kerstkaart met knopen 2

DIY | Zelf kerstkaarten met knopen maken (3 ideeën)

 • 18 december 2020
 • 23 Reacties
Categorieën: DIY
kerstkaarten met knopen maken

Kerst is niet ver weg meer. Dat betekent ook dat ik nog fanatiek de laatste hand leg aan een paar kerstkaarten. Toen ik laatst door Pinterest scrolde, kreeg ik opeens een idee: kerstkaarten met knopen maken. Al een tijdje terug scoorde ik twee flinke zakken met knopen. Genoeg om tientallen kaarten mee te maken! Zo ging ik aan de slag. Ik laat je drie ideeën zien voor zelfgemaakte kerstkaarten met knopen. Ter inspiratie voor als je – net als ik – vaak iets te laat aan je kerstkaarten begint. Of misschien alvast voor volgend jaar?

Kerstkaarten met knopen maken

Zelf (kerst)kaarten maken doe ik al heel wat jaren. En met heel veel plezier. Met foute kerstfilms op de achtergrond en een flinke lading rommel voor mijn neus (oh nee, creatieve mensen maken geen rommel; die hebben gewoon overal ideeën liggen!) ga ik aan de slag. Ik vind het leuk om elk jaar weer iets nieuws te bedenken, zodat mijn familie en vrienden niet jaar na jaar bijna dezelfde kaart op de deurmat vinden. Dit keer wilde ik eens creatief met knopen zijn. Deze drie kerstkaarten met knopen (en er volgen dit weekend vast nog meer last-minute kaartjes) waren het resultaat.

Benodigdheden voor elke kaart:

Voor elk van de kerstkaarten met knopen gebruikte ik het volgende:

 • Linnencardstock van 20 x 15 cm (te koop bij Action of online te bestellen bij knutselwinkels)
 • Patroonpapier (ik gebruik papier uit de kerstblokken van Action)
 • Kartonnen label
 • Stukje touw
 • Fineliner
 • Gekleurde stift
 • Snij-apparaat
 • Inkt (om de randjes van het papier aan te zetten)
 • Dubbelzijdige tape en lijm
 • Het belangrijkste: knopen in allerlei soorten en maten!
 • Eventueel andere stickers, versiersels en washi tape
kerstkaarten met knopen maken
zelfgemaakte kerstkaart

Kerstkaart 1: krans van knopen

Voor mijn eerste kaart viste ik een heleboel groene knoopjes uit mijn voorraad om daarvan een kerstkrans te maken. Ik legde een grote knoop in het midden (een ander rond object met een goed formaat kan ook!) als een soort mal. Daar kon ik vervolgens de groene knopen omheen leggen. Pas toen de knopen in de cirkel goed op elkaar aansloten, heb ik ze vastgeplakt. Daarna plakte ik onder, op en in de cirkel een aantal figuurtjes met lijm.

Verder bestaat de ondergrond van de kaart uit twee laagjes dessinpapier, waarvan ik de randen aanzette met inkt. De krans maakte ik op een bruin label, dat ik later op de kaart plakte. Ik knoopte een stukje touw door het gaatje van het label en versierde de kaart ten slotte met vrolijke stickers, strass-steentjes en en paar getekende sterren.

Tip: ik plak de knopen vast met Tacky Glue van Aleene’s (te koop bij online knutselwinkels). Ik gebruik al 10 jaar niet anders dan die lijm. Blijft goed zitten en ook fijn is dat de lijm transparant opdroogt. Daardoor zie je er niets van als je een keer wat uitschiet.

kerstkaarten met knopen maken
kerstkaart met sneeuwpop

Kerstkaart 2: sneeuwpop en kerstballen

Op Pinterest kwam ik ergens het leuke idee tegen om een sneeuwpop van knopen te maken. Dat wilde ik ook proberen! Hoe ik de sneeuwpop maakte, spreekt vast redelijk voor zich. Ik zocht drie witte knopen in verschillende maten en plakte die boven elkaar op. Daarna tekende ik met fineliner een hoed en armen bij de sneeuwpop. Ook kreeg de sneeuwpop uiteraard een dikke sjaal om – getekend met een rode stift.

Ook voor de kerstballen op de kaart gebruikte ik mijn knopenvoorraad. Ik tekende eerst met fineliner streepjes met een strikje eronder. Daar plakte ik vervolgens mini-knoopjes onder in verschillende maten en kleuren.

Verder is deze kaart eigenlijk vrij simpel. De roze achtergrond kleurde ik zelf met Aqua Markers van Action (zie dit artikel voor uitleg). Daarna plakte ik een paar stroken washi tape op de achtergrond. Vervolgens was het een kwestie van een paar vogeltjes, geponste sterren en wat bling bling toevoegen om de kaart af te maken.

kerstkaarten met knopen maken
kerstkaarten met knopen maken

Kerstkaart 3: kerstboom van knopen

Op mijn derde kerstkaart met knopen was ik zelf het meest trots. Deze blauwe kerstboom van knopen maken was even een puzzel, maar was wel heel leuk om te doen. Ik verzamelde eerst 15 (grote en kleine) blauwe knopen en schoof daarmee net zo lang totdat ze samen een kerstboom vormden. Helemaal recht hoeft het niet te zijn, vond ik. Echte bomen zijn ook niet perfect. Als stam gebruikte ik een houten knoop, maar je kunt natuurlijk ook een streepje tekenen met pen of stift. Verder plakte ik een strass-steentje op een aantal knopen. Glitter maakt alles beter, toch?!

De achtergrond voor deze kaart is ook weer gekleurd met stift met daarop een paar stroken washi tape. Verder gebruikte ik allerlei figuurtjes uit mijn Action-kerstblokken. Sommige daarvan plakte ik met foamtape op, zodat er meer diepte in de kaart ontstond.

kerstkaart met knopen

DIY | Zelfgemaakte kerstkaarten met knopen

Het leuke is dat elk van deze kerstkaarten met knopen razendsnel te maken is. Als je het trucje eenmaal door hebt, kun je natuurlijk nog heel veel kaarten op dezelfde manier maken. Met of zonder versiersels en papier eromheen – net wat je mooi vindt. Jouw kaart, jouw feestje.

Enne, mocht je nou niet zijn zoals ik en juist allang kerstkaarten hebben verstuurd (zelfgemaakt of niet), dan is het misschien alsnog leuk om iemand te verrassen met een zelfgemaakte kaart. Geef iemand die je normaal geen kaart stuurt (je buurvrouw, een collega, een opdrachtgever, je huisgenoot of je partner met wie je al járen samenwoont) alsnog een leuke kaart. Van vrolijke post en mooie woorden wordt (bijna) iedereen blij.

Heb jij weleens zelf kerstkaarten gemaakt?

kerstboom van knopen
sneeuwpop van knopen
kerstkrans van knopen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 18 december 2020 op 7:56 am - Beantwoord

  Prachtige kerstkaarten heb je gemaakt. Heel leuk om met knopen te werken, weer eens wat anders!

 2. Mirjam 18 december 2020 op 8:36 am - Beantwoord

  Wat een superleuke kaarten! Ik heb echt al een tijdje geen kaarten meer gemaakt, maar krijg nu toch spontaan zin om weer creatief aan de slag te gaan!

 3. Audrey 18 december 2020 op 9:32 am - Beantwoord

  Heel erg leuk, vooral die tweede en derde! Welke creaties zijn nou van Bart? 😉

  • Romy 18 december 2020 op 9:54 am - Beantwoord

   Die zal ik binnenkort nog een keer delen 😀 Hij had er ook een gemaakt met een knoop als neus voor een rendier, dus we waren samen creatief met knopen 😉

 4. Janne 18 december 2020 op 10:18 am - Beantwoord

  JAAAA! Kerstkaarten! Ik vind het erg leuk om te zien hoe vrolijke, originele en creatieve kaarten je weer hebt gemaakt.

  Waar heb je die voorraad knopen vandaan? Ik heb in mijn naaidoos wel een boel knopen, maar dat zijn voornamelijk saaie.

  • Romy 18 december 2020 op 11:59 am - Beantwoord

   Ik heb twee zakken bij Action gekocht voor € 1,50 per stuk. Er zaten in totaal wel een paar honderd knopen in elke zak, geloof ik. Ideaal! Bij gebrek aan een Action nu zou je ook een grote zak kunnen kopen bij een online fourniturenwinkel. Als je merkloze knopen bestelt in grote pakketten, kost het vaak niet veel en krijg je veel verschillende knopen.

 5. Johanna 18 december 2020 op 10:38 am - Beantwoord

  Super leuke kaarten. Leuk idee om knopen daar voor te gebruiken.

 6. Giovanna Jansen 18 december 2020 op 11:58 am - Beantwoord

  Wat een leuke kaarten! En wat een leuk effect met die knopen!

 7. Anouk 18 december 2020 op 12:09 pm - Beantwoord

  Superleuk zeg! vooral de kerstboom vind ik echt heel schattig!

 8. Monique 18 december 2020 op 12:21 pm - Beantwoord

  Oh dat is leuk, zeg!! Supercreatief ook. 🙂
  Ik heb ooit eens doosjes knoppen gekocht bij de Xenos of bij de Action.

 9. Irene 18 december 2020 op 12:42 pm - Beantwoord

  Ben altijd een beetje jaloers op jouw creativiteit! Die met de sneeuwman is mijn favoriet!

 10. Naomi 18 december 2020 op 12:58 pm - Beantwoord

  Wat zijn ze leuk! Ik heb dit jaar ook mijn kaarten zelf gemaakt. Dit idee ga ik wel onthouden voor volgend jaar;).

 11. Evelyne - Gouden Momenten 18 december 2020 op 8:00 pm - Beantwoord

  Zo mooi en creatief! Zou ik onmiddellijk kopen (waar moet ik zijn? haha)

 12. patriciaKleijn 19 december 2020 op 6:01 pm - Beantwoord

  Leuk hoor, jaren gedaan (dat weet je) de spullen heb ik nog wel maar dat creatieve is helemaal weg, wie weet komt het nog wel terug ik merk namelijk wel dat ik het wel mis dat gefreubel… wie weet

  • Romy 24 december 2020 op 11:45 pm - Beantwoord

   Ha wat leuk dat je het toch een beetje voelt kriebelen! Enne, die creativiteit zal je nooit helemaal verloren zijn, hoor 🙂 Ik weet zeker dat het er snel weer in zit als je eenmaal wat leuke materialen voor je hebt.

 13. Shirley 20 december 2020 op 7:53 pm - Beantwoord

  Wat een leuk idee en tof dat Bart ook creatief meedoet! Ik heb vroeger vaak zelf kaarten gemaakt. Ik was dol op 3D en mijn oma bracht ook vaak leuke knutselideeën mee, onder andere voor kaarten.

  • Romy 24 december 2020 op 11:43 pm - Beantwoord

   Ha wat leuk! Ik heb als kind ook veel 3D-kaarten gemaakt – toevallig ook geïnspireerd door mijn oma 🙂

 14. Els 21 december 2020 op 9:18 am - Beantwoord

  Wow, wat een mooie kaartjes heb je gemaakt! Ze passen als serie ook zo mooi bij elkaar!

 15. bychristiana 21 december 2020 op 1:19 pm - Beantwoord

  Ik heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan dat je gewoon zakjes met knopen kan kopen;-) Ik heb wel knopen in huis , maar dat zijn meer reserve-knopen. Ik vind je kaart met de sneeuwpop heel leuk, echt origineel ook!

  • Romy 24 december 2020 op 11:20 pm - Beantwoord

   Haha, ik kan me voorstellen dat dat ook niet het eerste soort aankoop is waar je aan zou denken 😛

 16. Saskia 21 december 2020 op 1:47 pm - Beantwoord

  Leuk om te zien! Ik maak zelf eigenlijk nooit kaarten 🙂

 17. Maaike 22 december 2020 op 11:28 pm - Beantwoord

  Dit is echt super gaaf! Ze zien er echt heel leuk uit allemaal! 😀

Recente blogs

Elke dag weekend: 10 tips voor een weekendgevoel

23 januari 2017|Persoonlijke groei, Positiviteit|

Het is weer maandag en een nieuwe week staat voor de deur. Toen ik nog op school zat, betekende dat altijd het startschot om af te tellen totdat het opnieuw weekend zou zijn. Inmiddels ben ik doordeweekse dagen gelukkig meer gaan waarderen. Helaas is het niet mogelijk om van de hele week een weekend te maken, maar je kunt wel proberen om elke dag dat weekendgevoel in stand te houden. Hoe doe je dat? Ik geef je 10 tips om het weekend nog net een paar dagen te verlengen (of eerder te laten beginnen).

Zelfliefde voor beginners | Een spoedcursus met 7 simpele tips!

11 mei 2018|Zelfliefde|

Zelfliefde komt je vaak niet zomaar aanwaaien. Niet iedereen kijkt met een stralende glimlach in de spiegel, durft goed voor zichzelf te zorgen en is trots op dingen die best wat gepaste trots verdienen. Gelukkig kan ook jij zelfliefde leren. Echt waar! Je hoeft jezelf echt niet helemaal het einde te vinden; het begint allemaal met een piepklein beetje meer welverdiende waardering voor wie jij bent. En ik help je daar graag bij op weg met een mini-spoedcursus. Daarom in dit artikel 7 eenvoudige tips om liever te zijn voor jezelf!

Blij Lijstje #67 | Wegleesboeken, Waaghals-diners & als een wervelwind door het huis

11 augustus 2023|Persoonlijk, Positiviteit|

De afgelopen maand bracht ik vooral op twee plekken door: in Londen (hoera, wat een feest was dat!) en thuis (wat ook een feest was voor mij als huismus!). We gingen als een wervelwind het hele huis door voor Project Huis Funda-proof Maken. Behangetjes die ooit verstopt zaten, werden weer zichtbaar en ik werd een pro in elke centimeter van lades benutten. Maar er was tussen dit soms enerverende en soms vooral grappige avontuur door, meer om blij van te worden. Zoals spontaan aanvliegende vlinders, dineren bij De Waaghals, tóch het perfecte verjaardagscadeau voor Bart weten te vinden en na Pippa's hard to get-taferelen gelukkig weer lief worden gevonden. Dit is mijn Blije Lijstje van de afgelopen tijd!