Gisteren kon ik op een mwah-dagje wel een positieve boost gebruiken. Op zo’n dag is er één ding dat mij altijd goed doet: dromen. Hoe kun je die positieve boost immers beter realiseren dan met een blik op de toekomst? Of je nu droomt van een romantisch huwelijksaanzoek of van een gloednieuwe iPhone, dromen zijn waardevol en houden ons staande. Allemaal hartstikke leuk en aardig, maar hoe maak je van een droom daadwerkelijk een succes? In dit artikel deel ik een paar simpele stappen om mee aan de slag te gaan.

altijd blijven dromen

Deze handlettering-kaart kreeg ik van de lieve Claire.

Schrijf op waar je van droomt

Ieder mens heeft dromen. De ene persoon wil niets liever dan afreizen naar de tropen, terwijl iemand anders droomt van een eigen hond en weer een ander een Ferrari op de stoep wil hebben staan. Schrijf als eerste stap eens op wat jouw dromen zijn. Besef daarbij wel dat een droom iets anders is dan een doel. Doelen zijn concreet en zijn vaak in principe ook haalbaar. Denk bijvoorbeeld aan ‘Ik ga voortaan gezond eten’ of ‘Ik wil deze week een klus afmaken.’ Bij dromen ga je er daarentegen van uit dat alles mogelijk is. Je kunt je fantasie er dus flink op los laten gaan. Alles mag en dat maakt een droom nu juist zo leuk. Een droom hoef je ook niet per se te realiseren. Die Ferrari zal er bij de meeste mensen waarschijnlijk niet komen, maar de gedachte aan een blitse auto kan natuurlijk geen kwaad. Pak je mooiste notitieboekje erbij, laat je ‘ja maar’-gedachten achterwege en schrijf op waar jij allemaal van droomt.

Grote en kleine dromen

Dromen kunnen heel groot zijn, maar ook vrij klein. Degene die van wereldvrede droomt, zal die droom waarschijnlijk (helaas) niet zomaar kunnen realiseren. Maar droom je van een stedentrip? Dan moet dat vast een keer lukken. Eerder had ik weleens de neiging om alleen naar mijn grote wensen te kijken. Die zijn alleen zo groot dat ik ze vaak niet zo snel weet te realiseren. Nu kun je daar gefrustreerd door raken. Maar in plaats van gek te worden van frustratie, kun je ook proberen om eerst met iets kleinere dromen aan de slag te gaan. Rome is niet in één dag gebouwd en zo kun je ook niet in à la minute alles waar je van droomt realiseren. Van welke dromen kun je stap-voor-stapdoelen maken? En welke blijven gewoon bij dromen? Maak in je notitieboekje twee kolommen en onderscheid de grote van de kleine dromen.

Wat nu?

Grote dromen mogen dan niet altijd realiseerbaar zijn. Het zijn niet voor niets dromen en die moet je koesteren. Parkeer ze dus niet zomaar, maar houd er vooral aan vast. Je weet maar nooit of ze toch ooit werkelijkheid kunnen worden. Hoe doe je dat nu precies: je grote dromen koesteren? Ik zou zeggen: wees vooral creatief! Zoek plaatjes op Pinterest en stel een moodboard samen. Ben je meer creatief met taal? Schrijf dan eens een verhaal waarin je jouw dagdromen werkelijkheid laat worden. En die kleine dromen, dan? Daar kun je je concreet op focussen. Deze dromen zijn er om stapje voor stapje naartoe te werken. Stel je eigen doelen op waarmee je een kleine droom kunt waarmaken. Is jouw droom bijvoorbeeld om op reis te gaan naar de VS? Maak dan een plan om elke maand een bepaald bedrag opzij te zetten. Bedenk ook met wie je ernaartoe wilt en wanneer. Maak je plan zo concreet mogelijk.

Aan de slag!

Nu is het tijd voor het leukste, maar ook het lastigste gedeelte. Zodra je concrete plannen hebt opgesteld, kun je daadwerkelijk aan de slag. Om van je dromen een succes te maken, moet je alleen soms keihard werken. Een spaarsaldo neemt niet op magische wijze toe en ook een nieuwe auto kun je moeilijk voor de deur toveren. Soms zul je mensen moeten teleurstellen of je eigen angsten moeten overwinnen. Misschien sla je een keer een aanbod af of wissel je van koers. Uiteindelijk maakt dat je sterker en zal het je droom ook alleen maar groter maken. Probeer die kleine dromen te realiseren en houd een grote droom vast om af en toe over te fantaseren. En vergeet uiteindelijk vooral het belangrijkste niet… is je droom uitgekomen? Zet dan dat ene magische vinkje en dream on.

Wat is jouw grootste droom?

 

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 6 maart 2017 op 7:15 am - Beantwoord

  Je dromen visueel maken helpt echt ben ik vorig jaar achter gekomen. Ik heb een vision board gemaakt en een heleboel is uitgekomen.

 2. Aneta 6 maart 2017 op 7:50 am - Beantwoord

  Fijne tips! Droom groot, begin klein. Dat is inderdaad heel belangrijk en voorkomt frustraties. Ik heb heel ceel dromen. Zo zou ik heel graag in het buitenland willen wonen, een andere baan willen en nog veel meer. En die droomcamera komt nu echt in de buurt.

 3. Ayla 6 maart 2017 op 8:28 am - Beantwoord

  Wat een leuke tips! Ik ben niet zo’n dagdromer volgens mij en ’s nachts droom ik altijd heel naar. Je inspireert me om eens wat beter te kijken naar de dingen waar ik (overdag) aan denk, misschien zit er wel een droom in verstopt!

 4. Susan 6 maart 2017 op 8:37 am - Beantwoord

  Hmm, ik ben niet zo’n dromer.. Zitten wel goede tips tussen!

 5. Claire 6 maart 2017 op 9:00 am - Beantwoord

  Wat grappig om mijn kaartje terug te zien haha. Ik ben een enorme dromer. Ik hou ervan om te denken aan alle dingen die ik wil doen. Alleen ze concreet omzetten tot actie vind ik toch wat lastiger. Ik ga mijn dromen eens opschrijven! Kijken of ik ze in kleine stapjes kan delen.

  • Romy 6 maart 2017 op 9:18 am - Beantwoord

   Haha, dankjewel voor het kaartje en voor de inspiratie! Zo leuk om te horen dat jij ook een echte dromer bent! Hopelijk helpt het opschrijven en indelen je om ze ook echt waar te maken 🙂

 6. Mariëlle 6 maart 2017 op 9:11 am - Beantwoord

  Dromen visueel maken werkt zeker ♡ Ik houd wel van dit thema hihi!

 7. Nesrin 6 maart 2017 op 9:19 am - Beantwoord

  Wat een heerlijk stuk om zo vroeg te lezen. Blijven dromen is heel belangrijk voor mij en het geeft mij instant een boost.

  • Romy 6 maart 2017 op 8:11 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Wat fijn om te horen dat jij ook vaak direct een goed gevoel aan dromen overhoudt. Het kan zo fijn zijn om te geloven in ‘alles kan’ en je toekomst uit te stippelen zoals jij dat wilt 🙂

 8. Sylvia 6 maart 2017 op 9:35 am - Beantwoord

  Mijn grootste dromen zijn. Ik heb er twee een huis kopen en een eigen bedrijf beginnen?. Ooit ooit ooit moet het gaan lukken? leuk artikel heb je weer geschreven!

 9. Klaske 6 maart 2017 op 10:15 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips geef je (als altijd, hihi)! Ik droom er van om een eigen bedrijfje te beginnen, dat lijkt me zó tof. Als ik dat ooit kan realiseren. 🙂

 10. Charel 6 maart 2017 op 10:41 am - Beantwoord

  Altijd goed om doelen en dromen op te schrijven! Zo weet je waar je heen wilt.

 11. Nathalie 6 maart 2017 op 10:43 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips en een hele mooie foto!
  Mijn droom is om mijn opleiding verpleegkunde te mogen behalen, snel op mijzelf weer gaan wonen en een mooie reis maken met mijn vriend!

  Liefs, Nathalie

 12. evelien 6 maart 2017 op 10:54 am - Beantwoord

  Ah wat een fijn artikel! Ik droom ervan om samen met mijn vriend naar Cuba te gaan, en af te studeren aan mijn huidige opleiding SPH. <3
  Liefs.
  Evelien

  • Romy 6 maart 2017 op 8:14 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Wt een mooie dromen heb je! Ik hoop heel hard dat je ze beide kunt realiseren 🙂

  • Romy 6 maart 2017 op 8:15 pm - Beantwoord

   Lief! Dankjewel! En wat een mooie droom! Dat lijkt mij stiekem ook wel heel erg gaaf 🙂 Ik hoop dat je ooit echt een girlboss kunt worden!

  • Romy 6 maart 2017 op 8:15 pm - Beantwoord

   Dat zijn stuk ivoor stuk supermooie dromen en heel haalbaar, denk ik zo 🙂 Ik hoop dat je ze alle drie kunt realiseren!

  • Romy 6 maart 2017 op 8:16 pm - Beantwoord

   Wauw, Cuba! Dat lijkt me ook een supermooie droom! En afstuderen is natuurlijk ook superfijn 🙂 Ik hoop dat je beide dromen kunt waarmaken! Liefs!

 13. Lianne 6 maart 2017 op 11:14 am - Beantwoord

  Wauw, wat een goede tips zijn dit! En ik herken wel een beetje wat je erin beschrijft. Sparen voor de VS en hopelijk komt die droom dit jaar uit! En een boek schrijven en laten nakijken, allemaal stappen waar ik al aan werk 🙂 Maar toch fijn dat ik eens van iemand anders bruikbare tips heb en mee aan de slag kan! 🙂

  • Romy 6 maart 2017 op 8:17 pm - Beantwoord

   Wauw, een reis naar de VS? Hoe gaaf is dat! Supertof dat beide dromen al echt in zicht komen en dat je hard aan de slag bent om ze te realiseren 🙂

 14. Josephine 6 maart 2017 op 11:39 am - Beantwoord

  Een interessante insteek! Ik zit een beetje na te denken over het woord ‘dromen’. Ik ben het met je eens dat dromen anders dan doelen zijn, en dat je er dus alle kanten mee op kan en mag. Maar als iemands grootste droom een ferrari voor de deur is (of iets anders materieels), dan zegt mijn onderbuikgevoel toch dat dat wel een erg oppervlakkige droom is.
  Ik droom van zo gezond mogelijk en gelukkig oud worden met mijn man en familie. Het is een droom die denk ik bij zou dragen aan mijn levensgeluk. Dat ik verder de wens heb om bijvoorbeeld een keer het Noordelicht te zien, is verder best een aardig gegeven, maar niet noodzakelijk voor mijn geluk.
  Dus ik kom tot de conclusie dat ik denk ik onderscheid zou maken tussen doelen, wensen en dromen. En ik vrees dat het uitkomen van de meest belangrijke dromen niet (geheel) te beinvloeden is.

 15. Sofie 6 maart 2017 op 12:27 pm - Beantwoord

  Mooi geschreven Romy! Ik kan wel wat dromen bedenken maar soms zal een portie geluk ook wel nodig zijn denk ik. Het is dan wel leuk om ook wat haalbare dingen op je wishlist te zetten… Leuk om over na te denken.

 16. Jessica J. 6 maart 2017 op 1:09 pm - Beantwoord

  Goede tips! Mijn droom was al jarenlang om de eindejaarsperiode in New York door te brengen. Begin vorig jaar beslisten mijn vriend en ik dat we gingen stoppen met uitstellen en het rond de 2016-2017-jaarwisseling gewoon gingen DOEN! We zetten al langere tijd iedere maand samen € 100 opzij en konden zo een aardig ‘reiszakcentje’ bijeensparen. Initieel maakte ik me zorgen dat het financieel moeilijk zou zijn, maar dat was helemaal niet zo. Minder dromen en meer concrete plannen maken en gewoon dóén; dat blijkt, voor mij in ieder geval, het beste te werken. 🙂

 17. Sandra 6 maart 2017 op 1:46 pm - Beantwoord

  Hier nog iemand die genoeg dromen heeft hoor! Ik stel altijd kleine doelen op om uiteindelijk dé droom waar te kunnen maken. Vaak schrijf ik het op, maar plaatjes kunnen hier inderdaad ook bij helpen. 🙂 Zo heb ik voor de reis die ik bijna ga maken lang gespaard door elke maand al het geld wat ik had verdiend opzij te zetten en alleen te leven van de stufi die ik kreeg. Maar yay, mijn droom gaat wel uitkomen over 3 weken! 😀

  • Romy 6 maart 2017 op 8:19 pm - Beantwoord

   Goed punt! Ik snap wel wat je bedoelt met het verschil tussen dromen en wensen. Vooral met die Ferrari zit daar wel iets in. Ik heb een aantal autoliefhebbers als vrienden, dus misschien heb ik daardoor een wat vertekend beeld, want zij geven wel regelmatig aan echt te dromen van zo’n mooie auto 😉 Misschien is het een mannending. Zelf zou ik ook eerder voor dromen als liefde en gezondheid gaan. En zo’n reis naar het Noorderlicht lijkt mij ook prachtig als bijkomend iets!

  • Romy 6 maart 2017 op 8:20 pm - Beantwoord

   Klopt! Niet alles kun je helaas realiseren zonder een beetje mazzel in het leven. Maar haalbare dromen kunnen het leven echt mooi maken 🙂

  • Romy 6 maart 2017 op 8:21 pm - Beantwoord

   Wauw, wat een geweldige droom en zo onwijs gaaf dat je hem ook hebt kunnen waarmaken! Zo zie je maar waar concrete plannen toe leiden. Zelf ben ik daar ook groot fan van. Op die manier blijken je dromen soms meer haalbaar dan je in eerste instantie dacht 🙂

  • Romy 6 maart 2017 op 8:22 pm - Beantwoord

   Jaaa, echt zo tof dat je zo’n mooie reis gaat maken! Wat knap dat je er op deze manier hard voor gespaard hebt. Ik hoop dat het een hele mooie droomreis gaat worden 🙂

 18. Marsha 6 maart 2017 op 3:10 pm - Beantwoord

  Heel leuk geschreven! Ik heb al een paar dromen gehad die uitgekomen zijn, of snel gaan uitkomen hihi.

  • Romy 6 maart 2017 op 8:22 pm - Beantwoord

   Hihi, zo’n vermoeden had ik al 😉 Echt superleuk dat je binnenkort gaat trouwen! Dat is stiekem ook wel een van mijn meisjesdromen.

 19. Josine 6 maart 2017 op 5:13 pm - Beantwoord

  Wie het kleine niet eert.. toch? Goed geschreven! Alles is te doen, nou ja bijna alles 🙂 en stapje voor stapje is dan soms lastig inderdaad. Liefs Josine

  • Romy 6 maart 2017 op 8:23 pm - Beantwoord

   Precies! Niet alles is mogelijk, maar als je het stapje voor stapje aanpakt kom je vaak al een heel eind 🙂

 20. Mariska 6 maart 2017 op 7:08 pm - Beantwoord

  Een echte hele grote droom heb ik niet, maar tot nu toe is het meer salaris uit mijn blog halen en een 3 of meer kamer woning voor mezelf 🙂 Blogkamer inrichten en ga zo maar door. Heerlijk!

  • Romy 6 maart 2017 op 8:24 pm - Beantwoord

   Dat zijn ook supermooie dromen! Zo’n blogkamer lijkt mij eigenlijk ook wel wat 🙂 Hopelijk kun je die dromen stuk voor stuk waarmaken!

 21. Irene 6 maart 2017 op 8:45 pm - Beantwoord

  Leuke tips! Ik ga een keer een moodboard maken. Dat staat al een tijdje op mijn planning maar het moet er nu maar een keer van gaan komen 🙂

  • Romy 7 maart 2017 op 7:02 pm - Beantwoord

   Superleuk! Het is zo fijn om een mooie collage of verzameling te hebben in plaatjes van alles waar jij van droomt 🙂

 22. Sara | MevrouwMiauw 6 maart 2017 op 10:22 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel. Soms vraag ik me weleens af of ik wel “normaal” ben. Ik moet namelijk eerlijk bekennen dat ik niet echt grote dromen heb. Ik wil uiteindelijk natuurlijk wel een gezinnetje, maar waar ik right at the moment van droom? Ik heb werkelijk geen idee. Mijn vriend vindt dat altijd ontzettend raar. Ach, ik moet eerlijk zeggen dat ik dat ook wel lekker rustig vind.. 🙂

  • Romy 7 maart 2017 op 7:04 pm - Beantwoord

   Natuurlijk ben je ‘normaal’ als je geen grote dromen hebt. Dat moet ook kunnen, toch? Ik denk dat begin twintig wat dat betreft ook een lastige leeftijd is. Je begint net klaar met studeren en begint met werken en kinderen zijn nog een ver-van-je-bedshow. Dan kan het ook lastig zijn om te bepalen wat je nu eigenlijk het liefst wilt in het leven. Die dromen komen vast vanzelf wel! En anders is het inderdaad lekker rustig 😉

 23. Lilian 6 maart 2017 op 11:42 pm - Beantwoord

  Je kunt inderdaad een onderscheid maken tussen kleine en grote dromen. Wij hebben nu wel een droom om een keer in Canada te gaan wonen, maar we daarvoor gaan we eerst in Nederland een huis kopen, zodat we kunnen sparen en een paar keer naar Canada kunnen reizen. Dus mijn eerste droom is een reis naar Canada. En ze zeggen altijd, het gaat niet om de bestemming, maar om de reis. Dat is natuurlijk ook zeker zo.

  • Romy 7 maart 2017 op 7:05 pm - Beantwoord

   Wat een mooie droom zeg en zo goed dat je hem in stapjes hebt opgesplitst! Zo’n reis naar Canada is al iets heel moois om naar uit te kijken. Hopelijk kun je deze mooie droom stapje voor stapje daadwerkelijk realiseren.

 24. Maaike 7 maart 2017 op 1:05 am - Beantwoord

  Leuke post 😀 Mijn grootste droom is om een in bandje te zingen. Haha, maar ik kan niet zingen en heb niet echt de looks 😛

 25. Odetta 7 maart 2017 op 10:26 am - Beantwoord

  Mijn tip: veel geduld en niet te veel eisende en onbereikbare dromen die je kunt afstrepen op de bucketlist. Zo blijf je dan ook heel tevreden.

  • Romy 7 maart 2017 op 7:13 pm - Beantwoord

   Dat is inderdaad een goede tip! Ik heb ook gemerkt dat het voor mij vooral werkt om dromen te hebben die ik daadwerkelijk kan bereiken. Dan is het dromen niet frustrerend, maar juist iets waar je met plezier naar kunt uitkijken en vervolgens op kunt terugkijken 🙂

 26. Irene 7 maart 2017 op 5:36 pm - Beantwoord

  Mooie tips! Geeft mij weer hoop!

  • Romy 7 maart 2017 op 7:20 pm - Beantwoord

   Wat goed om te horen! Maar gaat alles wel oké? Blijf wel in jezelf en in je dromen geloven, hè? Liefs!

 27. Lifeaholic.nl 7 maart 2017 op 8:24 pm - Beantwoord

  Wat een mooie, wijze en inspirerende woorden! 🙂

 28. Mylène 8 maart 2017 op 10:10 am - Beantwoord

  M