Te druk? Zo maak je meer tijd voor leuke dingen!

Heb jij net als ik een boekenkast vol ongelezen boeken en een kast vol ongebruikte knutselspullen? Of gewoon een lieve club vriendinnen met wie je ook iets vaker zou willen theeleuten? Het is soms nog best lastig om tussen de drukte door tijd voor leuke dingen te vinden (of beter gezegd: te maken). Ook ik heb daar dagelijks last van. Toch wil ik proberen om mezelf vaker leuke dingen te gunnen in plaats van altijd druk bezig te zijn. Je leeft maar één keer en het leven is te mooi om altijd te werken. Maar waar haal je de tijd vandaan om aan leuke dingen te besteden? Extra tijd is helaas niet te koop, maar wellicht helpen deze 5 tips je op weg.

tijd voor leuke dingen tips

Focus je op één ding tegelijk

Een eerste stap naar meer tijd voor leuke dingen is om je werktijd productiever in te delen. Dat kun je doen door je maar op één ding tegelijk te focussen. Ik gaf al eerder tips voor productief thuiswerken. Ook helpt het je misschien om eens op een andere plek te werken. Zoek bijvoorbeeld juist een koffietentje zonder internet op of creëer thuis een fijne en opgeruimde werkplek om niet steeds afgeleid te raken. Probeer ook eens je mobiel ergens weg te leggen of uit te zetten. Constant je mobiel in de gaten houden is misschien wel de eerste bezigheid waarop je tijd kunt besparen om aan andere dingen te besteden. Wil je in het algemeen minder tijd doorbrengen op je telefoon? Ik heb al veel goeds gehoord over de app Realizd om het gebruik van je mobiele telefoon in kaart te brengen en te minderen.

Prioriteiten stellen

Tijd voor leuke dingen vinden is vooral een kwestie van prioriteiten stellen. Tot nu toe lag mijn eigen prioriteit vaak bij werken. Voor opdrachten laat ik vaak alles uit mijn handen vallen en daar pas ik mijn hele dag op aan. Herken je dat bij jezelf? Wat nu als we eens onze prioriteit zouden leggen bij iets leuks of bij een uurtje me-time? Wat er ook gebeurt, we moeten en zullen ons de tijd gunnen voor een uurtje theedrinken, films kijken of voor een avondje met vriendinnen. Juist die dingen verdienen namelijk soms het stempel top priority. Ze kunnen je energie en een oppepper geven die ook bij je serieuze taken goed van pas komen.

Combineer het nuttige met het aangename

Zelf ben ik groot liefhebber van het nuttige met het aangename combineren. Zit je bijvoorbeeld elke dag een half uur in de bus of trein? Neem dan eens een boek mee om die tijd aan iets leuks te besteden. Of wat dacht je van de wachttijd bij de dokter? Neem eens een puzzelboekje mee en vul een sudoki in de wachttijd in. Zelfs als ik op Marktplaats advertenties plaats, vind ik het fijn om tussendoor iets leuks te doen. Dan zet ik bijvoorbeeld een leuke serie op om een vervelend klusje iets aangenamer te maken. Dit is trouwens geen excuus om niet een keer alléén iets leuks in te plannen. Het is meer een fijne manier om aan verplichte dingen ook tijd voor leuke dingen te koppelen.

Werk op gezette tijden en plan leuke dingen in

In dit artikel over werk, stage en bloggen combineren vertelde ik al over werken met vaste werktijden. Plan een vaste tijd in waarop je begint met werken en stop ook weer om een bepaalde tijd. Ik heb zelf weleens de neiging om door te werken zolang er werk is, maar merk dat het me rust geeft om op een bepaald tijdstip de boel de boel te laten. Het is vrijdag 17 uur. Boem. Laptop dicht. Tijd voor het weekend. Op die manier heb je niet alleen vaste werktijden, maar ook vaste tijden om te ontspannen. Voor leuke dingen kun je namelijk niet alleen tijd proberen te vinden, maar moet je vooral tijd máken. Zelf wil ik proberen om in het weekend vaker één dag vrij te houden voor leuke dingen, zoals knutselen, bloggen en fotograferen in plaats van werk, e-mail en deadlines.

Verander je mindset

Ik ben al een tijdje bezig in het boek Nooit meer te druk van Tony Crabbé. Daarin staat dat druk zijn op dit moment een soort norm is die in de maatschappij heerst. Er is bijna een concurrentiestrijd tussen mensen van wie het drukst is. Volgens Tony Crabbé zijn mensen die op tijd rust nemen en zich niet overwerken, eerder de uitzondering op de regel. Juist dat maakt het soms lastig om wel je rust te pakken en niet met de massa mee te gaan. Tijd maken voor leuke dingen vraagt dus niet alleen om prioriteiten stellen en plannen, maar ook om een mindset die misschien verschilt van die van anderen. Maar denk eens aan wat het je oplevert om meer leuke dingen te doen? Wil jij herinnerd worden als de harde werker of wil je ook leuke herinneringen opbouwen? Denk eens aan alles wat iets meer tijd voor leuke dingen je zou opleveren. Is dat het niet meer dan waard om de uitzondering op de regel te zijn?

Wat is jouw tip om meer tijd voor leuke dingen vrij te maken?

Volg:
Deel:

48 Reacties

 1. 2 maart 2017 / 08:00

  Ik wil vaak zoveel doen dat ik mijzelf voorbij ren. Ik maak nu wel bewust tijd voor mijn vriendinnen.

  Een goede is je telefoon gewoon even uitschakelen want ongemerkt neemt dat zoveel tijd in beslag. Tijd die je kan gebruiken voor lezen of hobbyen.
  marije blogde over…Road to happiness: Crea-Cross 2017 “The Road”

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2017 / 08:56

   Goed punt inderdaad! Het scheelt zoveel tijd om niet de hele tijd op je telefoon te kijken. Wat goed dat je nu meer tijd vrijmaakt voor leuke dingen met vriendinnen!

 2. 2 maart 2017 / 09:04

  Die telefoon hè… op dode momenten pak je die zo snel effe vast en voor je het weet verlies je weer veel tijd aan niks. Op een bepaald uur stoppen is ook een goeie. Ik doe meestal toch ook verder tot het af is maar dat hoeft eigenlijk niet.
  Sofie blogde over…Groene shop ervaring: Waar

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2017 / 22:26

   Ja, die telefoon is nog best een gevaarlijke tijdslurper ;) Ik probeer daar ook echt wat meer op te letten. Zelf gebruik ik nu vaak de methode om te werken in blokken en dan kijk ik bijvoorbeeld één keer per half uur op mijn mobiel. Dat scheelt in ieder geval al iets ;)

 3. 2 maart 2017 / 09:07

  Fijne tips! De telefoon is voor mij echt een struikelpunt, je bent er zoveel tijd mee kwijt die je net zo goed had kunnen besteden aan iets nuttiger/leukers.. Maar toch pak ik m er telkens weer bij.

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2017 / 22:27

   Dat herken ik inderdaad. Het is soms meer een automatisme dan iets wat echt nodig is. Bij mij helpt het om wat meer gestructureerd op mijn mobiel te kijken. Als ik werk, kijk ik bijvoorbeeld vaak een keer per half uur even. Dat scheelt in ieder geval al iets en helpt me om wat productiever bezig te zijn en later meer tijd over te houden.

 4. Klaske
  2 maart 2017 / 09:08

  Wat een fijn artikel! Ik ben ook vaak best druk met m’n studie (op het moment niet want: vakantie!) en probeer sowieso ‘s avonds op tijd te stoppen met leren/werken. Daar slaap je 1. beter van en 2. het is ook gewoon heel fijn om even wat leuks te doen. Al blijft het lastig om niet altijd in die druk-druk-druk-modus te blijven zitten. :)
  Klaske blogde over…5 leuke blogs die jij ook zou moeten volgen!

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2017 / 22:28

   Zo herkenbaar wat je zegt! Die druk-druk-druk-modus zet ik ook altijd iets te graag aan ;) Maar het klopt helemaal dat tijd voor jezelf heel belangrijk is en je ook veel goeds kan brengen, zoals iets betere nachtrust :)

 5. 2 maart 2017 / 11:27

  Zo waar! Goeie tips. Ik gebruik de app RealizD nog steeds.Ik let er niet dwangmatig op maar vind het wel fijn om te zien hoeveel tijd ik eraan verspil. Ik merk vaak als ik een dag niet positief ben over mijn productiviteit dat ik dan veel op mijn telefoon heb gezeten haha. Me-time inplannen is een goed idee! Ik vind het alleen soms zo moeilijk om het los te laten haha.

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2017 / 22:02

   Ik kan me voorstellen dat dat fijn is om te weten! Het lijkt me best wel confronterend, die app. Maar wel goed om er zo bewust mee bezig te zijn! Me-time inplannen gaat mij ook niet altijd makkelijk af. Maar ik merk dat het me wel vaak goed doet en dat ik dan bijvoorbeeld ook weer nieuwe inspiratie heb voor teksten voor mijn stage enzo, dus ook in dat opzicht kan het echt helpen :)

 6. 2 maart 2017 / 11:51

  Goede tips weer! Ik vind je focus bij één ding tegelijk houden en prioriteiten stellen echt het belangrijkste om taken af te krijgen – en dus ook tijd voor leuke dingen te hebben.. Daarom heb ik ook altijd veel lijstjes rondslingeren, en ben ik altijd bezig met plannen. :)

  Niet de hele tijd online willen zijn scheelt inderdaad ook heel veel tijd!
  Josephine blogde over…Victoriaanse politiek is niet zo anders als nu

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2017 / 22:13

   Lijstjes zijn altijd fijn! Een planning voor de dag of week kan mij ook echt helpen om de dag goed door te komen en wat tijd over te houden. En lang leve de vliegtuigstand voor dagen waarop ik iets te veel online wil zijn ;)

 7. Nienke
  2 maart 2017 / 12:23

  Hele fijne tips! Leuk artikel ook, precies wat ik nu nodig heb.

 8. 2 maart 2017 / 13:46

  Ik vind alle tips die je heb gegeven echt handig! Het focussen op een ding is soms voor mij nog wel een puntje. Soms wil ik gewoon teveel en op het zelfde moment haha

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2017 / 22:14

   Haha, heel herkenbaar, vooral als er wat dingen tussendoor komen. Dat is nog wel een ding waar ik ook aan zou willen werken.

 9. Marleen
  2 maart 2017 / 12:54

  Hele handige tips en zeker dingen waar ik nog wat van kan leren haha! xx

 10. 2 maart 2017 / 13:54

  Wauwie, leuk en handig stukje weer! Maar wat doe je dan als je te veel leuke dingen te doen hebt en daar niet genoeg tijd voor hebt (dus niet persé werk gerelateerd)?

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2017 / 22:15

   Dat punt herken ik ook wel van mezelf. Soms heb ik zoveel verjaardagen, blogplannen en ideetjes om te fotograferen dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Maar ook dan is het denk ik vooral een kwestie van prioriteiten stellen. Wat vind je het allerleukst? Wat kan wachten tot een andere keer? En wat geeft je energie en kost je energie? Op die manier kun je je misschien meer focussen op één van die leuke dingen in plaats van ze allemaal tegelijk te willen doen.

 11. 2 maart 2017 / 14:09

  Fijne tips! Ik probeer zelf ook vaak minder leuke klusjes te combineren met leuke dingen. Zo zet ik altijd een tv-serie op als ik bijv. de was moet strijken. En ja, vaker de telefoon wegleggen zou ik ook vaker moeten doen. Je vult zo een kwartier met ‘nutteloos’ op je telefoon kijken terwijl je in een kwartier ook een stuk in je boek kan lezen en je daarin kan verliezen.

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2017 / 22:16

   Ja precies! Ik zie mezelf later ook wel op die manier strijken of de was opvouwen. Heerlijk om tussendoor dan iets leuks te doen.

 12. 2 maart 2017 / 16:02

  Wat een toeval dat dit artikel juist vandaag online is gekomen. Ik had me voorgenomen om vandaag de hele dag aan school te gaan zitten. Helaas begon ik al verkeerd door eerst het dorp in te gaan en toen ik thuis was vond ik het zogenaamd belangrijker om eerst dingen op te ruimen en uit te zoeken. Nu is het 15:00 uur, ik moet straks werken, maar ik heb vrijwel niks voor school gedaan.. Ik baal enorm van mezelf. Heb je daar misschien ook een tip voor? Ik sla vaak door met leuke dingen, waardoor ik juist de dingen die écht moeten uitstel. Gelukkig heb ik morgen weer een dag.
  Danique blogde over…Fantaseren over de toekomst

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2017 / 22:19

   Ah wat balen zo’n dag! Maar helaas horen dat soort niet-productieve dagen er soms ook bij. Misschien helpt het om in je agenda onderscheid te maken tussen momenten voor leuke dingen en momenten voor studie of werk. Maak bijvoorbeeld eens een plan voor hoeveel uur je aan beide wilt besteden en probeer op basis daarvan je dag of week in te plannen. Ik merk dat ik zelf vaak extra van de leuke momenten kan genieten als ik daarvoor hard aan de slag bent geweest, dus het zorgt er ook voor dat je zonder schuldgevoel daarna iets leuks kunt gaan doen :) Hopelijk kun je hier iets mee.

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2017 / 22:20

   Wat een goed idee van die e-reader! Zo kun je opeens zoveel meer leestijd inplannen dan je waarschijnlijk had verwacht :) En je hebt meteen een leuke manier om de reis of wachttijd door te komen!

 13. Liset - Beautydagboek
  2 maart 2017 / 16:34

  Een heel mooi geschreven artikel Romy! Vooral dat laatste puntje is echt waar; het lijkt haast de norm te zijn om maar zo druk mogelijk te zijn, maar eigenlijk gaan heel veel mensen daar aan onderdoor. Even rust en een momentje voor jezelf zijn superbelangrijk. Daar vaart een mens wel bij :).

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2017 / 22:20

   Dankjewel! Ik vond dat punt ook echt een eye-opener. Het heeft me wel heel erg aan het denken gezet in ieder geval over mijn eigen schema en dan op een positieve manier :)

 14. Priscilla
  2 maart 2017 / 18:42

  Hele goede tips. Prioriteiten stellen en afstand doen van je mobiele telefoon zijn wat mij betreft de twee beste tips.

 15. 2 maart 2017 / 20:56

  Momenteel heb ik het druk met het organiseren van een muziekfestival voor het goede doel. Maar dat wil niet zeggen dat ik geen tijd maak voor andere dingen. Doch mijn werk wat roet in het eten gooit en mijn weekends inpalmt die ik eigenlijk in de vzw zou moeten steken. Maar goed, dat komt wel weer op orde. Ik probeer toch dagelijks even een uurtje of 2 quality-time voor mezelf te houden. Dan kijk ik tv, lig ik in bad of doe ik andere leuke dingen.

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2017 / 22:24

   Wat goed dat je ondanks je werk en het organiseren van het festival toch ook wat tijd voor jezelf inplant. Dat zijn zulke waardevolle momenten. Trouwens echt heel mooi dat je zoiets groots doet voor een goed doel! Dat mag ook gezegd worden :)

 16. 2 maart 2017 / 21:03

  Mooi artikel weer :) Ik ben op het moment écht te druk, maar ik wil toch mijn eigen bedrijfje onderhouden en opbouwen!

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2017 / 22:24

   Lastig, lijkt me! Maar wel heel stoer en knap dat je het allemaal weet te redden!

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2017 / 22:25

   Wat goed dat je daar actief mee aan de slag bent! Ik kan me goed voorstellen dat dat echt veel tijd scheelt die je weer aan andere dingen kunt besteden.

 17. Charel
  2 maart 2017 / 20:32

  Ik moet ook echt prioriteiten stellen! Ik wil zoveel doen op een dag dat ik het nooit trek het allemaal af te krijgen. Ben ik een dag vrij ren ik 6 uur lang achter elkaar mijn to-do lijstjes af te werken.

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2017 / 22:23

   Ja, soms zou het echt fijn zijn als een dag gewoon net iets meer uren zou hebben. Alhoewel, dan zou ik vast nog steeds tijdtekort hebben ;) Prioriteiten stellen is lastig, maar ik merk dat het wel echt helpt om iets meer tijd over te houden voor leuke dingen en om ook efficiënter te werken.

 18. 2 maart 2017 / 22:25

  Wat een fijn blog weer! Ik heb RealizD ook geïnstalleerd. Super confronterend! 80x per dag is mijn hoogste aantal ‘pick-ups a day’. Niet gek dat ik het altijd druk heb… Oeps!
  Liefs! X

  • Romy
   Auteur
   3 maart 2017 / 09:13

   Dankjewel! Ik kan me voorstellen dat het echt heel confronterend kan zijn, die app. Ik ben nu stiekem wel erg benieuwd naar mijn aantal pick-ups. Nu nog de confrontatie aandurven ;) Liefs!

 19. 3 maart 2017 / 00:23

  Ik neem mij iedere dag voor om op een bepaald moment de laptop af te sluiten. Maar dat valt mij moeilijk. Nog even dit, nog even dat.
  En als ik iets plan ben ik weer vaak te moe, dat is soms heel frustrerend.
  Maar vaak is het kwestie van dan toch doen en dan ben ik achteraf blij dat ik het gedaan heb!

  • Romy
   Auteur
   3 maart 2017 / 08:58

   Dat herken ik inderdaad! Bij mij staat de laptop ook vaak iets langer aan dan ik van plan was ;) Soms moet je inderdaad met een beetje tegenzin iets doen om er later achter te komen dat het eigenlijk hartstikke leuk was.

 20. Aneta
  3 maart 2017 / 00:56

  Fijne tips!! Zelf vind ik het best lastig om (genoeg) tijd vrij te maken. Ik heb altijd wel wat te doen. Daarom vind ik jouw tip: werk op gezette tijden erg goed.
  Aneta blogde over…Tips | Hoe ik een blog artikel schrijf

  • Romy
   Auteur
   3 maart 2017 / 08:59

   Wat fijn om te horen dat je iets met die tip kunt! IK ben ook altijd zo’n bezig bijtje, maar het scheelt als ik om een vaste tijd de boel de boel laat om iets leuks te doen :)

 21. 3 maart 2017 / 15:36

  Fijne tips! Voor leuke dingen MAAK ik tijd. Ik plan gewoon weg tijd vrij in om dit lekker te kunnen doen.

 22. 3 maart 2017 / 19:07

  Dit is echt zo, ook je blog van vandaag over een leuke dag creëren. Ik merk het echt, zoals vandaag. Als ik een lange dag moet werken ben ik op een gegeven moment zo moe dat ik gewoon mijn concentratie verlies (achter het stuur)… Ik merk dat het voor mij goed is om dan ‘s avonds niks meer te plannen en lekker een avondje Netflixen, een boek lezen of schrijven, en dan ontspan ik wel weer! By the way, wat een ontzettend leuke foto! Ik word zo vrolijk van Blond :)

  • Romy
   Auteur
   3 maart 2017 / 22:57

   Ah thanks! Blond maakt mij ook altijd zo blij! Ik kan me voorstellen dat je na een dag hard werken wel toe bent aan een avondje ontspanning. Het kan zo fijn zijn om dan even niets te moeten en dat komt je productiviteit daarna ook alleen maar ten goede :)

 23. Lieke - Life as Lieke
  4 maart 2017 / 12:12

  Ja telefoon wegleggen is echt een goede! Ik merk echt dat mijn concentratie beter is als ik mijn telefoon niet naast me heb, waardoor ik eerder mijn werk afheb en tijd heb voor leuke dingen. Het nuttige met het aangename combineren inderdaad. Dat kun je ook doen door je werkplek gezellig te maken met kaarsjes en een muziekje op. Kopje thee erbij..?

  • Romy
   Auteur
   4 maart 2017 / 19:26

   Goed idee van die kaarsjes en een muziekje! Op die manier worden zelfs vervelende klusjes nog fijn :)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge