kopenhagen nyhavn

Drie dagen in kleurrijk Kopenhagen: plantenhemel, vaartochten & nieuwe herinneringen

 • 10 augustus 2022
 • 10 Reacties
Categorieën: Op reis

Voor een liefhebber van citytrips was ik (mede door hét virus) al heel lang niet meer op stedenreis geweest. Máár daar kwam afgelopen weekend verandering in. Barts familie maakt een rondreis door Denemarken en wij boekten een Airbnb in Kopenhagen om hen op te zoeken én de stad te verkennen. Ik keek mijn ogen uit in de plantenhemel (lees: de botanische tuin met bananenplanten van twintig meter hoog!), verloor mijn hart aan veel te dure sneakers, genoot van “kijken kijken maar niet op het prijskaartje”-winkels en ontdekte het kleurrijke Kopenhagen vanaf het water. Een klein inkijkje in mijn reis!

Op naar de Deense hoofdstad

Dat Kopenhagen leuk is, wist ik al. En dan niet alleen van de reisblogs en Pinterest-plaatjes. Zo’n acht jaar geleden was ik al eens in Kopenhagen met mijn ouders en broertjes. Maar als enthousiaste stedentripper weet ik inmiddels dat je ook bij je tweede of derde bezoek aan een stad nog altijd wordt verrast door nieuwe onontdekte plekken. Dat was in Kopenhagen zeker het geval. Zo hebben we de botanische tuinen destijds overgeslagen. Vond ik een goede reden om die nu bovenaan de moeten-we-zien-lijst te zetten! Op die manier kwamen we al snel tot een waslijst aan dingen om te bezoeken. Méér dan genoeg om een lang weekend of een paar volle dagen mee te vullen. Nou, dát is gelukt!

kopenhagen 5

De anti-climax op Schiphol

We waren bang dat onze reis naar Kopenhagen nog wel een obstakel met zich mee zou brengen: de vliegreis. Of beter gezegd: de Schiphol-drukte waar je je als vliegtuigreiziger aan moet wagen. Ik heb sowieso al zeker 3,5 jaar niet gevlogen en ben geen groot fan van vliegend verre bestemmingen zoeken. Vooral vanwege het milieu en ook omdat ik een enorme stresskip word van met koffers het hele vliegveld over zeulen; ik ben als de dood dat ik mijn spullen, paspoort, camera of wat dan ook ergens vergeet).

Omdat daar dit keer mogelijk nog een stressfactor bij zou komen – de bagagerijen uit het nieuws – stonden we al drie uur van tevoren braaf bij de handbagage te wachten. Resulteerde in een ware anticlimax! Nadat mijn koffer en tas uitgebreid geïnspecteerd waren (het zakje rijst dat ik mee had, is schijnbaar dubieuze bagage waar je drugs in kunt stoppen… dat je het maar weet!), stonden we al binnen een kwartier ingecheckt, gecontroleerd en alles klaar voor de gate. Ja, het kan nog!

De vlucht had vertraging, dus uiteindelijk hebben we 3,5 uur rondgehangen op een trap met uitzicht op een koffiecorner. Ach, gaf mij de tijd om een paar random blogideeën uit te werken! Driemaal hoera voor de zitplekken met stopcontacten op Schiphol én voor het feit dat het zo soepel ging!

appartement met veel planten

De plantenhemel van Airbnb

Zo begon onze reis gelukkig zonder vliegtuigstress. Met alle bagage compleet (yes!) stonden we om half elf ‘s avonds voor de deur van onze Airbnb. Een Scandinavisch ingericht appartement (vlak bij Sydhavn) waar in elke ooghoek wel een plant of drie te bekennen is. We hadden wel de lusten, niet de lasten. De eigenaar verzorgt de planten namelijk zelf voor en na ons vertrek. Perfect! Ik genoot de volgende dag extra van mijn ontbijtje tussen de vrolijke planten en met een spiegel die er te perfect bij hing om niet een Instagram-waardig plaatje te maken. Ja sorry, ik ben die persoon geworden die daar gelukkig van wordt.

Mocht je nu staan te springen om het Airbnb-linkje, zó enthousiast waren we na drie dagen ook weer niet over de Airbnb. De schoonmaak vóór ons bezoek was om te huilen (gekookte rijst op het aanrecht, haren in het doucheputje, plak op het bestek). Dus zoek toch maar liever een ander, minder plantrijk plekje uit als je richting Kopenhagen gaat 😉 

botanische tuin kopenhagen
botanische tuin kopenhagen 13
botanische tuin kopenhagen 9

Nog meer planten: in de botanische tuin

Planten waren blijkbaar een thema tijdens onze Kopenhagen-reis. De eerste dag ging mijn lang gekoesterde Kopenhagen-wens in vervulling: de botanische tuin bezoeken. Er bleek geen woord van gelogen dat het hier fantastisch is. De tuinen zijn énorm, het complex op zich is al schitterend en er staan planten die je zelf waarschijnlijk kent als kamerplanten maar dan in een tien of twintig keer zo grote versie. Je kunt er zien hoe bananen groeien, we spotten een mini-kikkertje van dichtbij en er is ook een sprookjesachtig mooie vlindertuin. Oh ja, het park om de tuinen heen is al een aanrader op zich. En nog gratis toegankelijk ook. Ik heb er zó veel foto’s gemaakt dat ik waarschijnlijk een apart artikel aan de tuinen ga wijden.

gele fabienne chapot jurk

Kijken, kijken (maar soms niet op prijskaartjes)

Hoewel ik meestal niet iemand ben die zich uren shoppend kan vermaken, lukte dat in Kopenhagen verrassend goed. Ik heb een zwak voor bijna alles wat uit de Scandinavische landen komt. De gemiddelde Deense interieurwinkel barst van de items die ik zó in huis zou neerzetten. De kledingwinkels zijn er verrassend kleurrijk en het bleek dat veel kledingmerken waar ik dol op ben Scandinavische roots hebben. Ik kocht uiteindelijk een overpriced maar o zo mooi ontbijtschaaltje en ik kwam bij een sneakerwinkel mijn tweede liefde tegen. Al héél lang had ik mijn zinnen gezet op roze “hipstersneakers”. Je weet wel: van die met enorme zolen en een bonte kleurenmix. Maar nergens spotte ik iets wat in mijn straatje paste qua kleuren én qua maat. Totdat ik in Kopenhagen spontaan op een sneakerwinkel stuitte. Daar stonden ze te pronken: roze Puma’s.

Mijn rekenskills met Deense kronen waren nog niet zo goed ontwikkeld, dus ik nam ze mee naar huis in de veronderstelling € 85 te hebben uitgegeven. Bleek later dat 900 kronen eerder € 125 is. Ach, blijkbaar een signaal van het universum dat ik mezelf dit paar moest gunnen. En het is ook een beetje vakantie om niet overal op prijskaartjes te letten, toch? Zeker als je in het normale leven al een bespaarmiep bent. 

varen in kopenhagen
de kleine zeemeermin kopenhagen

De typische toeristen-trekpleisters 

Uiteraard wilden we tijdens onze stedentrip ook een paar trekpleisters van ons lijstje afvinken. Zo wandelden we kort door Nyhavn: een van de leukste kleurrijke straten van Europa. Bestel er vooral geen drankje (die zijn twee straten verderop twee keer zo goedkoop!). Maar kijk er wel even rond. Het is er naast mega-toeristisch vooral heel mooi. 

Verder gingen Bart en ik ondanks dat we al wat illusies armer waren richting het beeld van de kleine zeemeermin. Door ons vorige bezoek wist ik al dat je hier vooral geen fantastische voorstelling bij moet hebben. Je moet goed zoeken om het beeldje te vinden en herkent het vooral aan de hordes toeristen (waarvan in ons geval ook nog een deel in reflecterende pakken) die lachen naar de selfiecamera in een poging tóch het perfecte Instagram-beeld van te maken. Wij deden uiteraard dezelfde mislukte poging. Pictures or it didn’t happen.

varen in kopenhagen
varen in Kopenhagen
poedel
Regen of niet, Toedels (de hond van Barts vader) was de hele vaartocht goed gehumeurd en gedroeg zich voorbeeldig. Zijn puppyogen doen ook niet anders vermoeden dan dat, toch?

Blauwbekken en bootjevaren

Een van de bijzonderste uitstapjes was een vaartocht door Kopenhagen. Vanaf een fluisterboot zagen we een heleboel plekken van Kopenhagen en de hippe wijk Christiani zonder dat onze vermoeide voeten er vele kilometers extra voor hoefden af te leggen. Het weer was ons minder goed gezind met een paar niet al te zachte Deense regenbuien. Maar gelukkig heb ik een altijd goed voorbereide schoonfamilie en kon ik de (overigens te gekke) gele regenjas van mijn schoonzusje lenen toen ik een half uur zat te blauwbekken in de kou. Kun je je nu met de Nederlandse hittegolf op komst toch haast niet voorstellen?! 

Mad en Kaffe

Letterlijke feestontbijtjes

Het tripje naar Kopenhagen werd extra bijzonder door een mijlpaal in Barts leven: zijn verjaardag. We maakten er een bijzondere verjaardag ver van huis van. Inclusief lekkere dingen uiteraard! Kopenhagen is voor vegetariërs en vegans een waar paradijs. In de supermarkten kon ik zonder moeite mijn geliefde Alpro-yoghurt vinden en elke menukaart had wel iets vega(n)s op de kaart staan. Het culinaire hoogtepunt vond ik ‘Mad en Kaffe’, waar je een uitgebreid ontbijtmenu met meerdere hapjes kunt bestellen. Leek ons een goed feestontbijt op Barts grote dag! De opties zonder vlees én zuivel zijn beperkt, maar hun mini smoothie bowls waren fantastisch genoeg om er drie van te nemen (voor de goede orde: de Deense yoghurt hierboven was niet van mij). We moesten er even voor in de rij staan, maar dan heb je wel een feestelijk ontbijtmenu dat je waarschijnlijk op de gemiddelde weekenddag niet voor jezelf zou maken.

kopenhagen nyhavn

Blij maar moe maar blij

Zondagavond ploften we allebei uitgeblust op de bank. Blij maar moe maar blij.. Kan het zijn dat een actieve stedentrip er nu iets meer inhakt dan toen ik nog als 25-jarige door het leven ging? Hoe dan ook waren het geweldige dagen. Tussen de planten, struinend door winkelstraatjes, en met een perfecte balans van dingen doen met de hele familie en duo-tijd met Bart en soms ook me even terugtrekken. Ik voelde me dolgelukkig om deze fijne Europese stad nogmaals te verkennen, maar nu samen met mijn jarige liefde en zijn gezin én met een bezoekje aan de botanische tuin erbij.

Hoewel ik ook heel blij was toen we weer voet in eigen huis zetten, met mijn kleine Pip en onze eigen groene plantenfamilie, was dit een trip om niet te vergeten. Gelukkig hebben we de foto’s, de vertelsels en de ontelbare herinneringen nog. Kopenhagen, wat ben je fijn!

Ben jij al eens in Kopenhagen geweest?

drie dagen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 10 augustus 2022 op 8:09 am - Beantwoord

  Die botanische tuin lijkt mij ook fantastisch. Wat een fijne dagen hebben jullie gehad. Ik ben nog nooit in Kopenhagen geweest, maar de stad staat zeker op mijn lijstje.

 2. Naomi 10 augustus 2022 op 8:53 am - Beantwoord

  Nooit geweten dat Kopenhagen zo kleurrijk is, maar het ziet er heerlijk fleurig uit. Leuk om mee te kijken in wat volgens mij geweldige dagen zijn geweest.

 3. Ellen 10 augustus 2022 op 11:58 am - Beantwoord

  Ik ben ook groot fan van Kopenhagen (en van Scandinavische steden in het algemeen) en ben er 2 keer voor een 5-tal dagen geweest. De laatste keer gingen we ook brunchen bij Mad en Kaffe, heerlijk inderdaad! Moet je er nog steeds op een lijstje aanvinken wat je wil hebben? Geniet nog volop na van de mooie herinneringen en foto’s! En moest je ooit nog eens gaan: Malmö is ook erg leuk en makkelijk te combineren met Kopenhagen aan de andere kant van “The Bridge”.

  • Romy 13 september 2022 op 8:02 am - Beantwoord

   Ik snap je Kopenhagen-liefde helemaal. En wat leuk dat jullie ook naar Mad & Kaffe gingen. Wij hadden inderdaad ook nog zo’n afvinklijstje. Helemaal leuk en old school 🙂

   Toen ik met mijn ouders in Kopenhagen was, hebben we ook de overtocht naar Malmö gemaakt. Heel leuk ook om daar eens rond te lopen, en toch bijzonder dat je dan in no-time in een compleet ander land staat.

 4. Jennifer 11 augustus 2022 op 7:58 am - Beantwoord

  Nog nooit geweest, maar je hebt mij geinspireerd om naar Kopenhagen toe te gaan!!

 5. Zo simpel is dan geluk 11 augustus 2022 op 3:47 pm - Beantwoord

  Een mooie trip als ik het zo lees. Kopenhagen lijkt me zeker een enorm leuke stad!

 6. Johanna 11 augustus 2022 op 4:15 pm - Beantwoord

  Leuke reis! Ik ken Kopenhagen (en heel Scandinavië) niet. En dat je het daar koud kan hebben, lang niet meer meegemaakt. Misschien is dat een goede rede om eens naar het noorden te gaan.

 7. Giovanna Jansen 12 augustus 2022 op 9:27 pm - Beantwoord

  Wat een geweldig verslag. Afgezien van het kleine zeemeermin beeldje (en dat het tegenvalt omdat het klein is en er hordes toeristen omheen staan; hetzelfde ervoer ik ooit met de Mona Lisa in het Louvre overigens ) wist ik eigenlijk niets van Kopenhagen. Geweldig die botanische tuin en de urban jungle in de airbnb. Heel cool je foto trouwens. 😉 Jammer dat de airbnb verder (qua hygiëne) tegenviel. Dat is precies waarom ik huiverig ben om een airbnb te boeken…

  • Romy 13 september 2022 op 7:58 am - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je zo weer wat nieuwe dingen over Kopenhagen hebt ontdekt 🙂
   Airbnb vind ik verder wel echt een aanrader trouwens. Dit was voor mij de eerste keer dat een appartement erg tegenviel. Verder heb ik altijd positieve ervaringen gehad. In Duitsland zaten we via Airbnb zelfs voor vrij weinig geld in een superluxe huisje: veel luxer dan hoe het op de foto’s leek.

 8. Simone 14 augustus 2022 op 7:07 pm - Beantwoord

  Wat een leuke trip hebben jullie gemaakt! Wel jammer van de Airbnb, maar goed volgens mij was het buiten dat meer dan geslaagd. Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar wie weet ooit! Zo jammer dat het zo duur is daar..

Recente blogs

Slimmer werken? 22 handige tips (over de kop werken is niet nodig!)

28 maart 2024|Carrière en ondernemen|

Hoe goed je ook zoekt, het einde van je to-do-list is nergens te bekennen. Al een tijdje niet meer trouwens. Het zal wel meer mensen bekend voorkomen. Je werkt, mailt, rent en tikt je een slag in de rondte, maar je agenda lijkt er niet leger op te worden. En je hoofd? Dat krijgt er alleen maar hoofdbrekers bij. Als thuiswerkende ondernemer liep ik er vijf jaar geleden ook tegenaan dat ik soms 3 uur per dag aan e-mails en telefoontjes kwijt was. Ik deed niet zozeer te veel. Ik was de efficiëntie ergens onderweg verloren. Inmiddels heb ik hem weer opgeduikeld gelukkig. Dit zijn na 5 jaar thuiswerk- en zzp-ervaring mijn 22 tips om slimmer te werken. Om meer gedaan te krijgen zonder jezelf over de kop te werken.

Minder moeten? | 9 dingen die heus niet altijd “moeten”

21 november 2019|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

'Moeten' is een woord dat in veel zinnen dubbele aanhalingstekens verdient. We moeten nogal wat. Of beter gezegd: we leggen onszelf heel wat dingen op. Bijvoorbeeld omdat we iets willen waarmaken, aan andermans verwachtingen willen voldoen of omdat we perfect willen zijn. Groot nieuws: veel van dingen moeten we niet, maar “moeten” we. Van onszelf. Tijd om de lijst met “moetjes” drastisch in te korten! Dit zijn 9 dingen die helemaal niet per se moeten.

Vegan ratatouille uit de oven met aardappelpartjes

13 september 2023|Recepten|

Als kind was ik al gek op ratatouille. Ik kende het nog uit de blikjes van Bonduelle. Maar toen ik ontdekte dat je ratatouille nóg lekkerder zelf kunt maken, werd het mijn go-to-recept om wekelijks op tafel te zetten. In mijn eerste jaar op mezelf kookte ik het soms wel twee keer per week. Inmiddels is mijn avondmenu iets gevarieerder, maar ik ben en blijf een ratatouille-fan. Het is gewoon een perfect gerecht om heel veel (lekker gekruide!) groenten binnen te krijgen en om snel klaar te maken. Deze vegan ratatouille maak je in de oven en serveer ik met geroosterde aardappelpartjes. Ik garandeer je een kleurrijk groentefeest op je bord (binnen 35 minuten!).