duurzame dingen 3

15 duurzame dingen van de laatste tijd (o.a. Guppy Friend & duurzaam wassen)

 • 9 juni 2023
 • 4 Reacties
Categorieën: Groen doen

Duurzame dingen doen vind ik altijd een strak plan! Al helemaal als ik ontdek dat er voor iets wat ik standaard gebruik ook een prima duurzaam alternatief bestaat. Alle kleine beetjes helpen! Ik ben dan ook regelmatig op het internet te vinden op zoek naar duurzame vondsten die ik nog niet thuis had staan of waarvan ik het bestaan zelfs nog niet kende. Tijd om er een paar te delen waar ik zelf laaiend enthousiast over ben! Dit zijn 15 kleine en grote duurzame dingen die de laatste tijd een plek in mijn huis of in mijn leven veroverden.

duurzame dingen guppy friend washing bag

1. Guppy Friend-waszak

Deze waszak kreeg ik van Bart cadeau voor mijn verjaardag. En nee hoor, dat cadeau is geen hint over onze huishoudelijke-taken-verdeling. Ik had er zelf om gevraagd! Op internet had ik al zo veel lyrische verhalen over de Guppy Friend-waszak gehoord dat dit me een perfect ding voor mijn duurzame verlanglijstje leek.

Wat is een Guppy Friend-waszak?

De Guppy Friend-waszak is een grote waszak waarin je kleding gemaakt van kunststof (zoals polyester) stopt tijdens het wassen. De zak heeft mini-gaatjes, waardoor er wel wasmachinewater bij je kleding kan komen, maar de microplastics uit de kleding niet door de gaatjes de zak uit kunnen. Daardoor blijven microplastics in de zak plakken, zodat je ze daarna in één keer in de prullenbak kunt gooien. Ze komen dus niet in het rioolwater terecht.

Vanwaar al dat “gedoe”? Ongemerkt spoelen we door de gootsteen en de wasmachine heel veel mini-plasticdeeltjes (microplastics) het rioolwater in. Wasmachinefilters kunnen die microplastics niet goed tegenhouden, waardoor ze via het riool de oceaan in spoelen. Vissen en andere dieren die in de oceaan/zee zwemmen, kunnen daar ziek van worden. Deze waszak is een relatief simpele oplossing om een groot deel van de microplastics niet in de wasmachine, maar in de prullenbak terecht te laten komen. Op die manier kunnen microplastics wél goed verwerkt worden en houd je de guppy’s in de oceaan te vriend (vandaar de naam!).

ervaring met Sellpy

2. Sellpy: voor tweedehands kleding (ver)kopen

Via dit platform verkocht ik begin dit jaar een heleboel kleding die ik zelf niet meer droeg. Het concept is ideaal: je stuurt een tas kleding (en eventueel andere spullen) op en Sellpy doet de rest voor je. Je hoeft dus geen kleding te fotograferen, dingen op te sturen of te wachten op Marktplaats-kopers die te laat komen opdagen. Sellpy doet al het regelwerk voor je. Jij houdt er daarna 30% van de verkoopprijs aan over. Aan items die meer dan € 50,- kosten, verdien je 70% over het bedrag dat boven de € 50,- uitkomt. Best een prima winst dus!

Ik schreef al een uitgebreide review over verkopen via Sellpy. Mijn eindoordeel? Het is zeker de moeite waard als je graag van het verkoopgedoe af bent. Er zitten wel een hoop haken en ogen aan (zoals dat je moet betalen als je niet-verkochte items wilt laten terugsturen). Dus lees je goed in. Maar verder vind ik het een ideaal platform voor de luie verkoper!

Overigens is Sellpy ook een toffe plek om zelf kleding, accessoires en andere spullen te shoppen. Je kunt er veel moois vinden en shopt er tweedehands items van duurdere merken voor veel minder dan de nieuwprijs.

Goed alternatief: Appel & Ei

Als je versturen en terugsturen allemaal wat te veel gedoe vindt, is Appel & Ei een handige tip. Die winkel heeft filialen op meerdere plekken in Nederland en biedt praktisch hetzelfde: je levert een tas kleding in en krijgt vervolgens 30% van de verkoopprijs van alle verkochte items. Na de verkooptermijn kun je alle items die niet verkocht zijn weer ophalen. Zonder bijbetaling!

duurzame dingen 3

3. Ecologisch waspoeder van NaturalSenz

Wij wassen al een tijdje alles met NaturalSenz. Dit is duurzaam, plasticvrij en vegan wasmiddel in poedervorm, dat zorgt voor schone was én een schoner milieu. Het waspoeder bestaat voor 98% uit natuurlijke ingrediënten én het is op zo’n manier samengesteld dat je zelfs op 20 graden ermee kunt wassen. Ik heb dat zelf een paar keer geprobeerd bij was die niet te veel is, en dat werkt bij ons inderdaad prima voor bijvoorbeeld T-shirts, sokken en jurkjes.

Hoe werkt dat precies, duurzaam wasmiddel?

Wat waspoeder precies duurzamer maakt dan wasmiddel? Dat vroeg ook ik me af voordat ik deze samenwerking aanging. Maar het werkt als volgt: vloeibaar wasmiddel bestaat vaak voor 80% uit water. Dat betekent dat er vele vrachtwagens af en aan rijden met flessen die voor een groot deel gevuld zijn met water, terwijl je ook gewoon zelf water tot je beschikking hebt. Als je met waspoeder wast, doe je met één verpakking dus veel langer én kunnen er met de inhoud van één vrachtwagen vol met wasspul veel meer wasjes gedraaid worden. Dat scheelt een hoop CO2-uitstoot van rijdende vrachtwagens.

Verder is het waspoeder vrij van microplastics en zit het in een kartonnen verpakking in plaats van in een plastic flacon. Ook wordt NaturalSenz in Nederland geproduceerd, door het bedrijf Senzora in Deventer. Het hoeft dus van minder ver te komen, wat het ook een duurzamer wasmiddel maakt.

duurzame dingen 5

Onze ervaring met NaturalSenz

Onze wasmachine draait nu al een tijdje op het waspoeder van NaturalSenz en wij zijn er erg tevreden over. Een klein schepje is genoeg om je wasgoed mooi schoon te krijgen en je doet oneindig lang met één zo’n pak. Ik gok dat wij wel vier maanden zoet zijn met één pak waspoeder. Ik moet bekennen dat ik altijd een vrij sceptische wasser was. Er kwam hier niets anders dan Robijn binnen, ook omdat ik het idee had dat je fris gewassen wasgoed toch wel een lekker geurtje moet hebben. Inmiddels ben ik helemaal om. Het waspoeder van NaturalSenz heeft ook een fijne geur, maar dan een stuk subtieler dan Robijn-wasmiddel. Het doet zijn werk minstens zo goed en is beter voor het milieu. Reden genoeg voor ons om lekker door te wassen met de pakken van dit merk!

Win een half jaar gratis wasmiddel

Op Instagram geef ik 2x een half jaar wasmiddel van NaturalSenz weg. Je wint dan 4 pakken wasmiddel (en geloof me: daar doe je best een tijdje mee!), waarmee je voorlopig vooruit kan om duurzamer te wassen. Laat op mijn Instagram onder het bericht over NaturalSenz een reactie achter vóór dinsdag 13 juni. Dan maak je automatisch kans op deze prijs.

buikslaper 6

4. Plasticvrij kussen van Be Koala

Sinds een paar weken leg ik mijn hoofd elke avond op dit kussen van Be Koala. Mijn eerdere hoofdkussen was na een paar jaar aan vervanging toe en ik vond in Be Koala een duurzamer alternatief. De kussens van dit merk zijn volledig plasticvrij en worden gemaakt van biologische materialen.

Maar dat is niet de enige reden dat ik er enthousiast over ben. Het belangrijkste is natuurlijk dat een kussen fijn slaapt en dat je er zonder nekklachten of rugpijn op wakker wordt. Daarvoor vind ik deze kussens véél fijner dan het kussen waar ik eerder op sliep. Het leuke aan het merk Be Koala is dat je via een online vragenlijst een kussen op maat aangemeten krijgt. Het idee is als volgt: jouw ideale kussen bepalen doe je niet door snel, snel op een paar kussens te proefliggen. Dat doe je door experts gericht te laten kijken wat voor kussen bij jouw lengte, gewicht, hoofdmaat, schouders, slaaphouding en eventuele klachten past.

Ik ontdekte eigenlijk pas door dit kussen op maat dat ik jarenlang op een veel te hoog en hard kussen heb geslapen als buikslaper. Sinds een tijdje heb ik dus mijn leven gebeterd met dit kussen dat wel perfect bij mij als buikslaper met nekklachten past. De nekklachten zijn veel minder aanwezig én ik ben een blije groendoener om het feit dat dit kussen, in tegenstelling tot de meeste kussens volledig vrij is van plastic.

buikslaper 7

5. Hergebruikt of gerecycled beddengoed van Circular

Dit is nog zoiets geniaals waarvan ik me later afvroeg waarom nog nooit eerder iemand dit heeft bedacht. Het merk Circular verkoopt beddengoed dat vaak oorspronkelijk uit beddenwinkels of hotels komt en dus nog nieuw of zo goed als nieuw is, maar niet meer gebruikt kan worden. Zonde om weg te gooien, zeker omdat dit vaak beddengoed van mooie merken en van goede kwaliteit is! Bij Circular kun je dan ook beddengoed van duurdere merken als Essenza, Pip Studio of Beddinghouse kopen voor een fractie van de nieuwprijs. Het beddengoed is allemaal uitgebreid nagekeken, gewassen en gestreken. Je ziet er dus niets van dat het al eens op een bed heeft gelegen! Het dekbed hierboven hebben wij van Circular vandaan.

Naast hergebruikt beddengoed verkoopt Circular ook gerecycled beddengoed of beddengoed met een klein foutje dat is gerepareerd. Bij ieder product staat precies vermeld of het hergebruikt, gerecycled of geüpcycled is. Je weet dus exact wat je koopt. Ik vind het een mega-aanrader! Zelf ben ik gek op bepaalde wat duurdere merken beddengoed, maar ik vind het zonde om daar de torenhoge nieuwprijs voor te betalen. Via dit initiatief betaal je er een stuk minder voor én doe je ook nog een duurzame daad door een merk te stimuleren dat beddengoed van de vuilnisbelt of kledinghoop redt.

huis gekocht

6. Het Duurzaamheidsloket

Over een paar maanden zijn wij de trotse eigenaren van een heerlijk rijtjeshuis in Amstelveen. Nu hebben we alleen een jarenzeventighuis gekocht met energielabel C en niet al te beste isolatie en kozijnen. We hebben wat budget gereserveerd voor verduurzaming, maar vroegen ons uiteraard af waar je je spaargeld dan het beste in kunt steken. Er zijn zó veel verduurzamingsopties en aangezien we er geen geldboom in de tuin bij hebben gekocht kunnen we niet álles doen. Mijn schoonvader wees ons op een handig initiatief om de keuze makkelijker te maken: het Duurzaamheidsloket.

Het Duurzaamheidsloket vind je in veel verschillende gemeenten in Nederland, waaronder Amstelveen. Het heeft overigens soms anders. Zo heet het in ons geval ‘Energiebespaarloket’. Dit is een initiatief van de gemeente waar allerlei informatie over verduurzaming op één plek te vinden is. Het handigste is dat je (in elk geval bij onze gemeente) kunt checken per type woning wat de beste verduurzamingsopties zijn om mee te beginnen. In ons geval is dat bijvoorbeeld het vervangen van de kozijnen of isolatiemateriaal of zonnepanelen nemen.

Het fijne is ook dat veel gemeenten vanuit zo’n loket samenwerken met allerlei professionals op het gebied van verduurzaming in de buurt. Zo kun je bijvoorbeeld snel een goede isolatie-expert, zonnepaneleninstallateur of warmtepompleverancier vinden.

7. Triodos-spaarrekening

Voor mijn eigen rekening zit ik al jarenlang bij dezelfde (helaas niet zo duurzame) bank. Het is niet gunstig om over te stappen, omdat dat nogal een hoop papierwerk met zich meebrengt en omdat ook mijn hypotheek bij die bank zit. Maar Bart en ik hebben onlangs een gezamenlijke rekening geopend (ja ja, volwassen gedoe dat bij een eigen huis kopen hoort!) en waren het er direct over eens dat we die wél bij een duurzame bank wilden onderbrengen. Dus zijn we nu klant bij Triodos voor onze gezamenlijke rekening. Helemaal blij met die keuze! Triodos (en ook ASN) doet absoluut mooiere dingen met zijn winst dan sommige andere banken.

30

Nog 8 duurzame dingen van de laatste tijd

Daarnaast zijn dit nog een paar duurzame ontdekkingen van de afgelopen maanden die weliswaar niet twee hele alinea’s waard zijn maar wel een vermelding verdienen:

 1. Stoffen vlaggetjes in plaats van plastic exemplaren. Wij hebben ze al een paar jaar van HEMA en zijn heel tevreden. Je hebt er jarenlang plezier van en ze zijn (door het katoenen materiaal) beter voor het milieu.
 2. Seepje-afwasmiddel. De laatste tijd letten wij erop dat we altijd afwasmiddel van duurzame merken kopen. Een gevalletje kleine moeite, hopelijk toch een beetje plezier voor het milieu.
 3. Fairphone. Dit merk heb ik pas sinds een tijdje ontdekt, tewrijl het volgens mij al echt een begrip is tegenwoordig. Maar ik vind het echt tof dat je hier duurzamere telefoons kunt kopen die toch van topkwaliteit zijn. Aangezien mijn huidige telefoon het niet heel lang meer volhoudt, ben ik ook naar dit merk aan het kijken.
 4. Wenskaarten op gerecycled papier. Ik koop de laatste tijd graag mooie kaarten bij webshops van duurzame ondernemers. Zo ben ik gek op de wenskaarten van Laurie en koop ik ook graag wenskaarten op markten met zelfgemaakte items of bij de Wereldwinkel. Vaak zijn die gedrukt op gerecycled papier en ze zijn ook gewoon met meer liefde en aandacht én lokaal gemaakt dan de standaard kaart in de supermarkt.
 5. Het plantenasiel. Als planten te groot zijn geworden, als je er geen plek meer voor hebt of als je erop uitgekeken bent, is dit een mooie plek om je planten naartoe te brengen. Andere plantenliefhebbers kunnen ze dan “adopteren”, waardoor jouw mooie planten niet direct in de kliko belanden maar een tweede leven krijgen. Best geniaal toch?!
 6. Duurzaam toiletpapier. Zoals je ecologisch wasmiddel en ecologisch afwasmiddel kunt kopen, zo bestaat er ook ecologisch toiletpapier. Ik kende al het toiletpapier van The Good Roll (wat echt een tof merk is), maar tegenwoordig hebben ook veel huismerken een duurzame variant op de standaard wc-rollen. Dit toiletpapier heeft een eco-label en is vaak gemaakt van volledig gerecyclede papiervezels. Ook is het in andere opzichten een duurzamere keuze. Hoe dat precies zit, verschilt per merk.
 7. Duurzame koffiebeker. Die deed ik Bart een tijdje geleden cadeau voor als hij onderweg koffie haalt. Zo’n meeneembeker is veel steviger, houdt je koffie langer warm en is beter voor het milieu dan steeds een weggooibeker aannemen. Ik vond het een slimme vondst voor wie regelmatig koffie of thee afhaalt.
 8. Het kookboek ‘Heel Holland Bakt Vegan’. Dat boek kreeg ik voor mijn verjaardag cadeau en barst van de inspiratie om de lekkerste baksels vegan te maken. De auteur is Enzo. Je weet wel: de winnaar van een paar seizoenen geleden. Hij geeft allerlei handige tips om bijvoorbeeld ei, melk en room goed te vervangen én deelt allerlei echt verrassende recepten voor taart en andere lekkernijen. Als je vaker wilt proberen zonder ei of melk te bakken, is dit boek zeker leuk ter info én voor allerlei inspiratie om ook zonder dierlijke ingrediënten iets heerlijks op tafel te zetten.

Heb jij nog duurzame ontdekkingen gedaan die je het aanraden waard vindt?

duurzame ontdekkingen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Melanie 9 juni 2023 op 8:45 am - Beantwoord

  Ja , ik heb nog wel een tipje, in dezelfde categorie als de fairphone. De koptelefoon van Repeat Audio. Die zijn draadloos en kopen met een free repairs forever service (als je daarvoor kiest, maar onderdelen die aan vervanging toe zijn los bestellen kan ook). Op die manier doe je dus veel langer met je koptelefoon! De onze zijn nog niet aan vervanging toe, dus ik heb er zelf nog geen maar zodra er hier in huis eentje stuk gaat wordt het vervangen door een model van Repeat Audio.

 2. Daenelia 9 juni 2023 op 9:34 am - Beantwoord

  Leuke tips! En voor een goede zaak. Maar in veel gevallen is mijn tip toch vaak: koop minder en koop beter. In plaats van (of met) een waszak is het misschien beter om minder vaak te wassen en geen polyester meer te kopen. Ook omdat polyester in mijn beleving ook vaker gewassen moet worden (ik weet niet wat dat is, maar ik vind het snel viezig worden). Maar goed, minder wassen is niet altijd een optie als je een groot gezin hebt. En ik begin ook steeds minder processed eten te kopen. Inclusief veel vegan dingen, omdat die vaak toch vallen onder ultra-processed. Dus ik zit nu vaker aan de worteltjes, tomaatjes en paprika en loop 86% van de supermarktproducten voorbij. Zelf bakken met hele ingredienten is dan ook een goede oplossing.

 3. Geri Meftah 9 juni 2023 op 12:03 pm - Beantwoord

  Goede tips. Ik ga kijken of ik ook zo’n zak kan vinden waarin ik polyester kleding stop en het wasmiddel ook.

 4. Margreet 9 juni 2023 op 2:06 pm - Beantwoord

  Wat leuk om te lezen dat je zo met duurzaamheid bezig bent! Goede tip ook van het beddengoed.
  Zelf was ik met wasnoten, dit bevalt goed, maar die komen niet uit Nederland.
  Omdat in theezakjes vaak microplastics zitten (o.a. Pickwick), haal ik losse thee in eigen verpakking of via Pieter Pot (tip!) en ik kreeg een theeabonnement van Wilderland. Wilderland zaait (on)kruid aan de rand van akkers om biodiversiteit te stimuleren, vervolgens maken ze thee van deze kruiden. De verpakking ziet eruit als plastic, maar is composteerbaar.
  Andere tips: stasherbags in plaats van plastic bakjes en zakjes, houten afwasborstel met vervangbare kop, herbruikbaar siliconen bakpapier, gerecycled aluminiumfolie, siliconen cupcake vormpjes, brood halen in een eigen stoffen broodzak i.p.v. een plastic zak.
  Schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten van bijvoorbeeld HappySoaps.
  Dit bericht is trouwens niet gesponsord, ik ben gewoon enthousiast over het onderwerp duurzaamheid.

Recente blogs

Last van LinkedIn-angst? 7 tips die mij er na 2 jaar van af hielpen

24 mei 2024|Carrière en ondernemen|

Toen ik me net had ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, vond ik LinkedIn iets om mijn vingers zéker niet aan te branden. Brr, dat enge zakelijke platform waarvan je weet dat je er iets mee "moet", maar dat je tegelijkertijd liever links laat liggen. Op Instagram plaatste ik zonder enige moeite allerlei inkijkjes in mijn dagen. Maar LinkedIn voelde altijd als een brug te ver. Het voelde alsof ik een zakelijke versie van mezelf moest gaan spelen en elke post wel tien keer door de "Is het professioneel genoeg?"-keuring moest halen voordat-ie online mocht. Totdat ik een paar jaar geleden besloot er toch maar iets mee te doen. Maar hoe kom je van die LinkedIn-angst af? Deze 7 tips hielpen mij van mijn LinkedIn-kriebels af.

Een productieve dag start je zo! (11 tips, zonder koffie)

9 maart 2022|Lifestyle, Carrière en ondernemen|

Een productieve dag begint voor mij al in de ochtend. Hoe fijn is het om al voor de lunch een deel van je taken te hebben weggewerkt? Ik houd van productieve ochtenden en begin mijn dagen dan ook graag vroeg en goed. Ik ben ‘s ochtends véél productiever dan rond mijn gebruikelijke vier-uur-dip en maak van die productiviteitsburst graag dankbaar gebruik. Hoe je dat aanpakt, je dag productief starten? Ik geef mijn 11 favoriete tips voor een goed begin van een productieve dag. Is niet eens een cafeïneshot voor nodig.

Blij Lijstje #34 | In de krant, "intimidatie" & inhalen

11 maart 2021|Persoonlijk|

Als in tien minuten met halve hartkloppingen door Action racen als een uitstapje voelt, dan weet je dat het coronatijd is. Maar even zonder dollen: ik heb er enorm van genoten. Net als van veel andere kleine en grote blijmakers. Met dit keer onder meer een interview dat ik had met het NRC (zie hieronder de link!), een bijzondere spraakverwarring, een paar op-het-nippertje-momenten en een hilarische opmerking van mijn opa. Lees je mee in mijn Blije Lijstje?