op mezelf wonen

Drie maanden op mezelf wonen (met een kat) | Hoe gaat het?

 • 19 augustus 2019
 • 31 Reacties
Categorieën: Persoonlijk
op mezelf wonen hoe bevalt het

Het is inmiddels alweer drie maanden geleden dat ik de deur bij mijn ouders achter me dicht trok. Drie maanden geleden bracht ik de allereerste nacht in mijn nieuwe woning door. Inmiddels ben ik zo’n 100 nachten verder en kan ik me haast niet meer voorstellen dat ik tot vier maanden geleden nog elke dag in een ander huis thuiskwam. Op mezelf wonen vond ik een onwijs spannende stap. Doemscenario’s had ik wel, ja. Dus hoe bevalt dat nu eigenlijk na zo’n 100 dagen? Je leest het in deze update. Over geluksmomentjes, stoffige wasbakken en solo-diners met YouTube.

Wat ik van tevoren dacht

Tussen het tekenen van mijn koopcontract en de eerste nacht in mijn nieuwe woning zat in totaal iets meer dan vijf maanden. Een periode waarin ik achteraf gezien al stap voor stap aan het idee van op mezelf wonen heb kunnen wennen. En dat was hard nodig, want voor mijn gevoel stond me een mega-mijlpaal te wachten. Leuk, maar ook ontzettend spannend. Hoe zou dat zijn, alleen wonen? Zou ik niet eenzaam worden? Zou ik er dan honderd verantwoordelijkheden bij krijgen?

Op zich wel fijn dus dat ik even aan het idee kon wennen. Zeker de twee maanden klussen en het vele interieurshoppen (absoluut geen straf!) hebben daarbij geholpen, omdat ik in die periode mijn woning echt van een kale, echoënde ruimte zag veranderen in het appartement met de kleurrijke inrichting die ik altijd al voor ogen had. Mede daardoor verdwenen de doemscenario’s al snel als sneeuw voor de zon.

Jezelf écht leren kennen

En nu? Nu kan ik me bijna niet meer voorstellen dat mijn leefsituatie zo kort geleden nog totaal anders was. Ik had het bij mijn ouders ook goed naar mijn zin, maar een plekje voor mezelf heeft me absoluut veel gebracht. Niet alleen ben ik inmiddels helemaal thuis in de microvezeldoekjes, wasmachineperikelen en plantenvoeding, maar vooral heb ik er heel wat zelfstandigheid aan overgehouden. Op mezelf wonen heeft ervoor gezorgd dat ik mezelf veel beter heb leren kennen. Het heeft me ook sterker gemaakt: ik weet dat ik alleen kan zijn en dat ik altijd nog mezelf heb om op terug te vallen. Je weet nooit hoe het loopt, maar deze ervaring neemt niemand me meer af.

Stoffige wasbakken en kruimelgedrag

Er zijn dingen die me hebben verrast aan op mezelf wonen. Bijvoorbeeld dat ik nogal veel kruimel (mijn kruimelgedrag is de nummer-1-reden waarom ik een paar keer per week moet stofzuigen) en dat wasbakken veel sneller stoffig worden dan ik dacht. Maar vooral ben ik verrast door hoe goed mijn plekje me bevalt. De allereerste nacht voelde destijds alsof ik een permanent verblijf in de perfecte Airbenb had geboekt. En eerlijk – zo voelt het nog steeds een beetje. Hoewel ik me helemaal thuis voel, moet ik mezelf soms nog knijpen dat ik in mijn bed tussen mijn muren wakker word. En dat ik elke avond aan mijn eigen aanrecht klaarmaak waar ik die avond trek in heb. Een luxe die hopelijk nooit helemaal gaat wennen!

op mezelf wonen hoe bevalt het

Diners bij YouTube-licht

Op mezelf wonen heeft me ook veranderd. Zo hecht ik meer waarde aan mijn sociale leven. Ik heb meer contact met vrienden dan eerst en ook het contact met mijn ouders en broers is veel waardevoller geworden. Ook ben ik beter voor mezelf gaan zorgen sinds ik alleen woon. Alsof de volwassenheid opeens zijn intrede doet. Geen computersessies meer tot diep in de nacht en juist wel elke dag een voedzame maaltijd op het menu. Niet dat alles nou zo vlekkeloos en netjes verloopt, hoor. Daarvan getuigen mijn niet al te volwassen uitspattingen. Zo eet ik ’s avonds bijna standaard op iets te late tijdstippen onder het genot van YouTube-filmpjes. Niemand die het ziet!

Clichés en zoetsappigheid

Als ik nu terugkijk, kan ik niet anders zeggen dan dat op mezelf wonen me meer heeft gebracht dan ik had durven hopen. Ja, er zijn heus momenten waarop ik mijn moeder bel omdat ik even mijn verhaal kwijt wil. Natuurlijk baal ik soms dat ik na een lange werkdag nog in de keuken moet staan. En ik moet toegeven: ooit een keer samenwonen lijkt me nog steeds een stuk gezelliger dan alleen wonen. Maar ik ben toch heel blij dat ik deze ervaring heb en geniet oprecht van alles wat daarbij hoort. Ik woon hier gewoon op mezelf in een huis met een mega-kledingkast, een roze stoel (ha!) en een lieve kat die elke dag in haar eentje dienstdoet als enthousiast welkomstcomité.

Om deze ietwat zoetsappige (maar geheel oprechte) update geheel in stijl met een cliché af te sluiten: ik geniet volop van elke minuut van mijn lijkt-op-maar-is-het-niet vakantie in eigen huis. Op mezelf wonen is zo saai nog niet.

Eerlijk, maak jij je weleens schuldig aan diners bij tv- of YouTube-licht?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 19 augustus 2019 op 6:57 am - Beantwoord

  Wat fijn dat het zo goed bevalt. Ik kan me heel goed voorstellen dat het even spannend was. En ja, ik eet regelmatig mijn avondeten voor de tv. Ik probeer dat wel te minderen maar tot nu toe zonder succes 🙂

  • Romy 21 augustus 2019 op 9:04 am - Beantwoord

   Haha, heerlijk toch om zo nu en dan voor de tv te eten. Ik vind het zelf ook zo fijn om wat achtergrondgeluid of een luchtig filmpje aan te hebben staan als ik eet.

 2. Femke 19 augustus 2019 op 7:12 am - Beantwoord

  Wat fijn dat het zo goed gaat. Hoe je de eerste nacht in de perfecte B&B omschrijft klinkt goed. Fijn dat sociale contacten waardevoller worden hè :-). Diner bij YouTube licht gebeurd hier niet vaak, maar dat komt vooral omdat ik het belangrijk vind om met de kleine aan tafel te eten haha.

  • Romy 21 augustus 2019 op 9:06 am - Beantwoord

   Haha, met een kleintje erbij is het natuurlijk extra “riskant” als eten voor de tv een gewoonte wordt 😉 Ik moet zeggen dat ik – als ik zou samenwonen – ook niet snel met YouTube aan zou eten. Maar zolang ik alleen woon, vind ik het stiekem wel fijn zo wat achtergrondgeluid te hebben.

 3. Naomi 19 augustus 2019 op 8:13 am - Beantwoord

  Het klinkt alsof je echt een heel erg goede beslissing hebt genomen door op jezelf te gaan. Heerlijk dat je er zo van kunt genieten.
  Je wilt een eerlijk antwoord op de vraag over diner bij Youtube-licht? Oké, komt ie dan: Ik eet áltijd achter mijn laptop. Ik kijk vrijwel nooit ‘live’ tv, maar onder het eten kijk ik altijd iets terug. Op dit moment kijk ik elke lunch ‘Polopos’ en elke avond kijk ik ‘de slimste mens’ en ik vind het heerlijk. Het is dan gelijk een momentje om even lekker te zitten. Anders ben je veel te snel klaar met eten.

  • Romy 21 augustus 2019 op 9:07 am - Beantwoord

   Daar ben ik het volledig mee eens. Ik doe het ook precies zo eigenlijk. Ik kijk nooit tv, maar bij zowel de lunch als het avondeten heb ik heel graag iets luchtigs op de achtergrond aan. Al is het maar om er echt een momentje van te maken en niet alleen maar razendsnel mijn eten naar binnen te werken.

 4. Laura 19 augustus 2019 op 8:14 am - Beantwoord

  Dat klinkt als een hele fijne 3 maanden, ik ben blij dat het zo goed bevalt! Toen ik voor het eerst op kamers ging, vond ik het zo fijn dat ik zelf kon beslissen wat ik at en wanneer.

 5. Josephine 19 augustus 2019 op 8:39 am - Beantwoord

  Fijn dat het je zo goed bevalt Romy! Zoals jij het beschrijft klinkt het ook bijna als vakantie!

  Wij eten met zijn tweeën wel vaker – maar zeker niet altijd – voor de tv voor een serie. Niet dat er dan niet gepraat wordt hoor! De tv moet regelmatig op pauze om van alles te bespreken. 😛

  • Romy 21 augustus 2019 op 9:08 am - Beantwoord

   Klinkt als de perfecte mix van gezellig praten en tv-kijken. Heerlijk toch zo!

 6. evelien 19 augustus 2019 op 9:11 am - Beantwoord

  Wat goed om te lezen dat je het zo naar je zin hebt in je eigen woning.
  Het lijkt mij heerlijk om de eigen regie te hebben, en zelf keuzes te kunnen maken. Ook helemaal fijn dat je natuurlijk zelf kunt beslissen over het interieur!
  Mike en ik hebben het ook regelmatig over een eigen huis, we wachten nog een jaartje, flink even sparen, en willen daarna gaan doorpakken.

  Liefs,
  Evelien

  • Romy 21 augustus 2019 op 9:10 am - Beantwoord

   Wat een leuk en spannend vooruitzicht dat jullie volgend jaar voor een huis willen gaan kijken. Ik weet zeker dat dat een heel mooi en kleurrijk plekje zal worden in jullie geval 🙂

 7. Jessica J. 19 augustus 2019 op 9:28 am - Beantwoord

  Fijn te lezen dat het zo goed gaat, Romy! En inderdaad, bizar hoe snel wasbakken stoffig worden, hé? Ik schrik er ook iedere keer weer van, haha.
  En tv-diners … Stiekem eten mijn vriend en ik vaker wel dan niet terwijl we netflixen. Niet echt mindful, I know, maar moet dat dan? ?

  • Romy 21 augustus 2019 op 9:12 am - Beantwoord

   Haha, ik ben blij om te horen dat ik niet de enige ben die niet zo mindful eet en iets aanzet tijdens het eten. Dat maakt voor mij eigenlijk juist een momentje van het eten. Ik denk dat ik zonder YouTube aan een stuk sneller zou eten. Is het dan misschien toch nog een beetje mindful 😉

 8. Audrey 19 augustus 2019 op 9:52 am - Beantwoord

  Mooi dat je zo geniet van je eigen plekje! Het is toch alleen maar heerlijk dat het nog steeds als een permanent luxe vakantieverblijf voelt? O, enne: toen ik nog alleen woonde, at ik standaard op de bank met de tv aan eigenlijk. Anders is het toch niet zo gezellig. Hoewel mijn hond wel altijd bereid is om erbij te komen zitten en smachtend naar de tafel te staren, haha!

  • Romy 21 augustus 2019 op 9:14 am - Beantwoord

   Vind ik ook! In je eentje naar een bord staren is ook niet echt boeiend. Dan heb ik liever iets leuks op YouTube aan op de achtergrond dan dat ik in mijn eentje snel mijn eten naar binnen werk. Pippa komt er overigens ook wel graag bij zitten voor een beetje extra gezelligheid. Altijd leuk!

 9. Janne 19 augustus 2019 op 10:16 am - Beantwoord

  Fijn dat het je zo goed bevalt in je eigen huis! Je hebt het goed voor elkaar 🙂 Je boft ook enorm met dat je je moeder gewoon even kunt bellen om je verhaal kwijt te kunnen. Dat maakt de overgang naar alleen wonen vast veel makkelijker — de goede gesprekken en wijze raad zijn maar een telefoontje van je vandaan.

  Als ik in mijn eentje eet, heb ik er meestal iets op YouTube bij opstaan. Ik merk dat ik dan rustiger eet, dus dan vind ik het wel een prima optie. Ik zorg wel dat het iets is waarbij ik niet al te veel op hoef te letten, want meestal luister ik alleen en kijk ik niet, en ik mis ook vaak stukjes. Vlogs zijn daarvoor handig, maar ik vind de knutsel-en-klets-video’s van Creachick ook erg leuk. Ik vind het jammer dat er niet nog veel meer Creachicks zijn, maar gelukkig heb ik nu haar Duitse soortgenoot gevonden. Win-win, want daarmee kan ik ook mijn Duitse luistervaardigheid wat opfrissen.

  • Romy 23 augustus 2019 op 8:29 am - Beantwoord

   Absoluut! Het is altijd fijn om voor een luisterend oor of advies alleen maar even de telefoon te hoeven pakken.
   Ik doe trouwens precies hetzelfde tijdens het eten. Ik kijk ook bijna altijd luchtige YouTube-video’s waar ik niet met opperste concentratie naar hoef te luisteren. Wel zo fijn! De video’s van Creachick vind ik trouwens ook een feestje om te zien. Ik heb ook weleens video’s van Elise Dingen gekeken. Zij maakt ook veel video’s over creatieve dingen en is ook een heerlijk enthousiast persoon. Misschien leuk om haar video’s eens te proberen 🙂

 10. Anna 19 augustus 2019 op 10:59 am - Beantwoord

  Wat een leuke update, fijn om te lezen dat het op jezelf wonen zo goed bevalt! Ik kan me voorstellen dat het spannend is, zeker als je er al zo lang naartoe leeft! En ja, avondeten onder het genot van YouTube-filmpjes, guilty hier! Haha, daar kan ik zo van genieten :-). Ik kijk er stiekem ook elke dag naar uit, als ik weet dat er een video klaarstaat van een van mijn favoriete YouTubers. Een huisdier vind ik trouwens de perfecte oplossing voor eenzaamheid. Daardoor ben ik ook graag thuis en voel ik me nooit alleen <3

  • Romy 23 augustus 2019 op 8:30 am - Beantwoord

   Haha, ik geniet ook zo van de YouTube-video’s tijdens het eten. Dat maakt het eten voor mij ook stiekem een nog wat leuker momentje.
   En wat fijn zijn huisdieren toch! Ik zou me echt geen leven zonder kunnen voorstellen 🙂

 11. Ilona Wielinga 19 augustus 2019 op 1:02 pm - Beantwoord

  Wat onwijs fijn dat het zo goed bevalt. En wat gaat de tijd toch snel zeg!

 12. Daenelia 19 augustus 2019 op 5:20 pm - Beantwoord

  … Je bent nog veel te jong om zo volwassen te zijn. Dat ga je later anders alleen maar inhalen! Dus kijk lekker youtube bij het eten.
  Tuurlijk game ik nog steeds, en soms ook nog laat in de avond (of vroeg in de ochtend, als ik vroeg wakker ben). Tuurlijk eten wij nog steeds pizza terwijl we tv kijken (of we kijken tv als we pizza eten, whatevs)! Dat dat anders is dan wat mijn ouders deden, nou en? Trouwens, mijn moeder wist op een moment ook een hele dag aan computerspelletjes te weiden. Wijden? Help me out.
  Echt, tijden veranderen, en gewoontes ook. Kijk jij nog om 8 uur naar het NOS journaal? Ik haal al mijn nieuws toch al van internet.
  Lekker je eigen ding doen, of het nou apart is of juist lekker doorsnee. Jouw ding.

  • Romy 23 augustus 2019 op 8:32 am - Beantwoord

   Dat kinderlijke zal ik gelukkig altijd wel in me hebben. Het achtuurjournaal kijk ik weleens terug (niet trouw elke avond), maar daar staan heel wat minder volwassen YouTube-video’s tegenover om het in balans te houden 😉

 13. Jantine 19 augustus 2019 op 6:52 pm - Beantwoord

  Fijn dat je zo geniet!
  Mijn lief heeft lang onregelmatige diensten gewerkt en de avonden dat ik alleen at deed ik dat ook geregeld bij een beeldscherm… nu werkt hij regelmatig en eten we elke avond samen (was stiekem best een beetje wennen ?)
  Groetjes,
  Jantine

  PS dankzij jouw link bij je blog over je lezing ga ik a.s. zaterdag een workshop doen bij Cas van HHB ?
  Ik ga ook nog steeds proberen naar je lezing in de LocHal te komen!

  • Romy 23 augustus 2019 op 8:36 am - Beantwoord

   Ook wel weer fijn om lekker samen te kunnen eten, hoewel ik snap dat ook dat even wennen is.
   Wat leuk trouwens dat je de workshop bij Cas gaat doen! Ik ga daar ook eens naar kijken. Wie weet ook nog wat voor mij (als het niet net voor of na mijn lezing is). En superleuk dat je misschien naar mijn lezing komt! Zou heel leuk zijn om je te ontmoeten 🙂

 14. Sanne 19 augustus 2019 op 9:12 pm - Beantwoord

  Heel leuk om te lezen dit! Ik woon inmiddels al tien jaar op mezelf (ai!) dus moet hierdoor echt even terugdenken aan die begintijd. Al was dat bij mij wel wat anders, want ik zat toen in een studentenkamer en was echt nog niet zo volwassen haha. Die levensles over die wasbakken ben ik ook inmiddels wel achter ja… Shocking hoe snel zo’n ding weer smoezelig kan zijn! En die diners voor de tv… Daar probeer ik ook nog altijd aan te werken 😉

  • Romy 23 augustus 2019 op 8:37 am - Beantwoord

   Wauw, tien jaar is al een hele tijd! Ik kan me voorstellen dat het zeker op jonge leeftijd best wel een overgang is om opeens op jezelf te wonen.
   Gelukkig ben ik niet de enige die diners voor de tv héérlijk vindt 😉

 15. Maaike 19 augustus 2019 op 9:55 pm - Beantwoord

  Wat fijn om te lezen dat het zo goed gaat! Heel tof! 🙂

 16. Anouk 20 augustus 2019 op 5:41 pm - Beantwoord

  Mijn vriend en ik hebben heel af en toe een diner voor de tv, misschien eens per twee weken. Valt wel mee toch? Als ik alleen thuis ben lunch ik wel vaak met youtube, maar dat gebeurd eigenlijk niet zo vaak.

  • Romy 23 augustus 2019 op 8:48 am - Beantwoord

   Een keer per twee weken valt inderdaad nog hartstikke mee. Zeker in mijn eentje vind ik zelf YouTube-diners vaak héérlijk.

 17. Nikita 21 augustus 2019 op 11:07 pm - Beantwoord

  Zo fijn dat je zoveel geniet van het volwassen zelfstandig leven. Het lijkt me ook wel gewoon heel tof eigenlijk. Je tijd was er gewoon. Het is fijn dat het je zo bevalt en natuurlijk ben je niet helemaal alleen. Je hebt een hele lieve kat die er is om je gezelschap te houden. Ik ben trots op je Romy, hoe je het allemaal hebt aangepakt met het klussen, verhuizen en inrichten. En nu is het gewoon je eigen stekje. Ik hoop dat je nog vele jaren mag genieten daarvan!

  Om je vraag te beantwoorden; ja. Vooral als ik de enige ben die vroeg op moet, dan ontbijt ik wel eens bij een filmpje. Of als ik bijvoorbeeld mijn middageten zelf klaarmaak omdat ik vroeger weg moet om te gaan werken, ook dan eet ik wel eens bij Youtube of een andere serie. Gewoon omdat dat voor mij een momentje voor mezelf is, maar ook omdat ik dan mijn eten niet naar binnen slok want dan geniet ik ook gewoon van mijn video.

  • Romy 23 augustus 2019 op 9:22 am - Beantwoord

   Dank je wel voor je mooie woorden! En wat je zegt over eten met een filmpje aan, is heel herkenbaar. Ook bij het ontbijt zet ik graag een video aan. Dat maakt het voor mij ook juist een momentje van ontspanning, waar ik oprecht van geniet.

Recente blogs

Welkom, lieve Pippa! ♥ | Kat adopteren via Verhuisdieren

29 mei 2019|Persoonlijk, Lifestyle|

Mag ik je voorstellen aan mijn nieuwe huisgenoot? Dit is Pippa, een lieve dame van vier jaar oud, die afgelopen zondag bij mij is komen wonen. We hebben eerst langzaamaan aan elkaars gezelschap moeten wennen, maar ik geloof dat we stapje voor stapje goede vriendinnen worden. En dus vond ik het tijd om Pippa uitgebreid aan je voor te stellen. Ik vertel je ook meteen meer over mijn ervaringen met een kat adopteren via Verhuisdieren.

Op de valreep? | Deze dingen wil ik nog doen in 2018!

21 november 2018|Persoonlijk|

Kun je het je voorstellen dat we over iets meer dan een maand alweer met een oliebol en een glas champagne (of iets anders) op de start van het nieuwe jaar staan te proosten? Ik kan nog even niet aan dat idee wennen. Toch duurt het echt niet lang meer totdat het nummer "Happy new year" van Abba weer uit de speakers schalt. Maar voordat het zover is, heb ik heel wat plannen die ik nog wil realiseren voordat het vuurwerk, de oliebollen en de nieuwjaarsconferences zich weer aandienen. In dit artikel zet ik mijn plannen op een rij.

Ik moet bekennen dat ik…

12 december 2019|Persoonlijk|

Perfectie is zó 2018. Of 2017 zelfs? Iedereen heeft wel dingen die - om het maar positief te framen - redelijk "bijzonder" zijn. De een vindt het leuke trekjes die je uniek maken, de ander noemt het nogal rare gewoontes. En ik? Ik houd wel van grappige imperfecties. Omdat ik graag smul van andermans bijzonderheden, ga ik ook zelf met de billen bloot door je met een aantal gekke bekentenissen van mij op te zadelen. Dit zijn 17 niet al te perfecte dingen die ik wel durf op te biechten over mezelf.