open kast inrichten

Mijn open kast inrichten | Het kleurrijke resultaat!

 • 27 februari 2020
 • 25 Reacties
Categorieën: Interieur

Wat doe je als je nog een lege hoek naast je tv-kast hebt? Juist, een open kast neerzetten. Net als zo’n beetje de helft van Nederland, moest en zou ook ik een open kast inrichten en een mooi plekje geven. En een feestje dat het was om de kast te vullen! Plantjes, kussens, fotolijstjes en heel wat andere decoratie (a.k.a. prullaria) wisten hun weg naar mijn open kast te vinden. Inmiddels is de kast helemaal naar mijn zin ingericht. Tijd om je een inkijkje te geven!

Open kast: een stofbende of vooral heel tof?

De mening over open kasten zijn volgens mij nogal verdeeld. De een vindt het vooral een ellende om af te stoffen, de ander neemt de extra rondes met de plumeau graag voor lief om zo’n ding in huis te hebben pronken. Ik behoor uiteraard tot het laatste team. Iedere mogelijkheid om mooie spullen en kringloopaanwinsten in een kast uit te stallen, klinkt mij als muziek in de oren. En dus moest er een open kast in huis komen. Het inrichten ervan was een feestje op zich! Vooral het feit dat ik de spulletjes een voor een heb verzameld en nog steeds regelmatig iets nieuws toevoeg, maken mij elke keer blij als ik een blik op de kast werp.

open kast inrichten woonkamer

De kast met een verhaal

Overigens was het nog een flinke bevalling om precies de goede open kast in huis te krijgen. Eerst heb ik wekenlang getwijfeld of ik deze kast (want: nogal aan de dure kant) het geld waard vond. Toen ik daar eindelijk over uit was en twee weken vol spanning op dé kast had gewacht, kreeg ik alleen per ongeluk een kast met drie kapotte planken geleverd. Aangezien ik niet wilde dat mijn spullen acuut door de planken heen naar beneden zouden kletteren, moest ik die omruilen voor een nieuw exemplaar dat opnieuw een week of zes op zich liet wachten. Maar dan heb je ook wat! Ik ben nu nogal blij met mijn open kast van massief hout mét hele planken.

Een open kast inrichten, hoe pak je dat aan?

Zo’n open kast inrichten is een typisch klusje waarbij Pinterest goed van pas komt. Ik had al wel in gedachten dat ik de kleuren uit mijn interieur ook in de kast wilde laten terugkomen. En ik wist welke spullen ik een speciaal plekje op een van de planken gunde. In ieder geval wilde ik in de kast een paar persoonlijke spullen zetten. In mijn geval waren dat onder meer twee foto’s, een paar favoriete dvd’s en enkele favoriete tweedehands koopjes. Die vulde ik aan met de nodige prullaria, waaronder zelfs een foute nepcactus van € 1,00 bij Action. Je moet toch wat!

chinese vaas
fotolijstje met vogels

Persoonlijke pareltjes

De foto’s heb ik in de lijstjes gestopt toen mijn leven nog deels in verhuisdozen zat. Zo ook mijn foto’s. Daardoor kwam ik stomtoevallig een stapeltje met heel oude foto’s tegen. Ik vond deze twee foto’s leuk genoeg om ingelijst in de kast te zetten. De schattige jongen op de eerste foto is mijn broertje (meer dan 20 jaar geleden!). Op de foto daaronder zie je mij en mijn broers poseren voor de schoolfotograaf, ook alweer heel wat jaartjes geleden. Ik word er nog steeds blij van als ik die foto’s zie.

Verder zie je een paar van mijn favoriete films op dvd. Geen horrorfilms en klassiekers, maar gewoon leuke of mooie films waar ik van geniet. Intouchables en My Sister’s Keeper zijn nog altijd groot favoriet. Allebei tranentrekkers, maar ongelooflijk mooi!

Het roze vaasje kocht ik bij de IJ-hallen voor een euro. En het boekje met alle antwoorden (waar vooral allerlei niet al te veel zeggende filosofische dingen in staan) vond ik wel grappig om onder de vaas een plekje te geven. Klinkt best interessant, toch?! Het verbaast me bijna dat er nog nooit een nieuwsgierige gast in heeft gebladerd.

open kast inrichten woonkamer
klimop plant
pip studio roze theekop
open kast inrichten

Planten, kopjes en interessante boeken

Maar uiteraard staan/liggen er ook de nodige spullen zonder diepere betekenis in mijn kast. Mijn klimopplantje bijvoorbeeld! Dit is nu al het derde plantje dat op deze plek staat. Helaas zijn klimop en ik geen beste vrienden, maar ik heb goede hoop dat driemaal scheepsrecht is. Naast de klimop zie je het mooie kopje van Pip Studio, een van mijn favoriete kringloopkoopjes. Ook heb ik een plekje gereserveerd voor drie zelfhulpboeken die niet alleen precies de juiste kleuren hadden (sorry!), maar die ik ook al gelezen heb of van plan ben binnenkort te lezen. Het wereldbolletje is gewoon een Action-koopje, maar vind ik alsnog erg mooi.

Snoer-wegwerk-tips gevraagd!

Het enige jammere vind ik dat de snoeren onder en naast de kast onmogelijk weg te werken zijn. De leidingen moffel ik in de lente (als de verwarming weer uit kan) weg met een grote plant. Maar voor de snoeren heb ik nog geen oplossing gevonden. Met plakstrips op de plinten heb ik helaas ellendige ervaringen van de vorige bewoners (iets met twee uur lang plakspul moeten pulken voordat ik de plinten kon schilderen). Misschien is een van deze industriële lampen voor de snoeren neerzetten wel een goed idee. Er zijn ook heel wat prachtige plafondlampen in industriële stijl te vinden bij webshops als Straluma, dus daar is vast een mooie combinatie van te maken.

Iemand nog een andere gouden tip?

open kast inrichten kleurrijk

Prulletjes en vanillestokjes

Op de bovenste plankjes zie je vooral wat leuke prulletjes zonder diepere betekenis. De geurstokjes ruiken naar vanille, iets waar ik zelf heel gelukkig van word (en van visite heb ik gelukkig nog geen klachten gekregen!). De blauwe vaas is een van mijn favoriete Ikea-aanwinsten. Verder zie je helemaal bovenaan twee leuke vogeltjes van Action, die ik ook verrassend leuk vond. En het gele vaasje – ten slotte – is opnieuw een kringloopkoopje.

open kast inrichten woonkamer

Een open kast inrichten – een feestje!

Het leukste aan zo’n open kast vind ik misschien nog wel dat je kunt blijven variëren. Dat is niet alleen een goed excuus om zo nu en dan in winkels met woonaccessoires rond te neuzen voor nieuwe aanwinsten, maar is ook gewoon een fijne bezigheid als ik weer eens in mijn ik-wil-het-allemaal-weer-anders-bui ben.

Ben jij ook van de open kasten?

Dit artikel bevat een betaalde samenwerking met Straluma.

open kast inrichten pinterest

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 27 februari 2020 op 8:02 am - Beantwoord

  Echt superleuk. Ik heb geen open kast, omdat ik bang ben dat het dan ’te druk’ wordt in de woonkamer, maar die van jou is gewoon rustig, ondanks de kleuren. Snoeren wegwerken doe ik op een vrouwelijke manier: planten ervoor;).

  • Romy 1 maart 2020 op 11:08 am - Beantwoord

   Dank je wel voor je compliment! En planten ervoor is altijd een goede manier natuurlijk om snoeren weg te werken. Daar ben ik ook fan van 😉

 2. Daenelia 27 februari 2020 op 8:22 am - Beantwoord

  Maar… maar … Dat moet je dan weer allemaal afstoffen! En is het kattenproof?
  Ik stop alles liever weg achter deurtjes. We gaan binnenkort een schuifdeuren meegemaakt laten plaatsen. Alles lekker weggestopt. Klaar.

  • Romy 1 maart 2020 op 11:10 am - Beantwoord

   Haha, afstoffen kost inderdaad iets meer tijd met zo’n open kast. Gelukkig heb ik mijn servies wel in een afgesloten servieskast staan. Dát zou me namelijk wel wat te veel afstofwerk zijn.
   Kattenproof is zo’n open kast bij mij wel. Of nou ja, Pippa is denk ik gewoon te braaf om daar aan te zitten 😉

 3. Anouk 27 februari 2020 op 8:27 am - Beantwoord

  Tof zeg! Ik heb zelf ook een open kast en vind het zo leuk! Dat afstoffen komt er alleen vaak niet van, vooral bij de hogere plankje waar ik het niet zie liggen.

  • Haydée 27 februari 2020 op 8:45 am - Beantwoord

   Een open kast is voor mij een manier om bewust een aantal dingen in het zicht te leggen, en het helpt juist om rondslingerende rommel te beperken. Want dan is het snel te druk en te ‘spullerig’. Ik vind jouw open kast heel geslaagd! Hier ook een fan van boeken en planten.

   • Romy 1 maart 2020 op 11:13 am - Beantwoord

    Leuk! En ik sta er eigenlijk net zo in als jij. Zo’n open kast voorkomt juist dat je veel troep verzamelt. Want wat in het zicht ligt, wil je natuurlijk het liefst lekker opgeruimd hebben.

  • Romy 1 maart 2020 op 11:12 am - Beantwoord

   Haha, ik moet eerlijk bekennen dat ik dat wel herken. Voordeel is wel dat je het stof daar dan ook niet ziet liggen als je een tijdje niet hebt afgestoft 😉

 4. Simone 27 februari 2020 op 9:03 am - Beantwoord

  Ziet er weer prachtig uit! Vol leuke dingen, zonder rommelig te zijn!

 5. Lianne 27 februari 2020 op 9:06 am - Beantwoord

  Heel leuk ingericht! Ik houd inderdaad niet zo van dat soort kastjes omdat ik niet houd van afstoffen. Haha, ieder zijn ding! Wat betreft die snoertjes: ik heb ook hele lange snoeren op mijn werkkamer die vanuit de badkamer komen en door mijn kamer heenlopen. Die krijg je dus niet weg, maar ik heb ze net als de muur roze geverfd, ze bij elkaar gebonden met een leuk armbandje en het einde van de bedrading achter een kastje gestopt. Dan valt het veel minder op! Weet niet of het bij jou mogelijk is om ze te verven, maar je kunt het altijd proberen 😉

  • Romy 1 maart 2020 op 11:14 am - Beantwoord

   Wat een slim idee om de kabels te verven! Ik denk zeker dat het al zou helpen om mijn zwarte kabel wit te verven. Dan valt hij al wat minder op. Ik ga eens kijken of dat mogelijk is bij die kabel 🙂 Dank je voor de tip!

 6. Giovanna Jansen 27 februari 2020 op 9:40 am - Beantwoord

  Wat gezellig, kleurrijk en mooi ingericht! Ik hou ook van open kasten. Open kasten nodigen uit om er iets uit te pakken, iets te gebruiken en echt van de inhoud te genieten.

 7. Janne 27 februari 2020 op 10:00 am - Beantwoord

  Er zijn ook klemmetjes voor snoeren die als een soort haakjes werken om ze op hun plek te houden. Het zijn spijkertjes met een plastic haakje eraan. Die heb ik wel eens gebruikt om snoeren van lampen enzo op hun plek te houden tegen een plint of de achterkant van een kast/bureau aan. Ik heb het even gegoogeld en ze heten kabelclips/spijkerclips. Om ze weg te halen kun je het beste een nijptang erbij pakken. Er blijft een klein gaatje achter, maar dat kun je dichtplamuren of zelfs lekker lui gewoon dichtverven.

  Ik ben zelf zo iemand die het afstoffen te veel moeite zou vinden, dus bijna al mijn prullaria staan in een kast met een glazen deur. Op mijn ladekast en op mijn tafel heb ik voornamelijk planten staan. 🙂

  • Romy 1 maart 2020 op 11:15 am - Beantwoord

   Die klemmetjes kende ik helemaal niet. Wat een slim idee! Dank je wel voor de tip! Ik ga eens kijken of ik daar wat mee zou kunnen.

 8. Iris 27 februari 2020 op 10:26 am - Beantwoord

  Ik heb ook echt een hekel aan snoeren. Zo vervelend dat je ze altijd ziet, haha!
  Maar jij hebt het heel goed weggewerkt hoor. Het is een heel gezellig hoekje geworden met lieve en leuke items!

 9. bychristiana 27 februari 2020 op 1:12 pm - Beantwoord

  Oh nee wat een pech heb je gehad met de kast! Maar goed, geduld loont! Hij past ook super leuk in het geheel. Ik ben ook heel erg gek op open kasten, en dat stoffen neem ik graag voor lief. Ik vind het ook heerlijk om dan te schuiven met accessoires. Ik heb toevallig de open kast naast onze TV van de week helemaal opnieuw ingedeeld.

  • Romy 1 maart 2020 op 11:17 am - Beantwoord

   Toen de kast gebracht werd met de kapotte plank (na wékenlang wachten) stond het huilen me ook wel even nader dan het lachen. Gelukkig maakte de goede kast uiteindelijk veel goed.
   Leuk dat jij ook regelmatig wisselt met accessoires in open kasten. Zo’n upgrade is altijd een goed idee. Juist dat maakt een open kast zo leuk om te hebben.

 10. Jessica J. 27 februari 2020 op 2:50 pm - Beantwoord

  My Sister’s Keeper moet ik nog steeds kijken! Ik heb destijds het boek gelezen en vond dat al een echte tranentrekker.
  Ik vind je kast trouwens erg fijn ingericht! Ik ben eerder team ‘ain’t nobody got time to afstof this’ en werk graag zo veel mogelijk weg, al hebben we nu te veel spullen en staat de rommel bovenóp de kasten, haha.

  • Romy 1 maart 2020 op 11:18 am - Beantwoord

   Haha, ‘ain’t nobody got time to afstof this’…geweldig dit!

 11. Tamara 27 februari 2020 op 2:56 pm - Beantwoord

  Wat is het onwijs tof geworden! Met wat tegenslagen helaas, maar dan geniet je nu extra van het resultaat. Zelf heb ik een buffetkast, waarbij een deel open is (of eigenlijk achter glas, telt dat ook haha?). Daar heb ik een mooi servies staan die ik dus eigenlijk nooit gebruik, maar gewoon voor de sier. Hoe jij je boeken hebt neer gezet vind ik ook heel gaaf! Als ik toe ben aan wat verandering in huis ga ik dat ook eens proberen.

  • Romy 1 maart 2020 op 11:19 am - Beantwoord

   Leuk dat je uit mijn artikel nog wat inspiratie voor je kast kon halen! Zo’n buffetkast met glazen deuren is ook prachtig trouwens. Ik heb er ook zo een voor mijn servies en werp daar nog altijd met plezier een blik op.

 12. Rachel Kromdijk 27 februari 2020 op 3:08 pm - Beantwoord

  Heerlijk fleurig zoals altijd en dat ronde kussen is zo leuk. Maar geduld loont en dan ben je er extra trots op! Je hebt het in ieder geval tof ingericht. Wij hebben in de woonkamer ook een openkast, alleen dan wel met ramen ervoor.

  • Romy 1 maart 2020 op 11:21 am - Beantwoord

   Dank je! En tof dat jullie ook een open kast hebben staan. Zo’n kast met ramen ervoor is ook prachtig.

 13. Suzanne 27 februari 2020 op 6:43 pm - Beantwoord

  Leuk ingericht! Mijn open (boeken)kast vind ik al heel snel een rommeltje en moet ik dus om de zoveel tijd goed nakijken en opruimen.

Recente blogs

Dag huis, dag bijzonder hoofdstuk (nou ja, binnenkort!)

13 november 2023|Persoonlijk|

Over minder dan twee maanden hebben we een nieuwe voordeur. En dat uiteraard niet alleen: achter die nieuwe voordeur gaat ook een nieuwe woning schuil. En een nieuw hoofdstuk waarvan ik nog geen idee heb wat het allemaal gaat brengen. Ik kijk er ontiegelijk naar uit, maar zie er soms ook tegenop. Niet tegen het nieuwe hoofdstuk; daar heb ik onwijs veel zin in. Wel tegen een hoofdstuk afsluiten. Afscheid nemen van vijf jaar van mijn leven en de plek die bij de periode hoorde. Voor de één is een huis maar een verzameling bakstenen. Voor mij was dit huis een avontuur dat me een ander mens maakte. Daarom alvast een ongecensureerde, niet geheel emotieloze terugblik op mijn fijne plekkie.

Recept overnight oats met banaan, pindakaas & kaneel

27 november 2022|Recepten|

Ontbijten doe ik graag. Heel graag zelfs. Maar mijn zin om uitgebreide ontbijtjes te maken is niet elke ochtend even groot. Ik heb ook momenten waarop ik graag regelrecht iets lekkers uit de koelkast trek waarvoor geen pannetje op het vuur hoeft te staan of kwark versierd hoeft te worden. Overnight oats zijn dan mijn lievelingsrecept. De avond van tevoren zet je ze in de koelkast en de volgende ochtend kun je direct aanvallen. Dit recept voor overnight oats met banaan en pindakaas is mijn grote favoriet. Omdat ik vast niet de enige pindakaas-en-banaan-liefhebber (vooral die combinatie!) ben, hier het recept.

Kalm kwartier | Mijn nieuwe gewoonte om mezelf meer rust te geven

13 mei 2021|Lifestyle, Zelfliefde|

Een kalm kwartier. Het klinkt misschien als een slechte promotiecampagne voor een veel te dure bodylotion. Maar nee hoor, het is een nieuw "ritueel" dat ik voor mezelf heb bedacht om vaker stil te zitten. Ik weet niet hoe het zit bij jou, maar ik vind de drempel best hoog liggen om echt een dag lang te "niksen" of zes uur lang series te kijken. Totdat ik ontdekte dat ontspanning 'm vaak zit in veel kleinere momenten. Een kwartier tijd kun je elke dag maken - een paar keer per dag zelfs.