te druk zijn

Last van altijd druk zijn? 9 tips voor meer lucht in je agenda & leven!

 • 12 december 2022
 • 10 Reacties

“Lekker druk” zijn we allemaal weleens. Niets mis met een deadline op z’n tijd of een spoedje tussendoor. Maar je kunt natuurlijk niet oneindig extra hooi op je vork blijven prikken. Er komt een moment dat alle hooi eraf valt, je hoofd een warboel is en je agenda zó uitpuilt dat je geen flauw idee meer hebt waar te beginnen. Ook ik ben graag een bezige bij totdat de heilige ’te druk’-grens is bereikt. Als ik daaroverheen ga, merk ik: er moet maar weer eens een rempedaal ingetrapt worden. Omdat ik vast niet de enige ben die het probleem van de vork en het hooi kent, zijn dit 9 tips tegen altijd druk zijn.

Druk zijn als terugkerend thema in mijn leven

Ik ben geneigd om mijn agenda aardig vol te proppen, roep al snel “Dat doe ik wel even!” en “nee” is zeker niet mijn lievelingswoord om uit te spreken. Kortom: een goed recept voor een te druk leven. Het lastige is dat ik twee kanten heb. Ik ben aan de ene kant een ideeënspuwer met een overactief hoofd en nogal wat energie. Als ik weinig omhanden heb, raak ik snel onderprikkeld of op z’n minst verveeld. Aan de andere kant heb ik ook een grens. Als ik te veel meega in het druk zijn, komt er een moment dat het too much wordt en de moeheid toeslaat.

De laatste jaren ben ik die patronen gelukkig gaan herkennen. Soms word ik heus nog overspoeld door een drukke agenda en besef ik ietsje te laat dat ik al eerder het rempedaal had moeten intrappen. Maar ik zie de signalen beter dan toen ik net als ondernemer begon.

Er zijn een paar dingen die ik standaard doe als mijn spanningsniveau langzaamaan naar het niveau top van de Kilimanjaro stijgt. Die helpen om snel meer rust in mijn agenda en hoofd te krijgen. Omdat ik volgens mij niet de enige druktemaker ben, deel ik 9 praktische tips die mij helpen op het moment dat ik verzucht “Ik heb het te druk”.

Mijn aha-moment: druk zijn is een keuze

Allereerst een belangrijk besefmoment, dat ik op een van de eerste pagina’s van het geniale boek ‘Nooit meer te druk’ leerde. Ik voelde me vaak een slachtoffer van mijn drukke agenda. Ik had nu eenmaal veel te doen. Er lagen altijd wel e-mails, projecten en ideeën op me te wachten. Ook sociaal wilde ik niemand teleurstellen. Tja, het gaat pas goed als je het “lekker druk” hebt, toch?

De auteur van ‘Nooit meer te druk’ gaf me een belangrijk eureka-moment:

Je agenda wordt niet vóór jou bepaald. Jij geeft er invulling aan.

Elke afspraak die in je agenda belandt, is daar door jou gekomen. Zie jezelf als een beveiliger bij de deur van een discotheek. Ieder verzoekje dat voorbijkomt, kun je bij de poort checken. Past het in je planning? Ben jij degene die dit moet en kan doen? Moet het allemaal nu of kan het later? Of kun je het beter aan een ander overlaten? Zeg niet overal ‘ja’ op, maar wees kritisch voordat je dingen tijd laat opslurpen. Zorg ervoor dat wát in je agenda staat daar staat omdat het lukt, omdat je er blij van wordt, omdat het een moetje is of om een andere goede reden.

Lees ook: Tijd tekort? Met deze 9 tips houd je meer tijd over!

te druk zijn 3

Tip 1. Weet wat jouw ‘druk zijn’-triggers zijn

Wat voor de ene persoon peanuts is, kan jou bákken energie kosten. En andersom. Veroordeel het niet als jij doodmoe bent van iets waar een ander juist energie van krijgt. En ga zeker niet doen alsof die grens er niet is. Hij is er, en je moet er iets mee. Anders trekt je lichaam vanzelf een keer aan de noodrem.

Mij helpt het in drukke periodes om te herkennen welke paar druppels de emmer laten overlopen. Waarom voelt het nu als te druk? Is mijn agenda gewoon stampvol? Of heb ik te veel dingen gepland staan die me gewoonweg heel veel energie kosten? Ik kan bijvoorbeeld urenlang fotograferen, bloggen of schrijven zonder dat dat voelt als te druk. Maar als ik drie avonden van huis ben naar sociale afspraken, dan ben ik wel doodop.

De truc is om te herkennen wanneer het voor jou voelt als te druk zijn. Hoe beter je dat doorhebt, hoe makkelijker je er op tijd iets aan kunt doen.

Mijn ‘druk zijn’-triggers zijn bijvoorbeeld:

 • Heel veel onverwachte telefoontjes op een dag, waardoor ik niet aan mijn schrijfwerk toekom.
 • Veel afspraken buiten de deur in een week.
 • Meerdere lange sociale afspraken in een weekend zonder echt uit te rusten.
 • Een paar keer per week ’s avonds weg zijn.
 • Een paar avonden achter elkaar doorwerken en daardoor weinig tijd voor mezelf hebben.
 • Veel spoedjes tegelijk hebben en daardoor steeds in gevecht zijn met de tijd.
 • ’s Ochtends gehaast de deur uit moeten en dan geen tijd hebben voor een kop thee.

Tip 2. Bedenk “regels” om die triggers te voorkomen

In mijn artikel over gelukkig worden schreef ik al iets over “voorwaarden” die ik voor mezelf heb bedacht om relaxed en blij te leven. Het kan heel fijn zijn om voor jezelf wat regels op te stellen waarmee je voorkomt dat het te veel wordt.

Dit zijn een paar regels die ik toepas als ik merk dat er iets met het hooi en de vork is misgegaan.

 • Als ik het erg druk heb of al een paar telefoontjes heb gehad, dan neem ik de telefoon in principe niet op (tenzij het iets belangrijks is).
 • Ik beperk het aantal afspraken buiten de deur en plan nooit twee lange buiten-de-deur-dingen op één werkdag (zoals een uitgebreide werklunch en een fysio-afspraak).
 • Als ik een hele dag weg ben, houd ik de volgende dag tijd voor mezelf vrij.
 • Als ik ergens vroeg moet zijn, sta ik ver van tevoren op. Zo kan ik alsnog rustig mijn ontbijt eten en hoef ik niet gehaast de deur uit.
 • Wanneer mijn agenda al vol zit, geef ik aan dat ik iets pas vanaf dag X kan oppakken.
 • Na een hele dag onder de mensen zijn, houd de avonden dan voor Bart en mij.

Zo kun je voor jezelf regels bedenken om te voorkomen dat het te druk wordt. Spreek bijvoorbeeld af wat je doet als er te veel werk op je bord belandt. Dat maakt het makkelijker om niet steeds in patronen te vervallen.

Tip 3. Eindig de dag met iets ontspannends

Op drukke dagen heb ik de neiging om tot ’s avonds laat druk in mijn hoofd te zijn. Hoe harder ik probeer te ontspannen en relaxed te gaan slapen, hoe harder mijn hoofd nieuwe gedachten uitpoept. Maar korte nachten kun je nu net níet gebruiken als je al een volgepropte week hebt.

Daarom moet ik de dag afsluiten met iets wat me rustig maakt. Voor mij werkt mindfulness heel goed. Dat kan zijn door een YouTube-meditatie van 10 minuten te volgen. Als ik luister naar de stem van een meditatiecoach en die op me laat inwerken, voel ik me vanzelf rustiger worden. Een andere optie is naar mijn buik ademen. Dat doe ik meestal met mijn handen op mijn buik. Ik neem diepere ademteugen en voel hoe mijn buik op en neer gaat. Binnen 10 minuten voel ik me dan rustiger.

Krijg jij al een allergische reactie bij het horen van het woord ‘mindfulness’? Realiseer je dan dat je het precies zo kunt aanpakken als jij zelf wilt. Lees maar eens het artikel van stresservaringsdeskundige Marvin de Reuver over ‘mindfulness wat is dat‘. Je kunt bijvoorbeeld ook een lange wandeling maken op een langzamer tempo of je een uur in een boek verdiepen. Ook dát is mindful. Of stort je op creatieve projecten, zoals schilderen op nummer, diamond painting of journaling.

te druk zijn

Tip 4. Hoofd vol? Pak pen en papier

Dat is het eerste wat ik doe als er een hele hoop door mijn hoofd dwaalt. In je hoofd kun je het soms drukker maken dan het is. Zes dingen die je allemaal niet mag vergeten, lijken samen een heleboel drukte. Maar soms blijkt dat mee te vallen als je eenmaal al die taken op papier hebt gezet. Pak er een notitieboek bij en stel orde op zaken. Wat moet je nu echt doen?

Geef de dingen die vandaag of deze week moeten een plek op je takenlijst of takenlijst. Noteer geniale ingevingen die leuk zijn voor “ooit” in een Word-document waar je na de drukke periode weer eens naar kijkt. Kijk ook welke van die dingen misschien helemaal niet hoeven of niet jouw pakkie ‘an zijn. Besteed die waar mogelijk uit.

Tip 5. Zoek hobby’s die écht ontspannend zijn

Juist in drukke periodes is het fijn om hobby’s te hebben waarmee je volledig kunt bijkomen. Denk niet “Ik ben te druk voor hobby’s”. Als je gelooft dat je er veel te druk voor bent, is het al helemaal belangrijk om er tijd voor vrij te maken. Schrap iets in je agenda en doe iets wat je wel rust in je hoofd bezorgt.

Bekijk bijvoorbeeld mijn 15 tips voor ontspannende hobby’s. Of probeer iets van dit lijstje:

 • Zoek een creatieve hobby: kaarten maken, scrapbooken, schrijven, fotograferen, Photoshoppen, breien, haken of waar je maar zin in hebt.
 • Ga vaker de deur uit om iets ontspannends te doen. Wandelen of fietsen bijvoorbeeld!
 • Start met een sport die puur voor ontspanning bedoeld is, zoals yoga of pilates.
 • Doe eens één ding tegelijk: een film kijken zonder telefoon in je hand, koken zonder een half oog op de tv, naar buiten staren door het treinraam zonder nog wat werkdingen af te handelen. En voelt dat allemaal nutteloos of ongemakkelijk, doe het dan júist!
 • Doe ontspandingen langzamer dan anders. Neem kleinere hapjes van je eten of wandel op een lager tempo.
 • Lees boeken. Kies daarbij specifiek een boek uit waar je van ontspant. Dus geen managementboek omdat je “daar vast nog wat van opsteekt”. Ook geen zelfhulpboek waarbij je de neiging hebt fanatiek aantekeningen te maken. Kies liever een boek dat je kunt lezen zonder er iets mee te moeten.

Tip 6. Kijk wat je kunt schrappen (dat is meer dan je denkt)

Om een dag uitstel vragen? Welnee, dat kan echt niet. Zo dacht ik altijd, maar daar ben ik inmiddels op teruggekomen. Het is in veel gevallen helemaal niet zo’n probleem als je vraagt of je een werkafspraak een dag later kunt plannen, of je een andere keer bij iemand kunt blijven eten of als je een mailtje pas na de lunch verstuurt.

Van als een kip zonder kop taken afvinken wordt niemand beter. Jijzelf niet, maar de mensen om je heen ook niet. Je partner wordt waarschijnlijk blijer van een ontspannen geliefde en een rommelig huis dan andersom. En klanten ontvangen liever een dag later écht goed werk dan vandaag nog een afgeraffelde opdracht omdat het snel snel moet. Ook wordt een vriendin er waarschijnlijk niet heel blij van als jij doodmoe bij haar op de bank zit en ondertussen in gedachten half in dromenland bent. Dan kun je toch beter een andere keer afspreken?

Nee zeggen is niet falen. Je voorkomt er juist mee dat je straks mensen teleurstelt of hard onderuitgaat doordat je te veel in te weinig tijd probeert te proppen.

Het lijkt misschien alsof je agenda in beton gegoten is. Maar als je heel kritisch naar elke taak kijkt, is er vaak wel wat mogelijk. En je hoeft niet meteen dingen te cancellen. Je kunt ook een uur eerder weggaan of een afspraak digitaal plannen in plaats van face to face.

te druk zijn 2

Tip 7. Leer ‘nee’ zeggen en doe dat ook echt

Dat is mijn grootste ontwikkelthema geweest de afgelopen twee jaar. Ik was dramatisch in ‘nee’ zeggen en had daardoor al snel de neiging om alles op mijn bordje te kieperen. Dat had ik in loondienst al en als ondernemer ging ik daar vrolijk mee door. Gelukkig heb ik door een paar keer hard onderuit te gaan geleerd om vaker die drie letters uit te spreken.

Wat mij heeft geholpen, is het inzicht dat je met ‘nee’ simpelweg inzicht geeft in jouw agenda. Anderen hebben geen idee wat er op jouw planning staat. Het is bijna nooit hun bedoeling om je te overspoelen met werk of om je met een druk weekend op te zadelen. Het is aan jou om dat aan te geven. Wees daarom kritisch. Gaat dit lukken? Moet ik dit doen? Wil ik dit doen? Als ik dit inplan, ben ik dan aan het eind van het weekend nog te genieten of voel ik me tegen die tijd een slappe vaatdoek?

Leren nee zeggen kun je écht! En als je het lastig vindt, probeer dan deze drie dingen:

 1. Koop nadenktijd voor jezelf. In een gesprek vind ik het veel lastiger om ‘nee’ te zeggen dan via e-mail, en volgens mij ben ik daarin niet de enige. Word jij overdonderd door een vraag? Geef aan dat je er later op terugkomt. Dan is het makkelijker om dicht bij jezelf te blijven.
 2. Kom met een alternatief. Als ik geen tijd heb voor een opdracht, koppel ik iemand regelmatig aan een andere schrijver. Lukt het niet om vandaag bij een vriend te blijven eten? Dan zeg ik wanneer ik wel zou kunnen. Kan ik vandaag niet opdracht X afronden, dan vertel ik welke deadline wel haalbaar is. Zo laat je de ander niet met lege handen achter.
 3. Wees duidelijk en zeg niet te veel. Een ‘nee’ vraagt niet altijd om tien regels uitleg. Je kunt gewoonweg ‘nee’ zeggen met één zin toelichting. Zonder schuldgevoel! Hoe meer je zegt, hoe meer mogelijkheden de ander heeft om met tegenargumenten te komen of een oplossing te bedenken.

Tip 8. Zoek naar slimme tijd-bespaar-methoden

Dingen ietsje minder perfect willen doen, is bijvoorbeeld een goede eerste stap. Dat scheelt tijd en is een mooie manier om je perfectionisme ervan langs te geven! Moet je bijvoorbeeld wel echt op het etentje komen aanzetten met een spektakelstuk van een taart? Wat is er mis met een kant-en-klaar exemplaar uit het koelschap bij Jumbo? Met dat soort aanpassingen is al tijd te winnen.

Waar is voor jou nog meer tijd te winnen zonder dat je je daarvoor extra over de kop werkt (dat is nu juist niet de bedoeling!)? Een paar voorbeelden uit mijn leven:

 • Spreek een tijdlimiet af voor bepaalde taken, zoals een lastige e-mail versturen, je avondeten perfectioneren of een opdracht maken. Zo voorkom je dat je je verliest in puntjes op de ‘i’.
 • Kijk of je productiever kunt werken, bijvoorbeeld door taken te batchen. Dat houdt in dat je taken die op elkaar lijken allemaal na elkaar doet. Daardoor gaat het sneller dan als je steeds tussen taken wisselt.
 • Leg je telefoon aan de andere kant van de kamer. Scrollen door foto’s, teksten en websites is het makkelijkst om te schrappen als je het al druk hebt. Of probeer een handige schermtijd-app (Flow geeft 3 tips).
 • Combineer buiten-de-deur-afspraken als meerdere afspraken bij elkaar op de route liggen. Voorkom dat je steeds heel lang onderweg bent.
 • Kook een keer voor twee of drie dagen in plaats van elke avond iets vers te maken.
 • Pak de telefoon voor lastige kwesties in plaats van anderhalf uur te broeden op een lastige e-mail.
 • Kijk of je bepaalde afspraken online kunt plannen in plaats van op locatie.
 • Geef bij werkgesprekken een eindtijd aan bij het agendaverzoek. En zit die eindtijd eraan te komen, geef aan dat jullie moeten afronden.

Let op: efficiënt plannen is wat anders dan drie dingen tegelijk doen. Dat is meestal geen goed plan om de drukte in je hoofd kwijt te raken.

Tip 9. Trek aan de bel als je structureel te druk bent

Blijft je agenda ondanks allerlei pogingen tot nee zeggen, cancelen en uitstellen maar uitpuilen? Weet dan dat je niet in je eentje hoeft te blijven jongleren met alle ballen. Als je dat blijft doen, vallen er uiteindelijk een paar ballen op de grond. Zo mogelijk met jou erachteraan omdat het niet meer gaat. Voorkom dus dat je doorgaat totdat het veel te veel is. Zie je zelf door de bomen het bos niet meer? Stap op tijd naar iemand toe. Ga in gesprek met je leidinggevende over de werkdruk, neem een collega in vertrouwen, praat erover met iemand die dichtbij je staat of schakel een coach in.

In een drukke periode is het lastig om vanaf een afstandje te kijken welke ballen je kunt laten vallen en hoe je het jongleren kunt stoppen. Laat een ander je daarbij helpen.

Zo voorkom je dat “Ja hoor, lekker druk!” verandert in altijd maar druk, druk, druk zijn. Iets met een vork, wat minder hooi en extra lucht. Maakt het leven een stuk fijner!

Wat doe jij als eerste als je het te druk hebt?

1 1
1 7

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 12 december 2022 op 9:43 am - Beantwoord

  Je hebt druk en druk, en dan heb je ook nog druk vanwege verwachtingen en meningen van anderen. Dát is een grote valkuil. Ik ben zo van het helpen, dat ik weleens té vaak iets aanpakte omdat ik daar een ander mee kan helpen. En dat is soms niet de beste oplossing. (Iemand willen helpen is dan wel weer een goede eigenschap van een ondernemer.)
  Ik snap niet hoe mijn ouders dat deden, weet je? Ja, dat is voor streaming, voor mobiele telefoon, internet, navigatiesysteem etc. Maar mijn ouders werkten allebei voltijds, hadden in het weekend altijd wel plannen en deden soms net na het eten, om 7 uur of zo, nog huishoudelijke klusjes. Én hadden een goed sociaal leven, met buren die op visite kwamen en zo. Zou het dan toch zo zijn dat alle moderne ’tijdwinsten’ niet leiden tot meer vrije tijd, maar tot het volproppen van je agenda met ‘drukke’ dingen? Filosofische vraag…

  • Daenelia 12 december 2022 op 10:16 am - Beantwoord

   En natuurlijk kom ik even terug met een aanvulling. Dat als je je structureel ’te druk’ voelt, en tegelijk het idee hebt dat er niks uit je vingers komt, ga dan eens verder spitten. Ik las namelijk net een artikel over ADD/ADHD en dat voelt alsof het met dit onderwerp te maken heeft.
   https://www.bbc.com/worklife/article/20221209-the-silent-struggles-of-workers-with-adhd
   Ik leg het hier maar even neer.

   • Romy 12 december 2022 op 12:24 pm - Beantwoord

    Mooie tip! Ik las laatst wel ergens dat het ook iets is van het digitale tijdperk om vaak afgeleid te zijn (we krijgen zoveel piepjes op ons af), ook als je geen ADHD of ADD hebt. Maar als je structureel last hebt van steeds met veel bezig zijn zonder echt veel af te krijgen, dan is het zeker goed om naar de oorzaak ervan te kijken.

  • Romy 12 december 2022 op 12:26 pm - Beantwoord

   Hmm, mooie vraag om over na te denken! Ik denk wel dat je tegenwoordig veel meer communicatie hebt dan vroeger: elke collega of opdrachtgever is maar een telefoontje, appje, etc. bij je vandaan. Daar gaat natuurlijk veel tijd in zitten. Aan de andere kant ben ik wel blij dat we het tijdperk van overal voor naar iemand toe moeten lopen voorbij zijn. Mij scheelt dat tot nu toe in elk geval veel tijd als ik het vergelijk met mijn loondienstperiode 😉

 2. Naomi 12 december 2022 op 4:59 pm - Beantwoord

  Wie geen volle agenda heeft, lijkt daar tegenwoordig verantwoording voor af te moeten leggen, terwijl ik denk dat al dat druk zijn nog eens volksziekte nummer één gaat worden.
  Mooi artikel met goede tips, waar ik er veel van herken. Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik ze soms in theorie makkelijker vind dan in de praktijk;).

 3. Simone 12 december 2022 op 5:20 pm - Beantwoord

  Ik denk dat ik momenteel best een fijne balans heb. Ik moet wel nog erg wennen aan het verschil tussen 20 uur voor een baas werken of werken voor mezelf wanneer het mij uitkomt. Toen werkte ik ook veel minder dan nu. Maar nu waardeer ik mijn vrije tijd wel veel meer.

  • Romy 1 januari 2023 op 8:32 pm - Beantwoord

   Ah heel begrijpelijk dat dat best een ommezwaai is qua ritme! Maar ook wel fijn misschien om nu wat meer vastigheid te hebben qua ritme, zodat je in je vrije tijd ook echt vrij bent 🙂

 4. Maaike 15 december 2022 op 9:35 pm - Beantwoord

  Heel fijn en prettig artikel voor mij en mijn perfectionisme en mijn vele to do lijstjes 😀

 5. Ria 18 juli 2023 op 1:03 pm - Beantwoord

  Romy, mooi artikel om te lezen met veel goede tips, Dankjewel, ik ga je volgen.

 6. hadassah 3 september 2023 op 10:07 pm - Beantwoord

  wat een goed onderwerp Deanelia zei het gelijk allemaal goed, ( ik laat alle tips sealen en naar mijn vrienden sturen trouwens) ja dit is het drukste tijdperk ooit, ja mensen maken zelf hun agenda te vol , ja een boek lezen ……wat is dat?? ja, even zomaar langsgaan , hoeveel lef heb je wel niet. Afraffelen is het nieuwe perfect ofzoiets, jammer eigenlijk, een mens heeft heel veel in zich die door al die druk niet naar buiten kunnen komen.

  druk en drukte………de druk om ook een Chaneltas te hebben, de drukte die er wordt gemaakt om er toch aan te komen………en dan, OK, whats next. Dankjewel Romy, ben blij dat ik jouw site tegen ben gekomen 🙂 en alle anderen ook superleuk om te lezen en zoveel inzichten om over na te denken.

Recente blogs

Nog even over het huis uit gaan | Waar begin je?

14 januari 2018|Persoonlijk|

Al een tijdje staat Funda bij mijn favoriete sites. Zeker dagelijks neem ik een kijkje tussen de nieuw toegevoegde huizen, al is het alleen al uit pure nieuwsgierigheid. Al eerder schreef ik over mijn dilemma's met het huis uit gaan. Inmiddels durf ik sommige knopen wel door te hakken, maar toch vind ik die hele huizenmarkt nog best een spannend iets. Waar wil ik naartoe? Waar ga ik mijn spaargeld in investeren? En waar moet ik allemaal op letten? Juist omdat ik nog talloze vragen heb, besloot ik alles eens voor mezelf op een rijtje te zetten. Want een eigen huis vinden, waar begin ik? En wat zijn mijn overwegingen?

Outfit | De perfecte súúperzachte roze trui

12 januari 2019|Outfits|

Soms loop ik bij de kringloopwinkel koopjes tegen het lijf waarvan mijn hart oprecht een sprongetje maakt. Onlangs was het weer zover toen ik de meest zachte trui tegenkwam die ik ooit heb gevoeld. En hij was ook nog eens roze, heerlijk warm én...mijn maat! Je begrijpt vast dat die trui als de wiedeweerga mijn winkelmandje in moest. In Antwerpen heeft de trui me op een ijskoude dag continu warm gehouden, dus ik vond dat hij wel een plek in een outfitpost verdiende. Ik laat je mijn nieuwe trui graag vol trots zien.

HSP, wat nu?! | 7 dingen die ik leerde van een cursus hoogsensitiviteit

5 februari 2021|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Hoogsensitief. Wie, ik? Ik heb die term heel lang weggewuifd en vond dat ik niet in het beeld van een HSP'er paste. Totdat mijn leven vorig jaar door corona werd stilgezet en ik steeds meer merkte dat ik gevoeliger en introverter was dan ik altijd had gedacht. Toen ik de online cursus 'HSP, wat nu?' mocht volgen, hoefde ik geen seconde na te denken. Dit zijn de 7 belangrijkste inzichten die ik door de cursus opdeed.