embossed Stickers die ik laatst bij Action shopte (zie deze shoplog). Dus ja, ik gebruik mijn gekochte Action-knutselspul ook écht. Oké, bijna alles.

De benodigdheden

Men gaat naar de Action en neemt een lading leuk knutselspul mee. Dat is een korte samenvatting van de lijst met benodigdheden voor de kaarten. De lange lijst is als volgt:

 • Papierblokken van Action (of ander papier dat je nog hebt liggen)
 • Linnenpapier voor de basiskaarten
 • Washi tape (uiteraard!)
 • Stickers
 • Houten figuurtjes of andere versiersels
 • Plakparels of een parelpen
 • Aquamarkers (van Action)
 • Fineliner
 • Dubbelzijdige tape en foamtape
 • Bruine inkt
 • Schaar, sponsje, papiersnijder en lijm
zelf kaarten maken action
action kaarten maken paper pad

Kaart 1: Hello Dear

Stap 1: Neem een vel linnencardstock van 20 x 15 cm als basis en vouw dit doormidden, zodat je een kaart krijgt van 10 x 15 cm.

Stap 2: Snijd daarna uit patroonpapier 3 rechthoeken van zo’n 9,5 x 14,5 cm, 9 x 14 cm en 8 x 12 cm. Zet de randen van het papier licht aan met een sponsje met bruine inkt. (Ik gebruik al járen ‘Distress Ink’ van Tim Holtz. Daar kan goedkopere inkt voor mij niet aan tippen.)

Stap 3: Plak bovenaan op de kaart twee strookjes washi tape op. Zelf doe ik voor de zekerheid altijd een beetje tape op de washi tape. Dan weet je zeker dat de tape niet loslaat.

action embossed stickers

Stap 4: Haal een aantal vrolijke stickers van een Action-stickervel. Ik koos voor een aantal schattige diertjes die me vertederend aanstaarden. Knip eventueel de witte randjes van de stickers weg met een fijn schaartje als je dat mooier vindt (heb ik zelf wel gedaan). Een precisiewerkje, maar het is het waard!

herfstkaarten maken met action stickers

Stap 5: Versier de kaart met een aantal leuke houten figuurtjes. Plak ze op met stevige lijm, zodat je zeker weet dat de ontvanger niet een paar losse houtjes in zijn envelop aantreft. Eventueel kun je de houten figuurtjes ook wat aanzetten met bruine inkt, zodat er meer diepte ontstaat.

action herfstkaart

Stap 6: Tijd voor mijn favoriete onderdeel: bling bling! Meestal ga ik voor plakparels, maar voor deze kaart gebruikte ik een parelpen. Een heel handig ding als je niet steeds losse pareltjes wilt kopen. Enige nadeel is dat de parelpennen om de haverklap verstopt zitten, waardoor je moet oppassen dat je niet een parel ter grootte van je halve kaart in het rond spuit (of dat je muur opeens van een metallic glans is voorzien). Wat dat betreft zijn plakparels wat mij betreft net wat handiger.

Ta da, je kaart is klaar! De mijne is inmiddels bij zijn ontvanger gearriveerd.

kaart maken met action aqua markers

Kaart 2: Hello

Stap 1: Neem als basis opnieuw een dubbelgevouwen blanco kaart van 10 x 15 cm.

Stap 2: Pak daarna een nieuw stukje wit papier van ook zo’n 10 x 15 cm. Pak er een Aquamarker (ook van Action – mijn hofleverancier qua knutselspullen!) bij en kleur daarmee vrij ruw de kaart in. Maak er eens geen net vlak van. De randjes geven juist een speels effect.

Stap 3: Snijd daarna een rechthoek van 14 x 9 cm uit het grijs gekleurde papier. Beïnkt de randjes met wat bruine inkt.

kaart maken voor halloween

Stap 4: Snijd uit een ander vel dessinpapier een rechthoek van 14,5 x 9,5 cm en plak die op de basiskaart. Plak daar vervolgens ook de grijs gekleurde rechthoek op.

Stap 5: Stickeren maar! Ik haalde uit één stickervel van Action heel veel verschillende stickers en maakte daarmee een vrolijke compositie. De stickers plakken van zichzelf niet heel goed, dus je kunt er nog prima mee schuiven totdat je tevreden bent.

herfstkaarten maken

Stap 6: Knip de witte randjes van de stickers weg (of laat ze zitten, als je dat net zo mooi vindt) en plak de stickers met tissuetape of met een klein dotje lijm op je kaart.

Stap 7: Versieren maar! Voeg een paar houten figuurtjes en letterstickers aan de kaart toe. Ga eventueel weer lekker los met je plakparels of parelpen om de kaart af te maken.

kaarten maken achtergrond stift

Kaart 3: Have a nice day

Voor de derde kaart moest en zou ik het vrolijke uiltje gebruiken van mijn favoriete Action-stickervel. Het werd een schattig kaartje om iemand een fijne verjaardag te wensen.

Stap 1: Snijd uit linnencardstock een rechthoek van 10 x 20 cm. Vouw de rechthoek doormidden, zodat je een vierkante kaart krijgt.

Stap 2: Snijd daarna uit dessinpapier met houtpatroon een vierkant van 9,5 x 9,5 cm. Zet de randjes aan met wat bruine inkt en plak het vierkant op de kaart.

Stap 3: Pak er een aquamarker bij en kleur een vierkant vlak op de kaart. Dat hoeft wederom niet heel netjes. Kleur er gewoon lekker op los.

kaarten maken achtergrond stift

Stap 4: Voeg daarna een paar strookjes washitape toe in het midden van de kaart. Kies vooral een leuke mix van kleuren.

kaarten maken met action stickers

Stap 5: Pak er weer een vrolijk stickervel bij en haal daar een aantal leuke stickers af. Plak een aantal stickers met foamtape en een paar stickers met gewone tissuetape op je kaart. Zo krijg je wat meer diepte in je kaart.

zelfgemaakte kaart met uil

Stap 6: En weer hetzelfde recept als net: voeg een paar houten figuurtjes en pareltjes toe. Schrijf ten slotte met fineliner een leuke boodschap op je kaart. Klaar is Kees! Of Romy dus.

zelfgemaakte kaarten action stickers

Herfstkaarten maken: een prima herfstbezigheid

Dit zijn de drie herfstkaarten bij elkaar. Ik heb de smaak weer lekker te pakken met herfstkaarten maken, geloof ik zo. Ik vermoed dat ik me niet hoef te vervelen de komende herfstachtige dagen. Pompoensoepje en een flinke mok thee erbij, een leuke tv-serie op en ik vermaak me al knutselend prima!

Wat is jouw favoriete bezigheid op een regenachtige dag?

herfstkaarten maken
herfstkaarten maken

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 6 oktober 2020 op 7:04 am - Beantwoord

  Prachtige kaarten heb je gemaakt! Een fijne bezigheid tijdens dit druilerige herfstweer.

 2. Jantine 6 oktober 2020 op 8:02 am - Beantwoord

  Ze zijn superleuk, Romy!
  Mooie stickers heb je gebruikt.
  Groetjes
  Jantine

 3. Ida 6 oktober 2020 op 8:56 am - Beantwoord

  Wat een leuke bezigheid, Romy. Je maakt me erg nieuwsgierig, want ik heb nog g nooit zelf kaarten gemaakt. De kaarten zijn erg mooi geworden!

 4. Naomi 6 oktober 2020 op 9:46 am - Beantwoord

  Heel erg mooi! Dank voor de inspiratie.

 5. Marjolein 6 oktober 2020 op 11:25 am - Beantwoord

  Ze zien er echt super leuk uit! Nu wil ik wel weer naar de Action, haha.

 6. Lilian 6 oktober 2020 op 12:58 pm - Beantwoord

  Wat een leuke kaartjes! Anna is ook alweer begonnen met knutselen, maar ik nog niet echt. Maar inderdaad echt een herfstweer activiteit. Ik maak vooral kaartjes voor verjaardagen en kerst, maar deze kaarten zouden natuurlijk ook erg leuk zijn voor m’n neefjes van 1 en 3! 🙂

 7. Tamara 6 oktober 2020 op 3:43 pm - Beantwoord

  Wat een superleuk kaarten! Zou ik helemaal vrolijk van worden als die op de deurmat vallen. Jaren terug vond ik het ook superleuk om kaarten te maken, inmiddels heb ik er weinig geduld meer voor en koop ik meestal een kaart in de winkel. Neemt niet weg dat zo’n zelf gemaakte kaart echt veel leuker is!

 8. Anouk 6 oktober 2020 op 8:54 pm - Beantwoord

  Echt super schattig deze kaartjes! Ik maak eigenlijk alleen kaarten voor kerst, mag je daar al mee beginnen in oktober?

 9. Rachel 8 oktober 2020 op 4:43 pm - Beantwoord

  Wat een prachtige en sfeervolle kaartjes zeg, ze zien er goed uit!

 10. Els 11 oktober 2020 op 5:40 pm - Beantwoord

  Wow, wat zijn die mooi geworden. Vooral het gebruik van meerdere materialen vind ik erg mooi. Zo ontstaan er echt lagen in de kaarten. De sfeer van de kaarten is echt heel mooi!

  • Romy 19 oktober 2020 op 12:06 am - Beantwoord

   Wat lief, dank je wel voor je mooie compliment!

Recente blogs

Favorieten | Sombrero Tan, Steeds Leuker, stippenrok & Sintvoedsel

16 oktober 2023|Lifestyle|

Soms kom ik al dan niet eetbare dingen tegen die ik zó geniaal vind dat ze een plek in mijn favorietenverzameling krijgen. Vandaag is het weer zover! Ik reserveerde dit keer onder andere een plek voor een open-deuren-boek dat ik wél kan waarderen, de roze muurverf die het voor mij helemaal is en een make-upverwijderaar die eens wel mijn mascara tot op de laatste korreltjes wegkrijgt. Verder tip ik je graag de lekkere pepernoten waarvoor ik al mijn "Geen pepernoten in oktober"-principes overboord gooide en mag een magisch flesje met eetbaar spul niet ontbreken tussen mijn favorieten. Daar komen ze allemaal!

Shoptherapie? | Mijn tweedehands blouse van Fabienne Chapot

9 mei 2020|Outfits|

Op Koningsdag kon ik er niet omheen. Terwijl half Nederland aan de oranje tompoucen zat, fantaseerde ik stiekem over de vrijmarkt die hopelijk volgend jaar weer wél georganiseerd mag worden. Ik besloot mezelf voor één keer wat shoptherapie te gunnen. Maar dan wel tweedehands! Via Vinted deed ik mezelf mijn allermooiste blouse ooit cadeau van het merk Fabienne Chapot. Een cadeautje dat werd bezorgd in een bubbeltjesenvelop met als afzender een metaalbedrijf, maar de inhoud was er niet minder leuk op.

Recept rijstdessert met laagjes van Oreo & chocola

17 december 2022|Recepten|

Ken je nog de rijstepap van vroeger? Van die vanille-toetjes die je in een plastic bakje koopt en die romig en mierzoet tegelijk zijn? Mijn opa was er gek op en ik lustte er ook altijd wel pap van. Laatst bedacht ik me dat je zo'n rijstdessert ook prima zelf kunt maken. Gooi wat rijst, kokosyoghurt en banaan bij elkaar en kook het een tijdje, en je hebt hetzelfde toetje met een paar scheppen minder suiker. Omdat ik in de feestdagenstemming was, gaf ik er een feestelijke twist aan. Dit rijstdessert met Oreo's en chocola smaakt uiteraard op en top naar chocola met een vleugje kokos en de heerlijke rijststructuur. Maak het als je iets te vieren of juist als je, net als ik, gewoon verlangt naar een nostalgisch bakje rijstepap met een twist.