videos opnemen 3

Drempelvrees om jezelf op video te laten zien? Mijn 5 inzichten!

 • 2 april 2021
 • 14 Reacties

Vanachter mijn laptop typend deel ik op mijn blog van alles over mijn leven. Maar datzelfde al pratend doen met een camera op mijn neus gericht? Dat leek me heel lang doodeng. Toch kriebelde het om soms video’s op Instagram Stories te zetten. En dat betekende: het gewoon doen en sommige niet-helpende gedachten loslaten. Ik ging de uitdaging al een paar keer aan en vind het verrassend leuk. Omdat ik vast niet de enige ben met drempelvrees voor video’s, deel ik 5 inzichten die mij helpen om wél de videocamera op mijn telefoon te durven aanzetten.

Drempelvrees voor video’s, waarom?

Artikelen typen vanachter mijn laptopje voelt om een of andere reden heel veilig. Ik vind het helemaal geen probleem dat er inmiddels van alles over mij te vinden is op internet – van mijn ontbijt van vanochtend tot mijn grootste kwetsbaarheden en soms zelfs ietwat gênante gewoontes. Maar gek genoeg vind ik het dan weer wél spannend om pratend in beeld te verschijnen. Ik heb vaak al 10 takes nodig voordat ik een felicitatievideo voor een vriendin goed genoeg vind.

Bij het tikken van verhalen houd ik misschien een bepaalde afstand; mensen zien me wel op foto’s, maar hebben nog geen echt beeld bij hoe ik op bewegend beeld bent. Zodra je praat voor de camera, krijgen mensen nog meer een beeld van je. Ik vond het dan ook best spannend om 1,5 jaar geleden bij Man Bijt Hond te verschijnen. Om naderhand te beseffen dat het alles meeviel én dat video juist fijn kan zijn. Zeker als je tussendoor iets leuks of moois wilt vertellen, maar er geen eindeloze verhalen over wilt tikken onder een Instagram-post.

Dat betekende voor mij: met volle angst vooruit! Deze 5 inzichten hielpen me om de videovrees wél aan te gaan.

1. Niemand legt jouw video onder een vergrootglas

Als je je eigen video tien keer terugluistert en dat ook nog eens met een enorm kritische blik doet, dan zal je vast over elk woordje vallen. Maar besef dat jij heel anders (en veel kritischer) naar je video’s kijkt dan ieder ander. De gemiddelde kijker zal je video niet op stil zetten om te kijken hoe “gek” jouw mondhoek bij seconde 00:57 erbij hangt. En de meeste Instagram-gebruikers zien zoveel filmpjes op een dag dat ze echt geen oog hebben voor jouw Gooische R of slissende S. Het gaat om wat je vertelt, niet om hoe professioneel of niet je dat allemaal wel niet brengt.

Bovendien hoef je voor het maken van video’s echt geen goede editor met flitsende apparatuur te zijn. Vaak kun je op je telefoon ook al vrij eenvoudig bewerkingen doorvoeren. Iets knippen is zo gepiept, ook als je geen edit-skills hebt. En met de fijne (en gratis!) app Movavi kun je heel eenvoudig filmpjes aan elkaar plakken of mooie overgangen creëren. Superfijn als je een video liever niet in één take opneemt!

video's opnemen

2. Je stem is niet gek

Net zoals waarschijnlijk vele mensen met mij, heb ik héél lang geroepen dat mijn stem raar is. Komt natuurlijk omdat je je stem in je hoofd anders hoort dan dat andere mensen ‘m horen. Daarnaast zijn een aantal opmerkingen altijd blijven doordreunen in mijn hoofd. Die ene persoon die ooit riep “Waaah, jij hebt echt een Gooische R!” (vond ik een slikmoment, en ik ben bovendien niet eens Gooisch!). En die klasgenoot in de tweede klas die tegen me zei dat mijn stem irritant was. En ook de basisschoolleraar die me na de les bij hem riep omdat mijn voorleesstem zo saai en monotoon was. Dat laatste is alweer bijna 20 jaar geleden. Toch hoorde ik tot een paar jaar geleden als ik video’s of audio opnam nog altijd die leraar van toen ergens in mijn hoofd tetteren.

Gelukkig ben ik inmiddels oké met mijn stem. Dit is gewoon mijn unieke stem en die hoort bij mij. Met of zonder Gooische R. Loslaten dat mijn stem anders zou zijn, heeft mij al enorm geholpen om meer te durven.

Celine Charlotte gaf in haar podcast over Stories opnemen (dikke aanrader!) ook een fijne tip. Realiseer je dat de mensen om je heen elke dag deze stem van jou horen. Dat jij er niet aan gewend bent, ligt meer aan jou. Bovendien: op stemacteurs en zangers na zullen er niet veel mensen zijn die wél zelfverzekerd zijn over hun stem.

video's opnemen

3. Laat los dat iedereen op je moet zitten te wachten

Ik had in het begin vaak het gevoel dat niet iedereen in mijn omgeving zat te wachten op steeds maar weer content met mijn hoofd erop. Is ook zo waarschijnlijk: er zullen ongetwijfeld mensen zijn die het suf, onnodig of – de horror! – zelfs irritant vinden wat je plaatst. Maar zouden die paar mensen een reden moeten zijn om niet de video’s te maken die je zo graag wilt maken? Nee, tuurlijk niet.

Gelukkig heb ik dat idee dankzij mijn blog kunnen loslaten. Ik weet dat ook in mijn omgeving niet iedereen het even boeiend zal vinden dat ik bijna dagelijks mijn (niet bijster) spannende leven in geuren en kleuren op mijn blog en Instagram deel. Maar zou ik daarmee stoppen als ik het geweldig leuk vind om te doen, enkel en alleen omdat die paar mensen misschien wegklikken of op de Ontvolg-knop klikken? Neuh.

Grappig genoeg heb je vaak een persoon in je hoofd bij wie je denkt “Zij vindt hier iets van!” als die gedachte door je hoofd schiet. Bijvoorbeeld je collega van wie je zeker weet dat zij dit soort video’s helemaal niets vind. Maar sta er dan eens bij stil: is die persoon wel degene die je met jouw site of Instagram wil bereiken? Waarschijnlijk niet. Maak je video’s, blogartikelen of foto’s liever met in gedachten de andere mensen die het wél zullen waarderen. Eventueel kun je je Stories trouwens ook onzichtbaar maken voor bepaalde mensen, zoals die collega.

Ter vergelijking: als een vriendin van mij op LinkedIn een oproepvideo plaatst voor een nieuwe loodgieter voor haar werk, dan is dat voor mij ook niet zo boeiend. Verandert dat mijn beeld van haar? Nee, totaal niet, want ik weet dat die video niet voor mij bedoeld is. Stoort het me? Nee, want doorscrollen is zo gepiept. Ik zal hooguit denken “Leuk dat ze hiervoor een video opneemt”.

4. De drempel is zo hoog als je hem zelf maakt

Mijn drempelvrees voor video’s had er vast ook iets mee te maken dat mijn drempel zo’n beetje op plafondhoogte lag. Het liefst wil ik eerst volleerd videomaker zijn die alles weet van editen, een cursus spreken voor de camera heeft gevolgd en die het allemaal in één keer vlekkeloos doet. Maar goed, als je geen vijf jaar ervaring hebt en niet dagelijks filmpjes maakt, kun je niet verwachten dat je er meteen iets denderends van maakt. Bovendien: Instagram Stories zijn gewoon alledaagse filmpjes. Dat hoeft echt niet zo professioneel en doordacht te zijn.

Daarom besloot ik om mijn drempel te verlagen. Je wilt mensen inspireren, tips delen of je expertise laten zien. Dan is het verhaal dat je vertelt veel belangrijker dan hoe je het brengt en hoe gelikt je video eruitziet. Better done than perfect is nu mijn strategie. Niet tig keer een filmpje opnieuw opnemen, maar na drie takes besluiten dat dit het maar moet zijn.

Je hoeft niet steengoed te zijn om ergens mee te beginnen. Sterker nog: je moet eerst ergens beginnen voordat je ooit misschien steengoed kunt worden. En als je er altijd middelmatig in blijft, dan is daar ook niets mis mee. De meeste dingen doe je gewoon omdat je ze leuk vindt, niet omdat je er prijzen mee hoeft te winnen.

5. Doen, doen, doen!

Volgens mij is er maar één manier om van de drempelvrees af te komen: gewoon doen. Video’s maken, filmen en het ongemak doorstaan als je jezelf pratend op beeld ziet. Hoe vaker je een video maakt, hoe meer je er ook aan gewend raakt. En ook: hoe beter je erin zult worden.

Ik dwing mezelf nu steeds als ik denk “Hier wil ik wat over opnemen!” om er een video van te maken. Gewoon om daarmee te experimenteren en er vertrouwder mee te worden. En om het zo langzaamaan steeds leuker te vinden. Natuurlijk naast het schrijven op mijn blog, want schrijven blijft mijn nr. 1-passie.

Vind jij het spannend om video’s op te nemen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 2 april 2021 op 7:11 am - Beantwoord

  Ik vind het heel spannend om video’s op te nemen. Dit komt door onzekerheid hoe mijn stem klinkt en hoe ik overkom op beeld dus daarom ben ik er nooit aan begonnen. Jouw artikel vind ik heel inspirerend. Door het gewoon te doen een keer! Wie weet 🙂

 2. Daenelia 2 april 2021 op 9:06 am - Beantwoord

  Video’s vind ik over het algemeen niet eng, maar ik heb er gewoon geen behoefte aan om er tijd in te steken. En ik kijk ook vrij weinig video’s online, zeker van het type vlog. Het staat voor mij niet gelijk met een geschreven blog. Weinig diepgang.
  Gelukkig maar! Want dat betekent dat niet iedereen hoeft te gaan vloggen. Blijf voor mij maar gewoon bloggen.
  Echt. Connectie online door video’s os overrated.

 3. Audrey 2 april 2021 op 9:15 am - Beantwoord

  “De drempel is zo hoog als je hem zelf maakt”, mooi! Ik heb een keer een korte video van mezelf gemaakt voor mijn blog, maar ik voel me er ngo steeds wel aardig ongemakkelijk bij, haha.

 4. Naomi 2 april 2021 op 10:10 am - Beantwoord

  Heel erg mooie tips! Ik zag je al een par keer kletsen in je stories. Ik doe het ook en vind het gek genoeg stukken laagdrempeliger dan een foto. Een foto moet bij mij altijd ‘goed’ en vind ik nooit leuk of goed genoeg, maar een videootje maak ik ‘even snel’ en altijd in één keer en dan maakt het me niet uit. Dus misschien moet ik deze tips toepassen op foto’s;). Foto’s van mezelf dan uiteraard. Andere foto’s gaan prima.

  • Romy 19 april 2021 op 11:57 pm - Beantwoord

   Wat grappig dat je juist video’s eenvoudiger vindt dan video’s. Eigenlijk zit er best wat in zoals je het beschrijft: een foto is vaak wat meer gestyled, terwijl je een foto waarschijnlijk niet zomaar tien keer overdoet (al is het maar vanwege alle moeite die daarin gaat zitten). Wat betreft de foto’s, misschien helpt het om jezelf een limiet op te leggen van een bepaald aantal fotopogingen dat je mag doen (na vijf foto’s maken móet de goede er wel bij zitten) 🙂

 5. Anna 2 april 2021 op 11:14 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar! En wat een fijne tips. Ik neem sinds kort ook af en toe stories op met mijn hoofd (klinkt zo raar maar je snapt wat ik bedoel :p). Ik ben best wel perfectionistisch en op de een of andere manier was ik er altijd bang voor dat ik op video niet zou overkomen als hoe ik in het echt ben. Ik ben best wel direct in het dagelijks leven en op video laat ik dan toch automatisch iets meer een gepolijste versie zien. Dat vind ik nog weleens lastig. En die stem is ook een dingetje haha. Ik vind mijn stem vreselijk (hard en niet echt vrouwelijk) en totaal niet bij mij passen hahaha. Maar goed, mijn omgeving luistert er al 25 jaar naar zonder te klagen dus het zal wel goed zitten :-).

  • Romy 19 april 2021 op 11:54 pm - Beantwoord

   Echt zo herkenbaar wat je zegt over het wel/niet goed overkomen op beeld. Ik was ook op een of andere manier bang dat ik misschien al pratend niet overkom op beeld zoals mensen om me heen me kennen. Maar aangezien mensen om me heen er niets van zeggen, zal dat vast vooral tussen mijn oren zitten 😉
   Enne, niet te veel in zitten over je stem, hoor. Wat je zelf ook zegt: mensen om je heen kunnen je stem ook prima handelen, dus het zal vast wel meevallen. En bovendien, je stem is gewoon je stem. Kun je toch weinig aan veranderen 🙂

 6. Johanne 2 april 2021 op 3:15 pm - Beantwoord

  Vind het super knap dat je het kan en je angsten deel ik, haha. Zou graag willen dat ik het kon, maar ik ben steeds bang dat wat ik te zeggen heb totaal niet interessant is. Ik hoop steeds een strategie te kunnen bedenken, maar waarschijnlijk moet je het inderdaad gewoon eens doen.

  • Romy 19 april 2021 op 11:52 pm - Beantwoord

   Bij mij is het een beetje dezelfde angst als bij jou. Is het allemaal wel boeiend wat ik te zegen heb? Is het niet suf? Maar eigenlijk zouden we allebei moeten denken: hoe erg is het als iemand het niet zo interessant vindt? Er zullen genoeg anderen zijn die het wel leuk vinden. En anders kunnen mensen gewoon doorscrollen 🙂

 7. Giovanna Jansen 2 april 2021 op 8:34 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ik vind het ook echt wel heel spannend, goed wat je zegt over dat je je video niet onder een vergrootglas moet leggen!

 8. Maaike 2 april 2021 op 11:19 pm - Beantwoord

  Heel goede tips. Ik wil dat zelf nog wel eens doen. Maar heb er gewoon even de ruimte en tijd niet voor. En geen geschikte achtergrond 😀

 9. Zo simpel is dan geluk 3 april 2021 op 8:24 am - Beantwoord

  Om eerlijk te zijn heb ik nooit de behoefte om een video op te nemen, maar anders zouden dit zeker goede tips zijn.

 10. bychristiana 4 april 2021 op 11:17 am - Beantwoord

  Leuk artikel! Ik herken wel wat dingen, maar ik neem ook af en toe filmpjes op voor Instastories en dat vind ik eigenlijk juist wel leuk om te doen. En tja, er zullen altijd wel mensen zijn die niet op je zitten te wachten, maar die kunnen dan gewoon verder scrollen;-)

 11. 2saram 4 april 2021 op 3:22 pm - Beantwoord

  Zalig pasen

Recente blogs

Wish list Scandinavische accessoires | macramé regenbogen, planten & rotan

18 augustus 2022|Interieur|

Qua woonstijl heb ik altijd een enorme voorliefde voor Scandinavië gehad. Een liefde die overigens verdergaat dan alleen dat ik graag bij IKEA kom en me geen andere kledingkast dan onze PAX kan voorstellen. Sinds we in Kopenhagen in een typisch Scandinavisch ingericht appartement met minimaal 50 planten op 50 m2 verbleven, heb ik alleen maar meer zin gekregen om een vleugje Scandinavië naar onze Aalsmeerse woning te halen. Omdat een totale make-over wat prijzig is, ben ik het gaan zoeken in de accessoires. Dit is een bescheiden wish list met Scandinavische accessoires, waarvan we er eentje alvast in huis hebben gehaald.

Favorieten | Juweeltjes, roze hotspot & hét kringloopkoopje

19 oktober 2018|Lifestyle|

Het is weer zover: tijd om een aantal favorieten van de maand in de spotlights te zetten. En - zoals elke keer - heb ik weer een heel divers lijstje met favorieten voor je in petto. Het varieert dit keer van een paar prachtige oorbellen tot een metrolijn en van een handige tool voor digitale creatievelingen tot een geweldige hotspot voor iedere liefhebber van roze. Tijd om weer de lampjes aan te zetten en mijn 10 favorieten van deze maand te laten stralen in de schijnwerpers (lees: een lichtsnoer van Action!).

Favorieten der favorieten | Mijn beste aankopen en ontdekkingen van 2021

29 december 2021|Lifestyle|

Soms ontdek je producten of tools waarvan je je afvraagt hoe je het ooit zonder ze hebt gesteld. Of je leest een boek dat je zó inspireert dat je het wel tien keer zou willen lezen. Of je proeft iets dat je daarna het liefst bij elke maaltijd zou gebruiken. Oftewel: favorieten! Aan het einde van het jaar verzamel ik graag mijn ultieme favorieten van dat jaar. Vandaag is het uiteraard de beurt aan mijn favorieten der favorieten van 2021. Van boeken tot gadgets, en van cacaopoeder tot bloemetjesjurken.