Twee maanden geleden nam ik voor het eerst een plantje mee naar huis. Ik vond dat ik toe was aan een volgende stap. Na jarenlang met een diepgeworteld gebrek aan groene vingers te hebben gekampt, was het tijd om dat talent voor planten eens te ontwikkelen. Toen mijn geliefde pannenkoekenplant er een paar weken later nog steeds vrij levend bij stond, mocht ik van mezelf helemaal losgaan. Er is dan ook steeds meer groen in huis gekomen. Ik stel je graag voor aan mijn plantenfamilie zoals die er op dit moment bij staat.

bananenplant in pot
bananenplant in pot

Bananenplant (Musa Bajoo)

Laat ik beginnen met mijn allernieuwste aanwinst: de bananenplant. Toen ik ontdekte dat deze leuke planten vorige week bij Lidl voor maar € 3,00 te koop waren, wist ik niet hoe snel ik op de fiets moest stappen. Ja hoor, ik nam een exemplaar mee naar huis. De plant staat nu in een bescheiden potje in mijn hobbykamer, maar deze plantensoort schijnt te groeien als kool. Des te meer reden om hem goed te verzorgen, want een groot exemplaar zou ik ook met liefde een mooie plek in huis geven.

De bananenplant heeft trouwens wel een dagelijkse dosis water nodig, maar ik heb ontdekt dat planten die veel water nodig hebben het bij mij juist goed doen. Een dagelijkse gieterronde kan ik nog wel onthouden, terwijl ik planten met weinig waterbehoefte eerder totaal vergeet.

klimop in pot
klimop in pot

Klimop (Hedera)

Deze klimopplant heeft het regelmatig met mij te stellen gehad als ik hem weer eens iets te lang was vergeten. Ik dacht dat hij weinig water nodig had, maar kwam er na een Google-sessie achter dat mijn klimop daardoor ernstig ondervoed was. Op twee gesneuvelde takken na doet hij het gelukkig weer redelijk, nu ik hem wel braaf elke dag water geef. Een leuk plantje is het wel! Ik vind het zelf vooral een grappig gezicht dat de klimoptakjes naar beneden groeien, waardoor het plantje perfect is voor een ladder- of stellingkast.

blij lijstje

Aloë vera

Nog zo’n Lidl-aanbieding, is deze aloë vera. Wat een grappig plantje, hè?! Zie hem eens shinen in zijn roze pot. Door een reactie op mijn blogartikel laatst kwam ik erachter dat je ook echt gel uit deze plant kunt halen. Hoe gaaf! Voorlopig laat ik dit leuke plantje even met rust op het nodige water na, maar wie weet ga ik nog eens echt proberen om er gel uit te halen.

pannenkoekenplant
pannenkoekenplant

Pannenkoekenplant (Pilea Peperomiodes)

En dan nu mijn grote trots: de pannenkoekenplant. De plant die mij plantenmoeder maakte en die het nog steeds verrassend goed doet. Hij heeft al heel wat babyplantjes gemaakt, die ik deze week toch écht een keer eigen potjes moet geven. Deze plant is qua verzorging ideaal voor mij. Zodra hij droog staat, is het tijd voor een nieuwe scheut water. Lekker duidelijk in zijn communicatie, daar houd ik van. Hopelijk heb ik er binnenkort dus nog een paar exemplaren bij als ik eindelijk écht werk heb gemaakt van het stekken van mijn pileababy’s.

roze chrysanten

Verse bloemen op tafel

Al voordat ik in mijn nieuwe woning introk, kocht ik een grote mintgroene vaas voor op tafel. Aangezien ik de vaas te mooi vond om er ongevuld bij te laten staan, koop ik regelmatig verse bloemen om in de vaas tentoon te stellen. Vaak een bescheiden bosje in de aanbieding bij de supermarkt. Lekker betaalbaar, maar het ziet er toch mooi uit. Deze week heb ik bijvoorbeeld roze chrysanten staan; €1 voor de hele bos. Zo’n bos bloemen kan je huis echt opfleuren.

haworthia vetplant

Vetplantje (Hawortia)

De exacte naam van dit grappige vetplantje weet ik niet. Maar hij houdt het wel al mooi een tijdje vol bij mij. Dit leuke ding heeft een plekje veroverd op de vensterbank en doet het met weinig water ontzettend goed.

klavertje vier

Klavertje vier

Hoe deze mooie plant heet, ben ik nog niet over uit. Ik dacht een klavertje vier, maar het zou ook een klaverblad (ixola) kunnen zijn. Wat het ook is, ik ben er blij mee. Ik kreeg dit plantje inclusief geel potje cadeau van mijn oom en tante. De klaver en ik moesten even aan elkaar wennen. In het begin besloot hij er al snel vermoeid bij te gaan hangen. Maar ik besloot onze relatie nog een kans te geven door hem met een flinke scheut extra water te reanimeren. Sindsdien hebben het klaverblad en ik elkaar weer gevonden. De plant staat in volle bloei en lijkt er steeds weer nieuwe blaadjes en bloemetjes bij te krijgen.

begonia maculata stippenplant
begonia maculata stippenplant

Stippenplant (Begonia Maculata)

Naast alle kleine grut heb ik ook een grote plant staan. Ja ja, ik ben er zelf ook nog steeds verbaasd over. Jarenlang riep ik namelijk dat ik echt geen grote plant in huis wilde. En zie mij nu, met mijn Begonia Maculata (ja, dat moest ik even opzoeken). Ik vind dit zo’n mooie plant door de grappige stippen. Ook best wel een fascinerende plant trouwens. Als je elke dag een blik op de plant werpt, zie je gewoon hoe de bladeren langzaamaan uit hun huls komen. Laatst kreeg mijn plant zelfs een paar bloemetjes. Stiekem kon ik als niet-groene-vingers-persoon een klein beetje trots niet onderdrukken toen mijn moeder daarop zei “Nou, dan heb je toch iets goed gedaan, hoor.” Ik glunderde. Wie weet wordt het nog eens wat, planten en ik.

Welke planten heb jij in huis?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 13 augustus 2019 op 6:42 am - Beantwoord

  Hele mooie planten heb je in huis! Een leuke verzameling. Ik heb een monstera, sanseveria en pannenkoekplant en tot nu blijft alles leven 🙂

  • Romy 13 augustus 2019 op 11:41 pm - Beantwoord

   Goed bezig! Leuk om te lezen hoe jouw plantenverzameling er op dit moment uitziet 🙂 Een monstera lijkt mij ook nog wel wat om misschien ooit in huis te zetten.

 2. Simone 13 augustus 2019 op 7:15 am - Beantwoord

  Hoe leuk! Je hebt voor elke plant ook zo’n geweldig potje of mand, maakt het helemaal af!

  • Romy 13 augustus 2019 op 11:41 pm - Beantwoord

   Thanks! Ik heb ook wel ontdekt dat ik echt een zwak heb voor vrolijke plantenpotjes.

 3. Sanne 13 augustus 2019 op 7:31 am - Beantwoord

  Ik vind die stippenplanten zo tof! Zou ik ook wel eentje in huis willen. Hier in huis staan maar heel weinig planten, want ik ben niet zo’n goede plantenmoeder helaas. Blijf het proberen haha.

  • Romy 13 augustus 2019 op 11:42 pm - Beantwoord

   Haha, de aanhouder wint! Ik heb zelf altijd geroepen dat ik nogal slecht ben met planten, maar zelfs mij lukt het nu aardig. Het is vooral een kwestie van de juiste planten vinden, die het ook overleven als je ze wel een keer vergeet 😉

 4. Naomi 13 augustus 2019 op 8:01 am - Beantwoord

  Zo mooi, hoe jouw planten erbij staan. En ik vind dus zo’n plantje dat naar beneden valt ook heel leuk. Die van mij ging alleen een paar jaar geleden na een klein poosje wel érg hangen, dus die moest de deur uit;). Bij mij doen alleen de orchideeën het goed. Ik geef ze één keer in de twee weken een heel klein beetje water en ze doen het al zeven(!) jaar. De rest praten we niet over…

  • Romy 13 augustus 2019 op 11:43 pm - Beantwoord

   Wauw, je orchideeën doen het zeker goed zo te horen. Toch een goed teken! Enne, je moet ergens beginnen. Maar 7 jaar lang orchideeën levend houden vind ik al een enorme prestatie op zich, hoor!

 5. Jenn 13 augustus 2019 op 8:16 am - Beantwoord

  Zo leuk! De haworthia is volgens mij de limifolia 🙂

  • Romy 13 augustus 2019 op 11:44 pm - Beantwoord

   Ah, bedankt voor de tip! Ik ben nog niet helemaal thuis in plantennamen 😉

   • Jenn 14 augustus 2019 op 9:32 am - Beantwoord

    Hij lijkt op de mijne, vandaar 😉 Verder kan ik ze ook niet altijd even goed uit elkaar houden hoor.

 6. Ilona Wielinga 13 augustus 2019 op 8:36 am - Beantwoord

  Aah je hebt echt wel al een mooie verzameling planten in huis! Ik ben benieuwd naar hoe snel je bananenplant gaat groeien.

  • Romy 13 augustus 2019 op 11:44 pm - Beantwoord

   Ja, ik ook! Ik hoop stiekem dat hij snel een beetje groter wordt.

 7. Iris - Thebeautymagazine.nl 13 augustus 2019 op 8:41 am - Beantwoord

  Mooie en leuke plantjes heb je in huis staan! Ik geeft mijn planten altijd op woensdag water. Zo vergeet ik het nooit.

  • Romy 13 augustus 2019 op 11:45 pm - Beantwoord

   Slim om het op die manier te doen! Een routine in het water geven is inderdaad een perfect geheugensteuntje.

 8. Audrey 13 augustus 2019 op 8:45 am - Beantwoord

  Het is al een flinke verzameling inderdaad! Ik vind de stippenplant echt superleuk 🙂

 9. Melanie 13 augustus 2019 op 9:10 am - Beantwoord

  Mooie collectie! Ook de bloemen staan mooi. Zelf hebben we eigenlijk nooit bloemen in huis – bloemen vergen enorm vele water voor de productie, dat is niet zo duurzaam, dus we proberen geen bloemen te kopen. Maar fleurig is het wel! Aloe Vera uit de plant halen is poepsimpel. Gewoon een stukje afbreken en de gel kun je er dan zo uithalen. Werkt enorm goed bij irritaties, verbranding etc. Zelf heb ik ook niet echt groene vingers, ik heb geen gevoel bij de verzorging. We hebben nu een aantal airplants, dat lijkt vooralsnog redelijk te gaan. En een aloe Vera hebben ook en een plant waarvan ik de naam alweer kwijt ben maar die we vorige week meenamen uit de ‘easy care’ collectie. De meeste planten hangen nu – we hebben een stellage aan het plafond gemaakt en dat ziet er heel fleurig uit.

 10. bychristiana 13 augustus 2019 op 9:40 am - Beantwoord

  Leuk om te zien hoe je planten familie aan het groeien is! Die van ons ook, haha;-) Hedara heb ik ook altijd wel ergens staan, inderdaad hoog op een kast, omdat hij dan ‘naar beneden kan groeien’. Wat ik trouwens ook helemaal ontdekt heb de laatste tijd, zijn luchtplantjes. Die hoeven niet in de aarde te staan, maar los in een potje of vaasje, net wat je leuk vind. Die hoef je alleen zo nu en dan een klein beetje te sproeien, makkelijker kan eigenlijk niet. Ik ga er binnen kort ook iets over schrijven;-)

  • Romy 14 augustus 2019 op 7:33 am - Beantwoord

   Luchtplantjes klinken onwijs leuk. Misschien dat ik er ook nog eens zo een ga halen. Ik ben dus al heel benieuwd naar je artikel 🙂

 11. evelien 13 augustus 2019 op 9:56 am - Beantwoord

  Wat heb je leuke planten zeg! Ik ben dol op mooie planten.
  Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook niet zulke groene vingers heb, echter is het wel een beetje gekomen nu ik zo’n twee jaar allerlei planten in mijn kamer heb.
  Ik ben ook dol op de stippenplant, bij mij zijn er ook al bloemen in gekomen. Het is zo’n mooi gezicht!!

  Liefs,
  Evelien

  • Romy 14 augustus 2019 op 7:34 am - Beantwoord

   Wat leuk dat jij ook steeds wat meer planten in huis hebt gehaald! Mooi is die stippenplant, hè?! Zeker met bloemetjes eraan 🙂

 12. Els 13 augustus 2019 op 9:56 am - Beantwoord

  Wow, mooie verzameling! En wat zien ze er goed uit. Wij moeten al maanden een nieuwe plant kopen, hahaha. Vergeten we steeds.

 13. Jessica J. 13 augustus 2019 op 10:03 am - Beantwoord

  Ik wil ook een stippenplant! Zo leuk! Blijft je kat van je planten af of knabbelt ze er weleens aan? Wij hebben een aloë vera die ik praktisch verdronken heb (oeps), twee sanseveria’s die ik dringend moet verpotten / stekken en een paar cactusjes die het goed doen! Ik haal weleens verse bloemen in huis die ik dan meteen gebruik bij productfoto’s. Multifunctioneel!

  • Romy 14 augustus 2019 op 7:36 am - Beantwoord

   Bloemen zijn inderdaad ook hartstikke fotogeniek. Ik zet ze stiekem ook altijd op de foto als ik ze heb gekocht 😉
   De meeste planten staan op veilige hoogte in huis, maar Pippa heeft eerder (toen ik nog geen voorzorgsmaatregelen had genomen) weleens aan de Pilea geknaagd. Boef! 😉

 14. Esther 13 augustus 2019 op 11:33 am - Beantwoord

  Wat een leuke plantjes heb je in huis. Zelf heb ik niet zo’n groene vingers. Vroeger ging echt alles dood in huis, tegenwoordig gaat het iets beter. Vooral de pilea is mijn favoriet op dit moment, die heb ik ook.

  • Romy 14 augustus 2019 op 7:37 am - Beantwoord

   Wat goed dat je vooruitgang hebt geboekt als plantenverzorgster 🙂 De Pilea is leuk hè?! Dat blijft ook wel mijn lievelingsplant.

 15. Karin 13 augustus 2019 op 5:25 pm - Beantwoord

  Gaat Pippa niet aan je planten eten? Die van ons doen dat namelijk wel! En de cactussen gebruiken ze als een soort van tandenstoker… Gekke beesten!

  Ik heb ook niet zulke groene vingers… Soms denk ik dat ik het heel goed doe, maar een paar dagen later blijkt het tegendeel waar. Laatst had ik dat met onze varen. Ik gaf ‘m om de dag een flinke scheut water, want kennelijk moest de bodem lekker vochtig blijven. Ik kreeg zelfs een compliment van de buurvrouw dat ie er zo goed uitzag. Maar toen ging ie het slechter doen… en toen heb ik hem maar eens uit de pot getild, om er achter te komen dat de pot gewoon halfvol met stinkwater stond en ik ‘m dus aan het verzuipen was… En waarschijnlijk staat ie nu te droog… Dus hier ook geen groene vingers, haha!

  • Romy 14 augustus 2019 op 7:41 am - Beantwoord

   Haha, de cactus als tandenstoker. Geniale beesten zijn het ook! Pippa heeft weleens aan de Pilea geknaagd, maar die heb ik nu op veilige hoogte staan. Verder zit ze niet echt aan de planten, maar merk ik wel dat ze planten nogal interessant vindt. Maar voor nu blijft het eigenlijk bij spelen met de aarde, die ze met haar pootje uit de pot gooit *werpt een blik op de bloempot en ziet weer een nieuw hoopje aarde ernaast liggen* Ook niet helemaal de bedoeling 😉

 16. Mariska 13 augustus 2019 op 7:04 pm - Beantwoord

  Oh heel erg leuk! Ik heb geen echte planten in huis omdat ik slecht ben in deze verzorgen, maar ook omdat ik niet zo goed weet welke planten slecht zijn voor katten. Je weet nooit of die harige viervoeter in een drukke en gekke bui ineens een hap uit een plant neemt.

  • Romy 14 augustus 2019 op 7:43 am - Beantwoord

   Sommige planten zijn inderdaad giftig voor planten, maar ik geloof dat je vaak wel online kunt checken hoe dat zit met een bepaalde plant. Kattengras vinden katten sowieso wel leuk en is zeker weten niet giftig 🙂

 17. Jantine 13 augustus 2019 op 9:21 pm - Beantwoord

  Wauw, het is echt een groen paradijsje bij je aan het worden. Leuk hoor!
  Zo’n pannenkoekplant zou ik ook nog wel eens willen.
  Groetjes,
  Jantine

  • Romy 14 augustus 2019 op 7:44 am - Beantwoord

   Dank je! En de pannenkoekenplant is zeker een aanrader 🙂

 18. Geke 14 augustus 2019 op 8:56 am - Beantwoord

  Wat heb je al een mooie collectie. Best verslavend hé, die plantjes?

  Hier in huis zijn er ook best wat planten. De opvallendste is misschien wel de Ficus in de woonkamer, die intussen echt al een klein boompje geworden is. Het plafond nadert gestaag 🙂
  Maar de laatste tijd ook wat ‘slachtoffers’. De lucht in huis is nogal droog, dus best lastig om sommige van die meer ’tropische’ planten goed te houden. Dus nu heb ik een koopstop ingelast. Eerst proberen in leven te houden wat er is 😉

  • Romy 17 augustus 2019 op 9:52 am - Beantwoord

   Absoluut! Ik had ook nooit verwacht dat ik na de aankoop van mijn eerste plantje een beetje verslaafd zou raken.
   Wat gaaf zeg, zo’n grote ficus! Jammer dat sommige planten wat meer moeite hebben om in leven te blijven. Hopelijk krijgen ze binnenkort toch weer een opleving.

 19. Marlinda 14 augustus 2019 op 9:27 am - Beantwoord

  Het ‘klavertje vier’ is een Oxalis soort denk ik 🙂 welke weet ik niet precies. Zelf heb ik een Oxalis Triangularis, de paarse versie. Deze klapt in de avond in en in de ochtend weer uit. Het is een eetbare plant. (Heb ik zelf nog niet geprobeerd). Misschien kan je wat met deze informatie.

  • Romy 17 augustus 2019 op 9:54 am - Beantwoord

   Dank je wel voor de tip! Ik had weleens van de naam Oxalis gehoord, maar herkende steeds de planten op Google niet. Dat er meerdere varianten bestaan, verklaart dat wel 🙂 Grappig dat het een eetbare plant is! Dat had ik niet verwacht. Ik herken trouwens wel dat de bloemetjes overdag “uitklappen”. Best wel bijzonder eigenlijk.

 20. Anouk 16 augustus 2019 op 11:59 am - Beantwoord

  Mijn pannenkoekenplant doet het zo goed dat ik er ondertussen 3 heb en mijn ouders ook 2. Die komen dus allemaal uit 1 klein plantje uit het tuincentrum. Verder heb ik nog een vetplant waarvan ik geen idee hoe hoe hij heet, maar mijn vader heeft hem lang geleden gekocht omdat de verkoper zei dat een student hem nog niet dood kreeg, en hij leeft nog dus de verkoper had gelijk. Ik had 2 cactussen maar 1 is doodgegaan, vermoedelijk bezweken onder zijn eigen gewicht. En nog een ander stekje van mijn moeder gekregen, dat nodig weer eens water moet.

  • Romy 17 augustus 2019 op 10:38 am - Beantwoord

   Wauw, je bent zo te lezen een goede pannenkoekenplantenverzorgster! Ik heb net gisteren mijn eerste stekje aan een vriendin gegeven en voelde me ook helemaal trots.
   Leuk dat je ook wat vetplanten hebt! Dat makkelijke plantje klinkt wel echt ideaal trouwens.