kaart7 1

DIY | Kaarten maken met een patchwork van washi tape

 • 7 maart 2018
 • 31 Reacties
Categorieën: DIY

Stel: je hebt een enorme bak met washi tape en je wilt daar iets mee. Of andersom: stel je wilt een goede reden hebben om jezelf op heel wat rolletjes washi tape te trakteren. Wat doe je dan? Juist ja, je bedenkt een leuk concept voor een zelfgemaakte kaart om je mooiste rolletjes tape voor te gebruiken. Met dat idee in mijn achterhoofd ging ik dit weekend aan de slag om een kaart met een patchwork te maken van washi tape. Zo kon ik meteen mijn lieve moeder verrassen met zelfgemaakte post. Benieuwd hoe ik deze kaart maakte? Ik leg je stap voor stap uit hoe ik te werk ging.

kaarten maken met washi tape patchwork

Benodigdheden

Alle washi tape die ik heb gebruikt, komt van Action. Verder heb ik voor mijn kaart de volgende materialen gebruikt:

 • Linnencardstock (15×20 centimeter, afkomstig van Action)
 • 2 soorten patroonpapier en een klein strookje papier
 • Diverse versiersels (stickers, kartonnen figuurtjes, een strik, etc.)
 • Plakparels
 • Dubbelzijdige tape (bijvoorbeeld van Action)
 • Lijm
 • Snij-apparaat
 • Schaar
 • Bruine inkt

Voor bijna alle bovenstaande materialen (en ook voor leuke versiersels) kun je terecht bij Action. Ook kun je op AliExpress vaak wel betaalbare decoratiematerialen vinden.

kaarten maken met washi tape patchwork

Stap-voor-stapuitleg voor kaart met washi tape

De kaart ziet er door de vele stroken misschien wat ingewikkeld uit, maar eigenlijk had ik deze kaart in een mum van tijd gemaakt. Ik zal je uitleggen hoe ik de kaart stap voor stap heb opgebouwd.

Overigens kun je de kaart maken in welke kleuren en stijl je maar wilt. Ik koos zelf (het zal eens niet!) voor roze tinten, maar je kunt er ook juist een felgekleurde kaart van maken in alle kleuren van de regenboog. Of kies bijvoorbeeld voor wat stoerdere, mannelijke kleuren, zoals blauw, bruin en beige. Dat ziet er ongetwijfeld ook erg leuk uit.

kaarten maken met washi tape patchwork

Stap 1

Begin met een stuk wit karton van 20 x 15 centimeter en vouw dit karton in de breedte doormidden. Snijd vervolgens uit twee soorten patroonpapier twee rechthoeken van ongeveer 9,5 x 14,5 en 8,5 x 14 centimeter. Zet de randen van het papier aan met inkt. Daarvoor kun je een sponsje gebruiken dat je zachtjes in de inkt dept. Mocht je de kaart mooier vinden met subtielere randjes, dan kun je de inkt uiteraard ook weglaten.

Stap 2

Plak de rechthoeken vervolgens op de kaart met dubbelzijdige tape.

kaarten maken met washi tape patchwork kaarten maken met washi tape patchwork

Stap 3

Kies uit je voorraad washi tape een aantal rolletjes die goed matchen. Je kunt hiervoor 3 verschillende rollen washi tape kiezen, maar ook bijvoorbeeld wel 10 verschillende soorten. Hoe meer soorten washi tape je kiest, hoe kleurrijker de kaart zal worden.

Stap 4

Snijd 6 vierkantjes van 4 x 4 centimeter uit (stevig) papier en plak op ieder vierkantje 3 verschillende strookjes washi tape onder elkaar. Als je de eerste strook precies langs de rand plakt, weet je zeker dat alle strookjes recht op het vierkant zitten.

Scheur de uiteinden van de tape gewoon met je vingers af of knip ze af. Het kan zijn dat de washi tape iets te breed is of dat het randje net van het vierkantje af komt, maar dat maakt niet uit.

kaarten maken met washi tape patchwork

Stap 5

Draai de vierkantjes vervolgens om en knip de washi tape netjes langs de randen van ieder vierkant af. Doe dit bij alle zes de vierkantjes.

kaarten maken met washi tape patchwork

Stap 6

Vorm met de 6 vierkantjes samen een grote rechthoek. Je kunt voor een speels effect horizontale en verticale lijnen afwisselen. Bevestig de vierkantjes met dubbelzijdige tape op de kaart.

kaarten maken met washi tape patchwork

Stap 7

Versier de kaart verder met diverse decoratieproducten. Zelf vond ik het mooi om een wat groter figuur van karton te gebruiken op mijn kaart (de blauwe rechthoek), omdat dit de drukke achtergrond een beetje ‘breekt’. Daarnaast gebruikte ik onder andere stickers en een plastic vogeltje om mijn kaart verder te versieren.

Stap 8

Voeg ten slotte eventueel nog een paar uitgeknipte vlinders en pareltjes toe om de kaart verder te versieren.

kaarten maken met washi tape patchwork

Ta da, je kaart is klaar! Nu nog een bijpassende envelop vinden en dan kun je iemand (hopelijk) flink verrassen met handgemaakte échte post. Bij mij was mijn lieve moeder de gelukkige ontvanger van deze kaart. ♥

Wat was de laatste keer dat jij een echte kaart verstuurde?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 7 maart 2018 op 6:05 am - Beantwoord

  Leuk gedaan en eigenlijk heel makkelijk. Ik heb ook zo ontzettend veel washi ?

  • Romy 7 maart 2018 op 8:56 am - Beantwoord

   Haha, washi tape is ook gewoon eigenlijk heel verslavend ?

 2. Manon 7 maart 2018 op 6:19 am - Beantwoord

  Simpel en zo ontzettend leuk!

 3. Darina 7 maart 2018 op 7:09 am - Beantwoord

  Een hele mooie en vrolijke kaart!

 4. Aneta 7 maart 2018 op 7:10 am - Beantwoord

  Wat maak je toch leuke kaarten. Je kunt zo een een winkeltje beginnen en weer zeker dat het goed zal lopen

 5. chucky1012 7 maart 2018 op 7:16 am - Beantwoord

  Mooie diy ?
  Ik heb nog nooit kaarten zelf gemaakt.
  Misschien dat k dit ook eens ga doen….

  Xoxo

  • Romy 7 maart 2018 op 9:10 am - Beantwoord

   Wat lief, dankjewel! Ik heb wel eens wat kaarten verkocht via Jouw Marktkraam en dat was best leuk om te doen ?

  • Romy 7 maart 2018 op 9:12 am - Beantwoord

   Dankje! Het is zo leuk om te doen, dus ik kan het je zeker aanraden om eens te proberen ?

 6. Sandra 7 maart 2018 op 7:46 am - Beantwoord

  Jij bent hier zoooo goed in! Dat blijkt elke keer maar weer opnieuw. Echt héél tof! Eigenlijk is het niet eens zo moeilijk als dat ik dacht. Jouw stappenplan is lekker duidelijk! Misschien moet ik mij er eens aan gaan dagen, want het lijkt mij wel heel ontspannend en leuk om te doen…

  • Romy 7 maart 2018 op 9:23 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! Het kaartje is inderdaad eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om te maken en je hebt er ook niet zo veel voor nodig ? Superleuk als je je ook eens aan kaarten maken gaat wagen! Ik doe het ook altijd met heel veel plezier.

 7. Els 7 maart 2018 op 8:03 am - Beantwoord

  Wat een enorm leuke kaart heb je gemaakt :-). Leuk die verschillende materialen :-).

 8. Anna 7 maart 2018 op 8:36 am - Beantwoord

  Wat ziet het er vrolijk uit, al die mooie roze tinten! Wat een duidelijke uitleg ook, heel erg handig :-).

 9. Hilly Nicolay 7 maart 2018 op 9:24 am - Beantwoord

  Ik heb washipapier, ook daar kun je leuke dingen van maken.

  Jij hebt een prachtige kaart gemaakt!

  • Romy 8 maart 2018 op 12:04 am - Beantwoord

   Wat gaaf, dat washipapier! Ik heb het weleens zien liggen bij Action, maar heb het nog nooit gebruikt. Misschien moet ik dat ook maar eens uitproberen 🙂

 10. Barbera 7 maart 2018 op 10:58 am - Beantwoord

  Wat lief van je dat ik deze mooie kaart kreeg! Heel blij mee. Kus van je moedertje…. 🙂

 11. Haydée 7 maart 2018 op 4:24 pm - Beantwoord

  Ik verstuur af en toe wel een echte kaart (vooral voor verjaardagswensen), maar het is jaren geleden dat ik er nog eentje zelf maakte. En een zelfgemaakte kaart is natuurlijk nóg bijzonderder.

 12. Larissa 7 maart 2018 op 7:31 pm - Beantwoord

  Wat maak jij mooie kaarten zeg! Ik verstuur graag kaarten, maar ik maak er nooit tijd voor om zelf iets te knutselen. Het is volgens mij wel ontspannen om een keer te doen. Ik vind het resultaat in ieder geval geweldig.

  • Romy 8 maart 2018 op 12:06 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! Kaarten maken is inderdaad heerlijk ontspannend. Ik kan er echt van genieten om me even helemaal op een zelfgemaakte kaart te storten 🙂

 13. Nikita 7 maart 2018 op 7:52 pm - Beantwoord

  Ik vind jouw hobby zo mooi als je die op je blog toont! Zo zie je maar dat iedereen talenten heeft en iedereen leuke dingen maakt en kan. Als ik kaartjes zou maken zouden ze er waarschijnlijk helemaal anders uitzien. Maar dan citeer ik graag de woorden van mijn leerkracht in oktober: ‘Het zou saai zijn als we allemaal dezelfde werkjes maakten’. Ik wil trouwens je blogpost gebruiken ter inspiratie, alleen ga ik er een eigen touch aan geven. Als ik er ooit tijd voor maak (want dat is nog zo’n werkpuntje) en ik heb een kaart gemaakt dan zal ik eens een foto sturen! En trouwens, ik had een lastige dag en mijn zusje had dat niet door maar ze maakte hem onbewust goed. Ze was namelijk in de Action en ze heeft het handlettersetje gekocht voor me dat jij ook hebt. Je vertelde het in een van je shoplogs. Dat handlettersetje met dat zwarte doosje en 5 brushpens en een potlood. Ik was zo blij toen ik hem kreeg van haar, maar ik moest direct aan jou en je blog denken!

 14. Simone 7 maart 2018 op 7:59 pm - Beantwoord

  Wat super leuk gemaakt weer, Romy! Sowieso vind ik dat je hele mooie kaarten maakt. Ik volg dan ook je kaartenblog. Erg leuk en inspirerend wat daar voorbij komt.

  • Romy 8 maart 2018 op 12:08 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! En inderdaad, het is juist zo leuk dat iedereen weer een andere stijl en smaak heeft. Juist dat maakt zelfgemaakte kaarten of andere cadeaus zo leuk 🙂
   Wat leuk dat je ook eens aan het kaarten maken wilt gaan! Ik ben heel benieuwd naar het resultaat en zie nu al uit naar de foto 🙂
   Superfijn trouwens dat je zusje je op een minder fijne dag wist op te vrolijken met het handlettersetje van Action. Wat leuk dat het je zelfs aan mijn blog deed denken 🙂 Ik weet zeker dat je er veel plezier aan zult beleven. Hopelijk doet het je de niet zo fijne dag een beetje vergeten.

  • Romy 8 maart 2018 op 12:09 am - Beantwoord

   Dankjewel! 🙂 En wat onwijs leuk om te horen dat je mijn kaarten/scrapbookblog ook volgt!

 15. Miriam-sweet& nice things 7 maart 2018 op 9:36 pm - Beantwoord

  Super leuk gedaan! Wat simple om eigenlijk te maken. Ik word helemaal vrolijk van de kaart.

  • Romy 8 maart 2018 op 12:10 am - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat mijn kaart je een beetje vrolijk maakte 🙂 Hij is inderdaad eigenlijk echt heel simpel om te maken.

 16. Dinja 9 maart 2018 op 1:37 pm - Beantwoord

  Leuk gemaakt zeg, een goeie manier om je voorraad washitape te gebruiken (of nieuwe kopen hahaha)

Recente blogs

Appel-havermout-ontbijt met warme appel & rozijnen

31 maart 2022|Recepten|

Kan het nog: warme havermoutontbijtjes? Persoonlijk eet ik dit appel-havermout-ontbijt gerust het hele jaar door. Weer of geen weer, een zoet en gezond ontbijt gaat er altijd wel in. Lijkt het jou ook niet verkeerd om de dag te starten met iets wat naar appeltaart smaakt? Met dit appel-havermout-ontbijt heb je de heerlijke smaak van appeltaart ‘s ochtends al in je ontbijtbakje. Maar dan in een gezonde versie! Vijf minuutjes werk en je hebt een smakelijk ontbijt om de dag mee te beginnen!

Te groot verantwoordelijkheidsgevoel? 9x Dit is niet jouw verantwoordelijkheid!

29 juni 2022|Zelfliefde, Persoonlijke groei|

Verantwoordelijkheidsgevoel - veel mensen vinden het een mooie eigenschap. Is het ook grotendeels. Maar ik weet zelf dat het je ook aardig in de weg kan zitten als je er té veel van hebt. Van alle karaktertrekken die ik heb, is dit degene die ik soms heel graag in een vacuüm gezogen pot zou stoppen om ergens ver weg in een container te dumpen. Het is hartstikke lastig en energieslurpend als je je verantwoordelijk voelt voor alles en iedereen. Hoe kom je van een te groot verantwoordelijkheidsgevoel af en houd je meer ruimte over voor wat wél jouw pakkie ‘an is? Kijk of je deze 9 verantwoordelijkheden van je bordje kunt tillen!

Blij Lijstje #77 | Lievelings-inzicht, lepel-lol & livegang

10 juni 2024|Persoonlijk|

Afgelopen weekend was een volle maar onwijs leuke bedoening. Ik balanceerde op 20 meter hoogte op touwbruggen tussen de bomen en zoefde ziplinend over het water. Weer even het kind in mij terugvinden tijdens dat dagje klimmen in Drenthe was een blijmaker op zich. Ook blij werd ik van een mindblowing inzicht over mijn gekke theelepel-trekjes en een mooie quote die in één klap heel veel voor mij veranderde. En oh ja, ik werd ook heel blij van iets spannends wat vandaag staat te gebeuren. Iets met de livegang van een kleurrijk stukje internet van mijn hand. Dat en meer fijne blijmakers van de afgelopen weken verzamelde ik weer allemaal op dit lijstje.