Dat ik gek ben op kleuren (hoe feller, hoe beter!) is vast geen verrassing meer. En wist je dat er ook een eiland bestaat waar zelfs officieel is vastgelegd dat je jouw huis in een bepaalde kleur moet verven? Ik heb het over het eiland Burano, vlak bij Venetië. Een bezoekje aan dit eiland mocht dan ook niet ontbreken tijdens onze reis naar Italië. In een knalgele jurk wandelde ik een paar uur lang door de straatjes die werkelijk alle kleuren van de regenboog hebben. Ik geef je graag een kijkje in dit kleurenparadijs op 45 minuten varen van Venetië.

bezoek aan burano bij venetië

Van Venetië naar Burano

Tot voor kort had ik nog nooit van Burano gehoord. Dat was totdat ik de mooie kleurrijke foto’s van Sandra zag in haar blogartikel over dit bijzondere eiland. Als kleurenliefhebber besloot ik dat ik deze plek ooit in mijn leven gezien moest hebben. En dit bucketlist-item kon ik verrassend snel afvinken toen we (uiteraard niet geheel toevallig) in deze regio vakantie vierden. Wij bezochten Burano tijdens een dagje Venetië. Met de watertaxi (een zogenaamde Vaporetto) vanaf Venetië voeren we recht op het eiland af. Vanuit de verte vaar je de gekleurde huisjes al tegemoet.

bezoek aan burano bij venetië

bezoek aan burano bij venetië

Roze, paars en alle kleuren van de regenboog

Wanneer je rondloopt op Burano, kan ik je één ding garanderen: je zult ongetwijfeld je ogen uitkijken. Roze, blauw, groen en geel, de huizen hebben hier werkelijk alle kleuren van de regenboog. Ik las ergens op internet dat je als inwoner zelfs verplicht bent om je huis in één kleuroptie van een aantal vastgestelde kleuren te verven. Dit alles om het straatbeeld mooi kleurrijk te houden. Naast gekleurde huizen, kun je om je heen overigens ook regelmatig gezellig de was buiten zien hangen. Verder staan er soms schattige bloemen voor de ramen, die het eiland waar mogelijk nóg idyllischer maken.

Uren fotograferen op Burano

Zoals je (hopelijk) hierboven kunt zien, is Burano vooral een ware hotspot voor liefhebbers van fotografie. Ik was niet de enige die werkelijk op elke hoek van de straatjes foto’s wilde maken. Er liepen talloze volleerde Instagrammers rond die een familielid hadden gecharterd voor uitgebreide fotosessies. En geef ze eens ongelijk: het is een van de mooiste plekken om kleurrijke foto’s te maken. Het was dat we de trein vanuit Venetië terug naar Bologna moesten halen, maar anders had ik hier nog veel meer dan 2,5 uur fotograferend door kunnen brengen. Een goed excuus om nog eens terug te gaan!

bezoek aan burano bij venetië

bezoek aan burano bij venetië

bezoek aan burano bij venetië

Wat is er te doen op Burano?

Als je net zo van fotograferen houdt als ik, dan zal je je vast niet snel vervelen in dit mooie kleurenparadijs. Het is absoluut de meest vrolijke plek die ik tot nu toe heb gezien. Wij brachten zo’n 2,5 uur door op Burano. Onze voornaamste activiteiten waren foto’s maken en dolenthousiast naar alle mooie kleuren om ons heen kijken. Daarnaast vind je op Burano heel wat leuke winkeltjes. Burano en het buureiland Murano staan bekend om de glasblazers. Daarom vind je op Burano onder andere leuke glazen figuurtjes en sieraden van glas. Maar ook kom je er veel kant tegen. De verkoop van kant was namelijk ooit de voornaamste inkomstenbron van de inwoners van Burano. Tegenwoordig haalt het eiland de meeste inkomsten uit – hoe kan het ook anders – het toerisme.

Schattige souvenirwinkels…

Als liefhebber van souvenirs kun je je hart ophalen op Burano. Naast kant en glas, vind je er bijvoorbeeld ook talloze schilderijen en tekeningen waarop het kleurrijke straatbeeld van Burano vereeuwigd is. Het had weinig gescheeld of ik had een van onderstaande tekeningen gekocht om ooit op mijn gedroomde felgekleurde muur in mijn toekomstige huis op te hangen.

bezoek aan burano bij venetië

bezoek aan burano bij venetië

bezoek aan burano bij venetië

bezoek aan burano bij venetië

bezoek aan burano bij venetië

…en toffe terrasjes

Uiteraard kun je op Burano ook op heel wat plekken een terrasje pakken of uitgebreid eten. Ik vond de prijzen niet extreem hoog, vergeleken met bijvoorbeeld de terrasjes aan het San Marco-plein in Venetië zelf. Het leuke is dat ook de restaurants en cafés uiteraard in gekleurde panden te vinden zijn. Zo kun je optimaal van de sfeer op het eiland genieten.

bezoek aan burano bij venetië

bezoek aan burano bij venetië

Minder druk dan Venetië

Burano is qua toeristen een stuk minder druk dan Venetië. Je struikelt hier in ieder geval niet over de toeristen. Wel is het zo dat steeds meer toeristen ook dit eiland ontdekken, dus je zult ]niet de enige zijn die het kleurrijke Burano bezoekt. Alsnog zou ik Burano, vergeleken met bijvoorbeeld Venetië, bijna een oase van rust noemen. Zeker in de zijstraatjes, die niet langs het kanaal lopen, is het prima vertoeven. Hier kun je prima uitgebreid foto’s maken zonder gestoord te worden.

bezoek aan burano bij venetië

bezoek aan burano bij venetië

Bereikbaarheid van Burano

Burano is vanaf Venetië te bereiken met de watertaxi, oftewel een Vaporetto. Je kunt opstappen op watertaxi 12 bij de halte F. te Nove A. in Venetië. Om naar Burano te varen, heb je een dagkaart nodig voor de watertaxi. Deze kosten € 20 per persoon, wat niet heel goedkoop is. Wel kun je dan de hele dag lang alle watertaxi’s nemen. Let op: watertaxi 12 stopt eerst bij een paar andere haltes dan Burano. Je hoeft dus niet direct bij halte 1 uit te stappen. In totaal is het een vaartocht van zo’n 45 minuten. Wij vonden het een fijne manier om even uit te waaien. En zodra we in de verte de kleurrijke huisjes zagen opdoemen, wisten we één ding zeker: dit is een van de mooiste plekken die we ooit hebben gezien.

Ben jij weleens in Burano geweest? Wat is de mooiste plek die jij ooit hebt gezien?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 16 augustus 2018 op 6:33 am - Beantwoord

  Wat vrolijk al die gekleurde gebouwen.

 2. Darina 16 augustus 2018 op 6:56 am - Beantwoord

  Wat een prachtig plaatsje en foto’s! Ik zou hier ook zeker uren rond kunnen dwalen.

  • Romy 16 augustus 2018 op 7:21 am - Beantwoord

   Dankjewel! Het was ook echt een feestje om hier rond te lopen 🙂

 3. Shirley 16 augustus 2018 op 7:04 am - Beantwoord

  Best jammer dat wij niet van die gekleurde huizen hebben. Hoewel, ik woon naast een mintgroen rijtje huizen en iedereen zegt altijd hoe lelijk dat is. Ik vind het toch best gezellig.

  • Romy 16 augustus 2018 op 7:22 am - Beantwoord

   Helemaal mee eens! In het buitenland vraag ik me ook elke keer weer af waarom wij niet aan leuke kleurtjes op de muren doen in plaats van saaie bakstenen muren. Een roze of blauw huis lijkt mij wel wat, hoor! 😉

 4. Neverdullmoments 16 augustus 2018 op 7:40 am - Beantwoord

  Ahhh zo leuk!! Ik ben helemaal overtuigd door je artikel, ik word altijd zo vrolijk van dit soort huisjes. Laat staan een compleet stadje! Met mijn vriend wil ik binnenkort nog een keer naar Italië, dus deze ga ik zeker als optie bespreken! Wat maak je toch mooie foto’s 🙂

  • Romy 16 augustus 2018 op 6:52 pm - Beantwoord

   Superleuk om dat te horen! Burano is ook echt een aanrader, zeker als je van dit soort huisjes houdt. Hopelijk is je vriend net zo enthousiast over je Italië-plannen 🙂 Je kunt Burano goed combineren met een tripje naar Venetië en ook in de buurt van Venetië is veel moois te zien als je een huurauto hebt of gaat treinen in de omgeving 🙂

 5. Iris - Thebeautymagazine.nl 16 augustus 2018 op 7:48 am - Beantwoord

  Jaaa hier wil ik ook een keertje heen!! Het ziet er zo schattig uit!!

  • Romy 16 augustus 2018 op 6:52 pm - Beantwoord

   Superleuk om te horen! Het is écht een heel leuk plekje.

 6. Daenelia 16 augustus 2018 op 8:44 am - Beantwoord

  Lijkt me inderdaad een plekje voor jou 🙂
  Kijk, ik ben toch anders. Er lijkt niets te doen te zijn behalve dezelfde foto’s maken die iedereen maakt en toeristische winkeltjes aflopen. Dat vond ik vroeger best grappig, maar ik ben nu toch echt meer op zoek naar iets anders. Ik vraag me ook af hoe de mensen die daar wonen het vinden dat ze zo’n trekpleister zijn. Je hoort nu ook van mensen die in Amsterdam wonen, op de Wallen, dat het eigenlijk oervervelend is om voortdurend toeristen voor hun huis te hebben staan. Ik zie ook weinig bewoners op je foto’s? Waar zijn die dan? Werken die op het vaste land?
  Okay, stop being so negative 😛 Mooie foto’s, echt leuke aandenkens omdat je er met je familie op staat. Maar je zult mij niet zo snel naar dit deel van Italie zien gaan.
  … of hebben ze daar ontzettend lekkere koekjes, misschien?

  • Romy 16 augustus 2018 op 7:10 pm - Beantwoord

   Het dorpje Burano leeft al decennialang van het toerisme. Veel bewoners hebben een eigen winkeltje of maken bijvoorbeeld zelf tekeningen of glasproducten die ze verkopen. Je kunt er wel leuke, authentieke producten vinden. Ik ga ervan uit dat mensen die hiernaartoe verhuizen (er stonden best wel wat huizen te koop), wel weten waar ze terechtkomen als ze hier een huis kopen ? Overigens liepen er ook bewoners rond. Ik vind het alleen zelf niet zo netjes om foto’s met vreemde mensen op mijn blog te plaatsen. Verder zullen de meeste mensen inderdaad waarschijnlijk op het vasteland werken overdag. Op Burano zelf vind je weinig ander werk dan toerisme of kantklossen.

   Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen even enthousiast wordt van dit soort vooral toeristische plekken. En lekkere koekjes waren er, voor zover ik weet, niet, haha. Gelukkig heb je in de omgeving van Burano ook nog genoeg plekken die minder toeristisch zijn. Het eiland Murano is bijvoorbeeld meer een eiland met locals. Hier wonen veel glasblazers, die hun winkel/bedrijf openstellen voor bezoekers.

 7. Sandra 16 augustus 2018 op 9:29 am - Beantwoord

  Ooooh dit vind ik ZO leuk Romy! Ik wist helemaal niet dat ik degene was die je op het idee heeft gebracht om naar Burano te gaan, haha! Super leuk om te horen. 😀 (Dat is mijn doel ook met mijn reisblogs, dus missie geslaagd, hihi!) Je hebt echt prach-ti-ge foto’s gemaakt zeg, wauwie. Het is daar zo mooi!

  • Romy 16 augustus 2018 op 7:12 pm - Beantwoord

   Superleuk om te horen dat jij het andersom weer zo leuk vindt dat ik dankzij jou Burano heb ontdekt (lastige zin dit, haha) 🙂 Ik had nog nooit van dit plaatsje gehoord daarvoor, maar heb het na jouw reisblog altijd onthouden voor als ik een keer naar Italië zou gaan. Het was net zo mooi als ik al die tijd had gehoopt. Dankjewel voor de reisinspiratie! <3

 8. Nikita 16 augustus 2018 op 9:35 am - Beantwoord

  Wow, mooi eiland! Wonen in een paars huisje lijkt me geweldig! Ja, de obsessie die jij hebt met roze heb ik met paars. En met blauw haha. Maar echt een schattig eilandje. Nu wil ik zeker ooit eens naar Italië. Ik zie jou echt al wonen in zo’n huisje. Met je kleurrijke kleding pas je er helemaal tussen denk ik!

  Trouwens, ik heb een besef gedaan, beslissing genomen. Ik merk dat het zo niet verder kan. Ik ga de komende tijd lief zijn voor mezelf (of toch proberen). En mezelf stapje voor stapje accepteren in alles wat erbij komt kijken. Maar ik bedacht me vanmorgen ook dat ik bang ben voor alles wat komt in verband met mijn angst. Maar ik bedacht me ook dat dat heel normaal is en oke is. Dapper zijn is niet nooit bang zijn. Dapper zijn is juist bang zijn en toch doorzetten. Ik merk gewoon dat het mijn leven overneemt en ik wil dat niet. Ik wil niet dat het alle mooie dingen wegneemt. Ik merk het aan heel veel. Als ik fouten maak dan ben ik kwaad op mezelf, maar echt buiten proportie. Voor fouten die het helemaal niet waard zijn. Ik haat mezelf dan tijdelijk, maar ik wil niet dat dat permanent wordt. Zelfs jouw lieve reacties die me normaal altijd raken omdat ik ze zo lief vind, doen me amper iets. Omdat ik het mezelf niet gun. Net als vele andere dingen. Ik zit eventjes in een dipje. Maar het is niet omdat ik een veldslag heb verloren, de oorlog hiermee verloren is. Ik vecht dapper door. En uiteindelijk zal ik als winnaar bovenop staan. Op een dag! 😉

  • Romy 16 augustus 2018 op 7:17 pm - Beantwoord

   Haha, paarse en blauwe huisjes vind je op Burano genoeg. Daar zou ik mezelf ook al helemaal zien wonen. Toch jammer dat we in Nederland bijna alleen maar bakstenen huisje hebben zonder een kleurtje op de muren ?

   Wat rot om te horen dat je in een dipje zit qua lief zijn voor jezelf. Maar zo te horen heb je wel een heel goed en dapper besluit genomen door er toch hard aan te werken om jezelf te accepteren. Het zal niet makkelijk zijn om je boosheid op jezelf los te laten en om je fouten te vergeven, maar het is hard nodig en het zal je leven een stuk fijner maken. Blijf vechten en doorzetten. Het feit dat je hier volledig voor gaat en doorzet, is al een heel mooie stap 1!

 9. Femke 16 augustus 2018 op 9:50 am - Beantwoord

  Wat een super schattige plek! Ik snap dat je overal foto’s wilde maken. Vooral die kleine schilderijtjes zijn mooi 🙂

 10. Yanine 16 augustus 2018 op 10:12 am - Beantwoord

  Wauw, dat ziet er echt heel erg leuk uit, en als een plek waar ik ook zeker nog snel heen wil 🙂 Had wel van murano glas gehoord maar nog nooit van burano als eiland.

  • Romy 16 augustus 2018 op 7:19 pm - Beantwoord

   Ja, leuk hè?! Het had niet veel gescheeld of ik had zo’n leuk schilderijtje gekocht 🙂 Ik vond ze er zo tof en kleurrijk uitzien.

  • Romy 16 augustus 2018 op 7:19 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat jij ook enthousiast bent over Burano! Murano is het eilandje dat naast Burano ligt. Dat kun je ook bezoeken 🙂 Maar Burano is ook zeker een aanrader.

 11. Lianne 16 augustus 2018 op 10:29 am - Beantwoord

  Wauw wat een prachtige foto’s en wat een prachtig plaatsje is Burano! Ik had er ook nog nooit van gehoord, maar dankzij jouw verhalen wil ik er ook zeker een keer naartoe! Doet me denken aan Notting Hill, maar dan zelfs nog iets kleurrijker! Het is zo te zien echt een plek voor mij 🙂

  • Romy 16 augustus 2018 op 7:21 pm - Beantwoord

   Superleuk om te horen dat je nu ook zo enthousiast bent over Burano! Ik werd ook helemaal enthousiast toen ik hier rondliep en kon nauwelijks stoppen met foto’s maken 🙂 Toen ik jouw foto’s van Notting Hill zag gisteren, zag ik inderdaad ook wel wat overeenkomsten met Burano. Notting Hill lijkt mij dan ook een heel toffe plek om nog eens naartoe te gaan 🙂 Maar ik kan jou Burano ook echt aanraden.

 12. Meaghan 16 augustus 2018 op 10:34 am - Beantwoord

  Wat een prachtige foto’s! Het lijkt mij echt een heel mooie stad. Het doet mij een beetje denken aan Notting Hill in Londen, maar dan een stuk zonniger en gezelliger! Ik vind het altijd jammer dat wij dit soort huizen niet in Nederland hebben, dat zou ons landje ook veel mooier en kleurrijker maken! 🙂

 13. Charel 16 augustus 2018 op 10:40 am - Beantwoord

  Je wordt alleen al mega blij van alle kleurtjes! Geweldig! Heel instagram proof haha

  • Romy 16 augustus 2018 op 7:22 pm - Beantwoord

   Ja, ik ben ook groot voorstander van dit soort vrolijke, kleurrijke huisjes invoeren in Nederland. Doe mij maar een roze of blauw huisje later! 😉
   Het lijkt trouwens inderdaad wel een beetje op Notting Hill, behalve dat het hier nog net iets kleurrijker is en dat de sfeer hier echt Zuid-Europees is. Maar Notting Hill zou ik ook nog graag een keer willen bezoeken 🙂

  • Romy 16 augustus 2018 op 7:23 pm - Beantwoord

   Haha, het is inderdaad echt een Instagramwaardig plaatsje! Het was zo leuk om hier rond te lopen.

 14. Judith 16 augustus 2018 op 12:26 pm - Beantwoord

  Zo mooi daar! Ik ben er 2x geweest en zou zo weer gaan <3

  • Romy 16 augustus 2018 op 7:23 pm - Beantwoord

   Wat gaaf dat je al twee keer naar Burano bent geweest. Het lijkt mij ook heel leuk om nog eens terug te gaan naar Burano 🙂

 15. Tamara 16 augustus 2018 op 1:53 pm - Beantwoord

  Burano kende ik eigenlijk niet maar het ziet er prachtig uit! Wat een toffe, kleurrijke foto’s ook! 🙂

  • Romy 16 augustus 2018 op 7:23 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je leuke compliment! 🙂 En Burano is zeker een aanrader om een keer naartoe te gaan. Het is zo’n mooie plek!

 16. Lizzy 16 augustus 2018 op 6:48 pm - Beantwoord

  Aah, zo mooi! Zo grappig dat Venetie zo bekend is en Burano niet. Ik had er voor jouw blog nog nooit van gehoord. Het staat in ieder geval sinds vandaag officieel op mijn bucket list 🙂

  • Romy 16 augustus 2018 op 7:26 pm - Beantwoord

   Superleuk dat je Burano hebt toegevoegd aan je bucket list! Het is echt een leuke plek, juist ook omdat niet iedereen dit eilandje kent en veel mensen alleen naar het drukke Venetië zelf gaan 🙂

 17. Evelyne 16 augustus 2018 op 8:14 pm - Beantwoord

  Heerlijke foto’s! Ik word er instant vrolijk van 😉 En zeker een plaatsje om op mijn TravelBucketList te plaatsen 😉

  • Romy 17 augustus 2018 op 6:48 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen! Burano is echt een geweldig plekje om een keer foto’s te gaan maken 🙂

 18. Zo simpel is dan geluk 16 augustus 2018 op 9:19 pm - Beantwoord

  Zooooo ontzettend leuk al die kleurtjes! Mooie foto’s heb je gemaakt.

  • Romy 17 augustus 2018 op 6:50 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ik werd zelf ook helemaal enthousiast van alle leuke kleurtjes in Burano 🙂

 19. Linda 16 augustus 2018 op 10:44 pm - Beantwoord

  Het lijkt mij echt een sprookje om doorheen te lopen, zo mooi en kleurrijk! Nu kan jij vast niet wachten om met je nieuwe camera snel weer die kant op te gaan ??

  • Romy 17 augustus 2018 op 6:50 pm - Beantwoord

   Hihi, precies die gedachte had ik ook toen ik mijn camera kocht. Nu wil ik heel graag nog eens terug naar al die leuke plekjes om ze met mijn nieuwe camera vast te leggen 🙂

 20. bychristiana 17 augustus 2018 op 7:57 am - Beantwoord

  Wat schitterend zeg, een waar kleurenparadijs waar ik me dan ook helemaal thuis zal voelen. Hm, ik zit me nu al af te vragen in welke kleur ik mijn huis zou verven;-)

  • Romy 17 augustus 2018 op 7:07 pm - Beantwoord

   Haha, daar was ik inderdaad ook al over aan het nadenken. Ik denk dat ik een roze huisje wel leuk zou vinden, maar een blauw huis zou ik ook wel prima vinden 🙂 Toch jammer dat de huizen in Nederland vaak van saaie bakstenen zijn gemaakt 😉

 21. Maaike 18 augustus 2018 op 1:16 am - Beantwoord

  Wauw, zo mooi! En de foto’s zijn super gaaf 🙂

  • Romy 19 augustus 2018 op 12:26 am - Beantwoord

   Dankjewel! 🙂 Het is ook echt een mooie en fotogenieke plek.

 22. evelien 20 augustus 2018 op 9:08 am - Beantwoord

  Wat een fotogeniek plaatsje! <3 Het ziet er prachtig uit.
  Liefs,
  Evelien

 23. Dinja 20 augustus 2018 op 5:42 pm - Beantwoord

  Oh wauw wat veel kleurtjes! I love it! 😀

 24. Mariëlle 26 augustus 2018 op 9:45 pm - Beantwoord

  Jeetje mina, wat gaaf!! Het ziet er echt zo mooi uit <3

  • Romy 27 augustus 2018 op 6:21 pm - Beantwoord

   Ja, het is echt een onwijs mooie plek! ❤️

 25. Florence 27 augustus 2018 op 2:15 pm - Beantwoord

  Burano is zo mooi! Ik ben er vorige zomer geweest, zou er zo weer terug heen willen 🙂

  • Romy 27 augustus 2018 op 10:35 pm - Beantwoord

   Wat tof dat jij ook naar Burano bent geweest! Het is zo’n mooie plek inderdaad. Ik zou ook heel graag nóg een keer naar Burano gaan, zeker nu ik net een nieuwe camera heb 😉

 26. Elisabeth 27 oktober 2018 op 6:30 pm - Beantwoord

  Ik heb er nog nooit geweest! Maar wat een mooie kleurrijke omgeving is dat zeg! Mooie foto’s heb je ervan gemaakt!