druk in je hoofd

Druk in je hoofd | 27 praktische tips tegen een overvol hoofd

 • 14 februari 2022
 • 9 Reacties

Lig je net in bed, gaat je hoofd alwéér aan. Je krijgt opeens een geniaal idee, bedenkt plots dat je iets essentieels bent vergeten of je bent een vervelende gebeurtenis van vandaag nog eens extra aan het overdenken. Hè, kan het nu nooit eens stil zijn in je hoofd? I got you! Dat druk in je hoofd zijn herken ik maar al te goed. Gelukkig heb ik wat manieren geleerd om mijn hoofd toch tot pauze te dwingen. Deze 27 praktische tips helpen jou misschien ook tegen te veel in je hoofd zitten.

Druk in je hoofd – waar is de pauzeknop?

Druk in je hoofd zijn is iets waar ook ik een handje van heb. De pauzeknop van mijn hoofd zit bijzonder goed verstopt. Als ik in slaap ben, heb ik hem blijkbaar op een of andere manier weten te vinden. Maar verder ben ik bijna non-stop druk in mijn hoofd. Creatieve ideeën, moetjes, leuk-voor-ooit-plannen, vergeten-om-te-doen-dingen of overpeinzingen van de dag – er vliegt van alles voorbij. Dan doe ik bijvoorbeeld een poging tot slapen en krijg ik opeens een geniaal receptidee dat ik absoluut niet mag vergeten. Oftewel: vaak vooral dingen waar ik op dat moment weinig mee kan. En ook dingen die me ervan weerhouden om te genieten van of uit te rusten in het nu.

Als ik er niets aan zou doen, dan zou ik hele dagen opgeslokt worden door gedachten. Maar gelukkig ben ik er steeds wat handiger in geworden om niet meer te veel in mijn hoofd te zitten.

Omdat ik vast niet de enige drukke hoofdbewoner ben, deel ik mijn tips tegen druk in je hoofd zijn met alle liefde met je.

27 tips tegen een overactieve hersenpan

1. Mijn favoriet: noteer alles waar je op dit moment druk in je hoofd mee bent. De dingen waar je nog eens iets mee wilt, de leuke plannen, de geweldige ingevingen – alles. Schrijf het op in een Word-document, zodat je daarna veel van die losfladderende gedachten ergens zwart op wit hebt staan. Wen jezelf aan om daar bijvoorbeeld elke week een keer naar te kijken: waar moet je iets mee en wat kun je laten varen?

2. Leg een kruik op je buik, zodat het makkelijker is om bewust naar je buik te ademen. Voor mij helpt dat heel goed om rustig te worden en meer met mijn lijf in contact te komen.

3. Leer om gedachten voorbij te laten gaan. Dat er iets in je hoofd oppopt, betekent niet dat je er direct wat mee moet. De hersenscheten die je hoofd produceert, kunnen ook complete onzin of onterechte kritiek zijn of suggesties waar je nu niets mee kunt. Wees kritisch op wat er voorbij vliegt en besef dat je gedachten niet altijd de waarheid zijn. Ze zijn soms een product van je angsten, perfectionisme of onzekerheden.

4. Filter de gedachten waar je toch niets mee kunt ertussenuit. Prima dat je brein wil dat je je gesprek van gisteren nog een keer van begin tot eind uitpluist. Maar wat kun je ermee? Wat lost het op? Zoals je goedbedoelde adviezen van anderen (“Joh, weet je wat jij eens zou moeten doen…”) in gedachten in een onzinpotje kunt stoppen, zo kun je dat ook doen met alles wat je denkt. Filter de gedachten die je niet helpen of waar je niets mee kunt ertussenuit. Dat scheelt een hoop meuk.

5. Sport (op jouw manier). Of je nu jezelf in het zweet werkt in de sportschool of gewoon een klein rondje wandelt – als je bezig bent met je lijf, heeft je hoofd even niet de overhand. Maak van sporten een routine. Niet voor die zogenaamde killerbody, wel om de druk in je hoofd te verlichten.

6. Stort je op hobby’s waarin je je compleet verliest. Ik heb dat bijvoorbeeld met fotografie. Zodra ik in het gras lig om een krokus te fotograferen (zie hierboven), vergeet ik alles en iedereen om me heen. Maar ook koken heeft die magische werking op mij. Zo heb jij zelf vast ook hobby’s waarvan je weet dat ze je compleet tot rust brengen. Doe juist díe dingen zodra het in je hoofd een te drukke bedoening dreigt te worden.

7. Voorkom onnodige tijdsdruk. Op de hielen gezeten worden door dringende deadlines doet niemands stressniveau goed. Door ruimer te plannen kun je voorkomen dat je steeds op het nippertje dingen af hebt. Ik schat mijn planning altijd wat ruimer in en zeg bijvoorbeeld tegen iemand dat ik verwacht iets vrijdag op te leveren als het waarschijnlijk woensdag ook wel lukt. Geeft wat rust en speling!

8. Stop met multitasken. Lijkt heel efficiënt, maar is onmogelijk. Doe liever één ding helemaal in plaats van twee of drie dingen half. Zet je telefoon uit als je een gesprek voert, kijk met volle aandacht tv zonder ondertussen het nieuws van vandaag te lezen.

9. Beperk de hoeveelheid spullen om je heen. Belastingbrieven waar je nog iets mee moet, facturen waar je nog achteraan moet bellen – het is allemaal meuk die de druk in je hoofd ophoogt. Berg op wat je niet nodig hebt en begin de dag met een opgeruimd bureau of huis. Als je niet overal om je heen moet-ik-nog-iets-mee-spullen hebt liggen, zijn er minder prikkels die een druk gevoel in je hoofd activeren.

10. Voel je minder verantwoordelijk. Jij bent niet altijd degene die in actie moet komen. Je collega’s, vrienden of familieleden mogen soms hun eigen reddingsboei uitgooien. Tuurlijk is het wel zo aardig als je soms te hulp schiet. Maar weet dat niet alles op jouw schouders ligt. Je mag best eens een werkprobleem overlaten aan je collega’s of je nicht zelf een oplossing laten bedenken voor een issue. En is iemand teleurgesteld in je? Ook dan is het niet altijd jouw verantwoordelijkheid. Er is een verschil tussen bewust mensen kwetsen en voor jezelf kiezen en daarmee – logischerwijs – de ander niet altijd een plezier doen.

druk in je hoofd

Nog meer tips tegen te veel in je hoofd zitten

11. Kijk minder nieuws. De meeste nieuwtjes die de NOS-app je op een dag laat zien, zijn niet bepaald opbeurend. Je nieuwsconsumptie aan banden leggen, kan goed werken om minder druk in je hoofd te zijn. Je bent daardoor in elk geval niet meer de hele dag door bezig met wat er in de wereld gebeurt, maar bijvoorbeeld nog maar op één vast moment per dag. En merk je dat je het nieuws echt slecht trekt? Schroom dan ook niet om de NOS-app helemaal van je telefoon te knikkeren. Wereldveranderende gebeurtenissen krijg je ook via via wel door.

12. Schrap onnodige verplichtingen. Niet alles wat jij ziet als een “moetje”, is dat ook echt. Moet jij werkelijk naar die verjaardag vandaag, of zou je in principe ook een andere keer kunnen gaan? Is het wel echt nodig dat je woning spic en span is als je schoonouders straks voor de deur staan? Of is er ook geen man overboord als je alleen een stofzuiger door de woonkamer haalt? Kijk kritisch naar wat je jezelf oplegt. Dan zal je ontdekken dat de echt essentiële dingen soms maar een fractie van al die moetjes zijn.

13. Beperk de informatie-overload. Kijk welke prikkels je kunt schrappen. Kun je bijvoorbeeld apps deleten om het aantal notificaties omlaag te krijgen? Kun je je afmelden voor een paar van die irritante mailings waarmee je dagelijks wordt bestookt? Kun je groepsapps dempen waar je eerder gefrustreerd dan blij van wordt?

14. Noteer acties direct in je agenda. Vertrouw niet op je geheugen als het aankomt op pas gemaakte tandartsafspraken of mailtjes waar je nog iets mee moet. Noteer direct de actie of afspraak in je agenda. Daarmee voorkom je dat zo’n actie of afspraak steeds weer in je hoofd opdoemt. Wat voor mij veel verschil heeft gemaakt, is om aan verzoekjes die in mijn mailbox binnenkomen direct een tijdstip in mijn agenda te koppelen. Dan weet ik: op dat moment maak ik er werk van en kan ik het loslaten.

15. Begin met het lastigste. Wat bezorgt je de meeste stress? Pak dat als eerste op, zodat je je er niet meer de hele dag druk over hoeft te maken. Uitstelgedrag is verleidelijk, maar levert uiteindelijk alleen maar meer stress (want: krappe deadlines, nog meer ertegenop zien) op.

16. Prop je dagen minder vol. Probeer realistisch te plannen. Houd bijvoorbeeld ruimte vrij voor onverwachte telefoontjes of taken tussendoor. En ruim liever een kwartier te lang in voor taken dan dat je ervanuit gaat het wel precies binnen de geschatte tijd te kunnen. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik overschatte altijd wat ik kon doen in een dag. Sinds ik dat van mezelf weet, ruim ik bewust overal meer tijd voor in.

17. Ga standaard 5 of 10 minuten te vroeg de deur uit. Druk in je hoofd kan ook ontstaan door werkelijke drukte. Bijvoorbeeld als je moet hollen om op tijd bij je afspraak te zijn. Dat kun je vrij eenvoudig oplossen door iets eerder van huis te gaan, van tevoren je tas al klaar te zetten of niet meer last-minute je mascara op te doen. Scheelt stress!

18. Ruim tijd in voor jou alleen. Denk niet dat alleen de momenten die na je drukke dagbesteding nog overblijven voor jou bedoeld zijn (dat zijn er vaak precies nul!). Bepaal van tevoren dat je van zo laat tot zo laat tijd voor jezelf neemt. Dan maak je van jouw ontspanning een prioriteit. Als je die alleentijd hebt gepland, zorg er dan ook voor dat anderen die tijd niet alsnog (onbewust!) inpikken. Dus wil iemand alsnog dan wat afspreken? Zeg dat je al iets anders hebt (een afspraak met jezelf om precies te zijn).

19. Kijk geen series, films of docu’s waar je onrustig van wordt. Klinkt op zich heel logisch. Toch heb ik dat vaak niet zo handig aangepakt. Ik kan twee slapeloze nachten hebben van een tikkeltje spannende film. Eerder trok ik me daar niets van aan en keek zo’n film of een heftige documentaire alsnog. Tegenwoordig ben ik selectiever in wat ik wel en niet kijk. Weet ik dat een programma (zoals ‘Over mijn lijk’) me niet gaat helpen? Dan zet ik het niet op, ook al vind ik dat soms jammer. En moordlustige films of series bewaar ik liever voor overdag. Dan weet ik zeker dat ik er ’s nachts niet over lig te piekeren.

20. Daag je hoofd op een ontspannende manier uit. Soms is niets doen juist een startschot voor een druk hoofd. Heb jij daar ook last van? Ontdek dan ontspannende dingen die juist wat hersencapaciteit kosten. Een puzzel maken, een boek lezen, een cursus volgen – zoiets.

druk in je hoofd tips

21. Stop met oordelen. We vinden van veel dingen wel wat: van waar iemand woont, hoe iemand doet en praat, wat diegene aantrekt of wat voor werk iemand wel of niet doet. Probeer oordelen over anderen waar diegene niets aan heeft, vaker voor je te houden. Maak ze ook niet altijd onderwerp van gesprek achteraf met iemand anders dan diegene zelf. Hoe meer je erover praat, hoe meer je je er vaak druk over maakt. Dat terwijl het toch jouw leven niet is en het je alleen maar negatieve energie kost. Laat het los, en laat de ander zijn keuzes maken en jij die van jou.

22. Laat apps het werk voor je doen. Maak dankbaar gebruik van de tijd waarin we nu leven. Gebruik handige apps die je bijvoorbeeld herinneren aan verjaardagen of afspraken. Apps om social media in te plannen. Of apps die je social-media-gebruik binnen de perken houden. Opties genoeg om je leven makkelijker te maken!

23. Ga naar buiten. De natuur laat zo mooi zien dat de wereld altijd wel doordraait. Of je nu veel aan je hoofd hebt of niet. Of er nu iets heel moeilijks is gebeurd of dat het je voor de wind gaat. En of de wereld nu op slot is of dat je vrij bent om overal te gaan. De wereld gaat door. De seizoenen blijven komen, de bloemen blijven in de lente en zomer bloeien, en de bladeren blijven in de herfst vallen. Maak een rondje buiten en verwonder je over hoe bijzonder dat is.

24. Ga uitgerust naar bed. Zet jezelf niet vlak voor bedtijd volledig aan. Voorkom dat je tot het allerlaatste moment aan je telefoonscherm geplakt zit. Maak je to-do-list niet net voor het slapengaan en doe als laatste voordat je naar bed gaat iets rustgevends. Een goed boek, een warme douche of flink smeren met je crèmevoorraad doen veel goeds.

25. Stel jezelf de vraag “Moet ik me hier nu druk over maken?”. Levert het je iets op als je hier nu al je aandacht in steekt? Word je er blij van om hier nu mee bezig te zijn? Is het werkelijk iets wat NU je aandacht nodig heeft? De kans zit er dik in dat loslaten een beter idee is.

26. Heb aandacht voor wat je NU doet. Op dit moment. Betrap je jezelf op gedachten aan morgen of het verleden? Probeer opnieuw je aandacht te verplaatsen naar wat je nu aan het doen bent. Gaat je telefoon af? Signaleer het, maar sta het jezelf toe om er geen gehoor aan te geven. Leven in het hier en nu klinkt vaak heel vaag en groots. Maar het is niets meer en niets minder dan gedachten over andere momenten dan nu te blocken. Probeer het eens.

27. Kom tot stilstand. Juist als je druk in je hoofd bent. Verplicht jezelf tot een kwartier met een boekje op de bank. Vraag jezelf af: waar ben ik op dit moment trots op? Wat gaat er minder lekker? En wat heb ik op dit moment nodig? Maak een plan om dat laatste meer in je leven te brengen.

Druk in je hoofd door stress – wat doe je ertegen?

In een alsmaar drukke wereld is het haast een uitdaging om géén stress te hebben. Zie maar eens als een van de weinigen niet te antwoorden met “Goed, lekker druk!” als iemand je vraagt hoe het gaat. Ik leerde van het boek ‘Nooit meer te druk’ dat druk in je hoofd zijn soms een kwestie van mindset is. Als je vijftig keer op een dag tegen jezelf zegt “Geen tijd voor! Het is zo druk!”, dan voel je alleen maar meer druk van een volle agenda en iedereen die iets van je wilt.

Wat zou er gebeuren als je jezelf niet propt in het hokje van iemand die alles maar moet regelen? Als je je planning goed in de gaten houdt in plaats van alles aan te nemen? En als je opkomt voor jezelf wanneer het je te veel wordt?

Het klopt dat het altijd bereikbaar zijn niet meehelpt om de drukte in je hoofd te beperken. En dat er periodes, zoals tropenjaren met kinderen of piekperiodes op het werk zijn, die nu eenmaal gigantisch druk zijn. Maar weet dat je door liever voor jezelf te zijn een deel van de drukte kunt beperken.

Lees ook:

Heb jij ook soms last van een overvol hoofd?

druk in je hoofd 4

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Johanna 14 februari 2022 op 9:39 am - Beantwoord

  Komt me bekend voor, en heb ontdekt dat het (bij mij) met een reactie, vermoedelijk allergies, op bepaalde levensmiddelen samenhangt. Mijn lichaam komt dan in actie en geeft pas weer rust om ca 3 uur, dan is die verwerkingsfase vermoedelijk voorbij. Typische veroorzakers zijn paprika, scherpe paprika en rode pepers, vis, sommige rode wijnen etc. Als het me gebeurt, dan schrijf ik daarna alles op wat ik ’s avonds heb gegeten. en zoek de grootste gemene deler. En zo weet ik een aantal dingen nu, en dat scheelt.

  • Romy 19 februari 2022 op 11:11 am - Beantwoord

   Wat goed dat je voor jezelf hebt ontdekt welke voedingsmiddelen dit gevoel bij jou veroorzaken! Ik heb inderdaad wel vaker gehoord dat intoleranties voor bepaalde voeding veel teweeg kunnen brengen. Voor mijn prikkelbare darmen houd ik nu ook zo’n dagboekje bij en dat geeft zeker veel inzicht.

 2. Lilian Visser 14 februari 2022 op 10:32 am - Beantwoord

  Veel handige tips, ik doe niet alles, maar weet zelfs wel beter ;-).

  Ik ben nu een tijdje bezig om elke keer als ik me wil afleiden, die afleiding op te schrijven, dat scheelt ook veel. Meestal zijn dat ideeën en als ik ze heb opgeschreven kan ik ze parkeren voor een latere datum. De meeste van die ideeën zijn overigens later totaal niet meer relevant.

  • Romy 19 februari 2022 op 11:10 am - Beantwoord

   Precies dat doe ik ook en dat werkt inderdaad zo fijn 🙂 En grappig hè dat dingen die op dat moment heel belangrijk lijken en je flink bezighouden, een dag later vaak al helemaal niet meer zo van belang zijn.

 3. Naomi 14 februari 2022 op 11:02 am - Beantwoord

  Hahaha, hersenscheten. Die vind ik leuk:).
  Ik herken dat volle hoofd wel en ja, een hoofd kan ook vol zitten met leuke dingen. Veel dingen werken bij mij ook, maar helaas wel zeer tijdelijk. Opschrijven vind ik fijn, maar bij mij blijft het dan alsnog in mijn hoofd rondzingen. Het is pas ‘af’ als het ook afgestreept kan worden. Ach ja, er valt mee te leven. De ene dag beter dan de andere, maar toch.

  • Romy 19 februari 2022 op 11:09 am - Beantwoord

   Ah lastig inderdaad als de gedachten ook blijven rondspoken als je ze hebt opgeschreven! Ik snap dat je hoofd dan soms aardig vol zit. Hopelijk lukt het om er wat meer je weg in te vinden en rust te vinden <3

 4. Saskia 14 februari 2022 op 12:50 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! Nummer 25 doe ik regelmatig en helpt me zeker relativeren. Ik doe er best wel wat van het lijstje, hoewel het de ene dag beter lukt dan de andere.

 5. Darina 14 februari 2022 op 2:41 pm - Beantwoord

  Herkenbaar, dat volle hoofd. Ik schrijf het vaak op, dat helpt echt! En vooral nummer 25: dat heb ik echt geleerd en dat scheelt enorm!

 6. Geke 14 februari 2022 op 8:16 pm - Beantwoord

  Heel herkenbaar, dat volle hoofd… het blijft maar doorgaan en gedachten produceren.
  Als het te erg wordt, doe ik soms een dutje. Maar met grote garantie op een paar chaotische dromen… 😉
  Kortom, ik vind het erg moeilijk om het te stoppen.

Recente blogs

Makkelijk geld besparen | Mijn ultieme 47 bezuinigen-tips

10 november 2021|Lifestyle|

Een wat vreemde hobby misschien, maar ik maak graag een sport van besparen. Dan wel graag op een manier waarbij je nog steeds lekker kunt leven en niet elk dubbeltje hoeft om te draaien. Vaak zit ‘m dat al in kleine dingen. Een extra Google-zoekactie voordat je een aankoop doet, een ad-blocker op je PC of een snelle verzekeringscheck bijvoorbeeld. Dit zijn mijn 47 beste bezuinigen-tips voor makkelijk geld besparen.

Macrofotografie: mijn eerste uitprobeersels

18 november 2016|Lifestyle|

Fotografie is voor mij eigenlijk een groot experiment. Jullie hebben al eerder over mijn vorderingen bij de fotografiecursus kunnen lezen, maar ik vind het ook heerlijk om zelf een beetje te 'prutsen' met mijn camera. Deze week liep ik een blokje om en ging ik met mijn tweedehands macrolens (Canon 28-105 mm) aan de slag te gaan. Macrofotografie is voor mij nog helemaal nieuw; tot nu toe deed ik alles met mijn gewone lens en af en toe met een zoomlens. Vandaag laat ik mijn eerste uitprobeersels zien.

5 goedbedoelde adviezen waar ik het niet mee eens ben

10 september 2020|Persoonlijke groei|

"Goh, weet je wat jij zou moeten doen...?" Het is een opmerking waarbij ik - als dat niet onbeleefd zou zijn - het liefst mijn vingers in mijn oren zou duwen. Eigenwijs als ik ben. Zo zijn er wel meer cliché adviezen waar ik bijzonder weinig mee heb. Ongetwijfeld goed bedoeld, maar gewoon niet mijn kopje thee. Dit zijn 5 standaard adviezen die ik zelf vooral niet zou opvolgen om gelukkig te zijn.