Travel | Een kleurrijke dag naar Burano (vanuit Venetië)

Dat ik gek ben op kleuren (hoe feller, hoe beter!) is vast geen verrassing meer. En wist je dat er ook een eiland bestaat waar zelfs officieel is vastgelegd dat je jouw huis in een bepaalde kleur moet verven? Ik heb het over het eiland Burano, vlak bij Venetië. Een bezoekje aan dit eiland mocht dan ook niet ontbreken tijdens onze reis naar Italië. In een knalgele jurk wandelde ik een paar uur lang door de straatjes die werkelijk alle kleuren van de regenboog hebben. Ik geef je graag een kijkje in dit kleurenparadijs op 45 minuten varen van Venetië.

bezoek aan burano bij venetië

Van Venetië naar Burano

Tot voor kort had ik nog nooit van Burano gehoord. Dat was totdat ik de mooie kleurrijke foto’s van Sandra zag in haar blogartikel over dit bijzondere eiland. Als kleurenliefhebber besloot ik dat ik deze plek ooit in mijn leven gezien moest hebben. En dit bucketlist-item kon ik verrassend snel afvinken toen we (uiteraard niet geheel toevallig) in deze regio vakantie vierden. Wij bezochten Burano tijdens een dagje Venetië. Met de watertaxi (een zogenaamde Vaporetto) vanaf Venetië voeren we recht op het eiland af. Vanuit de verte vaar je de gekleurde huisjes al tegemoet.

bezoek aan burano bij venetiëbezoek aan burano bij venetië

Roze, paars en alle kleuren van de regenboog

Wanneer je rondloopt op Burano, kan ik je één ding garanderen: je zult ongetwijfeld je ogen uitkijken. Roze, blauw, groen en geel, de huizen hebben hier werkelijk alle kleuren van de regenboog. Ik las ergens op internet dat je als inwoner zelfs verplicht bent om je huis in één kleuroptie van een aantal vastgestelde kleuren te verven. Dit alles om het straatbeeld mooi kleurrijk te houden. Naast gekleurde huizen, kun je om je heen overigens ook regelmatig gezellig de was buiten zien hangen. Verder staan er soms schattige bloemen voor de ramen, die het eiland waar mogelijk nóg idyllischer maken.

Uren fotograferen op Burano

Zoals je (hopelijk) hierboven kunt zien, is Burano vooral een ware hotspot voor liefhebbers van fotografie. Ik was niet de enige die werkelijk op elke hoek van de straatjes foto’s wilde maken. Er liepen talloze volleerde Instagrammers rond die een familielid hadden gecharterd voor uitgebreide fotosessies. En geef ze eens ongelijk: het is een van de mooiste plekken om kleurrijke foto’s te maken. Het was dat we de trein vanuit Venetië terug naar Bologna moesten halen, maar anders had ik hier nog veel meer dan 2,5 uur fotograferend door kunnen brengen. Een goed excuus om nog eens terug te gaan!

bezoek aan burano bij venetiëbezoek aan burano bij venetiëbezoek aan burano bij venetië

Wat is er te doen op Burano?

Als je net zo van fotograferen houdt als ik, dan zal je je vast niet snel vervelen in dit mooie kleurenparadijs. Het is absoluut de meest vrolijke plek die ik tot nu toe heb gezien. Wij brachten zo’n 2,5 uur door op Burano. Onze voornaamste activiteiten waren foto’s maken en dolenthousiast naar alle mooie kleuren om ons heen kijken. Daarnaast vind je op Burano heel wat leuke winkeltjes. Burano en het buureiland Murano staan bekend om de glasblazers. Daarom vind je op Burano onder andere leuke glazen figuurtjes en sieraden van glas. Maar ook kom je er veel kant tegen. De verkoop van kant was namelijk ooit de voornaamste inkomstenbron van de inwoners van Burano. Tegenwoordig haalt het eiland de meeste inkomsten uit – hoe kan het ook anders – het toerisme.

Schattige souvenirwinkels…

Als liefhebber van souvenirs kun je je hart ophalen op Burano. Naast kant en glas, vind je er bijvoorbeeld ook talloze schilderijen en tekeningen waarop het kleurrijke straatbeeld van Burano vereeuwigd is. Het had weinig gescheeld of ik had een van onderstaande tekeningen gekocht om ooit op mijn gedroomde felgekleurde muur in mijn toekomstige huis op te hangen.

bezoek aan burano bij venetiëbezoek aan burano bij venetiëbezoek aan burano bij venetiëbezoek aan burano bij venetiëbezoek aan burano bij venetië

…en toffe terrasjes

Uiteraard kun je op Burano ook op heel wat plekken een terrasje pakken of uitgebreid eten. Ik vond de prijzen niet extreem hoog, vergeleken met bijvoorbeeld de terrasjes aan het San Marco-plein in Venetië zelf. Het leuke is dat ook de restaurants en cafés uiteraard in gekleurde panden te vinden zijn. Zo kun je optimaal van de sfeer op het eiland genieten.

bezoek aan burano bij venetiëbezoek aan burano bij venetië

Minder druk dan Venetië

Burano is qua toeristen een stuk minder druk dan Venetië. Je struikelt hier in ieder geval niet over de toeristen. Wel is het zo dat steeds meer toeristen ook dit eiland ontdekken, dus je zult ]niet de enige zijn die het kleurrijke Burano bezoekt. Alsnog zou ik Burano, vergeleken met bijvoorbeeld Venetië, bijna een oase van rust noemen. Zeker in de zijstraatjes, die niet langs het kanaal lopen, is het prima vertoeven. Hier kun je prima uitgebreid foto’s maken zonder gestoord te worden.

bezoek aan burano bij venetiëbezoek aan burano bij venetië

Bereikbaarheid van Burano

Burano is vanaf Venetië te bereiken met de watertaxi, oftewel een Vaporetto. Je kunt opstappen op watertaxi 12 bij de halte F. te Nove A. in Venetië. Om naar Burano te varen, heb je een dagkaart nodig voor de watertaxi. Deze kosten € 20 per persoon, wat niet heel goedkoop is. Wel kun je dan de hele dag lang alle watertaxi’s nemen. Let op: watertaxi 12 stopt eerst bij een paar andere haltes dan Burano. Je hoeft dus niet direct bij halte 1 uit te stappen. In totaal is het een vaartocht van zo’n 45 minuten. Wij vonden het een fijne manier om even uit te waaien. En zodra we in de verte de kleurrijke huisjes zagen opdoemen, wisten we één ding zeker: dit is een van de mooiste plekken die we ooit hebben gezien.

Ben jij weleens in Burano geweest? Wat is de mooiste plek die jij ooit hebt gezien?

Volg:
Deel:

48 Reacties

  • Romy
   Auteur
   16 augustus 2018 / 07:21

   Dankjewel! Het was ook echt een feestje om hier rond te lopen :)

 1. 16 augustus 2018 / 07:04

  Best jammer dat wij niet van die gekleurde huizen hebben. Hoewel, ik woon naast een mintgroen rijtje huizen en iedereen zegt altijd hoe lelijk dat is. Ik vind het toch best gezellig.

  • Romy
   Auteur
   16 augustus 2018 / 07:22

   Helemaal mee eens! In het buitenland vraag ik me ook elke keer weer af waarom wij niet aan leuke kleurtjes op de muren doen in plaats van saaie bakstenen muren. Een roze of blauw huis lijkt mij wel wat, hoor! ;)

 2. 16 augustus 2018 / 07:40

  Ahhh zo leuk!! Ik ben helemaal overtuigd door je artikel, ik word altijd zo vrolijk van dit soort huisjes. Laat staan een compleet stadje! Met mijn vriend wil ik binnenkort nog een keer naar Italië, dus deze ga ik zeker als optie bespreken! Wat maak je toch mooie foto’s :)
  Neverdullmoments blogde over…IJsland deel 5 – Puffen bij Myvatn

  • Romy
   Auteur
   16 augustus 2018 / 18:52

   Superleuk om dat te horen! Burano is ook echt een aanrader, zeker als je van dit soort huisjes houdt. Hopelijk is je vriend net zo enthousiast over je Italië-plannen :) Je kunt Burano goed combineren met een tripje naar Venetië en ook in de buurt van Venetië is veel moois te zien als je een huurauto hebt of gaat treinen in de omgeving :)

  • Romy
   Auteur
   16 augustus 2018 / 18:52

   Superleuk om te horen! Het is écht een heel leuk plekje.

 3. 16 augustus 2018 / 08:44

  Lijkt me inderdaad een plekje voor jou :)
  Kijk, ik ben toch anders. Er lijkt niets te doen te zijn behalve dezelfde foto’s maken die iedereen maakt en toeristische winkeltjes aflopen. Dat vond ik vroeger best grappig, maar ik ben nu toch echt meer op zoek naar iets anders. Ik vraag me ook af hoe de mensen die daar wonen het vinden dat ze zo’n trekpleister zijn. Je hoort nu ook van mensen die in Amsterdam wonen, op de Wallen, dat het eigenlijk oervervelend is om voortdurend toeristen voor hun huis te hebben staan. Ik zie ook weinig bewoners op je foto’s? Waar zijn die dan? Werken die op het vaste land?
  Okay, stop being so negative :P Mooie foto’s, echt leuke aandenkens omdat je er met je familie op staat. Maar je zult mij niet zo snel naar dit deel van Italie zien gaan.
  … of hebben ze daar ontzettend lekkere koekjes, misschien?

  • Romy
   Auteur
   16 augustus 2018 / 19:10

   Het dorpje Burano leeft al decennialang van het toerisme. Veel bewoners hebben een eigen winkeltje of maken bijvoorbeeld zelf tekeningen of glasproducten die ze verkopen. Je kunt er wel leuke, authentieke producten vinden. Ik ga ervan uit dat mensen die hiernaartoe verhuizen (er stonden best wel wat huizen te koop), wel weten waar ze terechtkomen als ze hier een huis kopen ? Overigens liepen er ook bewoners rond. Ik vind het alleen zelf niet zo netjes om foto’s met vreemde mensen op mijn blog te plaatsen. Verder zullen de meeste mensen inderdaad waarschijnlijk op het vasteland werken overdag. Op Burano zelf vind je weinig ander werk dan toerisme of kantklossen.

   Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen even enthousiast wordt van dit soort vooral toeristische plekken. En lekkere koekjes waren er, voor zover ik weet, niet, haha. Gelukkig heb je in de omgeving van Burano ook nog genoeg plekken die minder toeristisch zijn. Het eiland Murano is bijvoorbeeld meer een eiland met locals. Hier wonen veel glasblazers, die hun winkel/bedrijf openstellen voor bezoekers.

 4. 16 augustus 2018 / 09:29

  Ooooh dit vind ik ZO leuk Romy! Ik wist helemaal niet dat ik degene was die je op het idee heeft gebracht om naar Burano te gaan, haha! Super leuk om te horen. :D (Dat is mijn doel ook met mijn reisblogs, dus missie geslaagd, hihi!) Je hebt echt prach-ti-ge foto’s gemaakt zeg, wauwie. Het is daar zo mooi!

  • Romy
   Auteur
   16 augustus 2018 / 19:12

   Superleuk om te horen dat jij het andersom weer zo leuk vindt dat ik dankzij jou Burano heb ontdekt (lastige zin dit, haha) :) Ik had nog nooit van dit plaatsje gehoord daarvoor, maar heb het na jouw reisblog altijd onthouden voor als ik een keer naar Italië zou gaan. Het was net zo mooi als ik al die tijd had gehoopt. Dankjewel voor de reisinspiratie! <3

 5. 16 augustus 2018 / 09:35

  Wow, mooi eiland! Wonen in een paars huisje lijkt me geweldig! Ja, de obsessie die jij hebt met roze heb ik met paars. En met blauw haha. Maar echt een schattig eilandje. Nu wil ik zeker ooit eens naar Italië. Ik zie jou echt al wonen in zo’n huisje. Met je kleurrijke kleding pas je er helemaal tussen denk ik!

  Trouwens, ik heb een besef gedaan, beslissing genomen. Ik merk dat het zo niet verder kan. Ik ga de komende tijd lief zijn voor mezelf (of toch proberen). En mezelf stapje voor stapje accepteren in alles wat erbij komt kijken. Maar ik bedacht me vanmorgen ook dat ik bang ben voor alles wat komt in verband met mijn angst. Maar ik bedacht me ook dat dat heel normaal is en oke is. Dapper zijn is niet nooit bang zijn. Dapper zijn is juist bang zijn en toch doorzetten. Ik merk gewoon dat het mijn leven overneemt en ik wil dat niet. Ik wil niet dat het alle mooie dingen wegneemt. Ik merk het aan heel veel. Als ik fouten maak dan ben ik kwaad op mezelf, maar echt buiten proportie. Voor fouten die het helemaal niet waard zijn. Ik haat mezelf dan tijdelijk, maar ik wil niet dat dat permanent wordt. Zelfs jouw lieve reacties die me normaal altijd raken omdat ik ze zo lief vind, doen me amper iets. Omdat ik het mezelf niet gun. Net als vele andere dingen. Ik zit eventjes in een dipje. Maar het is niet omdat ik een veldslag heb verloren, de oorlog hiermee verloren is. Ik vecht dapper door. En uiteindelijk zal ik als winnaar bovenop staan. Op een dag! ;)
  Nikita blogde over…Bekenning: Makkelijk afleidbaar

  • Romy
   Auteur
   16 augustus 2018 / 19:17

   Haha, paarse en blauwe huisjes vind je op Burano genoeg. Daar zou ik mezelf ook al helemaal zien wonen. Toch jammer dat we in Nederland bijna alleen maar bakstenen huisje hebben zonder een kleurtje op de muren ?

   Wat rot om te horen dat je in een dipje zit qua lief zijn voor jezelf. Maar zo te horen heb je wel een heel goed en dapper besluit genomen door er toch hard aan te werken om jezelf te accepteren. Het zal niet makkelijk zijn om je boosheid op jezelf los te laten en om je fouten te vergeven, maar het is hard nodig en het zal je leven een stuk fijner maken. Blijf vechten en doorzetten. Het feit dat je hier volledig voor gaat en doorzet, is al een heel mooie stap 1!

  • Romy
   Auteur
   16 augustus 2018 / 19:19

   Ja, leuk hè?! Het had niet veel gescheeld of ik had zo’n leuk schilderijtje gekocht :) Ik vond ze er zo tof en kleurrijk uitzien.

 6. 16 augustus 2018 / 10:12

  Wauw, dat ziet er echt heel erg leuk uit, en als een plek waar ik ook zeker nog snel heen wil :) Had wel van murano glas gehoord maar nog nooit van burano als eiland.
  Yanine blogde over…Havermout-banaan pannenkoeken

  • Romy
   Auteur
   16 augustus 2018 / 19:19

   Wat leuk om te horen dat jij ook enthousiast bent over Burano! Murano is het eilandje dat naast Burano ligt. Dat kun je ook bezoeken :) Maar Burano is ook zeker een aanrader.

 7. 16 augustus 2018 / 10:29

  Wauw wat een prachtige foto’s en wat een prachtig plaatsje is Burano! Ik had er ook nog nooit van gehoord, maar dankzij jouw verhalen wil ik er ook zeker een keer naartoe! Doet me denken aan Notting Hill, maar dan zelfs nog iets kleurrijker! Het is zo te zien echt een plek voor mij :)

  • Romy
   Auteur
   16 augustus 2018 / 19:21

   Superleuk om te horen dat je nu ook zo enthousiast bent over Burano! Ik werd ook helemaal enthousiast toen ik hier rondliep en kon nauwelijks stoppen met foto’s maken :) Toen ik jouw foto’s van Notting Hill zag gisteren, zag ik inderdaad ook wel wat overeenkomsten met Burano. Notting Hill lijkt mij dan ook een heel toffe plek om nog eens naartoe te gaan :) Maar ik kan jou Burano ook echt aanraden.

 8. 16 augustus 2018 / 10:34

  Wat een prachtige foto’s! Het lijkt mij echt een heel mooie stad. Het doet mij een beetje denken aan Notting Hill in Londen, maar dan een stuk zonniger en gezelliger! Ik vind het altijd jammer dat wij dit soort huizen niet in Nederland hebben, dat zou ons landje ook veel mooier en kleurrijker maken! :)
  Meaghan blogde over…Culinair uiteten bij The Jane in Antwerpen

  • Romy
   Auteur
   16 augustus 2018 / 19:22

   Ja, ik ben ook groot voorstander van dit soort vrolijke, kleurrijke huisjes invoeren in Nederland. Doe mij maar een roze of blauw huisje later! ;)
   Het lijkt trouwens inderdaad wel een beetje op Notting Hill, behalve dat het hier nog net iets kleurrijker is en dat de sfeer hier echt Zuid-Europees is. Maar Notting Hill zou ik ook nog graag een keer willen bezoeken :)

 9. 16 augustus 2018 / 10:40

  Je wordt alleen al mega blij van alle kleurtjes! Geweldig! Heel instagram proof haha

  • Romy
   Auteur
   16 augustus 2018 / 19:23

   Haha, het is inderdaad echt een Instagramwaardig plaatsje! Het was zo leuk om hier rond te lopen.

  • Romy
   Auteur
   16 augustus 2018 / 19:23

   Wat gaaf dat je al twee keer naar Burano bent geweest. Het lijkt mij ook heel leuk om nog eens terug te gaan naar Burano :)

  • Romy
   Auteur
   16 augustus 2018 / 19:23

   Dankjewel voor je leuke compliment! :) En Burano is zeker een aanrader om een keer naartoe te gaan. Het is zo’n mooie plek!

  • Romy
   Auteur
   16 augustus 2018 / 19:26

   Superleuk dat je Burano hebt toegevoegd aan je bucket list! Het is echt een leuke plek, juist ook omdat niet iedereen dit eilandje kent en veel mensen alleen naar het drukke Venetië zelf gaan :)

 10. 16 augustus 2018 / 20:14

  Heerlijke foto’s! Ik word er instant vrolijk van ;) En zeker een plaatsje om op mijn TravelBucketList te plaatsen ;)

  • Romy
   Auteur
   17 augustus 2018 / 18:48

   Wat leuk om te horen! Burano is echt een geweldig plekje om een keer foto’s te gaan maken :)

  • Romy
   Auteur
   17 augustus 2018 / 18:50

   Dankjewel! Ik werd zelf ook helemaal enthousiast van alle leuke kleurtjes in Burano :)

 11. 16 augustus 2018 / 22:44

  Het lijkt mij echt een sprookje om doorheen te lopen, zo mooi en kleurrijk! Nu kan jij vast niet wachten om met je nieuwe camera snel weer die kant op te gaan ??

  • Romy
   Auteur
   17 augustus 2018 / 18:50

   Hihi, precies die gedachte had ik ook toen ik mijn camera kocht. Nu wil ik heel graag nog eens terug naar al die leuke plekjes om ze met mijn nieuwe camera vast te leggen :)

  • Romy
   Auteur
   17 augustus 2018 / 19:07

   Haha, daar was ik inderdaad ook al over aan het nadenken. Ik denk dat ik een roze huisje wel leuk zou vinden, maar een blauw huis zou ik ook wel prima vinden :) Toch jammer dat de huizen in Nederland vaak van saaie bakstenen zijn gemaakt ;)

 12. 18 augustus 2018 / 01:16

  Wauw, zo mooi! En de foto’s zijn super gaaf :-)

  • Romy
   Auteur
   19 augustus 2018 / 00:26

   Dankjewel! :) Het is ook echt een mooie en fotogenieke plek.

 13. 20 augustus 2018 / 17:42

  Oh wauw wat veel kleurtjes! I love it! :D

 14. 26 augustus 2018 / 21:45

  Jeetje mina, wat gaaf!! Het ziet er echt zo mooi uit <3

  • Romy
   Auteur
   27 augustus 2018 / 18:21

   Ja, het is echt een onwijs mooie plek! ❤️

 15. 27 augustus 2018 / 14:15

  Burano is zo mooi! Ik ben er vorige zomer geweest, zou er zo weer terug heen willen :)

  • Romy
   Auteur
   27 augustus 2018 / 22:35

   Wat tof dat jij ook naar Burano bent geweest! Het is zo’n mooie plek inderdaad. Ik zou ook heel graag nóg een keer naar Burano gaan, zeker nu ik net een nieuwe camera heb ;)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge