DIY: vintage kaart maken met budget spullen

19 dec 2016 | DIY | 38 reacties

Mijn doel voor deze maand was om meer tijd aan creatieve dingen te besteden. In mijn geval betekent dat heerlijk scrapbooken en kaarten maken, maar daar was tot nu toe nog erg weinig van terechtgekomen. Daarom vond ik het dit weekend de hoogste tijd om weer een DIY-project voor mijn blog te maken. Dit keer maakte ik een vintage kaart met goedkope knutselspullen van Action. Helemaal budgetproof dus! In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je deze kaart zelf kunt maken.

vintage kaart

Aangezien de meeste kerstkaarten inmiddels onderweg zullen zijn, besloot ik om een neutrale vintage kaart van te maken. Daarbij liet ik me inspireren door de nostalgische kattenstickers van Action. Zijn ze niet leuk? De kaart is onder andere goed te gebruiken voor Valentijnsdag, maar ik denk dat een zelfgemaakte kaart eigenlijk op elk moment van pas kan komen. Iedereen wordt toch blij van iets wat zo persoonlijk is en recht vanuit je hart komt?!

vintage kaart benodigdheden

Benodigdheden

 • Wit cardstock (Action)
 • Vintage stickers (Action: 2 vellen per verpakking)
 • Papierblokje 15×15 cm (Action)
 • Witte frames (Action; verschillende varianten verkrijgbaar)
 • Houten figuurtjes (de hartjes zijn van Xenos; de andere figuurtjes van Action)
 • Plakparels (o.a. bij Action)
 • Schaar
 • Lijm
 • Bruine inkt
 • Dubbelzijdige tape (Action)
 • Snij-apparaat (of een liniaal en snijmesje)

vintage kaart stap 1

Stap 1: Snijd uit linnencardstock een rechthoek van 10 x 20 cm en vouw deze doormidden. Je hebt nu een vierkante kaart van 10 x 10 cm. Neem vervolgens drie velletjes papier uit het blokje. Snijd hieruit twee vierkanten van 9,5 x 9,5 cm en van 9 x 9 cm. Beïnkt de randen met een sponsje of met de inktpad zelf. Plak de vierkanten vervolgens op de kaart op. Snijd daarna ook een rechthoek van 7 x 8,5 cm uit een ander velletje papier en plak deze in het midden van de kaart op.

vintage kaart stap 2

Stap 2: Kies vervolgens een sticker van een van de nostalgische stickervellen. Als kattenliefhebber kon ik uiteraard deze lieve katjes niet weerstaan. Pak er een wit frame bij en knip het deel van de sticker uit dat je in het kader van het frame zichtbaar wilt maken. In mijn geval was dat het poesje met de bloemen.

vintage kaart stap 3

Stap 3: Neem daarna een kartonnen ticket of snijd zelf uit papier een kleine rechthoek. Plak hierop zowel de uitgeknipte sticker als het frame. Zelf gebruik ik hiervoor tacky glue van Aleene’s,  maar ook de hobbylijm van Action schijnt goed te zijn. Plak het ticket met de sticker en het frame daarna in het midden van je kaart op.

vintage kaart stap 4

Stap 4: Eventueel kun je het weggeknipte gedeelte van de sticker nog naast het frame plakken. Zelf vond ik het tweede poesje te lief om niet te gebruiken en heb ik hem daarom ook een plekje op mijn kaart gegeven.

vintage kaart stap 5

Stap 5: Neem vervolgens een aantal houten figuurtjes en plak deze onder en boven het frame met het vintage plaatje. Neem van het vel stickers ook vier hartjes en plak deze op de lege plekken op je kaart. Zowel de stickers als de houten figuurtjes heb ik met lijm bevestigd om er zeker van te zijn dat ze niet zomaar van mijn kaart af vallen.

vintage kaart stap 6

Stap 6: Voeg ten slotte, als je dat leuk vindt, eventueel nog een paar pareltjes toe om je kaart af te maken.

Ta da, dan ziet je kaart er dus als volgt uit:

vintage kaart

Overigens kun je deze kaart ook prima met andere materialen maken. Bij Action hebben ze tegenwoordig veel verschillende papierblokjes liggen. Er is voor elke stijl wel iets te vinden. En zoals je ziet, heb je voor een vintage kaart echt geen dure spullen nodig. Met de materialen die ik heb gebruikt, zou ik nog op z’n minst 5-6 andere kaarten kunnen maken en dat met spullen die echt niet duur zijn.

Kom jij weleens bij Action voor knutselspullen?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

38 Reacties

 1. Sandra

  Dat frame is zó leuk verzonnen! Zou ik echt nooit uit mezelf kunnen bedenken, haha. Vind de kaart heel leuk geworden! Vorig jaar maakte ik zelf kerstkaarten en kocht ik ook alle knutselspullen daarvoor bij de Action. Ze hebben daar altijd zulke leuke dingen!

  Antwoord
  • Romy

   Wat lief, dankjewel! :) Wat leuk dat je vorig jaar ook zoveel hebt geknutseld! Wie weet volgend jaar weer ;)

   Antwoord
 2. Lisa

  Heeeeel leuk gedaan Romy! Ik ga vandaag knutselspullen halen om een tof scrapbook voor mijn vriend te maken voor kerst met van die enveloppen die open kunnen etc. Ben de komende drie dagen vrij, dus dat wordt 24/7 eraan werken om het af te krijgen voor kerst haha. Nog tips voor leuke winkeltjes naast de Action die goedkoop vellen papier en leuke knutseldingetjes verkopen? (verkoopt de Action trouwens meerdere kleuren papier, of puur wit? Ik weet niet of je het weet hoor, maar ik dacht ik kan het vragen). Fijne week! Liefs

  Antwoord
  • Romy

   Wauw, wat een onwijs leuk idee! Zelf maak ik ook scrapbooks en dat is echt zo leuk om te doen. Alhoewel een heel scrapbook in 3 dagen tijd wel echt een uitdaging is, haha. Maar wel heel leuk!:) Bij Action verkopen ze qua basispapier ook pakketjes met andere kleuren cardstock. Ook kun je daar heel veel soorten patroonpapier vinden: van vintage tot roze en van herfstachtig tot glitterpapier. Ze hebben echt heel veel soorten. Bij andere budgetwinkels ben ik nog niet echt leuk papier tegengekomen. Soms hebben ze iets bij Wibra, maar het papier van Action vind ik vaak qua stijl en kwaliteit wat mooier.

   Antwoord
 3. Iris

  Wat creatief! Ik vind het heel leuk bedacht dat je er een fotolijstje voor gebruikt hebt

  Antwoord
 4. Aneta

  Die frame is echt heel leuk! Je hebt bij de Xenos en de Action zoveel leuke knutselspulltjes. Helaas heb ik weinig tijd voor zulke activiteiten. Ach, na mijn studie heb ik weer bergen tijd om deze leuke dingen te doen. Je kaart is heel mooi geworden. Liefs

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve reactie! Ik ben zelf ook helemaal weg van dat frame. Heb er gisteren maar weer een paar extra van ingeslagen :) Jammer dat je nu niet echt aan creatieve dingen toekomt. Maar hopelijk komt daar snel verandering in :)

   Antwoord
 5. Mariëlle

  Oh wat heb ik dit soort dingen vroeger vaak gedaan hihi! Ik ben nu op de minimalistische tour en dit past ook niet in mijn stijl. Maar ik vind het een super leuk idee en een handig artikel :)

  Antwoord
  • Romy

   Lief, dankjewel! Wat leuk dat je vroeger ook op deze manier creatief bezig was :)

   Antwoord
 6. Neelke

  Wat leuk dat je zelf kaarten maakt! Ik vind die framepjes echt heel schattig. Het is niet helemaal mijn stijl, maar wel super creatief van je.

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve reactie, ondanks dat het niet helemaal je stijl is :) Ik vind die frames zelf ook zo leuk!

   Antwoord
 7. Vlijtig Liesje

  Wat een schattig kaartje is dat geworden! Ik vind dat het lijstje het echt heel bijzonder maakt.

  Antwoord
 8. Charel

  Wat ben je toch creatief! Super leuk weer gedaan! X

  Antwoord
  • Romy

   Wat lief! Dankjewel!

   Antwoord
 9. Denise

  Oh wat is je kaart leuk geworden zeg! Ik was al aan het popelen om te zien wat je met de spullen van de action zou gaan doen. Toch jammer dat ik dit jaar mijn kaarten niet zelf gemaakt heb.

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel :) Wat leuk om te horen dat je er zo nieuwsgierig naar was! En wie weet is kaarten maken ook iets leuks om aan je doelenlijstje toe te voegen voor 2017 :)

   Antwoord
 10. Lieke - Life As Lieke

  Wat een leuke kaart!!

  Antwoord
 11. nicole

  Heel erg leuk zeg!

  Antwoord
 12. Josephine

  Oh wow..Heel mooi gedaan! Je hebt er echt talent voor! Ja, ik ga ook graag naar Action voor knutselspulletjes. Maar vergeleken met jouw creaties zijn de mijne eigenlijk niet geschikt voor een publiek. :-p

  Antwoord
  • Romy

   Wat lief! Dankjewel! Je maakt me heel nieuwsgierig naar jouw creaties. Ik weet zeker dat ze prima geschikt zijn voor publiek :)

   Antwoord
 13. Kim

  Dit is zo’n leuke DIY! En Action is echt een hele fijne winkel, vooral voor budget knutsel-spulletjes! Super tof!

  Antwoord
  • Romy

   Wat lief, dankjewel! En Action is zeker een leuke winkel!

   Antwoord
 14. Anne-Marije

  Echt enorm leuk! Ik krijg de lintjes enzo nooit goed opgeplakt… Die gaan altijd na een paar minuten al weer los.
  Ik vind het echt jammer dat ik niet zoveel tijd meer heb voor knutselen. Het is echt een leuke bezigheid! Maar VWO4 is gewoon te druk ;-)
  Misschien in de kerstvakantie..
  Ik vind het echt knap dat je met van die budgetproducten zulke leuke dingen kunt maken!

  Antwoord
  • Romy

   Wat jammer dat je het zo druk hebt met school, maar misschien is de kerstvakantie inderdaad een goede reden om jezelf wat tijd te gunnen voor iets creatiefs. Dankjewel voor je compliment trouwens :) En wat betreft de lintjes, ik kan je de tacky glue van Aleene’s (te koop op internet, o.a. bij Scrapbookdepot, en bij een aantal knutselwinkels) echt aanraden. Je kunt er bijna alles mee vastplakken zonder het loslaat en de lijm droogt ook nog eens transparant op.

   Antwoord
 15. Sara | MevrouwMiauw

  Wauw Romy, wat heb je dat super creatief gedaan! Petje af. Door jouw blogpost heb ik zin om dadelijk ook weer even creatief bezig te gaan met het pimpen van mijn agenda. Mijn nieuwe uitdaging.

  Antwoord
  • Romy

   Wat ontzettend leuk om te horen! Dankjewel voor je reactie :) En veel plezier met het pimpen van je agenda! Zo leuk om te doen!

   Antwoord
 16. Irene

  Wauw! jij maakt altijd van die bijzondere kaarten!

  Antwoord
 17. hillybillybeauty

  Hij is super gaaf geworden Romy! Maar ik had ook niet anders verwacht. ;-)

  Antwoord
  • Romy

   Wat lief! Dankjewel :)

   Antwoord
 18. Jenn

  Wat leuk gedaan! Ik maak ook graag kaarten, maar hier zou ik zo niet op gekomen zijn.

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve compliment :)

   Antwoord
 19. Anne - Ditisanne.nl

  Wat leuk!! Ik stop in januari met een grote zakelijke opdracht en krijg daardoor hopelijk veel meer vrije tijd. Doel is om dan ook meer creatief aan de slag te gaan. Krijg al helemaal de kriebels als ik dit blog lees, leuk!

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk om te horen! Heerlijk dat je binnenkort weer wat meer tijd hebt voor dit soort leuke en creatieve dingen!

   Antwoord
 20. Inge

  Wat een leuke kaart is dit geworden zeg! Ik kom eigenlijk nooit bij de Action. :-)

  Antwoord
 21. Claire

  Wauw wat ben je toch creatief Romy! Ik heb dit jaar een paar handletter kerstkaarten gemaakt. Maar eigenlijk durf ik nog niet zo goed om ze te versturen omdat ze niet perfect zijn. Ik wil ook niet dat iemand de envelop open maakt en denkt dat één of ander kind het heeft getekend haha.

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve compliment :) En volgens mij kun jij hartstikke goed handletteren, dus die kerstkaarten vallen vast en zeker goed in de smaak!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs