Al een tijdje roep ik dat ik zo graag een keer wil handletteren. Toch kwam het er tot nu toe steeds niet van. Ik maakte dan ook een klein vreugdedansje toen ik een wel heel leuk bericht in mijn mailbox ontving. Ter gelegenheid van Wereldpoëziedag mocht ik voor Viking aan de slag om een gedicht te handletteren. Met veel plezier en een klein beetje gestuntel deed ik een eerste poging tot handletteren op canvas.

handletteren kalligraferen wereldpoëziedag viking
handletteren kalligraferen wereldpoëziedag viking kroontjespen

De materialen

Van Viking kreeg ik een aantal materialen toegestuurd om mee aan de slag te gaan. Daar zaten onder andere deze prachtige traditionele kroontjespen en een potje inkt bij. Deze zijn bedoeld om mee te kalligraferen. Ik was op slag verliefd, alleen al door het uiterlijk van de kroontjespen. Er kwamen weer allerlei herinneringen in me naar boven. De laatste keer dat ik zoiets gebruikte, zat ik op de middelbare school en moesten we voor tekenen iets maken met Oost-Indische inkt. Ik moest en zou die kroontjespen ook dit keer uitproberen. Hieronder zie je een aantal krabbeltjes die ik ermee maakte. Dat ging makkelijker dan ik dacht, maar toch lukte het me nog niet om er heel precies mee te schrijven.

handletteren kalligraferen wereldpoëziedag viking kroontjespen

Naast de kroontjespen ontving ik ook een Sharpie Chisel pen, een Sharpie Fine point en twee metaalverfpennen in zilver en goud. Over de Sharpie pennen had ik al eerder goede verhalen gehoord van andere bloggers. Daar was ik dan ook erg nieuwsgierig naar. Die leken me in ieder geval iets makkelijker om mee te werken dan een kroontjespen, zeker voor een beginner als ik.

handletteren viking sharpie pennen

Aan de slag met een gedicht handletteren

De eerste stap was natuurlijk om een gedicht te bedenken. Ik heb een zwak voor dichten en dan vooral voor korte en vrolijke gedichtjes. Het gedicht had ik dan ook in no time op papier staan. Maar toen was het tijd voor het echte werk: het gedicht in prachtige letters op canvas zetten. De perfectionist in mij is niet snel tevreden en legde de lat direct hoog. Hoe zou ik dit goed aanpakken? Ik besloot eens op internet te zoeken naar mooie lettertypes. Bij Postfabriek kwam ik een mooi, groot lettertype tegen. Dat tekende ik na voor de titel van mijn gedicht. Daarna bedacht ik zelf twee vrij neutrale lettertypes voor de rest van de tekst. Ik was bang dat de tekst anders niet op het kleine canvas zou passen. Met potlood zette ik alle letters op het canvas.

Kalligraferen of handletteren?

Ambitieus als ik ben, ook met dit soort dingen, begon ik met de kroontjespen om te kalligraferen. Helaas ging dat vrijwel direct mis. Dat lag niet aan de kroontjespen, maar meer aan mijn eigen geklungel. Er zat net iets te veel inkt aan mijn kroontjespen, waardoor de P onherkenbaar was geworden. Oeps! Maar creatief bezig zijn betekent ook creatieve oplossingen bedenken. Tijd voor plan B! Daarom pakte ik toch maar de zwarte Sharpie pen erbij en tekende ik er vastbesloten een nieuwe P overheen. Van het vlekje doe ik gewoon alsof dat een bewuste artistieke toevoeging is. Kan best toch? Met de Sharpie pen schreef ik ook de rest van het gedicht uit. Dat ging veel makkelijker. Daarna voegde ik met gouden metaalverf (wat een mooie en goed dekkende pen is dat!) een aantal details toe.

Het resultaat

Ten slotte maakte ik de randjes van het canvas roze met een brush pen van Action en zette ik met de Sharpie pen stippen langs de randen. Klaar is Kees Romy! Het resultaat kan misschien niet zo in een museum komen te hangen. Mijn lettertypes zijn niet bepaald ingewikkeld en ik durfde me nog niet aan spannende tekeningen te wagen. Toch ben ik eigenlijk wel happy met het resultaat. En die mening wordt blijkbaar gedeeld door onze poes Beertje.

handletteren Viking Wereldpoëziedag
handletteren Viking wereldpoëziedag

Handletteren: is het wat voor mij?

Deze vraag kan ik volmondig met ja beantwoorden. Ik vond het echt heel leuk om een keer te handletteren. Qua creatieve hobby’s sta ik altijd open voor iets nieuws en handletteren lijkt me wel een blijvertje. Ik zou me er graag verder in willen ontwikkelen. Het werkt ontspannend en je kunt er leuke dingen mee maken. De materialen heb ik nu in huis, dus er zullen zeker nog meer creaties komen. En daar heeft Beertje zo te zien ook geen problemen mee!

Heb jij weleens aan handletteren gedaan?

De materialen in dit artikel heb ik ontvangen van Viking.

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Aneta 21 maart 2017 op 7:49 am - Beantwoord

  Wat leuk dat je dit uit mocht proberen, echt iets voor jou. En ik vind het een heel mooi gedicht om je dag mee te beginnen. Ik hoop nog meer van dit soort dingen te zien. Vind het zo leuk om mensen creatief bezig te zien.

  • Romy 21 maart 2017 op 9:21 am - Beantwoord

   Wat leuk om te horen! Wie weet komen er in het vervolg meer van dit soort dingen op mijn blog of social media. Ik vond het in ieder geval super om te doen 🙂

 2. jonna@burgertrutjes 21 maart 2017 op 8:01 am - Beantwoord

  jon

 3. Laura 21 maart 2017 op 8:21 am - Beantwoord

  Echt heel erg leuk! Ik heb echt wel even twee minuten naar je ontwerp zitten kijken, zo leuk hoe je die “geet” hebt versierd en dat je hartjes op de letters zet. Wederom ben ik weer heel enthousiast! Jouw blog is echt top voor nieuwe hobby’s ontdekken 🙂 heeft viking een webshop?

 4. Susan 21 maart 2017 op 8:37 am - Beantwoord

  Oh wat leuk! Echt iets voor jou inderdaad. Heb je mooi gedaan ook, helemaal voor de eerste keer!

 5. marije 21 maart 2017 op 8:58 am - Beantwoord

  Super gedaan! Heel leuk.

 6. Charel 21 maart 2017 op 9:02 am - Beantwoord

  Wat super leuk! Ik zou het ook zo graag willen doen, toch maar tijd voor vrijmaken hihi!

  • Romy 21 maart 2017 op 6:40 pm - Beantwoord

   Leuk! Ik kan het je echt aanraden. Ik vond het de eerste keer in ieder geval heel leuk om te doen 🙂

 7. Nesrin 21 maart 2017 op 9:14 am - Beantwoord

  Heel leuk gedaan en voor een eerste keer is het aardig goed gelukt.

  • Romy 21 maart 2017 op 9:23 am - Beantwoord

   Ah zo leuk om te horen! Dankjewel voor je leuke reactie! Slim, die webshop! Dat was ik helemaal vergeten 😉 Ik heb even een linkje toegevoegd. Je kunt bestellen via Viking Direct.nl, zowel in grote partijen als per pen. Maar ik denk dat hun pennen ook bij veel kantoorboekhandels wel te vinden zijn.

  • Romy 21 maart 2017 op 9:23 am - Beantwoord

   Dankjewel 🙂

  • Romy 21 maart 2017 op 9:23 am - Beantwoord

   Thanks 🙂

  • Romy 21 maart 2017 op 9:23 am - Beantwoord

   Dankjewel! Het was een beetje stuntelen, maar ik ben zelf ook wel tevreden voor een eerste keer 🙂

 8. Evelien 21 maart 2017 op 9:38 am - Beantwoord

  Qua hobby’s ben ik echt een manisch geval. Ik vind iets leuk, eel erg leuk. Ik schaf alles aan en vijf weken later ben ik het weer zat haha. Best irritant, want ik heb voor bijna alle denkbare hobby’s wel spullen thuis, die dus nooit worden gebruikt. Zo ook voor handlettering.. 🙁

  Even offtopic: ik weet niet hoe je het doet Romy, maar wist je dat jij reacties in de toekomst plaatst? Geen idee hoe, maar ik moest net twee keer kijken naar de tijd.. Jij hebt bijvoorbeeld net op iemand gereageerd en qua tijd staat er 9:21 bij.. Maar het is nog maar net half 9 geweest..

  • Romy 21 maart 2017 op 9:53 am - Beantwoord

   Oh echt? Haha, dan loopt mijn tijd in WordPress nog een uur voor. Ik moet namelijk ook altijd mijn berichten om 7 uur inplannen om ze om 6 uur online te laten gaan. Heel apart 😉 Ik ga er eens naar kijken.

   Ik herken trouwens wel wat je zegt over hobbyspullen kopen en er dan niets mee doen. Zelf heb ik al een jaar lang een doos vol ongebruikte haakwol staan, haha.

 9. Maaike 21 maart 2017 op 9:40 am - Beantwoord

  Ha Romy, wat schrijf je toch ongelooflijk leuke blogs! Een poosje terug had ik je gemaild en toen reageerde je zo snel en leuk. Nogmaals dank daarvoor! En voortaan volg ik je niet meer anoniem maar gewoon echt!
  Complimenten voor je blog, it rocks big time! En lekker doorgaan met handletteren!

  • Romy 21 maart 2017 op 6:41 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend leuk dat je nu je eigen blog bent begonnen! Ik ga zometeen even een kijkje nemen. Ben heel benieuwd! Dankjewel voor je onwijs lieve reactie en complimentjes!

 10. Jessica J. 21 maart 2017 op 9:40 am - Beantwoord

  Lijkt me inderdaad echt wel iets voor jou! Die mislukte ‘P’ heb je goed opgelost, zeg. En wauw, die kroontjespen! Ik heb op m’n moeders huwelijk ook zo’n soort pen gekregen als bedankje voor het feit dat ik haar getuige was, maar heb ze nog steeds niet gebruikt. Ze is zo mooi, het is haast zonde om ze vuil te maken!

  • Romy 21 maart 2017 op 6:42 pm - Beantwoord

   Heel begrijpelijk wat je zegt. Zo’n pen is inderdaad bijna te mooi om iets anders mee te doen dan hem voor sier te laten liggen. Het is ook nog best lastig om met zo’n kroontjespen om te gaan. Maar als het eenmaal lukt, kun je er wel zulke mooie dingen mee maken.

 11. Jenn 21 maart 2017 op 9:41 am - Beantwoord

  Wat leuk dat je dit mocht doen! Ik vind het mooi geworden. Ik ben ook aan het handletteren gegaan, zal binnenkort ook eens iets delen.

  • Romy 21 maart 2017 op 8:58 am - Beantwoord

   Dankjewel! En wat leuk dat je ook wilt gaan handletteren! Ik ben benieuwd naar het resultaat 🙂

 12. Josephine 21 maart 2017 op 9:41 am - Beantwoord

  Wat gaaf! Die kroontjespen ziet er echt geweldig uit, maar ik snap dat het moeilijk is om daarmee te beginnen. En dan ook nog een gedicht op canvas, je legt de lat wel hoog! Ik ben heel benieuwd naar je toekomstige creaties! En of je de kroontjespen in de vingers gaat krijgen. 🙂

  Ja, ik heb ook wel eens een poging tot handletteren gedaan in het kader van een blog over Victoriaanse letterstijlen. Ik vond het leuk om te doen, maar wel moeilijk.

  • Romy 21 maart 2017 op 9:01 am - Beantwoord

   Haha, ja, ik wil het vaak meteen helemaal goed doen en dat lukt niet altijd 😉 Gelukkig was plan B in dit geval ook prima. Ik ga ook zeker nog blijven oefenen met de kroontjespen.
   Ik vond jouw blog over handletteren ook erg interessant! Heel gaaf om te merken dat handletteren eigenlijk al zoveel ouder is dan we denken. Een lastige hobby is het inderdaad nog wel. Ik vond het bijvoorbeeld al een klus om alle letters netjes op één regel te krijgen 😉

 13. Anouk 21 maart 2017 op 9:46 am - Beantwoord

  Ik vind het zelf ook heel erg tof om te handletteren en jou resultaat is echt super leuk geworden!

  • Romy 21 maart 2017 op 9:04 am - Beantwoord

   Dankjewel! 🙂 En wat gaaf dat jij ook aan het handletteren bent geslagen!

 14. Bente 21 maart 2017 op 9:58 am - Beantwoord

  Aah hij is leuk geworden! En wat een toffe pen, die gouden veer!

  Ik heb ook wel gehandletterd, erg leuk om te doen al zou ik eigenlijk veel meer moeten oefenen!

  • Romy 21 maart 2017 op 6:43 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ja, het is ook echt een kwestie van oefenen. Ik durfde nu bijvoorbeeld nog niet echt ingewikkelde dingen uit te proberen, maar na een tijdje moet dat vast iets beter gaan.

 15. Bianca Schrijft 21 maart 2017 op 11:17 am - Beantwoord

  Wat leuk om te zien hoe een ander er weer op haar eigen manier in is gedoken. De materialen waren echt geweldig in de doos. Ik was vooral weg van de veer/quil, het perkament papier en de mini canvas.

  • Romy 21 maart 2017 op 6:45 pm - Beantwoord

   Wat lief dat je een reactie achterlaat. Dankjewel! Ik vond de materialen ook zo leuk allemaal. Ik ga jouw creatie ook even bekijken 🙂

 16. Klaske 21 maart 2017 op 11:40 am - Beantwoord

  Leuk, leuk, leuk! Ik ben dol op handletteren, haha. Mijn tip: héél veel oefenen. Tof ook, zo op een canvas. Ik heb van die witte kaartjes van de HEMA en die gebruik ik altijd, maar dit ga ik voor de verandering ook eens proberen. 🙂

 17. borduursaramsades 21 maart 2017 op 12:41 pm - Beantwoord

  is je nog goed gelukt, vind ik

 18. Claire 21 maart 2017 op 4:30 pm - Beantwoord

  Zo leuk dat je aan het handletteren bent begonnen! Ik vind het ook echt geweldig. Ineens kan je gewoon vet mooi schrijven haha. Ik heb heel veel zin in onze creatieve middag samen. Lijkt me zo leuk. Tot die tijd ga ik nog wel even oefenen want ik ben nog lang niet zo goed!

 19. Priscilla 21 maart 2017 op 6:34 pm - Beantwoord

  Wauw, wat ziet die kroontjespen er prachtig uit. De sharpies hebben ook al een tijdje mijn interesse. Bij grote (amerikaanse) bloggers en vloggers zie ik ze geregeld langskomen maar iets houd me tegen om ze zelf te bestellen. Toen ik nog ontzettend veel aan mijn Wreck This Journal werkte gebruikte ik ontzettend veel stiften. Handletteren staat trouwens ook nog op mijn to-do lijstje. Ik wil het dolgraag leren. Hoe meer ik er over lees, hoe leuker het me lijkt.

  • Romy 21 maart 2017 op 6:46 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat jij ook handlettert! Die witte kaartjes klinken ook als een aanrader. Daar ga ik eens naar op zoek. En ik heb inderdaad gemerkt dat oefenen wel handig is. Het is even lastig in het begin, maar na een tijdje durf ik vast iets meer uit te proberen 🙂

  • Romy 21 maart 2017 op 6:46 pm - Beantwoord

   Dankjewel!

  • Romy 21 maart 2017 op 6:48 pm - Beantwoord

   Ja, echt hè? En dat terwijl mijn handschrift op kladblaadjes ongeveer 10x zo slordig is 😉 Ik zie ook al uit naar de DIY-dag samen! Zo leuk! En hoezo oefenen? Ik heb hier een supermooie gehandletterde kaart van je staan. Je doet het veel beter dan je denkt 🙂

  • Romy 21 maart 2017 op 6:49 pm - Beantwoord

   Die Sharpies vind ik echt heel fijn. Ze kosten volgens mij ook niet zoveel, dus je kunt er altijd eentje uitproberen 🙂 Wat gaaf dat je aan Wreck This Journal hebt gedaan! Ik denk dat dat wel overeenkomsten heeft met handletteren. Ik kan je het in ieder geval echt aanraden om eens te proberen. Ik heb natuurlijk pas één poging gedaan, maar vond dit al zó leuk 🙂

 20. Marsha 21 maart 2017 op 8:27 pm - Beantwoord

  Ik vind hem erg leuk geworden! Vrienden van mij doen dit ook, en ze zijn er echt goed in! Ze zitten zelf te denken om er een eigen zaakje van te beginnen. Ik vind het heel knap, maar is denk ik niets voor mij. Ik teken liever 😛

  • Romy 21 maart 2017 op 9:53 pm - Beantwoord

   Dankjewel! En wat gaaf zeg dat je vrienden zelfs een eigen handletterzaak willen beginnen. Tekenen lijkt me ook geweldig als je dat goed kunt. Jij maakt altijd zulke mooie tekeningen!

 21. Marleen 21 maart 2017 op 8:32 pm - Beantwoord

  Ah zo leuk! Ik hoor hier steeds meer mensen over. Echt het is je echt goed gelukt 🙂

 22. Sara | MevrouwMiauw 21 maart 2017 op 9:08 pm - Beantwoord

  Super leuk dat je zo’n mooi pakket hebt ontvangen zodat je lekker kan gaan handletteren. Grappig, bij het zien van die kroontjespen kreeg ik ook flashbacks naar de tekenlessen op de middelbare school waar ik iets met Oost Indische inkt moest doen. 🙂 Je hebt een erg leuk handletterwerkje gemaakt. Ga je hier vaker artikelen over schrijven? Misschien in combinatie met vaker vrolijk quotes ofzo? 🙂

  • Romy 21 maart 2017 op 9:54 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment! Ik ben zelf nog niet 100% tevreden, maar vond het in ieder geval erg leuk om te doen. Goed idee om iets met handletteren en vrolijke quotes te doen! Dat ga ik zeker onthouden, bijvoorbeeld voor op mijn Instagram-account. Dankjewel voor de leuke tip 🙂

 23. Arjanne 21 maart 2017 op 9:14 pm - Beantwoord

  Handletteren is zo leuk, gewoon heerlijk om te doen! Wat leuk om te zien dat je enthousiast bent geworden!

  • Romy 21 maart 2017 op 9:56 pm - Beantwoord

   Ja, ik vond het zo leuk om te doen! Het werkt echt ontspannend en je kunt er leuke dingen mee maken.

 24. Mariëlle 21 maart 2017 op 10:00 pm - Beantwoord

  Wat tofff! Ik vind het echt leuk hihi 🙂 Ik moet het toch ook echt proberen…

 25. Mariska 22 maart 2017 op 1:56 pm - Beantwoord

  Wat heb je dat mooi gedaan! Ik denk dat ik het je niet na kan doen 🙂

  • Romy 22 maart 2017 op 9:30 pm - Beantwoord

   Dankjewel! En wat ik kan, kun jij ook hoor 🙂 Handletteren is helemaal niet zo moeilijk als het soms lijkt.

 26. Veerlez 22 maart 2017 op 2:22 pm - Beantwoord

  Wat heb je een mooi eindresultaat er van gemaakt! En leuk dat je daar echt een nieuwe hobby in hebt gevonden

 27. Irene 22 maart 2017 op 9:57 pm - Beantwoord

  I

  • Irene 22 maart 2017 op 9:58 pm - Beantwoord

   Oh nooo daar gaat ie weer! Haha. Kort samengevat: mooi gedichtje! prachtige pen! En superfijn dat je het leuk vindt om te doen. ik vind het zelf ook mega ontspannend!

   • Romy 23 maart 2017 op 7:03 pm - Beantwoord

    Dankjewel voor je complimenten 🙂 Ik heb trouwens CommentLuv verwijderd. Hopelijk helpt dat en verdwijnen er vanaf nu niet weer zomaar reacties.

 28. Danique 23 maart 2017 op 10:27 pm - Beantwoord

  Wat goed gelukt zeg! Het ziet er erg mooi uit!

 29. Nadine 24 maart 2017 op 3:33 pm - Beantwoord

  Wat leuk dat je zo’n pakket mocht ontvangen en het uit kon proberen. Voor de eerste keer is het goed gelukt hoor! Zelf doe ik soms ook aan handlettering, maar op het begint was het echt veel oefenen. Blijft leuk om te doen! Mooie foto’s heb je gemaakt trouwens!

  • Romy 25 maart 2017 op 12:56 am - Beantwoord

   Wat een mooi compliment van iemand die zelf aan handlettering doet. Dankjewel 🙂 Ik vond het ook zo leuk om eens te doen en wil het zeker vaker proberen!

 30. Lieke van Veen 24 maart 2017 op 5:49 pm - Beantwoord

  Super mooi gedaan!