Duurzaamheid. Het is een thema dat voor mij steeds belangrijker wordt. De coronasituatie heeft me er misschien wel nog meer bewust van gemaakt dat iedereen een steentje kan bijdragen aan de wereld van morgen. Ik ben daarom bewust nieuwe duurzame opties aan het verkennen. Geitenwollen sokken heb ik ook nog niet aangeschaft, maar veel kleine duurzame stapjes bevallen me wel erg goed. Dit zijn 11 duurzame dingen die ik de laatste tijd heb doorgevoerd.

ecologische vaatwastabletten jumbo

1. Ecologische vaatwastabletten

Soms is duurzaam doen zo simpel dat ik me afvraag waarom ik er niet eerder op was gekomen. Dat had ik bijvoorbeeld toen ik deze ecologische vaatwastabletten bij Jumbo zag staan. Kost 1 euro meer, maar is wel een stuk beter voor het milieu. Voortaan mik ik deze tabletten dus in mijn vaatwasser (die enkele keer per week dat ik hem aanzet!) in plaats van voor plastic spul te kiezen.

2. Duurzamere kleding kopen

Al lange tijd investeer ik bewust meer in kwalitatieve kleding. Ik kan me niet eens meer de laatste keer herinneringen dat ik kleding bij Primark, H&M of Zara heb besteld. Ik let tegenwoordig beter op de stof waarvan kleding is gemaakt (liever katoen, wol of viscose dan polyester), omdat dat veel zegt over de kwaliteit van kleding. En als ik iets van polyester koop, dan zijn dat altijd items waarvan ik zeker weet dat ik ze heel vaak ga dragen.

Dat is trouwens niet alleen goed voor het milieu. Ik ben er ook zelf een blijer mens van geworden. Investeren in écht mooie items (zoals laatst deze jurk) heeft mijn zelfvertrouwen zeker goed gedaan.

paper & boo bamboe tandenborstel
paper & boo bamboe tandenborstel

3. Bamboe tandenborstel

Verder heb ik mijn plastic tandenborstel al een tijdje geleden vaarwel gezegd. Een exemplaar van bamboe it is! Bamboe is een veel duurzamer materiaal en is, in tegenstelling tot plastic, wél afbreekbaar. Deze fijne tandenborstel van Paper & Boo poetst net zo prettig als een plastic exemplaar. Om eerlijk te zijn vind ik hem zelfs een stuk mooier dan zo’n goedkoop plastic ding. Zeker een aanrader dus voor wie nog wel een plastic tandenborstel in de tandenborstelbeker heeft staan.

4. Colour Catcher-doekjes

Wat ben ik blij dat ik deze life-hack al heb ontdekt in de eerste week dat ik op mezelf woonde. Zeker als je alleen woont en dus geen bérgen was hebt, zijn deze doekjes een uitkomst. De Colour Catcher-doekjes vangen de kleuren op van je wasgoed, waardoor je prima verschillende kleuren bij elkaar kunt mikken in de was. Dankzij deze doekjes doe ik gewoon één keer per week een gekleurde was met allerlei soorten kleuren door elkaar. Dat scheelt heel wat onnodig kleine wasjes. Beter voor het milieu en ook beter voor mij, omdat ik heel wat dingen te doen heb die een stuk leuker zijn dan wassen.

paper & boo wasbare wattenschijfjes

5. Wasbare wattenschijfjes van Paper & Boo

Iets waar ik al lange tijd benieuwd naar was? Wasbare wattenschijfjes! Ik gebruikte eerst één wegwerpwattenschijfje per dag. Nu zou je denken “Wat maakt dat nu uit?”, maar dat zijn over een jaar toch 365 keer wattenschijfjes. En over vijf jaar dus vijf keer zo veel. Nu heb ik eindelijk de overstap naar wasbare wattenschijfjes gemaakt. Van Paper & Boo ontving ik deze herbruikbare wattenschijfjes en daar ben ik nogal blij mee. Ik was eerst wat sceptisch, want mascaravlekken uit witte stof zien te krijgen, leek me geen makkie. Maar ik moet zeggen: het gaat perfect. Met een wasje op 30 graden kreeg ik de vlekken er prima uit, waardoor je de wattenschijfjes inderdaad steeds opnieuw kunt gebruiken.

In de verpakking van Paper & Boo zitten trouwens ook scrubschijfjes en een waszakje. Superhandig!

nanostopper

6. Nanostopper voor verpakkingen

Wat is dít voor eng gevaarte? Geloof me: dat dacht ik ook toen ik het in huis kreeg. Ik schrijf blogartikelen voor een duurzame webshop en kreeg van hun deze Nanostopper toegestuurd. Je kunt er een gat mee maken in metalen potdeksels om vervolgens in het gat een stop te doen en de pot daarna met een vacuümpomp vacuüm te zuigen (zo vaak als je wilt). Dat is bijvoorbeeld handig voor potjes pesto, die ik normaal niet binnen 3 dagen op krijg. Maar je kunt er ook jampotjes mee omdopen tot vacuüm bewaarpotten en daar bijvoorbeeld zelfgemaakte jam langer in bewaren. Een goede manier om voedselverspilling te voorkomen! Ik ben fan.

7. Voor alle afspraken binnen Aalsmeer de fiets pakken

Naast dat een fietstochtje goed is voor je lijf, is het natuurlijk ook een stuk beter voor het milieu dan voor alles de auto pakken. Dat laatste deed ik gelukkig al nooit, maar de laatste tijd heb ik mezelf een nieuw streven opgelegd. Ik ga nu op de fiets naar alles wat binnen mijn eigen gemeente of net daarbuiten is. Dat betekent soms 20 minuutjes tegen de wind in fietsen, maar bij thuiskomst ben ik altijd weer blij als ik het heb gedaan.

bamboe afwasborstel

9. Bamboe afwasborstel

Nog zo’n gevalletje “Bamboe is beter” is deze bamboe afwasborstel. Ik gebruikte altijd een slap plastic exemplaar, maar besloot het eens over een andere (bamboe)boeg te gooien. Deze bamboe afwasborstel is lekker stevig en dus ook een stuk beter voor het milieu. Ook hierbij geldt: ik vind hem een stuk mooier dan mijn plastic exemplaar. Dit is nog wel zo’n borstel die ik zonder moeite op het aanrecht laat liggen, omdat hij best stijlvol is.

10. Natuurlijke schoonmaakmiddelen

Action verkoopt al een tijdje bijna volledig natuurlijke schoonmaakmiddelen. De producten zijn net zo fijn in gebruik als chemische alternatieven, maar zijn wel minder schadelijk voor het milieu. Ik gebruik nu standaard hun ecologische schoonmaakmiddelenlijn en die bevalt prima. De heerlijke geur ervan ook trouwens! Over de producten van Method heb ik overigens ook goede verhalen gehoord. Die schijnen nog net wat duurzamer te zijn dan de schoonmaakproducten van Action.

yoni tampons

11. Yoni-tampons zonder chemicaliën

Ik had me er nooit zo in verdiept wat er zoal in tampons zit. Totdat ik laatst deze tampons van Yoni zag staan en besloot eens een wat betere blik op de ingrediëntenlijstjes te werpen. Bleken er zowaar allemaal chemische stoffen in tampons te zitten! Vond ik zelf geen heel prettig idee, omdat je zo’n ding toch in jezelf propt. Daarom gebruik ik nu de tampons van Yoni, die wél vrij van chemicaliën zijn. Ze zijn wat duurder dan andere tampons, maar ik heb er zelf een beter gevoel bij en ze zijn natuurlijk ook beter voor het milieu.

Duurzame dingen die ik wil proberen

Dat hele duurzaam doen bevalt mij wel. Er staan dan ook heel wat andere duurzame dingen op mijn lijstje om nog eens te proberen.

 • Wasballen gebruiken in plaats van wasmiddel. Scheelt heel wat wasmiddel en scheelt ook nog flink in de portemonnee, omdat zo’n wasbal nogal lang meegaat.
 • Biologisch afbreekbare vuilniszakken kopen (én gebruiken natuurlijk).
 • Een aparte GFT-bak aanvragen bij de gemeente. Die krijgen we in mijn appartementencomplex niet standaard. Er staat wel een GFT-container voor de deur, maar daar mikt iedereen niet-GFT-spul in. Wel een goed idee dus om daar een eigen bak voor aan te vragen, ook al heb ik in mijn eentje niet echt veel GFT-afval.
 • Een mini-moestuintje in huis of op mijn balkon beginnen. De zaadjes daarvoor heb ik al van broerlief gekregen. Nu moet ik ze alleen nog planten. Een leuk zomerprojectje!
 • Meer natuurlijke verzorgingsproducten gebruiken. Daar ben ik al een tijdje mee bezig, omdat ik laatst voor een opdrachtgever wat research had gedaan naar natuurlijke verzorgingsproducten. “Beïnfluenced” door mezelf was ik daarna meteen om. Dit is zeker iets waar ik me nog meer op wil letten als ik cosmetica en shampoo koop. Beter voor je huid en haar én beter voor de oceaan!

P.S. Op mijn blog vind je ook nog meer duurzame ideetjes. Zo schreef ik al eerder over plasticgebruik verminderen en minderen met afval.

Wat is de laatste duurzame stap die jij hebt gezet?

Dit artikel bevat een betaalde samenwerking met Paper & Boo.

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 26 augustus 2020 op 6:54 am - Beantwoord

  Goed bezig! Ik ben er ook veel meer mee bezig. Ik scheid mijn afval al een hele tijd. De herbruikbare wattenschijfjes klinken ook heel fijn.

 2. Lianne 26 augustus 2020 op 7:24 am - Beantwoord

  Oh als ik dit lees ben ik enorm slecht bezig…. Ik gebruik nog niets van dat alles. Ik was al tijden op zoek naar herbruikbare wattenschijfjes! Waar heb je die besteld? Ook hebben wij nog steeds plastic tandenborstels en ‘normale’ vaatwastabletten. Maar weet je, die wil ik wel allemaal eerst opmaken. Omdat dat anders ook zonde is van de aankoop. Iets kopen om niks is namelijk ook niet duurzaam 😉 Ik zal deze blog opslaan voor later! Die vacuümzuiger en de kleurendoekjes klinken ook echt ideaal!

  • Romy 26 augustus 2020 op 7:34 pm - Beantwoord

   Niets slechts aan, toch! Ik heb deze dingen ook pas de afgelopen maanden ontdekt. En inderdaad, het is ook zonde om nu zomaar je plastic tandenborstel weg te gooien. Dan kun je maar beter eerst opmaken wat je hebt staan 🙂 Het is alleen al heel goed dat je er zo bewust over nadenkt en mee bezig bent!
   Mijn herbruikbare wattenschijfjes zijn trouwens van Paper & Boo. Ik vind ze zelf ook echt heel fijn in gebruik.

 3. Naomi 26 augustus 2020 op 7:48 am - Beantwoord

  Die doekjes voor de was heb ik nooit over nagedacht, maar het zou in mijn eenpersoonshuishouden ook echt een uitkomst zijn! Verder probeer ik steeds bewuster met het milieu om te gaan, maar met een wat kleiner budget is dat niet altijd de meest aantrekkelijke keuze helaas. Waar ik trouwens echt van baal, is dat ik bij mijn appartement op geen enkele manier mijn gft-afval kan scheiden, terwijl dat zo’n simpele stap zou zijn. Het gaat nu bij het restafval en mijn restafval bestaat elke keer weer voor zo’n 80% uit gft. Echt stom vind ik dat.

 4. bychristiana 26 augustus 2020 op 8:28 am - Beantwoord

  Wij scheiden ons afval in ieder geval altijd heel goed, tot de papieren verpakkingen die om theezakjes heen zitten aan toe;-) Die gaan dus netjes bij het oud papier. Verder proberen we ook het gebruik van plastic te verminderen; geen plastic tasjes / boterhamzakjes meer. Ik heb ook eens een bamboe tandenborstel gehad maar ik vond het heel vies ‘smaken’. Haha, je kunt ook niet alles hebben;-)

 5. Marloes 26 augustus 2020 op 8:39 am - Beantwoord

  Ik wist niet dat Action natuurlijke schoonmaakmiddelen verkocht. Wij kopen daar wel altijd onze schoonmaakmiddelen, dus de volgende keer ga ik beter kijken. Ik kocht laatst wattenstaafjes van katoen en bamboe. Niet heel duurzaam, maar wel beter voor het milieu dan de plastic variant. Een bamboetandenborstel heb ik ook geprobeerd, maar die haartjes vielen snel uit. Nu dus weer even terug op een normale tandenborstel.

 6. dorien 26 augustus 2020 op 8:53 am - Beantwoord

  Wij scheiden ons afval.ik heb bij de hema..uitwasbare gezicht doekjes gekocht..beetje heet water en je ogen en gezicht heerlijk schoon.

 7. Daenelia 26 augustus 2020 op 9:21 am - Beantwoord

  Zie je wel, er zijn veel alternatieven waarmee je makkelijk kleine stappen kan zetten. Natuurlijk helpt het 100x meer als de echt grote vervuilers in de industrie en commercie ook kleine stappen zetten, maar dit soort dingen voor jezelf op klein niveau geeft je een goed gevoel.
  (Ook al ben ik bang dat het echt veel te weinig helpt. Ik denk dat het meer zoden aan de dijk zet om politieke druk te zetten achter duurzaamheid voor de rijkerds die denken dat het voor hen niet nodig is.)
  Na zo’n tirade denk je natuurlijk dat ik hypocriet ben, maar we hebben geen auto, nooit gehad. We hebben geen kinderen. Ik sla de Zara, H&M en andere goedkope kledingshops over. We scheiden ons afval, ook het GFT afval in afbreekbare zakjes. En ik ben toch echt niet erg fanatiek met het milieu bezig …
  Oh! En laatst een fles schoonmaakmiddel gekocht dat je zelf aanlengt met water! Dat scheelt transportkosten. En is dus minder belastend voor het milieu.

 8. Audrey 26 augustus 2020 op 9:38 am - Beantwoord

  Elektrisch poetsen is wel beter dan met de hand, dus die houten tandenborstel sla ik over. Verder gebruik ik een menstruatiecup – nog een stukje duurzamer. Die nanostopper is wel echt een interessante! Ik ben idd ook altijd veel pestorecepten in dezelfde week aan het plannen, zodat er geen halve potjes bederven.

 9. Irene 26 augustus 2020 op 10:12 am - Beantwoord

  Interessant om te lezen. Ik gebruikte (en ga dat na mijn bevalling terug doen) een menstruatiecup (zou nooit meer iets absorberends in mezelf willen stoppen). Had ook een bamboe tandenborstel maar ik poets nu elektrisch wat niet super duurzaam is maar ik hou me voor dat dat kleine kopje nog altijd minder plastic is dan een manuele tandenborstel :p Ik heb ook wasbare wattenschijfjes maar ik gebruik ze nu eigenlijk niet vaak meer omdat ik washandjes gebruik om mijn gezicht te reinigen en toch geen make-up draag.
  Bij ons heeft iedereen standaard een groencontainer en dan hebben we nog een gele zak voor restafval en een blauwe zak voor plastic en metaal. Dat maakt sorteren toch wel makkelijker.

 10. Geke 26 augustus 2020 op 10:45 am - Beantwoord

  Ik probeer ook met kleine stapjes wat duurzamer te leven. Ook door gewoon dingen niet te gebruiken, zoals van die blokjes in de wc (gewoon op tijd schoonmaken met een ecologisch middel gaat ook prima), wasverzachter,… Voor de afwas gebruik ik gewoon een vaatdoek.
  Mijn elektrische tandenborstel ruil ik niet in, poetsen met een manuele lukt me niet goed genoeg. En bij h&m bestel ik nog wel eens omdat hun kleine maten voor mij ideaal vallen. Maar dat wil niet zeggen dat ik het dan als ‘fast fashion’ behandel en snel wegdoe, verre van.
  Een moestuin is inderdaad zo fijn. Zeker als je al wat circulair kan werken: eigen gemaakte compost gebruiken (geen gft container hier wegens dus niet nodig) en zaden oogsten om dan het jaar erop weer te kunnen gebruiken.
  Over wasballen hoor ik wisselende dingen. Vaak wast het toch niet zo goed schoon als met een wasmiddel. Maar ook in wasmiddelen zijn er ecologische varianten, dus misschien is dat een goede middenweg? Ik gebruik de Ecomiddelen van de AH.

  • Geke 26 augustus 2020 op 11:02 am - Beantwoord

   Oja, misschien nog een leuke webshop: Big Green Smile 🙂
   Daar verwacht ik vanmiddag mijn bestelling van. Ecologische vaatwasblokjes, afwasmiddel, middel om de badkamer schoon te maken (yes, van Method),… haha wie had ooit kunnen denken dat ik blij zou worden van zo’n praktische bestelling?

   • Romy 31 augustus 2020 op 12:01 am - Beantwoord

    Hihi, van zo’n bestelling zou ik ook zeker blij worden 🙂 Goed bezig, hoor! Hopelijk heb je er veel plezier en profijt van 🙂

  • Romy 31 augustus 2020 op 12:04 am - Beantwoord

   Wat een goed idee, dat ecologische wasmiddel! Daar ga ik eens naar kijken.
   Zo te horen ben jij ook heel bewust bezig met kleine duurzame stapjes. Al die kleine stapjes bij elkaar betekenen samen toch een heleboel 🙂 Enne, die elektrische tandenborstel staat ook hoog op mijn lijstje voor als ik het over een tijdje weer zonder beugel mag stellen. Tot die tijd ben ik fan van mijn bamboe exemplaar 🙂

 11. Lilian 26 augustus 2020 op 11:01 am - Beantwoord

  Die wasbare wattenschijfjes ben ik al heel lang van plan. Ik heb ze nu op m’n kooplijstje gezet.

  Qua tandenborstel gebruik ik een elektrische, weet niet of dat duurzaam is, maar hij gaat al best lang mee. En je hoeft alleen de borsteltjes te vervangen.

  • Romy 31 augustus 2020 op 12:02 am - Beantwoord

   Zo’n elektrische tandenborstel is inderdaad ook ideaal! Het is dat ik nu een beugel heb en daarom niet elektrisch mag poetsen, maar daarna staat een elektrische tandenborstel ook zeker op mijn lijstje. Lijkt me best een duurzame optie, zeker vergeleken met plastic wegwerpborstels natuurlijk.

   • Lilian 31 augustus 2020 op 11:45 am - Beantwoord

    Ik heb de wattenschijfjes in huis hoor! Wel even wennen (want ze zijn een stuk groter), maar een stuk beter voor het milieu. Dus je hebt me succesvol geïnfluenct 😉

 12. Annelies 26 augustus 2020 op 11:39 am - Beantwoord

  Die nanostopper lijkt me super handig, zeker als je zoals ik alleen woon.
  Mijn gekleurde was gooi ik al jaren samen in de wasmachine, zonder doekjes en nog nooit een probleem gehad met uitgelopen kleurtjes.

  • Romy 31 augustus 2020 op 12:01 am - Beantwoord

   Oh echt? Ik ben altijd bang dat de kleuren dan gaan uitlopen. Misschien moet ik het toch maar eens proberen. Volgens mijn moeder zou het inderdaad best moeten kunnen, behalve dan met gloednieuwe handdoeken of zoiets.

 13. Mirjam 26 augustus 2020 op 12:05 pm - Beantwoord

  Goed bezig! Wasbare wattenschijfjes heb ik ook al heel lang. Het enige waarvoor ik ze niet fijn vind (omdat je die vlekken er niet uitkrijgt in de was) is nagellak, maar dat laat ik nu grotendeels afbladderen, zodat ik maar een wattenschijfje per week nodig heb. Ik heb toch geen baan waar ik heel representatief gekleed hoef te gaan xD
  Ik heb ook een tijdlang biologisch maandverband gebruikt (ivm een aandoening mag ik geen tampons gebruiken), maar ben nu een jaar overgestapt op wasbaar. Leek me eerst best smerig, maar dat viel uiteindelijk heel erg mee. Het scheelt én voor het milieu én voor je portemonnee 😀 Je hebt ook de organicup, maar die mag ik dus ook niet gebruiken. Anyways, lekker persoonlijk hierzo, hopelijk vind je het niet erg 😉

  • Romy 30 augustus 2020 op 11:56 pm - Beantwoord

   Haha, tuurlijk vind ik persoonlijke reacties niet erg 🙂 Juist goed om ook over jouw ervaringen te lezen! Wat fijn dat het wasbare maandverband jou zo goed bevalt. Het klinkt als een ideaal alternatief. Toch jammer eigenlijk dat er geen wasbare tampons bestaan (ik vind tampons zelf fijner dan maandverband). Wie weet is dat ooit nog een gat in de markt 😉

 14. johanna 26 augustus 2020 op 12:55 pm - Beantwoord

  Nu naast de gebruikelijke afvalscheiding (papier, karton, gft, glas en metaal), gebruik ik zoveel mogelijk natuurlijke schoonmaakprodukten. Wasmiddelen zijn al jaren van Sonnet of Held. Evenals veel schoonmaakmiddelen. Verder kan ik je ook natuurlijke inlegkruisjes aanbevelen. Ik ben overgestapt omdat ik last van de “gewone” kreeg. Om ze super dun, super droog en super lekker geurend te houden, moet er de nodige chemie in, en ja, dat vindt mijn lichaam niet zo goed, dus zodoende. Al mijn lichaamsverzorgingsprodukten zijn natuurprodukten. Verder let ik niet overdreven op. Maar ik geloof dat het wel meevalt. Omdat wij per afvalzak moeten betalen, merk je ook precies hoeveel (rest) afval we per week hebben, en dat is niet erg veel. Wat mij wel doet schrikken, als je je kasten opruimt, hoeveel zinlose dingen daar staan. Ooit gekocht en nooit gebruikt. Dat gaat dan naar de kringloop. Overigens poezen zijn erg milieuonvriendelijk, omdat ze vleeseters zijn, “produceren” ze indirekt veel co2, maar ja zo is het nu eenmaal. Succes met je bewustere leven.

  • Romy 30 augustus 2020 op 11:54 pm - Beantwoord

   Wat een slim systeem, dat betalen per afvalzak! Ik kan me voorstellen dat dat je sowieso al veel bewuster maakt van hoeveel je wekelijks weggooit.
   Goed idee ook van de natuurlijke inlegkruisjes! Dat ga ik ook onthouden. Ik vind het, ook los van het milieu, alleen al voor mezelf een fijner idee dat ik bij dat soort producten niet meer voor chemicaliën kies. Je weet maar nooit hoe je lichaam daar (na een tijdje) op kan reageren.

 15. Anouk 26 augustus 2020 op 4:23 pm - Beantwoord

  Goed bezig! En wat een ontzettend leuke samenwerking ook zeg voor deze post. Ik weet zo niet wat mijn laatste duurzame stap was, maar ik ben er wel heel actief mee bezig. Ik heb laatst nog een tweedehands shirtje en tas gekocht 🙂

  • Romy 30 augustus 2020 op 11:51 pm - Beantwoord

   Ik vind het zo tof om op je blog te lezen over alle duurzame (en vaak ook creatieve) stappen die jij zet. Heel inspirerend! En leuk dat je twee mooie tweedehands aanwinsten hebt gescoord 🙂

 16. Els 26 augustus 2020 op 5:06 pm - Beantwoord

  Ik dacht dat ik goed bezig was, maar jij bent echt goed bezig. Veel dingen kende ik niet eens!

 17. Marloes 27 augustus 2020 op 9:57 am - Beantwoord

  Wat een mooi lijstje! 🙂 De vacuümpomp op glazen potjes kende ik nog niet. Thnx voor de tip!

  Ik vraag me af of punt 4 echt zoveel milieuvriendelijker is, omdat wegwerpdoekjes meestal voor 80% uit plastic bestaan. Maar, ik weet niet in hoeverre het opweegt tegen het elektraverbruik en het water…

  Sinds kort breek ik de vaatwastabletten in twee stukjes. Met een halve tablet wordt de vaat ook stralend schoon.

  Ik gebruik alleen nog maar wasverzachter voor de bonte was. En, ik gebruik al jaren geen toiletblokje in het toilet meer.

  Bij Simon Levelt koop ik al jaren verse thee. Sinds kort neem ik mijn eigen glazen potjes mee om het daar te laten vullen.

  Gebruik je al bamboe wattenstaafjes? Deze heb ik laatst bij Holland and Barrett gekocht en zijn erg fijn. Evenals de houten tandenstokers in een kartonnen verpakking in plaats van plastic. Ach, het zijn maar kleine verschillen, maar toch… Ieder stapje is er één, toch?

  • Romy 30 augustus 2020 op 11:46 pm - Beantwoord

   Wat een goed idee van de vaatwastabletten doormidden breken! Dat ga ik ook eens proberen. Moet prima kunnen inderdaad!
   De colour catcher-doekjes zijn gemaakt van papierachtig spul, dus ik denk dat die wel recyclebaar zijn. Maar goed idee om dat eens te checken 🙂

   Bamboe wattenstaafjes staan inderdaad ook hoog op mijn lijstje. En die houten tandenstokers zijn ook een slim idee! Juist dat soort kleine stapjes zijn makkelijk te zetten en maken uiteindelijk samen toch best wel een groot verschil. Dank je voor je fijne tips!

 18. Saskia 27 augustus 2020 op 8:59 pm - Beantwoord

  Leuk om te lezen. De Yoni tampons ben ik ook zeker fan van. En ik wil voor Noa wasbare luiers gaan proberen voor de nacht. Verder ben ik eigenlijk helemaal niet zo duurzaam bezig ^^

 19. Giovanna Jansen 28 augustus 2020 op 9:13 pm - Beantwoord

  Goed bezig!! Ik gebruik ook colour catcher doekjes bij mijn donkere was, maar meer omdat er soms aan een donker shirt witte biezen zitten die anders grijs worden. Maar jij doet dus ook lichte dingen erbij zonder dat ze verkleuren? Dat lijkt mij echt super fijn als dat kan, want ik heb soms drie vierde wastrommel donker en een vierde licht en die lichte was moet dan soms heel lang wachten tot ik genoeg was heb opgespaard om een hele machine lichte was te hebben. Zou super zijn als ik dit dan gewoon meteen als één was samen kan doen!

  • Giovanna Jansen 28 augustus 2020 op 9:18 pm - Beantwoord

   O, ik vergat nog te zeggen dat ik van die dure ecologische wasbollen gekocht had, samen met wasdrogerbollen (die moeten er voor zorgen dat het sneller droogt zodat het minder stroom kost) en dat vond ik echt een miskoop. De was rook alles behalve fris (ik had nog speciale parels voor in die wasbollen gekocht, maar dat mocht niet baten), ook na het drogen bleef het ongewassen ruiken. En die drogerbollen gaven zoveel herrie, alsof ik een trommel vol voetbalschoenen met nopjes draaide….
   Misschien had ik net pech en zijn er van die bollen die wel goed helpen, maar dacht laat het je even weten voordat je een dure uitgave hebt aan een miskoop…

   • Romy 30 augustus 2020 op 11:22 pm - Beantwoord

    Wat fijn dat je jouw eerlijke ervaring met de was- en drogerbollen deelt! Klinkt inderdaad als een enorme miskoop, zowel qua herrie (mijn wasmachine staat in mijn keuken, naast mijn werkplek – dus herrie is dan niet ideaal) als qua geur. Misschien moet ik toch nog maar even wat reviews online lezen voordat ik het wasmiddel voorgoed vaarwel zeg 😉

  • Romy 30 augustus 2020 op 11:25 pm - Beantwoord

   Ik gebruik de colour catcher-doekjes eigenlijk vooral voor gekleurde was. Ik heb meestal veel lichte kleuren als zalm, roze, geel en blauw. Die mik ik allemaal bij elkaar met zo’n doekje erbij, en vaak doe ik er dan ook nog wat zwart ondergoed bij. Dat gaat helemaal goed bij mij. Ik durf niet te zeggen of het met witte en zwarte was bij elkaar goed gaat, maar met gekleurde en wat zwarte was gaat het bij mij dus wel prima 🙂 De was heeft nog nooit wat afgegeven. Echt ideaal!

   • Giovanna Jansen 31 augustus 2020 op 9:17 am - Beantwoord

    Bedankt voor je reactie! Ik heb qua lichte was vooral ook licht roze, mintgroen etc. en niet eens heel veel wit. Wit is wel lastig vind ik, zelfs als je het met lichte spullen wast wordt het na verloop van tijd grauwig, dus die blijf ik wel apart doen denk ik. Maar heel fijn om te weten dat de rest (donker en licht) met zo’n doekje prima bij elkaar kunnen!