Soms denk ik bijna melancholisch terug aan de tijd zonder internet. De tijd waarin ik maximaal een half uur per week Freddi Fish speelde op een computer ‘model koelkast’. Mijn vader verstuurde af en toe een e-mail en zijn telefoon was alleen voor noodgevallen bestemd. Nooit had ik kunnen bedenken dat ik nu, 18 jaar, later uren per dag achter een computerscherm zou zitten en zelfs non-stop een mini-computer (aka smartphone) bij de hand zou hebben. Ik kan me niet eens meer heugen dat ik een dag geen internet heb gebruikt. Daarom daagde ik mezelf uit: mag het ietsje minder? En een dag zonder internet, kan ik dat eigenlijk nog wel?

een dag geen internet

Bewuste smartphonegebruiker

Nu moet ik zeggen dat mijn smartphonegebruik volgens mij wel meevalt. Ik laat mijn telefoon gerust een paar uur met rust en heb, zoals ik al eens vertelde, welgeteld 6 apps op mijn telefoon staan. Je kunt je dus vast wel voorstellen dat ik niet heel veel notificaties krijg. Daarbij komt dat ik nog – lekker ouderwets! – prepaid bel en alleen internet heb waar wifi is. Tja, dan denk je wel 10x na voordat je een paar euro neertelt om even door je Facebook-tijdlijn te scrollen tijdens een saaie metrorit. Ook check ik mijn social media mar een paar keer per dag op vaste momenten. En op het werk laat ik Instagram, Twitter en Facebook gewoon voor wat ze zijn. No problemo! 

“Is er wel wifi in dat hotel?”

Toch besteed ik dagelijks heel wat tijd op het internet, ook op mijn laptop thuis. Zo zoek ik voor vakanties zelfs uit of er in een hotel wel echt wifi is. Want stel je voor… Wat voor belangrijke e-mails zou ik anders missen? Welke appjes zou ik niet kunnen lezen? En zouden er dan mensen denken dat ik van de aardbodem ben verdwenen? Onzin natuurlijk! Lang leve de ‘out of office’-berichten en mijn ouders zou ik heus wel inlichten als ik ergens aan de andere kant van Europa verblijf. Toch ervaar ik een ‘fear of missing out’. Vaak komt er tijdens zo’n vakantie helemaal niet zo veel belangrijks binnen. Maar de angst dat dat wel zou kunnen gebeuren, zorgt ervoor dat ik steeds het hokje met ‘wifi’ aanvink als ik een verblijf uitkies. Best stom eigenlijk!

Soms is internet heel handig…

Deze week krijg ik van mijn werk een werktelefoon. Superhandig, want nu heb ik eindelijk wél data en een belbundel, waardoor ik niet bij ieder gesprek voor mijn werk hoef na te denken dat één minuut al snel € 0,30 kost. Ook kan ik dan mijn werkmail op mijn telefoon ontvangen, appjes onderweg beantwoorden en hoef ik geen screenshots meer te maken van plattegronden, maar kan ik simpelweg de Google Maps-app installeren. Welkom in 2018! Ik weet zeker dat ik na een tijdje niet anders meer zou willen. Aan de andere kant betekent het ook dat ik extra moet opletten dat ik niet altijd online ben, voor elk wissewasje ga googelen of in het weekend mijn werkmail nauwlettend blijf checken.

…en soms is de uitknop ook heel fijn!

Altijd maar bereikbaar zijn en internet hebben, wat levert het op? Soms is het best wel zonde dat veel mensen dagelijks urenlang naar een scherm staren. Want hoe belangrijk is het nu echt dat een vriendin à la minute een reactie op haar appje krijgt en dat je voortdurend op de hoogte bent van de leukste nieuwsbrieven en andere onzinmails?! Zelf vind ik de momenten zonder notificaties juist wel fijn. Ook leg ik netjes mijn telefoon weg als ik op een verjaardag of bij een vriend(in) ben. Op zo’n moment komt het niet eens in me op om mijn e-mail te checken of door mijn Instagram-feed te scrollen. Van die offline momenten geniet ik namelijk graag ten volle.

Dus, een dag zonder internet, zou dat lukken?

Tja, een hele dag zonder internet lijkt me nog best wel uitdaging. Wie weet een keer als ik op een mooie reis ben waar ik niet eens tijd heb om over internet na te denken! Maar zo nu en dan mijn telefoon en laptop uitzetten, wil ik zeker vaker gaan doen. Ook als ik straks mijn werktelefoon heb! Een fijne middag in het bos of een dagje weg is immers een stuk leuker zonder talloze pinggeluiden. Dus ook als mijn iPhone er deze week is, ga ik maar alvast naar de uitknop van mijn telefoon op zoek. Gewoon om af en toe even offline te genieten van wat er écht toedoet!

Lukt het jou om regelmatig een offline moment in te plannen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Hennie 6 februari 2018 op 6:28 am - Beantwoord

  Toevallig dat je er over begint, mijn telefoon is vorige week stuk gegaan (ligt nu bij de verzekering) dus ik was noodgedwongen een dag offline. Dat was even balen, maar langzaam kwam het besef dat het eigenlijk best wel lekker is om niet 24/7 bereikbaar te zijn. Het is even behelpen, maar je wilt niet weten hoeveel tijd je overhoudt.

  • Romy 6 februari 2018 op 11:17 pm - Beantwoord

   Wat goed dat die dag zonder telefoon je ook deed beseffen hoe fijn het kan zijn om even niet bereikbaar te zijn. Ik kan me voorstellen dat je pas zonder telefoon beseft hoeveel tijd je eigenlijk overhoudt wanneer je even geen telefoon bij de hand hebt.

 2. Shirley 6 februari 2018 op 6:39 am - Beantwoord

  Ik kijl vaker dan ik zou willen. Klinkt als: verslaafd. Ik gebruik ook prepaid, maar in mijn geval betekent dat een nieuwe internetbundel kopen als de vorige op is. Ook merk ik dat ik soms een serie kijk wn ondertussen met mijn telefoon bezig ben. Dat kan dus wel wat minder.

 3. Darina 6 februari 2018 op 6:49 am - Beantwoord

  Eigenlijk zit ik best vaak op internet, vooral tijdens de treinreizen maar ik merk dat ik ook best goed in staat ben om mijn telefoon even links te laten liggen en mij op andere dingen te focussen.

 4. Aneta 6 februari 2018 op 7:25 am - Beantwoord

  Ik gebruik mijn telefoon echt vaak…te vaak! Maar dat is voornamelijk in de avond en weekend. Overdag op m’n werk heb ik er geen tijd voor. M’n telefoon belandt om 08.00 uur in m’n tas en komt weer om 19.00 uur weer een keer tevoorschijn

  • Romy 6 februari 2018 op 11:19 pm - Beantwoord

   Herkenbaar, dat laatste! Ik ben bijna altijd wel online als ik in mijn eentje een serie of film kijk. Een telefoon heb je er dan toch sneller bij gepakt dan je denkt 😉

  • Romy 6 februari 2018 op 11:20 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je overdag bijna niet op je telefoon zit. Zelf zit ik eigenlijk ook maar weinig op mijn telefoon als ik aan het werk ben. Ik kijk dan denk ik maar één keer per uur even snel of ik iets heb ontvangen. ’s Avonds ben ik toch een stuk meer online.

 5. Maaike 6 februari 2018 op 7:29 am - Beantwoord

  Ik ben helaas een beetje een verslaafde aan het wordt. Ik ben echt te vaak even aan het checken of ik nog wat gemist heb. Zo zonde van de tijd maar het is een verkeerde gewoonte aan het worden. Toevallig ben ik momenteel aan het nadenken of ik mezelf wat regels kan opleggen om te minderen. Bijvoorbeeld bewust de wifi uitzetten.

  • Romy 6 februari 2018 op 11:23 pm - Beantwoord

   De wifi uitzetten is inderdaad wel een goede manier om te minderen met online zijn. Ik herken het wel trouwens dat je ongemerkt toch steeds iets vaker op je telefoon kijkt. En dat terwijl je eigenlijk net zo goed ’s avonds en ’s ochtends één keer je berichtjes kunt checken in plaats van overdag elk kwartier 😉

 6. Dorinde 6 februari 2018 op 7:47 am - Beantwoord

  Goed om hier af en toe bij stil te staan! Ik gebruik in mijn auto altijd de google maps navigatie, die beter werkt dan een TomTom. Wel heb ik de trilfunctie van mijn notificaties uitgezet, behalve als ik gebeld wordt. Op die manier is het veel makkelijker om je telefoon weg te leggen, je bekijkt alleen of je berichten hebt wanneer het jou uitkomt! Ook heb ik mijn telefoon sinds kort niet meer naast mijn bed in de oplader liggen, maar aan de andere kant van de slaapkamer. Op die manier ga ik niet in de ochtend nog een kwartier op internet, maar begin ik gewoon direct aan de dag. Heerlijk! Een hele dag offline lijkt me makkelijker als je samen met iemand bent die hetzelfde doet. En dat je ervoor zorgt dat alles goed is uitgezocht van tevoren, haha.

  • Romy 6 februari 2018 op 11:26 pm - Beantwoord

   Als je een leuke dag met iemand anders op de planning hebt staan, is een dag offline inderdaad al een stuk minder moeilijk. Een dag in je eentje thuis is toch een stuk moeilijker om door te brengen zonder telefoon, lijkt me 😉
   Wat een slimme maatregelen heb je al getroffen trouwens om je telefoongebruik te minderen. Ik denk er ook weleens uit om ook de trilnotificaties voor appjes en andere berichten uit te zetten. Ik ga bij zo’n geluidje toch al snel binnen een paar minuten kijken wat er aan de hand is, terwijl het vaak best een uur had kunnen wachten.

 7. Marije 6 februari 2018 op 7:49 am - Beantwoord

  Ik probeer mijn telefoon vaker weg te leggen maar blijf het moeilijk vinden. We zijn tegenwoordig zo afhankelijk.

 8. Els 6 februari 2018 op 7:58 am - Beantwoord

  Bereikbaar zijn vind ik erg belangrijk. Maar even geen internet kan best. Maar niet te lang hoor ;-).

 9. Sandra 6 februari 2018 op 8:22 am - Beantwoord

  Een dag zonder? Ik zou het wel kunnen, maar weet sowieso dat ik het wel ontzettend zal missen haha. Ik moest wel lachen om jouw ‘Welkom in 201!’ opmerking. Vind het knap dat je het zo lang zonder data bundel hebt doen! Zeker nu werkelijk álles (Gooel Maps! Haha) via internet gaat. En jep, de uitknop is heel fijn soms vind ik. Vooral om Whatsapp even te ontwijken op die manier…

  • Romy 6 februari 2018 op 11:28 pm - Beantwoord

   Haha, dat heb ik dus ook! Ik zou het vast wel overleven, maar ik vermoed wel wat lichte afkickverschijnselen als ik mijn telefoon echt de hele dag links moet laten liggen 😉 Google Maps is trouwens wel een van de apps die ik op dit moment het meeste mis. Zeker met een gebrek aan navigatietalent lijkt die app me toch wel heel erg handig.

 10. Marjolein 6 februari 2018 op 8:24 am - Beantwoord

  Goed artikel! Ik heb er toevallig laatst ook over nagedacht… dat internet zoveeel veranderd heeft. Eigenlijk te bizar voor woorden. Vind het vooral jammer dat het persoonlijke contact op straat, in de bus, etc niet meer vanzelfsprekend is maar dat iedereen maar continu op zijn telefoon zit.

  • Romy 6 februari 2018 op 11:31 pm - Beantwoord

   Zeker weten! Het is best jammer dat iedereen in de bus met zijn mobiele telefoon bezig lijk te zijn in plaats van met elkaar. Soms kan ik ook weleens met een soort heimwee terugdenken aan de tijd voor de smartphones. Aan de ene kant is een smartphone heel handig, maar aan de andere kant heeft die tijd vóór de smartphones ook wel wat.

 11. Janne 6 februari 2018 op 8:26 am - Beantwoord

  Toen ik het begin van dit artikel zag, dacht ik dat je het ook echt had geprobeerd. Jammer dat je dat nog niet gedaan hebt, schrijf je erover als het wel zover is? 😉
  Ik heb mijn telefoon vaak van 9-5 uit staan, zodat ik op mijn stage niet afgeleid word door whatsappberichtjes. En Facebook gebruik ik niet meer. Dat is lekker rustig! Ik houd heel veel tijd over om creatief bezig te zijn. (Ik ben alvast lentekleurplaten aan het inkleuren, wat mij betreft mag het zo snel mogelijk lente worden, haha.)

  • Romy 6 februari 2018 op 11:36 pm - Beantwoord

   Haha, mocht het een keer echt zover komen, dan zal ik zeker verslag uitbrengen van mijn dag zonder internet 😉
   Slim idee om je telefoon tijdens stage helemaal uit te zetten. Ik kan me voorstellen dat dat je ook veel meer rust geeft. Zelf probeer ik om die reden ook bijna niet op mijn telefoon te kijken onder werktijd.
   Leuk trouwens, die lentekleurplaten! Laat de lente inderdaad maar snel komen! 🙂

 12. Rosita Elise 6 februari 2018 op 8:53 am - Beantwoord

  Echt super toevallig dat je nou juist vandaag dit post; want mijn telefoon is er sinds gister mee opgehouden.. en ondanks dat ik daar ontzettend van baal, en ik dus nu echt de urge voel om mijn instagram te checken wat dus niet kan.. en belangrijke mail niet kan ontvangen en beantwoorden.. en mijn whatsapp hopelijk niet ontploft straks.. geeft het ook wel rust.. ik werd vanochtend wakker en kon voor het eerst in hele lange tijd NIET op mijn telefoon kijken.. hoe gek is dat? Maar ik ga me nu wel aankleden om naar de winkel te gaan en een nieuwe telefoon te eisen aangezien ik verzekerd ben; want voor mijn werk moet ik toch wel echt beschikbaar zijn.. Is maar goed dat ik nu een weekje vakantie heb! hihi!

  Wel is het trouwens zo dat toen ik in Bali was; echt wel dagen zonder internet heb gezeten; en ik ook echt niet de behoefte had om steeds op de wifi te zitten; daar was ik veel te druk voor. Al waren er dan wel even momenten dat als we in een restaurant waren waar goed internet was; dat we dan even 10 minuutjes beide op onze telefoon met het thuisfront wat foto’s deelde; en dan legde we onze telefoon daarna weer weg en gingen we weer offline. Moet kunnen toch; je hoeft ook niet de HELE dag met elkaar te praten als je 3 weken samen op reis bent haha.

  Sorry vet lange praat; rustig wakker worden met jouw blog is altijd fijn.

  LIEFS, ROSITA ELISE

  • Romy 6 februari 2018 op 11:59 pm - Beantwoord

   Het lijkt me ook wel echt heel erg wennen als je je telefoon opeens een paar dagen kwijt bent en niets meer kunt checken. Ik denk dat ik daar ook best wel moeite mee zou hebben. Maar aan de andere kant zal het inderdaad ook wel echt rust geven om een dag geen berichtjes te ontvangen.
   Wat goed trouwens dat je op Bali wel bewust zonder telefoon kon genieten van alles wat jullie daar meemaakten. En dan moeten die 10 minuutjes contact met het thuisfront af en toe best kunnen 😉

 13. Irene 6 februari 2018 op 8:58 am - Beantwoord

  Nu ik via mijn Fitbit verwittigd word als ik een smsje of telefoontje krijg, zet ik mijn telefoon altijd op stil en ik laat hem vaak ook gewoon aan de kant liggen. Ik ben dan wel nog “bereikbaar”, maar ik kom niet altijd in de verleiding om mijn Iphone te nemen. Het is vaak echt een automatisme. Ik zou een dag zonder internet wel moeilijk vinden. Ik gebruik het bijvoorbeeld ook vaak om ergens de weg te vinden of om nog snel iets na te kijken als ik ergens een afspraak heb. Maar een dag zonder social media zou wel perfect lukken!

  • Romy 6 februari 2018 op 11:48 pm - Beantwoord

   Een dag zonder social media lijkt mij ook iets makkelijker dan een dag zonder internet. Ik zou vooral het checken van mijn mailbox dan missen.
   Wat handig trouwens hoe je het nu doet met de Fitbit en daardoor je telefoon niet altijd hoeft mee te nemen. Dat klinkt ook best wel als een uitkomst.

 14. Demi 6 februari 2018 op 9:08 am - Beantwoord

  Leuk artikel! Toevallig wil ik volgende week mijn iPhone laten repareren (batterij gaat nu te snel leeg..), waardoor ik ‘m drie dagen kwijt ben. Het lijkt me een behoorlijke uitdaging, maar ben benieuwd hoe me dat gaat bevallen!

  • Romy 6 februari 2018 op 11:45 pm - Beantwoord

   Voor sommige dingen is het internet ook gewoon eigenlijk heel handig, bijvoorbeeld als je aan het werk of aan het studeren bent. Goed dat je deze zomer op vakantie wel een keer het internet links wilt laten liggen. Volgens mij kan dat best wel helpen om nog meer écht te genieten van het moment 🙂

  • Romy 6 februari 2018 op 11:46 pm - Beantwoord

   Best een uitdaging inderdaad om het meerdere dagen zonder telefoon te doen. Ik ben benieuwd hoe het je straks vergaat en of het je misschien stiekem ook een beetje rust geeft 😉

 15. Loes 6 februari 2018 op 9:47 am - Beantwoord

  Oei, een dag zonder lijkt me stiekem best wel lastig! Ik ben best wel verslaafd aan mijn telefoon, maar ook voor school moet ik heel vaak dingen opzoeken op internet. Ik vind het op vakantie wel een stuk makkelijker om zonder internet te doen, ik ga dat zeker eens doen deze zomer!

 16. Saskia 6 februari 2018 op 10:10 am - Beantwoord

  Ik ben regelmatig offline en zet mijn wifi ook in de avond op een bepaald tijdstip uit. Heerlijk rustig, daar kan ik echt van genieten<3

 17. Jenn 6 februari 2018 op 10:24 am - Beantwoord

  Ik zit best veel op internet, maar plan ook regelmatig bewust een moment offline. Heerlijk vind ik dat!

 18. Anna 6 februari 2018 op 10:32 am - Beantwoord

  Leuk geschreven! WiFi in een hotel vind ik eigenlijk ook wel onmisbaar, juist omdat ik daar dan alvast routes kan uitstippelen en zo. Mijn 4g werkt namelijk niet altijd in het buitenland en eigenlijk is dat wel fijn. Vooral op vakantie vind ik het belangrijk om echt bewust te genieten. In Nederland heb ik dat toch ietsje minder, ik vind het juist leuk om na (of tijdens, haha) een saaie regenachtige dag even lekker YouTube video’s te kijken of uitgebreid Instagram te bekijken. Maar ik ben het wel met je eens dat het veel gezelliger is om je telefoon weg te leggen tijdens bijvoorbeeld een etentje of een ander leuk uitje! Wat ik dit jaar wel wil doen is mijn telefoon ’s avonds minder gebruiken en in plaats daarvan een boek of een tijdschrift lezen.

  • Romy 6 februari 2018 op 11:43 pm - Beantwoord

   Op sommige momenten is wifi inderdaad ook wel heel handig op vakantie. Ik zou het ook wel echt een ding vinden om op vakantie ook niet de mogelijkheid te hebben om even op het internet te gaan. Ik herken trouwens heel erg wat je zegt over het fijne van internetten op een saaie dag. Als ik gewoon een dag alleen thuis ben, zou ik het internet wel heel erg missen. Wanneer ik iets leuks doe met iemand anders, vind ik dat toch een minder groot probleem. Dan heb je in ieder geval een goede reden om je telefoon even links te laten liggen 🙂

 19. Katrien 6 februari 2018 op 10:33 am - Beantwoord

  Ik word me er ook steeds vaker bewust van en tracht op die momenten mijn telefoon weg te leggen en in de plaats daarvan een tijdschrift te nemen, of een boek, of gewoon naar mijn favoriete muziek te luisteren (wat ik vroeger veel vaker deed)

  • Romy 6 februari 2018 op 11:40 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je regelmatig bewust je telefoon verruilt voor bijvoorbeeld een boek of muziek. Ik kan me voorstellen dat die dingen eigenlijk veel rustgevender zijn dan steeds je telefoon erbij te pakken 🙂

 20. Haydée 6 februari 2018 op 4:10 pm - Beantwoord

  Ik ben ook vaker dan ik zou willen online en brengt veel van mijn tijd door achter een computerscherm. Daarom heb ik ervoor gekozen om nog een ouderwetse gsm te gebruiken waarmee ik niet op internet kan. Zo zorg ik ervoor dat mijn vrije tijd ook echt vrije tijd is, en ik niet opgeslorpt ben door notificaties. 🙂

  • Romy 7 februari 2018 op 12:02 am - Beantwoord

   Wat slim van die telefoon zonder internet! Dat scheelt dan al zo veel notificaties. Ik kan me voorstellen dat het fijn is om die extra rust te hebben overdag en niet steeds gestoord te worden door notificaties.

 21. Marloes 6 februari 2018 op 4:54 pm - Beantwoord

  Goed dat je hier aandacht aan besteed! We zijn altijd maar zo online en bereikbaar met z’n allen. Ik kan wel van mezelf zeggen dat ik redelijk verslaafd ben aan mijn iPhone. Ik heb een tijdje een app gehad die bijhield hoeveel tijd je op een dag op je telefoon zit, dat was vaak wel zo’n 3-4 uur per dag. Daar schrok ik wel van. Maar niet genoeg om daadwerkelijk wat aan mijn gedrag te veranderen, haha. In het dagelijks leven is het toch een soort van automatisme en verveling. Vooral als ik onderweg ben of moet wachten. Op vakanties heb ik er trouwens totaal geen moeite mee om mijn telefoon te laten liggen. Dan gebruik ik hem vrijwel alleen voor WhatsApp en foto’s doorsturen. En niet eens elke dag, haha!

  • Romy 7 februari 2018 op 12:05 am - Beantwoord

   Wat goed dat je in ieder geval op vakantie je telefoon best goed links kunt laten liggen! Maar in het dagelijks leven is het inderdaad nog best wel eens verleidelijk om je telefoon er steeds bij te pakken, al is het alleen al op een ‘dull moment’. Zo’n app kan je daar dan in ieder geval al van bewust maken, of dat nu echt effect op je heeft in de praktijk daarna of niet 😉

 22. Wendy (B) 6 februari 2018 op 5:41 pm - Beantwoord

  Ik zou gerust een dag zonder internet kunnen hoor.

 23. kaylin 6 februari 2018 op 6:35 pm - Beantwoord

  Goed dat je er bewust mee omgaat! Chapeau 🙂 Ikzelf heb tijdens de werkuren absoluut niet de behoefte om mijn gsm te checken. ‘S avonds gebeurt het ook regelmatig dat ik doelbewust m’n wifi afleg wanneer ik aan het lezen ben bijvoorbeeld. Lekker focussen daarop en geen andere prikkels

  • Romy 7 februari 2018 op 12:07 am - Beantwoord

   Zo te horen ben jij ook heel bewust bezig met je telefoongebruik en met de tijd die je online doorbrengt. Wat goed dat je bijvoorbeld bewust je wifi uitzet om weer eens een fijn boek te lezen 🙂

 24. Nesrin 6 februari 2018 op 10:25 pm - Beantwoord

  Poeh, een dag zonder internet zou heel moeilijk zijn denk ik. Toch zou ik het graag willen proberen, Spotify telt niet mee toch haha. Sinds mijn nieuwe job ben ik overdag niet bezig met mijn telefoon, toch loop ik met twee iPhones rond tegenwoordig.

  Goed dat je er bewust mee omgaat. Mijn kinderen mogen 2 keer per dag een kwartier op de iPad en mijn zoon gelooft in mijn leugentje voor bestwil: ” je krijgt er rechthoekige ogen van” 🙂

  • Romy 7 februari 2018 op 12:08 am - Beantwoord

   Haha, toch handig dat kinderen nog in dat soort verhaaltjes geloven en dat je daarmee hun iPad-gebruik kunt beperken 😉 Soms zou ik willen dat ik ook op zo’n eenvoudige manier mijn tijd online zou kunnen beperken, haha.
   Ik ben benieuwd of je binnenkort zo’n dag zonder internet kunt inplannen. En Spotify mag dan best, hoor 🙂

 25. Sabine 7 februari 2018 op 7:56 am - Beantwoord

  Leuk onderwerp!

  Een dag zonder internet lijkt me geen probleem, maar zonder telefoon wel. Gister ben ik mijn tel. op m’n werk vergeten, dus geen wekker, aaah! Gelukkig was m’n vriendje zo lief om me wakker te maken, haha. Op werk heb ik vaak geen tijd voor doelloos internetten, dat scheelt ook. Van half 10 tot 6 ben ik eigenlijk alleen telefonisch bereikbaar. Weekenden en vakanties vind ik altijd heerlijk, dan leg ik mijn telefoon en laptop zo ver mogelijk bij mij uit de buurt, genieten van het moment! Met een blog bijhouden is het wel wat lastig, merk de laatste tijd dat ik toch liever in de tuin bezig ben o.i.d. dan dat ik weer achter de laptop kruip.

  Het klinkt alsof jij het ook wel redelijk onder controle hebt, vaste momenten inplannen om te kijken is heel slim 🙂

  • Romy 7 februari 2018 op 7:07 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je zo te horen heel bewust omgaat met internet gebruiken! Het is inderdaad wel zo fijn als je op het werk eigenlijk de tijd niet hebt om zonder doel te internetten.
   Ik heb het voor mijn gevoel ook wel redelijk onder controle. Maar een vakantie zonder internet of een hele dag het internet links laten liggen, lijkt me wel echt heel lastig.

 26. Lianne 7 februari 2018 op 9:08 am - Beantwoord

  Ik heb sowieso op zondag mijn telefoon uit staan en ik heb een wekker op mijn telefoon die gaat als ik langer dan 1 uur per dag op mijn telefoon zit. Ik probeer daar natuurlijk niet overheen te gaan. En ik ben gestopt met Instagram en heb Facebook op een laag pitje staan (gebruik ik enkel voor mijn blog).

  • Romy 7 februari 2018 op 7:13 pm - Beantwoord

   Wat een goede stappen heb je gezet om je telefoongebruik te minderen. Zo te horen ga je er echt heel bewust mee om 🙂 Zo’n wekker is ook een goed idee trouwens!

 27. Mariska 7 februari 2018 op 10:57 am - Beantwoord

  Ik zou het niet kunnen denk ik. Als ik thuis ben zit ik altijd met mijn laptop op schoot en op mijn telefoon ben ik eigenlijk ook constant bezig. Al is het geen social media en mail, dan zijn het wel online spelletjes 🙂

 28. Nikita 10 februari 2018 op 8:59 pm - Beantwoord

  Toen ik in januari als beloning voor mijn rapport van mijn ouders een nieuwe smartphone kreeg, was ik hier bang voor. Die verslaving en altijd weer online zijn. Maar gelukkig valt het prima mee. Ik ben weer vaker online, dat wel. Maar mijn gebruik valt prima mee, al zeg ik het zelf. Ik had vroeger de drang om alles op sociale media te gooien, ik ben daar lakser in geworden. Als ik weet dat mijn mobieltje in de andere kamer ligt heb ik vaak geen zin om hem te gaan pakken om iets online te zetten. Luiheid is niet altijd goed, maar in dit geval wel. Internet heeft veel voordelen, maar zeker ook nadelen. Mijn mobiel ligt vaak bij me voor muziek, maar ik laat hem meestal ook liggen dan. De wifi staat uit.

  Trouwens, dat van die wifi in het hotel. Grappig dat je dat zegt, want toen onze leerkracht vertelde over het hotel waar we zouden slapen in Parijs, was een van de eerste vragen van mijn klas of er wifi was. Het is dus werkelijk zo. Over Parijs gesproken, ik ben verliefd op die stad. Echt een hele mooie stad, en de sfeer die drie dagen was ook heel fijn. Ik heb hele mooie dagen gehad. Stiekem heb ik er zelfs een beetje heimwee naar 🙂

  • Romy 11 februari 2018 op 1:08 am - Beantwoord

   Wat goed dat je zo te horen heel bewust omgaat met je telefoongebruik en met het internet op je telefoon! Er is inderdaad zo veel meer dan internet en social media en het is ook belangrijk om daarvan te genieten.
   Wat fijn trouwens dat je zo’n geweldige tijd hebt gehad in Parijs. Het is zo’n mooie stad, dus ik kan me voorstellen dat je je er supergoed hebt vermaakt en zelfs een beetje heimwee hebt 🙂