duurzamer ondernemen

Duurzamer ondernemen als freelancer – 21 haalbare tips

 • 7 juli 2023
 • 2 Reacties

Bij duurzaam ondernemen dacht ik altijd meteen aan radicale ommezwaaien. Dat je dan alleen nog voor nop werkt voor goede doelen, of dat je het meteen over een totaal andere boeg moet gooien. Want tja, als freelance tekstschrijver draait mijn laptop overuren en ben ik niet de hele dag groene dingen aan het doen. Maar na 5 jaar ondernemen ben ik gaan ontdekken dat duurzamer ondernemen voor iedereen mogelijk is. Ook als freelancer. Ook als je geen plannen hebt om het roer om te gooien en voortaan moestuingroenten te verkopen of een duurzame webshop te starten. Begin gewoon klein! Dit zijn 21 haalbare tips die ik zelf toepas of wil toepassen om het als freelancer ietsje duurzamer te doen.

Duurzamer ondernemen zit ‘m in kleine dingen

In de jaren dat ik nu als zzp’er mijn brood verdien, heb ik veel inspirerende mede-ondernemers ontmoet. Ik ken ondernemers die duurzaamheid in al hun keuzes laten meewegen, wat ik zelf heel tof vind. Maar ik heb ook veel ondernemers gesproken die het juist in de kleine dingen zoeken en kijken wat ze nog ietsje beter kunnen doen.

Het toffe aan die praatjes met collega-freelancers is het inzicht dat je met heel veel kleine beetjes alsnog duurzamer kunt ondernemen. Je kunt misschien niet álles goed doen. Als webshop wil je misschien niet meteen je complete assortiment duurzaam inkopen. Als freelancer heb ik geen rekening bij een duurzame bank (en het is inmiddels lastig om dat om te zetten). En ik schrijf ook niet enkel en alleen voor groene bedrijven (wel alleen voor bedrijven die in mijn ogen de wereld op hun manier mooier maken).

Maar ook dán zijn er genoeg manieren waarop je je freelance-onderneming een tikkie duurzamer kunt maken. Weet dat alle beetjes helpen. Zoals je met je huishouden met simpele aanpassingen het milieu een gunst kunt doen, zo kun je ook als ondernemer met veel kleine beetjes alsnog een boel betekenen.

21 tips om duurzamer te ondernemen

Dit zijn 21 relatief simpele aanpassingen die je kunt doen om duurzamer te ondernemen. Kijk vooral wat voor jou haalbaar is. Niet alles zal passend zijn voor elke freelancer. Maar kies de tips waar jij iets mee kunt.

 1. Sluit een groen energiecontract af. Als je thuiswerkt, gaat er vaak een hoop stroom naar je laptopverbruik of naar andere apparaten die je gebruikt. Bij mij wel in elk geval. Draag een steentje bij aan het milieu door stroom af te nemen bij een duurzame energiemaatschappij. Goede voorbeelden daarvan zijn Greenchoice, Vandebron en Pure Energie. Zonnepanelen op het dak nemen is natuurlijk nóg duurzamer, maar daar hangt dan wel weer een groter prijskaartje aan.
 2. Kijk kritisch naar de opdrachten die je aanneemt. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alleen nog maar voor opdrachtgevers te werken die (deels) duurzame dingen doen. Ik vind het zelf heel tof dat ik meerdere van dat soort bedrijven tot mijn klanten mag rekenen. Maar eerlijk? Ik werk ook voor bedrijven die daar niet hun focus op leggen, maar die ik wel heel tof vind. Je kunt zo’n kritische selectie dan ook minder radicaal aanpakken. Hoe ik het doe? Ik weeg altijd voor mezelf af of een bedrijf/organisatie niet bewust dingen doet die echt niet goed zijn voor het milieu. Zo zou ik zelf niet willen werken voor fast-fashion-webshops, cosmetica die op dieren zijn getest of merken die geassocieerd worden met kinderarbeid. Ik heb twee jaar geleden eens een opdracht gecanceld omdat ik ontdekte dat die ondernemer zijn producten inkocht bij AliExpress en deed alsof het om spullen van Europese bodem ging. Dat ging tegen al mijn principes in, dus heb ik de samenwerking opgezegd.
 3. Doe vrijwilligerswerk naast je onderneming. Zo zit ik eraan te denken om een organisatie als Greenpeace of WNF te mailen of ze iets hebben aan mijn hulp als freelance tekstschrijver. Je kunt natuurlijk ook denken aan vrijwilligerswerk dat niets met je bedrijf te maken heeft. Werk bijvoorbeeld af en toe in het asiel, doe mee aan een groenproject in de buurt of ga op zoek naar andere groene initiatieven waar je tijd in kunt steken. Al is het maar 1-2 uur per maand.
 4. Druk je materialen op Groeipapier. Wil je promotiematerialen laten printen, zoals visitekaartjes, brochures of flyers? Een duurzame én toffe manier om dat te doen is door op Groeipapier te printen. Groeipapier bestaat uit twee lagen papier met zaadjes ertussen. Na gebruik gooit de ontvanger het papier niet weg, maar komen er mooie bloemetjes uit. Als je het groeipapier in de aarde poot, komen er uiteindelijk prachtige zomerbloemen uit voort. Er bestaat trouwens ook Groeipapier voor andere soorten bloemen of kruiden, zoals klaprozen, vergeet-me-nietjes of tuinkers. Een prachtig alternatief dus voor gewoon papier! Je kunt Groeipapier bedrukken met wat je maar wilt om zo jouw drukwerk een extra originele en duurzame twist te geven.
duurzamer ondernemen 2
 1. Koop apparaten tweedehands of refurbished (als dat kan). Kijk eens of je je telefoon refurbished kunt kopen voor minder geld in plaats van voor een nieuw exemplaar te gaan. Spiek ook bij andere apparaten eens in elektronica-webshops of er ook zo goed als nieuwe varianten van bestaan. Ook webwinkels als Coolblue en Kamera Express bieden steeds vaker die mogelijkheid. Zo geef je iets “ouds” (dat vaak helemaal niet zo oud is) een tweede leven én ben je ook nog minder kosten kwijt.
 2. Ga op zoek naar duurzame relatiegeschenken. Hier maak ik zelf graag een mooie uitdaging van als het einde van het jaar in zicht is. In plaats van iedereen dezelfde fles wijn of douchegel te sturen, kijk ik graag of ik mooie duurzame merken kan supporten. Zo koop ik chocola van Tony’s Chocolonely (hét slaafvrije chocolademerk dat mooie dingen doet met hun inkomsten), duurzame cadeaupakketten of toffe dingen die ik bij duurzame ondernemers voorbij zie komen. Ook meteen een leuke manier om met iets originelers op de proppen te komen dan de zoveelste wijnfles!
 3. Reis vaker met de trein of bus (mits je op een goed bereikbare plek woont/werkt natuurlijk). Voor werktripjes probeer ik waar dat kan met het openbaar vervoer te reizen. Dat scheelt per jaar best wat CO2-uitstoot. En het heeft voor mij nog meer fijne voordelen: ik kan dan tijdens de reis werken en hoef niet bang te zijn voor files.
 4. Gebruik de printer niet of minder vaak. Zelf werk en leef ik al 5 jaar printervrij en dat gaat prima. Natuurlijk heb je in sommige beroepen een printer wel hard nodig. Maar kijk in zo’n geval eens of je minder vaak kunt printen. Zo kun je documenten prima digitaal ondertekenen in Adobe PDF Reader en zijn veel documenten ook gewoon op je computer te lezen. Of neem vaker een laptop mee naar meetings in plaats van een stapel papier. Ook dat scheelt printjes. Ook een leuke tip: download en gebruik het lettertype ‘Ecofont‘. Dat is een lettertype waarmee je tot 46,5% inkt bespaart. Het is dat ik geen printer heb, maar anders zou ik die tip zelf ook graag proberen.
 5. Doe je inkopen lokaal. Wat voor onderneming je ook hebt, je koopt altijd wel bepaalde producten. Kijk eens of je sommige van die producten bij lokale ondernemers of winkels kunt halen. Ga bijvoorbeeld naar je lokale boekhandel voor specifieke boeken in plaats van ze op bol.com in je mandje te gooien. Koop koffie, thee en eten voor je bedrijf bij een lokale zaak in plaats van digitaal. Ook producten als enveloppen, pennen of kantoormateriaal hoeven niet altijd van ver te komen.
 6. Neem een duurzame zakelijke rekening, bijvoorbeeld bij Triodos of ASN Bank. Beide merken steken een deel van hun inkomsten in groene projecten (in plaats van enkel hun eigen zakken te vullen).
 7. Leen spullen die je maar één dag gebruikt. Zo kun je als fotograaf prima bepaalde props, flitsers of grote apparatuur een dag huren of lenen. Scheelt je nog veel geld ook! Wist je dat je zelfs kleding kunt huren? Als je een keer een chic bedrijfsgala hebt, kun je bij kledingbibliotheken jouw outfit voor de dag uitzoeken. Zo zie je er die dag uit om door een ringetje te halen zonder dat je daarvoor een complete outfit moet aanschaffen die de rest van het jaar in de kast stof verzamelt.
Lees ook: Lagere energierekening? 19 tips voor een lager verbruik in huis 
duurzamer ondernemen 3
 1. Koop bij duurzame leveranciers. Koop je zelf producten of diensten in bij andere bedrijven? Kies bewust voor een leverancier die oog heeft voor milieu. Zo betaal ik liever iets meer om visitekaartjes op duurzaam papier te laten drukken. Je kunt ook leveranciers selecteren op hun duurzame missie. Zo zijn er ook marketingbureaus die een deel van hun winst afstaan aan goede doelen of die zich inzetten voor een mooie actie. Bij mij hebben bedrijven daarmee altijd een streepje voor.
 2. Doe een schenking aan een goed doel. Dit vind ik zelf altijd een mooi vlak-voor-Kerst-ding, maar eigenlijk wil ik het vaker in het jaar gaan doen. Schenk regelmatig een deel van je opbrengst aan een mooi doel waar je volledig achter staat. Je kunt er ook een actie aan koppelen, bijvoorbeeld dat je in een bepaalde periode 5% of 10% van je omzet naar het doel laat gaan.
 3. Deel over jouw duurzame ontdekkingen met anderen. Je denkt misschien dat jouw duurzame bijdrage er weinig toedoet. Maar laat het werken als een olievlek. Door met anderen te praten over bepaalde duurzame vondsten (zoals het Groeipapier, de duurzamere rekening of refurbished aankopen), kun je mede-ondernemers stimuleren om voor dezelfde duurzamere opties te gaan.
 4. Gebruik je apparatuur energiezuiniger. Zo kun je besparen op je laptopverbruik door de stekker niet standaard in het stopcontact te laten zitten. Verder hebben o.a. laptops, tablets, e-books en smartphones vaak een energiebespaarstand. Daarnaast kun je de helderheid van je scherm aanpassen. Ook dat scheelt stroomverbruik. Als je op jouw (thuis)kantoor een heel aantal apparaten hebt staan, let dan eens op de energielabels zodra je een apparaat moet vervangen. Voor veel apparaten bestaan wel energiezuinigere opties (waarmee je ook nog kosten bespaart).
 5. Koop een Fairphone. Dit merk kwam ik laatst ergens tegen en ik ben sindsdien helemaal fan. Fairphone ontwikkelt duurzamere telefoons waarbij de makers ook een eerlijker loon krijgen. Een goed alternatief voor de standaard iPhone!
 6. Gebruik recyclebare verpakkingen. Denk aan enveloppen gevuld met karton in plaats van bubbeltjesfolie. Of papieren zakjes in plaats van plastic exemplaren. Het zijn maar kleine dingen, maar op jaarbasis kan dat veel schelen. Zeker als je een webshop hebt en vaak dingen verstuurt.
duurzamer ondernemen
 1. Haal planten naar het kantoor. Dat maakt je kantoor groener én vrolijker. Bovendien schijnen planten productiviteitsboosters te zijn, omdat sommige planten (zoals de lepelplant, calathea en klimop) de lucht kunnen zuiveren en je daardoor minder droge lucht inademt. Win-win-win! Voor jou én voor het milieu. Heb je geen groene vingers? Er bestaan ook genoeg makkelijke kamerplanten (die zelfs ik in leven houd).
 2. Word lid van ondernemersnetwerken die “iets doen” met duurzamer ondernemen. Daar kun je vaak interessante masterclasses, workshops en netwerksessies bijwonen over duurzamer ondernemen. Zo worden er in Aalsmeer regelmatig inspiratiesessies over dit thema georganiseerd. Altijd leuk om bij aanwezig te zijn!
 3. Investeer in refurbished of duurzame kantoormeubels. Zelfs IKEA heeft tegenwoordig duurzamere opties. Zo heb ik zelf een heel fijn bureau van bamboe, wat een duurzamer materiaal is dan kunststof. Maar je kunt ook bij duurzame bedrijven kijken die enkel milieubewuste meubels verkopen. Of kijk of je op Marktplaats of bij vintage winkels een opknappertje kunt scoren. Dat levert je ook nog een unieke kantoorinterieurpareltje op.
 4. Kijk naar de kleine dingen die anders kunnen. Begin met het kleinst haalbare. Al zet je maar één stap door bijvoorbeeld minder te printen, elke stap is er één. Daar is met heel wat werkdagen per jaar vaak al veel mee te winnen. Kun je bijvoorbeeld voortaan een recyclebare koffiekop meenemen naar Starbucks? Kun je je afval beter scheiden? Bepaalde producten ergens anders inkopen? Je relatiegeschenken aanpassen (of ermee stoppen en in plaats daarvan een leuke beleving cadeau doen aan je fijnste klanten)? Alle beetjes helpen. Als particulier én ook als freelancer.

Voor mede-ondernemers: ben jij bezig met duurzamer ondernemen? En zo ja, heb jij nog tips?

1
duurzamer ondernemen tips

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Johanna 7 juli 2023 op 8:46 am - Beantwoord

  Leuk lijstje, maar vrijwilligerswerk zou ik niet bij Greenpeace of het WNF doen, die hebben (hier) veel zeer goed betaalde medewerkers, dus dan kunnen ze voor alles betalen. Dat geldt voir veel NGO’s. Kijk liever naar de plaatselijke kringloopwinkel of gehandicaptenorganisatie. Eigenlijk vind ik dit weinig met duurzaamheid te maken hebben. Als ZZPer betaal je belasting en daarmee subsidieer je indirekt deze organisaties, zeker met het Nederlandse belastingniveau. Maar verder staan er goede punten op.

 2. Geke 7 juli 2023 op 11:42 am - Beantwoord

  Ik heb inderdaad een refurbished pc. En mijn niet slimme telefoon is intussen al 16 jaar oud. Daar schrik ik soms wel van, als ik hoor dat mensen om de paar jaar een nieuwe telefoon aanschaffen.
  Printvrij werken lukt mij niet, want ik werk nog ‘klassiek’, op mijn intussen al antieke tekentafel (2de hands gekocht toen ik begon met mijn opleiding).

  Maar ik probeer vooral het grootste verschil te maken met de tuinen die ik ontwerp natuurlijk. Veel mensen staan er tegenwoordig gelukkig voor open om niet alleen een ‘mooie’ tuin te hebben maar ook een die bijdraagt aan een natuurlijke omgeving.
  En oja, ik werk tegenwoordig zoveel mogelijk in de eigen buurt zodat ik zoveel mogelijk klanten met de fiets kan bezoeken.

Recente blogs

Wonen in een rijtjeshuis | 15 (grappige) dingen die mij de eerste 2 maanden opvielen

29 februari 2024|Persoonlijk|

Say what?! Het is alweer twee maanden geleden dat we de deur van het appartement voor het laatst achter ons dichttrokken en ons stekkie op de tweede etage verruilden voor een burgerlijke rijtjeswoning. Tot nu toe bevalt het rijtjeshuisleven me bijzonder goed. Net als het hebben van drie etages, een container voor de deur, een eigen naambordje en een heus washok. Vooraf had ik allerlei verwachtingen over het rijtjeshuisleven. In hoeverre klopten die en wat had ik juist nooit van tevoren verwacht? Tijd om de balans op te maken: dit zijn 15 dingen die mij - in grappige, positieve of soms suffe zin - de afgelopen twee maanden opvielen als kersverse rijtjeshuisbewoner.

Zo kan creativiteit je een oppepper geven!

16 januari 2017|Persoonlijke groei|

Creatieve uitspattingen zijn altijd al wel aan mij besteed geweest. Van sieraden maken tot zandschilderen en van verhalen schrijven tot een scrapbook maken. Ik heb het allemaal wel eens gedaan of geprobeerd. Buiten het feit dat ik gewoon graag creatief bezig ben, merk ik ook dat creativiteit me echt een oppepper kan geven. Het helpt me bijvoorbeeld om frustraties te uiten, maar ook om mooie herinneringen of gevoelens vast te leggen. Hoe kun je je creativiteit inzetten om iets vrolijker te worden? Vandaag deel ik mijn ervaringen en geef ik je tips om zelf creatief aan de slag te gaan.

Kiezen voor jezelf | 5 tips voor omgaan met sociale druk

11 januari 2018|Persoonlijke groei|

Wanneer ga jij eens op jezelf wonen? Wordt het niet tijd voor een vriend? En ach joh, neem toch een glaasje alcohol! Ook al woon ik niet in een dorp waar iedereen op iedereen let en over elkaar roddelt, toch ervaar ook ik weleens sociale druk. Het kan vervelend zijn als je het gevoel hebt je te moeten verantwoorden voor jouw keuzes. Ook voor mij ligt daarin nog steeds een leerproces. Ik blink er absoluut niet in uit, maar leer wel stapje voor stapje om meer voor mezelf te kiezen. Hoe doe je dat nu, je eigen keuzes maken en loslaten wat anderen verwachten? Dit zijn 5 tips voor omgaan met sociale druk.