Wat doe je als je op Tweede Kerstdag vrij hebt en geen spannende diners, familie-afspraken of woonboulevardbezoekjes op de planning hebt staan? Mijn vader en ik besloten een dagje naar Antwerpen te gaan. We zaten al vroeg ’s ochtends in de bus vanaf Amsterdam en genoten daarna de hele dag van de kerstmarkt, de winkels in kerstsferen, de Belgische gezelligheid en de vele leuke plekken die we in Antwerpen tegenkwamen. Ik laat je graag meegenieten van ons dagje Antwerpen met kerst.

dagje Antwerpen met kerst

Naar Antwerpen of naar Parijs?

Mijn vader en ik gingen met de bus van Eurolines naar Antwerpen. Goedkoop, duurzaam en lekker makkelijk! Daar moet ik wel bij zeggen dat de busreis enige stress opleverde en ons bijna naar een andere bestemming bracht. We kregen namelijk een bus aangewezen bij vertrek, maar niemand had ons verteld dat die bus naar Parijs zou gaan (zonder tussenstops). Het had niet veel gescheeld of we hadden 7 uur later onder de Eiffeltoren gestaan. Ook leuk, maar niet helemaal het plan. Gelukkig ontdekten we de verwarring op tijd, waardoor we alsnog 2 uur later in Antwerpen konden uitstappen. Ons dagje Antwerpen met kerst kon beginnen!

dagje Antwerpen met kerst
dagje Antwerpen met kerst
dagje Antwerpen met kerst

Winkelen op de Meir (en bij de kerstwinkel)

Als eerste liepen we naar de Meir, de grote winkelstraat in Antwerpen. We gingen snel een paar winkels in om de spullen in de eindejaarsuitverkoop te bewonderen. Hoewel we met lege handen de winkels uit kwamen, was het alsnog een geslaagde winkelochtend. Het was een feestje om de vele winkels in kerstsfeer met sfeervolle verlichting te zien.

Al helemaal een feestje was een kerstwinkel, die na Eerste Kerstdag (note: in België wordt Tweede Kerstdag niet gevierd!) natuurlijk volledige uitverkoop had. We keken onze ogen uit met de vele bewegende kerstmannen en levensgrote sneeuwpoppen. Ook voor heel wat andere, soms ietwat kitsch en uit de kluiten gewassen, kerstdecoratie kon je hier natuurlijk goed terecht.

dagje Antwerpen met kerst
Mme Bovary Antwerpen

Wandelen door de straten

Antwerpen is alleen al een fijne stad om doorheen te wandelen. De stad straalt zo veel gezelligheid uit, zeker rond de kerstdagen. Veel winkels hebben heel wat werk gemaakt van hun etalages en van de versiering voor de ramen. Sowieso barst het in Antwerpen van de schattige straatjes, mooie oude panden en leuke winkeltjes die je onmogelijk voorbij kunt lopen. Wij trotseerden de kou dan ook graag om van deze Belgische stad te genieten. Een echte eye-catcher vond ik de leuke sieradenwinkel Mme Bovary, waar de eigenaren duidelijk heel wat tijd hebben gestoken in mooie kerstdecoratie.

Lijnwaadmarkt 16, Antwerpen.

dagje Antwerpen met kerst
dagje Antwerpen met kerst

Akotee – een kleurrijk cadeauwalhalla

Voorafgaand aan ons dagje Antwerpen was ik online de winkel Akotee tegengekomen. Deze winkel vol hebbedingen bleek ook in het echt een must see voor wie gek is op kleur. De winkel is verspreid over twee panden naast elkaar (met de toepasselijke namen Akotee en Akotwee) en je vindt er werkelijk van alles. Zo kun je er goed slagen voor mooie retro tassen, voor kleurrijke mokken en voor woonaccessoires die echte blikvangers in je woning zullen zijn. Maar ook voor cadeautjes kun je hier goed terecht. Akotee is een klein walhalla voor wie een zwak heeft voor kleine snuisterijen. En de winkel ligt op loopafstand van de Grote Markt!

Melkmarkt 28-30, Antwerpen

dagje Antwerpen met kerst

Opwarmen bij de Wasbar

Na een bezoekje aan de meest kleurrijke winkel van Antwerpen, konden we wel een zitplek gebruiken om op te warmen. Dat deden we bij misschien wel het meest bijzondere eettentje dat ik ooit ben tegengekomen: de vestiging van Wasbar, aan de overkant van de straat. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je hier niet alleen heerlijk ontbijten of lunchen (inclusief genoeg vega en vegan opties!), maar ook je was doen. Dit kleurrijke tentje straalt een fijne huiskamersfeer uit door het retro interieur en de vele wasmachines. Ik kon het niet laten om volop foto’s te maken en zal binnenkort een volledig hotspotartikel aan dit leuke tentje wijden.

Melkmarkt 17, Antwerpen (en op Graanmarkt 15)

dagje Antwerpen grote markt met kerst
kerstmarkt in antwerpen
kerstmarkt in antwerpen
dagje Antwerpen met kerst

De kerstmarkt in Antwerpen

Aangezien we eigenlijk naar Antwerpen waren gekomen voor de kerstmarkt, mocht een bezoekje aan deze markt (op de Grote Markt) niet ontbreken. Heel spectaculair was de kerstmarkt niet, maar het was zeker leuk om een kijkje te nemen bij de sfeervolle kraampjes met glühwein, kaarsen, kerstmutsen en warme hapjes. Er waren zelfs nougatblokken van een paar kilo te vinden. Overigens was de kerstmarkt over verschillende pleinen in het centrum verspreid. Zo was er ook een ijsbaan te vinden op een ander plein en kon je bij de Schelde in een groot reuzenrad gaan, dat speciaal voor kerst was opgezet. Vanwege de kou besloten wij veilig met beide voetjes op de grond te blijven, maar het was zeker leuk om te zien.

dagje Antwerpen met kerst

Stadsfeestzaal

Om de dag af te sluiten, wilden we nog snel een maaltijdsalade scoren bij de supermarkt Delhaize voor bij thuiskomst. We verwachtten een doodgewoon winkelcentrum binnen te stappen, maar belandden in plaats daarvan in deze indrukwekkende hal: de Stadsfeestzaal. Uiteraard keken we onze ogen uit. Dat is nog eens wat anders dan de Albert Heijn bij ons op de hoek van de straat. We maakten een paar foto’s en namen een maaltijdsalade uit dit superdeluxe winkelcentrum mee in onze rugzak. Op weg naar de bus, op weg naar Amsterdam. Daar kwamen we een paar uur later moe maar voldaan aan om de Belgische maaltijdsalade op te peuzelen en volop na te genieten.

Ben jij weleens met kerst naar Antwerpen geweest?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Odetta 28 december 2018 op 6:10 am - Beantwoord

  Zo te zien heb je samen met jouw vader heerlijk genoten van de kerstsfeer in Antwerpen. Hoe kerstiger kan het nog worden!
  Mijn favoriete plek in Antwerpen: De Vlaeykensgang. Zeer de moeite waard! Google eens hiernaar.
  De geheime Vlaeykensgang dateert van het jaar 1591 en verbindt de Hoogstraat, de Oude Koornmarkt en de Pelgrimstraat met elkaar. Als je door het poortje aan de Oude Koornmarkt 16 stapt, waan je je in een andere tijd.
  Vroeger was de gang het domein van schoenmakers, die de noodklok van de kathedraal moesten luiden, en woonden hier de armsten van de stad. Nu vind je er antiekwinkeltjes, kunstgalerijen en het exclusieve restaurant Sir Anthony Van Dyck. Er heerst een ingetogen sfeer en de gang is een geliefde plek om te luisteren naar de zomerse beiaardconcerten.

  • Romy 28 december 2018 op 10:06 am - Beantwoord

   Wat een goede tip! Ik heb De Vlaeykensgang even opgezocht en het ziet er inderdaad uit als een heel leuk en authentiek straatje. Ik ga deze plek zeker onthouden voor als ik nog een keer naar Antwerpen ga 🙂

 2. Lisa 28 december 2018 op 7:41 am - Beantwoord

  Leuke tips, je had een gezellige dag? Gelukkig had je toch nog de goede bus! Antwerpen is inderdaad tof. Voor mij is het de ‘grote’ stad die het dichtst bij is.

  • Romy 28 december 2018 op 10:08 am - Beantwoord

   Wat leuk dat je zo dicht bij Antwerpen woont! Volgens mij is het ook echt een fijne stad om heel regelmatig naartoe te gaan 🙂

 3. Femke 28 december 2018 op 7:42 am - Beantwoord

  Heerlijke stad is het he. Mijn man en ik hadden het erover om binnenkort weer eens te gaan. Wij komen regelmatig in Antwerpen om een hapje te eten of naar de bios te gaan maar gaan eigenlijk nooit naar de binnenstad. Antwerpen is voor ons maar een half uurtje rijden namelijk.

  • Romy 28 december 2018 op 10:09 am - Beantwoord

   Een half uurtje rijden is inderdaad heel goed te doen! Dan zou ik ook regelmatig die kant op gaan 🙂 Juist leuk om ook naar wijken rondom het centrum te gaan! Daar zijn vast ook veel fijne plekken en restaurantjes te ontdekken.

 4. Darina 28 december 2018 op 8:39 am - Beantwoord

  Wat een heerlijke dag heb je gehad! Antwerpen is een hele mooie stad waar ik graag kom, want ik woon er niet zo heel ver vandaan.

  • Romy 28 december 2018 op 10:10 am - Beantwoord

   Wat leuk dat Antwerpen voor jou niet ver rijden is! Reden genoeg inderdaad om er regelmatig naartoe te gaan 🙂

 5. Marije 28 december 2018 op 8:40 am - Beantwoord

  Ik was er ook op 2e kerstdag en bij ons wordt het bijna een jaarlijks ding om op 2e kerstdag naar Antwerpen te gaan.

  • Romy 28 december 2018 op 10:10 am - Beantwoord

   Wat een leuke traditie, zeg! Ben je nog goed geslaagd bij de sale in Antwerpen?

 6. Geke 28 december 2018 op 8:42 am - Beantwoord

  Fijn te lezen dat jullie zo genoten hebben! De stadsfeestzaal vind ik ook een van de mooiste plekjes. In die Delhaize ging ik altijd boodschappen doen toen we nog in Antwerpen woonden.
  Ik kom er nog wel, in Antwerpen, om naar de kapper te gaan. Van waar we nu wonen is het maar 20 minuutjes met de trein. De drukte daarentegen mis ik niet .
  Moest even glimlachen om bijna op de verkeerde bus. Ging wellicht maar een blitzbezoekje Parijs geweest zijn dan 🙂 beter met de Thalys denk ik dan.

  • Romy 28 december 2018 op 10:12 am - Beantwoord

   Wat leuk dat je in Antwerpen hebt gewoond! Ook 20 minuten reizen naar Antwerpen is zeker niet lang. Het is inderdaad wel druk in de stad, maar toch vind ik Antwerpen altijd wel een fijn en gezellig sfeertje uitstralen.
   Haha, ik was ook blij dat we niet naar Parijs gingen. Dat vind ik ook een geweldige stad, maar 7 uur heen en 7 uur terug met de bus lijkt me niet zo’n geslaagd idee, zeker als je geen terugreis hebt geboekt (althans niet vanuit Parijs) 😛

 7. Mevrouw Marloes 28 december 2018 op 9:20 am - Beantwoord

  Het lijkt mij heel leuk om een keer naar Antwerpen te gaan als die kerstmarkt er is. Ik was laatst met mijn moeder naar Maastricht te gaan, maar die kerstmarkt vonden we niet leuk. Het was alleen op het Vrijthof en zoooo druk. Er waren ook niet echt kraampjes die kerstspullen verkochten. We zijn toen heel snel over die markt gelopen en zijn teruggelopen naar een stukje Maastricht waar het helemaal niet druk was. Toen hebben we nog 2,5 uur ergens lekker geluncht 🙂

  Liefs,
  Marloes

 8. Shirley 28 december 2018 op 9:36 am - Beantwoord

  Het ziet eruit alsof jullie een gezellige dag hebben gehad. Sowieso leuk om samen met je vader op stap te gaan. De Delhaize daar is de dichtstbijzijnde voor mij, tegen de tijd dat ik ooit verhuisd ben dan.

  • Romy 28 december 2018 op 10:14 am - Beantwoord

   Jammer dat de kerstmarkt in Maastricht wat tegenviel! Daar had ik zelf wel hoge verwachtingen van. Ik moet zeggen dat ik de kerstmarkt in Antwerpen ook niet heel groot vond en er waren vooral kraampjes met eten en drinken. Ik vond het wel leuk om daar een kijkje te nemen, maar dan vooral in combinatie met een bezoekje aan de leuke binnenstad van Antwerpen 🙂

  • Romy 28 december 2018 op 10:14 am - Beantwoord

   Wat leuk dat je vlak bij die Delhaize gaat wonen! Volgens mij is het centrum van Antwerpen een geweldige plek om te wonen 🙂

 9. bychristiana 28 december 2018 op 10:06 am - Beantwoord

  Ah wat heerlijk om zoiets samen met je vader te doen! Haha, ik denk dat je het op een gegeven moment wel gemerkt zou hebben als jullie bus onderweg was geweest naar Parijs haha;-) Wij komen ook zo nu en dan in Antwerpen, de afstand vanaf ons huis valt aardig mee. We zijn er ook met kerst eens geweest, maar dat is inmiddels al heel wat jaartjes geleden. In Parijs zag ik trouwens ook overal van die grote nougatblokken, meer dan in Nederland. Misschien zijn de Fransen en Belgen grotere nougat-eters?

  • Romy 28 december 2018 op 10:18 am - Beantwoord

   Haha, ik vermoed inderdaad dat ik na een tijdje wel zou hebben ontdekt dat de bus richting Parijs ging. Parijs is toch een “stukje” verder reizen dan Antwerpen 😉
   Wat leuk dat jullie ook regelmatig naar Antwerpen gaan! En grappig dat die grote nougatblokken ook in Frankrijk verkrijgbaar zijn. Het zou inderdaad best kunnen dat Belgen en Fransen daar iets mee hebben. Mijn vader dacht overigens eerst dat het grote hompen vlees waren, haha.

 10. Simone 28 december 2018 op 10:18 am - Beantwoord

  Antwerpen is zo leuk! Voor mij is het niet zo ver rijden (met file denk ik een uurtje of anderhalf). Dus vroeger kwam ik daar nog wel eens. Nu al heel lang niet meer geweest. Moet maar eens verandering in komen vind ik haha!

 11. Jessica J. 28 december 2018 op 10:57 am - Beantwoord

  Als Antwerpenaar in hart en nieren vind ik het supertof jouw ervaring te lezen! De Stadsfeestzaal is inderdaad ongelooflijk mooi, al vind ik het intussen ‘normaal’ doordat ik er zo vaak kom, maar dat is het natuurlijk niet! Volgende keer moet je eens binnenspringen bij Poppins, een echt Romy-bloemenwinkeltje. 🙂 Je was er op de hoek, aan de foto met de bromfiets te zien.

  • Romy 28 december 2018 op 8:51 pm - Beantwoord

   Wat moet het geweldig zijn om in Antwerpen te wonen! Volgens mij is het echt een fijne stad om dagelijks te zijn 🙂 Wat jij met de Stadsfeestzaal hebt, heb ik bijvoorbeeld met de grachtenpanden in Amsterdam. Ik kom daar zo vaak dat ik er soms niet eens bij stil sta hoe mooi die straatjes eigenlijk zijn.
   Oeh, die bloemenwinkel klinkt echt heel leuk trouwens! Die tip ga ik onthouden voor een volgende keer 🙂

 12. Hilde 28 december 2018 op 2:41 pm - Beantwoord

  Kerstmarkten die ook èchte kerstmarkten zijn (lees: nog wat anders dan enkel eet- en drinkkraampjes), daar houd ik ontzettend van. In Antwerpen is dit zeker het geval, een van de mooiste kerstmarkten die ons land rijk is als je ’t mij vraagt. Ben er al enkele malen geweest met de kerstperiode. Heel leuk om hier wat extra tips te vinden en daarom ook graag komen lezen :-). Fijn eindejaar alvast Romy!

  • Romy 28 december 2018 op 8:56 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat jij zo enthousiast bent over de kerstmarkt in Antwerpen! Ik vond het ook echt heel leuk om hier rond te lopen, alhoewel ik vermoed dat de kerstmarkt voorafgaand aan de kerstdagen nóg mooier en groter zal zijn dan toen wij er waren 🙂 Genoeg reden voor mij om volgend jaar nog eens terug te gaan!
   Ik wens jou ook alvast een heel fijne jaarwisseling.

 13. Florence 28 december 2018 op 2:53 pm - Beantwoord

  Ik woon in Antwerpen, superlek om te lezen 😉

 14. Linda 28 december 2018 op 4:34 pm - Beantwoord

  Wat is Antwerpen toch leuk hé! Ik kom er eigenlijk het hele jaar door weg graag. Zeker omdat Antwerpen voor mij dichterbij is dan Amsterdam ☺️ Vorig jaar heb ik hier ook mijn kerstinkopen gedaan en hebben we ook genoten van alle kerstversiering ♥️

  • Romy 28 december 2018 op 8:56 pm - Beantwoord

   Oh wat leuk! Volgens mij is Antwerpen ook echt wel een fijne plek om te wonen 🙂

  • Romy 28 december 2018 op 8:57 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat jullie regelmatig naar Antwerpen gaan! Het is ook echt wel een heel fijne plaats, ook zeker om inkopen te doen in kerstsfeer 🙂

 15. noor 28 december 2018 op 6:00 pm - Beantwoord

  Zo grappig om de foto’s van de kerstwinkel en de Stadsfeestzaal te zien! De kerstwinkel is al open sinds juli haha. Nog een aanrader is het Eilandje. Het is een rustige buurt (er komen geen auto’s) vol met boten en heerlijke resto’s. Het is gelegen aan het MAS (een museum, ook de moeite!).

  • Romy 28 december 2018 op 8:58 pm - Beantwoord

   Oh wauw! Dat is bijna een geval 365 dagen per jaar kerst, haha. Wel superleuk dat die kerstwinkel er zo’n groot deel van het jaar zit!
   Het Eilandje klinkt ook echt als een leuke plek. Superfijn, dit soort tips van insiders 🙂 Ik ga het onthouden voor een volgend bezoekje aan deze mooie stad.

 16. Mariska 28 december 2018 op 7:15 pm - Beantwoord

  Ah leuk zo spontaan naar Antwerpen! Daar wil ik ook nog eens naar toe. En het zal je maar gebeuren dat je ineens in Parijs staat haha!

  • Romy 28 december 2018 op 8:59 pm - Beantwoord

   Haha, ja, dat zou wat zijn geweest! Ik vind Parijs ook een geweldige stad, maar zonder een ticket voor de terugreis zou een onverwacht dagje Parijs toch iets minder ideaal zijn, haha.

 17. Zo simpel is dan geluk 28 december 2018 op 7:47 pm - Beantwoord

  Super dat jullie een leuke dag hebben gehad in Antwerpen.

 18. Maaike 30 december 2018 op 1:19 am - Beantwoord

  Wat leuk en gezellig 😀 En de foto’s zijn leuk.

  • Romy 30 december 2018 op 1:45 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Het was zeker een heel geslaagde en gezellige dag 🙂

 19. Melissa 30 december 2018 op 9:58 am - Beantwoord

  Wat leuk om te zien! Wij gaan volgende week, in de veronderstelling dat er in Antwerpen nooit sale is voor januari, haha. Die foto met die gave muur, love it!

  • Romy 30 december 2018 op 1:48 pm - Beantwoord

   Haha, blijkbaar is de sale in Antwerpen wat vervroegd dit jaar 😉 Maar volgende week is er ongetwijfeld nog meer sale. Alvast veel shopplezier! 🙂

 20. Meaghan 30 december 2018 op 5:19 pm - Beantwoord

  Wat een leuk verslagje! Gaaf dat je in Antwerpen bent geweest met kerst. Ik ben al best vaak in Antwerpen geweest, maar nog nooit tijdens de feestdagen. Het ziet er in elk geval erg leuk en gezellig uit! Mooie stad is het ook he? 🙂

  • Romy 31 december 2018 op 5:09 pm - Beantwoord

   Ja, Antwerpen is echt een fijne stad 🙂 Ik ben er een aantal jaar geleden twee keer geweest en vond het toen al zo’n leuke en sfeervolle stad. En het is niet eens zo ver weg 🙂 Ik kan je zeker aanraden om ook een keer met kerst naar Antwerpen te gaan. Alles ziet er zo leuk uit in Antwerpen rond kerst.

 21. Nikita 31 december 2018 op 5:50 pm - Beantwoord

  Antwerpen lijkt mij zo mpoi! Ik ben zelf een Belg, maar ik ben nog nooit naar de kerstmarkt in Antwerpen geweest. Wel gewoon in Antwerpen. Woensdag gaan we naar Brugge, naar het ijssculpturenfestival. Helaas heb ik gelezen op de site van Brugge dat de kerstmarkt op 1 januari al opruimt. Dat vind ik het enige nadeel aan Brugge. Voor de rest is het echt een gezellige stad! Donderdag heb ik therapieafspraak en in de namiddag ga ik schaatsen en shoppen met mijn zusje. Dus mijn vakantie zit nog vol leuke dingen! Morgen eerst nog een dagje studeren, maar dat komt wel goed. Ik wil later zeker steden bezoeken om hun kerstmarkt te zien. De wereld is veel te groot om je hele leven in een stad te blijven.

  • Romy 1 januari 2019 op 1:25 pm - Beantwoord

   De kerstmarkt in Antwerpen bezoeken, is wat mij betreft zeker een aanrader 🙂 Al helemaal als je er niet al te ver vandaan woont! Brugge is ook absoluut een prachtige stad in België. De kerstmarkt daar zal ongetwijfeld ook prachtig zijn, net als het ijssculpturenfestival trouwens. Heel veel plezier daar alvast morgen!

   Zo te horen heb je heel wat leuke plannen voor de laatste dagen van je vakantie. Heerlijk! En leuke kerstmarkten en mooie steden ontdekken is een prachtig voornemen voor de toekomst. Er is zo veel moois te zien in de wereld, ook zonder dat je heel ver reist 🙂

 22. zwartraafje 22 januari 2019 op 4:41 pm - Beantwoord

  Oh, zo leuk dat je een keer in Antwerpen bent geweest. Ik dacht wel dat Akotee iets voor jou zou zijn. Leuk dat je daar bent kunnen gaan rondsnuisteren. Mocht je nog eens een keertje teruggaan, ik denk dat je Marolus – een kleine maar heel gezellige tearoom met heerlijke taarten ook heel fijn zou vinden.

  • Romy 23 januari 2019 op 7:54 am - Beantwoord

   Die tearoom klinkt ook zeker heel goed! Je maakt me nieuwsgierig 🙂 Alleen al dat zou een goede reden zijn om nog eens terug te gaan naar Antwerpen 😉