DIY: kaart met foto maken voor Moederdag

Moederdag laat officieel nog een paar weken op zich wachten. Toch laat mijn moeder al regelmatig stille hints vallen voor haar wensen voor die dag. Tijd om aan de slag te gaan dus! Elk jaar wil ik in ieder geval een zelfgemaakte kaart geven op Moederdag en dit jaar besloot ik er iets persoonlijks van te maken. Ik maakte zelf een kaart met een foto van mij en mijn moeder erop. Wil je ook iets niet al te ingewikkelds maken voor Moederdag? Ik zal je in deze DIY stap voor stap uitleggen hoe ik deze kaart heb gemaakt.

DIY tutorial moederdag kaart met foto

Benodigdheden

Ten eerste even ter verduidelijking: ik heb zelf papier en versiersels gebruikt die ik nog had liggen. Natuurlijk kun jij ook gewoon de materialen gebruiken die je voorhanden hebt. Je kunt het ook zo duur of zo goedkoop maken als je zelf wilt, omdat er gelukkig tegenwoordig bij Action, Xenos, So Low en andere budgetwinkels veel mooie knutselspullen verkrijgbaar zijn.

Zelf gebruikte ik het volgende:

DIY tutorial moederdag kaart met foto benodigdheden

 • Een paar vellen papier (ik gebruikte merkpapier van Graphic 45, maar je kunt ook bij Action mooie papierblokken vinden);
 • Wit linnencardstock (afkomstig van Action);
 • Een taartcirkel (die van mij komt van de bakker, maar ook bij budgetwinkels kun je deze vinden);
 • Een gipsen frame (Action) en twee gipsen engeltjes (So Low);
 • Plakparels (Action);
 • Diverse versiersels;
 • Een foto van jou en je moeder.

Verder gebruikte ik nog:

 • Snij-apparaat of een mesje en een snijmat
 • Stevige lijm (tacky glue)
 • Dubbelzijdige tape (Action)
 • Bruineof zwarte inkt
 • Schaar

Als je alle materialen klaar hebt liggen, kun je aan de slag…

DIY kaart voor Moederdag 

DIY tutorial moederdag kaart met foto

Stap 1

Vouw een stuk dubbelzijdig linnencardstock van ongeveer 20×15 centimeter doormidden. Snijd vervolgens uit verschillende soorten dessinpapier vier rechthoeken met de volgende maten: 14,5 x 9,5 centimeter, 14 x 9 centimeter, 13,5 x 8,5 centimeter en 13 x 7,5 centimeter. Zet de randjes van het papier aan met inkt. Ik gebruik daarvoor een sponsje dat ik op een oude kapstokhaak heb bevestigd met klitteband. Een gewoon schuursponsje of een niet-vochtig doekje werkt eventueel ook prima.

DIY tutorial moederdag kaart met foto

Stap 2

Plak de onderste twee rechthoeken op de basiskaart op. Knip vervolgens de doily in twee delen en plak deze met stevige lijm aan weerszijden van de kaart op. Plak daarop nog de bovenste twee rechthoeken.

DIY tutorial moederdag kaart met foto

Stap 3

Druk een foto van jou en je moeder heel klein af of snijd zelf uit een grotere foto een klein gedeelte. Zorg ervoor dat de foto precies in het frame past dat je in het gedachten hebt. Ik heb zelf een kant-en-klaar gipsen frame van Action gebruikt, maar je kunt ook een foto met een wit randje afdrukken om een soort diepte te creëren in je kaart. Vervolgens heb ik het frame op een kartonnen label geplakt. Die stap kun je natuurlijk ook overslaan als je meer van clean & simple houdt.

DIY tutorial moederdag kaart met foto

Stap 4

Plak eerst twee beige labels op de kaart en plak vervolgens het frame met de foto op. Versier de kaart verder met bijvoorbeeld uitgeknipte figuurtjes, glitters of ander decoratiemateriaal. Zelf plak ik dit soort decoratie, zelfs de zelfklevende parels, altijd vast met stevige lijm. Zo kun je er zeker van zijn dat niet opeens alles loslaat als je bij je moeder met het kaartje komt aanzetten.

Klaar!

Tada, dan is je zelfgemaakte kaart voor Moederdag klaar. Vergeet niet om er nog een persoonlijke boodschap in te schrijven om je moeder extra gelukkig te maken.

DIY tutorial moederdag kaart met foto

Psst, ik heb mijn kaartje maar alvast gegeven aan mijn moeder. Iets met een nieuwsgierige moeder die dagelijks op mijn blog kijkt. Mam, voor Moederdag krijg je nog een ander exemplaar!

Heb jij al enig idee wat je je moeder voor Moederdag wilt geven?

Volg:
Deel:

28 Reacties

  • Romy
   Auteur
   13 april 2017 / 08:23

   Dankjewel! En wat ontzettend leuk dat je ook zelf kaarten maakt voor je moeder! Ik kan me voorstellen dat ze daar erg blij mee is :)

 1. 13 april 2017 / 08:12

  Wat superleuk dat je zo’n persoonlijke kaart maakt voor haar. Ik hou ook zo van cadeautjes waar je zelf iets aan hebt gedaan. Gewoon de kaart op zich maken is al superfijn omdat je er echt zoveel moeite voor doet, maar met de foto is het helemaal leuk natuurlijk! Lucky mom ;-)
  Sofie blogde over…Perikelen van een menstruatiecupmaagd

  • Romy
   Auteur
   13 april 2017 / 08:24

   Wat een lieve reactie! Ik vind het zelf ook altijd zo fijn om zelf iets te maken, zeker omdat de ontvanger het vaak heel erg waardeert :)

  • Romy
   Auteur
   13 april 2017 / 19:28

   Dankjewel! Haha, klopt! Mijn moeder is zo’n beetje mijn trouwste bezoeker, dus dat was lastig geweest om verborgen te houden ;)

 2. Lisette
  13 april 2017 / 08:30

  Heel mooi gemaakt! Iets persoonlijks krijgen is altijd leuk om te krijgen, gewoon al om de moeite die iemand er voor heeft gedaan :-)
  Lisette blogde over…Knutselideeën Pasen Voor Peuters

  • Romy
   Auteur
   13 april 2017 / 19:28

   Dankjewel! Ik word zelf ook altijd zo blij van zelfgemaakte cadeaus :)

 3. Barbera
  13 april 2017 / 11:40

  Bedankt Romy, natuurlijk ben ik super blij met deze geweldige kaart! Dank voor weer zoiets liefs, de kaart zal een mooi plekje krijgen. Dikke kus van mij, mam

  • Romy
   Auteur
   13 april 2017 / 19:29

   Dankjewel voor je lieve compliment :)

 4. wendy
  13 april 2017 / 13:48

  Wat leuk dat je zelf een kaart hebt gemaakt vind ik ook veel leuker om te krijgen. Zelf koop ik nooit kaarten ik maak ze altijd zelf. Soms een heel gepuzzel om een aparte kaart te maken die speviaal bij die persoon past, maar ik wordt er zelf vrolijk van als hij af is.
  Je moeder houdt van koeien is misschien leuk om een speciale koeien kaart te maken.
  Groetjes wendy

  • Romy
   Auteur
   13 april 2017 / 21:35

   Wat leuk dat je ook zo graag creatief bezig bent en zelf kaarten maakt! Dat is inderdaad altijd een feestje om te geven én te krijgen! Al helemaal leuk dat je echt per persoon iets uitkiest wat bij diegene past! Een koeienkaart is zeker een goed idee! Ik ga er eens over brainstormen hoe ik dat kan aanpakken :)

 5. Sylvia
  13 april 2017 / 14:32

  Wauw heel leuk gedaan! Ik vind persoonlijke cadeaus ook altijd het leukste dan weet je tenminste dat het met liefde gegeven is. Voor mijn moeder en de moeder van mn vriend maak ik dit jaar een klein fotoalbumpje met foto’s van ons dochtertje. Want we noemen het namelijk nu ook omadag. Wat ik krijg zal nog een verassing zijn haha ?
  Sylvia blogde over…Ergernissen op het strand!

  • Romy
   Auteur
   13 april 2017 / 21:37

   Wat een ontzettend leuk idee, zo’n fotoalbumpje! Heel leuk om te krijgen én om te maken, lijkt me! Hopelijk word jij zelf ook goed verwend met Moederdag :)

  • Romy
   Auteur
   13 april 2017 / 21:38

   Dankjewel :) En ik ben het helemaal met je eens: persoonlijke of zelfgemaakte cadeaus zijn zo leuk om te krijgen!

  • Romy
   Auteur
   13 april 2017 / 23:32

   Wat een mooi compliment! Ik ben inderdaad superblij met mijn ouders en broertjes :)
   Misschien is het leuk om voor je moeder een fotoboek te maken. Je kunt scrapbooken zo moeilijk/makkelijk en zo duur/goedkoop maken als je wilt. Ook een canvas met een foto van vroeger is misschien een leuk idee. Je zou je dochter er dan ook aan kunnen laten meewerken door haar een kwast te geven of de stickers/bloemetjes etc. te laten uitkiezen :)

 6. 16 april 2017 / 10:31

  Wauw je hebt de stappen laten zien maar ik vind het zo onwijs knap gemaakt, hoe je er toch op komt?! Nu ik zit zie wil ik ook graag een handletter kaartje maken voor mijn moeder. Ik heb nog een doosje waterverf dus misschien dat ik daarmee ga knutselen haha. Ik hoop dat het net zo mooi wordt! Wat vond je moeder van de kaart ? :)
  Claire blogde over…Update: hoe gaat de duurzame kleding challenge?

  • Romy
   Auteur
   16 april 2017 / 14:10

   Superleuk dat je ook aan het knutselen gaat voor je moeder! Met waterverf en handletteren kun je er vast iets heel moois van maken :) Ik ben heel benieuwd naar het resultaat! Mijn moeder was erg blij met de kaart. Ze heeft inmiddels al zo’n 100 zelfgemaakte kaarten van mij, haha, dus hij staat bij de verzameling ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge