schilderen met broccoli 2

DIY | Schilderen met broccoli & kaarten maken ('t is verrassend leuk!)

 • 12 april 2021
 • 22 Reacties
Categorieën: DIY
schilderen met broccoli

Je hebt een zondagmiddag zonder plannen en je moet wat. Wat doe je dan? Pinterest afstruinen in mijn geval. Zo kwam het dat ik laatst Bart vanachter mijn computer verstoorde met een enthousiaste kreet: “Schat, we moeten gaan broccoli-schilderen!”. Typisch gevalletje “Kan alleen op Pinterest!”, maar ik kon het niet laten een paar weken later de plakkaatverf en de broccoli tevoorschijn te halen. Het bleek nog leuker dan dat het er in de Amerikaanse tutorial uitzag. Reden genoeg om een DIY te delen waarin ik laat zien hoe ik na het schilderen met broccoli een paar bomenkaarten maakte.

Broccoli schilderen, wa’s dat?

Je kunt je voorstellen dat Bart mij ook met opgetrokken wenkbrauwen aankeek toen ik mijn Pinterestwaardige plannen met hem deelde. ‘Broccoli-schilderen’ klinkt alsof je een broccoli voor je neus legt en daar een schilderij van maakt, zodat je je lievelingsgroente prominent boven de bank kunt hangen. Maar nee hoor, dat zou niet in mijn hoofd opkomen.

Bij schilderen met broccoli gebruik je broccoliroosjes als kwast. Door de vele puntjes op zo’n broccoliroosje is het een ideale “stempel” om met verf te stippelen op papier. Zo krijg je bijvoorbeeld een mooi effect bij het maken van een bloesemboom. In deze tutorial zag het er heel mooi uit. Dat moest ik zelf ook proberen, na mijn eerdere uitprobeersels met Aqua Markers en verf. Ook Bart gaf het een kans (en bleek een waar schildertalent!).

Schilderen met broccoli (en daar kaarten van maken)

Nu heb ik helaas niet honderd plekjes aan de muren voor schilderprobeersels. En aangezien ik vrij kieskeurig ben in wat wel en niet aan de muur mag hangen, geef ik het een kleine kans dat ik ooit eigen schilderwerk daar een plekje geef. Daarom leek het me leuk om de met broccoli geschilderde bomen op kaarten te verwerken. Kan ik ze mooi naar iemand opsturen en doe je er ook nog echt iets leuks mee.

Hoe je het schilderen aanpakt, laat ik zien in deze tutorial. Master broccoli schilderen ben ik nog niet. Maar het leuke aan deze schildertechniek is juist dat het niet perfect kan en dat je perfectionistische neigingen daardoor lekker kunt loslaten.

Benodigdheden

 • Plakkaatverf (ik gebruikte een set van Action)
 • Een heel dunne en een iets dikkere kwast
 • Paar roosjes broccoli (ongekookt!)
 • Mengbord voor verf
 • Aquarelpapier
 • Linnencardstock (voor de kaarten)
 • Stickers en andere versiersels
 • Fineliner
 • Tape en lijm
boom schilderen

Stap 1: de boom schetsen

Voordat je met broccoli en verf aan de slag gaat, teken je eerst een boom uit op papier. Omdat ik de bomen verwerkte op kaarten van 10 x 15 centimeter, zorgde ik ervoor dat de getekende boom steeds binnen dat formaat papier past.

Pak het trouwens liever niet te perfectionistisch aan met je boom. Op de tekening hierboven heb ik elk lijntje uitgetekend, maar eigenlijk kun je net zo goed een iets grovere schets maken. Kwam ik ook pas later achter.

boom schilderen

Stap 2: de boom inkleuren

Kleur vervolgens de boom in met bruine plakkaatverf. Gebruik voor de takken een dunne kwast en voor de stam een iets dikkere kwast. Je kunt schaduw aanbrengen door op sommige plekken wat meer verf aan te brengen en op andere plekken wat minder.

Zet de boom daarna in het gras door met een dikke kwast op een grove manier penseelstreken te maken onderaan de boom. Voor het gras spoot ik op een mengbord wat beige en groene verf bij elkaar en mengde ik dat net niet helemaal door. Zo krijg je kleurverschil in het gras.

boom schilderen
schilderen met broccoli

Stap 3: hét schilderen met broccoli

Daarna kan het leukste onderdeel beginnen. Je mag de broccoli erbij pakken! Snijd uit de broccoli een paar kleine roosjes. Die gebruik je als kwast voor het schilderen met broccoli. Spuit vervolgens twee of drie kleuren verf op een mengbord vlak naast elkaar. Die kleuren ga je gebruiken voor de blaadjes van de boom. Meng de kleuren een klein beetje door elkaar, maar net niet helemaal. Zo kun je straks meerdere kleuren verf als bladeren gebruiken.

Dep een broccoliroosje in de verschillende kleuren en stempel vervolgens op verschillende plekken rondom de boomstam. Volg daarbij de vorm van de boom, dus bovenaan wat minder blaadjes en zo steeds meer richting de onderkant van de boom. Het is handig om niet te hard te drukken tijdens het stempelen. Anders heb je kans dat je dikke klonten verf krijgt en dat is nou net niet de bedoeling.

schilderen met broccoli

Stap 4: accentkleur toevoegen

Dep net zo lang met de verf totdat je helemaal tevreden bent over de boom. Eventueel kun je aan het eind nog een opvallende accentkleur (zoals bij deze boom donkerblauw) toevoegen. Daarmee geef je de boom meer diepte.

Stap 5: van geschilderde boom naar kaart

Zodra de verf van de boom opgedroogd is, is het tijd voor de volgende stap. Snijd een rechthoek van 14,5 x 9,5 centimeter met de boom uit het aquarelpapier. Plak die rechthoek met de boom vervolgens op een dubbelgevouwen witte kaart van cardstock (van 15 x 10 centimeter). Versier de kaart met stickers, figuurtjes en strass-steentjes. Voeg eventueel ook een handgeschreven tekst toe.

Ik maakte zelf drie kaarten met de geschilderde bomen, die je hieronder een voor een kunt bekijken.

schilderen met broccoli

Kaart 1: Hello

Van de twee bomen hierboven maakte ik twee kaarten. Normaal gesproken ben ik gek op kaarten met heel veel tierelantijntjes en kan ik uren zoet zijn met één kaart versieren. Dit keer heb ik me ingehouden qua versiersels en hield ik het bij een paar vlinders, wat strass-steentjes, twee hartjes en een handgeschreven tekst. Zo blijft de boom de blikvanger op de kaart.

schilderen met broccoli

Kaart 2: Liefs van mij

Bij het maken van deze tweede kaart herontdekte ik een vel met vrolijke herfst-stickers van Action. Die moest ik meteen op deze kaart verwerken, met als favoriet het schattige slakje. Ik schreef er een tekst bij en had ook deze kaart snel af. Deze kaart ligt alvast klaar om aan mijn oma te geven voor haar verjaardag binnenkort.

boom schilderen
schilderen met broccoli

Kaart 3: met boom van Bart

Hierboven zie je de twee bomen die Bart maakte met verf. Gewoon uit de losse pols geschilderd. Echt: hoe dan?! Die jongen heeft duidelijk talent voor tekenen en schilderen. Ook in broccoli schilderen was hij een natuurtalent. Ik heb dan ook een van zijn geschilderde bomen gekaapt om een kaart mee te maken. Het resultaat daarvan zie je hierboven. Ook een kaart met niet al te veel versiering, op een aantal paddenstoelen, dieren en veertjes na. Je moet toch voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet…

Schilderen met broccoli, een aanrader? Zeker wel!

Hoewel we de rest van de broccoli in de vorm van broccolisoep hebben opgegeten, weet ik haast zeker dat er nog wel meer broccoli als schilderkwast zal worden gebruikt hier. Ik vond het schilderen met broccoli zo leuk om te doen dat ik vast en zeker vaker met broccoli en verf aan het knutselen ga. Ik denk dat je er ook leuke achtergrondjes mee kunt maken en misschien komen er nog wel meer leuke schilderideeën opborrelen dan het maken van een boom. In ieder geval voor herhaling vatbaar dus.

Wat is de laatste Pinterest-tutorial die jij “moest” uitproberen?

boom schilderen
stempelen met broccoli
broccoli-schilderen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 12 april 2021 op 6:45 am - Beantwoord

  Is het erg dat ik dit zonde van de broccoli vind? Want gebruik gewoon een spons, of kwast, of iets anders oneetbaars en je hebt hetzelfde resultaat. Zoek eens op YouTube Bob Ross op. Mijlen beter dan pinterest tuts.
  Nee, ik vind interest geen goede inspo. Echt niet. Maar … jij hebt er plezier in en je getekende boom is hartstikke leuk. Crea bezig zijn is altijd goed.
  Vroeger op de kleuterschool maakte ik nog wel eens stempels van aardappelen. Dus ach.

  • Noor 12 april 2021 op 8:48 am - Beantwoord

   Ik dacht net hetzelfde
   Vind het mooi geschilderd (jammer dat ik zo’n schilderstalent niet heb!) maar vind het ook zonde van de broccoli. Is voor mij net iets te duur om mee te schilderen

   • Romy 12 april 2021 op 8:54 am - Beantwoord

    Het ging maar om een paar roosjes en de broccoli was in de aanbieding, dus qua prijs viel het mee 😉 Maar ik snap inderdaad dat je broccoli toch liever gebruikt in gerechten.

  • Romy 12 april 2021 op 8:52 am - Beantwoord

   Tuurlijk mag je dat vinden! Ik heb voor het schilderen twee roosjes gebruikt, dus het meeste is alsnog in onze maag beland 😉 Maar een kwast of spons die hetzelfde effect geeft, zou inderdaad ook leuk zijn.

  • Jantine 13 april 2021 op 7:42 am - Beantwoord

   Ik dacht eerlijk gezegd precies hetzelfde. Ik vind het effect heel leuk, maar om daar nou etenswaren voor te gebruiken. Dat zou ik geloof ik toch niet snel doen. Neemt niet weg dat je kaarten hartstikke leuk zijn.
   Groetjes,
   Jantine

 2. Darina 12 april 2021 op 7:07 am - Beantwoord

  Wat een mooie kaarten hebben jullie gemaakt. Heel origineel!

 3. Wendy 12 april 2021 op 7:57 am - Beantwoord

  Hahaha, had je een paar jaar geleden kunnen bedenken dat je ooit over je vriend zou schrijven: “ook in broccoli-schilderen was hij een natuurtalent”? De kaarten zijn mooi geworden. Ook die van jou.

  • Romy 12 april 2021 op 8:55 am - Beantwoord

   Haha, zeker niet! Zo ontdek je nog eens bijzondere talenten 😛

 4. Ida 12 april 2021 op 8:50 am - Beantwoord

  Ze zijn heel mooi geworden! Jullie hebben allebei veel talent Het effect lijkt wel een beetje Bob Ross-achtig!

 5. Audrey 12 april 2021 op 9:35 am - Beantwoord

  Het ziet er echt heel tof uit! Ik denk dat die tweede kaart mijn favoriet is door het gele erbij, maar Bart is inderdaad ook echt een natuurtalent!

 6. Johanna 12 april 2021 op 9:41 am - Beantwoord

  Mijn bedenken bij de brocoli had ik ook. Ik heb geleerd dat je niet mag spelen met eten. Ja, mijn ouders hadden de oorlog nog meegemaakt. Maar je hebt gelijk, met bloemen en blaadje doen we het ook. Verder wordt er genoeg eten weggegooid om je niet schuldig te voelen. Een nadeel lijkt me dat die bolletjes los gaan, of valt dat mee. Maar het resultaat is mooi. Veel succes en plezier!

  • Romy 19 april 2021 op 10:47 pm - Beantwoord

   Het loskomen van de bolletjes bij de broccoli viel mee. Wij hadden er zelf geen last van, maar dat komt misschien ook omdat we vrij harde broccoli gebruikten.

 7. bychristiana 12 april 2021 op 10:04 am - Beantwoord

  Heel origineel, je moet er maar op komen! Ik vind het resultaat ook wel echt leuk geworden, maar zelf eet ik liever broccoli haha;-)

 8. Lianne 12 april 2021 op 11:04 am - Beantwoord

  Wauw, wat ontzettend leuk is het geworden! Ik word er helemaal vrolijk van 🙂 Jullie bomen zijn echt heel goed gelukt en motiveren mij zelf (ook geen perfecte illustrator of schilder) om er ook iets mee te gaan doen, haha! Wat ze tegenwoordig allemaal bedenken voor dingen, echt bizar! Ik snap de argumenten wel over dat het zonde is van de broccoli en dat mensen het liever eten, maar als het inderdaad maar een paar stronkjes zijn en je er zoiets moois van kunt maken heb je ze alsnog voor een goed doel gebruikt. Ik ga er eens naar kijken 🙂

  • Romy 19 april 2021 op 10:46 pm - Beantwoord

   Dank je wel, superleuk om te horen! Zeker als je geneigd bent wat perfectionistisch te zijn met verven en tekenen, vind ik dit schilderen met broccoli echt een aanrader. Ik heb normaal met dit soort dingen de neiging om alles perfect te willen doen, maar bij deze kaartjes kon ik me echt 100% storten op het plezier dat ik eraan beleefde 🙂
   En met één heel klein roosje broccoli kun je al veel leuks doen 🙂

 9. Naomi 12 april 2021 op 11:44 am - Beantwoord

  Wat is dit leuk zeg! En ik vind het resultaat prachtig. Ik ben wel benieuwd of je ook andere dingen gaat maken met broccoli. Lijkt mij namelijk nog behoorlijk lastig.

 10. Anouk 12 april 2021 op 8:08 pm - Beantwoord

  Wat leuk zeg, echt een pinterest dingetje inderdaad!

 11. Meaghan 13 april 2021 op 8:17 pm - Beantwoord

  Super leuk en een handige hack van Pinterest. Wat is het eindresultaat mooi! <3 Ik zou er zelf echt niet zijn opgekomen om broccoli te gebruiken!

 12. Giovanna Jansen 14 april 2021 op 3:16 pm - Beantwoord

  Heel leuk gedaan!! Ik vind vooral die hersftige erg gaaf.

 13. Dorien 19 april 2021 op 11:15 am - Beantwoord

  Wat leuk, ga t ook proberen…echt erg tof..

 14. Saskia 21 april 2021 op 10:20 am - Beantwoord

  Wat een grappig concept! Ik sla hem op 🙂
  Leuk om ook eens met Noa te doen. Wil ik ook eens met aardappelen enzo doen

  • Romy 25 april 2021 op 11:12 pm - Beantwoord

   Leuk leuk! Ik ken dat aardappelschilderen nog van vroeger op school inderdaad. Denk dat broccolischilderen daar ook wel een leuk alternatief voor is 🙂 En je kunt er echt leuke dingen mee maken.

Recente blogs

Herstellen van een eetstoornis | 11 dingen die mij hebben geholpen

7 september 2022|Persoonlijke groei, Persoonlijk|

Zeven jaar geleden kon ik alleen maar dromen dat ik ooit dit artikel zou schrijven. Ik zat compleet verwikkeld in een eetstoornis. Al heel wat jaren. Het voelde soms als een duistere tunnel waar maar geen einde aan kwam. Ik ben dan ook elke dag dankbaar dat ik destijds toch - met een hele hoop angst - stapjes ben gaan zetten richting herstellen van de eetstoornis. Dit artikel is voor jou als jij dezelfde angst voelt om voor herstel te gaan als ik destijds. Herstel is mogelijk en het is vooral elk beetje spanning waard. Jij kunt het, net als ik destijds! Ja, ook als je daar nu nog niet van overtuigd bent. Misschien heb je iets aan deze 11 tips die mij door het herstel heen hebben gesleept. 

Vaker Vrolijkheid #4 Hollandse luchten, Gijp en een lekke fiets

15 januari 2017|Persoonlijk|

Elke maand stel ik voor de rubriek Vaker Vrolijkheid een lijstje samen met dingen waar ik blij van werd. Ook deze maand staat er weer een overzichtje klaar. Natuurlijk waren Parijs en Barcelona twee hoogtepunten van de afgelopen tijd, maar er was meer. Zo kreeg ik ook een harige bezoeker in de nacht, genoot ik van de Hollandse luchten en was ik nog net op tijd voor Oud & Nieuw. Ben je benieuwd naar deze en nog meer blije momenten en ben je klaar voor een flinke dosis vrolijkheid? Lees dan snel verder.

Mini-upgrade van mijn woonkamer | Nieuw vloerkleed

15 januari 2020|Interieur|

Een huis is nooit af. Die cliché uitspraak kan ik inmiddels niet anders dan beamen. Ook ik blijf maar schuiven met spullen in huis. Zo nu en dan verdwijnt er tijdelijks iets naar de berging. En het volgende moment haal ik juist weer iets uit de kast tevoorschijn of staat de pakketjesbezorger met een gloednieuwe aanwinst op de stoep. Ook de afgelopen weken waren mijn "Ik wil het allemaal anders!"-kriebels niet mis. Ik laat je graag mijn mini-upgrade van mijn woonkamer zien. Met als grote trots mijn nieuwe vloerkleed dat me nu dagelijks warme voeten bezorgt!