DIY | Kaarten maken met een patchwork van washi tape

Stel: je hebt een enorme bak met washi tape en je wilt daar iets mee. Of andersom: stel je wilt een goede reden hebben om jezelf op heel wat rolletjes washi tape te trakteren. Wat doe je dan? Juist ja, je bedenkt een leuk concept voor een zelfgemaakte kaart om je mooiste rolletjes tape voor te gebruiken. Met dat idee in mijn achterhoofd ging ik dit weekend aan de slag om een kaart met een patchwork te maken van washi tape. Zo kon ik meteen mijn lieve moeder verrassen met zelfgemaakte post. Benieuwd hoe ik deze kaart maakte? Ik leg je stap voor stap uit hoe ik te werk ging.

kaarten maken met washi tape patchwork

Benodigdheden

Alle washi tape die ik heb gebruikt, komt van Action. Verder heb ik voor mijn kaart de volgende materialen gebruikt:

 • Linnencardstock (15×20 centimeter, afkomstig van Action)
 • 2 soorten patroonpapier en een klein strookje papier
 • Diverse versiersels (stickers, kartonnen figuurtjes, een strik, etc.)
 • Plakparels
 • Dubbelzijdige tape (bijvoorbeeld van Action)
 • Lijm
 • Snij-apparaat
 • Schaar
 • Bruine inkt

Voor bijna alle bovenstaande materialen (en ook voor leuke versiersels) kun je terecht bij Action. Ook kun je op AliExpress vaak wel betaalbare decoratiematerialen vinden.

kaarten maken met washi tape patchwork

Stap-voor-stapuitleg voor kaart met washi tape

De kaart ziet er door de vele stroken misschien wat ingewikkeld uit, maar eigenlijk had ik deze kaart in een mum van tijd gemaakt. Ik zal je uitleggen hoe ik de kaart stap voor stap heb opgebouwd.

Overigens kun je de kaart maken in welke kleuren en stijl je maar wilt. Ik koos zelf (het zal eens niet!) voor roze tinten, maar je kunt er ook juist een felgekleurde kaart van maken in alle kleuren van de regenboog. Of kies bijvoorbeeld voor wat stoerdere, mannelijke kleuren, zoals blauw, bruin en beige. Dat ziet er ongetwijfeld ook erg leuk uit.

kaarten maken met washi tape patchwork

Stap 1

Begin met een stuk wit karton van 20 x 15 centimeter en vouw dit karton in de breedte doormidden. Snijd vervolgens uit twee soorten patroonpapier twee rechthoeken van ongeveer 9,5 x 14,5 en 8,5 x 14 centimeter. Zet de randen van het papier aan met inkt. Daarvoor kun je een sponsje gebruiken dat je zachtjes in de inkt dept. Mocht je de kaart mooier vinden met subtielere randjes, dan kun je de inkt uiteraard ook weglaten.

Stap 2

Plak de rechthoeken vervolgens op de kaart met dubbelzijdige tape.

kaarten maken met washi tape patchworkkaarten maken met washi tape patchwork

Stap 3

Kies uit je voorraad washi tape een aantal rolletjes die goed matchen. Je kunt hiervoor 3 verschillende rollen washi tape kiezen, maar ook bijvoorbeeld wel 10 verschillende soorten. Hoe meer soorten washi tape je kiest, hoe kleurrijker de kaart zal worden.

Stap 4

Snijd 6 vierkantjes van 4 x 4 centimeter uit (stevig) papier en plak op ieder vierkantje 3 verschillende strookjes washi tape onder elkaar. Als je de eerste strook precies langs de rand plakt, weet je zeker dat alle strookjes recht op het vierkant zitten.

Scheur de uiteinden van de tape gewoon met je vingers af of knip ze af. Het kan zijn dat de washi tape iets te breed is of dat het randje net van het vierkantje af komt, maar dat maakt niet uit.

kaarten maken met washi tape patchwork

Stap 5

Draai de vierkantjes vervolgens om en knip de washi tape netjes langs de randen van ieder vierkant af. Doe dit bij alle zes de vierkantjes.

kaarten maken met washi tape patchwork

Stap 6

Vorm met de 6 vierkantjes samen een grote rechthoek. Je kunt voor een speels effect horizontale en verticale lijnen afwisselen. Bevestig de vierkantjes met dubbelzijdige tape op de kaart.

kaarten maken met washi tape patchwork

Stap 7

Versier de kaart verder met diverse decoratieproducten. Zelf vond ik het mooi om een wat groter figuur van karton te gebruiken op mijn kaart (de blauwe rechthoek), omdat dit de drukke achtergrond een beetje ‘breekt’. Daarnaast gebruikte ik onder andere stickers en een plastic vogeltje om mijn kaart verder te versieren.

Stap 8

Voeg ten slotte eventueel nog een paar uitgeknipte vlinders en pareltjes toe om de kaart verder te versieren.

kaarten maken met washi tape patchwork

Ta da, je kaart is klaar! Nu nog een bijpassende envelop vinden en dan kun je iemand (hopelijk) flink verrassen met handgemaakte échte post. Bij mij was mijn lieve moeder de gelukkige ontvanger van deze kaart. ♥

Wat was de laatste keer dat jij een echte kaart verstuurde?

Volg:
Deel:

31 Reacties

  • Romy
   Auteur
   7 maart 2018 / 08:56

   Haha, washi tape is ook gewoon eigenlijk heel verslavend ?

  • Romy
   Auteur
   7 maart 2018 / 09:10

   Wat lief, dankjewel! Ik heb wel eens wat kaarten verkocht via Jouw Marktkraam en dat was best leuk om te doen ?

 1. 7 maart 2018 / 07:16

  Mooie diy ?
  Ik heb nog nooit kaarten zelf gemaakt.
  Misschien dat k dit ook eens ga doen….

  Xoxo

  • Romy
   Auteur
   7 maart 2018 / 09:12

   Dankje! Het is zo leuk om te doen, dus ik kan het je zeker aanraden om eens te proberen ?

 2. 7 maart 2018 / 07:46

  Jij bent hier zoooo goed in! Dat blijkt elke keer maar weer opnieuw. Echt héél tof! Eigenlijk is het niet eens zo moeilijk als dat ik dacht. Jouw stappenplan is lekker duidelijk! Misschien moet ik mij er eens aan gaan dagen, want het lijkt mij wel heel ontspannend en leuk om te doen…
  Sandra blogde over…Recept | Super gezonde havermouttaart

  • Romy
   Auteur
   7 maart 2018 / 09:23

   Dankjewel voor je lieve reactie! Het kaartje is inderdaad eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om te maken en je hebt er ook niet zo veel voor nodig ? Superleuk als je je ook eens aan kaarten maken gaat wagen! Ik doe het ook altijd met heel veel plezier.

  • Romy
   Auteur
   7 maart 2018 / 09:23

   Dankjewel voor je lieve reactie! ?

 3. 7 maart 2018 / 09:24

  Ik heb washipapier, ook daar kun je leuke dingen van maken.

  Jij hebt een prachtige kaart gemaakt!

  • Romy
   Auteur
   8 maart 2018 / 00:04

   Wat gaaf, dat washipapier! Ik heb het weleens zien liggen bij Action, maar heb het nog nooit gebruikt. Misschien moet ik dat ook maar eens uitproberen :)

 4. Barbera
  7 maart 2018 / 10:58

  Wat lief van je dat ik deze mooie kaart kreeg! Heel blij mee. Kus van je moedertje…. :-)

 5. 7 maart 2018 / 19:31

  Wat maak jij mooie kaarten zeg! Ik verstuur graag kaarten, maar ik maak er nooit tijd voor om zelf iets te knutselen. Het is volgens mij wel ontspannen om een keer te doen. Ik vind het resultaat in ieder geval geweldig.
  Larissa blogde over…Ik ga trouwen!

  • Romy
   Auteur
   8 maart 2018 / 00:06

   Dankjewel voor je lieve reactie! Kaarten maken is inderdaad heerlijk ontspannend. Ik kan er echt van genieten om me even helemaal op een zelfgemaakte kaart te storten :)

 6. 7 maart 2018 / 19:52

  Ik vind jouw hobby zo mooi als je die op je blog toont! Zo zie je maar dat iedereen talenten heeft en iedereen leuke dingen maakt en kan. Als ik kaartjes zou maken zouden ze er waarschijnlijk helemaal anders uitzien. Maar dan citeer ik graag de woorden van mijn leerkracht in oktober: ‘Het zou saai zijn als we allemaal dezelfde werkjes maakten’. Ik wil trouwens je blogpost gebruiken ter inspiratie, alleen ga ik er een eigen touch aan geven. Als ik er ooit tijd voor maak (want dat is nog zo’n werkpuntje) en ik heb een kaart gemaakt dan zal ik eens een foto sturen! En trouwens, ik had een lastige dag en mijn zusje had dat niet door maar ze maakte hem onbewust goed. Ze was namelijk in de Action en ze heeft het handlettersetje gekocht voor me dat jij ook hebt. Je vertelde het in een van je shoplogs. Dat handlettersetje met dat zwarte doosje en 5 brushpens en een potlood. Ik was zo blij toen ik hem kreeg van haar, maar ik moest direct aan jou en je blog denken!
  Nikita blogde over…Ontspanningsapp: Sandbox

  • Romy
   Auteur
   8 maart 2018 / 00:08

   Dankjewel voor je lieve reactie! En inderdaad, het is juist zo leuk dat iedereen weer een andere stijl en smaak heeft. Juist dat maakt zelfgemaakte kaarten of andere cadeaus zo leuk :)
   Wat leuk dat je ook eens aan het kaarten maken wilt gaan! Ik ben heel benieuwd naar het resultaat en zie nu al uit naar de foto :)
   Superfijn trouwens dat je zusje je op een minder fijne dag wist op te vrolijken met het handlettersetje van Action. Wat leuk dat het je zelfs aan mijn blog deed denken :) Ik weet zeker dat je er veel plezier aan zult beleven. Hopelijk doet het je de niet zo fijne dag een beetje vergeten.

 7. 7 maart 2018 / 19:59

  Wat super leuk gemaakt weer, Romy! Sowieso vind ik dat je hele mooie kaarten maakt. Ik volg dan ook je kaartenblog. Erg leuk en inspirerend wat daar voorbij komt.
  Simone blogde over…Afvallen | Een jaar later…

  • Romy
   Auteur
   8 maart 2018 / 00:09

   Dankjewel! :) En wat onwijs leuk om te horen dat je mijn kaarten/scrapbookblog ook volgt!

  • Romy
   Auteur
   8 maart 2018 / 00:10

   Wat leuk om te horen dat mijn kaart je een beetje vrolijk maakte :) Hij is inderdaad eigenlijk echt heel simpel om te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge