Wat is jouw allergrootste droom? Wat zou jij het allerliefst willen bereiken als alles mogelijk zou zijn? Als het gaat over dromen, dan komt het woord ‘realistisch’ vaak al snel om de hoek kijken. We mogen namelijk wel dromen, maar het zouden dan wel dromen moeten zijn die je kunt waarmaken. Maar is dat wel zo? Dat vroeg ik me laatst af, toen ik zelf aan het dagdromen was en verzonken raakte in mijn eigen gedachten. Is de kracht van dromen niet juist dat in je dromen alles kan? Dat je in je hoofd een fantasiewereld kunt creëren waarin alles mogelijk is en jouw hartewens in vervulling kan gaan?

grote dromen

Een stukje houvast op een vervelende dag

Juist op een baaldag of als je er langere tijd flink doorheen zit, kunnen je dromen je erdoorheen slepen. Je dromen kunnen een geweldige houvast zijn om toch jezelf bij elkaar te rapen, op te staan en ervoor te gaan. In de tijd dat ik nog keihard solliciteerde, baalde ik bijvoorbeeld soms dat ik weer een hele dag moest thuiswerken en sollicitatiebrieven moest versturen. Het liefst wilde ik soms de handdoek in de ring gooien, maar steeds hield ik mijn dromen voor ogen. Ik wilde een baan vinden en ik geloofde dat dat ooit zou gaan lukken. Ik bleef hopen en dromen dat mijn situatie over een jaar  anders zou zijn. Ik wilde dóórgaan, omdat ik in ieder geval wilde meemaken waar mijn dromen me zouden brengen. Omdat ik wist dat ik na zoveel tijd misschien niet mijn hele droom zou hebben gerealiseerd, maar vast wel op z’n minst een stukje daarvan. Op een of andere manier.

Wat is het mooiste wat er kan gebeuren?

Heb je weleens de neiging om te doemdenken? Misschien wel door te denken dat die baan er nooit komt of dat je altijd alleen blijft? Vraag je dan eens niet alleen af wat het ergste is wat er kan gebeuren, maar vooral wat het mooiste is wat er zou kunnen gebeuren. Wat nou als je nu wakker wordt en net vandaag die perfecte sollicitatiebrief schrijft die je uiteindelijk de droombaan oplevert? Of wat nu als je de deur uitstapt en tegen de liefde van je leven botst in de supermarkt? Wat nu als dat vandaag eens zou gebeuren? Natuurlijk zijn kansen klein. Maar laat je niet altijd tegenhouden door statistieken, percentages en wat realistisch is en wat niet. Droom gewoon. Droom groot. En geniet van alleen al de gedachte dat die ene droom misschien ooit een keer een piepklein beetje werkelijkheid kan worden.

Droom groot, begin klein

Het mooie is dat zelfs je allergrootste dromen soms dichterbij zijn dan je denkt. Stel je voor dat je ooit een boek wilt uitgeven. Waarom zou je niet mogen dromen over die prachtige roman van jou die als een bestseller in de boekwinkels door heel Nederland ligt? Of beter gezegd, die daar NIET meer ligt, omdat alle romans van jouw hand als warme broodjes over de toonbank zijn gegaan. De kans is misschien klein dat je zomaar opeens miljoenen boeken verkoopt. Maar begin eens klein door mee te doen aan een verhalenwedstrijd, een schrijfcursus te volgen of je verhaal in delen op een blog te publiceren. Wie weet leiden al die kleine stapjes er ooit toe dat jij jouw allergrootste droom straks echt kunt waarmaken.

Dromen zijn er om in te geloven

Waarom zou je niet dromen dat je ooit op een boerderij woont, jouw droombaan hebt gevonden, trouwt in een jurk met een sleep van 100 meter, een eigen boek uitgeeft en de twee allerliefste kindjes op de wereld zet? Waarom zou je niet geloven dat de prins op het witte paard bestaat? Of fantaseren over een mooie reis naar de Malediven, over een eigen bedrijf of voor mijn part over het hutje op de hei dat je altijd al zo graag wilde? Dromen zijn er om in te geloven, hoe geweldig groot ze ook zijn. Laat mensen je niet vertellen dat jij jouw droom niet kunt waarmaken. Dromen zijn veel te mooi om te worden getackled. Om mijn favoriete quote uit Alles is liefde maar eens aan te halen (en stiekem een beetje om te buigen):

Dromen zijn als Sinterklaas. Je moet erin geloven. Anders wordt het niks.

Wat is jouw allergrootste droom, als alles mogelijk zou zijn?

 

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 6 september 2017 op 7:01 am - Beantwoord

  Mooi en inspirerend artikel! Ik ben ook een echte dromer en mijn allergrootste dromen zijn dat het boek waar ik nu aan werk, uitgegeven wordt en ik zou een tijdje in Parijs willen wonen… #dreaming 🙂

  • Romy 6 september 2017 op 9:12 pm - Beantwoord

   Wat een prachtige dromen! Ik hoop echt dat je die mooie dromen kunt waarmaken 🙂

 2. Marije 6 september 2017 op 7:02 am - Beantwoord

  Dromen moet je altijd blijven houden en altijd blijven kijken hoe je met kleine stapjes er naar toe kan werken.

  Ik zou heel graag naar een warm land verhuizen en daar een bedrijf beginnen.

  • Romy 6 september 2017 op 9:13 pm - Beantwoord

   Wat een mooie dromen heb je! Inderdaad: vooral daaraan vasthouden en er langzaamaan aan werken om ze hopelijk ooit echt te realiseren 🙂

 3. Wendy (B) 6 september 2017 op 7:14 am - Beantwoord

  Reizen: dat zou ik graag doen.

 4. Lisette 6 september 2017 op 8:10 am - Beantwoord

  Dromen moet je altijd blijven doen! Zo je inderdaad dat je droom over de baam is uitgekomen. Ik droom van een mooie lange reis met mijn gezin.

  • Romy 6 september 2017 op 9:13 pm - Beantwoord

   Prachtige droom, zo’n reis met je gezin! Hopelijk wordt die droom binnenkort een keer realiteit 🙂 Ik kan me voorstellen dat zoiets onvergetelijk is om met het gezin samen te beleven.

 5. Kim 6 september 2017 op 8:12 am - Beantwoord

  Ik ben heel erg goed in dromen, vaak zo goed dat het vervolgens niet uit komt. Zo wilde ik bijvoorbeeld buiten Europa wonen voor een minor. Of wil ik heel graag als aupair naar aussie! Nog eens zien of dat gaat gebeuren, haha

  • Romy 6 september 2017 op 9:14 pm - Beantwoord

   Mooie dromen noem je op! Blijf er vooral in geloven en er misschien met kleine stapjes aan werken, zou ik zeggen. Wie weet kun je ze ooit realiseren 🙂

 6. Sylvia 6 september 2017 op 8:21 am - Beantwoord

  Een eigen huisje in een leuk (warm) land en een goedlopende blog. Zodat ik gewoon bij mijn dochtertje thuis kan blijven/ of er zijn als ze van school komt. We wonen natuurlijk al in leuke warme landen. Nu nog even een keuze maken waar we willen blijven wonen. De blog daar ben ik ook al aan begonnen. Dus wellicht komen mijn dromen wel uit. Haha

 7. Loes 6 september 2017 op 9:20 am - Beantwoord

  Helemaal mee eens! Je dromen kunnen niet groot genoeg zijn, zolang je maar klein begint om ze te verwezenlijken. Wel denk ik dat je realistisch moet blijven. Ik kan wel ballerina (wilde ik vroeger altijd, haha) willen worden, maar dat zit er duidelijk niet in. Verder vind ik dat je dromen niet groot genoeg kunnen zijn!

 8. Madelon 6 september 2017 op 9:23 am - Beantwoord

  Heel mooi artikel! Dromen is juist hartstikke leuk om te doen en motiveert ook extra. Als alles mogelijk zou zijn, zou ik graag een boek uitgeven. Of een eigen tijdschrift beginnen. Of een museum voor kinderboeken. Zoveel dromen haha! Maar hoe gaat die ene uitspraak ook alweer? Reach for the moon, if you miss you’ll land among the stars! Met groots dromen is niets mis, wie weet komen ze uit en wie weet kom je ergens anders heel mooi terecht.

 9. Josephine 6 september 2017 op 9:54 am - Beantwoord

  Mooi geschreven! Het allerliefste zou ik willen dat mijn man en ik allebei gezond waren. Dat we kunnen gaan en staan waar we willen, niet afhankelijk zijn van anderen en dan puur op eigen kracht ons eigen bestaan op kunnen bouwen. En dan samen gelukkig oud worden. 🙂

  • Romy 6 september 2017 op 9:15 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je eigenlijk al zo hard bezig bent om je allergrootste dromen waar te maken! Volgens mij kom jij er stapje voor stapje wel 🙂

  • Romy 6 september 2017 op 9:16 pm - Beantwoord

   Haha, er zijn inderdaad ook dromen waarbij de kans wel heel klein is dat ze uitkomen. Ik zou bijvoorbeeld ook wel zangeres willen worden en in de top 40 willen komen, maar met nul gevoel voor ritme en zonder mooie zangstem wordt dat vast geen succes, haha. Maar gelukkig blijven er dan nog genoeg grote dromen over die je best eens stapje voor stapje zou kunnen waarmaken 🙂

  • Romy 6 september 2017 op 9:18 pm - Beantwoord

   Wat een mooie dromen! Vooral dat museum voor kinderboeken klinkt wel heel mooi en bijzonder 🙂 En die quote is prachtig! Er zit ook zeker een kern van waarheid in. Als je maar blijft geloven in je dromen en daar helemaal voor gaat, dan komt er vast en zeker iets moois op je pad 🙂

  • Romy 6 september 2017 op 9:21 pm - Beantwoord

   Wat een prachtige dromen! Ik kan me voorstellen dat gezond zijn al een hele mooie droom op zich zou zijn. Je reactie doet me ook beseffen hoe bijzonder het eigenlijk al is om gelukkig en gezond te zijn. Ik kan nog zoveel grote dromen hebben, maar dit is eigenlijk ook al iets om heel dankbaar voor te zijn. Ik hoop ook dat jij en je man nog heel lang gelukkig samen kunnen genieten van dingen 🙂

 10. Simone 6 september 2017 op 10:13 am - Beantwoord

  Die quote, zo gevat! Heel fijn en mooi artikel. Dromen is soms best een beetje spannend, vind ik . Bang dat het toch allemaal niet lukt, maar het kan zoveel moois geven.

  • Romy 6 september 2017 op 9:21 pm - Beantwoord

   Dromen is inderdaad soms nog best wel iets spannends en het kan ook teleurstellingen opleveren. Maar over het algemeen kan dromen je zo ver brengen en echt heel veel moois opleveren 🙂

 11. Danielle 6 september 2017 op 10:35 am - Beantwoord

  Je moet altijd blijven dromen, ik heb ook nog zoveel dromen en hoop dat ze allemaal gaan uitkomen. Heel mooi artikel!

 12. Liese 6 september 2017 op 11:13 am - Beantwoord

  Een mooie ode aan dromen! Vind het heerlijk om altijd weer je mooie constructies te lezen 🙂 In de psychologie heb je een techniek, de wondervraag genoemd. Hierbij moet je je voorstellen dat je op een ochtend wakker wordt en alle problemen die je had, verdwenen zijn: wat zou je dan doen, wat zou er anders zijn? Het helpt om grip te krijgen op bepaalde zaken, stimuleert het zelfoplossend vermogen,… Daar moest ik aan denken toen ik deze post las 🙂

 13. Rebecca 6 september 2017 op 11:13 am - Beantwoord

  Dromen zijn zo goed om te hebben en iets wat je echt moet blijven doen. Ik ben ook schuldig aan doemdenken, maar je hebt gelijk, wat is het mooiste dat er kan gebeuren?

 14. Anna 6 september 2017 op 12:08 pm - Beantwoord

  Inspirerend artikel! Ik ben zelf een echte dromer, soms ben ik helemaal verzonken in mijn eigen gedachten. Ik heb eigenlijk wel meerdere dromen, maar dan denk ik inderdaad: Oh, dit is niet realistisch. Ik mis vaak de stapjes er naartoe en kan mij alleen focussen op het eindresultaat, zo stom!

 15. Charel 6 september 2017 op 3:26 pm - Beantwoord

  Mooie oppepper voor deze dag! Ik heb een middag vrij na 14 dagen van werken achter elkaar, morgen begin ik weer en ik kom nergens aan toe. Zo lastig, dit helpt me enorm om even die boost te krijgen. Dankje lieve Romy X

 16. Johanne 6 september 2017 op 4:38 pm - Beantwoord

  Mooi!! En ik ben het helemaal met je eens. Dromen maakt het leven juist beter. Tuurlijk kun je daardoor ook teleurstellingen tegenkomen, maar als je blijft dromen komt het vast goed. Ik ben ook echt een dromer en houd ervan om gewoon eventjes tien minuutjes in het niets te staren over alles dat zou kunnen. Mijn droom is om ergens in een warm land te wonen, samen met mijn vriend en (uiteindelijk) twee kindjes en kat. We hebben daar een supermooi vrijstaand huis (villa hoeft niet, mag wel. Zwembad hoeft niet, mag wel) en ik ben daar lekker als freelancer aan de slag voor Nederlandse opdrachtgevers. En tussen alles door maken we ook nog eens hele mooie reizen! Klinkt niet eens heel onrealistisch ook nog 😉

  • Romy 6 september 2017 op 9:24 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! En wat een mooi concept, die wondervraag! Daar had ik nog nooit van gehoord, maar ik geloof echt dat het kan helpen om met bepaalde struggles om te gaan en om uit nare situaties te komen. Ik ga die vragen ook eens toepassen 🙂

  • Romy 6 september 2017 op 9:25 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat jij ook een echte dromer bent! Wel jammer dat je ze soms ‘wegmaakt’ door te denken dat ze niet realistisch zijn. Soms is het inderdaad goed om het in stapjes op te delen en te denken aan wat er wel mogelijk is. Zelfs de dromen die wel héél onrealistisch lijken, kun je soms toch nog een klein beetje realiseren 🙂

  • Romy 6 september 2017 op 9:26 pm - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat je iets aan mijn artikel hebt! Het klinkt ook wel heel pittig, 14 dagen achter elkaar werken. Hopelijk heb je toch een beetje bij kunnen komen vanmiddag!

  • Romy 6 september 2017 op 9:28 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat jij ook een echte dromer bent en graag tijd vrijmaakt om ook even bij je dromen stil te staan 🙂 Je dromen klinken echt prachtig trouwens. En ik weet bijna zeker dat je die met jouw spirit nog ooit kunt waarmaken ook 🙂 Oké, op dat zwembad na misschien, haha.

 17. Sabine 6 september 2017 op 5:53 pm - Beantwoord

  Leuk positief artikel en mooie foto 🙂 Klopt helemaal! Dromen mag, dromen is prachtig … Dat vind ik altijd zo leuk aan kinderen, die dromen een eind weg. Over wonen in kastelen en piloot worden. Fantasie houdt je jong, denk ik. Ik (dag)droom ook veel. Soms samen met mijn vriend over de wereldreis die we willen maken. Of ik denk aan wonen in Zuid-Europa of een grote lap grond hebben met een paar koeien en geiten. Soms zoek ik huizen op Funda, niet dat ik iets kan kopen, maar gewoon om lekker weg te dromen. haha

  • Romy 6 september 2017 op 9:29 pm - Beantwoord

   Ja, die dromen van kinderen zijn inderdaad zo inspirerend. Echt bijzonder om te zien hoe je als kind nog alles voor mogelijk houdt. Wat mooi om te horen dat jij ook zo graag (dag)droomt! Je dromen klinken prachtig. En wie weet is ooit een van die huizen op Funda of een van die lappen grond in het zonnige zuiden echt nog eens van jullie 🙂

 18. Nesrin 6 september 2017 op 5:57 pm - Beantwoord

  Ik ben een dromer en als alles mogelijk zou zijn dan zou ik graag mijn droomhuis willen hebben.

  Een leven zonder dromen lijkt mij verschrikkelijk. Ik denk dat ik altijd wel, op een gezonde manier, meer wil.

  • Romy 6 september 2017 op 9:30 pm - Beantwoord

   Mooi om te horen dat jij ook zo graag droomt! Ik zou me inderdaad ook geen leven zonder dromen kunnen voorstellen. Juist het wegdromen bij mooie fantasieën maakt het leven zo leuk 🙂

 19. Evelyne 6 september 2017 op 7:19 pm - Beantwoord

  Ik ben een doemdenker. Ik droom wel eens over het perfecte leven, perfecte job, .. Ik durf al eens te denken, ik geef het op, maar dat gaat niet zo makkelijk. Je moet met zoveel andere praktische en minder praktische zaken rekening houden dat je nooit een overhaaste beslissing mag nemen. Uiteraard mag dromen wel, maar mij doen ze er meestal aan denken dat ik het nooit zal halen.

  • Romy 6 september 2017 op 9:39 pm - Beantwoord

   Wat lastig om te horen dat je niet altijd in je dromen durft te geloven of bang bent dat ze niet zullen uitkomen. Ik heb zelf ooit een tijd gehad waarin ik mijn dromen vaak kapotmaakte en er niet meer in durfde te geloven. Als ik nu kijk naar de allergrootste dromen die ik ooit had voor mijn 24e, dan zijn eigenlijk de meeste (nog) niet uitgekomen, op een baan en een mijn diploma na. Maar ik denk dat het belangrijkste is dat je je dromen blijft vasthouden, ook al is er misschien iets nog niet waargemaakt. Juist door die instelling krijg ik zelfs al bij kleine stapjes het gevoel dat ik dichter bij mijn droom ben gekomen, zonder dat ik nou echt een enorm droomleven leid. Maar elke stap is er een, hè?! En ook voor jou is er vast iets in kleine stapjes mogelijk 🙂 Probeer je dromen eens op papier te zetten en in kleine stapjes te denken die wél mogelijk zijn. Wie weet helpt dat al iets.

 20. Nikita 6 september 2017 op 7:40 pm - Beantwoord

  Mijn grootste droom is om illustrator te worden. En ik weet dat de illustrator-markt niet heel gemakkelijk is om aan werk te raken en om bekend te raken met je tekeningen. Maar ik ben bereid te vechten. Het gevoel dat ik krijg als ik illustraties teken is onbeschrijfelijk. Dat is ook wel hetgene wat me door de week helpt als ik een keer een moeilijk momentje heb. Vandaag nog zelfs vertelde ik mezelf dat ik nog even moest volhouden want morgenochtend is mijn eerste les illustratie! Voor drie uurtjes 🙂 Dat op zich is al een geluksmomentje en een reden om morgen dansend uit bed te komen 🙂

  • Romy 6 september 2017 op 9:40 pm - Beantwoord

   Wat onwijs mooi om te horen dat je echt aan je droom vasthoudt en zo goed weet waar je graag voor wilt vechten. Ik weet zeker dat je met die instelling gaat komen waar je wilt komen. Geniet van je eerste les illustratie morgen 🙂

 21. Marloes 6 september 2017 op 7:41 pm - Beantwoord

  Mooie quote! Ik droom van trouwen en een leuk gezinnetje met mijn vriend, maar voordat het zo ver is, willen we allebei nog een lange, onvergetelijke reis maken. Hoe, wat en wanneer weten we nog niet, maar het is zo leuk om het erover te hebben en reisblogs met elkaar te delen.

  • Romy 6 september 2017 op 9:40 pm - Beantwoord

   Wat een mooie dromen en ook zo mooi dat jullie die dromen samen willen waarmaken 🙂 Ik ben nu wel heel benieuwd waar die onvergetelijke reis uiteindelijk naartoe zal gaan 🙂

 22. Oui Nathalie 6 september 2017 op 8:02 pm - Beantwoord

  Wat een super leuk schriftje en wat eindig je verhaal toch leuk en wat een leuke quote waar je je verhaal mee eindigt !
  Die ga ik zeker onthouden!

 23. Saskia 6 september 2017 op 8:46 pm - Beantwoord

  Heel mooi en inspirerend artikel Romy! Weer zo’n fijne doordenker. 🙂
  Ik heb 2 grote dromen die al zijn uitgekomen, lucky me. Wij hebben onze prachtige eengezinswoning en ik heb dat fijne vaste contract bij een toffe werknemer. Ik ben happy. Uiteraard altijd nog wensen, maar deze laat ik even in het midden. Misschien dat ik er ooit een artikel aan wijd.

  • Romy 6 september 2017 op 9:42 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment 🙂
   En zo mooi om te horen dat je al twee hele grote dromen hebt kunnen waarmaken. Ik ben heel beniewud naar je eventuele artikel met nog meer mooie dromen 🙂

 24. Paula 7 september 2017 op 10:28 am - Beantwoord

  wWat een leuk artikel, ik moest wel even lachen om de sleep van 100 meter. Ik moet er niet aan denken. Natuurlijk heb ik ook dromen, een leuk huis in de bossen, in een heuvelachtig landschap. Een talent ergens voor hebben, zou ik ook geweldig vinden, maar helaas ben ik zo’n persoon, die van alles een beetje kan, maar niets wat boven het maaiveld uitsteekt.

  • Romy 7 september 2017 op 8:37 pm - Beantwoord

   Haha, die sleep zou inderdaad een flinke uitdaging zijn 😉 Wat een mooie dromen heb je! En wat betreft dat talent, ik weet zeker dat er iets is wat jij ook heel goed kunt. Soms is het niet makkelijk om dat bij jezelf te zien, maar dat talent heb je vast en zeker net zo goed als ieder ander 🙂

 25. Eveline Fleur 8 september 2017 op 8:40 am - Beantwoord

  Wat een leuk artikel meis! Ik vind het ook altijd heerlijk om te dromen en dan te kijken naar welke droom ik toe wil werken (en soms droom ik gewoon zonder het in actie om te zetten). Mijn droom is om een eigen hondje te hebben en dat mijn blog precies de goede grootte wordt dat ik parttime kan gaan werken bij mijn huidige werk. Die combinatie van toch collegiaal contact en lekker je eigen tijd indelen lijkt me heerlijk! En door de afwisseling heb ik dan ook meer inspiratie in beide ‘job’s. 🙂 Maar zo niet is alleen een hondje ook prima… 😉 haha <3

  • Romy 9 september 2017 op 7:44 am - Beantwoord

   Wat een mooie dromen heb je! Ik hoop dat je ze allebei kunt waarmaken <3 Het zou inderdaad zo leuk zijn als je het beste van beide banen kunt combineren. Maar een hondje is ook al ontzettend leuk!

 26. Hennie 10 september 2017 op 8:38 am - Beantwoord

  Ten eerste, wat heb jij een heerlijke domeinnaam. Past helemaal bij je vrolijke gezichtje! Dromen zijn heerlijk. Mijn dromen zijn op reisgebied. Ik wil nog zoveel van de wereld zien! Maar voorlopig moet er gewoon gewerkt worden. 🙂

  • Romy 10 september 2017 op 5:57 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je onwijs leuke reactie 🙂 En ik kan me voorstellen dat een mooie reis een grote droom is. Hopelijk kun je dat na alle harde werken gaan waarmaken 🙂

 27. Vivian 9 december 2017 op 2:11 pm - Beantwoord

  Liefde voor dit artikel <3 Ik ben het ook helemaal met je eens, en ik denk dat groots en onbegrensd dromen je uiteindelijk heel goed helpt te ontdekken wat je doelen (dus je meer realistische dromen) precies zijn en waar je voor wilt gaan. Grote dromen houden je gemotiveerd en geïnspireerd, terwijl kleine of realistische dromen je al snel een ''is dit het nou''-gevoel kunnen geven.

  • Romy 9 december 2017 op 11:45 pm - Beantwoord

   Heel mooi gezegd! Uit je grootste dromen komen vaak de kleinere en meer realistische doelen voort. Het is mooi om altijd iets te hebben om naar te streven en dat kun je vaak op een of andere manier wel omvormen tot iets haalbaarders 🙂