Ik heb een beugel als volwassene | Wat, hoe en waarom?

volwassene met een beugel

#beugelbekkie. Tot een paar maanden geleden had ik nooit gedacht nog eens zelf een foto op Instagram met die hashtag te plaatsen. Toch mag ik mezelf sinds kort een beugelbekkie noemen en ben ik nu heel wat metaalwerk in mijn mond rijker. Grappig genoeg zien veel mensen er bijzonder weinig van. Alleen mijn onderkaak is namelijk van een charmant ijzeren draadje met slotjes voorzien. Toch vond ik het eerlijk gezegd best wel een ding, een beugel als volwassene. Waarom heb ik hiervoor gekozen? En hoe zijn de eerste dagen als volwassene met een beugel me bevallen?

Een beugel – wie, ik?!

Ik weet nog dat ik in de puberteit maar al te blij was dat ik geen beugel hoefde. Ik zag namelijk hoe de andere helft van de leerlingen uit mijn klas rondliepen met hele gevaartes in hun mond. Ook was ik er steeds weer getuige van hoe velen van hen haast maandelijks voor gebroken slotjes, pijnlijk aandraaiwerk en andere vervelende perikelen bij de orthodontist mocht aanschuiven. De tandarts had me altijd gezegd dat ik een van die mazzelaars was die geen beugel hoefde. Mijn boventanden staan van nature kaarsrecht en ik heb een vrij goed gebit. Helemaal mooi, zou je denken. Maar dat was totdat ik op mijn 26e alsnog in de stoel van de orthodontist belandde.

Hyperdontie: een ondertand te veel

Een beugel, waarom dan? In eerste instantie wilde ik informeren bij mijn tandarts naar een onzichtbare beugel. Mijn boventanden staan iets verder naar voren (een paar millimeter) dan mijn ondertanden. Ik was benieuwd of ik dat makkelijk kon oplossen. De tandarts gaf me goed advies en verwees me door. Maar bij het inspecteren van mijn gebit riep hij opeens verbaasd “Dit heb ik nou nog nooit gezien!”. Ik bleek al mijn hele leven een vijfde ondertand te hebben. Een te veel dus! Dat zorgde voor ruimtegebrek in mijn mond met het risico dat de boel op termijn al helemaal flink gaat verschuiven – ook over elkaar heen. Kortom, die tand moest eruit!

De verrassing van de orthodontist

En dus belandde ik bij de orthodontist. Waar mijn tandarts me heel genuanceerd advies had gegeven, ging mijn orthodontist in haar enthousiasme volledig los toen ik haar om advies vroeg. Ze kon die paar millimeter overbeet oplossen met eerst 2,5 jaar beugelen, daarna een kaakoperatie (inclusief het breken van mijn kaak – brr…) en vervolgens nog 1,5 jaar beugelen. Dan zouden ze het tandje trekken en zou alles helemaal perfect staan. Tja, dat laatste mag ook wel als je vier jaar bezig bent, een maand compleet uit de running bent vanwege een operatie en dan ook nog eens € 5500 zelf mag aftikken.

Het moge duidelijk zijn dat ik iets minder enthousiast was over dit vierjarenplan dan mijn orthodontist. Een onzichtbare beugel was geen optie, maar een slotjesbeugel boven en onder voor zo’n lange tijd zag ik ook totaal niet zitten. Ik word altijd jonger geschat en was nogal bang dat ik met een beugel standaard voor middelbare scholier zou worden aangezien. Zeker in werksituaties wilde ik dat niet vier jaar lang.

volwassene met een beugel

Alleen een beugel onder

Gelukkig was ik tijdens het consult niet op mijn mondje gevallen (onbedoelde woordgrap), dus ik heb zo’n beetje alle mogelijke opties uitgevraagd. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat ik alle gedoe niet over heb voor die paar millimeter verschil. Vooral een kaakoperatie is niet zomaar iets, zeker niet als het gezondheidstechnisch eigenlijk niet nodig is. De tand onder wilde ik wel graag kwijt, dus hoe dan ook moest er een beugel komen.

Uiteindelijk was ik zelf degene die met een idee kwam “Misschien een gekke vraag, maar kan ik niet alleen onder een beugel nemen?”. Dat laatste bleek zo’n gekke vraag nog niet, want inmiddels ga ik dus met alleen een onderbeugel door het leven.

Een fietsenrek op mijn 26e

Aan de beugel ging wel nog een week met een fietsenrek in mijn mond vooraf. Eerst moest mijn middelste ondertand worden verwijderd, met een niet al te charmante glimlach tot gevolg. Ik ben niet per se heel erg ijdel, maar dit vond ik toch wel echt een ding. Ik heb dan ook een stuk vaker mijn mond dichtgehouden dan anders. Ik was haast blij toen ik na een week de beugel kreeg, waardoor het gat deels verstopt zat achter een lading ijzerwerk.

Brood in 16 stukjes en liters kwark

Inmiddels heb ik er anderhalve week met beugel op zitten. De eerste dagen vond ik nog best heftig. Ik had nooit verwacht dat je pijn aan je tanden kon hebben door het aandraaien en dat je de eerste dagen veel dingen niet kunt eten. Zo nam ik elke dag naar mijn werk een schattig tupperwarebakje met boterhammen in piepkleine stukjes mee. Zonder korsten, want die waren te hard. Verder ontwikkelde ik een nog grotere voorliefde voor kwark, yoghurt en ander vloeibaar eten. Gelukkig kon ik na vier dagen weer mijn brood weer met korst en al naar binnen krijgen en ben ik inmiddels helemaal gewend aan het gepruts met ragers en het grondige poetsen. Een beugel went wat dat betreft best snel.

beugel als volwassene
Als ik lach, is mijn beugel nauwelijks te zien.

Mijn eerste weken als beugelbekkie

Al met al heb ik er na anderhalve week wel vrede mee dat mijn onderkaak de komende anderhalf jaar van de nodige blingbling is voorzien. De beugel is nauwelijks zichtbaar, zoals je op de foto hierboven kunt zien. En al zouden mensen de beugel zien, dan nog maakt dat me vrij weinig uit. Het gat tussen mijn tanden vind ik nog wel lastig, maar hopelijk is daar over een maand of twee nog nauwelijks iets van te bekennen. Ik krijg er vast over 1,5 jaar een mooi resultaat voor terug waar ik hopelijk de rest van mijn leven van kan genieten.

Een beugel als volwassene – praktische informatie

Ik heb gemerkt dat een beugel als volwassene best een lastig onderwerp is waar niet heel veel over te vinden is. Als je benieuwd bent of een beugel bij jou nuttig is of als je meer wilt weten over de mogelijkheden, kun je het beste advies vragen aan je tandarts. Veel tandartsen doen zelf geen orthodontie, maar kunnen je wel heel goed advies geven voordat je naar een orthodontist gaat. Als je in Amsterdam woont, kun je bijvoorbeeld terecht bij Tandarts Jordaan in Amsterdam. De tandartsen bij deze praktijk kunnen kritisch naar je gebit kijken en kunnen je laten weten of een beugel handig is en wat jouw opties zijn. Eventueel kan hij of zij je doorsturen naar een orthodontist die goed aangeschreven staat.

Goed om te weten over een beugel als volwassene

  • Laat het behandelplan van de orthodontist even bezinken. Overweeg kritisch de voors en tegens en kijk ook of jij het plan het resultaat waard vindt. Ook zijn er soms (in mijn geval niet) andere opties, zoals een onzichtbare beugel (de Invisalign) of een beugel achter je tanden.
  • Besef dat een beugel meer is dan zichtbaar ijzerwerk in je mond. Het vergt bijvoorbeeld ook heel wat zorgvuldig schoonmaakwerk en je kunt met beugel niet alles meer eten. Nootjes en harde broodjes zijn bijvoorbeeld niet handig om met beugel te eten.
  • Neem eventueel iemand mee naar de bespreking van het behandelplan. Ik had mijn moeder meegenomen, omdat twee mensen meer horen dan één. Zo kon ik mijn overwegingen later makkelijker bespreken.
  • Beugels zijn duur! En in veel gevallen moet je als volwassene met een beugel zelf voor de kosten opdraaien, ook met een goede zorgverzekering. Neem dat dus mee in je beslissing.
  • Handig leesvoer is de website van Karin Kay over haar beugel. Ik kende Karin al via het bloggen, maar ontdekte bij een Google-speurtocht opeens haar website over beugelen als volwassene. Ze heeft heel wat artikelen online staan waar ik veel aan heb gehad. Zeker een aanrader om een kijkje te nemen!

Heb jij als kind of als volwassene een beugel gehad?

Volg:
Deel:

47 Reacties

    • Romy
      Auteur
      28 oktober 2019 / 00:26

      Echt hè?! Bizar dat de orthodontist me zo’n uitgebreid plan aanbeveelde, terwijl mijn “afwijking” nu ook weer niet zo vreselijk is dat je er vier jaar behandelingen (en een flinke prijskaart) voor over hebt.

  1. 20 oktober 2019 / 08:53

    Ik heb als puber een jaar of drie met een beugel gelopen. Er moesten ook vier kiezen worden verwijderd. Ik was zo blij toen de beugel eruit mocht! Jaren later merkte ik enige verschuiving in mijn gebit en nu heb ik boven en beneden draadjes achter mijn tanden.
    Darina blogde over…5 favorieten van de week #28

    • Romy
      Auteur
      28 oktober 2019 / 00:27

      Wat goed, die draadjes achter je tanden! Ik heb al te horen gekregen dat ik aan het eind van het traject ook zo’n draadje zal krijgen. Wel fijn! Ik kan me voorstellen dat je enorm blij was toen de beugel er eindelijk uit mocht. Ik zal ook echt heel blij zijn als ik de beugel kwijt ben en het resultaat kan bewonderen.

  2. 20 oktober 2019 / 08:53

    Zou leuk zijn als je beugel gesponsord werd, haha. Slotjes onder valt helemaal niet zo op. Ik heb tussen mijn zesde en zestiende drie beugels gehad. Ik had dan ook vrij problematische kaken, constateerde de tandarts al toen ik twee jaar was. Ik heb de beugels nooit heel erg gevonden en ben nu vooral blij dat mijn ouders duizenden guldens en euro’s in mijn gebit hebben geïnvesteerd.
    Shirley blogde over…Links of rechts

    • Romy
      Auteur
      28 oktober 2019 / 00:29

      Wat heftig zeg, drie verschillende beugels! Gelukkig had je er zelf niet echt last van. Het scheelt trouwens wel echt als je een beugel voor je achttiende verjaardag hebt. Met een goede verzekering kunnen je ouders dan bijna alle kosten vergoed krijgen, terwijl een beugel boven je achttiende vrijwel nooit wordt vergoed.

  3. 20 oktober 2019 / 09:50

    Ja je moet je mondje inderdaad wel bij hebben bij tandarts en ortho. Zelf heb ik op mijn 35ste nog melktand. De volwassen tand groeide juist omhoog. Die sneden ze weg en ze wilden toen kleintje trekken en met beugel oplossen. Ik hoorde de kassa al rinkelen en vroeg toen of het nodig was. Hoefde niet. Tandarts heeft toen verklaring meegegeven voor kaakchirurg dat ik om financiële redenen het gebit verder intact wilde houden. We zijn inmiddels 10 jaar verder en zit er nog steeds. Dus blij met tandarts die op meedacht. Bizar trouwens dat beugel voor volwassenen niet wordt vergoed, terwijl je het steeds vaker ziet.
    Patricia | Twijfelmoeder blogde over…Onvervulde kinderwens: boek voor wensouders

    • Romy
      Auteur
      28 oktober 2019 / 00:31

      Wat fijn dat de tandarts toen zo met je meedacht en je heeft geadviseerd om de melktand te laten zitten. Soms vraag ik me inderdaad af of orthodontisten wel echt het beste voor jou willen of dat ze vooral het beste voor hun portemonnee willen.

  4. 20 oktober 2019 / 10:11

    Wat mooi dat het zo ook opgelost kon worden. Een vriendin van me heeft zo’n kaakoperatie gehad, omdat zij echt problemen en pijn had met kauwen, maar zo’n operatie is niet niks. Dus onwijs fijn dat dit ook kon, en het valt inderdaad totaal niet op!
    Ilona Wielinga blogde over…Wanneer opgeven geen optie is

    • Romy
      Auteur
      28 oktober 2019 / 00:33

      Een kaakoperatie is inderdaad best heftig, hoorde ik van een paar mensen. Als het echt nodig is, is het wel een goede optie natuurlijk. Maar omdat het bij mij geen must is, ben ik blij dat ik uiteindelijk toch voor een andere optie ben gegaan.

  5. 20 oktober 2019 / 10:17

    Ik vind het onwijs goed dat je hier een artikel over plaatst! Ik weet zeker dat er veel meer volwassenen zijn die een beugel overwegen maar twijfelen, vooral vanwege kosten en onzekerheid (vinden anderen het niet raar…?) Ik heb ook gebeugeld. De eerste keer was rond mijn 23e, uit cosmetisch oogpunt. Niet lang overigens, nog niet eens een jaar, en ik ben nog steeds elke dag blij met het resultaat. Het doet zo veel voor je gezicht. Ik heb een paar jaar daarna ook moeten beugelen voor mijn zenuwoperatie in mijn gezicht. Daarvoor moest mijn kaak aan beide kanten gebroken worden. Het idee was dat mijn kiezen daarna, met behulp van die beugel, met elastieken zouden worden vastgezet. Uiteraard is dat nooit gebeurd, dus in feite was de beugel de tweede keer voor niets. Maar goed, na de operatie was ik van de zenuwpijn verlost en dat was het allemaal meer dan waard. Maar zo’n kaakbreuk is inderdaad een erg grote ingreep en ik kan me enorm goed voorstellen dat je deze weg niet gekozen hebt! Heel veel succes met dit traject en keep your eyes on the Prize.
    bychristiana blogde over…My style | Orange autumn

    • Romy
      Auteur
      28 oktober 2019 / 00:37

      Dank je wel voor je fijne en open reactie en voor het delen van jouw ervaring met de beugel. Mooi om te horen dat jij uiteindelijk zo blij was met het resultaat dat dat je het beugelen meer dan waard was. Ik heb goede hoop dat dat voor mij ook zal gelden. Ik merk nu al wat verschuiving van mijn tanden en moet zeggen dat ik nu al erg blij ben dat ik hiervoor heb gekozen. Nu even een klein beetje afzien, maar op termijn heb ik er volgens mij echt veel aan.

  6. 20 oktober 2019 / 10:18

    Ik zou denk ik wel mijn vertrouwen een beetje kwijt zijn in een orthodontist die zo’n ambitieus plan heeft zonder mee te denken met jou als patiënt – of dat het allemaal waard is. Supergoed dat je voor jezelf opkwam en eigenlijk half haar werk hebt gedaan, haha. 1,5 jaar is inderdaad te overzien, ondanks de ongemakken.
    Audrey blogde over…Zelf eiersalade maken – het allerlekkerste recept!

    • Romy
      Auteur
      28 oktober 2019 / 00:39

      Klopt, ik was mijn vertrouwen in de orthodontist echt wel een beetje kwijt naderhand. Ik overwoog zelfs nog even een second opinion, maar heb wel vertrouwen in de optie waarvoor ik uiteindelijk ben gegaan. Wat dat betreft ben ik blij dat ik geen dertien meer ben. Toen was ik in mijn onzekerheid vast automatisch meegegaan in haar voorstel ;)

  7. 20 oktober 2019 / 10:32

    Wat bijzonder dat geen enkele tandarts eerder die extra tand ooit is opgevallen. Maar goed, de beugel is here to the rescue. Ik vind het persoonlijk helemaal niet raar, een beugel bij een volwassene. Mijn vriend moet binnenkort ook aan zo’n “onderbeugel” geloven en dat vind ik helemaal geen probleem. Het is ook allemaal voor een goed doel! Ik vond het overigens best cool toen ik een beugel kreeg in groep 7, haha.

    • Romy
      Auteur
      28 oktober 2019 / 00:43

      Inderdaad, ik heb me er ook over verbaasd dat mijn tandarts nooit op röntgenfoto’s (of gewoon in het echt) heeft gezien dat ik een tand te veel heb. Ach ja, anderhalf jaar beugelen is gelukkig te overzien.
      Toevallig dat jouw vriend binnenkort ook alleen onder een beugel krijgt! Het scheelt dat zo’n beugel eigenlijk nauwelijks te zien is. Mijn vriend heeft er gelukkig ook alleen maar positief op gereageerd. Hij gaf me zelfs het zetje in de rug om uiteindelijk voor de beugel te gaan, terwijl ik dat eerst nog wel een ding vond.

  8. 20 oktober 2019 / 11:05

    Ik heb als puber een beugel gehad en ik vond dat verschrikkelijk. Elke maand weer die pijn als het aangedraaid werd. Brr. Was blij toen ik er van af was! Ik heb nu nog zo’n draadje achter mijn tanden zitten zodat ze recht blijven staan maar daar zie je niets van en ik heb er gelukkig ook geen last van :) Toen ik jonger was moest ik ook een paar tanden laten weghalen. Niet omdat dat extra tanden waren maar vooral omdat ik niet zoveel plaats had in m’n mond. En nu mogen m’n wijsheidstanden wel blijven staan, haha :p
    Goed dat je voor jezelf op kwam! Dat is nog niet simpel als ze je doodslaan met informatie en ambitieuze plannen maar het is toch wel een ingrijpende beslissing.
    Irene blogde over…Ik probeerde wat zero waste dingetjes uit.

    • Romy
      Auteur
      28 oktober 2019 / 00:45

      Over het aandraaien van de beugel heb ik inderdaad ook al veel waarschuwingen gekregen. Over een paar weken is het zover, dus ik ben benieuwd ;)
      Gelukkig ben je nu van je beugel en van de niet passende tanden verlost! Een hele opluchting lijkt me als de beugel er uiteindelijk uit mag!

  9. 20 oktober 2019 / 14:21

    Als puber heb ik ook heel wat dagen bij de orthodontist versleten. Mijn onderkaak stond veel te ver achteruit en het was op het randje af te verhelpen met een beugel. Werkte het niet, dan moest ik een operatie ondergaan. Gelukkig is het niet zo ver gekomen, maar heb ik wel wat geleden.. Allereerst liep ik met staafjes in mijn mond rond. Je kon het vergelijken met scharnieren die in elkaar pasten. Dat is maar liefst 4x moeten hersteld worden, met als gevolg dat ik er langer mee rondliep dan ik normaal moest. Wanneer dat eindelijk er uit kon, werd ik geconfronteerd met blokjes op mijn tanden. Ik kreeg ook voor een kleine tijd een soort slaapbeugel, maar die heb ik niet lang moeten dragen. Gelukkig, want handig was dat niet.. Nu is dit allemaal al meer dan 15 jaar geleden en ben ik nog steeds blij dat ik het gedaan heb. Al kan ik er gerust een boek over schrijven, haha.
    Evelyne blogde over…DZP #9 | Schrijf een kortverhaal

    • Romy
      Auteur
      28 oktober 2019 / 00:47

      Wat een heftig traject, zeg! Wel echt heel fijn dat het uiteindelijk helemaal goed is gekomen met een beugel en zonder operatie. Op het moment zelf is het totaal geen pretje natuurlijk, maar gelukkig heb je er een mooi resultaat voor teruggekregen.

  10. 20 oktober 2019 / 14:24

    Mooi dat je dit deelt! Er zijn zat volwassenen met een beugel dus je hoeft je nergens voor te schamen ;) Wel raar dat er nooit een tandarts heeft opgemerkt of gezien dat jij een ondertand te veel had. Lijkt me toch dat je zoiets meteen ziet. Maar ach, beter laat dan nooit ;) En goed dat je assertief was tegen die orthodontist! Je bent geen puber meer en ik snap dat je van al die jarenlange perikelen in je mond (wat overigens ook nog flink in het kostenplaatje gaat lopen) niet zo blij wordt. Ik heb als kind wel een beugel gehad. Maar dat was ook echt nodig! Een van mijn voortanden stond heel erg naar achteren en de ander juist heel erg naar voren (ik kijk ook niet graag foto’s terug van die tijd)! Je ziet het nog steeds wel een beetje. Ik denk er ook wel eens aan om misschien ooit nog een onzichtbare beugel te nemen. Mijn gebit is in al die jaren her en der ook nog wat verschoven dus ik voel ook dat mijn kiezen niet zo goed meer op elkaar aansluiten. Maar zo hoe het er eerst uitzag is het gelukkig niet meer! :)
    Lianne blogde over…15 willekeurige feitjes over mij #3

    • Romy
      Auteur
      28 oktober 2019 / 09:30

      Ik heb me er inderdaad ook wel over verbaasd dat de tandarts die extra tand nooit heeft ontdekt. Er worden regelmatig röntgenfoto’s gemaakt en ik hoor de tandarts en assistent altijd mompelen over C1, B12 en andere tandnamen. Je zou toch denken dat ze dan bij mij weleens drie van één zo’n tand hebben geteld :P Ach ja, gelukkig valt het mee nu met anderhalf jaar beugelen. De kosten voor het traject van vier jaar waren inderdaad wel een paar maandsalarissen, dus alleen al daarom ben ik blij dat ik nu een wat korter traject heb.
      Heftig om te horen dat je vroeger zo onzeker was over de twee voortanden die niet naast elkaar stonden. Gelukkig is dat met de beugel goed gezet. Wel balen dat je gebit na een beugel soms nog een beetje kan verschuiven. Ik vind overigens dat je een prachtig gebit hebt nu :) Dus het beugelen is absoluut niet voor niets geweest.

  11. 20 oktober 2019 / 18:09

    Wat lief dat je mijn beugel-blogje deelt! :D Ik zou het nog eens moeten updaten aangezien, maar over beugels schrijven is niet zo handig als je er zelf geen een meer hebt.

    Jouw verhaal lijkt heel erg op het mijne. Ook inderdaad met een orthodontist die zei dat ik mijn kaak moest laten opereren. Ik ben naar verschillende orthodontisten gegaan en die hadden allemaal een ander plan. De derde zei dat we die kaakstand ook gewoon konden accepteren en alleen een beugel plaatsen voor weer rechte tanden. Het is zo goed om door te vragen! En ik weet uit ervaring: nu is het af en toe even k*t, vooral als het weer aangedraaid is. Maar later ben je ontzettend blij dat je toen hebt doorgebeten (pun intended) en de beugel hebt laten zetten.

    Trouwens, ik las later ergens dat het kennelijk minder pijn doet als je na de afspraak iets kouds drinkt of eet, dat zou de beweging van de draad vertragen… of zoiets. Ik begrijp het principe niet helemaal en heb teen idee of het echt werkt, maar je zou het experiment aan kunnen gaan natuurlijk ;)
    Karin blogde over…Boekrecensie: Tops van La Maison Victor

    • Romy
      Auteur
      28 oktober 2019 / 23:20

      Wat bizar dat elke orthodontist je weer een ander advies gaf. Gelukkig gaf de derde orthodontist je uiteindelijk wel een advies waar je echt iets mee kunt.
      Dank je voor je bemoedigende woorden! Ik denk inderdaad dat de beugel de tijd en moeite uiteindelijk helemaal waard is. Ik merk zelfs na een paar dagen al verschil en kan bijvoorbeeld opeens veel makkelijker tussen mijn tanden schoonmaken dan eerst met de tand te veel :)
      Goede tip trouwens van het koude drinken of eten. Dat ga ik over twee weken eens proberen als ik voor het eerst mijn beugel moet laten aandraaien. Ben benieuwd of het werkt!

  12. 20 oktober 2019 / 19:18

    Er zijn best veel volwassenen die nog aan de beugel gaan toch? Ik vind het wel stoer dat je het durft aan te gaan, want het is toch een investering.. maar hopelijk levert het je een hoop op! Ik heb als puber ook een flinke verbouwing gehad met beugels (drie stuks!) en ik kan je vertellen: als je eenmaal klaar bent, ben je er blij mee :-)

    • Romy
      Auteur
      28 oktober 2019 / 23:22

      Dank je voor je fijne bericht! Ik vertrouw er inderdaad op dat ik uiteindelijk heel blij ben met het resultaat. Wat fijn dat jij ook veel baat hebt gehad bij de beugels, ook al was het een flinke verbouwing met die drie beugels.

  13. René
    20 oktober 2019 / 22:01

    Wat goed van je dat je de beugel hebt genomen. Ik heb sinds april invisalign. En ondanks dat mijn vorige tandarts er niet in geloofde,heb ik het toch gedaan. Jij hebt een ondertand te veel,ik heb er 1 te weinig. Die is er gwn helemaal niet. Mijn onderkaak is daarom ook iets smaller. Ook ik heb een operatie voorgesteld gekregen,maar ik ga dat niet doen. Als alles maar mooi recht staat,ben ik tevreden. Al met al denk ik ook nog wel een jaar bezig te zijn. Maar ik vind het geen probleem. Het is best te doen met invisalign en er is ook best al wat veranded. Kortom ik beugel nog wel even door.

    • Romy
      Auteur
      28 oktober 2019 / 23:22

      Wat fijn dat je nu al veel effect merkt van de Invisalign! Ik heb ook van meerdere mensen gehoord dat de onzichtbare beugel hartstikke goed werkt. En inderdaad, een perfect gebit hoeft niet. Zolang het maar een beetje recht staat en je geen problemen hebt met kauwen.

  14. 21 oktober 2019 / 09:14

    Wat gek dat de tandarts nooit heeft geconstateerd dat je een ondertand te veel hebt. Dat plan dat de orthodontist voor je had, lijkt me wel enorm schrikken. Wat goed dat je duidelijk hebt aangegeven waar jouw grens ligt en wat voor jou het beste werkt. Volgens mij geven ze vaak ook zo’n uitgebreid behandelplan, omdat ze dan zo veel mogelijk geld aan je kunnen verdienen… Wat fijn om te lezen dat je er nu zo open over kan spreken en je ervaring kan delen met anderen. Zo goed dat je tot een passende oplossing bent gekomen zonder al die poespas die je eerst werd voorgelegd. Je mag trots zijn op de manier waarop je hebt gereageerd!
    Ik heb vroeger op mijn tiende ook een beugel gekregen gehad. Deze heb ik tot eind mijn dertiende gehad, dus ruim drie jaar. Ik heb destijds wel een operatie ondergaan, omdat er een tand maar niet wilde doorkomen die wel moest doorkomen zodat het geheel recht kon komen te staan. Ik weet er niet zo heel veel meer van, omdat ik best jong was, maar ik was wel goed ziek van die operatie. De beugel vond ik eerst wel stoer (omdat ik vroeger naar Beugelbekkie op Foxkids keek en het hoofdpersonage als voorbeeld zag), maar na zo veel ellende en een operatie was ik er ook wel vlug klaar mee. Gelukkig heb ik er een heel mooi en recht gebit voor teruggekregen dat nu nog steeds kaarsrecht staat!
    Dus nog even doorzetten en jouw tanden staan ook precies zoals je ze wilt hebben! Op volwassen leeftijd is het inderdaad nog minder leuk om een beugel te hebben, zeker ook omdat je jonger wordt geschat. Ik zou er nu ook niet aan moeten denken, omdat ik dan helemaal niet meer serieus word genomen… Het is heel fijn dat je beugel niet helemaal zichtbaar is. Hou het eindresultaat maar voor ogen! Dat is het echt helemaal waard.
    Meaghan blogde over…15 random feitjes over mij (2)

    • Romy
      Auteur
      28 oktober 2019 / 23:28

      Thanks voor je lieve woorden! Meestal ben ik niet zo kritisch bij artsen of professionals, maar in dit geval vond ik dat ik toch wel even goed alles moest overwegen. Ik denk inderdaad dat orthodontisten ook gewoon graag aan je willen verdienen, terwijl het belangrijkste toch eigenlijk zou moeten zijn dat het het beste voor jou is als “cliënt”.
      Wat fijn dat je beugel uiteindelijk zo’n mooi resultaat heeft opgeleverd, juist omdat het nog best een operatie was (letterlijk en figuurlijk). Ik moest trouwens ook meteen denken aan Beugelbekkie. Die serie keek ik ook altijd graag op de basisschool :)

  15. Janne
    21 oktober 2019 / 09:37

    Wat stoer van je om hierover te vertellen op je blog en om met de orthodontist te overleggen over een alternatieve behandeling. Je deelt op je blog een hoop lijstjes over hoe mensen beter voor zichzelf kunnen zorgen en beter voor zichzelf op kunnen komen, en jouw verhaal van vandaag toont hoe je dat in de praktijk kunt doen. Heel mooi :)

    Ik draag nu ruim 6 jaar lang iedere nacht een beugel. Mijn tanden staan hartstikke netjes, maar ik tandenknars in mijn slaap en om mijn gebit daartegen te beschermen heb ik een plastic “spalk” voor ‘s nachts. Grappig genoeg deed de spalk ook iets voor de stand van mijn tanden: doordat hij de druk opvangt die het knarsen veroorzaakt, gingen mijn tanden minder naar buiten staan en nu ben ik het spleetje tussen mijn voortanden kwijt. Toen mijn tandarts erachter kwam dat ik knars, was het glazuur op mijn voorste onder- en boventanden al tot aan de tandzenuw weggesleten en daarom deden mijn tanden nog erger zeer dan wanneer je alleen maar die druk/trek aan je tanden voelt zoals normaal bij een beugel. De tandarts heeft er vullingen overheen gedaan, maar die zullen nooit helemaal helpen. Ik kan nu nog steeds maar in kleine hoeveelheden harde en/of zure dingen eten, zoals harde broodjes, appels, cola. En ik heb een paar maanden, toen de pijn het ergst was, voornamelijk op Brinta en brood zonder korstjes geleefd. Peren zijn trouwens beter te doen dan appels, kwam ik achter, vooral als ze goed rijp zijn. Vegetarisch eten is trouwens ook een bonus, want vlees kan zo taai zijn… ;)

    • Romy
      Auteur
      28 oktober 2019 / 23:33

      Wat een lieve reactie op mijn beugelartikel! Dank je wel voor je mooie woorden! :)
      Heel heftig om te horen wat het tandenknarsen met je tanden heeft gedaan en dat je daardoor zelfs bepaalde dingen niet kunt eten. Wel fijn dat het spalkje werkt en ook nog eens wat extra voordelen bleek te hebben. Hopelijk wordt de pijn nog een keer minder of vindt de tandarts een goede oplossing, waardoor ook dingen als harde broodjes en appels eten wat makkelijker gaat.

  16. 21 oktober 2019 / 11:18

    Wat goed van je dat je hier zo open over bent! Het is niet niks om de stap te maken en een beugel te nemen, maar zo te horen ga je er supergoed mee om. Ik snap dat je niet gekozen heb voor de kaakoperatie, krijg al kippenvel als ik eraan denk. Een slotjesbeugel onder valt het minste op. Nog even doorbijten en voor je het weet mag hij er al weer uit.

    Ik was ook één van de gelukkige die geen beugel nodig had vroeger, maar inmiddels wel andere kaak klachten. Ik klem onbewust met mijn kaken, en loop daardoor bijna 24/7 , al ruim een jaar, met een splint in mijn mond. Ik begrijp heel goed hoe de overstap is om ineens iets in je mond te moeten dragen. Uiteindelijk zullen we resultaat zien, maar voor nu vraagt het veel geduld.
    Tamara blogde over…8x tips om duurzamer kleding te kopen en te blijven dragen

    • Romy
      Auteur
      28 oktober 2019 / 23:37

      Klopt, die anderhalf jaar is vast voorbij voordat ik er erg in heb.
      Wat rot dat je nu andere klachten aan je kaak hebt! Hopelijk helpt de splint in je mond goed en merk je snel effect. Heel rot, lijkt me, om opeens dag in dag uit zo’n ding in je mond te moeten dragen, ook al is het natuurlijk met een goed doel voor ogen.

  17. 21 oktober 2019 / 11:38

    Wat een fijn artikel! Heel duidelijk omschreven met handige tips. Heel vervelend dat je nu een beugel moet, maar je ziet er echt nauwelijks wat van en je hebt er zolang plezier van! Groot gelijk dat je niet hebt gekozen voor allerlei operaties van duizenden euro’s.
    Claire blogde over…Wat ik eet tijdens de Vegan Challenge #2

    • Romy
      Auteur
      28 oktober 2019 / 23:39

      Fijn om te horen dat de beugel niet zo opvalt! :) Ik denk inderdaad dat ik uiteindelijk heel blij ben dat ik voor de beugel heb gekozen. Het is nu even doorbijten – ook letterlijk ;) – maar uiteindelijk is het vast de moeite waard.

  18. 21 oktober 2019 / 11:58

    Volgens mij ken ik iemand die die operatie laten doen heeft. Helse pijnen heeft die jongen toen doorstaan. Goed dat je alle opties besproken hebt! Ik heb zelf ook een overbeet, maar ik heb er niet zo veel last van dat ik ervoor wil afzien. Ik moet ook nog maar eens een afspraak bij de tandarts maken, want het is al schandalig lang geleden en volgens mij ook wel nodig, oeps.
    Jessica J. blogde over…MSL #27 • In m’n eentje naar Parijs en kattenkwaad

    • Romy
      Auteur
      28 oktober 2019 / 23:42

      Zo’n kaakoperatie is volgens mij echt iets heftigs. Ik ben blij dat ik daar uiteindelijk niet voor heb gekozen.
      Fijn om te horen dat jij geen last hebt van je overbeet. Ik denk dat je ook echt alleen een beugel moet nemen als je ergens zelf veel hinder van ondervindt. Ik heb besloten mijn overbeet maar te accepteren. Een paar mensen zeiden zelfs tegen me dat een niet 100% perfect gebit juist mooier is dan zo’n perfecte Colgate-smile. Dus zodra die ene tand weg is en het een beetje recht staat, ben ik meer dan tevreden. Lichte overbeet of niet :)

  19. Tropic
    21 oktober 2019 / 16:38

    Een beugel werkt alleen symptoomgericht…Poes zou dit echt niet kunnen. Ik heb echt een trauma uit mijn jeugd overgehouden aan beugels. Alles ging weer scheef staan na vier jaren beugelen, omdat niets werd gedaan aan de achterliggende oorzaken. Namelijk mondademhaling en verkeerde slik en te weinig kauwen…ik had dus beter omft bij de logopedist gevolgd.

    • Romy
      Auteur
      29 oktober 2019 / 00:18

      Wat vervelend zeg dat het effect van de beugel nu niet echt merkbaar meer is, omdat de oorzaak van de verschuivingen nooit echt is aangepast. Ik weet wel dat een spalkje achter je tanden kan werken en toevallig volg ik ook logopedie om mijn slikken aan te pakken. Daar ging bij mij blijkbaar ook wat mis.

  20. 21 oktober 2019 / 16:51

    Het is alweer lang geleden dat ik een beugel had, maar als ik je een (hopelijk niet ongewenst) advies mag geven. Ga nadat ze hem strakker hebben gedraaid niet alleen maar zachte dingen eten omdat het pijn doet, in mijn ervaring wen je er sneller aan als je zo snel mogelijk zo normaal mogelijk eet. Net als met de tijd verzetten zeg maar. Gelukkig is het alleen onder, dat valt een stuk minder op!
    Anouk blogde over…5 Tips om te beginnen met minimaliseren

    • Romy
      Auteur
      29 oktober 2019 / 00:21

      Dank je voor de goede tip! Juist fijn dat je dat deelt! :) Toevallig heb ik iets soortgelijks ook gemerkt bij het plaatsen van de beugel inderdaad. In eerste instantie at ik alle brood zonder korstjes en dergelijke, maar ik merkte al snel dat dat er bijna als een nieuwe gewoonte in ging sluipen. Toen ben ik maar snel weer overgestapt op gewoon eten mét korstjes. Ik merk nu al dat dat prima gaat. Hopelijk lukt dat ook snel na het plaatsen van het nieuwe draadje binnenkort weer.

  21. 22 oktober 2019 / 00:40

    Ik heb zelf een beugel gehad, maar dat is lang geleden. Gelukkig went een beugel heel snel. Maar een kaak operatie, brr… Dat lijkt me geen pretje.

  22. 22 oktober 2019 / 11:19

    Aaaah, arme Romy! Ik krijg helemaal de kriebels van je verhaal, haha. Goed dat je die kaakoperatie hebt afgeslagen, dat lijkt me een ware hel. Ik heb echt een mini trauma overgehouden aan mijn beugel, het in-en uithalen en het aandraaien is inderdaad pijnlijk…. Gelukkig went het snel en zie je er helemaal niks van bij jou! Wel bizar trouwens dat de tandarts je extra ondertand nooit heeft opgemerkt, haha.
    Anna blogde over…MLBB #155 | Mijn vijfdaagse stedentrip naar Boedapest!

    • Romy
      Auteur
      29 oktober 2019 / 00:38

      Inderdaad wel echt vreemd dat niemand ooit die tand heeft opgemerkt. Ik vraag me nog steeds af hoe dat kan, haha.
      Gelukkig ben jij inmiddels van je beugel verlost! Het is een tijdje flink doorbijten, maar uiteindelijk is het wel met een goed doel natuurlijk.

  23. 22 oktober 2019 / 18:28

    Ik had zowel een boven als onder beugel rond mijn 20e en rond mijn 22e mocht het eruit. En die pijn wat je beschrijft bij het aandraaien.. wow. Kan het me nog zo goed herinnering. Dat je bij de ortho wegloopt en denk dat het allemaal wel meevalt.. tot je de volgende ochtend wakker wordt.
    Mariska blogde over…Mijn hoekje op de bank in deze koude herfst

    • Romy
      Auteur
      29 oktober 2019 / 00:40

      Inderdaad, echt bizar dat het dan de ochtend na de ortho-afspraak opeens een stuk meer pijn doet. Over twee weken wordt mijn beugel voor het eerst aangedraaid, dus ik hoop stiekem nog dat het enigszins meevalt ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge