4 2e 6

Doorpakker of niet, deze 9 dingen stel ik liever uit!

 • 7 december 2019
 • 33 Reacties
Categorieën: Persoonlijk
dingen die ik uitstel

Over het algemeen ben ik een doorpakker. Ik houd van concrete lijstjes met actiepunten. En die actiepunten vink ik liever vandaag dan morgen van mijn to-do-list af. Ik race dan ook regelmatig als een onrustige wervelwind door mijn huis. Pas als de was gedaan is en mijn mailbox is bijgewerkt, heb ik de rust in mijn kont om op een stoel neer te ploffen. Toch heb ik wel de nodige klussen waarbij het tegenovergestelde geldt. Die doe ik liever morgen. Of nee, overmorgen. Deze 9 dingen staan bij mij bovenaan de uitstellijst.

 1. De container buitenzetten. Ik ben een planner in hart en nieren. Maar mijn planningssysteem voor de container buitenzetten is niet waterdicht te noemen. Mijn tactiek? Zodra ik wel heel veel geluiden hoor van rijdende containers, werp ik een blik door het raam, ga ik snel naar de berging en schuif ik heel sneaky mijn container erbij aan. Helaas kom ik meestal pas tot de ontdekking dat het vuilnisophaaldag is als ik net in mijn badjas en pantoffels op een stoel ben geploft. Op zulke momenten zou samenwonen een uitkomst zijn. “Schat, zet jij de container even buiten?!”
 2. Poetsproject: schone oven. Ik ben nogal een schoonmakerig type, maar flinke poetsklussen waar ik tegen opzie schuif ik met alle plezier voor me uit. De oven schoonmaken bijvoorbeeld. Wat een klus! Het was dan ook mijn vriend die zei dat ik mijn oven na vijf maanden in mijn huis wonen toch echt eens moet schoonmaken om hem te kunnen gebruiken. Deze lasagne was een goed excuus om die grote (en inderdaad uitstelwaardige) poetsklus eindelijk op te pakken.
 3. Updates van software accepteren. Is er een nieuwe Hotmail-update? Ik ben de laatste die enthousiast zal reageren. Ben ik net aan het oude systeem gewend, komt er weer een betere versie… Ik klik dan ook net zo vaak op de ‘Uitstellen’-knop totdat ik er echt niet meer onderuit kan en de update door het programma voor mij is geïnstalleerd.
 4. Hetzelfde verhaal met systeemupdates. Hetzelfde geldt dus voor systeemupdates op mijn laptop. Die komen ook gewoon nóóit goed uit. Ook daarbij heb ik een abonnement op de ‘Update uitstellen’-knop. Ik weet het: heel slecht. Ooit ga ik mijn leveren beteren.
 5. Niet perfecte dingen lanceren. Better done than perfect zei de businesscoach van mijn ondernemersprogramma me laatst. Laat dat nu niet bepaald een lijfspreuk zijn van mij als perfectionist. Bij dingen die ik het liefst perfect wil hebben, wacht ik gerust nogal lang voordat ik ze daadwerkelijk doorstuur of bekendmaak. Niet voor niets liet mijn eigen zakelijke website even op zich wachten. Iets met heel veel (puntjes op) puntjes op de ‘i’.
 6. Tanken. Toen ik nog een kersverse auto-eigenaar was, wist ik niet hoe snel ik naar de benzinepomp moest rijden als mijn tank minder dan halfvol zat. Inmiddels heb ik die neiging al lang en hoog en breed vaarwel gezegd. Zeker in de kou vind ik het geen feest om na een lange autorit mijn autootje een nieuwe lading krachtvoer te moeten toedienen. Komt morgen wel! Een gedachtegang die op dat moment altijd heel logisch is, maar waar ik de volgende ochtend standaard spijt van heb wanneer ik alsnog in alle vroegte en in de kou bij mijn niet zo geliefde tankstation sta.
 7. Cadeaus inpakken. Ken je die mensen die een cadeau al een week van tevoren prachtig ingepakt hebben klaarliggen? Ik behoor dus niet tot die groep mensen. Ik ben zo iemand die zich vlak voor vertrek realiseert dat mijn cadeaus nog zonder mooi cadeaupapiertje op tafel liggen. Dat ik tegenwoordig altijd cadeaupapier in huis heb, vind ik al een bewonderenswaardige eerste stap vooruit. Ja toch?!
 8. Oude spullen op Marktplaats zetten. Toen ik nog bij mijn ouders woonde, had ik al een hele stapel boeken liggen die ik nog voor mijn verhuizing op Marktplaats te koop wilde zetten. Twee maanden later verhuisden diezelfde boeken mee naar de berging van mijn nieuwe woning. En – je raadt het al – inmiddels is die stapel boeken voor op Marktplaats alleen maar verder gegroeid. Zal het er in de kerstvakantie dan eindelijk van komen? Of is de voorjaarsvakantie toch een beter moment?
 9. Een nieuw handdoekenrek kopen. Oké, dit is toch wel de ergste punt. In de categorie niet-mijn-lievelingsklusjes valt het opmeten, uitzoeken en ophangen van een handdoekenrek absoluut. Mijn huidige rek is onbruikbaar en dat is totaal niet praktisch. Vervanging moet er snel eens komen, want dit is echt geen porum. Dat roep ik alleen al een maand of twee…

Ach, gelukkig ben ik verder wel een doorpakker die eerder te snel gaat dan dat ik dingen uitstel. Maar onder het mom van better done than perfect ga ik toch maar eens een paar puntjes afvinken. Te beginnen met mijn site die maandag live gaat. En misschien komt het handdoekenrek er dit weekend ook wel van.

Kan ik mooi mijn eigen tips tegen uitstelgedrag in de praktijk brengen!

Zijn er dingen die jij altijd uitstelt?

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 7 december 2019 op 8:56 am - Beantwoord

  Haha, van die klusjes als de oven. Ben ik ook zeer goed in om dat uit te stellen. Maar tanken uitstellen? Dapper, durf ik niet! Halfvol is z.s.m. naar de pomp;).

  • Romy 13 december 2019 op 12:16 am - Beantwoord

   Haha, ik was dus ook eerst zo iemand die acuut naar het pompstation racete als de tank ook maar een beetje leger dreigde te raken. Maar blijkbaar kun je in dat opzicht dus volledig bijdraaien 😛

 2. Lianne 7 december 2019 op 8:58 am - Beantwoord

  Haha ja sommige punten herken ik wel, zoals het tanken! Grappig dat jij wel een schoonmaakvirus hebt, ik vind het vreselijk! Ik stel dat het liefste zolang mogelijk uit. Lees: tot we eens bezoek krijgen en ik op de dag zelf, nog 5 minuten voor het bezoek daadwerkelijk komt, sta te stofzuigen!

  • Zo simpel is dan geluk 7 december 2019 op 9:39 am - Beantwoord

   Heel veel punten zijn toch wel erg herkenbaar!

  • Romy 13 december 2019 op 12:17 am - Beantwoord

   Haha, oeps! Mijn moeder was ook altijd nog druk aan het poetsen en stofzuigen tot het moment dat de visite zou komen. Dan moest opeens alles razendsnel weggewerkt worden 😛

 3. Darina 7 december 2019 op 9:24 am - Beantwoord

  De oven schoonmaken is ook een van de klusjes die ik uitstel, alsook updates installeren. Ook heb ik nooit veel zin in poetsen, maar doe het natuurlijk wel 🙂

 4. Wendy 7 december 2019 op 9:48 am - Beantwoord

  Veel dingen op jouw lijstje stel ik ook graag uit. Poetsklussen, oude spullen wegdoen, updates… Sowieso heb ik er wel een handje van om pas ergens aan te beginnen als de deadline (akelig) dichtbij komt. Soms helpt dat – om de hoeveelheid werk die ik ergens in stop binnen de perken te houden – maar vaak ook niet. :/

  • Romy 13 december 2019 op 12:18 am - Beantwoord

   Stiekem helpen krappe deadlines mij ook weleens om juist iets gedaan te krijgen. Alsof er dan zo veel druk op ligt dat ik niet anders kan dan me er toch maar direct toe zetten 😉

 5. Haydée 7 december 2019 op 11:16 am - Beantwoord

  Verschillende ovens hebben een ‘pyrolyse’ programma. Daarbij gaat hij zichzelf reinigen door gebruik te maken van hele hoge temperaturen. Dat scheelt weer een onaangenaam klusje. ? Succes met de lancering van je website maandag!

  • Romy 13 december 2019 op 12:19 am - Beantwoord

   Ah wat goed om te weten! Dank je voor de tip! Ik ga dit weekend direct eens uitzoeken hoe dat bij mijn oven zit. Zou ideaal zijn als de oven zichzelf schoonmaakt!

 6. Johanne 7 december 2019 op 11:33 am - Beantwoord

  Haha, zelfs met twee mensen in huis lukt het ons regelmatig om de container niet op tijd buiten te zetten. Ik heb alles heel netjes in mijn agenda staan en krijg de avond ervoor een notificatie. Probleem is: ik zeg het altijd tegen mijn vriend. Hij zegt dat hij het straks wel doet. Ik ben gerustgesteld. En tegen de tijd dat we in bed liggen, staat die container nog steeds in de achtertuin, haha. #firstworldproblems

  • Romy 13 december 2019 op 12:21 am - Beantwoord

   Haha, samenwonen is dus blijkbaar ook niet dé oplossing om altijd op tijd te zijn met de container 😛 De struggle van samenwonen is misschien juist dat je dingen aan elkaar kunt overlaten en dan maar moet hopen dat de ander het doet. Als alleenwonende weet ik in ieder geval zeker dat er helemaal niets gebeurt als ik niets doe 😛

 7. Ilona Wielinga 7 december 2019 op 1:20 pm - Beantwoord

  Grappig om te lezen. En ik denk dat iedereen wel van die dingetjes heeft die je maar uit blijft stellen. In mijn geval vaak een telefoontje naar bijvoorbeeld de huisarts, of inderdaad een schoonmaakklus of het verschonen van mijn bed.

  • Romy 13 december 2019 op 12:23 am - Beantwoord

   Oh ja, telefoontjes stel ik ook iets te graag uit. Belangst heb ik niet meer, maar ik blijf gewoon niet zo’n fan van telefoontjes plegen 😉

 8. Els 7 december 2019 op 1:33 pm - Beantwoord

  Ja, tanken… Echt zo niet leuk om te doen en ook nog eens duur ;-).

  • Shirley 7 december 2019 op 2:02 pm - Beantwoord

   Ik heb altijd spijt van Marktplaats zodra ik de eerste spullen erop heb gezet. Onrealistische biedingen, onaardige berichten. Haha! Maar voor een aantal wat duurdere spullen heeft het al wel geloond bij mij. Boeken erop zetten, begin ik niet meer aan, haha.

   • Romy 13 december 2019 op 12:25 am - Beantwoord

    Haha, ook ik heb nogal een haat-liefdeverhouding met Marktplaats. Er komt nogal wat gedoe bij kijken en er zijn altijd mensen die dingen willen ophalen en zich erover verbazen dat je niet thuis bent op een dinsdag om tien uur ‘s ochtends 😉 Ach, ik ga het beleven! Het zakcentje dat al die verkochte boeken me zouden opleveren, is ook wat waard.

 9. Iris 7 december 2019 op 2:10 pm - Beantwoord

  Ik moet de hele tijd nog het bedrijf van de vaatwasser bellen. Hij maakt de vaat namelijk niet altijd meer goed schoon. Zo vervelend. Maandag ga ik het echt doen!

  • Romy 13 december 2019 op 12:25 am - Beantwoord

   Dat is zeker een telefoontje waard, zo te horen! 😉 En, is het gelukt om te bellen?

 10. Geke 7 december 2019 op 4:57 pm - Beantwoord

  O ja, die software updates… zo herkenbaar! Vooral ook omdat het soms zo lang kan duren, of vastlopen, …
  De oven is opgelost hier met het kopen van onze nieuwe die zelfreinigend is. Alleen is het wel iets voor in de winter want wat een hitte komt erbij kijken!

  Telefoontjes (zakelijk, niet om lekker te kletsen) en afspraken regelen, dat zijn mijn grootste uitstelpunten vermoed ik.

  • Romy 13 december 2019 op 8:09 am - Beantwoord

   Een zelfreinigende oven klinkt echt ideaal. Dat lijkt mij ook geweldig!
   Heel herkenbaar trouwens van het uitstellen van telefoontjes. Daar heb ik ook nog weleens een handje van…

 11. bychristiana 8 december 2019 op 8:01 am - Beantwoord

  Net als jij ben ik ook meestal een echte wervelwind en weet ik echt van aanpakken. Maar 1 ding wat ik heel graag uitstel; het doen van administratie. Vre-se-lijk. Ik vind het lastig en ik ben er te chaotisch voor. Daarom zou ik ook nooit een goede zakenvrouw worden, denk ik haha;-)

  • Romy 14 december 2019 op 10:04 pm - Beantwoord

   Haha, boekhouden is ook gewoon niet de meest geweldige bezigheid. Gelukkig zou je als zakenvrouw altijd nog een boekhouder kunnen inschakelen 😉

 12. Anouk 8 december 2019 op 11:23 am - Beantwoord

  Mijn schoonouders krijgen een email als de container aan de straat moet, en ook welke van de vier dat dan moet zijn. misschien kan dat bij jou gemeente ook wel.

  • Romy 14 december 2019 op 10:08 pm - Beantwoord

   Oh wat handig, die e-mailmelding om de container buiten te zetten. Dat zou ideaal zijn voor mij. Ik ga eens kijken of mijn gemeente zoiets aanbiedt.

 13. Jessica J. 8 december 2019 op 1:38 pm - Beantwoord

  Grappig, ik ben juist het compleet tegenovergestelde en ga zelfs actief op zoek naar updates, haha!

  • Romy 14 december 2019 op 10:25 pm - Beantwoord

   Oh echt?! Haha! Ik vind updates dus echt vre-se-lijk, haha.

 14. Saskia 9 december 2019 op 9:52 am - Beantwoord

  Sommige dingen heb ik M. gewoon lekker voor haha. Zoals die container en het tanken. Rot klusjes…

  • Romy 14 december 2019 op 10:43 pm - Beantwoord

   Haha, dat lijkt me het ideale aan samenwonen. Dan kun je de rotklusjes inderdaad mooi aan iemand uitbesteden 😉

 15. Nikita 10 december 2019 op 9:04 pm - Beantwoord

  Updates uitstellen is een talent van me. Ik heb net als jij een abonnement op de ‘later installeren-knop’. Verder had ik dat ook met mijn rek opruimen. Gewoon omdat het me veel energie zou kosten. Maar inmiddels heb ik het wel gedaan. Mijn tekengerief heeft nu veel meer plaats en er is een plak vrijgekomen om nieuwe boeken op te zetten. Ik heb nu terug plaats voor 50 boeken erbij. Voor een boekenwurm als ik is dat een feestje. Ik moet binnenkort ook nog een paar boeken en spulletjes naar de kringloop doen. En daar zie ik ook tegenop. Niet perse de kringloopwinkel zelf, die vind ik leuk. Maar ik moet mezelf er toch altijd warm voor maken om effectief mijn spullen bij elkaar te rapen en ze weg te brengen. Het zijn een stuk of 20 boeken en die wegen zwaar. Zelfs voor een boekenwurm als ik 😉

  • Romy 14 december 2019 op 11:28 pm - Beantwoord

   Oeh, een nieuwe plank vrij hebben voor boeken is natuurlijk geen straf voor een boekenwurm als jij. Goed bezig hoor! En heel herkenbaar dat je het soms liever uitstelt om spullen naar de kringloop te brengen, zeker als het om zwaar spul gaat. In ieder geval al heel fijn dat je nu mooi van wat meer ruimte in je rek kunt genieten 🙂

 16. zwartraafje 18 december 2019 op 1:55 pm - Beantwoord

  Grappig om te lezen vermits de oven hier eigenlijk ook dringend eens onder handen moet worden genomen. Bij mij zijn het vooral dat soort intensieve huishoudelijke klussen die soms langer blijven wachten. Vooral omdat ik door mijn gezondheidsproblemen weinig energie en veel pijnklachten heb. Wanneer ik dus zo’n klusjes doe daalt het eerste en stijgt het tweede en vermits ik dat al vooraf weet durf ik die klusjes voor me uitschuiven. De meeste andere dingen begin ik dan weer net heel stipt aan om stress en overbodige drukte te voorkomen.

  • Romy 21 december 2019 op 10:25 am - Beantwoord

   Het lijkt mij ook lastig als je door gezondheidsklachten bepaalde dingen niet kunt doen. Dan zie je niet zozeer op tegen de huishoudelijke klussen zelf, maar tegen de gevolgen ervan. Wel rot om te horen wat dat soort dingen dan met je gezondheid en energielevel doen!

Recente blogs

Last van altijd druk zijn? 9 tips voor meer lucht in je agenda & leven!

12 december 2022|Carrière en ondernemen, Persoonlijke groei|

"Lekker druk" zijn we allemaal weleens. Niets mis met een deadline op z'n tijd of een spoedje tussendoor. Maar je kunt natuurlijk niet oneindig extra hooi op je vork blijven prikken. Er komt een moment dat alle hooi eraf valt, je hoofd een warboel is en je agenda zó uitpuilt dat je geen flauw idee meer hebt waar te beginnen. Ook ik ben graag een bezige bij totdat de heilige 'te druk'-grens is bereikt. Als ik daaroverheen ga, merk ik: er moet maar weer eens een rempedaal ingetrapt worden. Omdat ik vast niet de enige ben die het probleem van de vork en het hooi kent, zijn dit 9 tips tegen altijd druk zijn.

39 mini momentjes voor jezelf (van max. 30 minuten)

22 september 2020|Zelfliefde|

Neem jij weleens de tijd om echt even iets voor jezelf te doen? Dat hoeft echt niet veel tijd te kosten. Ik ben ook niet iemand die elke avond volledig zen een paar afleveringen van een serie bingewatchet. Maar mini momentjes voor jezelf zijn ook een prima optie, weet ik inmiddels. Het voordeel is: daar heb je dus geen vrije middag, auto voor de deur of dikke portemonnee voor nodig. Dit zijn 39 mini momentjes voor jezelf waar jij jezelf vandaag nog op kunt trakteren. Wat zeg ik? Nu zelfs!

Zo blijf je na de feestdagen in de feeststemming! (9 tips)

7 januari 2019|Positiviteit|

De feestdagen zijn voorbij. Het nieuwe jaar is begonnen. BAM! Weg eindeloos (na)tafelen bij het kerstdiner, weg stoofpeertjes, weg 24/7 kerstliedjes en weg oliebollen met krenten! Het normale leven begint weer en dat kan soms even wennen zijn. Maar is de overgang wel zó groot? Ook van de periode na de feestdagen kun je prima iets moois maken. Ook al duurt het nog 350 dagen tot de kerstdagen, met deze 9 tips kun jij ook op de donkere dagen na de feestdagen in de feeststemming blijven. Of kun je daar in ieder geval iets moois van maken!