kat adopteren tips 4

Een kat adopteren | 10 tips uit eigen ervaring

 • 22 juli 2020
 • 19 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Het is alweer meer dan 1 jaar geleden dat ik mijn Pippa in een reismandje mee naar huis nam. Klaar om voortaan mijn huis met dit pluizige meisje te delen! Een kat adopteren was voor mij een bewuste keuze. Tegelijkertijd stond ik voor allerlei praktische vragen. Waar kun je een kat adopteren? Waar moet je op letten? En gaat dat eigenlijk wel goed, zo’n adoptiekat in huis? Tijd om mijn 10 tips (uit eigen ervaring) met jou te delen! Inclusief een paar dingen die ik achteraf anders zou hebben gedaan.

Waarom heb ik gekozen voor een kat adopteren?

Hoe schattig kittens ook zijn, ik wist al heel snel dat ik liever een adoptiekat een nieuw thuis wilde geven. Waarom? Nou ja, eigenlijk vooral omdat ik bij Lily (de kat van mijn ouders) had gezien dat er nogal wat “tweedehands” katten zijn die staan te popelen om een nieuwe eigenaar. Naar kittens is vaak heel veel vraag; die krijgen sowieso wel een baasje. Dat geldt niet altijd voor katten die ter adoptie worden aangeboden. Juist zo’n kat wilde ik graag een nieuw thuis geven.

Daar komt nog bij dat in mijn geval een oudere kat handiger was. Ik woon niet op de begane grond en heb dus ook geen tuin. Daarom zocht ik specifiek een kat van wie ik wist dat die gewend is om binnen te blijven.

1. Kies het juiste platform om je kat te adopteren

Bij adoptiedieren denk je misschien als eerste aan een asiel. Een asiel is inderdaad een prima plek om voor een adoptiekat te kijken. Ik heb zelf goede ervaringen met Dierenopvang Amsterdam. Zeker een aanrader! Daar kunnen ze je prima adviseren over wat voor kat bij jou past. Ook zijn asielkatten – als je een goed asiel kiest – grondig onderzocht, ingeënt en gecastreerd. Een fijn idee!

Het aanbod in asiels is alleen niet altijd even groot. Daarom kan het fijn zijn om ook op andere plekken te kijken. Marktplaats is een optie, maar daar heb ik zelf veel horrorverhalen over gehoord (iets met kattenhandelaren met weinig oog voor dierenwelzijn).

Zelf ben ik op Verhuisdieren.nl gaan kijken. Via die site heb ik Pippa gevonden. Verhuisdieren.nl is een betaalde site waar mensen hun huisdier ter adoptie aanbieden en waar jij andersom een zoekprofiel kunt aanmaken. Net een datingsite dus! Je betaalt eenmalig een klein bedrag om lid te worden en kunt berichten sturen naar huisdiereigenaren als je interesse hebt. Ook fijn is dat op de site al veel informatie over de dieren te vinden is. Bijvoorbeeld of een kat gesteriliseerd is, wat het karakter is en waarom het baasje de kat ter adoptie aanbiedt.

2. Vraag altijd uitgebreid door

Toen ik Pippa eenmaal in mijn “Je hebt 5 nieuwe matches!”-mail zag staan, was ik direct verkocht. Het is dan natuurlijk heel verleidelijk om acuut in de auto te springen en je nieuwe fluffy huisgenootje op te halen. Maar ik kon me bedwingen en heb eerst via de telefoon nogal wat vragen op haar vorige baasje afgevuurd. Zo kun je veel meer over een kat te weten komen en inschatten of de kat bij jou past. Een paar vragen die ik belangrijk vond:

 • Waarom wordt de kat aangeboden ter adoptie?
 • In wat voor gezin woont de kat (een stel met kinderen, een alleenstaande, etc.)?
 • Zijn er gedragsproblemen?
 • Is de kat gecastreerd?
 • In wat voor woning woont de kat (klein appartement, groot huis, etc.)?
 • Komt de kat buiten?
 • Zijn er gezondheidsproblemen?
 • Wanneer is de kat voor het laatst naar de dierenarts geweest?
 • Wat voor type kat is het? Aanhankelijk of juist niet? Angstig? Agressief?
 • Kan de kat goed tegen alleen zijn?
 • Kan de kat met andere huisdieren samen?

3. Ga na of jij bij de kat past

Natuurlijk moet jij niet alleen stapelgek zijn op je kat, maar moet je kat ook wel een beetje blij zijn met jou en je huis. Uit het asiel weet ik dat het belangrijk is om een huisdier te zoeken dat bij jouw situatie past. In het asiel kunnen ze je daar vaak goed over adviseren. Bij sites als Verhuisdieren.nl moet je dat meer zelf aftasten.

Pippa kan bijvoorbeeld absoluut niet met andere huisdieren samen (mijn lieve graag-alle-aandacht-voor-mij-meisje!), is altijd een binnenkat geweest en vindt het fijn om zo nu en dan wat aandacht te krijgen. Een goede match voor mij aangezien ik veel thuiswerk en haar alle aandacht kan geven.

kat adopteren tips

4. Maak kennis met je kat

Ik heb Pippa geadopteerd uit het verre noordoosten van Nederland. Een keer vrijblijvend kennismaken was er dus niet bij. Wel heb ik uitgebreid bij het gezin binnen gezeten voordat Pippa de grote wereldreis naar haar nieuwe huis mocht maken. Het is natuurlijk fijn om zelf te ervaren hoe de kat is. Hoe reageert de kat op jou en je gezinsleden? Maar ook: heb je een goed gevoel bij de oude baasjes?

Overigens zal waarschijnlijk geen enkele kat acuut bij je in de armen springen. Mijn angstige Pip deed dat in ieder geval niet. Is later helemaal goed gekomen gelukkig!

5. Kies gerust voor een oudere kat

Vaak hoor ik dat mensen het liefst een jonge kat adopteren. Was ik eerst ook van plan! Uiteindelijk koos ik toch voor een iets oudere dame. Alhoewel, laat Pippa dat maar niet horen. Met haar (destijds) 4 jaar is ze natuurlijk nog een levendige puber. Jonge katten worden vaak razendsnel geadopteerd. Iets oudere katten blijven meestal langer online staan, terwijl ze net zo goed een nieuw thuis verdienen.

Op de website van Praktijk voor Kattengedrag kun je 10 redenen lezen om juist een oudere kat te adopteren. Zelf vind ik vooral de volgende punten een voordeel:

 1. Een oudere kat heeft vaak al een duidelijk karakter. Een schootkat, een laat-me-met-rust-kat, een angstige kat of juist een kat die alles goed vindt. Zo kun je inschatten of een kat bij jou past.
 2. Een oudere kat heeft de nodige etiquette geleerd. Denk aan plassen op de juiste plekken (namelijk in de kattenbak).
 3. Dat oudere katten soms minder speels zijn, kan ook fijn zijn. Pippa heeft nog nooit in de gordijnen gehangen en ook mijn bank is er zonder ook maar één kleerscheur van afgekomen.
kat uit het asiel adopteren

6. Een kat geadopteerd? Heb geduld!

Toen ik Pippa eenmaal had opgehaald, zag ik het al helemaal voor me. We zouden vast heel snel onafscheidelijk zijn en ik hoopte vurig dat ze direct bij mij op schoot zou ploffen.

Nope!

De meeste katten moeten echt wel een paar dagen wennen aan hun nieuwe huis. Logisch ook. Je kat bevindt zich opeens in een totaal andere omgeving met andere mensen, andere geluiden, andere geuren… Tja, dan zou ik zelf ook eerst de kat uit de boom kijken. Het schijnt het beste te zijn om je kat eerst maar in één ruimte te laten komen. Zet in die kamer de kattenbak, de voerbak en een bakje water neer.

Daarna is het een kwestie van geduld hebben. Pippa heeft twee dagen alleen maar in een hoekje achter de bank verstopt gezeten. Ik voelde me eerst maar een slechte kattenmoeder. Maar geduld bleek een schone zaak. Na 2 dagen vond Pip het de hoogste tijd om haar kattenneus te laten zien en kwam het al snel helemaal goed.

7. Laat een check doen door de dierenarts

Het voordeel van adopteren uit een asiel is natuurlijk dat de check al door het asiel is gedaan. Bij sites als Verhuidieren.nl kun je het beste zelf op korte termijn naar de dierenarts gaan voor een check-up. Zelf vond ik het fijn om zeker te weten dat Pip niets mankeerde en heb ik haar ook direct laten inenten. Verder kan de dierenarts aangeven of je kat goed op gewicht is.

Achteraf bleek Pippa al na één week enorm krols te zijn. Het was een week lang alsof ik een huilbaby in huis had gehaald. Nachtenlang sliep ik niet en bleef Pip maar miauwen. Na de grote ingreep bij de dierenarts was dat gelukkig helemaal opgelost en was Pippa ook heel veel rustiger.

Merk je dat je kat na langere tijd nog steeds probleemgedrag vertoont? Dan kan een kattengedragstherapeut een slimme zet zijn. Niets zweverigs of gênants aan! Zo’n therapeut is gewoon iemand die heel veel verstand heeft van kattengedrag en concrete tips kan geven. Ik heb er goede ervaringen mee.

kat adopteren verhuisdieren

8. Verdiep je in een huisdierenverzekering

Met elke kat – geadopteerd of niet – zal je zo nu en dan bij de dierenarts te vinden zijn. Al is het maar voor de vaccinaties. Het kan handig zijn om je daarvoor te verdiepen in een huisdierenverzekering. De kosten kunnen namelijk nogal oplopen. Voor elke vaccinatie, castratie, echo, controle, operatie en gebitsingreep betaal je apart. Geen feest voor de portemonnee! Daarom kiezen steeds meer katten- en hondeneigenaren voor een huisdierenverzekering, zoals deze van PetSecur. Ik ben me daar zelf ook serieus op aan het oriënteren voor Pippa. De kosten per maand heb je er al snel uit als je huisdier een keer iets mankeert.

9. Maak je huis katproof

Wel zo fijn dat je niet opeens zonder kattengrit zit als je je kat hin huis hebt gehaald. Ik spreek uit ervaring! Een aantal spullen zijn in ieder geval belangrijk om te hebben. Bijvoorbeeld een kattenbak, speeltjes, een voerbak, brokjes en een krabpaal (liefst niet te klein!). Zelf had ik ook een spray met feromonen in huis gehaald. Dat zijn hormonen die alleen katten ruiken en die je via een elektrische dispenser kunt laten verspreiden. Katten schijnen er rustig van te worden.

10. Een kat adopteren? Geniet van jouw kattenvriend(in)!

En verder als belangrijkste tip: maak er wat moois van samen met jouw nieuwe huisgenoot. Hopelijk kunnen jullie nog heel lang van elkaars gezelschap genieten.

Natuurlijk is een kat extra werk en zal je je soms ergeren als je kat voor de zoveelste keer voor je voeten loopt of als je in de ruiperiode maar aan het stofzuigen blijft. Maar een kat is dat alles echt dubbel en dwars waard. Ik vind het geweldig om altijd met enthousiast gemiauw verwelkomd te worden en aan pluizig gezelschap en onvoorwaardelijke liefde nooit een gebrek te hebben. Yes, Pip en ik zijn een geslaagde match. Daar kan Tinder nog een puntje aan zuigen.

Heb jij weleens een huisdier geadopteerd?

Dit artikel bevat een betaalde samenwerking met PetSecur.

kat adopteren verhuisdieren

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 22 juli 2020 op 6:56 am - Beantwoord

  Wat een leuke foto’s van Pippa! En goede tips. De kat die wij hadden was ook geadopteerd. Dat zou ik zo weer doen.

 2. Naomi 22 juli 2020 op 7:53 am - Beantwoord

  Zo fijn dat Pippa haar plekje bij jou gevonden heeft, voor jullie allebei;).

 3. Daenelia 22 juli 2020 op 8:12 am - Beantwoord

  Zo lief! Zo zijn wij voor de hond aan de slag gegaan: uitgebreid bij het gezin geweest voor we hem meenamen. Plus, wij werden ook gekeurd of we wel de juiste familie voor hem waren. Ze gaven hem niet na het eerste bezoek mee.
  Onze katten komen uit het dierenasiel Amsterdam. Inderdaad een goed asiel, maar … Onze katten waren totaal niet de karaktertjes die ze daar aangaven. Onze alleen-kat die binnen wilde blijven bleek uiteindelijk een buitenkant met sociale contacten te zijn. Onze kater die uit een mega kattengezin kwam, bleek het liefst met onze hond om te gaan. Ook had hij een niet gerenoveerd gebit en dat hij onder de vlooien. Maar asiels hebben weinig geld. Ik weet dus dat er bij elke kat extra kosten kunnen komen.
  Nooit heb ik overwogen om een verzekering te nemen. Ik spaar elke maand een bedrag voor voorkomende kosten en dat pakt voordeliger uit. Maar ik ga dan ook niet het leven eindeloos rekken… Onze ouwe kater is nu minimaal 16 en topfit. De kleine prinses is nu 12… of 13? Ziet er nog uit als een kitten, de schat.

  • Romy 26 juli 2020 op 11:33 pm - Beantwoord

   Hmm, jammer dat jullie ervaring met Dierenopvang Amsterdam niet één en al positief is door de verkeerde inschatting van de katten. Mijn ouders hebben uit het asiel ook een kat met een medisch dossier gehaald, maar daar heeft het asiel ons gelukkig wel goed over ingelicht. En zoals je zegt, extra kosten maak je sowieso. Die heb ik bij Pippa door de sterilisatie ook gemaakt.
   Wat een mooie leeftijd hebben jullie katten al trouwens. And still going strong zo te horen 🙂

 4. Audrey 22 juli 2020 op 8:24 am - Beantwoord

  Als je een buffer hebt, kun je veel beter sparen voor dierenartskosten voor je hond. Zeker bij een binnenkat zijn er ook veel minder risico’s (in vergelijking met bijvoorbeeld een actieve hond die tijdens wandelingen nog gekke dingen kan doen). Ik vind het nog altijd supermooi dat jij Pippa een fijn nieuw thuis hebt gegeven!

  • Romy 26 juli 2020 op 11:34 pm - Beantwoord

   Dat is inderdaad ook waarom ik tot nu toe geen verzekering voor Pippa heb afgesloten. Ze is ook nog vrij jong, dus de kans is klein dat ze snel wat zal mankeren (even afkloppen!). Maar over een paar jaar is zo’n verzekering misschien wel interessant, ook omdat de dierenarts niet helemaal tevreden is over haar gebit (al sinds ik haar geadopteerd heb).

 5. bychristiana 22 juli 2020 op 8:31 am - Beantwoord

  Oh, het is inderdaad zo belangrijk om je goed te verdiepen in alles wat er bij komt kijken! Sinds we onze pomeriaan Sketch hebben besef ik pas eigenlijk goed dat het echt niet zomaar iets is, een huisdier. Maar ik geniet elke dag zo van haar, ik zou haar echt niet meer willen missen!

  • Romy 26 juli 2020 op 11:35 pm - Beantwoord

   Klopt, een huisdier in huis halen is wel een keuze die je voor heel wat jaren maakt en die ook wat impact heeft op je leven. Maar je krijgt er zo veel voor terug. Goh, nu klink ik wel echt als een kattenmoeder 😉

 6. Mariska 22 juli 2020 op 9:07 am - Beantwoord

  Mijn lieve Vriendje heb ik uit het asiel gehaald toen hij 4 maanden was en nu wordt hij in september alweer 4 jaar. Ook specifiek gekozen voor een kat uit het asiel om hem een tweede leven te geven. Nu kunnen we bij wijze van lezen en schrijven met elkaar 🙂

  • Romy 26 juli 2020 op 11:36 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat jij ook een asielkat een goed tweede leven hebt gegeven. En hoe mooi dat jullie elkaar helemaal hebben gevonden!

 7. Madelon 22 juli 2020 op 9:13 am - Beantwoord

  Wat een mooie kat is Pippa toch en jullie hebben het echt met elkaar getroffen! En fijne tips deel je in dit artikel, die ga ik zeker meenemen. We zijn voorzichtig aan het rondkijken voor een kat maar ik vind het nog wel lastig. We wonen in een klein flatje met balkon en willen al langer verhuizen maar het schiet niet op. Dus nu is de vraag of we wachten tot we verhuizen ooit of er gewoon voor gaan!

  • Romy 26 juli 2020 op 11:42 pm - Beantwoord

   Echt tof dat jullie ook aan het rondkijken zijn naar een kat (en naar een huis). Lastige keuze inderdaad of je eerst verhuisd moet zijn of nu al voor een nieuwe kat gaat. Op zich zou een kat in een appartement ook moeten kunnen. Ik kreeg zelf het advies om te kiezen voor twee kleine kittens (zodat ze buiten niet gewend zijn en elkaar nog hebben) of voor een wat oudere binnenkat uit het asiel. Vaak gaat dat ook in een kleinere ruimte wel prima. Enige nadeel is natuurlijk dat je kat dan na een tijdje weer aan de nieuwe ruimte moet wennen. Maar aan de andere kant ging dat bij Pippa ook na twee dagen al prima, dus volgens mij moet dat wel lukken 🙂

 8. Lilian 22 juli 2020 op 10:42 am - Beantwoord

  Mooi dat het zo goed is afgelopen. Het is echt een prachtig beestje!

 9. johanna 22 juli 2020 op 10:49 am - Beantwoord

  Zulke leuke Pippafotos. Ja onze komt ook uit het asiel. Daarom nog 2 opmerkingen. De check door de dierenarts i.o.v. het asiel hangt erg van de dierenarts af. Wij waren er niet zo over te spreken. Dus daarom toch liever bij de eigen dierenarts langs. Verder heeft onze oudere dame de eerste week zich niet laten zien, en later alleen ’s avonds. Eigenlijk kun je zeggen ze heeft de eerste maand onder het bed gewoond. Nu is dat anders. Dus geduld en meestal kun je ze met spelen wel uit hun hol lokken. En super goed dat je niets via internet hebt gekocht. Veel katten worden nog altijd geproduceerd als extra inkomsten, en dat vind ik verschrikkelijk. Dat geld ook voor raskatten. Dus een asiel of “secund-hand” is het beste. Dat Pippa en jij nog een lang en gelukkig leven samen mogen hebben!

 10. Ellen 22 juli 2020 op 2:26 pm - Beantwoord

  Wat een leuke blog over je mooie, lieve Pippa! Waar ik nog benieuwd naar ben: had ze de naam Pippa al vanuit haar vorige gezin, of heb je haar een nieuwe naam gegeven? Als je haar hernoemd hebt: hoe lang duurde het voor ze haar nieuwe naam kende? Veel plezier verder samen!

  • Romy 25 juli 2020 op 12:52 pm - Beantwoord

   Wat een leuke vraag! Pippa heette eerst Pluisje, dus ik heb haar inderdaad een nieuwe naam gegeven. Eigenlijk luistert ze volgens mij al vanaf het begin naar die naam. Het schijnt dat katten vooral luisteren naar toonhoogte/intonatie. Plúúúis-je klinkt in die zin hetzelfde als Píííp-pa. Alhoewel ik moet zeggen dat Pippa überhaupt alleen luistert als ze daar zin in heeft, haha 🙂

 11. Maaike 23 juli 2020 op 9:38 pm - Beantwoord

  Heel leuk om te lezen en heel herkenbaar. Ik heb mijn kat uit het asiel alweer vijf jaar geleden en zij heeft mij uitgezocht. Ze gaf likjes aan mijn hand en er was gelijk een goede klik <3

 12. Saskia 24 juli 2020 op 11:37 am - Beantwoord

  Mooi artikel over een prachtig dier! 🙂 Ik vind het echt een lieverd… Wij hebben Ayla (en ook onze overleden Yara) gehaald bij mensen thuis die een nestje hadden. Ayla komt zelf bij m;n schoonzus vandaan. ‘Tis echt een lieverd (ook met Noa) en erg veranderd sinds ze alleen is (ten goede) Ik vind het super fijn een kat in huis te hebben, hoewel we haar soms (met het gezinsleven) wat meer aandacht moeten geven. Gelukkig komt ze vaak als ik achter de laptop zit (of Noa slaapt, ze is nu hij loopt liever niet in de buurt dan haha) zelf aandacht halen.

 13. kels 8 augustus 2020 op 12:18 am - Beantwoord

  Het is echt geweldig een kat. Heb nu ook paar maandjes geleden een kat geadopteerd uit het asiel. Er was geen informatie over hem behalve dat ze hem een maand daarvoor hadden gevonden. Gelukkig heeft die geen gedragsproblemen, behalve een paar liefdebeetjes. Het is een binnen kat en hij heeft wel veel kapot bekrabt, dus mijn huis wat niet volledig cat-proof, haha.
  Maar ben de laatste tijd echt iets vets gaan doen met hem. Heb de volgende katten rugzak gekocht https://cutiecat.nl/product/grote-rugzak-voor-katten/ en ga iedere dag met men kleine 4 voeter het park in. Lekker beetje genieten van de buiten lucht. Romy ik kan je dan ook echt aanraden om het ook eens te proberen.

Recente blogs

Een onrustig gevoel? 18 tips tegen kriebels en keelbrokken

8 oktober 2020|Persoonlijke groei|

Onrust in je kont. Kriebels in je buik. Een brok in je keel. Allemaal tekenen var een onrustig gevoel. Ook ik heb er soms last van. Bijvoorbeeld als mijn agenda uitpuilt, als mijn huis een lichtelijke ravage is of gewoon als er nogal wat speelt en mijn hoofd het op een piekeren zet. Omdat ik vast niet de enige ben, heb ik een hele lijst tips verzameld die mij helpen bij een onrustig gevoel. Met 18 tips zit er hopelijk iets bij om kriebels en keelbrokken definitief de deur te wijzen.

Inkiekje #36 | Gretig geshopt, goed gegeten & gelukkig geprikt

12 juli 2021|Persoonlijk|

Een spontaan IKEA-uitstapje mondde uit in een middag lang schroeven aan een nieuwe kast, en een verdacht stille Pip leidde tot een vloer vol hydrokorrels. Mijn afgelopen weken waren goed gevuld. Ik liet een prik in mijn arm zetten, hield een regenachtige autopicknick en kwam met enkel een pleister bij de huisartsenpost vandaan. Eén les heb ik de afgelopen weken wel geleerd: gebruik altijd een schaar om je diepvrieszakken open te maken.

Overpeinzingen: Wat is echt geluk?

25 oktober 2016|Persoonlijke groei, Positiviteit|

Als klein meisje zocht ik in ieder grasveld naar klavertjes vier. Ook hoopte ik jarenlang ooit een hoefijzer voor mijn verjaardag te krijgen. Dan zou ik het ophangen en voor altijd gelukkig zijn. Maar als er een ding is wat ik in de loop der jaren heb geleerd, dan is het wel dat geluk het meest ongrijpbare en vage begrip is dat er bestaat. Al dagdromend over een mooi huis met eigen tuin en een droombaan of twee, besloot ik even stil te staan bij een grote vraag. Wat is echt geluk? Vandaag neem ik je mee in mijn overpeinzingen.